Aș vrea să se lămurească legislația cu privire la cuțite…

În Londra, băieții sunt panicați un pic de înjunghierile din ultimele zile, așa că vor să interzică de tot portul cuțitelor.

La noi, legislația e incompletă și, bănuiesc eu, intenționat lăsată așa, pentru a permite poliției să aplice amenzi cum dorește.

Art. 372 din Codul Penal

Portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase

(1) Fapta de a purta fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri special amenajate şi autorizate pentru distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun:

a) cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire;

b) arme neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitive pentru şocuri electrice;

c) substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant

se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

(2) Folosirea, fără drept, la adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun a obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(3) Portul, fără drept, al obiectelor sau substanţelor prevăzute în alin. (1) în sediul autorităţilor publice, instituţiilor publice sau al altor persoane juridice de interes public ori în spaţiile rezervate desfăşurării procesului electoral se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.

Unghiera e făcută pentru a tăia. Cutter-ul e făcut pentru a tăia. Foarfeca de grădină e făcută pentru a tăia. Dacă mă prinde pe stradă poliția cu o foarfecă de grădină îmi dă amendă?

Briceagul este cuțit?

Aș vrea o lege care să spună "cuțitul sau briceagul cu lungimea lamei de peste 6cm e considerată armă și e interzis portul", să pot lua un briceag care are sub 6 și să mă știu în siguranță. Pentru că momentan umblu cu un Kershaw Chill, care e foarte mișto și nu știu ce să zic și să cred. Am întrebat doi polițiști, fără să le arăt briceagul, fiecare credea altceva și aplica legea așa cum o vedea el.

 

 

 

londra-cutit

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

99 comentarii

 1. Eu nu inteleg de ce sa porti cutit pe strada?Pentru ce?


  Comentariu apreciat. Thumb up 101 Thumb down 0
  • poate il duce la ascutit, poate vrea sa il dea de pomană sau să il amaneteze


   Comentariu apreciat. Thumb up 66 Thumb down 0
  • Daca faci asta cutitul se tine intr-o protectie, cutie etc.Nu am auzit pe nimeni sa fie amendat deoarece duce un cutit la ascutit sau amanet.

   Thumb up 11 Thumb down 0
  • ti-ai luat un nou set de cutite de bucatarie si cumva trebuie sa le duci pana acasa…il ai in rucsac in metrou?! pac amenda sau spaga

   Thumb up 19 Thumb down 0
  • Al meu mănâncă doar fructele decojite (merge, pere, etc) si le cere când suntem plecați. Așa că port unul ceramic cu cea mai mică lamă disponibilă (în teacă si poi în rucsac).
   Sunt de acord cu Vali – este nevoie de o clarificare – si apoi dacă este nevoie sa iau un alt fel de unealta care sa servească scopului si pentru a ma situa în limitele legale o voi face.
   In acelasi timp, cel care dorește să facă ceva ilegal cu un cuțit îl va durea 2 metri în spatele casei de repercursiunile stipulate acolo – închisoare bla-bla SAU AMENDA!


   Comentariu apreciat. Thumb up 22 Thumb down 0
  • Pentru ca nu pot sa mi-l fac acasa si tocmai mi l-am luat de la magazin.


   Comentariu apreciat. Thumb up 27 Thumb down 0
  • La ei e cerc vicios, se gândesc că poartă alții

   Thumb up 1 Thumb down 0
  • Eu am un “multi-tool” din ala care are si briceag. Il tin in ghiozdan pentru ca nu se stie niciodata…

   Thumb up 8 Thumb down 0
  • orice cioban de bucuresti are nevoie de brisca la el sa taie slana cand face un popas intre mijloacele de transport.
   se intinde pe banca in statia de ratb cu acoperis verde inaugurat de primarita smart, sparge o ceapa, scoate brisca, taie telemeaua si slana si baga un pranz inainte de a lua urmatorul metrou spre Pipera Swamps unde da cu sapa.


   Comentariu apreciat. Thumb up 24 Thumb down 0
  • @CristiXe valabil rationamentul si pentru arme si cu totii stim unde e america, the safest country in the world right? Pe cand la noi fiind interzise mai greu sa ii vina unui aspumele is sa scoata gunu, ca ne scuzati am avut un moment de inconstienta si l-am troznit pe asta, ma duc eu la nebuni un pic da mortu e mort.
   Pe de alta parte discutia e compelxa si are multe aspecte…

   Thumb up 2 Thumb down 0
  • Sa ii iei gatul unuia care vrea sa iti ia gatul cu cutitul. The American Dream

   Thumb up 4 Thumb down 0
 2. NOU
  #12

  Zice doar de locuri unde se adună lume pt distracție, arene sportive, piscine, autobuze etc. Acolo nu iei cuțitul la tine. In rest, e ok :)


  Comentariu apreciat. Thumb up 30 Thumb down 0
  • La concerte și adunări sportive se face percheziție, am văzut evenimente unde nu te lasă cu umbrela sau lubrifiant, erau vreo 10 tuburi aruncate lângă turnicheti.


   Comentariu apreciat. Thumb up 22 Thumb down 0
  • nu e lubrifiant, e hand sanitizer.

  • Orice e lubrifiant daca ai destul de mult curaj.


   Comentariu apreciat. Thumb up 140 Thumb down 0
  • Fisting la concerte și adunări sportive? How nice!


   Comentariu apreciat. Thumb up 39 Thumb down 0
  • Come on, nimeni nu poate sa iti interzica lubrifiantul la un concert Traistariu sau la o prezentare de chiloti Botezatu.


   Comentariu apreciat. Thumb up 51 Thumb down 0
  • NOU
   #18

   Chiar ma intrebam ce face @Vlad cu tubul de lubrifiant la concert.

   Thumb up 9 Thumb down 0
  • se dă cu el pe față si devine un tip alunecos. femeile sunt innebunite de tipii alunecoși, mai ales la concerte si adunări sportive, cum ar fi luptele de pitbulli sau de cocoși

   Thumb up 10 Thumb down 0
 3. cutitaș afară, taser prin casă

  Thumb up 3 Thumb down 0
 4. Kershaw ala e clar briceag de sutz, de ala din filmele cu Piedone. Insa am vazut ca tendinta este utilizarea ciocanului, cred ca si aici ar trebui restrcitii, de greutate probabil.

  Thumb up 5 Thumb down 0
  • Lasand gluma deoparte, sa stii ca in Londra, ca tot a dat Vali exemplu, este interzis si ciocanul, fie el chiar si in rucsac si te intorci/duci cu el de la munca.

   Thumb up 2 Thumb down 0
  • @cezarica: asta inseamna ca Pomohaci are interzis in Londra?

   Thumb up 10 Thumb down 0
 5. Eu as tine dupa mine un victorinox sau un opinel, dar la fel e neclara situatia. In alta ordine de idei, daca ma obisnuiesc sa tin in geanta un cutit, uit de el cand ma duc la aeroport. Si parca n-as vrea sa il pierd.

  Thumb up 11 Thumb down 0
  • Dar care este logica sa mergi cu un cutit dupa tine, la ce il folosesti?


   Comentariu apreciat. Thumb up 20 Thumb down 0
  • “daca ma obisnuiesc sa tin in geanta un cutit, uit de el cand ma duc la aeroport”

   păi nu mai bine o lingură?!


   Comentariu apreciat. Thumb up 26 Thumb down 0
  • Nu-l folosesti la nimic in 99% din timp. Dar uneori e util, mai ales victorinox-ul. Si daca ala e arma alba eu sunt puscas marin.

   Thumb up 15 Thumb down 0
  • “care este logica sa mergi cu un cutit dupa tine, la ce il folosesti?” SA OMORI OAMENI, in puii mei, daca iti cer banii si telefonul.
   Sa-i bagi cutitul in gat, pentru asta mergi cu un cutit dupa tine.
   Sa-i tai tendoanele la maini, ‘tu-l in gura de borât.
   Am un prieten care are cutit militar, cu teaca ce se pune la spate, in lungime pe curea. Nici nu-l vezi. Omul are 60 de kile… orice cutit in gat e un idiot mai putin pe strazi.
   Porti cutit sa tai rotile alora de parcheaza pe loc de handcapat, sa zgarii masini, sa…
   Acum te-ai lamurit?

   Cutitul e echivalentul pistolului din State.


   Comentariu apreciat. Thumb up 30 Thumb down 0
  • Riiiight….

   Thumb up 6 Thumb down 0
  • Eu am avut intr-o geaca de iarna o surubelnita uitata de catvea zile in urma de cand am facut draqu stie ce pe la masina si cand am ajuns la scaner la aeoport sa-mi pice fata, iti dai seama ce explicatii sa le mia ofer oamenilor, pe de alt aprte mi0am revenit cand am vazut acvariul cu unelte de diferite marimi unde aruncau astia sculele.

   Thumb up 4 Thumb down 0
  • pentru ca victorinox-ul meu are o gramada de alte chestii pe langa cutit si in general sta 99% nefolosit in geanta de laptop (il scot inainte sa plec la aeroport).
   Dar pentru acele 1% cand trebuie sa desfaci un ambalaj, sa cureti o portocala, sa desfac ceva (pot desface si conserve cu el) e foarte util si la birou.

   Thumb up 1 Thumb down 1
 6. Pt EDC am un Leatherman Wingman, macar e multifunctional si l-am folosit in multe situatii. O legislatie care sa nu lase loc de interpretari este de dorit in toate domeniile, nu doar ce reprezinta o arma alba si ce nu (problema absolut minora in RO)

  Thumb up 3 Thumb down 0
 7. Am mai discutat aici (sau la Cetin, nu mai stiu exact) despre folosirea substantelor iritant-lacrimogene (prevazute in acelasi articol din Codul Penal litera c), in speta spray lacrimogen (nu paralizant, nici nu cred ca se pot procura cele paralizante) patit fiind de curând.
  Spray-ul il poate procura oricine de pe net, problema vine in momentul când il si folosesti (in cazul meu autoaparare).
  Eu am un toc special pt a purta acest gen de spray la brau in momentul când merg cu bicicleta, motivul pt care il port fiind pt a ma apara de caini. Practic e la vedere, am mers cu el peste tot, nu am avut probleme.
  In momentul când l-am folosit in scop de autoaparare (nu pe caini, ci pe “ciori”) am primit amenda pt folosirea unor astfel de obiecte periculoase in locuri publice.
  Revenind, nu cred ca e o problema sa ai la tine obiecte de genul enumerate mai sus atata timp cat nu mergi in cluburi, la concerte, la evenimente sportive cu ele. Problema e grava când folosesti sau ameninti pe cineva cu ele, si încadrarea e diferita.
  Pana una alta da, ramane la latitudinea politiei daca primesti sau nu amenda pt portul acelui briceag


  Comentariu apreciat. Thumb up 25 Thumb down 0
  • Cat a fost amenda?

   Thumb up 6 Thumb down 0
  • Am folosit spray lacrimogen pe un recalcitrant care m-a blocat pt ca am parcat pe “locul lui” (nu aparuse inca legea cu concesionarea locurilor de parcare, el parcase acolo de mai demult si a considerat ca e “al lui”).
   Mi-am cerut scuze, am cerut sa isi mute masina, el a devenit violent, asa ca am dat doua jeturi ca sa evit o bataie cu pumni. In secunda doi am sunat la 112, am explicat situatia pe scurt, iar in maxim 3 minute a oprit un echipaj. Le-am explicat si lor situatia, le-am aratat spray-ul, etc., in timp ce tipul tot urla ca am spray si ca l-am omorat, vaicareli, tipete, circ. Agentul i-a dat omului 1 minut sa isi mute masina ca sa nu ii scrie amenda. M-au salutat si au plecat cum au venit. I-a durut undeva de spray-ul meu. Cred ca a contat felul calm si politicos in care am vorbit.


   Comentariu apreciat. Thumb up 40 Thumb down 0
  • Minimă, cred ca 100 lei. Sper sa nu ma insel.

   Thumb up 4 Thumb down 0
  • ce amenda? ca din cate imi aduc aminte, Baxt s-a ales cu dosar penal din cauza ciorilor alea!

   Thumb up 4 Thumb down 0
  • Nu, am scapat de dosar ca si-au retras aia plangerea. In schimb, daca provoci leziuni grave cazul se preda in penal obligatoriu. Am scapat printre urechile acului.

   Thumb up 7 Thumb down 0
 8. Ar trebui specificat care cuțite se încadrează la unelte mai mult și care sunt proiectate pentru atacat, sau care sunt mult mai ușor de folosit pentru asta. De ex: să aibă tăiș doar pe o parte, să aibă lama scurtă reglementată la o anumită lungime standard, să nu se poată deschide cu o singură mână ( cu astea să nu ai voie în locuri publice). De asemenea ce om normal are la purtător cuțit cu lamă mai mare? înțeleg că ai în mașină, la scule, etc dar nu la tine, e dubios.

  Thumb up 2 Thumb down 0
 9. Cutitul e ultima pb. Pb se acutizeaza in UK si tin de saracie si inadaptare. O graza de tineri cioroi sau albi nu au nici o ocupatie si nici o posibilitate sa se angajeze. Si atunci o sa fie tot mai multa crima organizata sau dezorganizata, rascoale, etc. Poti sa ai cutit de 6 cm sau de 20 cm(macar :) ), o sa fie tot mai nasol.

  Thumb up 16 Thumb down 0
 10. Doar pentru tine e neclar.

  1. Ăla e Codul Penal care cuprinde infracțiuni, care nu se sancționează cu amendă contravențională de poliție ci cu închisoare sau amendă penală, de instanță. Deci nu poate polițistul să te amendeze pentru asta, dar poate să îți deschidă dosar penal.

  2. Acolo scrie foarte clar și limitat care sunt locurile în care este interzis portul armelor albe. Nu la club, nu în instituții publice, nu la adunări publice, în rest nu e nicio restricție, i.e. pe stradă, în magazine etc.

  3. Acolo unde legea nu distinge, nici noi nu putem distinge. Dacă nu spune cuțitul peste 5 cm, atunci orice obiect special fabricat pentru tăiere, înțepare sau lovire este interzis. Da, și unghiera, și peeler-ul de cartofi, și foarfeca de grădină. Dar numai în acele locuri limitativ enumerate, nu pe stradă.


  Comentariu apreciat. Thumb up 28 Thumb down 0
 11. Off-topic dar on-topic: Lamnia livreaza in Romania? Ce zic baietii de la vama?

  Thumb up 2 Thumb down 4
 12. vorba lui Gaben, de ce sa risti un dosar penal cu un cutit, topor sau maceta, cand poti umbla linistit cu o drujba? orice politist sau jandarm care te vede, se gandeste “a, uite unul care are o treaba gospodaresca”, cand tu de fapt esti Ash versus evil dead…


  Comentariu apreciat. Thumb up 65 Thumb down 0
  • Omg!

   Thumb up 2 Thumb down 0
  • Din pacate in filmele de groaza se minte cu nerusinare. Drujba normala se blocheaza urat cand tai carne si devine rapid inutilizabila. :(


   Comentariu apreciat. Thumb up 30 Thumb down 0
  • Da, poți să treci de carotide dar la coloana se blochează toate, drujba nu e buna de nimic.


   Comentariu apreciat. Thumb up 40 Thumb down 0
  • Fini cunoscători sau doar bine documentați?


   Comentariu apreciat. Thumb up 26 Thumb down 0
  • ciocane, e pe net un clip cu unul de decapiteaza doi columbieni (parcă) cu drujba. Los Zetas, ceva de genul.
   Caută-l, ca eu nu mai pot să-l văd a doua oară.
   Ăla e fake? (m-as bucura să fie).

   Thumb up 3 Thumb down 0
  • @ciocanul: esti in eroare boss,am despicat io asta iarna pe Ghitza porcul in doua jumatati,fara nicio problema.E drept ca si lantul(Stihll) era nou pus.
   @Cristi: ala cu columbienii e vorba doar de unu pe care-l taie cu drujba.Pe ala din stanga,il decapiteaza cu un cutzitoi nu prea ascutit.

   Thumb up 2 Thumb down 1
 13. Cica in Olanda se pune problema altfel: poti umbla si cu sabie atata timp cat necesita 3 operatii ca sa o poti folosi. Daca ai briceag, o operatie e scosul din buzunar, a doua e deschiderea lui. Deci daca il tii impachetat in ceva esti ok. Ideea e sa nu il poti scoate pe neasteptate. Ceea ce nu ai nevoie daca il folosesti exclusiv ca unealta.


  Comentariu apreciat. Thumb up 29 Thumb down 0
  • genială asta cu minim 3 operatii. de aia purta superman chiloti pantaloni si altă pereche de chiloti peste pantaloni


   Comentariu apreciat. Thumb up 37 Thumb down 0
  • Tizule, cum ai ajuns tu in pantalonii lui superman de stii ca mai are o pereche de chiloti?

   Thumb up 3 Thumb down 0
 14. Eu cred ca e vorba de plasare de produse aici. :D


  Comentariu apreciat. Thumb up 25 Thumb down 0
 15. Sint curios care e opinia lui legata de portul Kirpanului.

  Thumb up 3 Thumb down 0
 16. mie mi se pare destul de clar textul referitor la UNDE poți să ai cuțit la tine, adică pe stradă/trotuar/domeniu public. Atât timp cât nu intri cu el in parc, autobuz, cinema, institutii publice, conform articolului citat de tine, nu comiți nici o infracțiune. Gândește-te puțin că se vând cuțite de vânătoare și macete in magazine de specialitate (camping, outdoor etc). Ar fi absurd să îți cumperi unul și să răspunzi penal din momentul în care ai ieșit din magazin până când ajungi acasă la tine pentru că îl ai asupra ta.

  Eu așa o gândesc, pare să aibă sens, nu?

  Thumb up 7 Thumb down 0
  • Sa zicem ca imi iau cutit din Decathlon. Decathlon-ul e in mall. Mall-ul e loc de agrement/autorizat pentru activitati de agrement?
   De fapt, stai, ca trebuia arestat direct soferul care a adus marfa in Decathlon.

   Thumb up 4 Thumb down 0
  • @alunelu: Daca iei un cutit din Decathlon il primesti ambalat intr-un blister de plastic foarte greu de desfacut cu mana goala.

   Thumb up 1 Thumb down 0
 17. Oare la mall ai voie sa agiti iataganul prin aer? https://www.youtube.com/watch?v=-da0S9FDamk

  Thumb up 2 Thumb down 0
 18. În funcție de țară sunt considerate mai multe caracteristici pentru a determina dacă ai voie să porți un briceag pe stradă:

  * lugimea lamei
  * dacă lama se blochează în poziția deschis
  * dacă lama poate fi deschisă cu o sigură mână
  * dacă lama are vârf ascuțit (spre deosebire de un „butter knife”)
  * dacă lama are două tăișuri
  * dacă lama are deschidere asistată de arc, gravitație, inerție etc (vezi switchblades, gravity knives, balisongs etc).
  * etc

  Kershaw ăla al tău bifează cam multe puncte din listă.

  Apoi zici:

  Aș vrea o lege care să spună “cuțitul sau briceagul cu lungimea lamei de peste 6cm e considerată armă și e interzis portul”, să pot lua un briceag care are sub 6 și să mă știu în siguranță.

  Partea cu „știutul în siguranță” spune că tu chiar porți cuțitul ăla ca pe o armă. Deci despre ce vorbim aici? Și o șurubelniță este armă dacă înjunghii pe cineva cu ea.

  Thumb up 12 Thumb down 0
 19. Tocam frunze la câini, sa fim serioși. Nu am auzit pe nimeni sa fie amendat de catre poliție pentru ca mergea pe strada cu un cuțit in plasa, in ambalajul original.
  Nu sunt absurzi nici polițiștii, iar cuțitarii despre care vorbești (din Londra), sunt departe de a fi considerați niște mielușei cu unghiere ascunse pe la șosete. Uita-te peste pozele poliției, sa vezi ce baionete si cuțite de vânătoare sunt confiscate.
  Cat despre panica, i-a un wizzair ieftin, mergi la Londra sa bei o bere, apoi plimba-te la pas, pe la 10-11pm, prin Hackney. Aștept sa vad articolul de dupa :)))

  Thumb up 16 Thumb down 0
  • De asta, daca voi alege sa port dupa mine un cutit, va fi unul de la Ikea, cu lama molibden-vanadium. E “cutit de dezosat”, care poate face si buzunare… pentru pui de Kiev, bineinteles.

   Dar daca in loc de cutit port o surubelnita Philips 0.0, crom-vanadiu, dar lunga… intru “in cadrul legii”? Ca o gaura in gat nu trebuie sa fie mai mare in diametru decat un cap de surubelnita fina…

   Thumb up 2 Thumb down 0
  • Am uitat sa va prezint “cutitul de dezosat”. Nu, nu e “arma alba”, e cutit de dezosat, wtf!? Lama e din molibden/vanadiu, exact ce trebuie.
   https://www.ikea.com/ro/ro/catalog/products/70289168/

   Thumb up 3 Thumb down 0
 20. Eu am luat ieri un cutit dupa mine sa tai un salam de biscuiti.
  Daca eram in Londra…

  Thumb up 3 Thumb down 0
 21. Produsul asta e legal sa-l porti dupa tine?
  Are 21cm: http://www.mob-ius.ro/catalog/produse/ciocane-si-dalti/priboaie-punctatoare-ace-de-trasat/ac-de-trasat-cu-manson

  Puii mei, ORICE e “arma letala” daca esti suficient de dement. Paine uscata bine, data in tâmplă, o piatra de pe jos, o creanga din copac… cu ORICE poti face rau…
  Pixul e legal? Ca daca sar pe tine si-ti bag un pix in ochi sau in ureche… si tot asa.

  Pe vremea lui ceasca erau penarele alea din lemn cu “MikiMouse”. Un tampit de coleg i-a dat un penar din ala in cap altui coleg. A nimerit cu coltul in tampla…

  Thumb up 4 Thumb down 0
  • Asa, chiar, legat de pixuri. Sunt pixurile alea “tactice”, tactical pen parca. Iti trebuie ceva indemanare, dar cu unul de ala poti omori un om. Am vazut (pe youtube, of course) destule demonstratii cu minuni de astea, ba un geam de masina spart, ba un covor sfartecat, ba pixul ramas infipt printr-o mocheta. Cu pixurile inca e voie, nu?

   Thumb up 3 Thumb down 0
 22. Lucram intr-o fabrica sudcoreeana cu un tovaras bulgar, dimineata la poarta un galbejit mai zelos il cauta pe asta peste tot, pe fundul gentii asscuns un iatagan lama 20¸+cm ,politie scandal etc ”gospodin ce gura masii faci cu ala de ce-l porti ? Pai acasa asa avem toti, am si uitat ca-l am acolo” Unele traditii trebuie respectate


  Comentariu apreciat. Thumb up 32 Thumb down 0
  • Primul meu “briceag” (care era un cutit mic de bucatarie) cred ca l-am primit de la varul meu. Aveam vreo 11 ani.
   M-am jucat cu el toata vara, am cioplit la crengi… bai, dar niciodata nu mi-a trecut prin cap sa cioplesc oameni.
   Nepotul meu, 11 ani, ghici ce cadou a primit recent? Briceag VictorInox.
   Nepotu’ e mai boier, el are si doua pistoale airsoft, plus o pusca din aia semi-automata “tip NATO”, tot airsoft. Adica, pe la 20 de ani, cu antrenament de la 11 ani, ar fi… ce?
   —–
   Rahat, primaru’ lu’ peste sa reduca numarul de dementi de pe strazi, nu sa interzica cutitele de bucatarie si surubelnitele.

   Thumb up 5 Thumb down 0
  • @nicu: nu la toti bulgarii e la fel, au zonele lor. Mi-a povestit o data un bulgar cum l-a rugat prietena lui de atunci sa ii caute in rucsac si sa ii dea bricheta. Si asta gaseste in rucsacul tipei un cutitoi aproape ca o sabie mai scurta. Tipa ii explica ca era un cadou de la ma-sa. Asta, fiu de doctori, de familie buna a ramas usor socat.
   La noi in Oas traditia e la fel, se umbla inarmat cu cutit chiar daca nu cauti bataie.

   Thumb up 1 Thumb down 1
 23. N-am nimic la subiect. Așa că fac puțin off topic.
  Poate faci o postare sa fie mai vizibilă cu doua întrebări:
  Când se acordă prioritate la trecerea de pietoni, că de luat amenda iei oricum…? ințeleg că din lege prioritate dai doar pietonilor de pe sensul tau de mers. Adică, daca pe o strada cu o banda pe sens se angajează în traversare pe sensul celălalt nu are prioritate până nu ajunge la linia de demarcație dintre benzi.
  Și doi, pe autostradă este un semn cu ploaie și reducere la 80km/oră. Când consideri că trebuie să rulezi cu 80km/oră? La orice picătură de ploaie? Cât de tare trebuie sa ploua sa reduci legal viteza? Cum aproximezi? Când îți iei amenda?
  N-am găsit nimic clar..prin lege se spune ceva și în realitate îți iei amenda(ok, o poți contesta dar…)
  Scuze de off, poate este cineva luminat și mă lămurește.

  Thumb up 2 Thumb down 0
  • Din cate stiu, dai prioritate pietonilor din orice sens traverseaza, cu exceptia cazului in care exista refugiu. Atunci dai prioritate doar celor de pe sensul tau.
   La a doua intrebare nu stiu, eu iau semnul ala ca pe o sugestie.

   Thumb up 10 Thumb down 0
  • In plus fata de ce a zis Giani, as adauga ca nu e obligatoriu sa dai prioritate pietonilor care circula pe trecere pe sensul opus, daca drumul are mai mult de o banda pe sens (chiar daca nu exista refugiu).
   Amenzi de mai dau (pe probate) si daca nu astepti ca pietonii sa urce pe trotuar, chiar daca au trecut de masina ta. Sunt multi soferi care la o secunda dupa ce le-a trecut ultimul pieton pe langa coltul masinii deja sunt in a 2-a.

   Thumb up 2 Thumb down 2
  • Ce ar fi sa ne concentram pe a respecta leagea, nu in evitarea ei?
   Pentru toate astea, sunt oameni care s-au straduit cat de cat sa le faca si cu un scop.
   Nu spun ca sunt perfecte, dar e mai bine decat deloc.

   Daca derapezi pe autostrada pe ploaie si la peste 80 km/ora esti de vina. Semnul ala era acolo ca sa iti arate viteza la care esti in siguranta. Si tu trebuie sa aproximezi umezeala de pe asfalt, nu picaturile pe metru cub.

   Si incearca sa te pui si in pielea unui pieton, eventual in varsta care nu apuca sa treaca strada si e luat pe sus de un Vitezomanu’ Gica sau un adolescent care, de pe sensul celalalt de mers ajunge pe al tau mai repede decat ai anticipat.

   Stiu ca si eu m-am bagat (mea culpa), dar hai sa comentam On Topic :)

   Thumb up 8 Thumb down 0
  • Văd că unii nu apreciază întrebarea.
   Dacă nu va interesează, puteți să o ignorați.

   Nu cred că sunt singurul care am aceste dubii și sunt convins că mulți nu știu legea. Urmarea, peste tot, chiar și la drum cu 2 benzi pe sens, la pietonul ce se angajează în traversare pe sensul opus, chiar de la primul pas, sunt unii care din partea cealaltă a străzii rup frâna.

   Las aici:
   Art 100
   b) neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvai ;

   @ Mucea – știam și eu de refugiu. Însă la ce vad acum, s-au restrâns prioritatea doar la banda ta – sau banda pe care te afli pe sensul de deplasare.

   Ideea este, frânăm sau nu? Amendă sau nu?

   Thumb up 2 Thumb down 2
 24. Legea nr. 295 din 28 iunie 2004 adăugită prin Legea nr. 417/2007 privind regimul armelor şi al muniţiilor detaliază și inventariază clar categoriile de arme, de la cele de foc până la cele neletale, inclusiv armele albe:

  2. La punctul I, după poziţia 2 se introduce o nouă poziţie,
  poziţia 21, cu următorul cuprins:
  „21. arma albă – acel obiect sau dispozitiv ce poate pune în
  pericol sănătatea sau integritatea corporală a persoanelor prin lovire,
  tăiere, împungere, cum ar fi: baionete, săbii, spade, florete, pumnale,
  cuţite, şişuri, boxuri, castete, arbalete, arcuri, bâte, măciuci şi bastoane
  telescopice;”
  3. La punctul IV, după poziţia 7 se introduce o nouă poziţie,
  poziţia 8, cu următorul cuprins:
  „8. arme albe cu lamă – armă care îndeplineşte următoarele
  criterii:
  a) lama este fie solidară cu mânerul, fie echipată cu un sistem ce
  îi permite să facă corp comun cu mânerul său;
  b) are tăiş dublu pe toată lungimea sa;
  c) lungimea este mai mare de 15 cm;
  d) lăţimea este mai mare sau egală cu 0,4 cm;
  e) are un mâner prevăzut cu gardă.”

  Mai mult, Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de încălcarea unor norme de convietuire socială, a ordinii si linistii publice specifică următoarele:

  Art. 11. – Constituie infractiune si se pedepseste cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava, urmatoarele fapte:
  1). portul, fara drept, în locurile si împrejurarile în care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, a cutitului, pumnalului, sisului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, împungere sau lovire, precum si folosirea în asemenea locuri sau împrejurari a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru socuri electrice;

  Thumb up 10 Thumb down 0
  • Deci orice cutit este arma alba.

   Thumb up 2 Thumb down 0
  • Orice cuțit care îndeplinește TOATE criteriile de la punctul 8 este considerat armă albă cu lamă: lamă dublă, mai lung de 15cm, mâner fix, gardă la mâner etc. Art. 11 din Legea nr. 61/1991 specifică faptul că ”în locurile și ÎMPREJURĂRILE”. Ceea ce înseamnă că dacă-ți porți cuțitul în rucsac venind pe jos de la iarbă verde nu te va aresta nimeni. Dacă-l scoți în piața mare ca să-l tai pe față pe cel care te-a călcat pe pantoful lăcuit atunci deja vorbim de infracțiune.
   Cuțitul îl poți purta în portbagaj. Legea n-o interzice, chiar dacă e armă albă. Folosirea lui însă este condiționată de acel ”locurile și împrejurările”. Dacă o să tai slănină cu el la picnic bănuiesc că nu vei avea probleme. Dacă-l scoți din teacă ca să-l arați unor prieteni pe bancă în parc – din nou – e OK. Dacă strângi în pumn mânerul și alergi prin supermarket după cumpărători cu vădita intenție de a tăia pe cineva asta intră deja la acel ”locurile și împrejurările”.

   Thumb up 11 Thumb down 0
  • Corect, nu e arma alba cu lama; dar e arma alba, dupa cum am spus mai sus. Asta inseamna ca, daca il scot din teaca sa il arat unor prieteni in parc, e dreptul politistului sa decida daca imprejurarea asta “ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica”. Daca politistul decide ca eu as putea sa stranut si sa il intep pe prieten, nasol pentru mine.

   Thumb up 2 Thumb down 0
 25. Parca “pe strada” suna un pic diferit de “adunări publice, manifestări cultural-sportive, în locuri de distracţie ori agrement sau în mijloace de transport în comun”, nu?

  Thumb up 4 Thumb down 0
 26. NOU
  #89

  Când mergi în drumeții sau la grătare e foarte util. Eu țin iarna și toamna un fel de victorinox la mine care are și un briceag mai lung, iau amendă sau nu ?
  Dar o sabie ornamentală va ma fi legală?
  Sunt de acord numai cu armele de vânătoare și pistoalele pentru civili fără semi-automate că n-ai ce face cu Kalașnikovul.Mergi la un poligon dacă ai chef să faci pe Rambo.
  În Japonia se omoară ăia din Yakuza cu sabia pentru că iei ani grei de închisoare pentru DEȚINEREA unei arme și sper să nu ajungem vreodată chiar acolo.

  Thumb up 3 Thumb down 0
 27. O sa fie ca in South Park! Cand se drogau aia cu pisat de pisica si au interzis pisicile. A scris cineva mai sus, cine vrea sa faca rau nu se sfieste de lege sau gaseste o alternativa in secunda doi. Cand autoritatile ajung la faze din astea gen hai sa interzicem ceva inseamna ca nu sunt in stare sa previna respectiva situatie si nu umbla la cauze ci la efecte. Nu vedeti ca la nemti nu mai exista atacuri teroriste? Toti sunt nebuni dar terorist nu a fost nici unul. Si cam multi nebuni la nemti in ultima vreme, ala cu avionul, ala de la Munchen de acum cateva luni plus asta de acum 2-3 zile se aduna o lista frumusica.

  Thumb up 6 Thumb down 0
 28. @ Razan T.C. – ai punctat clar si la obiect!
  Caracteristici plus ce anume vrei sa faci cu el.
  Daca ai un cutit, briceag sau maceta in rucsac, atata vreme cat nu scoti obiectul cu intentia de a face rau sau nu mergi in locuri unde exista probabilitatea de a fi utilizat astfel (stadion, manifestatii, etc.), atunci stai linistit. Idem avion :)
  Sansele ca sa fii controlat inopinat pe strada sunt minime si chiar si atunci, daca ai o explicatie logica si te exprimi linistit, nu ai probleme.

  Thumb up 2 Thumb down 0
 29. Parca au si acum o chestie numita “stop& search”, de se iritau niggerii ca ii opreste prea des militia sa le scotoceasca prin buzunare.

  A police officer has powers to stop and search you if they have ‘reasonable grounds’ to suspect you’re carrying:

  illegal drugs
  a weapon
  stolen property
  something which could be used to commit a crime, such as a crowbar

  You can only be stopped and searched without reasonable grounds if it has been approved by a senior police officer. This can happen if it is suspected that:

  serious violence could take place
  you’re carrying a weapon or have used one
  you’re in a specific location or area

  Thumb up 2 Thumb down 0
 30. Asta o fi bun boss?Ca nu se observa bine ca ar fi cutit.
  https://www.tmart.com/FURA-3CR13-Stainless-Steel-D2-Tool-Steel-Coin-shaped-Folding-Knife-Gray-Green_p365794.html
  In alta ordine de idei,daca tii la obrazul tau,trebuie sa ai ceva finutz,gen:
  http://autoknife.com/index.php?l=product_detail&p=1947

  Thumb up 2 Thumb down 0
 31. De ce să rămân eu ăla prost fără cuțit când toți de lângă mine au unul ? De bucătărie sau de bucurie, de protecție sau frecție ! Poți purta orice asupra ta atât timp cât nu periclitezi integritatea cuiva !

  Thumb up 1 Thumb down 1
 32. In primul rand poti sa porti ce vrei cu tine atata timp cand nu il folosesti asupra cuiva, si in plus trebuie vazut, ca sa fii sigur, cel mai mare cutit care este intr-un patent multifunctional, daca sa zicem lama are 10 cm atunci un bricheag nu trebuie sa fie mai mare. Plus e ideal sa nu fie automat caci in alte tari sunt ilegale cutitele acelea. Desi tinand cont ca exista magazine in care poti cumpara pana si o maceta, nu mai stiu ce sa cred. Ca arma poti folosi si un pix de metalla noi “arma alba”e definita cam vag.

  Thumb up 0 Thumb down 0
 33. Buna ziua.
  Legea romana ar trebui sa distinga intre detinere si folosire. Sau intre folosire pe proprietatea ta si folosire in alte locuri. Cu mentiunea ca nu poti iesi la fereastra casei sa tragi cu pusca, pistol, arc, etc. unde si cand ai chef.
  Cred ca exista contexte sau situatii – umbli printr-un cartier rau famat, pe la 2 noaptea – cand o arma alba prinde bine. Ca sa te aperi, atat.
  Detin, ca orice om normal, o multime de obiecte care pot fi clasificate drept arme albe. Nu le port in afara casei, nici in casa, dar le detin. Legea romana privind armele, cu completarile din 2016, ma obliga sa declar mare parte din ele, si sa obtin permis pt detinere. Cine vrea sa omoare, nu are nevoie de obiecte pe care legile le categorisesc drept arme. Un pix in carotida e destul. Oricum, obligatia de a declara nspe obiecte care fie sunt arme albe, fie pot fi asimilate cu ele, nu mi se pare democratica deloc.

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link sau de la PCGarage prin acest link.

Top articole

7 zile