Exemplu de "sunt săraci pentru că sunt leneși"

Poza asta e dintr-un articol despre sărăcia de la sat. Ți se rupe inima când citești și când vezi pozele. E nasol. E rău. E sărăcie.

Eu văd însă și altceva acolo. Văd grămada aia de vreascuri din stânga pozei. Văd mizeriile alea ninse de la baza schelei. Văd stâlpul ăla de beton picat în dreapta pozei.

Asta nu e mai e sărăcie. Aia e lene. Lene din aia cruntă, când întrebi dacă sunt muieți posmagii. Lene din aia în care nu găsești un par cu care să sprijini sau să înlocuiești stâlpul ăla de beton să nu mai stea într-o parte.

Și știu ce veți spune, ăia n-au ce mânca, nu le arde de îndreptat gardul. Sau de reparat acoperișul. Sau de…pus mâna la muncă. Cum să își găsească de muncă el în altă parte dacă nu muncește în ograda proprie? E ca cizmarul fără opinci. E ca frizerul ciufulit. E ca dentistul știrb.

Uitați-vă la burlanul ăsta din curtea unei școli. Cu roșu am trasat traiectoria lui. Uitați-vă cum s-a instalat gheața aia acolo. Credeți că protejează tencuiala? Cât de greu era pentru meșterul școlii să găsească o scară și să pună burlanul la loc, reparând problema și protejând peretele ăla de ploaie, gheață și degradare?

Am mai scris despre asta și cred că într-o zi mă voi apuca de un album de fotografii cu efectul burlanelor asupra clădirilor.

Revenind. Cine să se mai uite la Capatos sau la telenovele dacă ar pune mâna la muncă? Pe cine ar mai filma televiziunile, dacă în loc să se plângă în fiecare an ar pune mâna și ar replanta perdelele forestiere tăiate?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. Dar bani de antena de satelit pe cosmelia aia au. Altfel cum ar mai fi spalati pe creier fara televizor?

    00
    • cablul nu e lux. chestii pe care noi le consideram basic la ei sunt lux: incalzire in casa, apa la robinet, wc in casa, acces la servicii medicale…

      00
    • NOU
      #3

      Antena satelit e 10 lei pe luna! Apa curenta, WC, drum asfaltat, lumina pe strada, internet Gbit nu vin chiar asa de ieftin. Plus, ptr antena satelit rezolvi in 20 min.

      00
  2. La toti ni-i greu…

    00
  3. Nu exista loc de munca pentru ei. Decat in ograda proprie, e drept – dar fara bani :)
    Dar si acolo, trebuie sa stii un pic ce faci. Acolo asa e de sute de ani. Nu a avut cine sa le arate cum se face altfel.

    00
  4. La cizmar si la frizer te inteleg, dar la dentist? Isi pune singur plombe?

    00
  5. tu ii judeci din perspectiva de om normal, educat si responsabil.
    oamenii astia de care vorbesti nu gandesc ca tine, ca mine sau ca un om care are disciplina unui loc de munca, sa stie ca are facturi de platit si responsabilitati fata de familie. sunt vai de capul lor si traiesc la limita subzistentei deci nu ii intereseaza partea estetica, vezi doamne, au vreascuri langa casa. poate le baga pe rand in casa si le dau foc, treaba lor.
    ideea mea e ca astia traiesc in lumea lor, unde toti sunt ca ei, nu stiu sau nu au habar de mai bine, nu au gandire pe termen lung sau mediu, nu o zic dezaprobator sau cu un aer de superioritate, ci ca asa e treaba.
    lasa-i in durerea si saracia lor si nu-i mai judeca atat, e degeaba.

    00
    • Problema e ca ei voteaza. Si nu cu cine trebuie…

      00
    • Ovi tu votezi cu cine trebuie? Inainte sa pui stampila ai citit programele electorale ale tuturor? Te-ai informat cu privire la istoricul fiecaruia. Macar intelegi notiunea de partid de stanga si de dreapta?
      Problema e ca multi votam si nu avem habar ce facem.

      00
    • gc, da, votez. Daca pui intrebari aparent inteligente nu te face mai destept, sa stii :) Nu are importanta ca partidul rosu castiga mereu in judetele sarace, nu conteaza ce stiu eu referitor la platforme, doctrine si alte chestiuni specifice. Conteaza ca pe plan local, cel putin, partidul in care cred face treburi excelente. Ma rog, primarul, nu neaparat partidul. Dar are sustinere. E un oras din vestul tarii. E dat exemplu destul de des, chiar si de Vali. Ca sa retii: eu votez ca urmare a faptelor FACUTE, nu promise. E o diferenta enorma si conteaza enorm in calitatea vietii din cetatea noastra :)

      00
    • @Ovi: nu cred că se ostenesc să se ducă la vot …

      00
  6. Acolo e mana alcoolului. Ala distruge tot si in majoritatea cazurilor tot el e si cauza saraciei ereditare.

    00
    • @Valeriu: „mana alcoolului” e de la 70 de ani de comunism. Sa ne gandim un pic: au venit tampitii astia (care-s si-acuma) prin ’40-si-5-6, au expropriat tot, si din urban si la sate, au dizlocat oameni si i-au pus sa lucreze pe ZERO pt ceva virtual (la stat). Deci au distrus tot ce tine de competitie-piata-cerere-oferta-initiativa privata. Au ajuns normale concepte absolut cretine ca „bun al intregului popor”, „om al muncii”. Normal ca descendentii celor distrusi de comunism sa treaca pe alcool, „sa se dea”, „vrem”.

      00
    • din pacate ai dreptate Valeriu si din pacate sunt multi copii prinsi in familii alcoolice si traiesc in mizerie si dezordine toata viata si mai tarziu cand devin adulti duc mai departe traditia… sau raman cu cicatricea unei copilarii nefericite :(

      00
    • @ DanC, daca dai fuguta la biblioteca si citesti romanul „Ion” ai sa observi ca taranii nu s-au schimbat deloc in ultima suta de ani. Manelele gen „comunismul a distrus lumea satului” sunt povesti pentru cei ce nu au termen de comparatie. Lepre si putori alcoolice erau si inainte de comunism si in anii puterii populare si dupa procentul e constant.

      00
    • @Toa’rsu Valeriu:

      „Ion” e un roman de FICTIUNE, scris acu’ aproape 100 de ani.
      „puterea populara” ?!? :) Nu stiam ca discut cu pesedisti specialisti in istoria pshihologiei de grup („Lepre si putori alcoolice erau si inainte de comunism”).
      Salutari lu’ dom’ Dragnea! :)

      00
    • @DanC: Primul medic care scrie despre locuinţele ţăranilor români este Constantin Caracaş, în 1830: „Locuinţele se compun dintr-o cameră mică, umilă, cu o tindă, cu pământ amestecat cu baligă de vacă şi acoperite cu trestie sau conceni de porumb. Mulţi locuiesc în bordeie sau case săpate în pământ, iar îngrădiri de siguranţă, sau ceva arbori spre folosul sănătăţii, împodobire sau repaos, foarte rar se văd; în locul acestora se văd pe lângă case, grămezi de baligi de vite şi de alte mormane de murdării. Şi dacă locuinţele lor sunt aşa, apoi cele ale vitelor sunt şi mai şi; cele mai multe sunt expuse totdeauna vânturilor şi ploilor, stau neîngrijite prin curţile mocirloase, adeseori lipsite iarna şi de nutreţul cuvenit”.

      Cartea a aparut la editura lui Gabi.

      00
    • @bugsy: Esti glumet :) Ce legatura are cum traiau romanii in 1830 fata de 2017? E o diferenta de aproape 200 de ani.

      Nu bre, nu e vina comunismului. Iara aia care-au zacut prin inchisori politice au fost „lepre si putori alcoolice” :)

      00
  7. Cine a copilarit pe la sat stie cam cum sta treaba cu oamenii gospodari. Pai tataie nu putea sa doarma daca erau vreascuri aruncate asa prin curte, daca o tambra la gard era putin desfacuta. Si traiau din pensie de veteran ranit in razboi, fara alt venit. dar batatura era luna si n fata si n spatele casei. Plus rusinea de pe lume daca o gradina avea otava prea crescuta, pomii necuratati. Efectiv ii era rusine sa arate o livada neingrijita. La fel si cu hainele, care i treaba cu hainele murdare? Nu poti nu ai bani si sa ai haina curata? Sau sa te speli? Mai face cineva sapun de casa?

    00
  8. Zice bine Zoso, de ce nu sunt muncitori, harnici, de ce e mizerie pe acolo si etc…din cauza alcoolului, nepasarii, delasarii.
    Asa au crescut adultii la parinti, nu au fost la scoala sau probabil nu erau atenti la ore din cauza foamei sau a mancarimii de paduchi.
    La fel si acasa, se vad in mizerie lasata de parinti si nu numai ca nu au un exemplu pozitiv dar nu gasesc in jurul lor un exemplu, o sursa de inspiratie.

    Nu i-as invinui pe ei in mod direct, ci mai degraba societatea asta ca nu ne ofera exemple, ca nu ne stim istoria.Uite, ma uitam la o emisiune de la americani si aia, pe baza unei serii scrise pe un pistol, stiu exact cui i-a fost predata acea arma si in ce data, asta de acu 200 ani.

    Nu ne stim istoria, nu avem exemple, doar negative de imbogatiri rapide, romanii viseaza la jocuri de noroc, lotto, nu munca cinstita, o casa castigata de-a gata, nu caramida peste caramida.

    Fara un plan bine gandit din partea autoritatilor care sa vina in sprijinul acestor oameni, vom avea mai multi saraci si totodata o societate mai slaba financiar si mai slab pregatita in fata evolutiei tehnologice la care s-au aliniat alte tari si sunt cu mult inaintea noastra.

    00
    • Cum merge treaba Daniele? Mai umbla lumea la sigiliile de la cutiile cu lapte? :D

      00
    • Ooo, Valeriu, ma frend!
      Au vazut discutia noastra si au inceput sa le sigileze.
      Sa traiesti!

      00
    • planul social a fost gandit de prin secolul 19, se numeste impozit regresiv pe venit: cu cat esti mai sarac, cu atat platesti impozite mai mari. in felul asta, dupa 6 luni le-ai luat astora din poza si cosmelia aia in care stau, raman boschetari si in prima iarna mor de foame. dupa ce razi in felul asta 2-3 niveluri de la baza saraciei, raman numai oameni relativ instariti si fericiti.
      sigur, mai exista si versiunea legionara: la saracul asta in batatura vin baietii cu camasi verzi, fac ordine si curatenie si il cheama sa se inscrie la ei si sa mearga sa faca acelasi lucru si la vecinul. daca refuza sa se inscrie, il omoara in bataie si ii pun foc la cosmelie.
      si versiunea social-democrata e buna, cu un pic de adaptare: infiintezi un dispensar nou in sat si ii chemi sa se inscrie gratis la medicul de familie (poate fi si un securist acoperit, nu e musai medic adevarat). le promiti si o tuica la inregistrare. cand vin sa se inregistreze, le dai fiecaruia si o pastila cu „vitamine”. ceva cu efect intarziat, sa nu se prinda decat dupa o saptamana cand incep sa crape ca sobolanii.
      a mai incercat unul adolf si sa-i inroleze in armata, unde le asigura o varza calita si o bere pe zi, un pat curat si instructie cu bataie. dupa ce ai invatat destui sa defileze in pas de gasca, ii trimiti la vecini sa faca rost de lebensraum. noi am putea incepe cu vecinii bozgori.
      la comisia de incorporare se pot aplica si niste sabloane pe craniu, inspirate de lombroso. „a! asta nu era sarac de puturos, ci de prost!” pentru cei considerati inferiori congenital investesti un pic in niste baraci cu sirma ghimpata imprejur.

      00
  9. La unii, casa le stă să pice, dar au antena parabolică cocoțată pe acoperiș.

    00
  10. Mie nu mi-e milă. Fiindcă ştiu că oricât de puțini bani ar avea țăranul sărac, cel puțin jumătate îi dă pe țigări şi/sau alcool. Săracii sunt foarte proşti de cele mai multe ori. Pe bune! Îşi poate imagina cineva un om sănătos la cap şi la trup care să frece menta jumătate din viață?

    00
  11. avocatul satanei.
    parabolica aia le aduce un beneficiu rapid si ieftin, deci hai sa o lasam pe aia cu „saraci da cu lighean pe casa”. Ca e, 20 de lei pe luna?
    vreascurile alea: sunt la doi pasi de soba. ah, de ce nu le au aranjate frumos? Sau de ce nu le-au acoperit sa nu fie ude? Probabil pentru acelasi motiv ca si gardu: nu le pasa. Crezi ca le trece prin gand „bah, dupa ce ca nu am bani sa imi fac casa…uite si gardu ce rau imi sta”
    Intervine un soi de blazare, frate cu „bag pendula”

    00
  12. Eu nu inteleg unde sunt oamenii astia. Pe cuvantul meu, vin de la tara, am bunici, am vecini in varsta, dar eu nu vad asa ceva. Una din bunicile mele e singura de 26 de ani, are 80 de ani, pensie de 300 de lei si curtea ei e spirt. Femeia crapa lemne cot la cot cu taica-miu, are oi, porc si gaini si tine o curatenie incredibila in curtea animalelor. Cultiva in fiecare an 1ha de cartofi, pe care ii praseste singura! Isi face in continuare pamant cu care isi lipeste cosul din pod, pentru ca n-are incredere ca face nimeni asa bine ca ea :) Bunicii din partea cealalta, tot 80 de ani, 600 de lei pensie impreuna, taie si aseaza lemne in functie de cat de uscate sunt, astfel incat cele mai uscate sa fie folosite anul asta, iar cele mai noi cumparate, care-s inca umede, sa se usuce pana la anul. Au animale, au gradina si totul e atat de curat si organizat, incat zici ca dau efectiv cu matura peste brazde. Bunicu face curat in curte si se urca pe scara in vie sa adune struguri, cu mana stanga, pentru ca dreapta nu o mai poate folosi din cauza unui accident cerebral. Si face cel mai bun vin rose din lume. Bineinteles, ai mei sunt mereu gata sa ii ajute pe toti cand au nevoie, dar ei se descurca oricum in primul rand pe cont propriu. Am avut un vecin care la 90 ani se urca in pruni sa ii curete, era tare orgolios si nu voia sa se gandeasca ca vreodata cineva o sa-i arate gradina cu degetul. Ne ruga sa-i luam carti de la biblioteca, citea in fiecare zi. Ne spunea povesti grozave din razboi si cultiva o mini padure de leustean, zicea ca orice faci de mancare, fara leustean nu are gust :) Il punea si in omleta. Dar sa nu deviez. Ideea e ca eu nu stiu unde sunt saraciile astea cu duhul. De ce zic cu duhul? Pentru ca lipsa de bani e o problema, din pacate, in casele multor oameni ( tineri sau batrani ), dar lipsa trasaturii de gospodar n-are nicio scuza.

    00
    • de obicei, vezi case din astea la capul satului sau la capătul unor ulițe. la noi în giurgiu așa era, proștii săraci locuiau la capul satului.

  13. S-a intelegem ca s-a declanşat o extorsiune… pardon, degerare… al unui degajament al unei construcţii…

    00
  14. Si bunica era la fel ca acele cateva bunici de care spuneau unii mai sus. Curat in curte si in casa, chit ca nu avea bani, se ingrijea de casa . Astia nu sunt tarani adevarati, ci degenerati care si-au urat parintii sau bunicii ca ii puneau la treaba si dupa ce aia s-au dus, oamenii s-au pus pe stat cu palma in cur. Aia sunt! Da antena o fi 20 de lei pe luna, da daca o sa ii intrebi or sa spuna ca ei nu au ce manca…dar poate ca o friptura vazuta la emisiunile cu haleala le-o tine de foame.

    00
    • si cam ce ai propune sa faca oamenii aia seara? Exceluri?

      00
    • Pai nu stiu, oamenii pe vremuri ce dracu or fi facut? Iti zic eu, cei mai multi se culcau devreme ca erau obositi de la munca de prin jurul casei si gradina. Altii stateau de vorba, muierile mai carpeau una alta, o barfa, un pahar de vin, stateau pe la poarta cu vecinii..ai dracu morometii aia, bine ca nu aveau televizor ca altfel tare scurta ar fi iesit cartea aia…ce imi plac oamenii care vorbesc ca si cum lumea a inceput de cand a aparut televizorul, internetul si laptele uht.

      00
    • citeau la opaiț sau se culcau, că la 4am o luau de coadă, aia făceau.

    • samabag pendula. Stiu ca scopul tau zoso e sa atragi comentarii…da plm, ai grija si matale la linia dintre retard si trolling.
      Macar ioana inteleg. E genu de pizda urbana care nu intelege cum merg lucrurile la tara, dar matale ar trebui sa stii ca intr-o gospodarie de tara, indiferent cat de „ordonata” ar fi, iarna la ora 4 se doarme de se rupe. Ca, totusi discutam despre o poza de la ora 4.

      In plus, te plangi de „sat” dar ai vrea totusi sa traiasca ca pe vremuri. Va luati, in penis de tapir, de cea mai ieftina si benigna distractie: televizorul. Cam de prin anii 90 toti aveau televizor la tara. Nu aveam eu in unul dintre locuri, dar bunicii erau foarte batrani. In partea ailalta, la tara aveam si computer. De prin 88, da cine numara.

      Toti o dati cu „satelitu” pe chirpici, ceea ce demonstreaza ca vorbiti fara sa intelegeti nimic. Nu stiti cat costa, ce implica, o ardeti doar „daaa…eu nu am televizor ca vad toate serialele pe net”.

      ps: evident ca in poza aia este vorba de genul de oameni pe care daca ii chemi sa te ajute la sapa nu vin ca munca e grea.

      00
    • NOU
      #40

      Dai pe dinafara de inteligenta boss cand afirmi ca televizorul e distractie benigna, ala ar trebui sa aiba alte prioritati in viata, prima ar fi cum sa faca sa nu cada acoperisul ala cu tot cu parabolica peste el, ca fara acoperis, pula distractie benigna. Sau daca il chemi cu ziua la lucru si iti spune ca nu poate ca trebuie sa vada neaparat mireasa pentru fiul meu sau alte exemple de gunoiae de distractie benigna. Fara distractia benigna, poate ar incepe sa isi mai puna niste intrebari cam ce e de facut ,deoarece uite minune, din senin are timp sa se ocupe de chestii. Tigla metalica cea mai ieftina e 20 RON mp, cu cat a dat pe distractia benigna in 2-3 ani isi acoperea casa aia cu parabolica, poate si mai repede.

      00
  15. Ce se poate bricola in prima poza?

    00
  16. NOU
    #42

    La sat si la tara, in general, e mare plictiseala, saracie si lipsa de educatie.
    De ce :
    1 P$D-PDL-ALDE-PNL-UDMR si „jmekerii” au avut grija sa fure tot, sa vanda tot, sa distruga tot si sa investeasca 0, chiar negativ, mediul rural e mai inapoiat acum decat era in comunism sau in 1917
    2 Nu exista locuri de munca, pentru ca 1
    3 Nu exista dezvoltare, simt al proprietatii, afaceri mici si mijlocii (inafara de birt) pentru ca 1
    4 E nimic peste tot, nu ai ce face, bicla, feisbuci, barfa, baut, futut, colectat ajutoare sociale.
    4 Nu pot dezvolta agricultura pentru ca statul roman promite multe, se fura singur si te lasa sa falimentezi, pentru ca 1
    5 Fonduri UE 0 pentru ca 1
    6 Daca nu ai relatii, pile cu administratia, partidul, biserica, nasol, pentru ca 1
    7 Diaspora romaneasca provine majoritar din mediul rural, nu de la oras, pentru ca 1
    8 Mediu infectat de pensii, alocatii, ajutoare sociale, somaj, „handicapati” etc, votanti P$D 100%, pentru ca 1
    9 Scoala e o gluma, lipsa de cadre, exces de suedeji, mafie mare in invatamant, toti directorii sunt P$D-isti, pentru ca 1

    Acolo, singura speranta e sa ai relatii, sa te muti in oras sau sa pleci afara.

    Nu pot sa ii blamez pentru cum sunt, daca vreodata intra tare drogurile ieftine in Romania, oamenii de la tara vor fi cele mai afectate victime.

    00
    • Mai ieftin decat tuica n-o sa fie nici un drog!!! Aia costa fix ZERO. Majoritatea inteleg pruni cand se gandesc la pomi fructiferi, iar cazanul il imprumuta contra unei cote parte din productie sau il mostenesc.

      00
  17. Foarte bune comentariile in special acesta@ @Valeriu: “mana alcoolului” e de la 70 de ani de comunism. Sa ne gandim un pic: au venit tampitii astia (care-s si-acuma) prin ’40-si-5-6, au expropriat tot, si din urban si la sate, au dizlocat oameni si i-au pus sa lucreze pe ZERO pt ceva virtual (la stat). Deci au distrus tot ce tine de competitie-piata-cerere-oferta-initiativa privata. Au ajuns normale concepte absolut cretine ca “bun al intregului popor”, “om al muncii”. Normal ca descendentii celor distrusi de comunism sa treaca pe alcool, “sa se dea”, “vrem”.

    Alti 3-4 milioane de romani au ales sisteme educationale mult mai bine puse la punct din alte tari. Noi ne facem ca muncim!

    00
  18. Cum zic ăia de la BMW, succesul nu se moștenește, se câștigă. Cred că la fel poți spune și despre sărăcie.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.