Ochelari de soare ieftini: Trespass Mantivu

După ce am trecut prin câteva perechi de ochelari mișto și relativ scumpe, am zis să testez și ceva mai de buget. Așa am ajuns La Trespass Mantivu, care sunt doar 50 lei.

Și am făcut asta pentru că am stat pe ochelari, am pierdut ochelari, mi-au căzut lentilele în timp ce mergeam pe bicicletă. Iar ochelarii ăștia de 50 lei sunt ce trebuie. Stau bine pe ochi, stau bine pe cap, protecția solară este foarte bună.

Probleme cu ei am două:

  1. se zgârie mai ușor decât ochelarii de 200 sau 300 lei. am o pereche de ochelari Police sau Polar, care după 2 ani nu au nici o zgârietură. ăștia s-au zgâriat de două ori de la fermoarul buzunarului gecii.
  2. nu încap în nici un suport de ochelari din mașină, pentru că sunt rotunzi (mie îmi plac ochelarii rotunzi).

Îmi iau câte două perechi și, când pierdu una, mai comand două perechi. La banii ăștia, sunt foarte buni.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

39 comentarii

  1. 31,99 Lei

    00
    • 15 ani mi-au trebuit sa imi dau seama ce diferenta este intre ochelarii de 50 de lei si aia de 500! Da, 500 nu 300! Nu m-am indurat sa dau atatia bani pe o pereche de ochelari.Dupa ce am facut-o am realizat ce prostii am facut atatia ani! In care, per total, am dat mult mai mult pe tot feluri de porcarii!

      00
    • @Adi – toti se rup cand te asezi pe ei

      00
  2. Pentru bucicleta, aia de 19 lei de la Decathlon is numa buni. Vezi sa ai la tine o pereche galbena pentru seara/noapte.

    00
  3. O varianta polarizata destul de buna pentru o chinezarie, ar fi asta: https://www.ebay.com/itm/322494216818

    Recomand pe albastru. Relaxeaza ochii in timpul condusului. Nasol ca vin in 2luni.

    00
    • NOU
      #6

      @Arhi Si mie imi place maro, da ma face sa cred ca sunt in anii 70 si ma trezesc facand cu ochiul pustoaicelor. Norocul meu ca nu ma vad!

      00
    • depinde de om, la mine albastru e o culoare ingrozitoare pentru ochi, trebuie ceva spre maro

    • Albastru este ce-a mai nasoala culoare pentru ochi. Lentila albastra o folosesti doar pe iaht. Restul e moft.
      Pentru condus folosesc si recomand Serengeti gana driver – lentila maro, photocromatic (heliomata) clasa 2-3, filtru spectral, sticla, etc.
      Ieri am realizat ce mult conteaza filtrul spectral – stand la semafor, am vazut doi oameni pe strada, pe la 200 m. Cu ohelarii am deslusit uniformele de politisti – fara ochelari erau doar doua siluete amorfe.

      00
    • Alin, am auzit că dacă îți pui ochelari ca ai tăi, pe Mont Blanc și privești spre N-NE, ai șanse să-ți vezi spatele!!

      00
    • @hazbizarai
      Ochelarii mei Serengeti cu lentila driver ii folosesc doar la condus, pentru ca pentru asta au fost facuti. Cand o sa merg pe Mont Blanc imi iau ochelarii Vuarnet ca sa nu se supere francezii.

      00
  4. Nu i-am inteles niciodata pe aia care isi cumpara ochelari de soare cu lentile de cacat.
    Ochii trebuie protejati nu doar de muste si alte gongi.
    Nu va mai luat fratilor ochelari facuti de firme de chiloti, ca va distrugeti ochii.

    00
  5. Nu conteaza pretul, cat conteaza protectia UV.

    Daca filtrul UV nu isi face treaba sau lipseste cu desavarsire, lentila colorata face mai mult rau decat bine: dilata pupila, ca sa iei in retina cat mai mult UV.

    00
  6. NOU
    #13

    Ce au zis oamenii mai sus, plus ca sunt si urati. Foarte urati. Wtf zoso, cine dracu` poarta asa ceva.

    00
    • Dupa forma alungita in lateral a lentilei trebuie sa iti dai seama ca sunt pentru mers cu bicla (de ex cand te uiti in spate peste umar privesti prin lentila nu pe langa). Ti se par urati pt ca nu merg cu tenisi, palarie si pantaloni cu vedere la glezne?

      00
    • NOU
      #15

      Nu boss, mi se par urati ca sunt exact ca ai lui Romeo Fantastik.

      00
    • @Oancea – romeo fantastik si alti manelisti au o afinitate pentru imbracamintea si accesoriile dedicate sportului, probabil ca tragere gopnika si ca au ei impresia ca echipamentul sportiv ii fac sa para mai importanti. Nu poarta ei asa ceva din cauze pur functionale.

      00
  7. ochelarii de soare. inca un obiect pe lunga lista a obiectelor pe care oamenii si le cumpara fara sa aiba nici cel mai vag motiv.

    https://www.youtube.com/watch?v=NKVfRY53qIY

    00
  8. Suntem prea saraci sa cumparam lucruri ieftine.

    00
  9. NOU
    #21

    Recomand sa schimbi masina cu una care are suport pentru ochelarii rotunzi.

    00
  10. 50 lei ochelari ieftini? Atunci aia cu 12 lei la Lidl cum sunt? Gratis?

    00
  11. Vali, tu vrei să spui că n-ai avut niște ochelari de soare de calitate niciodată, că nici o pereche de ochelari de calitate nu-și pierde lentilele în timp ce mergi cu bicicleta, pe bune. Ți-aș recomanda cea mai bună marcă, acuratețe vizuală 98-99%, dar vei spune că sunt snob.

    Totuși, ține cont de câteva chestii, unele pe care sigur le știai deja:
    1. Cât dai atâta face, iar Trespass e o marcă de cheap-ass shit.
    2. Vorba aia ”țin la tine ca la ochii din cap!” nu e în dorul lelii; dacă de ochi nu ai grijă, atunci de ce să mai ai grijă?
    3. Ca și orice alte obiecte, ochelarii țin fix cât ai grijă de ei. Puțină atenție în plus poate înseamna mult pentru ochii tăi și pentru bugetul tău, dacă-ți iei ochelari de calitate, adică scumpi.
    4. Ochelarii de bună calitate sunt făcuți de regulă de mărci care doar cu asta se ocupă, nu de brand-uri care fac și chiloți, fix cum zicea cineva mai sus. O pereche de ochelari de soare sport de calitate începe de la 200-250 RON. Ce e mai jos de suma asta nici nu prea merită adus în discuție.
    5. Când vorbim de calitate, nu protecția UV contează atât de mult, cât felul în care e realizată lentila și cât distorsionează ea. Cu niște ochelari ieftini, ca ăștia de aici, te poate durea capul fără să știi de ce, în vreme ce unii buni îi poți purta și uiți de ei. Întrebarea e dacă merită să te doară capul sau nu pentru atâta lucru.
    6. Ochelarii polarizați nu sunt buni pentru orice, oricând, oriunde. Lumea îi tratează ca pe șaorma cu de toate și asta e cât se poate de greșit. Folosești ochelarii în medii unde există reflexii intense, gen pe mare, pe ghețar sau la condus, când șoseaua e ca sticla? Atunci sunt buni. Dar în rest sunt redundanți, iar uneori chiar îți ascund anumite lucruri din perimetrul vizual.

    Ca să fie limpede care mi-e background-ul, mi-au plăcut de mic ochelarii de soare și în special o anume marcă pe care nu mi-am permis-o decât de la un punct încolo. Am o grămadă de ochelari de soare, de schi și de moto de la marca asta, pe care-i folosesc regulat și am mare grijă de ei. Lumea mai râde de mine că-s prea grijuliu și că iau tot timpul prea mulți cu mine când merg pe la concursuri, dar de regulă tot la mine ajunge, ca să împrumute o pereche.

    În fine, tu pari să fii un tip calculat și care nu se cacă pe el la achiziția unui bun important. Dacă ajungi să faci video-uri despre importanța calității furtunelor de grădină, fută-le Stalin, atunci cred că e fair să spun că-ți poți lua și niște ochelari de bună calitate, ca să nu-ți bați joc de ochii tăi. ;)

    Cheers,
    Mx

    00
    • dă cu linkurile in mine!!!! biciuiește-mă!!! AHH!!!! :D

    • Nu doar pe Vali! :)
      Plm, eu am o pereche de la Polaroid de 1 an jumate și deja a început să se dezlipească straturile pe la marginea lentilei (soața nu are această problemă cu ai ei).
      Pune și tu un link – două, fără nici o urmă de snobism, măcar să înțeleg diferența de calitate și preț.
      Mai învățăm și noi de la meșteri, că la bricolaj avem deja model :D

      00
    • max, guest post? :D

    • Foarte buna postarea. Imi permit sa completez :

      5 – in urma controalelelor prin piete/magazine s-a constatat ca unii ochelari de soare chiar aveau dioptri, asta din cauza proastei calitati a lentilei – de aici dureri de cap si ochi fututi.

      6. de ex. pilotii de avioane nu folosesc ochelarii polarizati din cauza posibilitatii de a nu observa/monitoriza aparatura de bord cu afisaj electronic.

      Din pacate lipsa de (auto)educatie isi spune cuvantul si la ochelarii de soare. Cazul Ray Ban/Luxottica e emblematic.
      Pentru majoritatea populatiei, marci ca Serengheti (+Bolle), Vuarnet, Maui Jim, etc. nu exista.

      00
    • Apropo de asta cu pilotii si ochelarii polarizati, e un clip care iti arata de ce nu. Mi s-a parut foarte interesant.

      https://www.youtube.com/watch?v=0t5GHR6opfI&ab_channel=FLIGHTSUNGLASSES.com

      For what it’s worth si eu am Serengeti si sunt cei mai buni ochelari de soare pe care i-am vazut vreodata. Singura problema e ca la noi sunt mult mai scumpi decat ar trebui sa fie.

      00
    • e amuzant ca polaroid + huawei p10lite nu se impaca. Daca intorc telefonu in lateral, se inchide imaginea. nu se pierd din culori. NU. Negru complet.

      Pentru bicla folosesc niste ochelari nepolarizati. Cand imi pun polaroidul gpsu se vede ca si cand i-as da cu ulei de motor. Neprietenos :)

      00
    • Salut și scuze! Am fost plecat de când am scris până acum și nu am mai prea intrat pe net. Vă rog frumos să țineți cont că nu sunt decât unul cât de cât pasionat de ochelarii de soare, nu vreun expert cu acte în regulă, optometrist sau medic optician.

      Marca despre care vorbeam mai sus și despre care spuneam că nu m-a dezamăgit niciodată e Oakley. Când eram șuțan băleam după ei, dar nu aveam bani neam, în perioada actuală constat că îmi iau o pereche de ochelari de soare și una de goggles de moto de la ei pe an, mai mult din moft, nu din necesitate. Am și dat de curând două perechi, că-mi păzeau degeaba dulapul. Am o bună experiență cu ochelarii lor de zăpadă (A-Frame, Crowbar, Splice), cu cei de moto/downhill (O-Frame, Crowbar, Mayhem, Airbrake), cu cei de sport/bicicletă (Straight Jacket, Scalpel, Old Racing Jacket, Jawbone/New Racing Jacket, Jawbreaker) și cu cei de soare (irelevante modelele, fiindcă îi iei în funcție de mărimea feței).

      E foarte mult hype legat de Oakley, o parte din el ajunge chiar în ridicol (există o comunitate de colecționari de Oakley de te crucești ce poate da pe goarnă), și o anume imagine de cocalar american client de Oakley, și ea lesne de înțeles. Interesant e că în Ungaria există un anumit cult-following legat de Oakley și și acolo o parte din clienți sunt asociați ca percepție tipologiei descrise mai înainte, din ce știu de la prieteni de-ai mei de acolo. Dar nu despre asta vorbim aici.

      Dacă vorbim despre calitatea lentilei, nimic din ce știu eu nu bate Oakley și slavă cerului am văzut destui ochelari sport și de soare până acum, că aici e miza, mai puțin la goggles, unde diferențele de calitate vizuală dintre Oakley și restul lumii sunt mai mici. Țin minte un test Private Pilot de acum ceva ani, unde Oakley puncta aproape de 100% la acuratețe vizuală la fiecare categorie, iar mărcile celelalte nu au ajuns niciodată mai sus de 80 și ceva %, dar niciodată același brand, să zici că ”ăia sunt locul 2, e clar”. Dincolo de cât de bine vezi prin lentile, demenții ăștia mai fac o chestie: lentilele lor sunt super rezistente la impact și le testează cu un dorn imens din metal. Acum câteva săptămâni circula o postare pe FB/IG despre unul care a căzut pe șosea și Jawbreakerii lui i-au salvat mufarina. De asemenea, discuțiile despre ”a cumpăra sau a nu cumpăra fake-uri” sunt recurente pe forumurile de ciclism. Când intru într-o astfel de dispută, insist să le explic oamenilor că miza nu e conspirația cu firma aia mare care ne obligă să cumpărăm de la ea, dar ”ălea ieftine sunt la fel de bune” (din păcate pe unii atât îi duce bila), ci una de siguranță, că lentilele ălea bune și ieftine ți se pot sparge în față de la niște criblură și apoi nota de plată pentru caliceala la ochelari e una infinit mai mare, poate imposibil de plătit. Deci de aia se poartă ochelari cu bicicleta: pentru că ochii merită protejați. Cât de cool arăți sau nu e secundar. Și ca să fie clar, că eu sunt fan Oakley, nu fanatic dobitoc: decât să nu porți nici o pereche de ochelari, mai bine una mai ieftină dar onorabilă și în nici un caz fake-uri. Nu e musai să fie Oakley sau altceva scump, dar ceva pentru care cineva să-și asume răspunderea și de acolo o să vină și minimul de calitate. Că și o companie cum e Lidl sau Intersport tot trebuie să dea seamă dacă vinde gunoi, spre deosebire de bișnițarul de chinezării de pe OLX sau din piață. Și mare mare atenție la fake-urile de Oakley! Unele sunt atât de bune, că-i păcălesc și pe cei experimentați. De regulă ele vin la superofertă cu trei lentile de culori diferite, când la Oakley nu s-a auzit veci de astfel de pachete (unele modele vin cu câte două, dar niciodată trei), au logo-ul subțirel din anii ’90 pe mijlocul lentilelor și emblema cu elipsă distorsionat față de proporțiile celui original. De asemenea, cam toate vin cu etui și cu o cârpuliță cu același logo nouăzecist, unde Oakley-ul original nu a avut niciodată cârpuliță și doar anumite modele au etui. Codul de pe lateral vă poate spune despre ce model trebuie să fie vorba. Puteți verifica pe O-Review în baza lor de date toate modelele lansate pe piață de la începutul mărcii până azi.

      Încă o treabă: cea mai recentă chestie mișto de la Oakley o reprezintă lentilele Prizm. Practic, pe lângă coloritul tipic lentilelor sport/de soare (galben, roz, portocaliu etc.) mai există o laminare care acționează ca un filtru foto peste o fotografie pe care o faci. Există diferite tipuri de Prizm, fiecare cu sensul lui. Mi-am luat Jawbreaker special pentru lentila Prizm Trail, făcută pentru MTB, și nu m-aș mai despărți veci de ea. În pădure anumite contraste sunt amplificate și vezi mai bine, într-o zi acoperită ai senzația subiectivă că e mai multă lumină. Long story short, life is a bit better.

      Da, Oakley sunt parte din Luxottica și asta e o mizerie, dar calitate produselor a rămas aceeași, iar asta e bine. Cu o parte din banii luați pe companie Jim Jannard a fondat RED Camera, a propos.

      Așa cum spuneam mai sus, Oakley sunt cei mai buni pe care-i știu eu, dar mai sunt și alte mărci onorabile pe piață. Cineva pomenea Julbo și ei sunt unii dintre cei care oferă calitate bună la preț relativ accesibil, dar nu sunt singurii. Sfatul meu e să vă documentați și să probați. Dacă aveți nevoie de sfaturi legate de ochelari de sport/bicicletă, puteți să aruncați o privire în forum la noi pe DirtBike, unde am mai despicat subiectul. Dacă vreți să vă luați Oakley la preț bun, țineți cont că reducerile sunt rare și nu tare generoase. De regulă sunt mai mari doar atunci când un model iese din ciclul de producție, dar nu de la an la an. Puteți găsi Oakley la prețuri bune și pe OLX și și la noi în bazar pe DirtBike, dar e important să fiți siguri că luați ce trebuie. De aia spuneam să apelați la forum, în caz de dubii. Sunt considerate bune prețuri de 450-550 de lei pentru modele sport upper end gen Jawbreaker, la care prețul de raft e în genere dublu. Da, atâta costă niște ochelari foarte buni!

      Sper că am acoperit acceptabil subiectul.

      Cheers,
      Mx

      00
  12. O singură companie de ochelari de soare controlează cam 90% din piaţă.
    De-asta ceva bun costă aşa scump, îşi permit.

    Tovarăşu john oliver explică bine:
    https://youtu.be/00wQYmvfhn4?t=10m11s

    00
  13. Asa e, pool-a HeadsUp Display daca ai lentila polarizata.

    00
  14. A fost Sophia la Lidl si nu s-a sesizat nimeni: „Doamnelor și domnilor: Sophiaaaa The Robot!🤖 Este primul robot din lume care a primit cetățenie, a fost în România pentru prima dată și am invitat-o la Bucătar după Ureche. Vezi cum și…dacă se descurcă la gătit! 😁 „

    00
  15. Solano cu clip on… lentile normale cu filtru pc anti reflexii anti aburire 150-200 bucata, clip on polarizat. Rama 300 lei

    00
    • +1 Solano. La fel am, fără dioptrii și cu „attach” pentru soare. Înspre 600 am dat acum 4 ani.

      00
  16. NOU
    #37

    1. Cititi definitia dioptrului.
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Dioptru
    Pe scurt, cu cat sunt mai curbati, cu atat au mai multe diotrii.

    2. Exista o mafie a ochelarilor, care au ajuns sa aiba preturi aberante, ce citit despre Luxottica.
    https://www.complex.com/style/2012/10/the-italian-eyewear-mafia-is-robbing-us-blind

    3. Personal prefer produsele Polaroid. Mi se par excelente dpdv pret/calitate.

    00
  17. Pana si la chestii lowbudget ii pipai putin sa nu aibe joc lentilele sa nu pice, dar ma rog astia sunt ‘valica midbudget’.
    Apropo de astia ziceai ca sunt pentru tine mid budget oakley? lol sunt reticent. Sa zicem ca ai fi avut ochelari de la un namebrand decent si nu ti-au placut fiindca nu-ti incapeau pe balon, cel mai apropriat magazin de modificat ochelari ii rezolva. Toartele se ajusteaza din plastic sa aiba deschizatura mai larga.

    Nu stiu nici de ce ai tinut mortis sa aibe insertiile acelea enervat de stranse pe tampla nu numai ca arata urat dar retine si transpiratia, ironic mi se pare ca nu-ti prea pasa cum arata insa iti pasa sa nu arati ca un mosneag cu niste lanyarduri strap de ochelari probabil motivul pentru care nu porti.
    Adica pana si mall ninja tacticoolisti apreciaza o pereche de sireturi pentru ochelari ieftini pe care ii poarta la gat cu ei oricum ca un lantic e bun de agatat diverse chestii fiindca au ochiurile acelea care se strang. Okay sa zicem ca nu ne plac lanticurile, bine ai aratat ca-ti plac bratarile, porti pielea emotional atasata care arata cam lalaie la incheietura, nu-i mare lucru sa infasori si siretul la incheietura.
    Nu mai zicem de dioptrii si scratch proof sau posibilitatea de a schimba lentile. Interesant ce distractii cu ieftinuri faci tu pentru noi.

    00
  18. Păreri despre Julbo?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube

Alte articole

Alte linkuri (mostly NSFW)