Știrile zilei – 3 februarie 2020

  1. Apus . Blondă . Șatenă . Blondă . Șatenă . Apus . Apus . Vulpe . Apus . Roșcată . Blondă . Blondă . Șatenă . Brunetă . Cai . Brunetă . Fum . Roșcată
  2. Deci socialismul sălbatic nu funcționează?
  3. Corupție la Electronic Arts
  4. Facebook a făcut miliarde și anul trecut
  5. Nunțile ca educație financiară
  6. Dosarul cu șină nu moare
  7. Profitul Samsung a scăzut cu 40%
  8. VW a vândut 11 milioane mașini în 2019
  9. Cronica de business
  10. Cronica de tehnologie

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. 2. Nu era lozinca „Socialism o muerte”? Oare ce au ales? Să nu fie adevărate principiile planificării pe 5 ani? Nu pot să cred

    00
  2. In alta ordine de idei, un idiot a dat foc unui camp, in jud Tulcea, intr-o zi cu vant puternic.

    00
  3. VW face ceva gresit, Tesla e mai valoroasa.

    00
  4. Articolul ala cu cofetaria e partinitor rau. De ex. revolta e ca vine „veterinarul” in control, cand e destul de evident vorba de DSV, care e principala institutie ce se ocupa de controlul alimentelor.
    Vina principala a birocratiei si controalelor suntem noi! Nu mai tineti minte anii liberi de dupa revolutie? Cand oricine facea orice in orice conditii? Gaseai un petic de pamant liber, puneai un chiosc de termopan si vindeai alimente sau ce vroiai tu, fara sa respecti nici o regula de igiena sau depozitare.
    O gramada de reglementari au aparut dupa ce s-au facut abuzuri, daca te uiti pe unele reguli „absurde” parca si vezi cazul care a determinat aparitia lor.
    Realitatea e ca oriunde nu exista un milion de reguli si controale patronii nu fac nimic din proprie initiativa. De ce sa investesti in spatii, amenajari si utilaje scumpe cand nu te obliga nimeni si din banii aia sa-ti iei un X6? De ce sa bagi fier de 20 in stalpi cand merge si ala de 14 si e la juma de pret? De ce sa iei masti de praf la tamplari, daca se imbolnavesc angajezi altii! Cum sa arunci alea 20 de kile de carne, au stat la rece, inca sunt bune!
    Da, nu e placut sa alergi dupa acte si dai de tot felul de specimene, dar alternativa ar fi mult mai nasoala pt consumatori si angajati.

    00
    • True that. Mi-am adus aminte că acum vreo 15 ani eram cu un american în vizită la o fabrică de mobilă din Rădăuți. Ne arată directorul secțiile, într-una erau niște angajare care mânuiau pistoale cu aer comprimat, lăcuiau mobila. A ieșit americanul meu cu ochii cât cepele de acolo și mi-a spus „în America fabrica asta era închisă și patronul în închisoare”. De ce? Pentru că săracele angajate nu aveau nici urmă de echipament de protecție, nu mască, nu ochelari, nimic.

      00
    • *angajate, se futu butonul.

      00
    • @Eugen: daca v-ati fi uitat dupa cum era aerisita hala, cum erau depozitate produsele de lacuire (lacul, diluantul, etc) si ce echipamente cu ce atestate erau folosite in hala aia, nu ati fi intrat deloc.

      M-as mira sa nu faca una bum sau sa nu ia foc. Ah, de fapt cam ard hale de astea in veselie daca ma uit la stiri.

      00
    • Asta e adevărat, dar nu scuză cu nimic comportamentul de stăpân de sclavi pe plantație al unor funcționari. E o invidie imensă în acești funcționari care lucrează cu firmele, care eu nu o înțeleg: ‘Lasă că ai bani. Lasă că faceți bani. Vă permiteți. Și ce, aveți bani destui’.

      În rest da, orice regulă tâmpită de obicei are la bază cineva care a făcut tâmpenia aia și a trebuit să se facă regulă ca să nu se repete :)

      00
  5. Apropo de dosarul cu sina… voi stiti ce presupune intocmirea unui dosar pentru obtinerea unui aviz de munca pentru un muncitor extracomunitar? Prin ce nervi trebuie sa treci sa incarci documentele pe site-ul acela de cacat (unde iti cere niste formulare care nu sunt in lista de documente si trebuie sa afli de la insideri ca trebuie sa incarci o pagina goala) pentru ca la sfarsitul celor 30 de zile legale sa te sune sa mergi dupa avizul negativ, pe motiv ca aveai 2 date inversate?

    Omul ala din ditrau care i-a adus pe nefericiti trebuia slavit ca un erou pentru performanta… si pe cand colo, a ajuns hulit si sabotat… ce tara :)

    00
  6. „Facebook a făcut miliarde și anul trecut”,
    am facut un calcul de curiozitate pe europa.

    Deci europa (eu + rusia + uk) are o populatie de 740,000,000 de oameni conform wiki.
    Numarul utilizatorilor lunari a fost de 394,000,000 de useri (cam 50%).
    Venitul mediu lunar per utilizator a fost de 13.2 dolari.

    Total incasari facebook in europa, 394,000,000 * 13.2 * 12 = ? mie imi da eroare calculatorul.

    00
  7. Ideea mini-series cu educatia financiara e ok, insa cam cate cupluri in care venitul total e de 8000 de lei traiesc in genul acela de casa? Stiu, casa poate fi mostenita/luata pe credit (desi in acest caz bugetul ar arata altfel), insa per total povestea nu pare credibila. Iar ea e prezentata destul de corporate, insa pare sa nu aiba habar de niste concepte de baza. Cumva, o prezentare shiny/glossy insa fara o ancorare in realitate.

    In alta ordine de idei, legat de „investitia” in nunti, mi se pare de bun simt sa mergi doar la nuntile celor cu care tii legatura personal si te vezi in timpul anului. Daca nu…ce rost are? Cineva imi spunea ca da, dar ce facem daca insista parintii pt ca obligatii etc. Hello, poftim? Insista parintii? Dupa o anumita varsta chestia asta ca cineva (oricine) poate decide ceva care are impact pe prioritizarea cheltuielilor tale e chiar amuzanta…

    00
    • parintii ne-au invatat sa ne respectam obligatiile, nu e un lucru rau. mergi la nuntile celor care au fost la nunta ta, oamenii aia au dat 100 euro/persoana, dai inapoi 100 euro/persoana, un fel de imprumut fara dobanda.

      00
    • Sigur, depinde de perspectiva fiecaruia, insa in sec 21, pt mine, chestia asta nu are nici un sens. Nu as chema la nunta mea persoane cu care nu tin legatura doar pt ca eu sau parintii mei au fost la nunta lor, si nici invers. Undeva toata povestea asta trebuie intrerupta, altfel e o falsitate care se propaga dintr-o generatie in alta.

      00
    • ce meschinarie ordinara

      ca invitat, mergi la nunta ca te simti bine si iti place de oamenii aia. nu te duci din obligatie ca eventual dupa aia sa mai si comentezi ca a fost naspa mancarea sau nu stiu ce

      ca organizator, faci nunta pt tine, nu ca sa castigi bani. mai bine nu faci decat sa te plangi dupa aia ca ai iesit pe zero sau x si y au fost chitrosi

      00
    • nunta se face cu oameni :)

      00
    • Din faza asta ies castigate restaurantele atat. Eu am invitat 65 de persoane la nunta mea. Rudele apropiate si prietenii apropiati. Atat. Bani n-am prea facut, dar nici nu m-a durut capul. S-a mancat s-a dansat adio.

      00
    • Traditia cu nunta era eficienta pe vremuri cand costurile erau mai mici si mare parte din ‘dar’ ramanea noii familii de isi luau electrocasnicele, avans apartament in oras, masina, etc. Mancarea era facuta acasa de rude, bautura luata ieftin de prin sat, locatia era caminul cultural al primariei, lautarii nu erau asa scumpi. Acum cred ca 75% se duc la restaurant, inca ceva pe haine, dj si alte briz-briz-uri astfel ca familia e fericita daca macar acopera cheltuileile.
      Restaurantele si industria adiacenta (decorațiuni, foto-video, muzica) iau acum cea mai mare parte, nu mai poti privi situatia ca un ‘imprumut’/’ajutor’ intre familii/membrii unei comunitati.

      00
    • @Flat, dacă înțeleg bine, @Ana nu se referă la situați în care refuză să se ducă la nunțile celor care au venit la nunta ei (sau prietena ei nu refuză să se ducă la nunțile celor care au venit la nunta ei), ci are o problemă cu a organiza o nuntă la care să invite tot felul de oameni pe care nu i-a mai văzut din cretacitul timpuriu sau nu i-a văzut ever în viața ei (gen colegii părinților mirilor).
      părinții mirilor insistă pt asta pt că ei, părinții, au fost la nunțile tuturor neamurilor/colegilor/whatever, au cotizat la ăia. cum se poa’ să nu profităm de prilej să cotizeze și ăia la noi?!

      aaa, și aia cu ”cuplurile mature se duc mai mult la nunți/își pun mai acut problema că ”ăia au cotizat la noi”” e mega-bulshit. toate cuplurile pe care le știu sub 40 de ani, chiar și sub 30, la prima căsătorie, și-au pus problema invitării unor colegi de la primele joburi la care au fost acum x ani la nuntă și pe care nu i-au mai văzut de ceva ani sau, în timpul conviețuirii dinainte de nuntă, își pun problema mersului la nunți la care nu întotdeauna chiar au chef să meargă pt…. .

      00
  8. „VW a vândut 11 milioane mașini în 2019”
    corect ar fi: grupul VW a vandut 10.974.600 de vw + skoda + seat + audi + porsche + lamburghini + bugati

    00
    • De fapt a scris bine, tu ai citit ce ai vrut: „Grupul Volkswagen…cu vânzări totale de aproape 11 milioane de mașini”. Ia pune mina si vezi ce inseamna VAG, etc.

      00
  9. Las un pont aici pentru televiziuni: mergeti dimineata cand pleaca domnul Orban de acasa pe traseul acestuia sa vedeti cum s-au transformat coloanele oficiale in politisti care dirijeaza circulatia pe tot bulevardul Pantelimon ca sa ii faca partie pana la guvern, ca deh e nasol traficul in Bucuresti.
    A avut de la cine sa invete… https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/reactia-politiei-bucuresti-privind-traseul-de-20-de-minute-al-lui-firea-de-acasa-pana-la-primarie.html

    00
    • De fapt asta e doar ca sa il tina pe Ludi departe de volan, inca un accident ca ala cu Audi si fata nu i-ar prinde bine.

      00
  10. Referitor la „stirea” 5: Frumos filmulet, dar… nu e realist. Cate familii din Romania castiga 8000 de lei pe luna? Majoritatea is pe salariul minim x 2. Mai are rost sa continuam?
    Am primit un raspuns pe blogul lui hoinaru, dar nu m-a multumit… Voi ce parere aveti?

    00
  11. Referitor tot la 5: nunta si botezul e sfinte. Acum ceva jde ani, dupa nunta lu sor’mea, aveau parintii un tabel in care erau notate familia si darul oferit la nunta ei. Si cand familia respectiva avea un botez sau o nunta, era musai sa fii prezent cu suma respectiva in plic. Altfel ieseau vorbe, ca si aia aveau tabelul lor cu ce si pe unde au dat.

    00
    • Eu nu o sa propag obiceiuri din astea, nu-s sărăcie. Nu vreau nimic de la aia la care am fost la nunta. Sper sa fie și nevasta de acord.

      00
  12. Totusi cum vine asta.
    Statul are petrol la vanzare si nimeni nu cumpara… dar cand sa vanda privatul face rost de clienti? cum asa? marile corporatii fac concurenta neloiala sau cum naiba !?
    adica e mai credibil sa cumpar de la un privat petrol sau de la un stat petrol !?

    00
  13. Guvernul Ciolos incepuse sa faca ceva in privinta dosarului cu sina, a procedurilor birocratice si a aparatului birocratic supradimensionat. Am deschis gura.. sariti cu muia…

    00
  14. Apropos de dosarul cu sina:
    Ceva frumos: am cont in SPV (Spatiul Privat Virtual) pe ANAF, unde ma autentific cu semnatura digitala. Si din SPV putem sa solicitam eliberarea certificatelor fiscale (de fapt numai de acolo le putem lua, de ceva vreme). Observand ca a trecut aproape o saptamana si nu mi s-a eliberat certificatul (in specificatii scrie ca in 3 zile lucratoare imi vine raspunsul), azi dimineata am mai facut o interogare. Suna aproape imediat o fufa de la ANAF Constanta ca de ce am mai mai facut o a doua cerere, pentru ca ea a listat din SPV prima cerere si a bagat-o la mapa si nu intelege ce e cu a doua. Ati inteles, da? Intr-un sistem digital (eu credeam ca toate astea sunt automate, computerizate, etc) este o persoana care printeaza interogarea mea SPV, ii da numar de inregistrare, o depune la mapa directorului ANAF, asta o aproba, o distribuie compartimentului responsabil, dupa care se elibereaza certificatul fiscal (tot manual) si-l cineva incarca in SPV-ul aferent societatii care l-a solicitat. In 2020, da?!

    00
  15. Ala de la Electronic Arts pare ca furat exact ca si cum ar fi fost la PSD si ar fi lucrat la stat. Gen, probabil din poziția aia și-a cumpărat de la firmele lui tot felul de echipamente necesare unei companii de software development (scriptul ala nu se face singur, băbăeți).

    Si au incercat oamenii sa-l dea afară, si-a zis ca „ce plm, daca tot plec sa le mai iau vreo 150k €”.

    N-ar fi primii canadieni care vin p-aici și sunt furați ca-n codru (până și expresia asta e la țintă). Sigur sunt si pe la Oracle, HP si restu’ faze d-astea în care ăla de se ocupă de „facilites” se asigură că lucrurile se cumpără de la cine trebuie.

    Cel mai bun export al României e în continuare hoția.

    00
  16. Tu chiar ești mațochist, pe bune. Iar articole de pe republica de la antreprenori frustrați care nu știu pe ce lume trăiesc?
    1) Este Direcția Sanitar Veterinară și de Siguranța Alimentelor. „Veterinarul” ăla nu este neapărat „medic veterinar”. Doar că la facultatea de Medicină Veterinară este o secție de siguranța alimentelor.
    2) Taxa aia de 1000 de lei nu este la DSVSA, „autorizația” de la ei este pe „nelimitat”, ci la Primăria de sector. A scăpat ieftin, la sectorul 2 e 3000 de lei pe an. Vizita „veterinarului” are ca simplu scop să verifice dacă spațiul în care vrea să-și desfășoare antreprenoarea minune activitatea îndeplinește niște cerințe minime.
    3) Nu „veterinarul” duce apa la laborator, cu atât mai puțin cu mașina antreprenoarei. Ea este obligată să o facă, măcar o dată pe an, pentru a verifica potabilitatea. De asemenea, mai trebuie să facă niște analize la produse de 2-3 ori pe an, la angajați… chestii socoteli.

    Evident că în activitatea asta fac și abuzuri. Dar, nu ce spune amețita aia. Și, în general, există un anumit grad de toleranță, în anumite limite, pentru că este vorba de riscuri serioase la mijloc.

    Și ca să nu rămână chiar totul pozitiv, o fază tare. Vine „veterinarul” la un restaurant nou. „Mamă, ce scaune mișto aveți. Vreau și eu 8. Aici aveți adresa mea. Nu vă dau acum amendă că nu aveți planul HACCP.”

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.