Învățământ – a reclama un profesor

Mi-a dat add pe feisbuc o tipă care semănă la nume foarte bine cu o profesoară pe care am tot încercat să o dăm afară din facultate. Eh, închipuiți-vă că la Facultatea de Ziaristică se preda limba engleză, sigur, fără nici o noimă sau logică, noi toți venind după 10-12 ani de engleză la generală și liceu, dar vaca asta avea nevoie de un loc de muncă și ta-su era mare baștan, deci fata preda engleză unora care știau mai multe decât ea. Și o reclamam de două-trei ori pe an conducerii și nu se întâmpla nimic.

Într-un final, ne-au scos orele de engleză ca să ne facă să o lăsăm în pace. Deci nu au dat-o pe ea afară, au scos orele de engleză de la anii superiori.

carti-04Pe partea ailaltă, celebrul profesor avea tratament preferențial. Era lăsat să termine anul și apoi schimba facultatea. Nu se cădea să fie dat afară pentru niște reclamații de hărțuire sexuală, nu? Și omului i se spunea cine l-a reclamat, câte l-au reclamat, ce situație au la alte materii, să aibă un dosar complet. Cea mai amuzantă chestie a fost cu o colegă, pe care a chemat-o la Parlament să dea examen.  Colega, care era foarte înfiptă, a bufnit în râs și i-a zis că îl așteaptă la facultate.

Și prin liceu era la fel. Orice reclamație era egală cu o răzbunare. Nu îl mai aveai pe profesorul respectiv, aveau grijă colegii lui să îți arate unde ai greșit, că doar elevii erau dușmanul comun, nu profesorii incompetenți. Țin minte o vacă de matematică, nu mai știu dacă in liceu sau generală, avea în fiecare trimestru și la fiecare ședință cu părinții plângeri și nimic. Tipa avea boala să dea 2 și 3-uri. Știai lecția de azi? Te întreba de aia de ieri. O știai pe aia de ieri? Te întreba de aia de săptămâna trecută. Și pe aia? Ia zi-mi tu lecția de mâine! Păi, nu ne-ați predat-o! Ah, nu știi? Trei, dă-te dracu! Pe mine mă ura în mod specia pentru că eram dobitoc, ieșeam la tablă, luam doiul și după aia dormeau tot trimestrul liniștit. Dar părinții se îngrozeau când vedeau că absolut toată clasa avea numai 2 și 3. Și băteau cu pumnul în masă și cereau explicații, mai ales că aveam și ceva olimpici. Și nu se putea face nimic.

Așadar, feedbackul în învățământ nu e oportun. Și nici excluderea profesorilor proști.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

30 comentarii

 1. Mie mi-a rămas în cap ce ne-a zis un profesor în ultimul an de facultate:

  “Nu-ţi convine nota? Poţi să depui contestaţie. Te duci frumos la decan, îi duci contestaţia semnată, îi arăţi lucrarea şi se trimite frumos la re-examinat.

  Bine, lucrarea ajunge tot la mine şi dacă ajunge îţi garantezi că nu mai treci vreodată la materia mea, şi altcineva n-o mai predă în facultatea asta. Da’ tu poţi să depui contestaţie!”

  00
 2. Atât timp cât nu vom avea un sistem educațional axat pe elev, nu avem șanse să performăm la capitolul „formăm oameni”.

  10
 3. profesorii au intotdeauna dreaptate, nu stiai asta?

  00
 4. @Andrei.
  Ceva similar mi s-a întâmplat mie și altor colegi de grupă, vreo 8 din 25. Chiar dacă era singurul profesor pe materia respectivă, am depus contestație toți, s-au reanalizat lucrările, au fost acceptate 7/8 lucrări și de anul următor profesorul respectiv a ales singur să nu mai predea. După încă un an, la susținerea lucrărilor de diplomă, chiar dacă avea 1 studentă cu lucrare la el nu și-a arătat mecla.

  La facultate s-a continuat bine mersi, un asistent de-al lui a preluat postul și pare ok, după rezultate.

  Întâmplarea e de prin 2006, UniTBV.ro

  Nu-l știam pe orator așa fustangiu …

  00
 5. @Madalin: axat pe cine? Pe aia care nu sunt in stare sa scrie sau sa vorbeasca? Aha…
  Profesorii sunt tot aia de acum 10 sau 20 de ani. Diferenta e ca elevii nu mai au rusine. Nu le e rusine ca nu invata niciodata tot anul, dar bat cu pumnul in masa (si ei si parintii) cand sunt lasati corigenti.

  00
 6. Cred că ți-ai încălzit laptopul degeaba scriind asta, când de fapt nu asta înseamnă învățământ.

  Învățământ e despre conservarea cunoștințelor și diseminarea lor către indivizi.

  Ce ai scris tu în articol e despre atitudinea față de muncă și performanță. Și e perfect adevărat.

  01
 7. Concluzie: dragi parinti, daca vreti sa aveti odrasle cat de cat alfabetizate, cand se naste odorul incepeti sa puneti ban dupa ban sa-l trimiteti sa faca liceul prin Elvetia, Olanda, UK, Canada, Suedia, Germania, Austria, etc. Ca dupa aia se descurca el/ea cu facultatea.

  10
 8. @Ariel: cred că depinde de profesor. Noi am păţit ca un profesor să schimbe brusc punctajele la materia lui şi mare parte din grupă s-a trezit fără notă de trecere. “Păgubiţii” au făcut urât şi totul s-a remediat repejor.

  Acum, când profesorul cu pricina e unul din cei mai mari din facultate şi mai predă şi vreo 5 materii de bază…

  00
 9. @ihearlights

  fiul dirigintelui => tatal băiatului e profesor, nu ?
  la clasa acolo preda si sotia dirigintelui. => deci e mama băiatului, nu ?

  Deci mama și tatăl și-au lăsat copilul repetent ?!

  00
 10. Am un prieten care il avea in clasa pe fiul dirigintelui, care bineinteles ca era ingamfat. Si asta il lua la misto.
  Tot la clasa acolo preda si sotia dirigintelui. Si inca un prieten bun de-al dirigintelui. Mate, chimie si fizica.
  Dupa un an de glume, l-au lasat repetenet. Ca asa au vrut ei, ca au putut, ca i-a durut in cur ca un copil pierde un an din viata (si poate se lasa de scoala cand vede ca degeaba inveti daca profu vrea sa te lase)….
  Stia tot liceul de ce a ramas repetent…nu s-a luat nicio masura…

  30
 11. @ihearlights – si juniorul nu a primit nimic? macar un cadou … eu as fi avut un an la dispozitie sa imi imaginez diverse ca doar daca deja stiam ce s-a predat ( si nu eram batut in cap) treceam ca prin apa pe la scoala

  00
 12. @ariel – ala care facea misto de juniorul familiei – > a ramas repetent

  00
 13. @Ariel l-a lasat repetent pe prietenul celui de mai sus, care prieten era coleg de clasa cu baiatul dirigintelui.

  00
 14. Zoso, de don’soara Bucheru zici?

  00
 15. Eu ma mir ca juniorul n-a avut un picior rupt, sau alta chestie care nu intruneste numarul de zile pentru dosar penal.

  00
 16. ba cred ca ariel a citit precafea

  00
 17. Ariel, Hans, Zoso:
  X e fiul dirigintelui si al profesoarei de chimie. Iar parintii lui sunt prieteni (si colegi) cu proful de fizica.
  Y face misto de X ca desi e fiu de profesor e bata la materiile predate de parintii lui.
  Y este lasat repetent.

  00
 18. Ultima sesiune de examene inainte de licenta, un profesor avea a 4-a reexaminare cu cei ramasi inca cu restanta, doar 18 elevi. Ca sa ramana cu restanta 18 elevi dupa 3 examinari e ceva interesant, insa nu asta e esenta. Se da examen, iau doar 2 din cei 18, profesorul in clasa cu foile, rugaminti, chestii, in mai putin de 2 luni era licenta si restanta aia era ultima tin an, ar fi insemnant ca toti cei 16 sa nu intre in licenta doar din cauza lui. Undeva, din spatele clasei unde cativa tipi stateau de povesti se aude o voce mai ridicata. Era Radu, un tip care se apleca atunci cand intra pe usa. Vocea aia distincta spunea pe un ton grav si f serios, insa calm “Ba, eu zic sa il aruncam pe geam”. Dupa alte 15 minute profesorul a acceptat sa fie generos si sa ii treaca pe toti.

  20
 19. Tatal elevului era dirigintele fiului lu’ masa care era sotia dirigintelui, diriginte al carui prieten era profesorul fiului.
  Da cine naiba mai facea misto?
  Fiul sotiei dirigintelui sau prietenul lui ihearlights, prieten ce era elevul prietenului dirigintelui
  A iesit o telenovela!

  00
 20. ma eu personal si in liceu si in facultate am futut profii zi de zi , an de an pana la absolvire. dar adevarul e ca nu mi-a pasat nici de nota la purtare, nu am avut 10 din clasa a 5a, nici de medii. iar corigente sau restante nu prea aveam cum sa am ca intotdeauna am fost un destept.
  in liceu in anul in care am terminat noi(clasa noastra) nu a fost niciun prof la banchet…. discursul directorului a fost despre norii negri(ma cheama negrea) care se risipesc, si am primit preaviz de exmatriculare in ziua absolvirii.
  in facultate am protestat in toate formele, m-am certat cu toata lumea… pe proful de sanatate publica in anul 6 l-am pisat in gura din toate pozitiile, in public , in privat , unde l-am prins l-am futut. si tot 9 am luat la examen… acum e deputat si la fel ma pis pe el.

  00
 21. @ihearlights: Conjunctura (UNITBV) a facut sa-i cunosc destul de bine pe ambii baieti ai prof. A. Nu tin minte sa-mi fi povestit vreunul dintre ei asa ceva. Apoi nu te supara pe mine ca-ti spun, daca a ramas repetent la mai multe materii prietenul tau n-ar fi trebuit sa-si permita sa faca misto de “ingamfatul” Gabi care a terminat liceul printre primii apoi in facultate a fost bursier 4 ani in timp ce prima si singura restanta a avut-o in anul 4 la un profesor sa zicem subiectiv. Facultate facuta in alt oras, fara interventia “divina” a parintilor profesori.
  ~~~~~~~~~~
  In schimb incearca sa ne povestesti cum ii teroriza profesorul A cu matematica pe saracii aia de la uman din Doamna Stanca. A bagat panica in ei, a lasat corigenta o clasa intreaga de uman la matematica. Spre deosebire de majoritatea elevilor din Aurel Vijoli care pica la BAC la toate materiile, saracii elevi terorizati din Doamna Stanca pica la BAC doar unul sau doi, aia care nu s-au prezentat la examen. Din cauza asta liceul nu are promovabilitate 100% la BAC. In rest fostii elevi ai prof A. sunt bine mersi toti, pe la facultati de inginerie, capabili sa rezolve o integrala la cursul de analiza matematica din universitate.

  00
 22. NOU
  #24

  La medicina generala, in anu 4, 2011, am avut examen la radiologie cu un prof. dr de la spitalul Coltea. N-am fost niciodata un student eminent, am invatat fix cat mi a facut placere si cat am putut, iar restu – 5 sa fie, si n am avut pretentii peste ce stiam. Totusi, la radiologie am invatat de am rupt. Chiar mi a placut materia aia. In ziua examenului, la ora 8, profu ne astepta la el in cabinet. Pe masa, un paharel plin pe jumatate de whiskey, sec. In mana dreapta care-i tremura mai ceva ca unuia cu Parkinson’s, niste Carpati, sau ceva fara filtru in orice caz. N am apucat sa i descriu leziunea (practic, ceea ce conta la materia aia) ca el ne-a luat pe toti cu notiuni de anatomie din anu 1/2 pe care – evident – nu le mai stia nimeni. Am picat toata grupa. In final am promovat si asta doar pentru ca s a facut media aritmetica cu nota de la examenul scris, unde n am avut probleme

  00
 23. offtopic: Maria (nr.8) si-a luat thumbs down-urile alea fix degeaba.

  00
 24. mircea bedeanu radiologia inseamna 70% anatomie. sa stii de la mine sa nu te mai faci de ras si prin alte locuri.
  Ihearlight dar nu e mai plauzibila explicatia ca prietenul tau ramas repetent era un oligofren? sau el facea niste misto-uri finutze (la clasa a 7a) si aia ca niste uameni rai l-au lasat repetent.
  si eu imi aduc aminte cum povesteam cum eram nedreptatit in scoala de profesori. privind retrospectiv aia saracii trebuiau sa imi dea si una dupa ceafa din cand in cand.

  00
 25. Acum două săptămâni dădeam un parțial la materia “Negociere și procese decizionale”, din aproximativ 100 de persoane l-au luat 16.

  Profesorul a spus că “probabil” cei care pică vor da întreg examenul în restanță, la vară. Probabil. Ieri, la curs, profesorul a afirmat că colegii lui de catedră nu ne vor spune asta, fiindcă ar înseamna să piardă un avantaj, însă suntem egali. Nu ca și cantitate de informații deținute, ci ca oameni. Astfel ni s-a sugerat să cerem (recte negociem) ceea ce dorim, șefii de ani s-au dus cu o propunere și au ajuns la un consens favorabil pentru ambele părți. A fost o lecție.

  Cu excepția profesorilor care predau politică (majoritatea fiind actori politici inițial și abia mai apoi, pentru un ban în plus, cadre universitare) avem niște profesori grozavi.

  Am avut și eu însă profesori de rahat în liceu care m-au faultat de câte ori au avut ocazia, tocmai pentru că nu-mi țineam gura închisă sau pentru că… pot :-). În școala generală profesoare de fizică mi-a spus că nu am ce să-i fac, ori mă pun bine cu ea ori ma ține tot în 2. Colegul și prietenul meu cel mai bun nu lua niciodată note sub 8 fiindcă tatăl său are firmă și îi construise ceva profesoarei, “la reducere” :-).

  00
 26. din cate stiu, un profesor titular (cel putin in gimnaziu/liceu) nu prea poate fi dat afara din scoala chiar daca sunt abuzuri evidente. Mai exact profesorul este super protejat de sistem si sindicate. Personal, am avut o experienta neplacuta cu o dementa la fizica, dar am reusit sa o schimbam. Dar nu a plecat din liceu, doar a schimbat clasa.

  00
 27. Andrei, eu il inregistram si direct la televiziune daca imi facea mie santaje din astea…

  00
 28. NOU
  #30

  De asta am preferat sa incerc de anul acesta universitatea alternativa de la CROS

  Sistemul traditional ma plicitseste si dispera

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link sau de la PCGarage prin acest link.