Știrea nu e că Iohannis a pierdut o casă…

…ci că procesul a durat 16 ani.

Faza e relativ simplă: un funcționar dintr-un sat eliberează un certificat fals, pe baza căruia președintele în funcție obține o casă. Funcționarul e condamnat pentru abuz în serviciu. Procesul continuă ani și ani de-a rândul.

16 ani. Atât durează să îți capeți dreptatea în România.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. La fel de important e si faptul ca pana la urma a pierdut procesul si respectiv si casa, semn ca, chiar daca lucrurile se misca mai greu pana la urma se misca si la noi.

    Oricum, trebuie sa ai ceva rabdare.. 16 ani? wtf?

    00
    • Inmulteste 16 ani cu chiria anuala pe care a primit-o (o poate primi) si vezi cati bani a facut ilegal pentru ca justitia s-a miscat incet. Dar totusi sa fim multumiti ca s-a miscat, nu?

      00
  2. Iohannis ca Iohannis, dar am auzit ca famiglia Carpaci de la Timisoara e renumita in acordarea de meditatii in urma carora au cumparat aproape tot orasul. Aia da profesionisti.

    00
  3. stirea e ca in romania presedintele tarii a pierdut un proces. in rusia oare l-ar fi pierdut?

    00
  4. si casa din Mihailescu? Nu zici nimic de Basescu ha? :))) Basistule, tu tii cu Ponta ;)

    00
  5. Oare asta nu-l pune pe acelaşi palier cu Ponta? Cum se vor recupera cei 300000 de euro obţinuţi ca foloase necuvenite?

    00
    • Au spus ca euroii aia sunt castigati cinstit si nu trebuie dati inapoi,deoarece Ratza Mecanica a fost cumparator de buna credinta.Ghinion……

      00
    • Dimpotriva, au spus clar ca nu se poate prezuma buna credinta a cumparatorului, avand in vedere ca sotia (Carmen Iohannis) era una din mostenitoare si ca stia exact cum s-a facut succesiunea.
      Initial era vorba de un nene care revendica de la stat un imobil (pe motiv ca i l-au nationalizat comunistii) si care a murit inainte sa se dea vedictul. Un secretar de la primarie emite o adverinta cum ca unicul mostenitor al nenelui respectiv este un anume X (dupa ce cu vreo doi ani inainte daduse o adeverinta identica, doar ca unicul mostenitor era altcineva, un anume Y). Acest X lasa mostenire drepturile litigioase obtinute pe baza actului fals catre 3 persoane, doua dintre ele fiind Carmen Iohannis si maica-sa. Prin ceva artificii dubioase, Carmen Iohannis primeste mult mai mult decat partea care chipurile i se cuvenea. Mai tarziu, Klaus si Carmen Iohannis cumpara si partea celui de-al 3-lea mostenitor. Ma rog, ce am scris eu aici e un rezumat, dar instanta a spus clar ca nu se poate vorbi de buna credinta din partea lui Iohannis.

      00
  6. Dar chiriasii care s-au grabit si au cumparat case si apartamente pe care le stiau in proces pentru retrocedare, aia ce merita?

    00
    • Cred că n-ai înteles exact ce a fost cu procesul ăsta. Procesul nu a fost cu statul romăn sau cu procuratura ci chiar cu chiriașii respectivi care au cumpărat pe nimic casa aia în anii 90, chiriașii respectivi au caștigat procesul. Deci statul romăn a stabilit ca ăia merita o casă de cateva sute de mii de euro.

      00
  7. Eu nu inteleg ce poate dura atat ??!?!!?!?!? Cate infatisari au fost ? Ce rahat de judecatori avem ? E prea viciat sistemul, nu ai cum frate atat.

    00
    • Wow. Cum de citesc asta abia acum?!

      00
    • Am citit tot acest articol si totuși ramân cu o întrebare.
      In articol se spune așa:
      > Nicolae Baștea era nepot al soției lui Eliseu Ghenea, Maria, născută Baștea, nu nepot al lui Eliseu.
      > Fiindcă Maria a murit înainte de Eliseu (1962 față de 1969), toate bunurile ei au fost moștenite de soț. Mai departe, pe Eliseu l-a moștenit o soră, iar pe soră, neavând urmași, a moștenit-o statul român.

      Si ce nu îmi este clar sunt următoarele:
      1. De ce acest Bastea, deși ruda cu soția, nu este totuși considerat Moștenitor al soțului mai ales ținând cont de punctul 2
      2. Înțeleg ca nu exista nici un alt Moștenitor al lui Eliseu. Deci procesul a fost purtat de un chiriaș care își dorea ca acea proprietate sa rămână in posesia statului.
      Pe acest principiu legea este idioata si pune statul intr-o poziție avantajoasa dintr-o perspectiva chiar ciudata: deși exista o ruda a soției, totuși se considera ca familia respectiva nu are moștenitori si zice statul eh in acest caz va fac eu un bine si sunt eu moștenitorul.

      00
    • @Noise
      1. Tocmai că este considerat moștenitor, dar nu pe tot, ci doar pe o mică pe parte ce i se cuvine pe linia succesorală a mătușii.
      2. Legătura dintre Nicolae și Eliseu este una de afinitate, nu de sânge, deci canci moștenire. Că legea e proastă, asta e altă discuție.

      00
  8. E un articol interesant cum mare parte din averea familiei a fost facuta din aceasta casa, acum pierduta.

    00
  9. Deci, daca Presedintele si-a cistigat dreptatea in instanta in 16 ani… pai bietul functionar care a emis certificatul in citi ani o sa-si cistige dreptatea? 32? 48?

    00
  10. Ca pierdut procesul poate fi un semn de normalitate, dar sa spui ca asa a dobandit celelalte proprietati din asta e cel putin naiv. 300000 eur/10 ani inseamna 2500 eur/ luna. doar nu ne imaginam ca au trait din salarii ambi soti ( in fond bugetari ), strangand sa cumpere cat mai multe case.

    00
  11. Tu zici foarte bine! Problema adevarata este ca procesul a durat 16 ani! El in perioada asta a incasat niste bani din chirie. Ce se intampla cu banii astia? Daca ii raman lui inseamna ca isi mai poate lua inca o vila lejer!

    00
  12. „un funcționar dintr-un sat eliberează un certificat fals, pe baza căruia președintele în funcție obține o casă” – ai cam simplificat-o si ai lasat sa creada fiecare ce vrea (in principiu ca presedintele a pus mana pe casa in urma certificatului ilegal) – cand defapt omul cumparase casa de la unul care s-a dovedit ca nu avea dreptul sa o retrocedeze….

    00
    • cumparase jumătate de casa de la unul care s-a dovedit ca nu avea dreptul sa o retrocedeze…. și celaltă jumătate era moștenită de nevasta lui Iohannis și de mama ei, care, la fel, nu prea avea dreptul să o retrocedeze.

      Acum, puneți-vă în locul celor trei moștenitori (Ioan Baștea, soția și soacra lui Iohannis). În 1991 spune unul că el ar fi moștenitorul casei (care la acel timp era naționalizată) și că o să v-o lase moștenire vouă. Vă duceți la primăria de unde e nenea ăla și ăia îi dau dreptate: da, e singurul moștenitor. Nu v-ați lupta să câștigați casa aia?

      00
    • vezi ca si sotia lui klaus e printre mostenitori, impreuna cu maica-sa, deci cel putin o parte din imobil a revenit familiei iohannis pe baza de acte false

      00
  13. Daca ramanea primar nu pierdea procesul.

    00
  14. Stirea e ca justitia functioneste, adica comon e vorba de presedintele in functiune care cica a pierdut un proces… hm… Pai si acum 16 ani la deal la vale, ce mai conteaza…

    00
    • Tim, iarta-ma dar suferi de efectul placebo rau de tot! Asta numesti tu justitie? Dosarul trebuia sa se finalizeze de mult, pentru ca hai sa presupunem ca ar fi dat spaga sau ar fi existat dovezi clare ca a fost implicat in falsificarea acelor acte, ce-i mai faci tu azi avand imunitate? Justitie numesti faptul ca Iliescu abia azi este acuzat de faptele de la mineriada? Dar justitie numesti faptul ca permiti unui grup de oameni sa fure cat pot si dupa multi ani in care nu mai ai ce sa recuperezi de la ei, in cel mai rau caz ii bagi cativa ani la parnaie? Iarta-ma dar majoritatea oamenilor de pe planeta asta probabil ca ar sta cativa ani la puscarie pentru cateva sutici de mii de euroi nu pentru milioane cum au furat astia.

      00
  15. 16 ani.

    Problema este că mor oamenii implicați în procese până se dau verdicte definitive într-o direcție sau alta.

    Sunt cazurile în care moștenitorii cer retrocedarea bunurilor care li se cuvin și totul durează atât de mult încât nu mai apucă să și le vadă-n proprietate.

    Și de asta unii dintre cei în vârstă ajung să-și vândă drepturile litigioase către cei care obțin verdicte rapide-n justiție sau locuri fruntașe pe listele celor care urmează să fie despăgubiți.

    00
  16. pentru o cauza similara – 18 ani. :-( si nici acum nu se stie cine e vinovat de „fals”. asta in bucuresti.

    00
  17. stirea e ca a durat procesul 16 ani , nu ca avem un presedinte hot?

    00
    • Aia se stia deja ca sansa de a te imbogati corect poate ca este 1 la un milion. Plus de asta inca nu am avut un presedinte corect incat sa fie o stire ca asta-i hot! Doar stii ca in ultimii 25 ani s-a votat raul cel mai mic.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.