Se ard electrocasnicele? Cumpărați un stabilizator de tensiune…

După ce în vară mi s-a ars centrala, am cumpărat o priză cu protecție de 115 lei pentru centrala termică (restul electronicelor sunt fie protejate ele, fie printr-un UPS). Și, desigur, o vreme, curentul nu a mai variat. O singură dată a făcut-o, priza a sărit și aia a fost.

În ultimele două zile, însă, a sărit de 3-4 ori. Așa că am făcut un nou drum la Dedeman și am luat un stabilizator de tensiune de 150 lei. E mititel, l-am pus pe jos sub centrală și m-am uitat la el din când în când, pentru că are un afișaj electronic care arată curentul care trece prin el. E groaznic: uneori e 220, alteori trece de 230, alteori scade sub 210. Mă gândesc că, în perioada asta, toată lumea are în priză ba centrala, ba un reșou, ba un calorifer, de aceea variază în halul ăsta.

Acum investighez posibilitatea să trec jumătate din încălzirea casei pe curent, să balansez un pic situația. Caloriferele alea electrice care se prind în perete și arată ca niște calorifere normale arată bine de tot.

 

 

stabilizator-tensiune

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

109 comentarii

  1. Investigheaza tu cat vrei, incalzire mai scumpa ca pe curent la noi nu stiu daca gasesti.

    00
    • ai ceva experiențe sau articole pe tema asta? să imi fac niște calcule de spațiu?

    • in ordine dupa ieftin:
      lemn > gaz > curent
      lemnul e cel mai ieftin dar tre sa lucrezi un pic, sa gasesti pe cine sa ti-l aduca, sa fie de calitate, sa il tai, sa il stivuiesti, sa il lasi la uscat, sa cureti hornul, etc.

      la curent am inteles ca cele mai eficiente sunt panourile radiante. am cativa cunoscuti care si-au montat pe tavan. dau cam 400lei pe curent pe luna pt apartament cu 2 camere.

      00
    • Ca sa-ti faci o parere despre costuri gaz/electric, intr-o luna de iarna consum aproximativ 2600kWh sa incalzesc apartamentul la o temperatura decenta (sunt destul de friguros), cu un cost orientativ de 370 de lei, si un randament de 90% – adica din cei 2600 folosesc numai 2300kw. In cazul incalzirii electrice, cei 2300kw costa putin sub 1000 de lei, la Enel Muntenia-Sud. Intr-adevar randamentul e mai bun. Si se mai fac ceva economii din posibilitatea de modulare eficienta a puterii in functie de nevoi (temperatura de afara, programul tau, etc.). Din modelele pe care le-am studiat, economia asta e undeva in jurul a 30%. Deci, un cost electric de 700 de lei.

      00
    • 50 m2 apartment, Centrala de 6kw Impartiti in 3 rezistente de cate 2 kw, instalata de 8 ani, consumer medium pe lunile de iarna 200 de lei cu tot cu curentul casei. Apartment de mijloc cu pitini pereti afara.

      00
    • Incalzirea electrica este mai scumpa daca nu iei in calcul timpul si banii consumati ulterior cu reviziile si interventii de service la centrala termica. incalzirea electrica nu implica componente mecanice, deci mai putine resurse (bani si timp) consumate cu mentenanta.
      Avantaje sunt multe pentru curent electric:
      – scade riscul de a sari in aer
      – scade riscul sa ramai in frig cand ti-e lumea mai draga (ce sanse ai sa se strice toate caloriferele electrice in acelasi timp ?)
      – nu mai pierzi timp cu revizii si reparatii
      – nu esti afectat in nici un fel de variatii de tensiune

      In urmatorii 2-3 ani se vor introduce smart-metere, adica niste contoare care-ti factureaza consumul in functie de ora. Pe timpul noptii energia electrica e de vreo 4-5 ori mai ieftina, iar cand se va liberaliza piata poate ajunge si la cost negativ, adica sa fii platit sa consumi curent de pe retea in anumite perioade (vezi Germania cand bate vantul prea tare)

      Acum exista un abonament Enel pe intervale orare, cu cost de 3-4 ori mai mic la KW de L-V 22:00-08:00 si in weekend, dar nu se compara cu flexibilitatea adusa de smart meters.

      00
    • Gresesti prietene, cel mai ieftin e sa te incalzesti cu agent termic de la RADET. Multumim tuturor contribuabililor care isi platesc factura la gaze ca ne subventioneaza caldura in Bucuresti.

      00
    • @Sabotor ai mai multe detalii? Ce temperatură faci în casă? Cât o ţii pornită? (o închizi pe parcursul zilei?) Ai instalat şi boiler de acumulare sau ai apă caldă instant?

      00
    • 65 mp incalziti cu centrala pe curent – apt 3 camere – medie pe ultimele 3 ierni – 1300 lei pe luna de iarna ( dec – martie )

      00
    • auch. mult de tot.

    • Eu in 2014 am fost in situatia de a alege cu ce sa ma incalzesc si am avut nenumarate optiuni. Oricum ai privi lucrurile, ai nevoie de un nr X de kW ca sa iti incalzesti un volum de aer dintr-o incapere. Indiferent din ce sursa obtii acei kW, cifra este aceeasi. Si atunci facem calculul de cat ne costa sa obtinem un kW. Nu mai am cifrele exacte, dar confirm ce zice si Cryssy: lemnul e cel mai ieftin, gazul il urmeaza, iar undeva sus-sus de tot e curentul. Asta si pentru ca consoarta vrea cam 23-24 de grade in casa pe timp de iarna, nu se multumeste cu 19-21 grade…
      Eu am mers pana la urma pe lemne pentru ca am teava de gaze pe strada dar inca nu in fata casei, dar urmeaza si ala.

      00
    • Apt. 2 camere de 72mp, incalzire pe curent (o minicentrala electrica care incalzeste apa ce curge prin calorifere), apa calda pe curent, „aragaz” si cuptor pe curent, consum ~330 kWh pe luna. Daca e ieftin sau scump, calculati voi in functie de pretul kilowattului.

      00
    • Probabil acele calorifere de perete sunt mai economice, deoarece au ulei in ele in loc de apa (se racesc mai greu -> emana mai mult timp caldura). Am fost la munte la o cabana de lemn foarte bine izolata si toata incalzirea era facuta cu calorifere pe curent cu ulei. Proprietarul spunea ca pe termen mediu investitia initiala si costul lunar echivalau cu similar pe gaz .
      Problema cea mai mare in Romania este ca pentru incalzire pe curent iti trebuie putere mare de la Enel >15KW pe cand majoritatea gospodariilor au alocate 6KW . Daca pui la socoteala si costul instalarii unei puteri mai mare si curent trifazat -> clar nu renteaza nici pe termen mediu.

      00
    • Suntem tara exportatoare de curent dar curentul trece prin firmele de apartament ale baietilor destepti.

      00
    • Uite aici, consum pe 2 ani la Electrica. Incalzire in pardoseala cu o centrala electrica. Multa automatizare pe zone, living, dormitoare, etc…

      Trecut pe lemn dupa 2 ani.

      https://docs.google.com/spreadsheets/d/1CzYYPiGij-aO_Us8X34hKbHmQY4oT7MoEmiCZ-1Gbto/edit?usp=sharing

      00
    • Am ales boilerul electric pentru apa calda decat sa folosesc reteaua publica. Deci este un avantaj si folosirea curentului electric.

      00
    • @hoinaru
      Nu am boiler, iar din cauza asta apa nu e calda imediat ce deschizi robinetul de apa calda – dureaza aproximativ 5 secunde pana incepe sa curga apa calda.

      Centrala e pornita tot timpul, dar am termostat, asa ca incalzeste apa doar cat e nevoie.

      Temperatura e setata asa (pe ore): 0-6 20 de grade, 6-10 23 de grade, 10-16 20 de grade, 16-24 23 de grade. Sambata si duminica 23 de grade de la 8 dimineata pana la 12 noaptea.

      Iar apartamentul e izolat destul de bine; practic desi setez o temperatura mai mica pe timpul noptii, totusi nu scade foarte mult; nu mi-e frig cand ma trezesc.

      00
    • @Alin:

      „– scade riscul sa ramai in frig cand ti-e lumea mai draga (ce sanse ai sa se strice toate caloriferele electrice in acelasi timp ?)”

      Care-i riscul de a rămâne fără curent o zi întreagă în România?

    • cumnatu – casa 270 mp, ce sa facem „avem” nevoie de spatiu, dar nu chiar acuma… practic locuieste in 140mp, restul sunt garaj si deasupra garajului.
      Primul an incalzit pe curent, la parter cu incalzire in pardoseala, sus calorifere. undeva la 19 grade in casa adica frig, sus mia bine, normal – factura intre 1800 – 2500 de ron pe luna.
      Anul asta – centrala pe lemne – fochist cum se spune, munceste ca nue automatizata dar are 23 de grade, costuri mici, foarte mici, lemnele luate de pe nu stiu unde…
      Gaz pe la anu cand o sa ajunga conducta la el, estimeaza ca va consuma pe gaz cam 700 de lei pe luna pentru toata casa…

      00
    • @Sabotor, apa calda vine tot de la centrala pe curent sau ai ceva separat? Întreb pentru ca si eu vreau sa imi pun la o casa de vacanta si mi s-a spus ca centrala ar fi doar pentru incalzire, in timp ce pentru dusuri ar trebui boilere.

      00
  2. Scumpeata incalzirea pe curent..

    00
  3. Exista centrale electrice cu ionizare care,spre deosebire de cele clasice consuma mult mai putin si sunt o varianta alternativa f buna. Le am vazut in actiune.
    In curand incalzirea pe gaz va fi mai scumpa decat cea pe curent.

    00
    • ionizare, clasic… randamentul incalzirii electrice directe este destul de aproape de 100%, orice solutie alegi, pentru aceeasi caldura obtii fix acelasi consum, fie ca bagi un calorifer cu ulei sau centrala electrica si clorifere
      diferenta o face in schimb amplasarea radiatoarelor, izolatia casei, ferestrele de calitate…
      consum electric redus ai cu pompe de caldura, sunt unele aer-aer de la Mitsubishi care merg ok si la -20de grade, se lauda cu raport de transfomrmare de 3:1; probabil ca in medie obtii pe iarna consum electric spre jumatate fata de electric-clasic

      00
    • Si ce le face atat de speciale? Folosesc cumva 0,5 kW de energie electrica pentru a elibera 1kW de caldura??? Intreb nu ca sa fac misto, dar nu stiu cum poate fi mai eficienta din moment ce oricum sistemele de incalzire electrice se apropie ca eficienta de 100%.

      00
    • @Arthur Pompa de caldura transfera caldura din mediul exterior in casa folosind un compresor, (are același principiu de funcționare ca un frigider). Nu produce caldura in mod direct ca un calorifer electric. De aici rezultă că „produce’ 3KWh cu 1KWh consumat, însă și aici ai niște dezavantaje cum ar fi întreținerea scumpă, lucrări mari și scumpe pt instalare etc.

      00
    • Pompele de caldura aer-aer de la Mitsubishi sunt doar gogorita de marketing. Se numesc aer conditionat cu inverter, sunt relativ ieftine si merg foarte bine (bine, doar Fujitsu, Daikin, Mitsubishi nu le fac prin China si le fac cu simt de raspundere). Coeficientul de transfer termic (COP) variaza intre 3 si 4,5kw adusi in incapere la un kw de energie consumat. Defecte: scade performanta odata cu scaderea temperaturii sub -10 grade (mai putina caldura la acelasi consum de electricitate), eventuale probleme de cai respiratorii generate de recircularea fortata a prafului. Eu folosesc doua asemenea AC acasa cu doi copi mici, un Mitsubishi de 8000BTU pe casa scarii si un Samsung de 12.000 BTU si nu am observat cresteri ale incidentei bolilor, dar studiile asa zic.
      Practic costul kw utilizat pt. incalzire ajunge la costul kw de la gaz.
      Cea mai ieftina solutie de incalzire este o cunostinta cu expertiza in domeniul contoarelor.

      00
  4. Daca tot ai incalzirea centrala facuta, pune-ti o centrala electrica (de 10-15-20 kW) in tandem cu cea pe gaze.

    Asa ii poti si convinge pe cei de la Electrica sa iti dea o putere instalata mai mare => ceea ce poate insemna un racord pe o faza mai stabila => plus contorizare cu dublu tarif.

    Vezi ce parere au si cei de la Electrica sau ce aveti voi acolo. la Bv.

    00
  5. Curent de 220? Tensiune domnule!

    00
  6. Asa, daca vrei sa-ti atarni pe pereti ceva de incalzit, iti sugerez panourile pe infrarosu (eventual cauta Airelec, frantuzesti). Au un randament foarte bun la incalzire si consum rezonabil.

    00
    • Odata ce KWh electric e de 5 ori mai scump decât cel obținut din arderea lemnului, nu mă interesează că ard lemnul cu randament de 60% și tu te încălzești electric cu randament de 100%. Mă interesează cât plătesc la final.

      00
    • Care este randamentul? În plus, nu cred că este foarte plăcut să fie cald doar sus dacă le montezi pe tavan.

      00
    • Tot incalzire pe baza de curent electric deci la fel de „eficient” ca si caloriferul electric.

      00
    • asa cum spune si amicul meu sofer de tir „la electricitate se pricepe oricine desi doar 1% stiu si inteleg legea lui Ohm”. Cel mai bun randament il are un resou banal iar consumul nu este mic mare sau rezonabil ci este pe masura puterii lui

      00
    • Sa lamurim cate ceva: in cazul incalzirii randamentul este o chestie mai complexa care se refera la confortul pe care il ai in anumite conditii de fizica aplicata (termodinamica si/sau electricitate, de exemplu…).
      Panourile cu infrarosu iti furnizeaza senzatia de caldura in incapere din primele secunde de la pornire, spre deosebire de resoul simplu, mult-iubitul calorifer cu ulei, sau soba de teracota.
      În plus, pe masura ce functioneaza, panoul cu infrarosu transmite energie direct obiectelor din raza sa (cetateni, mobila, pereti) acestea acumuland-o si încalzind încet si aerul.
      În tot acest timp senzatia de confort pastrandu-se si fiind relativ uniforma in aria de actiune a panoului (de aceea se pune cateodata pe tavan…).

      Da, daca vorbim de sustenabilitate, da, lemnul bate de la distanta petrolul, gazul si curentul electric. La capitolul confort e fix invers.

      00
    • @Nicu, Zoso.
      Pe partea de electric cel mai bun randament îl are un sistem cu pompe de caldura, cum zice cineva mai sus. Adică, dacă nu ai poftă de săpături și costuri pentru treburi geotetmale, banalele aere condiționate. Cum se spune mai sus, raport tipic 1:3. Exista și mai bune și da, consuma 1 KWH de energie electrica, să stoarcă 3 de căldură.

      Problema e ca din ce am auzit la Brașov e frig. Sub 0 afară scade randamentul la astea,iar cele ieftine nu merg sub -5, cele mai bune ( 2500 lei+, bucata de 12000 btu) funcționează pana pe la -15 ( eu am un Fujitsu pe care l-am testat) dar nu cu randament de 1:3 la temperatura aia.

      00
    • @catalinx poti oferi mai multe detalii? Ce mai eficienta pompa pare cea cu apa dar depinde mult de panza freatica. Cele aer-aer nu sunt asa eficiente iar cele la sol au nevoie de suprafata/curte mare.
      Practic la oras pompele nu prea au aplicabilitate iar in rest, doar daca esti aproape pe langa o sursa de apa subterana sau ai teren mult.
      Sunt curios care e legislatia in domeniu – daca poti folosi apa din sol pentru racire/incalzire si care ar fi costul.

      00
    • @C: Nu știu exact ce detalii să dau, că eu am aer-aer. Ce sa zic, am în București 3 bucăți la un apartament de 80 mp și le folosesc pe încălzire toamna până intră radetul pe care îl înjura Zoso. Și un pic după, că și atunci când pornesc căldura e mai mult în glumă, inițial.
      Consumul de curent variază intre 350 -450 kwh pe luna.
      Nu e tot cauzat de aparatele astea. Am un server care suge cam 100-140 kwh pe luna singur, nevasta lucrează de acasă ( calculator, televizor, încălzire tot timpul zilei, eu lucrez tot de acasă când nu sunt plecat). Cred ca e ok.
      Vara consum la fel cu răcirea.
      Legat de folosirea apei din pânza freatica pentru încălzire – unde o deversezi? Înapoi în pânză nu e neapărat o idee bună deși am auzit. Nu știu ce zice legea.

      La casa de unde sunt acum, la țară am centrala pe lemne cu încălzire în pardoseala și rulează. Detalii despre asta găsești la mine în link la secțiunea „Operațiunea Monstrul”. E ieftina exploatarea, dar investiția costă un pic mai mult decât pe gaz/ curent și necesita management de resurse. Lumea vorbește de achiziție, spart, uscat lemne, dar e vorba și de spațiu de stocare, achiziția să o faci din timp altfel puterea calorica utila a lemnului scade dacă e verde, deci te încălzești mai scump și scoți mai multă cenușă. Cenușa trebuie sa o iei zilnic, centrala/ coșul trebuie curățate.

      Planul meu mai bun ca electricul, pentru casă, ca nu plănuiesc sa investesc în apartament cât e bransat la radet, este sa îmi pun panouri solare de încălzire a apei și să le integrez în sistemul curent. Au aport de energie inclusiv în zilele cu temperaturi scăzute atât timp cât e însorit și din experiența unor cunoscuți până în noiembrie sau spre decembrie, intr-un an ca anul trecut, nu ar trebui sa am nevoie sa ard lemne. Nici mai târziu de sfârșitul lui Februarie.

      00
  7. NOU
    #40

    Am o casa noua la tara, inca nu m-am mutat in ea. deoarece stiam ca reteaua exterioara din strada e veche si cu probleme, am cerut de la inceput electricianului sa monteze un stabilizator la intrarea in casa pentru toti consumatorii. E montat in pod, a fost circa 1700 ron, „tipa” destul de des de la variatia de tensiune, are afisaj, imi arata variatii de la 170 la 250. Inainte imi clipeau becurile din casa cand suda un vecin la 2 case distanta, acum mai clipesc, dar foarte rar.

    00
  8. Încălzirea pe electricitate e cea mai scumpă.
    Energie electrică – înseamnă 0.50 lei / KWh, pt lemn costul este de 0.1 lei – 0,15/ KWh în funcție de preț și randamentul centralei.

    00
  9. Gaze naturale ~ 0,16 lei/kWh
    Energie electrica ~ 0,55 lei/kWh

    00
    • Lemn (esenta tare, taiat pt foc, uscat natural) ~ 2000 kWh/mc
      Peleti (din esente tari – nu salcie/pawlonia) ~ 3000 kWh/mc

      Puneti ce pret vreti voi la astea si comparati tinand cont si de costul echipamentelor, confortul in exploatare si confortul aprovizionarii/stocarii :)

      00
  10. Incalzirea electrica poate fi relativ ieftina sau comparabila cu cea pe gaz, dar trebuie o investitie mai mare initial. Se poate achizitiona o centrala electrica trifazica (cu un tarif de noapte preferential) racordata la un Puffer de minim 1000L. Astfel, putem incalzi toata noaptea apa din puffer pe care o si circulam prin casa in acelasi timp, iar ziua doar circulam apa incalzita in prealabil. Apa calda ziua/incalzirea suplimentara se poate face in continuare prin centrala pe gaz existenta.

    00
    • Ești genial amice, cum de nu te-am descoperit!

      00
    • Am eu centrala dar pe lemne, racordata la un puffer de 1000L. Bag cam 3-4 ore lemne in ea seara iar toata noaptea pana dimineata e cald. A doua zi la 12:00 apa din puffer are 40*C. Centrala in schimb trebuie sa fie potenta, actuala nu face fata cu brio la 15 calorifere si probabil va fi schimbata.

      00
  11. Am prieteni cu cabana la munte, inițial aveau încalzire cu calorifere electrice, dar dupa primul an au băgat rapid o centrală pe lemne, era de vreo 4 ori mai scump pe electric, după calculele lor.

    00
    • Depinde cat stai. Investitia pe curent e mica fata de cea pe lemne cu incalzire centrala. daca stai o luna pe an e mai bine pe curent. O centrala buna pe lemne cu boiler si tot felul e cam 2000 de euro. In plus mai e si instalatia cu tevi si tot tacamul.

      00
  12. de la variatiile de curent mi s-a ars placa electrica a centralei. 1000 lei dintr-un foc, plus manopera. placile se ard si de la tensiune prea mica gen 120-140V. am incercat inainte niste UPSuri dar fara succes. nu functioneaza cu centrala mea (da, am luat sinus pur). dupa faza asta mi-am luat stabilizator ca in linkul tau dar la 1000VA de la hornbach. am ramas uimit pt ca era mai ieftin chiar fata de ce gasisem pe net, acelasi model. hornbach de obicei sunt mai scumpi.

    00
    • așa mi s-a ars și mie, tot placa aia.

    • Un UPS poate fi perfect, daca a fost ales in functie de necesitati.
      In cazul de fata trebuia sa scrie clar pe el – UPS online.
      Din pacate, majoritatea celor no-name sau ieftine, sunt UPSuri offline.

      00
    • Buna idee cu stabilizatorul asta.O sa am in vedere.Mie mi s-a ars placa la centrala in august.Initial ma gandeam la o priza cu protectie sau un Ups dar se pare din comentariile de aici ca stabilizatorul e o idee mai buna.

      00
  13. variatii intre 210 si 235V nu sunt deloc groaznice, mai toate electronicele actuale merg lejer intre 110 si 240V iar electrocasnicele nu au nici o treaba cu astfel de variatii minore
    mult mai des apar probleme din cauza contacteor imperfecte pe undeva prin instalatie (de obicei pe la sigurante, „palpaie” becurile), din cauza impamantarii lipsa si a vecinilor care leaga nulul de impamntare :)
    stai sa vezi si cazul cand imbecilul leaga pe post de impamantare teava de gaz si aceasta incepe sa curenteze..

    00
  14. NOU
    #57

    am centrala electrica si am folosit-o o iarna (prima iarna dupa construirea casei) – e jale la buzunar. Am vecini pe electric (centrala sau „covor” electric in podea) care stau la 15 grade in toata casa, in afara de o camera unde stau ei si copii la 20.
    La o casa bine izolata, de 120 mp, plateam intre 800 si 1000 curentul pe luna (din care caldura 3/4) – ziua 20-22 de grade, noaptea 18).
    Pr. centrala electrica peste 10 (?) Kw, e nevoie de trifazic. Randamentul unei centrale electrice este asemanator cu randamentul caloriferelor electrice simple – alea ce le bagi in priza. E mai OK sa cumperi calorifere electrice decat sa iti pui centrala electrica.
    Incalzirea electrica in pardoseala este cu 20% mai ieftina decat cea pe centrala electrica, incalzirea pe gaz (si pe peleti) e la jumatate de pret fata de cea electrica, incalzirea pe lemne e la un sfert de pret fata de cea electrica. Astea sunt niste aproximari, pana la urma confortul termic e diferit de la persoana la persoana.
    Daca vrei un sistem de incalzire de rezerva la centrala pe gaz, cel mai ok mi se pare un numar de calorifere electrice (in functie de cate incaperi ai) sau, daca iti permite buzunarul si constructia, o soba sau semineu (eu am o soba pe lemne de 15 Kw ce imi poate incalzi toata casa fara probleme). Evident, un dezavantaj ar fi faptul ca trebuie sa iti tii niste lemne de foc, dar 1 mc ar fi de ajuns pt. 2 saptamani cel putin.

    00
  15. Daca vrei sa treci pe curent cea mai ieftina solutie in exploatare este o pompa de caldura. Dezavantajul este investitia intiala mare. Aici trebuie sa-ti faci niste calcule sa vezi daca merita.

    Avand in vedere ca ai deja caloriferele puse si tevile trase as zice ca cea mai logica alternativa ar fi ceva care incalzeste tot apa. Daca tot vrei sa ai un backup la incalzirea pe gaz, cel mai ok ar fi incalzirea pe lemn.
    – in caz de ceva foarte nasol in care sa presupunem ca pica alimentarea cu gaz, sunt sanse mari sa pice si cea cu curent.
    – sistemul cu lemne se poate racorda usor la caloriferele actuale cu tevaraia pe care o ai deja trasa. Nu trebuie sa atarni nimic nou pe tavan sau pe pereti.
    – vad ca nu ai probleme in a face un strop de munca fizica pe langa casa.
    – trebuie sa fi un pic calculat, dar nu cred ca la tine este o pb. Trebe sa-ti pregatesti o stiva de lemne undeva prin curte.

    Sursa de caldura poate sa fie variata. Centrala, termosemineu sau poti inclusiv pe soba.

    Iar sfatul cel mai important, inainte sa investesti in surse de incalzire, sa incerci sa izolezi cat mai bine. Aici gasesti un calculator bun pentru calcule de izolatie. http://www.u-wert.net
    – cand te joci cu el si planuiesti izolatia, sa verifici mereu punctul de roua. Sa nu fie in partea de zidarie. Inghetat, dezghetat etc… caramida distrusa.
    – Vezi ca poti sa schimbi temperatura, atat la interior cat si la exterior.

    Daca ai nevoie de ajutor, shoot.

    00
  16. cel mai simplu este sa-ti montezi la tabloul electric un intreruptor (nu intrerupator) cu protectie diferentiala

    00
    • si cu ce-l ajuta protectia diferentiala in cazul variatiilor de tensiune?

      protectia diferentiala detecteaza o scurgere de curent, adica diferenta de curent dintre faza si nul; lucrul asta previne electrocutarea, cand curentul se scurge prin tine si nu prin nul.

      00
  17. Am un prieten ce si-a pus panouri si nu e deloc multumit: consuma mult, da putina caldura, nu e ok pt un apartament. Singurul avantaj e ca incalzeste repede. E ok doar in spatii ce se folosesc temporar gen o sala de sedinte: o incalzesti inainte cu o ora, tii sedinta, lumea pleaca si inchizi si asta este.

    00
    1. Centrala electrica nu e business deloc. Dar deloc, mai ales daca ai gaze. Daca vrei detalii mai multe, email me si vorbim mai pe larg. La o iarna grea am dat vreo 5000 lei pe curent. Si asta nu e recordul.
    2. Stabilizatoarele alea banui ca functioneaza pina la o anumita putere a curentului. Gen stabilizeaza pina la 2kw. Si ata e o intrebare pentru comunitate si sint curios daca asa e si ce se intimpla daca puterea e mai mare decit poate duce stabilizatorul.
    00
  18. NOU
    #63

    Mergi 100% pe incalzire electrica. Cu conditia insa sa-ti montezi si panouri solare pe casa si sistem de energy storage. Costa o mica avere ambele, dar pe termen lung (pana la batranete) iti scoti banii.

    00
    • Am impresia că faci mișto de noi!

      00
    • NOU
      #65

      @Green. Nu fac misto. Ai auzit de conceptul Passivhaus vreodata? Sau de asa ceva? http://www.adarapower.com/home/

      00
    • Vorbesti cu Musk si iti trimite un Powerwall si ceva fotovoltaice de la SolarCity si te-ai scos.

      00
    • râdem, glumim, dar ideea aia nu e rea deloc.

    • @Undeepishcotu’ Cred că nu stai prea grozav la fizică și matematică.

      00
    • Panoul fotovoltaic nu e fezabil pentru încălzirea locuinței. Un panou fotovoltaic produce curent la parametri doar atunci când se află în bătaia directă a soarelui. Cele 3-4 ore de lumină puternică dintr-o zi de iarnă sunt insuficiente pentru a acumula 100KWh în fiecare zi (plecând de la ideea că ai unde). Ar trebui să ai 500mp de panouri ca să poți încălzi casa de 100mp, iar asta inseamna o investitie de 50.000 de euro numai în panouri.

      00
    • NOU
      #70

      Bine @Green, imi cer scuze. Tu esti expertul in incalzire si electricitate, fizica si matematica. Faptul ca am terminat DIC-E la UTCB si lucrez pentru o companie care se ocupa fix de eficienta energetica (nu in Romania, ce-i drept) ma face un ageamiu. Inca o data, scuze si te las pe tine sa stii mai bine.

      00
    • @Green

      în calitate de troll policalificat, doctor în fizica, matematica si economie aplicata, poti sa ne spui si noua unde ai vazut cuvantul „fotovoltaic” în postarea la care combati atat de „energetic”?!?

      00
  19. @jules
    1. aminteam de incalzire electrica intrucat nu am gaze in zona unde vreau sa construiesc. cele cu ionizare sunt undeva la 1000 euro si, intr-o iarna grea iti duc factura la 500 ron (120 mp utili). in mod particular incalzirea in pardoseala pe baza de fibra de carbon este o solutie buna din mai multe motive, pe care le gasiti pe google.
    2. stabilizatoarele cu servomotor isi fac treaba bine. cele cu relee si cu parte electronica (precum cel prezentat de vali) se bushesc mai repede decat te astepti. Am dus doua WELL-uri pe releu la reparat pana acum. Cel cu servomotor si fara briz briz uri functioneaza de 2 ani fara pata.
    Atentie la diferenta intre KVA si KW. Un stabilizator pe care scrie 3000 KVA duce de fapt (cu factor de putere de 0,6) doar 1800 KW. La suprasarcina in mod normal are protectie care isi face treaba. Atentie la electrocasnice cu motor care consuma de 4-5 ori mai mult la pornire decat in lucru, fapt care va da peste cap un stabilizator.

    00
  20. Nu am avut aici, doar la un apartament in Sofia, 2 camere jos + baie si mansarda cu baie sus, vreo 6 calorifere bagate in priza, 800 lei pe luna iarna trecuta. Nu am stiut ce m-a lovit.

    00
  21. Daca ai izolatia casei beton merge si incalzirea electrica bine mersi. Daca te joci si cu planurile tarifare pe intervale orare de la distribuitorul de curent electric este si mai bine. In sensul ca sunt unii distribuitori care au pretul de 0.14 bani pe kw de la 22:00 la 7:00 de luni pana vineri si de la 22:00 vineri pana la 7:00 luni, adica tot week-end-ul.

    Daca asta este pentru tine, go for it.

    Inca odata: totul tine de izolatia termica a casei, de pierderile de caldura pe care le ai, de stilul de viata, de n lucruri.

    00
    • În România nu am auzit de astfel de distribuitori cu tarife zi/noapte, în schimb am auzit de accize și certificate verzi pe KWh.

      00
    • Dacă pot să cumpăr KWh electric cu 0.14 bani, mâine arunc pe geam centrala pe gaz.

      00
    • Păi monsieur, stai așa! Ai uitat să adaugi la KWh următoarele TVA, rezervare, acciza, taxa de co-generare, certificatele verzi.
      Mă interesează cât plătesc la final, cât e KWh-ul real, nu un tarif fals pus la mișto de furnizor.

      00
    • @Green
      Nici olteanul nu vazuse girafa…

      Toti distribuitorii de pe la noi ofera dublu tarif. E drept, trebuie sa intrebi…

      00
    • @Zoso

      Vezi cum stai cu izolatia casei mai intai. Mici probleme remediate pe la usi/ferestre si alte punti termice te pot ajuta la economie destul de mult. Izolatia la acoperis? Masa de aer cald natural se misca in sus.

      Daca pe izolatie stai bine, studiaza un pic si despre un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. Magia se poate intampla aici.

      Apoi cu toate aceste informatii vezi cum e mai bine sa faci: daca mai schimbi ceva la sistemul de incalzire actual sau nu.

      00
    • în vara asta am in plan izolație exterioară și a tavanului.

    • @ Zoso

      Doar ca sa ramana scris pentru cine vrea sa citeasca.

      Idei si principii pentru ca izolatia casei sa asigure confortul cerut de ocupanti si resurse reduse in exploatare:

      – caldura se pierde in diferite procente prin: podea, pereti exteriori, deschideri (geamuri/usi si tocaria lor), acoperis/tavan, evenimente hazard (de la uitatul unei usi deschise pana la un geam crapat, de exemplu). Prin izolarea casei practic incerci sa reduci cat se poate de mult aceste pierderi. Diferite sisteme de termoizolatie, diferite sume de bani. Fiecare cum stie si isi permite. Personal as acorda importanta maxima geamurilor, usilor de la intrare si acoperisului.

      – termoizolarea de mai sus presupune un spatiu care nu permite aerului sa comunice cu exteriorul. Astfel, in functie de calitatea termoizolatiei trebuie sa ai in vedere si ventilatia casei. Ventilatia se poate asigura de la geamuri deschise pana la un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. Fiecare cu plusuri si minusuri.

      – dupa ce ai facut cele doua lucruri de mai sus iti faci un calcul ca sa vezi ce pierderi de caldura ai si in functie de asta iti alegi si iti dimensionezi sistemul de incalzire. In acest calcul, daca il faci profesional, intra atat pierderile de caldura cat si castigurile de energie (ca e sistemul de vetilatie sau electrocasnicele, variabilele acestea trebuie sa intre in calcul).

      Cele trei idei de mai sus trebuie puse in ansamblu, tratate atat impreuna cat si separat in functie de mai multi parametri: de la materialele din care e realizata constructia pana la finisajele interioare (o placa ceramica incalzita de orice sursa de energie: ca e soba, soare, incalzire in podea, etc, o sa te ajute mai mult la incalzire si cost de exploatare decat o bucata de lemn). In final trebuie fiecare sa ajunga la un echilibru intre banii investiti, confortul personal si posibilitatile materiale.

      Banana for scale! Oh…wait! :)

      00
  22. Curentul care trece prin el nu e groaznic la parametrii descriși de tine.
    Nici măcar nu e groaznic ca nu știi asta, că nu toată lumea studiază curentul electric.
    E normal sa fie intre 200-240 V.
    Cele mai multe echipamente ar trebui sa se descurce cu tensiuni intre 180 și 260 V fără probleme, nici măcar de ordinul „se oprește”. Care nu pot , sunt niște pocnitori.
    Și nu lucrez la electrica.

    Vârfurile mai mari de tensiune pot crea probleme, însă alea nu sunt nici foarte dese nici nu țin atât de mult sa le vezi tu. însă problema curentului e data de defazajele dintre tensiune și curent ( cos fi) și scăderea sau fluctuațiile în frecvență, care se întâmplă când rețeaua e suprasolicitata și care nu sunt compensate foarte bine de stabilizatoarele de tensiune din echipamentele electrice, sau de transformatoarele dinăuntrul lor.

    Și nu sunt sigur ca stabilizatorul tău de 150 de lei compensează problemele astea.

    00
  23. E un tip pe cg forum, wampy, care vinde o gramada de modele de UPS-uri SH cu baterii noi (sau nu) la preturi de sub jumatate fata de retail. Eu mi-am luat 2 de la el. Foarte serios, plus ca daca se doreste se pot moda pe baterie auto. Toate UPS-urile au si AVR integrat.
    Nu sunt afiliat in nici un fel cu tipul respectiv, nu castig nimic facandu-i reclama.

    00
  24. La momentul actual incalzirea electrica nu este fezabila decat la spatii mici si ocazional.Mai discutam peste cativa ani de varianta electrica deocamdata variantele clasice sint mai avantajoase.

    00
  25. Chinezism de cacat stabilizatorul ala. Marca buna de UPS sau stabilizatoare de tensiune e APC.

    Nici incarcator de masina la telefon nu as lua de la Well. Maxim un cablu USB sau ceva de care sa nu imi para rau si care nu poate face prea multa paguba.

    00
    • De acord cu well dar la APC daca nu iei modelele medium in sus, adica scumpe, nu iei mare lucru. Am avut si am APC si am fost surprins sa vad ca la UPS-urile entry level indicatorul de baterie nu avea nici o treaba cu asta – in loc sa masoare puterea ei, el tinea minte cat de veche e si de aici ‘calcula’ puterea.
      Baterii noi apareau ca moarte – solutia a fost gasirea versiunii veche a PowerChute care permitea ‘resetarea’ acelui contor. Ca ai baterie veche sau noua, brusc iti spunea ca tine 15′ in timp ce cu 1 minute in urma zicea ca nici 30″.
      De cand i-au cumparat Schneider Electric au inceput cu ‘chinezismele’.

      Pe scurt, nu mergeti la pomul laudat cu sacul. Ca varianta m-am oprientat spre Cyberpower desi la noi vad ca nu prea mai sunt pe piata.

      00
    • @C: nu le laud din auzite, le laud ca le folosesc.

      00
  26. In primul rand – tensiunea curentului electric de priza variaza in majoritatea gospodariilor intre 210-240 V… deci nu e ceva neobisnuit, dar ideea de stabilizare e buna… daca ai si un stabilizator de 3kw macar, adica sa stabilizezi tot ce trece prin panoul electric.

    Centrala electrica / convectoare electrice nu sunt inca o solutie fezabila in RO – costuri mari initiale, facturi mari dupa aia… dar pot fi o solutie pentru „casa pasiva energetic” adica din ala tip buncar, care are pierderi de caldura minime.

    Solutia electrica poate fi insa utilizata ca intr-o varianta mixta cu o centrala pe lemne sau pe gaz, in special noaptea, daca se vor inventa si la noi contoarele SMART, iar energia chiar sa coste ceva mai putin noaptea (nu cu 2-3% adica praf in ochi, cum e in Romania) pentru ca DA, Romania are energie electrica noaptea cu care nu are ce sa faca (provenita si din eolian) – ori o exporta, ori urca apa la loc in lacurile de acumulare din baraje, cu ajutorul pompelor (regim compensator).

    Intr-adevar energia aia produsa de morile de vant (si nu e putina) se duce pe apa sambetei daca nu o folosesti la nimic (in special pe timpul noptii)

    So… cea mai buna solutie – casa cat mai pasiva (pierderi minime), eventual orientata in soare, daca se poate, si solutie mixta de incalzire, in functie de resursa care e mai la indemana sau mai economica.

    Nu prea am auzit de lume care sa sara in sus de bucurie cu panourile electrice sau cu centralele electrice – de consumat tot consuma si ajungi cam la acelasi cifre cu CET-ul, fara nicio investitie. Mai e solutia pompelor de caldura dar acestea sunt costisitoare la investitia initiala si nu se pot instala oriunde.

    Orice calcul trebuie sa se faca complet – investitia initala +revizii, impartite pe perioada de utilizare si cheltuielile lunare. Cine face un calcul partial, fara a lua in calcul toata cheltuiala, iese in castig.

    00
  27. Pompele de caldura aer-aer sunt cele mai rentabile, consuma 600W la putere maxima si ai si aer conditionat si purificare: https://www.youtube.com/watch?v=WVPGrOqGkRk
    Este vorba de acest aparat https://www.emag.ro/aparat-de-aer-conditionat-mitsubishi-electric-msz-fh25ve-kirigamine-hara-inverter-9000-btu-h-clasa-a-msz-fh25ve-muz-fh25ve/pd/DH33YYBBM/

    00
  28. EU am tot pe electricitate in casa pentru ca sunt paranoica cu gazele- un vecin de apartament din copilarie a facut o explozie de butelie urata si l-au adunat de pe pereti.
    De incalzit: apartament cu 3 camere- dormitor, living si birou. 165m, tinut 27 de grade in permanenta in cel putin doua camere, apa incalzita la boiler- cam 80-100£/Luna iarna.
    In living am un stock heater, stocheaza current Noaptea cand e de 2 ori mai ieftin si face caldura ziua sa nu inghete pisicile.
    Vara e mai putin de jumate dar gigeii astia de la Eon sunt boieri- din 3 in 3 luni iti trimit vouchere cadou in functie de cat ai consumat. De craciun mi-au trimis un voucher de 125 de lire .

    00
    • Mai femeie, tu compari clima din Anglia cu aia din Romania? Mai rau, fix din Brasov? Esti complet pe langa, sincer. Ia uitate pe meteo cum a fost in ultima saptamana in BV si cum a fost la tine, poate intelegi mai usor asa.

      00
    • ploaie si frig ca dracu, noaptea sub zero grade.
      Umiditate mult mai mare decat in Romania.

      00
    • da gigi ai dreptate , e mult mai cald la paralela 53 decat la paralela 45.

      00
    • si unde vezi tu ceva mentionat despre vreme, porumbelule? Ca pana la tine parca n-a mentionat nimeni chestia asta.
      Tu iti dai seama ca nimeni nu e obligat sa ghiceasca ce aberatii se rotesc in creierasul tau cel mic si incet?

      00
  29. ha! @Vali tu crezi ca 210 – 230 e o problema? Sa vezi in Bucuresti cum iti intra 250 . Eu am clacat nervos dupa 3 ani in care imi cedau electrocasnicele iar enel isi recunostea vina, aveam procese verbale semnate de ei dar nu ma despagubeau. Am inteles ca ENEL practica des asta : isi recunoaste vina, dar nu te despagubeste pana nu ii dai in judecata. Merg pe premiza ca nu ai timp de proces pentru 3-400 ron. Eu am fost nevoit sa imi iau in stabilizator care sa imi protejeze toata casa , m-a costat cam 1400 ron cu manopera cu tot . Am si filmat cat imi intra in casa – https://www.youtube.com/watch?v=lyf_9RiW0UQ

    00
  30. funfact:
    O gramada de evenimente de soiul asta- power surge/elecrtice stricate s-au intamplat in zona mea in dimineata de Craciun.
    Vecina mea de la parter, black mama arhetipala( gen stapana lui Tom din Tom & Jerry), a inceput sa urle cand i-a pocnit aragazul electric pe cand gatea masa de Craciun.
    Dragutii de la E-on au venit, s-au uitat, au facut socoteli si aparent azi dimineata i-a venit checkul pentru aragaz.

    00
  31. Vezi ca mie mi-a zis vanzatorul centralei ca trebuie sa fie un regulator de tensiune cu servomotor, nu cu releu. Nu stiu care e diferenta, nu ma intereseaza, preturile sunt un pic mai mari si sunt mai butucanoase/urate.

    Am inteles ca rezista mai bine la socul pornirii pompei, fata de cele cu releu.

    00
  32. Romania e plina de specialisti in incalzire ( ma includ si pe mine ). Pe mine m-a lamurit un inginer olandez termotehnist . Pe scurt : pe langa puterea centralei conteaza si puterea pe care o pot transmite radiatoarele ( daca ai centrala mare si radiatoare mici tot ce faci e sa arsi gazul degeaba ). In romania puterea minima la centrale e de 14kw , cu mult peste necesarul de incalzire al unui apartament normal ( 6-8kw ) ; daca ai centrala cuplata direct la radiatoare arzi jumatate de gaze degeaba. Ca sa tii centrala in randament exista rezervoare de caldura ; pufEre ( buffer in engleza ) . Tot ca sugestie – verifica sa ai plafonul izolat la casa – caldura se pierde in primulmrand pe acolo.

    00
  33. Am citit câteva postări de iarna trecută. Bla, bla, bla ! Fiecare cu interesul lui. Unii susţin încălzirea cu, curent electric, alţii cu lemne, alţii cu gaz metan. Teoretic poţi să faci 1.000 de calcule, practic singura încălzire ieftină chiar foarte ieftină rămâne centrala cu gaz metan. Iarna trecută (5 luni) am plătit factura la gaz în medie pe lună 174 lei pentru încălzire/apă caldă/aragaz. Casa (86 mp) e bine izolată termic atât pereţii exteriori cât şi tavanele la exterior cu polistiren şi în interior cu vată de sticlă şi plăci rigips plus geamuri termopan. Temperatura am programat-o la 23 gr.C ziua şi 21 gr.C noaptea. Vara pentru apă caldă şi aragaz plătesc factura la gaz în medie pe lună cam 28 lei. Am centrala de 11 ani.
    PS-Dacă nu aveţi locuinţa bine izolată termic ,plătiţi factura la gaz de vă usucă. Mai e nevoie să faceţi comparaţie ???

    00
  34. Salut,

    Multumit de stabilizatoare?
    Trebuie sa pun si eu. Eu aveam o protectie d’asta http://www.digitopimpex.ro/relee-de-tensiune-mt-digitop-impex.html de 32A, dar ieri cred ca a fost un peek ceva si s-a ars.
    Dar cand mergea si vedeam cum varia tensiunea aia… Cred ca daca faceam un grafic dupa valorile alea aveam cel mai tare fierastrau ever :))

    THx,
    Dan

    00
  35. Si inca ceva.. Stabilizatorul ala de la Well tot la centrala l-ai pus? Si ai si priza?
    Eu as vrea unul si pt frigider.

    CA astea 2 sunt cele sensibile.

    00
  36. NOU
    #107

    Buna dimineata

    Ma numesc Apetrei George Cristian , sunt din Bacău , locuiesc şi lucrez în Londra

    Acum câteva luni am cumpărat de la Amazon,

    un Ventilator Vornado,

    Model 293 HD

    Am citit Instrucțiunile Vornado 293 HD şi ei precizează că pot folosi Ventilatorul Doar la 5A și 125V ,

    iar aici, la Londra, cele mai multe apartamente au 13 Amperi şi 230 de Volți

    Imi poti spune te rog ,

    de unde pot să cumpăr un adaptor pentru a folosi ventilatorul Vornado 293 HD aici, la Londra

    și care este numele și modelul acestui adaptor ?

    Am căutat deja aici la Londra la mai multe Magazine și nu am găsit nici un adaptor pentru 5 Amperi și 125 Volți

    Pe Amazon.uk şi Amazon.com , sunt o mulțime de adaptoare , dar eu nu știu care este potrivit pentru Vornado Model 293 HD , ca să pot folosi ventilatorul aici în Londra

    Aștept cu nerăbdare răspunsul tău și îți mulțumesc sincer anticipat pentru ajutor

    00
  37. NOU
    #108

    Incercati si Kemot, e un brand relativ nou pe piata din RO, si sunt destul de calitative. Eu am luat pentru centrala si distribuitor un UPS sinusoida pura de 500w (cica 800 peak) la 400lei, dar vine fara baterie in banii astia, si lucrez cu un motrio de 70ah luat cu 200lei. centrala si distribuitorul (2 pompe si electronica aferenta) in jur de 8 ore.

    00
  38. Mi-am luat și eu un stabilizator pentru tensiune. Am băgat centrala și televizorul. Nu am avut probleme până acum, dar e mai bine să dau azi 200 de lei și să nu schimb mâine centrala de 3000 de lei. Mulțumesc!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube