Nu, PNL nu mai poate fi salvat

Teodor Tiță pune pe hârtie câteva idei despre PNL și despre cum au ajuns să fie mici și proști și se întreabă dacă partidul se mai poate salva.

Răspunsul e nu.

Pentru că PNL nu are o identitate. A avut timp din 2000 până în 2016 să schimbe un pic identitatea de hoți și incompetenți pe care și-o crease în guvernarea dezastruoasă CDR (PNL/PD/PNȚ). Și, teoretic, avea timp destul.

Doar că…

Oamenii nu vor să se bage în mocirlă. Nu vor să stea la masă cu Blaga, cu Orban, cu alți slugoi de partid care n-au avut în viața lor o slujbă cinstită și nu știu să facă nimic. Ce pot discuta cu astfel de oameni? Nu serios, ce poți discuta cu Bușoi sau cu Orban? Ce idei credeți că au genul ăsta de oameni despre orice?

De asta PNL nu a fost capabil să producă oameni noi, care să schimbe imaginea partidului. Că oameni cu cap, cu idei și cu rezultate nu se bagă. Ticăloșii, mizerabilii, profitorii însă da. Acolo e locul lor. Toate partidele îi au, fără îndoială.

Cum ar fi să vină Raluca Turcan sau Alina Gorghiu și să spună “avem nevoie de oameni ca tine în PNL”? Le-ați lua în serios? Cum ar fi să vă întâlniți cu Bușoi sau cu Eugen Nicolăescu pe holurile partidului? Sulfina Barbu? Leon Dănăilă? Mara Mareș? Viorica Cherecheș? Ben Oni Ardelean? Anca Boagiu? Steliana Miron? Tudor Barbu? Roberta Anastase? Teodor Atanasiu? Cătălin Predoiu? Lista lor e aici, e o adunătură de incompetenți și cozi de topor, mulți dintre ei aflați în Parlament sau în Guvern de zeci de ori fără să facă nimic.

Nimic.

De aia PNL e condamnat să moară. Și cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru toată lumea.

film-hard-candy-2

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

38 comentarii

  1. Oh cat de bine ar fi sa si renasca ! Ar fi nevoie de o forta sa contrabalanseze lupta

    00
    • au fost condamnati atunci cand au spalat PDLul. nimeni nu a uitat si nu va uita

    • Toate partidele au avut la un moment dat alianta cu pesedeul. Degeaba mananca rahat ca ei nu sunt ca pesedistii, cand au avut ocazia, au dat cu mucii in fasole. De atunci mesajele partidelor de opozitie suna cam asa: votati-ne pe noi, sa putem fura si noi, ca sa nu fure pesedistii singuri. Uite ca n-a iesit.
      As vrea sa moara pnl, pmp si alte mizerii compromise. Iar vidul ramas sa-l umple USR. Macar astia nu au avut cand sa se compromita

      00
    • Arhi, cred ca ei au inceput sa dispara atunci cand Antonescu s-a dus sa topaie langa Mihaeladragosteamea.
      Dupa aia a urmat pre-usl-ul, ala cand chiuleau liberalii cot-la-cot cu ponta&co, usl-ul si – e adevarat, la-creme-de-la-creme al politichiei – fuziunea prin dare la fund cu pdl-ul.
      Ca de spalat nu i-a spalat nimeni. Cand ii vezi pe alde Falca, Anastase sau Blaga vezi vreun liberal curat?!? :)

      00
    • PNL s-a dus naibii de când cu biletelul lui nea Calin, când au dat afara ministrii PDL, inclusiv pe Monica Macovei, si au guvernat minoritar sustinutinde PSD. Apoi a urmat maretul USL si lovitura de stat esuata din 2012. Coborând in istorie, ajungem la Radu Câmpeanu care l a legitimat pe Iliescu si a refuzat strategia lui Coposu de a nu candida. Mai jos? Îl avem pe Tatarascu care a guvernat cu Petru Groza prim ministru al PSD ului de atunci.
      Eu mi-as dori in primul rând sa dispara PSDul. Cat despre spalatul PDL ului…nu poti spala un jeg într-un jeg mai mare.

      00
    • bai, citind comentariile voastre despre cand a disparut pnlul, imi dau seama ce a’ dracu’ de batran sunt…..:( chiar nu mai tine minte chiar nimeni cum pnl a intrat la guvernare prin 91-92? pe vremea cand oricum psd-ul avea peste 60% din parlament….cam pe-atunci m-am lamurit eu cum e cu verticalitatea lor….
      si voi va intreceti sa veniti cu episoade din 2006, 2009….
      chiar sper sa se duca pe beep de data asta. si mai ales, sa nu mai renasca.
      dar ramane problema: o opozitie/alternativa la psd va exista? (de preferinta „de dreapta”). daca nu, e foarte trist; daca da, cu cine o vom face?
      corolar: cum ajunge mesajul usr-ului (sau al defunctului urr) la nehotarati? (ca nu de luat cei 3.2 milioane de votanti ai psdului e vorba, ci de restul pana la 18 sau cati or fi…

      00
    • Citeste comentariile de aici si ai sa vezi ca nu ai cu cine! Mai toti astia dau cu tunurile, se cred destepti, le stiu pe toate, PNL-ul e prost dar cand ii intrebi cum face PSD-ul treaba numai cu penali si incompetenti nu stiu sa raspunda. Ei au frustrarea lor cu PNL. Si in general pentru frustrari se gasesc explicatii pana dimineata. De aia castiga PSD ! Astia mai tineri sunt cu mot. Dau din gura. Sau din mouse. Dar atat. Ei le stiu pe toate. Dar ei sunt cei care vor suferi cel mai mult. Si asta sigur nu din cauza PNL!

      00
  2. Nasol cand opozitia e o entitate liberala. Carele in N America si cam peste tot in lumea normala e stanga toata ziua.

    Deci lupta politica in Ramanika e o stanga extrema + mafiota de stil vechi socialist vs o stanga mai moale + tot mafiota, mai spre centru oleaca si de stil neo-socialist/european.

    Si se mira toti cum de-a fost USL.

    00
    • Eşti un pic în eroare, cuvîntul „liberal” are conotaţii diferite în funcţie de interpretare. În Europa, liberalismul e văzut mai degrabă ca liberalism economic, liberalizare a pieţei, economie privată, stat minimal etc. În America, liberalismul e legat mai degrabă de libertăţi individuale în sensul progresismului, egalitate în drepturi etc., chestii specifice stîngii care-a preluat idei – deşi e uşor exagerat spus – neomarxiste. În Franţa, stînga e socialistă, în Spania, Italia, Grecia, oriunde, stînga e socialistă. Bine, în Franţa, şi dreapta e tot socialistă, da’ ăia-s mai speciali. La americani, la fel ca în cazul britanicilor, termenul pentru „dreapta” este cel de „conservator”, căci din Insulă e preluat. Stînga britanică e a laburiştilor (Labour party, socialişti). Republicanii americani sînt, în sine, conservatori, spre deosebire de democraţi care au această tendinţă de stînga, dar America e un pic mai specială. Pînă la Obamacare, democraţii au fost mai degrabă centrişti şi abia odată cu Bernie Sanders au început să apară tendinţele socialiste. Anyway, eşichierul ideologiilor politice este destul de complex, iar „stînga” şi „dreapta” sînt uneori foarte relative. De exemplu, fascismul şi nazismul sînt văzute drept „extrema dreaptă”, dar dacă le iei la bani mărunţi, nu prea au vreo legătură cu doctrina liberală, ci doar cu extremismul, dar e genul de extremism opus comunismului şi atunci au fost catalogate drept „de dreapta.” În fine, discuţia e complexă, dar dreapta în sine are aripa clasic liberală, aripa creştin-democrată, aripa conservatoare şi aripa libertariană (şi chiar libertarian-anarhistă). La stînga, ai social-democraţia, socialismul şi comunismul. Asta aşa, ca idee :)

    • Multumesc domnu’ Mihaileanu pt niste informatii absolut inutile la discutia de fata. Pt ca textul lui zoso nu e despre teoria chibritului in legatura cu stanga dreapta, e despre cum another one bites the dust in politikia romaneasca. De data asta PNL – cheia si lacata opozitiei facut surcele de pesedisti. Bineanteles cu aportul neabatut al votantului roman. Asta e: ca natie ce sa mai, santem specialisti nevoie mare (si) in stiinte politice, dar sa ne scuturam de leprele PCR/FSN/PDSR/PSD mai greu.

      00
  3. Problema e ca asa zisa generatie tanara a pnl-ului e la fel de ticaloasa si parsiva ca si conducerea.Cunosc persoane din esalonul de cadre tinere si abia asteapta sa le ia locul seniorilor sa faca si ei bani.Dar de bine de rau pnl-istii mai mimau statul de drept si democratia.Cand o sa avem o justitie independenta atunci o sa avem si partide curate.Dar dupa cum stau acum lucrurile o sa mai dureze destul timp.

    00
  4. NOU
    #13

    pnl nu sta in 10 nume de baieti si fete care s-au facut de cacao

    aia vor face un pas inapoi si vor veni altii cu alte biografii si alte idei

    si tot asa. de la revolutie a tot fost dat mort si ingropat pnl de vreo 15 ori

    00
    • Nu te amagi.
      In spatele fiecarui nume care s-a facut de cacao acum stau incolonati inca zece care asteapta, dospind in incompetenta lor multilaterala, sa ii ia locul, sa se faca si el de cacao. Si intre timp sa mai faca niste smenuri.

      00
  5. Am fost,inainte de alegeri,la lansarea candidatilor PNL. Prima data cand am mers la ceva de acest gen. A fost ca o piesa de teatru. Fiecare politician de pe scena a luat cuvantul la microfon si aveau niste texte…vai de capul lor. Alina Gorghiu statea pe telefon,pe facebook,toata „lansarea”. Doar cand a purtat discursul s a dezlipit de telefon. Discurs de genul „Noi avem o misiune. Noi lucram cu oameni! Vrem o Romanie mai buna pentru voi! Ciolos ne ajuta!”. Parea totul asa fals. Se vedea ca nu vorbeste serios nici unu de acolo. Cea mai amuzanta parte a fost aia in care o baba din partid a aparut pe scena care 10 minute a vorbit despre cum PNL e un partid cu istorie… si povestea ce a facut PNL in istorie,prin anii 1900 toamna. Lasa ma nene cu anii 1930. Zi ce are in plan partidul sa faca.

    00
  6. Gata am rezolvat stergand website data, cred ca era unde sunt cookies si restu.

    00
  7. NOU
    #17

    PNL, un PSD mai ghinionist.

    00
  8. Alinuta s-a suparat. Si-a strans jucariile si a plecat. De la 10 postari pe FB zilnic, la 0 in ultima luna. Jenant. Un balon de sapun. Asta înțelege ea dintr-o infrangere politica? Sa ramana acasa cu copilul defintiv, in acest caz.

    00
  9. Eu cred că PDL-ul se descurca mai bine dacă nu intra în PNL. Oricum, dați un exemplu de alegeri câștigate vreodată de PNL prin forțele proprii… Aștept!

    00
  10. Singurul om care poate salva PNL-ul este Dacian Ciolos

    00
  11. PNL va câștiga următoarele alegeri, se face prin rotație.

    00
  12. Eu cu Leon Dănăilă și cu Steliana Miron mi-aș dori să mă întâlnesc. Din motive aproape diametral opuse…

    00
    • crezi că știe bancuri porno leon?

    • Poate știe. Dar nu de asta aș vrea să mă întâlnesc cu dumnealui, ci pentru că vreau să-i strâng mâna. Domnul doctor Dănăilă este unic, păcat că la vârsta și prestigiul lui s-a coborât în mocirlă.

      Iar doamna… și ei aș vrea să-i strâng.
      Și mâna.

      00
    • Domnul doctor este un spagar nenorocit ca 99 % dintre medicii romani,pe vremea cand mai lucra,nu opera daca nu primea plicul.

      00
    • @CID: Daca ai dovezi, de ce nu i-ai facut plangere penala?!?

      00
    • Iar doamna… și ei aș vrea să-i strâng.
      Și mâna.

      Cred si eu. Aproape ca poti sa dai mana cu EL, la ce nas are.

      00
    • „Domnul doctor este un spagar nenorocit ca 99 % dintre medicii romani,pe vremea cand mai lucra,nu opera daca nu primea plicul.”

      ba baiatule tu esti vreun PSD-ist ? daca a plimit atatea plicuri la viata lui unde ii sunt vilele si masinile? ca stiu un chirurg care la 50 de ani care are 2 vile si o casa de vacanta iar fiusu la facultate umbla cu masina de 25000 euro cumparata de tacsu

      00
  13. E sub PSD la multe capitole si egal la altele. E egal la hotii si furtisaguri. E sub la organizare in teritoriu si la centru. Ii mai anima nostalgia vremurilor 90 cu mineriade si promisiuni anti comunism. Sunt depasiti, ma mir ca au mai scos procentul care l-au scos. Nu mai au pic de viziune si sunt intr-o deriva totala. Procentele pe viitor le vor fi inghitite de USD complet la urmatoarele alegeri. Sper sa nu faca prostia USD-ul sa primeasca pe careva de la varf din PNL.

    00
  14. Totusi nu inteleg ce-am spus rau cad am spus sa renasca. Toti visam la idea de liberalism. Si eu sunt de acord ca ce este azi pnl e o minciuna si de aceea nici nu i-am votat. Ei sunt o rusine si eu o admit. Insa imi doresc sa pot intr-o zi sa spun eu sunt liberal, nu neaparat ca membru de partid ca n-am fost si nimeni din familia mea nu e, dar ca gandire ca aparenenta a unui grup de orientare de dreapta.
    Azi nu ma identific cu nimeni de pe scena politica. Poate maine, poate niciodata.

    00
  15. eu abia astept referendumul pt iesirea romaniei din ue :D

    00
  16. da-l in plm de pnl, zi cine-i gagica

    00
  17. planul lui Basescu a reusit, a distrus cele 2 partide istorice: PNTCD si PNL

    00
  18. Intreaba persoane diferite si fiecare iti va da o alta perioada in care pnl-ul devenit toxic.

    Dar treci cu vederea ca arhitectul actualei incarnatii este Campeanu, sau ca licheaua de Tariceanu s-a nascut si a crescut in PNL.

    00
  19. Doar că…

    Oamenii nu vor să se bage în mocirlă. Nu vor să stea la masă cu Blaga, cu Orban, cu alți slugoi de partid care n-au avut în viața lor o slujbă cinstită și nu știu să facă nimic. Ce pot discuta cu astfel de oameni? Nu serios, ce poți discuta cu Bușoi sau cu Orban? Ce idei credeți că au genul ăsta de oameni despre orice?

    De asta PNL nu a fost capabil să producă oameni noi, care să schimbe imaginea partidului. Că oameni cu cap, cu idei și cu rezultate nu se bagă. Ticăloșii, mizerabilii, profitorii însă da. Acolo e locul lor. Toate partidele îi au, fără îndoială.

    Cum ar fi să vină Raluca Turcan sau Alina Gorghiu și să spună “avem nevoie de oameni ca tine în PNL”? Le-ați lua în serios? Cum ar fi să vă întâlniți cu Bușoi sau cu Eugen Nicolăescu pe holurile partidului? Sulfina Barbu? Leon Dănăilă? Mara Mareș? Viorica Cherecheș? Ben Oni Ardelean? Anca Boagiu? Steliana Miron? Tudor Barbu? Roberta Anastase? Teodor Atanasiu? Cătălin Predoiu? Lista lor e aici, e o adunătură de incompetenți și cozi de topor, mulți dintre ei aflați în Parlament sau în Guvern de zeci de ori fără să facă nimic.

    Ar mai fi ceva de adăugat şi de analizat de fiecare, în zona unde se află şi-şi cunoaşte politicienii din fiecare partid din provincie.

    Să ridice mâna cel care nu a auzit vreodată, în viaţa sa, ceva de genul din jurul anturajelor: „Ce, bă, de ce să te bagi în politică? Toţi sunt nişte cutare cutare cutare, vezi-ţi de viaţa ta şi nu te băga, lasă-i pe ei. Dă-i dreacu’ dă hoţi şî mincinoşi.”

    Comentarii din ăstea au persistat în psihicul nostru, de fiecare dată când s-a adus vorba de politică sau politicieni, fiindcă ni s-a băgat la cap sau insinuat acest gen de cenzură, constrângere şi stigmă negativistă.
    Dacă unii dintre voi crede în teoria universului paralel, faceţi exerciţiul ăsta de imaginaţie, chiar şi optimist cum e: Dacă nu s-ar fi spus asemenea vorbe descurajatoare şi nici să se fi insinuat cu subînţelesuri de ameninţare şi maltratare ostentativă, câţi (teoretic) politicieni unici a pierdut platforma politică românească? Asta fiindcă, de când ne ştim, mereu am fost încurajaţi să nu existe acea aspiraţie (să zicem că nu tu ai fi vrut vreodată să devii politician… bă, da’, dacă a vrut prietenul tău, colegii tăi, şi s-au reţinut sau au fost reţinuţi pentru că „politica e un joc mizerabil”?) ca măcar să avem o oarecare tragere de inimă? Nuuu, „politica e pentru şmecheri, nu pentru tine băiat/fată cuminte”.

    Asta a fost teroare psihică menită să-şi consolideze autoritatea autorii, fără potenţiali oponenţi din viitorul apropiat sau îndepărtat. Şi le-a ieşit… le-a ieşit…

    00
  20. De obicei, oamenii nu se alatura unui partid pentru o idee sau pentru ideologie ci pentru ca sunt atrasi de alti oameni care cred intr-o idee. Acum 25 de ani am fost votant PNTCD pt ca m-a fascinat Corneliu Coposu desi ca si educatie/valori eram mai degraba liberal.
    PNL-ul nu are oameni la varf care sa atraga si nici vreo idee…ma rog, singura idee este opozitia la PSD. Daca se vor restructura, isi vor schimba garnitura la varf si vor isi vor reface discursul, au o sansa…daca nu, vor scadea mai mult de 20% fara sa inteleaga ca nu USR le fura votantii…pur si simplu ii dau pe gratis!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.