O propunere tare: să nu se mai permită debranșarea de la RADET

O lege aflată în dezbaterea parlamentului:

Noua lege spune din capul locului: în zona unitară de încălzire în care funcţionează sistemul centralizat, debranşarea este interzisă. "Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu şi debranşarea totală a instalaţiilor interioare de încălzire şi/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică", se arată în noua lege. (sursa)

Mișto și logic în același timp. Ori se deconectează tot blocul, ori nimeni. Sigur, va pica la Curtea Constituțională, dar mie mi se pare logic. Te debranșezi, dar vecinii continuă să îți încălzească minim jumătate de casă. Nu prea e corect.

Sigur, nu e nici corect ca RADET să fie administrată de idioți sau să aibă facturi de plată la 15 zile și facturi de încasat la 45 zile. Astea trebuie să se rezolve cumva, și nu se vor rezolva până când nu va crăpa, iarna asta sau următoarea.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

85 comentarii

 1. Nu o sa crape sistemul de termoficare, le-ar muri alegatorii.


  Comentariu apreciat. Thumb up 34 Thumb down 0
 2. Se pregatesc mariri de tarife si vor sa fie siguri ca nu le fug “clientii” cand le e lumea mai draga.


  Comentariu apreciat. Thumb up 37 Thumb down 0
 3. cum continua vecinii sa incalzeasca juma de casa este un mister al termodinamicii si al drepturilor constitutionale asupra proprietatii si pietei libere. altfel da – foarte misto si foarte corect – mai ales daca esti comunist! daca nu, e cam foarte de cacat ca statul in loc sa se ocupe cu legislatii care sa incurajeze servicii corecte face legi care sa te oblige sa primesti un serviciu pe care nu il mai vrei.


  Comentariu apreciat. Thumb up 73 Thumb down 0
 4. e mai simplu: se debranșează RADET de la oraș.
  :p


  Comentariu apreciat. Thumb up 60 Thumb down 0
 5. “Te debranșezi, dar vecinii continuă să îți încălzească minim jumătate de casă”. Serios Vali, ești în pauza? Eu zic sa chemam minerii…


  Comentariu apreciat. Thumb up 98 Thumb down 0
  • Legea termodinamicii cam asa functioneaza.

   Daca eu am 1 perete comun cu tine, iar la mine in casa e cald, peretele ala comun e incalzit de mine.

   Acum daca esti singurul din tot blocul care e debransat, si nu ai decat un perete exterior, de exemplu, toti peretii tai (plus tavan si pardoseala) sunt incalziti de catre vecinii care sunt bransati.

   Vrei sa-ti desenez?

  • Daca ma debransez, ma debransez ca sa-mi pun centrala de apartament. Asta tocmai pentru ca vreau sa am caldura in casa de la primele nopti friguroase din septembrie si nu sa astept pana in octombrie sau cand dau drumul la incalzire astia de la centralizata. Cu alte cuvinte, e mult mai probabil sa te incalzesc eu pe tine decat tu pe mine. Dar tu deseneaza linistit…


   Comentariu apreciat. Thumb up 50 Thumb down 0
  • chiar daca te debransezi tot nu vei avea 0 lei la incalzirea centralizata, se plateste cota parte pt tevile care trec pe la tine prin casa

   Thumb up 7 Thumb down 0
 6. Te sustin :D
  Vecinul de sub mine este debransat de la caldura, vecina de sus este o nebuna care nu prea are geamuri la apartament.
  De cand s-a debransat ala de sub mine a scazut temperatura in casa iarna cu multe grade. Nu se mai poate sta fara papuci de casa pentru ca………
  vecinul a plecat din tara prin Italia si nu-l intereseaza ca la el sunt sub 0 grade in casa, iarna.
  Pe langa sistemul centralizat mi-am luat si calorifere electrice pentru a trece peste iarna in zilele mai friguroase. Inainte nu aveam probleme de acest gen.
  Ori se debranseaza tot blocul si alege o alternativa
  ori accepti ca nu stai singur in jungla dar daca citesti comentariile ce poti sa mai spui.
  Comunistule (asta este doar ca sa nu mi dea toata lumea minus)


  Comentariu apreciat. Thumb up 24 Thumb down 0
  • Si tu crezi ca ala plecat in Italia daca era conectat la RADET nu oprea caloriferele ininte sa plece ca sa nu plateasca deamboulea caldura?


   Comentariu apreciat. Thumb up 78 Thumb down 0
  • big, asta doar daca avea repartitoare… daca nu, poate sa le opreasca ca tot atat plateste.

   Thumb up 8 Thumb down 0
  • Cred ca majoritatea din Bucuresti au repartitoare.

   Thumb up 3 Thumb down 0
  • NOU
   #16

   @Livero, ai pretentia ca vecinul de jos care nu locuieste in apartament sa plateasca incalzirea, doar pentru a nu purta tu papuci? Serios?
   Vrei sa-ti fie cald la talpi, platesti (sau iti montezi sistem de incalzire in pardoseala).

   Thumb up 6 Thumb down 0
  • @Andrei Grigoraș: da, asa mi s-ar părea normal. Nu trebuie sa fie 22 de grade, dar nici sa nu las toată iarna deloc căldură.
   Am plecat cu săptămânile iarna de acasă. Am oprit căldură? Nu, am dat-o la 17 grade.

   Thumb up 0 Thumb down 0
 7. Da bravo Vali, deci doar căldură de la RADET știe să treacă prin pereți și să încălzească apartamentele celor cu centrala, in schimb căldură de la centrala de apartament e mai proastă și nu știe să treacă prin pereți și să încălzească celelalte apartamente ale celor conectați la RADET …


  Comentariu apreciat. Thumb up 427 Thumb down 0
  • E o caldura mai speciala, ce stii tu. RADET arde o multime de prostii sa produca caldura mistica, nu doar gaze ca o amarata de centrala de apartament.

   Pe de alta parte … “.. sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire”. Ce e aia zona unitara? O declara primaria cum vrea muschii ei? Nu doar ca nu poti daca nu vrea tot blocul, chiar daca vrea tot blocul si esti intr-o zona din asta smechera, tot nu poti.


   Comentariu apreciat. Thumb up 70 Thumb down 0
  • Lol, ce REKT i-ai dat.


   Comentariu apreciat. Thumb up 58 Thumb down 0
  • @xtz
   Esti prost intentionat. Cine se debranseaza la bloc, se debranseaza ca i se pare mult sa plateasca jegosii cu punctele termice si vor sa plateasca mai ieftin. Ei nu isi vor incalzi casele la maximum.Si atunci pare usor logic ca trece caldura dinspre cei cu centralizata care sunt incalziti vor nu vor spre spre cei care isi incalzesc doar ce au nevoie, coltul lor de paradis debransat.

   Thumb up 17 Thumb down 0
  • … da, toata lumea stie ca de fapt daca te debransezi de la RADET, incepi sa-ti incalzesti vecinii… a zis bine Vali in articol, dar se sare ca rata la muci cand nu-i cazul. Tevile de la incalzire trec si pe la tine, ca doar nu se teleporteaza apa direct la cel de sus. In primul rand problema e alta, ca te obliga statul prin legi sa accepti servicii de proasta calitate, dar de ce sa te gandesti cand poti sa nu o faci, e mult mai comod.

   Thumb up 9 Thumb down 0
  • Pe de altă parte, probabil Vali s-a referit la aia care se debranșează și stau pe frig de 10 grade fără centrala în casă cu 3 șube pe ei, in general batranii, ca să facă economie, că am auzit și cazuri de astea. Dar aici deja intrăm în discuția aia despre cei care nu-și mai permit să întrețină ditai apartamentul dar nici nu vor sa vanda sa se mute la unul mai mic și mai ieftin de întreținut.


   Comentariu apreciat. Thumb up 21 Thumb down 0
  • Tevile incalzite le platesti oricum, nu aduc caldura gratis


   Comentariu apreciat. Thumb up 24 Thumb down 0
  • @Goldy aia e problema RADET-ului in special. La parintii mei in bloc, la cam un an dupa ce s-au debransat, au facut niste lucrari prin care au mutat coloana de distributie pe o fosta coloana de aerisire centrala. In apartament vechile tevi au fost taiate si gata.

   Eu nu tin ca tevile sa treaca pe la mine, as prefera sa nu fie, mai castig si eu cativa centrimetri sa-mi pot alinia mobila cum trebuie. Dar daca trec, sa plateasca ‘taxa de tranzit’. Si mai bine (pentru vecini) ar fi ca RADET-ul sa puna niste tevi cu izolare calumea. Toti se plang de pierderi pe retea, dar nu fac nimic pentru asta, solutia lor e sa-ti bage RADET-ul cu forta in casa.

   Imi aleg distribuitorul de electricitate, de gaz, ar trebui sa-mi pot alege si pe cel de incalzire.

   Thumb up 14 Thumb down 0
  • poate a exagerat cu “vecinii continuă să îți încălzească minim jumătate de casă” dar are dreptate
   – daca vecinii au camerele incalzite(indiferent ca e radet sau centrala) peretele tau este cald, nu-ti incalzeste camera dar nici nu ai pierderi de caldura
   – centrala ta o sa lucreze mai mult sa-ti incazeasca camera daca peretii cu vecinii nu sunt incalziti. e ca diferenta intre un perete exterior izolat termic si unul expus.
   – cel mai probabil un vecin cu centrala nu incalzeste apartamentul cand nu e acolo si vecinii trebuie sa compeseze

   cel mai bine se observa aceste diferente cand cineva are un apartament pe coltul blocului si este expus cu 2 pereti din 4 si cei care stau intre vecini

   ideal e ca blocul sa fie izolat termic si toti sa aiba incazirea pornita sau oprtia

   Thumb up 5 Thumb down 0
  • Poti sa razi de el cat vrei, are dreptate. Au bunicii un apartament debransat si iarna e relativ ok cu caldura radiata de la vecini. Ok, blocut a fost izolat, insa chiar si inainte de izolare se simtea ca vine caldura de la vecini.

   Thumb up 5 Thumb down 0
  • Vai ce suparare! Caldura tinde la echilibru, merge de la cald la rece, ce descoperire!!! Si supriza, nu e provocata de debransare. Cine se intampla sa nu tina aceeasi temperatura in casa cu a vecinilor, va observa un transfer de caldura prin pereti, in functie de material, bla bla.

   Poate ca vecinul s-a debransat, poate ca si-a inchis caloriferele cand nu e acasa, poate si-a inchis centrala, poate are mai multi pereti exteriori intr-un imobil neizolat, etc. Sunt mai multe motive pentru care apartamentul vecin poate fi mai rece decat al tau, aia care se debranseaza si nu au alta metoda de incalzire sunt doar o mica parte.

   Unui debransat ii trece prin casa un segment de teava calda? Sa vina regia s-o inlocuiasca cu un segment complet izolat, sa reduca pierderile. Eventual sa faca asta cu toata reteaua de distributie.

   Meh.

   Thumb up 11 Thumb down 0
 8. Sau ca să nu se spargă vreo țeavă și să plătească despăgubiri, bașca stricăciuni în propriul apartament.

  Thumb up 11 Thumb down 0
 9. Te incalzesc ceilalti ? Tu nu ii incalzesti pe ei ? Centrala “suge” si din caldura vecinilor ? Nu cumva NU “incalzesti” pierderile din mizeria de retea ?


  Comentariu apreciat. Thumb up 27 Thumb down 0
 10. Tu probabil nu ai montat sobe in casa iarna la urgenta, pentru avariile de la radet iarna la -n, cu cosuri de fum scoase de la etajul trei direct prin zid, de vb.asa !
  Si nu, nu rezista reteaua la 4 calorifere electrice pe ulei pornite odata, mai ales termostatate la 17 grade !

  Thumb up 16 Thumb down 0
 11. Eu am cumparat apartamentul cu centrala deja instalata, dar ca idee… sa zicem ca nu aveam centrala… stau la etajul 3 si astept sa imi curga apa dimineata 10-15 minute ca sa inceapa sa fie calda. Sunt racordat in baie si la radet si la centrala … ghici ce .. n am mai folosit apa calda de la radet ( cu toate ca e mai ieftina) de 2 ani de zile, folosesc centrala sa incalzec apa .. in 20-30 sec curge fiarta.

  Daca stateam la et 10 nu era ok sa ma debransez de la un serviciu de rahat ca sa pot sa ma spal si eu ca omu cand vreau nu dupa juma de ora?

  Plus ca la faza cu “Ori se deconectează tot blocul” n-o sa se intample niciodata … mereu or sa fie cativa care nu au bani / nu vor/ nu ii intereseaza etc. ca asa e la noi.
  Si faza cu trecutu caldurii prin pereti au scris altii mai sus :) .


  Comentariu apreciat. Thumb up 43 Thumb down 0
 12. Pai radet o suge toata daca au ajuns sa gandeasca asa, oamenii nu se debranseaza de pomana ci pentru ca platesc mult, radet nu vrea sa accepte faptul ca tevile se pot izola si trag de asta mult si bine la locatari, eu stau intr-o zona popendulata din Bucuresti iar pisatul de la centrala care probabil sforaia la 5 dimineata nu baga temperatura corecta pe teava, mie cand imi curge 5-10 minute apa rece pe teava cine plm plateste, radet sau eu? Ma amuza faptul ca cauta chichite ca oamenii sa nu se debranseze pentru ca ei traiesc in anii 90′ si considera ca lumea n-au optiuni. Eu cand m-am dus la centrala ca sa le zic au zis ca e apa calda la 5;30 dimineata, sa fie in bafta lor si sper ca oamenii sa se debranseze de la reteaua lor ca sa-si dea seama ca-s niste jeguri, inca folosesc tepuse d-alea la tevi, pisati bosorogi.

  Thumb up 8 Thumb down 0
 13. la mine in cartier, acum vreo 15 ani, au modernizat punctele termice dar nu au schimbat si tevile fisurate spre blocuri si din cauza pierderilor, idiotii, au oprit tot. acum, cam majoritatea au centrale de aprtament si costul nu depaseste 200 de lei cu caldura si apa calda in lunile grele de iarna, ianuarie, februarie. vara, platesc gazul pe apa calda undeva la 15-20 de lei. investitia cu centrala+calorifere si tevi costa undeva la 8000 de lei la un ap de 60 de metri patrati. faci caldura si apa calda cat te tine buzunaru.

  Thumb up 9 Thumb down 0
 14. Dar cu ce drept îmi încălzesc alții pereții? Eu nu vreau căldura lor, pot să îi dau in judecata să își izoleze pereții pe afara fara sa îmi influențeze habitatul?


  Comentariu apreciat. Thumb up 23 Thumb down 0
  • Poti sa te muti la casa. Cand stai la un imobil de locuinte colective “bloc” pe intelesul tau, esti coproprietar pe peretii si structura de razistenta a blocului, precum si pe coloane aerisiri fatada etc. Te dai cocos aiurea. Voi toti va puteti dorii orice dar legile termodinamicii nu se schimba doar pt ca vreti voi.

   Thumb up 9 Thumb down 0
  • @septimiu: punem pariu ca daca serveste interesului national psd-alde schimba legile termodinamicii? plus ca sunt usor de sorginte sorosista, tehnocrati, alea-alea

   Thumb up 6 Thumb down 0
  • @septimiu – iti recomand sa folosesti un ton mai civilizat. In alta ordine de idei reglementarile unui bloc de locuinte ar trebui sa fie interne, la nivel de asociatie de proprietari, nu prin lege la nivel de tara. Sunt de acord cu tine ca suntem coproprietari, insa suntem si la bine si la rau, nu? In acelasi timp daca eu am sistem de aer conditionat in fiecare camera nu ar trebui ca si tu sa ai aer conditionat de cealalta parte a peretului, pentru ca altfel imi incalzesti peretele vara si ma obligi sa consum mai multa energie pentru a mentine a temperatura scazuta?

   Thumb up 9 Thumb down 0
 15. ok, bun, presupun că mulți au avut probleme cu vecini deconectați și care n-au mai încălzit, cu apartamente de vacanță (la mare, la munte) sau pur și simplu în care nu stă nimeni și nu sunt încălzite. chiar se simte.
  să interzică deconectarea acolo unde proprietarul nu face dovada (să se găsească o formulă oarecare) că va încălzi în continuare, prin milloace proprii (centrală, sobe, panouri radiante, etc) imobilul respectiv.
  cei doi cenți ai mei.

  Thumb up 5 Thumb down 0
  • Primul document in dosarul de debransare este dovada unei surse alternative de încălzire ( acordul Distrigaz de cele mai multe ori).
   Încălzirea peretilor vecinilor nu are legatura cu Radet, este o problema falsa. Poti fi bransat cu calorifere inchise, asta este cu locuitul la bloc. Nu cred ca te poate obliga cineva sa incalzesti un apartament in care nu locuiesti.

   Thumb up 5 Thumb down 0
  • Vorbim de locuinte la bloc. Structura cladirii, reteaua de incalzire este proiectata sa lucreze optim daca toate apartamentele sunt incalzite uniform.
   Democratie nu inseamna ca poti face ce vrei la tine acasa, inseamna ca libertatea ta se termina unde incepe a altora. Daca faptul ca tu ai apartamentul neincalzi ii afecteaza pe vecini te pot obliga sa-l incalzesti. Sau cel putin ar trebui sa se poata.
   Ca si cu muzica. Ma indoiesc ca-ti place sa asculti ce vrea vecinul care pune muzica foarte tare la el in casa.

   Thumb up 4 Thumb down 0
 16. Centrala e cea mai mare inventie de la roata incoace. Eu stau la etajul 9 . Pana ajungea apa calda treceau 10 min lejer. Plus ca datorita diferentelor de citire a contoarelor se calcula uneori si la 40 lei/m3.
  Asa ca de cand am centrala:
  – am ce temperatura vreau la un pret bun, opresc si pornesc centrala cand vor muschii mei nu cand hotaraste administratorul
  – am apa calda instant, nu dupa 10 min.
  – nu platesc “pierderile din bloc” de apa calda
  – nu platesc gazul vecinilor care isi incalzesc apartamentul la aragaz.


  Comentariu apreciat. Thumb up 35 Thumb down 0
 17. Da bravo boss, dar eu cand dau drumul la centrala cand afara sunt 5 grade si incalzesc peretii vecinului care asteapta sa fie 3 zile consecutive sub 10 grade pentru a da drumul la caldure, cum e? Sper sa le cada c*****e celor care s-au gandit la asta. E normal, ei stau in vilane cu centrala si pulimea trebuie sa cerseasca caldura de la ei.


  Comentariu apreciat. Thumb up 34 Thumb down 0
  • Muta-te la tara de unde ai venit. Nu ai mentalitate pt a convietui la comun (bloc).

   Thumb up 5 Thumb down 0
  • Muta-te tu in korea de nord. Eu traiesc in democratie si cred ca ar trebui sa am dreptul sa aleg cum imi incalzesc apartamentul, atata timp cat nu deranjez pe nimeni. Piata energiei electrice se liberalizeaza si la energia termica iti impun ei cu forta.

   Thumb up 9 Thumb down 0
 18. expertilor in termodinamica le dau doar 90% dreptate. le-as da 100% daca nu as cunoaste 21 caz in care deconectarea s-a produs fara a instala nimic in schimb si un caz in care centrala merge pentru o singura camera din 3. in ambele apartamente ar fi ca afara in lipsa caldurii radiate.

  dar intradevar e o aberatie sa interzici deconectarea. legea ar trebui sa ii protejeze si pe cei care vor centralizat, si pe cei care vor individual si pe cei care nu vor in nici un fel. bine, ar trebui sa ii protejeze pe toti de baba care zice ca nu vrea nimic dar se incalzeste la pausal cu aragazul.

  Thumb up 15 Thumb down 0
 19. Desfac caloriferele, pun centrala si gata. Platesc partile comune pe care oricum le-as plati si debransat si pa.

  Thumb up 5 Thumb down 0
 20. Mișto și logic o pulă. Poate ar trebui să încerci să recitești textele înainte de a le publica.

  Thumb up 19 Thumb down 0
 21. Intr-un scenariu utopic, în care toată lumea ar fi corectă, sistemul modernizat etc. ar fi fain ca toți din orasele cu sistem centralizat sa fie racordati la el. Pt ca poluare, eficiență și risc mai mic in cazul care se supara rusii…

  Thumb up 4 Thumb down 0
 22. este un subiect foarte tare si nu am vazut nicio solutie pertinenta si specializata emisa de un inginer. haideti inginerilor, Romania are nevoie de voi si de solutiile voastre !!! . am vazut pe una care a terminat faculatea de robotica sau ceva si care si-a deschis un salon de manechiura, pentru ca aia era pasiunea ei secreta de cand era mica.

  Thumb up 6 Thumb down 0
 23. “dar mie mi se pare logic. Te debranșezi, dar vecinii continuă să îți încălzească minim jumătate de casă. Nu prea e corect.”
  citesc pe aici de cativa ani dar rar prostie ca asta pana acum..
  mda, caldura aia speciala de la radet e pe invers, scade de la 20 la 18 grade sa incalzeasca apartamentul vecin de la 24 la 26 de grade
  eu cu centrala montata in apartament platesc oricum caldura comuna, e un procent de vreo 20% din factura totala inclusa la “comun” desi pe scara blocului e un singur calorifer iar tevile radet sunt cat degetu de groase
  cel mai fericit e vecinul cu radet si repartitoare de deasupra mea.. normal, la mine e tot timpul temperatura peste 23 de grade, are podeaua calda, merge descult

  Thumb up 14 Thumb down 0
 24. Legea asta a mai fost odata propusa pe vremea bombonelului.
  Atunci mi-am facut actele de emigrare in Noua Zeelanda

  Thumb up 5 Thumb down 0
 25. Radet, sau cum s-o numi in fiecare oras, e monopol, nu?
  Apoi cand Radet opreste caldura, primavara, sau nu ii da drumul la timp, toamna, dar cei cu centrala pornesc caldura, ii plateste cineva ca le incalzesc peretii celor care au ramas racordati la sistem?

  Dar da, este imposibil sa se puna de acord tot blocul. La mine pe scara se caca pe ei, in frunte cu administratorul, sa puna apometre cu citire radio, si asta dupa ce am hotarat deja, in AG, ca punem.

  Thumb up 9 Thumb down 0
 26. Ce-mi place de voi (majoritatea bucuresteni) pe langa ca aveti (aproape) cea mai ieftina gigacalorie din tara care si asa e subventionata de primarie si aveti salariile cele mai mari din tara va plangeti. Ia veniti fratilor in Oradea (nu contest ca n-or fi altele unde-i mai greu) sa vedeti cum se traieste cu 1500 de lei pe luna si aproape 300 de lei gigacaloria. In plus, prin hotarare locala e interzisa debransarea.

  Thumb up 11 Thumb down 0
  • Nu ai luat in calcul chiria, alimente, transport(consumi mai multa benzina mergand prin buc), distractie. Cat despre salarii; este cel mai mare salariu mediu din tara dar asta nu inseamna ca toata lumea castiga mai multi bani.

   Thumb up 3 Thumb down 0
  • Adică vrei să spui că asistații sociali trebuie să moară?! Tu vrei să rămânem fără Bucureșteni! Cine o să le mai plătească RATB-ul, Metrorexul, RADETUL, etc.? Vrei să fie plătite din banii lor?? Adică acciza pe care o plătește bețivanul din Vaslui să se ducă la sănătate, învățământ?!

   Thumb up 11 Thumb down 0
  • Green are dreptate, e chiar misto in Bucuresti fara taxe de platit. Stam toti degeaba toata ziua si ne uitam la satenii din Vaslui cum muncesc pe rupte sa ne plateasca noua chestiile cool. /s

   Thumb up 5 Thumb down 0
  • @Gogu Nu boss, ar fi bine să fii capitalist pe banii tăi, nu pe banii statului, și să-ți plătești singur căldura, RATB-ul, Metroul așa cum face și săracul ala de la Vaslui când cumpără lemne de foc. Banii de la buget nu mai pot susține asistatul social de București.

   Thumb up 12 Thumb down 0
  • @Green, din banii lui? Sigur, sigur? Sunt mai multe legi care reglementeaza mai multe tipuri de ajutoare sociale, inclusiv pt incalzire. Inclusiv cu lemne.
   Si dupa cum vezi majoritatea comentatorilor fie sunt debransati si au centrala proprie, fie ar vrea acest lucru. Deci se incalzesc pe banii lor, la fel ca saracu’ de la Vaslui.

   Thumb up 1 Thumb down 0
 27. NOU
  #65

  Pentru cei care nu inteleg ca pierderile RADET le platesc tot ei din taxele si impozitele supte din buzunarele lor.
  Poate vreti si voi sa aveti gradinite, scoli, parcuri, strazi fara gropi…? Dar, nu, nu se poate pentru ca primaria trebuie sa suporte subventia pentru gigacalorie. Cei care sunt bransati sa-mi plateasca mie daune pentru subventie, ca doar e si din banii mei. Cum pot sustine ca e mai eficient sistemul centralizat?
  Hai sa facem calculul pe cost real(fara subventie) si sa vedem atunci cine e mai eficient? Si cine polueaza mai mult? CET-urile din capitala sau centrala mea in condensatie? Pensionarii care se incalzesc cu aragazul ? E greu… nu exista notiuni de aritmetica minime, politicul este mereu cu un pas in fata. Are mintea odihnita pentru ca sta cu curul pe banii cetatenilor si nu trebuie sa gandeasca. Se urca pe porcoiul de bani si incepe sa scurme dupa spagi in stanga si in dreapta. Cand vede ca a scazut gramada de bani trece la inventii de acest fel. Ar fi timpul sa avem in administratie oameni apolitici care sa administreze, nu sa stea in genunchi pentru Multe Urari de Iubire Eterna de la politic. Hai, iarna usoara!

  Thumb up 8 Thumb down 0
 28. Am niște dileme. Conductele de gaz pot aduce suficiente gaze ca să trecem toți pe centrală? Sau mai trebuie făcute investiții, care vor fi suportate de către cine?
  Dacă cererea de gaze va crește foarte mult, oare ce se va întâmpla cu prețurile?
  De unde cumpărăm atâtea gaze? Cine ni le vine? La ce preț? Și ce face respectivul cu banii?
  Cei care nu au bani de centrală pe gaz vor fi tentați oare să-și facă sobă de teracotă în casă? (știu că nu în nordul Bucureștiului, dar prin Rahova-Ferentari s-ar putea să existe și această posibilitate)

  Thumb up 4 Thumb down 0
  • pai de ce e vorba doar de Bucuresti. in provincie sunt ani de zile de cand nu mai exista termoficare. si acolo e mai saracie ca in Buc. aia ce au facut!? fiecare dupa posibilitati, centrala gaze, resheu, fura curent cu Nul ul, “semineu” in mijlocul sufrageriei…

   Thumb up 4 Thumb down 0
  • Pai daca are dambla pe bucuresteni despre ce alceva ai vrea sa scrie?

   Thumb up 3 Thumb down 0
  • @Vivi Cei care nu sunt asistați sociali precum bucureștenii, care se încălzesc pe banii statului, s-au descurcat așa cum au putut. Uite aici cum – https://www.youtube.com/watch?v=o1XSbXg5RcU

   Thumb up 4 Thumb down 0
  • Da, Green, eu stiu cum, ca parintii mei sunt din provincie, oras cu 30.000 locuitori unde nu mai functioneaza centrala din 2002. Din 16 apart de la ei din bloc 6 au soba. si aceeasi 6 au avut soba si inainte de 89. Sunt oamnei care iarna se duc la tara si stau acolo si fac naveta, pentru a nu cara o basculanta de lemne , unii s au mutat de tot la tara.
   Bucuresteanul e mai fudul… ramane in 3 camere cu pensie de 300 de lei desi e mai bogat ca mine, ia oricand 70 000 euro pe apart. lei fiind proprietar. Eu am 60 000 prima casa la banca.
   cati dintre voi care stati la bloc nu au batrani in bloc cu datorii imense la intretinere. noi avem 3 cazuri cu 8.000 lei-11.000lei datorii la intretinere. stiti care a fost ideea administratiei!? sa punem noi astia restul cate 20 de lei pe luna sa mai reducem din datoriile lor, ca ei n au de unde ca s pensionari si au pensii mici, abia le ajunge de medicamente.

   Thumb up 9 Thumb down 0
 29. Te-am scos din bookmark de la articolul asta :)).
  Bine, inteleg logica si ca multi se debranseaza ca nu si mai permit, dar nu generaliza. Eu de exemplu sunt in curs de debransare si nu am facut acest demers de fitza sau de zgarcit. Apartament la parter, pe nord, un sg perete comun (+tavan) si restul exterior si uscator. Desi e la parter. iarna, dimineata astept 15 minute minim sa vina apa calda, iar caloriferile sunt “pisat”La fel si seara, dupa 22.30 nu se poate face dus. In 2 ani de cand am cumparat Apt. mai mult de 21 de grade n am avut in casa cu RADET – >16-17 grade perioada de toamna pana da RADET caldura. E inuman. Eu cu sotia am #rezistat 2 ierni cu tot cu perioadele de tranzitie la toamna/primavara dar acum a venit si barza de 3 luni, clar n avem cum sa stam la temperaturile alea si nici n am cum sa incalzesc apa la aragaz sa pun in cada sa ne spalam daca nu apuc pana in ora 22:30, ca pe timpuri. Totusi suntem in 2017 si daca mi se scoala sa fac dus la ora 3 noaptea, sau se caca copilul pe el la 5 dimineata, trebuie sa am posibilitatea asta.
  in tavan am ca vecini o pereche septuagenara – venituri 800lei amandoi care stau la 3 camere ca s au obisnuit acolo si e casa lor data de tatuca Ceau’- casa plina de lumanari aprinse (pe bune). Cine crezi ca incalzeste pe cine!? eu pe ei cu centrala 26 grade in casa sau ei pe mine cu lumanarile?
  Da, am zeci de prieteni in toate sectoarele din bucuresti si stau cu geamurile deschise iarna – pe RADET, dar sunt si exceptii… exceptii care ar trebui incluse si in lege – bineinteles cu verificare din partea lor ca nu mint :).
  In alta ordine de idei este inadmisibil sa fac un dosar de 52 de pagini pentru debransare. Este cea mai comunista procedura ever. Trebuie sa ai posibilitatea sa renunti la un serviciu, cum renunti si la celelalte (gaze, curent electric, abonament tv sau de telefonie). Nu poate nimeni sa mi bage pe gat un serviciu, si mai ales de cacat. Cum ar fi sa te oblige o lege sa ti faci abonament de telefonie la RCS-RDS si tu sa stai intr un oras in care n ai semnal bun la ei? e cam acelasi cacat.


  Comentariu apreciat. Thumb up 25 Thumb down 0
  • Si ca sa vedeti nivelul de prostie …
   Ptr debransare se face referat tehnic care contine ca si capitole: (am enumerat doar cateva dintre ele)
   – raport de expertiza tehnica
   – schema coloanelor
   – memoriu tehnic,
   – plan instalatii termice,
   – calculul sarcinii termice pe coloane,
   – calculul pierderilor de sarcina pe coloane
   Mi s a intors dosarul inapoi pentru ca, calculele matematice a firmei care mi a facut referatul tehnic, nu s au potrivit cu calculele inginerului de la RADET. Din punctul meu de vedere mi se pare super greu sa se potriveasca vreodata, asa ca o sa mi se intoarca dosarul la infinit.
   Cum ar fi, daca ati vrea sa reziliati contractul de abonament cu Orange, si Orange v-ar pune sa sa intocmiti referat tehnic al retelei, sa le calculati pierderile, sa le desenati reteaua din zona unde locuiti, iar ei sa le transmita celorlalti abonati care raman ca vor plati mai mult din cauza voastra ca ei trebuie sa redimensioneze reteaua si costa!?
   PLÃTIÞI MAI MULT ¬ AFECTEAZà INSTALAÞIA BLOCULUI SITUAÞIE: CONSECINÞÃ: Debranºãrile produc dezechilibre în instalaþii. Instalaþia de încãlzire trebuie redimensionatã sau înlocuitã pe cheltuiala dumneavoastrã. -> cum plm sa fie legal un asemenea formular in care ei avertizeaza/ameninta lumea ca vor inlocui instalatia pe banii locatarilor ramasi bransati.
   http://www.radet.ro/files/debransare/formular_acord_vecini_debransare_RadetBucuresti.pdf
   Aruncati un ochi pe formularul din link sa vedeti PROSTIE, linkuri care nu merg, exemple singulare sau irelevante, studii de pe un site de care nu am mai auzit cum ca noxele sunt cancerigene…etc

   Thumb up 9 Thumb down 0
 30. Tocmai trec prin mirificul proces de debransare “legala” impus de ei (acest dosar fiind depus inca din luna iunie a acestui an) si datorita birocratiei nici pana in prezent nu mi-a fost acceptat dosarul de debransare (in speta nu mi-a fost emis referatul tehnic de debransare). Procedurile de debransare au fost schimbate de 2-3 ori pe parcursul acestui an (au schimbat formularul pentru acordul asociației si al vecinilor la începutul lunii iulie, mai nou cer autorizație de construire pentru montarea centralei termice desi nu este necesara o astfel de autorizatie, au micșorat cu o luna termenul de depunere al dosarului, de la 15 sept la 15 aug etc). In ultima adresa emisa de ei, mă anunță că valorile radiatoarelor din schema coloanelor nu răspund unor normelor STAS 7363, 7364/86 si 11984/83. Firma autorizata care a făcut proiectul de debranșare mi-a transmis ca este o aberatie ceea ce solicita RADET a fi modificat (aceasta firma activează in acest domeniu din 2007, deci m-aș mira ca ei să fi greșit proiectul atâta timp cât au făcut sute de proiecte aprobate până anul acesta fără niciun fel de problema). Tot de la firma care a realizat proiectul de debransare mi s-a transmis că în prezent ar fi multe alte dosare cu aceeași remarcă sau chiar altele astfel încât referatul tehnic de debranșare să nu fie emis iar cei de la RADET să tragă de timp pentru a începe sezonul rece și a stopa debransarile.

  Thumb up 8 Thumb down 0
 31. Nu este constituțional sa obligi pe cineva să ramina branșat obligatoriu la RADET dar cred că este un sistem bun atîta timp cît nu ai repartitoare care în opinia mea sunt o bătaie de joc din cauza acestora aleg multi să se debranșeze

  Thumb up 2 Thumb down 0
 32. Ce încălzire de la vecini aveti impresia ca noi cu centrala nu plătim nimic ei uite surpriza cu țevi izolate si cu vecini ce nu ajung încălzirea la ei plătim si noi o cota parte catre hoți ăstia ce aveau facturi de 400 ron pe luna la un apartament cu 2 camere .Legile nu sunt făcute pentru popendulația .

  Thumb up 2 Thumb down 0
 33. se pregatesc pentru eliminarea subventiei generale din 2018. e obligatoriu de la UE.

  Thumb up 5 Thumb down 0
 34. legea aia spune si ca in cazul unui dezvoltator care vrea sa faca un complex rezidential e obligat sa se lege la sistemul public, in cazul asta radet. daca nu vrea, atunci trebuie sa demonstreze cu expertiza ca sistemul public e mai prost decat ala pe care vrea sa il implementeze.
  chestia asta cu interzicerea in general este fix comunista. daca omul are o solutie de incalzire alta decat cea publica si nu e ilegala atunci nimeni nu ii poate interzice sa renunte la un serviciu. sau poate nu mai sta acolo si nu vrea sa plateasca aiurea. cum cacat sa il obligi sa platesca ceva ce nu foloseste?

  Thumb up 2 Thumb down 0
 35. Eu cred ca asta cu incalzirea vecinilor prin pereti e o mare prostie. Da trece caldura prin pereti, dar mult mai putin decat daca nu ar exista amartamentul meu acolo. De fapt, apartamentul meu, chiar si mai putin incalzit, este cea mai buna izolatie termica pentru al lui. Altfel, in locul meu ar fi exteriorul cu grade sub zero – si vecinul ar plati de 2-3 ori mai mult la incalzire, EXACT asa cum se intampla cand stai la casa. Dar, ce bine, la casa nu ai vecini dincolo de perete pe care sa ii urasti ca iti iau caldura, asa ca e ok sa platesti mai mult. Da, stiu, la casa ai pereti exteriori, izolati, stuff, dar tot pierzi caldura si tot platesti mai mult.

  Thumb up 9 Thumb down 0
 36. Modificările aduse unui sistem de încălzire atât de amplu sunt foarte costisitoare. Numai lipsa a 600MW din sistemul energetic național prin închiderea CET-urilor va trebui suplinită cu noi investiții. Vor trebui construite noi magistrale de gaze, sparte străzi, puse contoare, senzori, etc.
  Toate costurile astea vor ajunge la consumator, iar atunci când vor ajunge cu adevărat s-ar putea să nu-ți mai dorești centrală pe gaze la bloc.

  Mai există o categorie de forumiști care cred că atunci când toată România va fi pe centrală pe gaz, domnii de la Gazprom nu vor profita de această slăbiciune și vor menține același preț la gaze. Greșit. Vom fi arși la buzunare.

  Thumb up 5 Thumb down 0
  • Si ca sa fie schimbate conductele nu trebuie sparte strazi? Pierderile de apa cine la suporta? Caldura care se pierde pe drum cine o suporta? Angajatii cine ii suporta? Apa care curge fara rost cine o suporta?
   Daca esti unic de distribuitor de ceva nu inseamna ca faci ce vrei tu. Si oricum suntem furati, stai linistit, gazul care ajunge la noi e o mizerie cu putere calorica scazuta.
   Din toata subventile pe care le primeste radet se pot imprumuta asociatile de locatari sa monteze centrale(fie individuale, fie pentru tot blocul).

   Thumb up 9 Thumb down 0
  • @gc Asta e o altă problemă care trebuie rezolvată – eficiența sistemului de distribuție a agentului termic și într-adevăr aici trebuie făcute investiții. De acea trebuie comasate RADET cu ELCEN și subvenționată refacerea infrastructurii de distribuție și anveloparea blocurilor. Adică soluțiile reale pe termen lung.

   Thumb up 4 Thumb down 0
  • De ce ar fi mai bine sa fie investit in radet ca dupa 20 ani sa fie nevoie de o alta investitie? Daca desfintezi reteaua publica de termoficare fiecare bloc o sa fie obligat sa se descurce. Statul scapa de stresul financiar si logistic pentru totdeauna. Nu se mai pune problema ca se opreste caldura din cauza datoriilor, nu se mai pune problema ca se sparg conductele si nu se mai pune problema cu subventile. Fiecare asociatie sau fiecare locuinta va fi nevoita sa isi gestioneze singura problema.
   Fiecare bloc sau locuinta avand centrala proprie pot face imbunatatiri mai des(10-15 ani), astfel ar tine pasul cu tehnologia si ar avea un randament mai bun fata de un sistem centralizat.

   Thumb up 4 Thumb down 0
 37. RADET nu a ajuns la sapa de lemn din cauza debransatilor. A ajuns asa din cauza furaciunilor. RADET si RATB au fost cele mai capusate societati de stat din Bucuresti, din 1990 si pana acum. Traiasca FSN, cu ai sai urmasi PSD si PNL!!!

  Thumb up 11 Thumb down 0
 38. Exemplu de pret al incalzirii Radet versus centrala personala:

  – Apartament 56 m2, bloc neizolat, 21 grade Celsius cu robinetii deschisi permanent la maxim, 400 lei luna cea mai friguroasa. Conform pretului si subventiei de 50%, caldura pentru 56m2 costa 800 lei real. Deci, eu am platit 400 lei caldura, apoi am mai platit aproximativ 200 lei electricitate pentru a ridica temperatura la 22-23 grade in dormitor noaptea. Apa calda a fost cam 100 lei, ca platesc si apa rece de pe conducta. Total 700 lei din buzunar. Disconfort la 21 grade, eu sunt friguros si pielea mea cere 24 grade. Pe 10 aprilie caldura a fost oprita, ca bosorogii au cerut oprire, am bagat calorifer electric de alti 100 lei.

  – casa noua 120 m2 plus pod mansardat de 30 m2, deci 150 m2, temperatura 24 grade Celsius termostatat in toata casa, am incalzit si podul la 18-20 grade Celsius, cost gaz (include apa calda) 600 lei luna cea mai friguroasa. Celelalte luni au fost 400, 200 si sub 100 cand am taiat incalzirea CAND AM VRUT EU.
  Nu am incercat sa cobor temperatura la 21-22, probabil economiseam 10-15%. In luna friguroasa centrala a functionat cu duty-cycle de 20%, adica a bagat 5.6kW putere medie, din 28 kW maxim. 400m3 de gaz pe luna, 13.3 pe zi, 133kWh pe zi (un metru cub are ~10kWh). Randamentul centralei e cam 93%, dar nu intra in calcul, conteaza cat consuma total.

  Din transformari de marimi, 400m3 de gaz inseamna ~4MWh, inseamna cam 3.44Gcal. Adica 4MWh*3600sec, rezulta Mjouli. Se imparte la 4185.5 Mjouli/Gcal si rezulta Gcal.

  Bun, am consumat 3.44 Gcal pentru casa de 150m2.
  La pretul de 320 lei Gcal la Radet (pretul nesubventionat), apartamentul a avut nevoie de 2.5Gcal pentru 56m2 (800/320=2.5).
  La un consum specific casei, apartamentul avea nevoie de 3.44/150*56=1.284Gcal, dar a consumat dublu, deci izolare de doua ori mai proasta.

  Thumb up 8 Thumb down 0
 39. Am vazut azi la televizor o stire falsa concretizata printr-o manipendulare grosolana. Cum ca ar putea fi afectata producerea de energie electrica daca tot mai multi oameni ar renunta la sistemul de incalzire centralizat (adica la Radet). Cei care au lansat aceasta idee ne cred imbecili. Adevarul este acela ca apa calda pe care ne-o furnizeaza Radet-ul in calorifere este un produs secundar al generarii de energie electrica in termocentrale, si care vara nu se poate vinde (ca nu are cautare – logic, probabil ca se deverseaza pe undeva pur si simplu) insa iarna devine gaina cu oua de aur la care ne gandim toti cei care depindem de acest sistem. Cat tam-tam, cata tevatura, cu pretul la gigacalorie, cu subventiile date de primarii, cu intarzierile la plata dintre distribuitorii de caldura si cei care furnizeaza agentul termic! Bleah!

  Thumb up 2 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link sau de la PCGarage prin acest link.