Ecologia mai departe de hipstereala

Acest articol este scris de Fluture. Ati fost avertizati, cititi pe barba voastra.

Ecologie, reciclare, sortare, compost, reducerea poluarii, efectul de sera etc, toata lumea a auzit de lucrurile astea pana acum. Chiar si cei pe care ii doare-n paispe de Let’s do it, România! sau de sacul verde-albastru-gri-roz bombon.

De la 1 august 2018, in mod oficial, respiram pe datorie. Datorie pe care o vom lasa urmasilor nostri. Care, probabil, ne vor spurca cum ne spurcam noi rudele votatoare de PSD.

Este o falsa impresie ca „eco” este despre a arunca plasticele la plastice si sticlele la sticle. Cel putin pentru o majoritate care nu are timp de texte ca cel de fata.

Probabil voi darama un mit cu privire la actiunea voastra de a pune plasticul in pungile galbene. Gestul e laudabil – va rog sa continuati sa-l faceti -, dar efectul e foarte mic, aproape invizibil in „economia poluarii”. Ok, exagerez un pic, dar nu prea. Deseurile generate de activitatea casnica sunt cam 25% din deseurile responsabile cu poluarea terrei. In schimb, deseurile generate de industria constructiilor, a furajelor, a zootehniei, produc peste 50% din poluarea pe care o tusim zilnic. Ce sa mai zic de noxele de la autoturisme? Ambitiosi cum suntem in ziua de astazi, vom recicla 99,99% din deseurile casnice, dar vom muri asfixiati de parturi de porci si noxe de bolizi.

Practic, când tu, hipstere, ai ajuns la 30 de ani si incepi sa te gândesti la nemurirea sufletului, imediat dupa ce ti-ai luat apartementul cu credit, tu ai poluat deja mai mult decât va putea „curata” toata familia ta in urmatorul secol. Si participarea ta – si ea, laudabila – la programe ca Let’s do it va compensa fix cateva basini ale unor vaci intr-o ferma cu 10.000 de capete.

Incerc sa-ti spun, hipstere care vei comenta mai jos, ca e foarte bine daca ai saci galbeni, verzi, albastri si 3 cosuri de gunoi diferite. Dar iti mai spun ca trebuie sa te gândesti la combaterea poluarii, ecologie & stuff, cu mult inainte. Si mult mai des. O camera in plus la casoaia pe care o visezi, garajul dublu, foisorul din caramida si cavoul cât o garsoniera, toate astea ti-au ingropat deja mostenitorii pentru care zici ca alergi in fiecare zi, „sa aiba ei, daca noi n-am avut”. Daca te-ai ajuns, ar fi bine sa te gândesti putin inainte de a-ti construi o a doua casa la munte si un apartament la mare. Sau sa halesti mai putina ceafa de porc, dar asta e alta discutie, o sa-ti dau peste bot cu ea intr-un alt episod.

PS. Am vazut ca unii imi dau muie prin alte bloguri, sub privirea blajina a proprietarilor. Sper ca v-ati racorit si aici veti comenta fara ura si, mai ales, la subiect.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

145 comentarii

  1. „Decat urat, sarac, prost si traind intr-o lume polutionata mai bine frumos, bogat, destept si traind intr-o lume nepolutionata”

    00
  2. Pack your shit folks, we’re going away ! https://www.youtube.com/watch?v=7W33HRc1A6c

    00
  3. De undeva trebuie sa incepem. Mai un plastic reciclat. Mai un Mwh produs cu eoliana in loc de carbune. Mai o masina electrica. Mai niste materiale de constructii mai bune, mai durabile, mai bune izolatoare. Copacel, copacel ca nu avem cum toate odata. Sa traim ca in evul mediu banuiesc ca nu vrea nimeni.

    00
    • Eoliana consuma mai multa energie pentru a fi produsa fizic decat va genera in toata viata ei. Elementele din care este construita sunt scumpe ,elemente rare cu pretul tot mai sus, montaj extrem de dificil specializat etc,, masina electrica este o piatra aruncata in lac de nebunul Elon Musk si alti destepti au sarit in lac crezand ca pierd Marea Ocazie, Sfantul Graal al industriei auto si cand colo Tesla e in faliment din motive cat se poate de bunsimt ( toate bateriile exorbitante la pret tin energie doar la temperatura camerei, infrastructura de alimentare schimbare cvassiinexsistenta etc ). Poate se pune la punct peste 50 de ani fuziunea la rece dar si asta va la probleme ecologice misto anticipate de Karel Capec in Fabrica de absolut

      00
    • Din pacate, cu „mai o…” sau „mai niste…” nu cred ca se poate rezolva mare lucru. Bineinteles ca „e mai bine decât deloc”, dar cred ca ne cam mintim singuri in acest moment.

    • Ipocrizie mare, cu electricele astea. O masina electrica nu polueaza in conceptia voastra, bateriile alea sunt asa de jucarie. Probabil polueaza mai mult decat un motor euro6. Solutia e sa se interzica rablele, inclusiv camioane, utilaje, confiscarea masinilor a celor ce scot dpf etc.

      00
    • @Saragea: Ia explica, boss, cum polueaza o masina electrica mai mult decat una cu motor euro6. In opinia mea, fabricarea oricarei masini este un act poluant. Dupa care, o masina electrica este de trei ori mai eficienta decat una cu ardere interna. Dupa care intervine discutia: din ce sursa se obtine curentul? La noi in Ro, cat de inapoiati suntem, si tot avem un mix de surse, din care aproape 40% sunt cu energie regenerabila. Deci, daca tragi linie (dupa cinci, zece ani, cat vrea muschiul tau) si socotesti, cred ca iese mult mai bine o masina electrica. Daca mai punem la socoteala si piesele schimbate in perioada respectiva, cred ca balanta se inclina mult in favoarea masinilor electrice.
      Citeam mai sus si de cat de poluanta este tehnologia de productie a eolienelor. Pai cat de poluanta? Mai poluanta decat la o centrala cu gaze/carbune, nu cred ca este. Dupa care, pe timpul perioadei de functionare (15-20 de ani, cat o fi), una livreaza curent cat bate vantul, alta consuma gaze/carbune. Care o fi mai poluanta?

      00
    • Stiu ca devin enervant, dar am inlocuit vizual „boss” cu „te rog” in comentariul tau si l-am apreciat mai mult. Adica l-am citit cu mai multa atentie.

    • Argumente de genul ”in opinia mea, nu cred ca, nu are cum sa etc”. https://stopthesethings.com/2014/08/16/how-much-co2-gets-emitted-to-build-a-wind-turbine/ despre bateriile tesla cauta si singur

      00
    • Am citit aici un comentariu despre cat de poluante sunt eolienele asa ca am cautat pe net si am gasit studiul asta ‘Life Cycle Assessment of Renewable Energy Generation Technologies’ – https://onlinelibrary.wiley.com/action/cookieAbsent

      Emisii CO2 pe g/kWh

      carbune – 269
      petrol – 200
      gaz natural – 177
      nuclear – 5
      hidro – 4
      eolian – 9
      fotovoltaic intre 16 si 34

      00
  4. NOU
    #15

    Fluture stimabile, crezi că generația muiePSD e mai sensibilă eco decat generatia Flower Power?….gen make muiepsd not war cu jandarmerița bătută?

    00
    • având in vedere cantitatea de gadget-uri vânduta/cumparata in ultimii 10 ani, as spune ca generatia actuala este la fel de eco-insensibila ca si doamnele si domnii care fumau chitara lui Jimi Hendrix.

    • NOU
      #17

      Sau crezi că Gabriel M(uie) Liiceanu are Daseinu de esență variabilă, după cum bate vântu, adică mai tare ca poliția?

      00
    • N-am inteles nimic din fraza asta. Mai bine zi-mi ce bei, sa beau si eu:-)

    • NOU
      #19

      Păi ideologul zice ceva si grupul face ce a zis ăla.

      Cu liiceanu e un pic invers. A zis grupul „muiepsd”? Liiceanu justifică, laudă si se extaziază. Orice ar zice grupul, pentru Liiceanu e literă de evanghelie. Zici că s-a intalnit in sfarsit cu viața adevărată cu sensul cu semnificantul si cu arhetipul si ar da de băut dar e tarziu si mai e doar un nonstop deschis la Gara de Nord.

      00
    • Ai citit mult si degeaba. Etichete de pe sticle poate.

      00
  5. Rationamentul este incomplet. Trebuie dus pana la capat, si anume, ca toti hipsterii care incearca sa salveze copii, batrani, refugiati, saraci, bolnavi de cancer sau leucemie nu fac decat sa mentina in continuare ridicata „amprenta de carbon” ridicata a omenirii. Toti indivizii (ziaristi, politicieni, oameni de afaceri etc) care se plang de tarifele vamale ale lui Trump sunt niste oameni care vor sa distruga planeta mai repede pentru ca tarife vamale ridicate inseamna comert redus, mai putine vapoare care traverseaza oceanele cu marfuri, preturi mai mari si deci consum mai redus etc. Tarifele vamale ale lui Trump fac planetei mai bine decat 10 tratate anti climate change de la Paris pana la Tokyo. Astia care vreti sa salvati planeta, nu trebuie decat sa NU salvati oameni si afaceri.

    00
    • Aha, deci daca ajut un om de pe strada dându-i un covrig mentin ridicata amprenta de carbon. Bine ca mi-ai zis, nu ma gândisem la asta. Ce bine e sa mai apara oameni cu rationamente complete pe aici, mai invat si eu ceva.

    • Pai provocarea este sa salvam planeta cu tot cu oameni. Altfel, am putea sa incurajam consilierii aia ciudati ai lui trump si pe cei ai lui putin, in ideea ca dupa un coflict nuclear global planeta se va reface oricum. Oamenii fiind obstacole in calea vindecarii

      00
    • Planeta e bine merci, cu s-au fara pet-uri, cu sau fara oameni. De fapt, ce vrei tu sa faci e sa pastrezi planeta neschimbata, indiferent daca pe ea traiesc 100 de oameni sau 10 miliarde, ceea ce este imposibil.

      00
  6. Păi nu? Mai bine în epoca de piatră, că atunci se trăia eco, în perfectă armonie cu natura. Săpai un bordei sau ridicai o casă cu o singură cameră cu pereţi din paiantă, acoperită eco cu crengi sau paie. Se mînca exclusiv eco, din producţie proprie sau direct din pădure (atunci cînd locatarul pădurii nu te mînca el…), se utilizau numai unelte eco, garantat 100% silex, corn sau os. Industria confecţiilor era şi ea garantată eco, numai piele sau blănuri naturale. Şi bineînţeles, nici vorbă de trusturi farmaceutice cu vaccinuri pro-autism – toată medicamentaţia era eco, de la ceaiuri de muşeţel pînă la comprese cu soc. Pentru cazurile mai grave, de administrat cu toată încrederea tratament bio cu lipitori. După o astfel de viaţă în paradisul bio, pe la 30 de ani (medie demonstrată de analiza osteologică), oamenii se reintegrau pe vecie în sînul naturii nepoluate. Ce ne-am putea dori mai mult? A, stai, ăia n-aveau Internet, pe cale de consecinţă nu puteau să scrie/comenteze pe bloguri.

    00
    • Da’ ce te-ai aprins asa? Ti se pare ca te-a obligat cineva sa stingi becul din beci? De ce trebuie imediat sa vorbesti de epoca de piatra? Nu cred ca scrie nicaieri in postul meu ca nu mai trebuie sa te speli ca sa salvezi planeta… Ia-o mai usor, ca nu suntem jandarmi.

    • Exact asta am zis şi eu, dar cred că n-am fost destul de clar. Toate chestiile astea eco sînt fix frecţie la piciorul de lemn, nu pungile de plastic de la market erau marea problemă a omenirii. Poluarea e inevitabilă, dacă ne place civilizaţia, n-avem încotro, cele două vin la pachet. Totuşi, aş mai adăuga două lucruri: una, dacă industria construcţiilor e mare poluator, nu cred că de vină e hipsterul care-şi face extindere la casă, sînt alte categorii de cetăţeni, care îşi construiesc/extind zeci de case. Printre ei şi oarece posesori de palate cu turnuleţe, despre care se vede treaba că n-are timp nimeni să facă vorbire. Probabil, ca în povestea închisorilor CIA, nu sînt pe agendă :). A doua, legată de porci, cefe şi altele: zootehnia a poluat din toate timpurile, citiţi şi minunaţi-vă de relatările cronicarilor medievali, despre porci (şi alte animale) care mişunau pe străzile Parisului, Londrei, Genevei, lista e mai lungă.

      00
    • din ce zice Marcos eu inteleg un felfel „e si altii de vina” sau „asa a fost si alta data”…..lucru care, cel putin la noi, apare foarte des.

      00
    • din ce zice Marcos eu inteleg ca_casele cu turnulete polueaza mai mult decât celelalte. Vizual as putea sa ii dau dreptate, dar n-as vrea sa ajungem la discutii principiale despre arta.

    • Pai maestre pe vremurile alea si ….poliomelita, turbarea ,variola, febra tifoida ……tot eco erau.

      00
  7. Asta ar cam trebui aplicat si pe uscat, dar daca unii oameni mai fac efortul de segregare, firmele de salubritate amesteca totul intr-o singura masina, ca e mai ieftin…. http://www.gard.no/web/updates/content/23504095/marpol-annex-v-the-international-convention-banning-the-discharge-of-plastic-and-garbage-from-ships

    00
  8. Am vazut documentarul de pe BBC care facea bilantul poluarii din industria carnii (vanturi de la vaca, procesare, transport), nu mai zic de paduri defrisate pentru pasuni. Undeva la vreo 10-11% din totalul de noxe la nivel global.

    Hipsterul sau fermierul din Europa mai creste un animal in mod sustenabil, dar cand ai cateva sute de milioane de chinezi care ies din saracie si isi permit carne, nu prea stiu cum rezolvi problema.

    00
  9. Articolul se vrea a fi introducerea unuia viitor?

    00
    • Este cumva o intrebare tendentioasa?

    • Deloc.Pentru mine pare a fi un articol sec.

      00
    • NOU
      #37

      Fluture wanted to have sex with a girl in his office, but she was dating someone else.

      One day, Fluture got so frustrated that he went up to her and said, “I’ll give you a $100 if you let me screw you. But the girl said NO. Johnny said, “I’ll be fast. I’ll throw the money on the floor, you bend down, and I’ll be finished by the time you pick it up. ”

      She thought for a moment and said that she would have to consult her boyfriend… So she called her boyfriend and told him the story. Her boyfriend says, “Ask him for $200, pick up the money very fast, he won’t even be able to get his pants down.”

      So she agrees and accepts the proposal. Half an hour goes by, and the boyfriend is waiting for his girlfriend to call.

      Finally, after 45 minutes, the boyfriend calls and asks what happened. She replied ”I’ve only just finished picking it up, bastard used change

      00
  10. https://youtu.be/kR4lFzj3EHE
    trailor park boys
    “I’ve noticed that if you throw something into a water body, like a lake or an ocean, that the next day you come back it’s gone so somehow it takes it away and filters it through and it just cleans it up like a garbage compactor or whatever so it’s not really littering if you ask me.”

    00
  11. NOU
    #40

    Tonul face muzica.

    Insa tonul e oribil, iar muzica e neinteresanta.

    00
  12. nu prea vad legatura dintre sortarea gunoiul menajer de catre hipster si poluare despre care vorbesti tu, gen vaci, fabrici, uzine si efectul de sera.

    se sorteaza individual pentru a grabi procesul de sortare si implicit de reciclare. gen, daca iti ia firma de colectare gunoiul gata sortat (90% asa, ca se mai intampla sa arunci un plastic la hartie), va dura mai putin sa il sorteze baietii si sa iti recicleze plasticul si cartonul ala de care vei avea din nou nevoie.

    in plus, esti cam obligat sa pui in punga albastra alea, in aia galbena alealate etc., pentru ca altfel nu iti ridica baietii gunoiul.

    nu prea vad nici pe cine mustruluiesti tu aici pe blog. hipsteri imaginari care sorteaza de capul lor gunoiul crezand ca astfel o sa scada efectul de sera si care apoi isi construiesc o a doua casa de vacanta si-si mai iau un apartament la mare… cu cine te certi acolo, boss? :))) cred ca e plin aici de oameni care isi construiesc case de vacanta la munte si la mare

    00
    • Cred că se referă la toți prăpădiții care vorbesc despre ecologie, se reped în tine la baionetă dacă le spui că tu nu aduni gunoaiele selectiv, anunță pe facebook când duc un borcan cu ulei uzat sau când ies în grup o zi pe an să strângă niște gunoaie, să știe lumea cât de implicați sunt și cât de tare îi doare soarta planetei.

      Iar dacă le explici că cele 10-20-30 de excursii/ieșiri/city-break-uri anuale, gadget-urile schimbate periodic și toate celelalte mici plăceri ale vieții dăunează mult mai mult mediului decât toate „acțiunile” lor ecologice, imediat se crizează. Ia întreabă-i dacă știu cât CO2 produce avionul care i-a transportat dus-întors până la Londra pentru o mică ieșire de weekend. Compensează pentru asta cele 5 pungi strânse ca să dea bine pe net?

      00
  13. Dar te rog comenteaza si de ce ajunge 1 camera in plus la casoaie asa daunatoare.
    Ai dreptate de asta nici nu ma zbat prea mult sa reciclez si tot de ce o tara ca germania mi se pare cretinism in forma pura

    00
  14. PS: Iar daca sunteti jandarmi, dati mai putin cu gaze si puneti mana la munca, fizic trupeste.

    00
  15. Planeta e mai puțin probabil să o salvăm, dar am putea salva orașe. De fapt, am putea salva „imaginea din oraș”.
    Sunt ecologist. Nu am mașină, folosesc mijloacele de transport în comun, folosesc „carpooling”, nu prea cumpăr lucruri ambalate în plastic, cumpăr mâncare cât de cât raw (adică nu cumpăr salată de vinete ambalată la plastic de 200g, sau hummus hipsteresc, ambalat la 150g într o caserolă care se va distruge în 500 de ani).
    Aruncatul plasticului la plastic, de fapt crează un aspect de oraș curat, ceea ce e de dorit, mă gândesc.
    Nu sunt hipster pentru că reciclez și merg pe bicicletă, ceilalți sunt țărani pentru că aruncă mucuri de țigări și pet-uri pe jos.

    00
    • Nu sunt hipster, nici ecologist, din contra, am repulsie fata de aceasta ideologie. Sortez gunoiul pentru ca nu ma deranjeaza sa o fac, chiar daca nu am iluzii ca acest fapt va salva planeta, orasul etc. Cumpar lucruri ambalate in plastic, desi as prefera alte ambalaje, cum ar fi sticla, deoarece mi se pare ca plasticul altereaza prea mult gustul. Nu am masina, merg cu mijloace de trasport in comun si pe jos, pentru ca imi place sa fumez in aer liber si sa arunc chistoacele pe jos. Nu am bicicleta, s-a spart roata la ultima pe care am avut-o si mi-a fost lene sa-i schimb camera, asa ca am abandonat-o la ghena cand m-am mutat, stiind ca o va lua un vecin in max. 30 de minute, ceea ce s-a si intamplat. Folosesc insa rolele cateodata, foarte rar.

      00
    • Te asigur ca vei ramane aceeasi persoana cu aceeasi personalitate daca vei arunca chistoacele la gunoi si nu pe jos.

    • Pai uneori o fac, sa stii. In fata blocului de exemplu. Fumez destul de mult acolo si nu m-as simti confortabil sa las in urma gramajoare de mucuri. Dar nu pe strada.

      00
  16. Care er mesajul acestui text?
    „Nu mai consumati”, „Nu conteaza ca reciclati.”, „Nu are sens sa reciclam”, „Mancati mai putina carne de vaca”? Ce mesaj are acest text, ca nu ma prind…
    Pana una-alta, am o priertena in Belgia care a fost turnata de vecini ca nu recicleaza. A venit garda, i-au spus ca „de data asta” o iarta, dar daca se mai intampla, amenda. Minimum 100 de euro. Belgienii sunt hipsteri cu forta, in puii mei! Sau civilizati, iar noi niste ghiorlani… la alegere dintre astea doua. :)

    00
    • Daca nu intelegi, de ce comentezi? :-)

      O luam de la capat cu „de ce textul nu e in format compunere clasa a V a”? Sau „care e concluzia”? Nu pot fi texte fara concluzie? Fara mura-n gura? Concluzia sa o traga fiecare pentru el? Sau nu e voie?

      Am stat in Belgia câtiva ani. Vecinii n-au cum sa vada daca tu reciclezi sau nu, doar daca locuiesc cu tine si scormonesc gunoiul tau. Si daca sunt geana pe tine. Bine, daca vad ca tu n-ai niciodata sac galben, isi cam dau seama. Insa asta cu „turnatul” nu e o practica curenta. Ce se mai intâmpla este sa-ti dea cineva cu piciorul in sacul de gunoi si sa-l rupa. Si când vin baietii de la gunoi sa se uite in el, sa caute al cui e (o factura, o scrisoare cu nume si adresa etc) si apoi amenda. In orase in Belgia nu sunt tomberoane, scoti doar sacul in fata usii/portii. Dar cum baietii de la gunoi pot trece si pe la 6 dimineata, majoritatea scot sacul inainte de culcare. Doar ca e responsabilitatea ta daca unii se imbata si dau cu sutul in ele si le eviscereaza.

      In schimb, daca locuiesti la curte si speli masina cu furtunul si stii ca nu te ai bine cu vecinii… nu ai de ce sa te miri ca primesti amenda.

    • Ai stat in Belgia, in toata Belgia? Cunosti fiecare oras, fiecare potential vecin?
      Intreb ca poate… cine stie?

      00
    • @Cristi, el doar generalizează, așa cum ai făcut-o și tu. E ok când o faci tu, dar nu e ok când o fac alții sau cum? :)

      00
    • Fluture, ce spui tu aici? Ca nu sunt tomberoane in orasele din Belgian?
      Am stat 10 ani in Bruxelles si te asigur ca sunt. Negre pt. gunoiul menajer, albastre pt. plastic, galbene pt. hartie si verzi pt. sticle. La fel sunt si pungile in care le colectezi, tot pe culori.
      In unele orase, pungile sunt albe pentru gunoiul menajer, iar in magazine de unde cumperi pungile, scrie pe rulou pentru ce sunt si in ce zone sa le folosesti.
      Nu te toarna vecinii daca arunci sticle la hartie sau daca colectezi totul intr-o singura punga, sunt cei de la sindicat (fiecare cladire e administrata de un sindicat) care le pun la dispozitie firmarile de pe camera la comuna (primarie) si cei de la primarie te indetifica si iti trimit direct amenda acasa.
      Chiar au cultura reciclarii si o respecta.
      Faza misto, e ca la veceu se trage apa care vine pe o coloana separata si e apa de ploaie colectata. Circuitul de apa menajera si cel de la robinet sunt complet separate.

      00
    • Am stat 5 ani intr-un oras din Belgia, e adevarat, acum 20 de ani. Locuinta era de tipul case inguste lipite, cu o curte lunga/ingusta in spate. Holurile prea inguste ca sa tii un tomberon. Aveam 20 de minute pe jos pâna la facultate. Pe tot drumul asta nu am vazut niciodata nici un tomberon, doar saci negri sau galbeni scosi in fata casei. La fel in centrul orasului.

      PS. Sper ca vorbim de tomberoane individuale, nu de cele de pe strada la dispozitia populatiei.

  17. Sunt de părere că planeta oricum se cam duce dracului. Drept și prin urmare încerc să beneficiez de toate minunile tehnologiei, de progres, de chestiile care aduc comoditate în viață, fără a mă gândi la urmași. S-or descurca și ei cumva, cum m-am descurcat și eu cu ce mi-au lăsat generațiile anterioare. Nu-mi sacrific confortul fizic și psihic pentru următorii. Și dacă nu, aia e. Ghinion, vorba ficusului!

    00
  18. deci, gata, nu ne mai mutăm la casă?

    00
    • nu-mi amintesc sa-ti fii facut aceasta promisiune…

    • A lovit subconstientul, de fapt ii promisese casa si cativa fii

      00
    • nici eu nu-mi aduc aminte; replica asta mi-a activat în memorie discuția cu un polițist care a vrut să-mi ia carnetul pentru că oprisem prea în buza trecerii de pietoni și „s-a speriat pietonul” (care încercase să alerge să prindă verdele după ce trecuseră deja toți și era roșu; el se apropie de fereastră, bagă capul, îi curge un muc lichid (era ploaie, vânt, lapoviță, înainte de crăciun), îi dau un șervețel:

      El, pufan, se uită la mine cu cea mai cruntă și serioasă privire pe care a putut să și-o compună pe față: – domnișoară, știți că pot să vă iau carnetul, ați speriat pietonul! vă fac o bucurie fix acum, înainte de sărbători!
      Eu: – aoleo, păi, decât să-mi luați carnetul, mai bine mă luați pe mine!
      El: – păi, nu pot că sunt însurat!
      Eu: păi, nu de tot!

      Ai avut tu un articol cu mutatul la casă, nu-l mai găsesc acum, cu curajul de a face o schimbare sau cv de genul ăsta, la ăla mă refeream :)

      00
    • pizzi, am inteles foarte bine aluzia ta, dar, având in vedere tendentiozitatea ei, am zis sa ma prefac ca nu o vad. Asa ca mi-am luat un „fi” in figura. Data viitoare o sa fiu mai atent.

      Acum, daca tot ne-am adunat aici, in jurul focului, cele doua articole nu se bat cap in cap. Poti sa te muti la tara dar nu e nevoie sa iti faci ditai casoaia, doar pentru ca poti si ai spatiu. Poti sa te muti la tara si sa iti faci o casa pasiva, nu dusa la extrem cu chestii de genul „mini-eoliana” sau „imi produc singur energia”, doar bun simt, gen structura de lemn in loc de caramizi, bca sau betoane, la fel, un parchet din lemn masiv, nu MDF-uri ieftine si poluante etc.

    • evident că se pot face multe lucruri de genul ăsta, doar că asta echivalează în mintea celor care-și doresc copăi în curte cu statutul de sărac, ca să-l parafrazez pe Ghandi: lumea are suficiente resurse, lăcomia noastră nu și ca s-o dau în metafizice, omul și viața omenească nu au sens decât dacă scopul este să evolueze către un alt nivel; deci cât trăim suntem nevoiți să omorâm și să distrugem totul în jurul nostru pentru a câștiga timp, pe care majoritatea habar n-au să-l folosească

      00
  19. Consumăm mult și inutil. Din prostie, din lăcomie, din lipsă de decență. Ne-a dispărut din păcate instinctul de conservare al speciei. Dovadă sunt și comentariile anterioare. Eu zic că textul fluturelui este prea blând.

    00
    • E chiar mai grav decât disparitia pur si simpla, e „dat peste cap, fucked up”, ceea ce ne duce la niste comportamente contradictorii.

  20. Suntem, ca specie, intr-o bula. De bunastare, de „propășire a neamului”, de consum, de ce vreti.
    Va veni si o corecție. Până atunci, din păcate, mare lucru nu se va schimba. Specia asta e incapabilă sa invete altfel decat din dezastre.

    Post factum suntem foarte buni, păcat ca dupa 3 generatii uitam si incepem iar. Era o vorbă: tu pricepi greu, dar uiti repede. Cam astia suntem.

    Nu e nimic gresit in articol, inclusiv faptul ca nu se sugerează nici o soluție.

    00
    • La fel de bine poate sa nu vina nici o corectie. Sau sa vina indiferent de ce facem noi sau nu facem. Specia asta se va adapta, a dovedit pana in prezent ca este capabila. Daca nu, asta este, cu atat mai rau pentru ea. Alternativa de cele mai multe ori este sa ne vaitam de drobul de sare si sa ne prefacem ca facem.

      00
  21. Reciclarea ca proces e una si colectarea selectiva este cu totul altceva. Pentru noi ca tara e important sa ajungem in faza in care gunoaiele se gasesc in pubele nu pe strazi si e bine sa facem asta sub orice pretext, poti sa ii spui reciclare. Problema ta e ca gunoiul colectat de noi e fas fata de marile industrii in schimb toata tzara e plina de chiștoace?

    Ce e cu valul asta de … „Va arat in ce tara de cacat traiti si speranta voastra e doar un cacat, eu nu dau solutii eu relatez..” din ultima vreme ? Tu crezi ca lumea nu vede realitatea sau neputinta si sunt doi dashtepti ce ne deschid ochii ?

    Ca e politica, activism, strans gunoaie, orice vine si e pe plus eu consider ca e binevenit. Nimic nu e perfect, nimic nu o sa fie vreodata perfect, accept si ideea ca e posibil sa fie gresit si sa ramanem cu buza umflata dar se incearca si uneori iese si bine.

    00
  22. De acord cu tine (nu credeam ca o sa zic asta vreodata). Dar nu trebuie sa judecam viitorul strict prin perspectiva pe care o avem acum. Ca asa ziceau si aia la 1900: „avand in vedere boom-ul populatiei preconizat in urmatoarele decenii si nevoile de transport, in curand toate strazile oraselor o sa fie inundate cu balega de cal”. But guess what, a venit viitorul peste ei si au uitat de cai

    Asa si cu poluarea (tehnolgia/inovatia in general) – mai futem noi planeta inca maxim o generatie, dar vine acusa singularity-ul si uitam de multe din problemele astea. Nu zic ca nu apar altele, in schimb

    00
  23. Daca ma tine bine memoria parca 30-40% din toată poluarea globală vine din 3 fluvii, din Asia.

    Oricâtă curățenie am face noi, la nivel macro e fix pula.

    Într-adevăr ca la nivel micro Lets do it, ajuta.

    Lets do it nu e vorba despre reciclare, ci despre educație, sa nu mai arucam petul/ambalajul/gunoiul pe jos, sau cel puțin asa vad mișcarea. Reciclam ca daca tot facem o treaba macar sa fie făcută calumea.

    Nu ajuta acum la schimbarea de mentalități, dar pe termen lung educa. Si asta o am văzut-o la amicii de prin sud cu cetățenia in genere, nu ai Cos bagi in jacheta/mașina/buzunar si nu-și aruncam pe jos. Mergi la plaja nu mai bagi tigarea in nisip, o bagi in paharul de bere gol cu 2 degete de bere.

    Fata de acum 2 ani e mai bine, fata de acum 5 ani, mult mai bine, fata de acum 10 eu zic ca extraordinar.

    Asta nu înseamnă ca o floare se face primăvara, nu, lol tot needucați suntem, dar contribuie la schimbare.

    00
  24. Citeam undeva că poluarea produsă de avioane este uriașă. Ceva de genul un zbor transatlantic poluează la fel cât 200000 mașini.
    Deci când vreți Dubai, Thailanda sau insulele Belize și sunteți hipsteri ecologiști mergeți până acolo înot sau pe jos.

    00
    • Citește și de aici https://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_impact_of_aviation.

      La un calcul simplu, mie mi-a dat ca polueaza cat 250 de masini (150 g CO2/km) care transporta cate un singur pasager. Problema acolo e ca CO2 e eliberat langa stratul de ozon.

      00
    • ai citit prost. exact asa cum esti, daca iei o informatie de pe internet si o dai mai departe fara sa verfici. Bine, de fapt ti-ar trebui doar 3-4 neuroni sa iti dai seama ca cifrele aruncate de tine nu ar avea cum sa fie reale.

      00
    • Da prietene ai dreptate.
      Un calcul simplu arată așa : 250 mg CO2/km *3500 km un zbor transatlantic dus-întors face exact cât merg eu cu mașina în jumătate de an (fac cam 7000 km anual).

      00
    • @Paul, cum ai demonstrat prin ultimul tău comentariu că nu ești prost? PLM, când arunci numere d-astea de 200k mașini e clar că tu nu ai nici cea mai vagă idee despre nimic din jurul tău, așa că poate ar trebui să nu-ți mai dai cu părerea pe internet?

      00
    • Salut, credeti ca e posibil sa inlocuim apelativul „prost” cu „te inseli” sau „ai informatii gresite”? Macar asa, de dragul discutiei, chiar daca in capul nostru continuam sa credem ca celalalt e prost…(si, prin extensie, noi suntem destepti, informati etc)

    • @fluture, ce propui tu este un soi de „corectitudine politică”? Pe blogul ăsta, din câte știu eu, nu s-a prea promovat așa ceva, deci ar trebui să te aștepți ca și comunitatea de aici să fie setată într-un anumit fel.

      În plus, îmi pare rău, dar să-ți închipui că un avion pe o cursă de 12 ore poluează cât 200k mașini este mai mult decât prostie. Este o lipsă de înțelegere a unor lucruri elementare, iar mai grav este faptul că astfel de oameni ies în lume, vorbesc cu alți oameni etc. Îți dai seama că are prieteni care iau de bun ce zice?

      Mai mult, chiar cred că oamenii nu ar trebui să-și dea cu părerea despre orice. OK, te pricepi sau ești cât de cât informat, îți expui punctul de vedere. Nu ești? Taci din gură și înveți de la alții, că e mai bine așa.

      00
    • nu e nici o corectitudine politica. Doar ca un „esti prost” intr-un comentariu de doua rânduri nu aduce absolut nimic discutiei, dimpotriva, o inchide instantaneu sau o duce in alta directie.

      Fluture esti prost. Dar hai sa iti raspund (desi n-ai pus nici o intrebare).
      Bla bla bla bla bla
      Bla bla bla bla bla
      Intelegi?

      La partea cu datul parerii despre orice, sunt de acord. Foarte de acord. Dar, in realitate, fiecare trebuie sa-si hraneasca ego-ul. Chiar si cei foarte prosti. Si nu cred ca-i vom opri spunandu-le ca sunt prosti.

    • Înainte să îmi dau cu părerea despre un subiect ar trebui să fac un master în domeniu urmat de un doctorat ca să fiu foarte exact în afirmații. Eram părerolog de serviciu și comentam pe un blog personal nu pe site-ul academiei engleze, deci părerile sunt acceptate.
      Dacă am greșit sau am ținut eu minte eronat este vina mea, dar să faci caracterizări și atacuri personale este un lucru josnic.
      Sunt fericit că am reușit să îți atrag atenția.

      00
  25. Iaca și un articol cu cifre, ca să vorbim mai concret
    https://newrepublic.com/article/150689/modern-automobile-must-die

    00
  26. Poate ce fac eu la 40 de ani conteaza mai putin, at the high level… dar cel putin imi educ copii prin acest comportament.

    00
  27. Multa lume stie cum se formeaza un roi de lacuste si ce stricaciuni face. Putini stiu si isi pun pb de ce dispare. Dispare in general cand se termina hrana, cand efectiv roiul e asa de mare incat nu mai au ce manca si mor de foame. :)

    00
  28. Ca sa nu zic de masinile astea „electrice” care nu fac decat sa polueze mai mult inainte de a fi vandute dar il facem pe unu miliardar.

    00
  29. Majoritatea ecologiei e histereala. Punct.

    Corolar: de multe ori e hipstereala din care cineva castiga pe spatele prostilor.

    00
  30. Se mananca cacat pe banda rulanta in comentarii….

    00
  31. Nu înțeleg ce nu înțelege lumea din articol. Ideea e să numai faci exces, nu să te muți într-o peșteră. Consumerismul creează cea mai mare poluare. Numai schimba telefonul la 1 an, ține-l 2-3-4 ani. Nu îți mai schimba placa video la 6-12 luni, ține-o câțiva ani, că nu ai nevoie de setări ultra ca să te bucuri de un joc. Du-te la piață cu pungile tale, numai cumpăra mereu pungi noi. Folosește paie reutilizabile. La birou numai folosi pahare de unică folosință, ia-ți o cană. Numai cumpăra o tona de jucării pentru copil, cu care oricum se va juca o singură dată, ține mai multe de haine și așa mai departe.

    00
    • Sunt de acord cu ideile enuntate si plusez: daca te muti intr-o casa/apartament deja construite nu se mentine amprenta de carbon? Acei care stau la casa pot sa isi planteze (daca nu au deja) copaci la distanta de apoximativ 2m de casa spre sud (vara temperatura in casa e mai coborata cu trei grade, acolo unde exista perdea de copaci). Sa consumam mai putina carne (ne face bine si la sanatate, dar adulatorii cefei de porc o sa urle „blasfemie”). Sa refolosim ce avem la indemana (ex, la un moment dat, am daramat un gard vechi, din o parte din scanduri am facut o tablie la o masa din curte. Data cu smirghel, lacuita, a aratat chiar foarte bine). Mai putem recicla niste haine (dar sunt mai greu de gasit reciclatori). Telefoanele se recicleaza destul bine la noi, zic eu (un telefon de la fie-mea l-am folosit pentru serviciu cam 3-4 ani, era cu tastatura Qwerty, a rezistat eroic, un altul iesit din uz il folosesc in masina ca player media, pentru Waze etc).

      00
    • Se scrie „nu mai”.

      00
  32. Ok, sunt 100% de acord cu ce spui aici. Dar atitudinea ta e identica cu a lui „Radu F. Constantinescu” sau „Otrava”: vorbe care sa umezeasca cititorii la pasarica – si cam atat. Solutii – sau propuneri, macar – ar fi mai binevenite. Parerea mea.

    Altfel, nu esti decat un alt hipster care planteaza un pom undeva, dupa care se culca linistit pentru ca a salvat planeta.

    00
  33. Corect, dar aceleasi besini de vaca se emiteau oricum atata vreme cat vaca aceea traia. Caci vaca se beseste si pe pajiste, nu doar in ferma. Diferenta e ca dpdv al eficientei, animalul intr-o ferma moderna polueaza mai putin decat in liber. Da stiu, sunt tampit, ca in documentare si la sate toti zic contrariul. Daaaaar, diferenta e ca dpdv al productiei si al emisiei de „noxe” per kg, o ferma e mai putin poluanta decat cresterea in sistemul clasic. Partial si pentru ca se creste la modul intensiv si animalul traieste mai putin pana ajunge la 110 kg (cazul porcului). O diferenta majora pentru care fermele sunt percepute ca poluatoare e ca de exemplu o ferma are 5-10-15.000 porci intr-un loc, nu imprastiati pe un sfert de judet, motiv pentru care poluarea LOCALA e mai mare. Dar pt asta existe norme de constructie, izolare, imprastiere dejectii, etc care se cer. Ca se respecta sau nu, e alta poveste care nu tine de principiul constructiv cat de coruptibilitatea (sau lipsa de) autoritatilor din acea regiune.

    Nu fac reclama (deci nu dau nume, cine e in domeniu stie despre ce e vorba, chiar se vinde bine acolo unde au incercat deja fermierii), dar sa stii ca acolo unde lucrez chiar vand un produs microbian care descompune aceste dejectii si reduce amoniacul, reduce mirosurile si creste eficacitatea utilizarii ingrasamintelor naturale imprastiate. Pentru ca ceea ce nu stim noi, muritorii de rand, e ca si dejectiile odata…. dejectate emit noxe. Cand pute rau de tot langa o ferma e pt ca aia se joaca cu dejectiile (le scot, invart, pompeaza, etc).

    00
  34. @Fluture
    Comentariu pe subiect: deci? Ok, sa reciclezi acasa e hipstereala si o basina intr-un ocean. Practic, care e actiunea urmatoare? Ok, un PET in containerul care trebuie nu rezolva incalzirea globala asa ca …. sa nu mai reciclam acasa?
    Zic asta din perspectiva unuia care nu are in plan sa-si construiasca chestii, care nu mananca carne, etc.
    Sau ai scris asta doar pentru aia care au 2 vile si s-au gandit sa recicleze ceva in timp ce isi miros basinile in asteptarea celei de-a 3 vile? Restul trebuie sa se resemneze ca pungile colorate pentru reciclare selectiva n-au nici un efect semnificativ deci …. ar putea la fel de bine sa nu mai faca nimic.

    „Dar iti mai spun ca trebuie sa te gândesti la combaterea poluarii, ecologie & stuff, cu mult inainte” – mult inainte de … ce? De momentul in care incep sa ma gandesc? As vrea sa ma gandesc la ceva (orice inseamna idee buna) inainte de momentul in care m-am gandit efectiv, dar nu asa functioneaza continuum-ul spatiu/timp. Sau vrei sa zici, „sa ma fi gandit”?

    00
  35. ai uitat sa pui si „gazudirea unui blog,site etc.” curent, internet, zgomot generat de componente, ocuparea unui IP in defavoarea site-ului unui ONG nobil.

    00
  36. Wow, un articol de Fluture la care nu mi-a venit sa sparg nimic. Singura chestie enervanta e utilizarea intermitenta de diacritice. Adica ori o faci pana la capat ori nu…

    In rest de acord cu tine, dar cum au mai zis si altii, trebuie sa faci… ceva si pana la urma, daca suntem un pic sinceri cu noi, toti am vrea „sa se faca bine” dar fara sa ne afecteze prea tare stilul de viata deja bine stabilit.
    De asta reciclare, masini hibride / electrice, biciclete vara, produse „bio”, iluminare LED, electrocasnice clasa A+++++++. Sigur, impactul chestiilor astora nu e enorm, dar every little bit helps si sunt chestii pe care le poate face oricine cu efort zero.

    00
    • stati prost rau cu nervii. cum pm sa iti vina sa spargi ceva de la ceva scris de cineva pe un blog? inteleg daca era in monitorul oficial, dar asa… ?! wtf

      00
  37. Tu însuți zici că deșeurile casnice reprezintă 25% din total. N-aș numi 25% procent foarte mic.
    Poate că ai dreptate, poate că nu, dar sincer nu cred că industria, fermele de vaci și mai știu eu ce aruncă în ape tonele alea de plastic și alte bălarii. În ultima vreme s-au înmulțit știrile cu animale și alte viețuitoare găsite moarte cu stomacurile pline de plastic sau asfixiate de așa ceva.
    Drumurile noastre, inclusiv în zone să zicem sălbatice sunt pline de deșeuri umane nedezintegrabile.
    Poate reciclarea/colectarea selectivă, etc nu reprezintă mare lucru per ansamblu, dar este ceva ce putem face și impactul vizual poate fi important. De asemenea, mesajul poate fi important. Mesajul de tipul „ne pasă ce se întâmplă cu mediul, ne pasă ce lăsam după noi”.
    Rudy Giuliani, unul dintre cei mai importanți primari ai New York-ului (atât de mișto, că a primit 2 mandate) a pus orașul pe roate (da, știu, nu-i corect gramatical, dar asta e expresia) nu pt că s-ar fi ocupat de doar de chestiile cu adevărat grave, ci pt că s-a ocupat de probleme aparent mici, infracțiuni mărunte, dar procentual numeroase și cumva rezolvarea acestora a dus și la rezolvarea unora grave.

    00
  38. every little bit helps –– nu. e doar o iluzie, atat. eu cred ca mai rezistam pe schema asta cu consum total cam 20-30 de ani deci putem sa ne bucuram am prins cele mai „bune” vremuri. impactul va fi super dur – minim 95% din populatie out in 1-2 ani atunci cand va incepe distractia aia adevarata. Pentru ca nu ai cum sa franezi gradual de la ce avem acum la o populatie sustenabila. Ar insemna ca incepand de maine sa devenim Amish . Ceea ce e inacceptabil pentru toti cu putine exceptii care nu conteaza.

    00
  39. da, sa zicem ca poluatul industrial si zootehnic e mult mai mare decat cel casnic, dar uiti ca poluatul casnic e mai de efect pentru noi, ca atunci cand vedem lacuri pline de pet-uri si pungi de plastic si in general gunoaie in locuri unde nu trebuie sa fie gunoaie, alea nu vin nici de la fabrici si nici de la ferme

    00
  40. @Fluture – felicitari pentru articol!

    Dragilor, nu va mai straduiti sa aduceti argumente contra.
    Omul are dreptate, iar ce a scris el aici este o sinteza extrema, caci s-ar putea scrie milioane de pagini despre motivele si sursele poluarii.

    Din punct de vedere al poluarii, planeta este in cea mai proasta perioada ever, iar viitorul nu suna bine deloc.

    Cu sau fara masini electrice, cu sau fara hipseri care merg cu masina 3 km ca sa ajunga la mall-ul unde isi recicleaza cele doua baterii de la ceas.

    Problema este strict legata de doua aspecte:

    1. nr. populatiei
    2. consumul exagerat al acesteia

    Pace voua! :-)

    00
    • Razvan, eu cred ca nu e asa problematic numarul populatiei. Resurse exista pentru toti, chiar si de ar fi 10 miliarde. Problema este cum exploatam aceste resurse, cum construim si cum consumam (hrana, tehnologie, gadget etc) in general.
      O chestie ar fi sa ne oprim putin din goana dupa perfectiune/tehnologie si, cu cunostintele pe care le avem astazi, sa vedem cum si ce putem face. De exemplu, cum ar fi ca lumea sa decida sa nu-si mai cumpere nici o haina timp de un an? Sau sa intârzie achizitia unei masini noi inca vreo 2 ani. Toata lumea. Adultii sa decida sa cumpere cu cu 50% mai putine jucarii pentru copii, timp de doi ani. Ar insemna 4000 miliarde de dolari folositi in alt scop, doar din asta.
      Bineinteles ca stiu ca sunt utopic, macar atâta realism am :-)

  41. As fi curios ce solutii, concrete, vezi tu? Sunt absolut de acord cu ce zici, aceeasi discutie on
    am cu sotia, insa eu unu, nu sunt pregatit sa gasesc solutii. Ce zici tu in articol este f general, e ok, dar cum facem asta?:)

    P.S. – azi m-am convins ca fluture e femeie! Saru-mana dna Petcu :)))

    00
    • Filip, n-ai ghicit, mai ai dreptul la o incercare :-)

      Am raspuns intr-un comentariu mai sus, la Razvan. Nu e nevoie sa iti iei carti despre „declutering” sau „minimalism”, de exemplu, dar poti sa faci chestii simple, de bun simt.

      1. Stiu ca avem banii pentru o noua masina, stiu ca ne-o dorim, dar hai sa mai mergem cu asta de acum inca vreo 2 ani. Si, in timpul asta, vedem daca nu cumva dorim sa facem altceva cu banii.
      2. Hai sa nu ne mai cumparam nicio haina in urmatorul an. Da-o dracu de moda, de presiune sociala, de nunti sau botezuri, nu vede nimeni ca am acelasi costum/rochie, e doar in capul nostru. Hai sa vedem cum o sa fie.
      3. Mai putina carne. Hai sa mâncam mai rar carne. Nu sa devenim vegani, vegetali sau mai stiu eu ce povesti, doar sa impartim la doi zilele in care obisnuiam sa mâncam carne. Vedem ce iese. Fara vreo presiune inutila, daca nu merge, revenim la ritmul de dinainte.
      4. Mai putine jucarii. Anul asta, jucarii doar la Craciun sau la ziua de nastere. Fara animale de plus la fiecare iesire din tara sau la fiecare plin la benzinarie.
      5. Mai putine calatorii „externe” anul asta. Hai sa mergem 3 zile in Piatra Craiului, la Cabana Curmatura, la dormit la comun si plimbari usoare in jurul cabanei. „City trip”, „week-end trip” la Praga, Viena etc, surse inutile de poluare. Zici ca te duci sa vezi si alta „cultura”, dar, in realitate e pur consumerism. Iti petreci week-end-ul prelungit cautând hoteluri, check-in-uri si restaurante pe TripAdvisor. Vizitezi catedrala, eventual un muzeu si apoi stai pe wifi-ul de la hotel sau in baruri cu bere buna. Absolut inutil, nu ramâi decât cu o tona de fotografii la care nu te vei mai uita niciodata. Pentru ca faci 3-4 city trip-uri pe an… Anul asta, doar anul asta, mergi 4 zile la munte. Nu cu cortul daca nu ai experienta de genul asta, dar undeva mai departe de civilizatie si consumerism. Incearca si altceva.

      PS. As putea continua, dar ai prins ideea. Sper ca remarci ca n-am zis nicaieri de selectarea deseurilor, compost etc…

    • @Fluture, în principiu ai dreptate, în neprincipiu ai dreptate cu un mic amendament: majoritatea femeilor vor observa că o altă femeie poartă aceeași ținută ca la o ocazie anterioară.
      Eu nu fac parte din acea majoritatea, nici din aia care observă, nici aia căreia îi pasă că este observată, dar traiesc în lume, printre oameni și femei. :)

      00
    • Da, A., stiu vesnica problema a rochiilor unicat pentru nunti, botezuri etc. Dar, in lumina ultimelor actiuni feministe, nu crezi ca ar cam fi momentul sa scapam si de asta? Poate ca „batalia” feminista ar trebui sa fie si in directia asta… obiectivarea (sexuala a) femeii de catre barbati, poate ar fi bine sa discutam si despre obiectivarea femeii de catre ea insasi. Ce sa mai zic de tonele de dermato-cosmetice folosite anual de femei (si, mai nou, si de barbati)… hai sa trecem putin mai incolo de „da, ma, #metoo” si sa nu ne mai ascundem dupa un fond de ten.

      Nu mai suntem in 1907, cred ca femeile pot sa-si spuna si ele „ma doare-n cot ce crede Ionela/Maria/Eufrosina de rochia mea si de rimelul meu”, nu e nevoie de o lege in parlament pentru asta…

    • lista de sfaturi se numeste „deluttering” sau „minimalism” cand esti bogat si stil de viata cand esti sarac, probabil multa lume din Romania bifeaza toate punctele fara prea mult efort.

      00
    • @Fluture, sunt de acord cu tine, dar după câteva mii de ani în care femeia a fost proprietatea unui bărbat (tată, frate, soț), cu tot ceea ce decurge psihologic/emoțional, etc din asta, e cam greu să scoți mentalitatea respecttivă din creierii oamenilor în termen scurt.

      00
    • A, si eu sunt de acord cu tine (evribadi hapi), dar nu cred ca e nevoie de alti mii de ani ca sa-ti dai seama ca mergi mai confortabil fara tocuri…

  42. Bravo boss !
    Nu articolele ma deranjează(din contră!) ci moderarea ta idioată . Nu ești un blogher consacrat dar te comporți ca și cum ai fi . Sau mai rău

    Transmite-i lui Johannis ,poate în loc să se ducă la.Sibiu cu ditai motorcada prezidențială , cumpără pur și simplu 5 bilete de avion
    Sau președinții nu poluează ?

    00
    • Bula, sunt 100 de comentarii, despre ce moderare vorbesti?

      PS. Nu esti un comentator consacrat, nu te comporta ca si cum ai fi. Sau mai rau.

    • Un comentator consacrat îți dădea un ciocan în cap ! Ha, ha, ha!

      Doar am spus unde gresesti, după ce la un articol m-ai cenzurat aiurea pentru că nu eram” în tendință”
      Se vede că lipsește Vali, adică e un lucru bun că lipsește
      Deocamdată

      00
    • nu am nevoie sa imi spui tu unde gresesc. Iar daca ai fost cenzurat, inseamna ca ai spus o prostie. Mare.

      Din pacate, nu am condica de reclamatii, asteapta pâna vine Vali si plângi la el. Sau mergi pe alte bloguri si da-mi muie acolo.

      Doamne, ce plângaciosi!

  43. hai sa nu mai faca nimeni nimic, oricum murim si nu are rost.

    00
    • hai sa nu mai comentam, oricum murim si nu are rost.

      De ce trebuie sa va duceti in extrema ailalta? Eu zic sa o luam mai usor, tu tragi concluzia ca „da, sa nu mai respiram”. De ce?

    • Pai da, dar alternativa in cazul asta o reprezinta in cel mai bun caz containerele metalice :)) Si nici de alea nu sunt sigur ca ar fi mai eco friendly long term fata de cladirile clasice.

      „Ma gandesc la planeta asa ca hai sa ma mut cu nevasta si copii intr-o garsionera minuscula, orice camera in plus apartamentului dauneaza grav mediului” – said no one ever, and never will.

      00
    • Esti incredibil. Daca comentai pe alt fir, as fi zis ca nu ai vazut comentul meu pentru maddy, dar tu ai tinut sa comentezi fix aici, fix cu aceeasi exagerare. Pentru ca poti, pentru ca de ce nu…

  44. E şi nu e. Ideea că sîntem risipitori nu e nouă, şi cei care au trăit în comunism au văzut şi simţit pe propria piele, cealaltă extremă, cînd cineva, pe baze „ştiinţifice”, stabilea cîtă pîine, ulei, zahăr trebuie să primim pe cartelă. Sigur că nu vrem să ajungem din nou acolo, dar mai e un aspect care trebuie să dea de gîndit: reducerea pur şi simplu a consumului nu rezolvă neapărat problemele, dar poate genera altele. Să ne imaginăm că reducem cu 50% achiziţiile de (să zicem) autoturisme, vreme de 5 ani. Foarte bine, doar că legile economiei de piaţă sînt necruţătoare, şi e posibil ca între timp 50% dintre producători să dea faliment. Ei şi? veţi zice. Ei bine, pe de o parte nu vreţi să fiţi în pielea angajaţilor concediaţi, pe de altă parte, reducerea concurenţei nu e în general un lucru bun – cei care vor supravieţui vor ajunge să deţină poziţii de monopol sau cvasi-monopol. Şi îşi vor impune mai uşor propriile interese, care de multe ori nu sînt şi cele ale consumatorului. Observaţia de mai sus e valabilă pentru orice domeniu de activitate, nu numai în industrie în particular, sau în economie în general.

    00
    • Marcos, daca noi ne apucam sa consumam diferit, economia, piata vor trebui sa se adapteze si ele. Momentan, ele creeaza nevoi si apoi ne vând produse. Nu mai trebuie gândita economia cum este astazi, pentru ca noi ne schimbam felul de a consuma, deci si economia isi schimba „paradigma”.

      Pe de alta parte, angajati concediati exista si astazi, chiar si la companii care fac profit. Oamenii aceia se adapteaza, se reprofileaza, ies la pensie mai devreme sau mor.

  45. Fluture, mie îmi place cum gândești din ce văd în articole și comentarii. Revenind la subiect.
    1. Mi-am aruncat/donat haine inutile pe care nu le mai purtam sau care erau prea uzate. Am luat și de la SH niște blugi! Am mai puține haine, le spăl mai des, se uzează mai repede. Deci e cu dus întors. Dar mai puține haine înseamnă mai mult spațiu, mai puțin timp pierdut cu ordinea.
    2. Am decis să-mi fac vinul meu ca să beau mai puțină bere (produc mai puține gunoaie din ambalaje, poate ceva plus la sănătate – aia care e).
    3. Cât mai multă mobilă o fac singur din lemn. Chestiile simple gen măsuțe, pantofar, cuier.
    4. Merg cât pot de mult cu bicicleta din varii motive printre care ȘI poluarea.
    5. Casa e offgrid cu fotovoltaice nu pt ca as fi prea eco, dar așa a fost ghinionu și n-am avut de ales (am povestea la mine pe blog)
    Urmează: stație de curățire a apei din puț ca să nu mai cumpăr apă de băut. (am băut și din asta așa direct, dar mai rar), panouri solare pentru apă caldă (ca să nu mai ard gaz sau lemne pt treaba asta) și în general simplificare și renunțare la chestii.

    00
    • Multumesc Haivas. Cele câteva aprecieri pe care le primesc din când in când ma bucura, chiar daca sunt inecate in multimea de invective.

      Ti-am citit o parte din blog, imi place ceea ce faci, continua tot asa, iti doresc sa construiesti o mica comunitate in jur, iar, la un moment dat, daca ai curaj si noroc, sa iti faci un „business” din care sa traiesti local. Obiectivul meu in 10 ani de acum incolo e sa construiesc un loc la munte unde sa traiesc, sa ofer cazare si masa, iar in zilele in care nu sunt clienti sa produc, din lemn, tot ce e nevoie in acel loc de cazare si masa (scaune, fotolii, mese, etajere, noptiere, veioze, lampadare etc), obiecte care sa poata fi achizitionate de cei care vin si poposesc acolo. In plus, din când in când, sa organizez cursuri de tâmplarie pentru incepatori. Mai am vreo 7 ani sa concep acel loc, dar stiu deja ca totul va fi demontabil, fara fundatii din beton, pentru ca in orice moment sa pot reda naturii acel teren, daca intre timp imi schimb obiectivele sau prioritatile.

      La faza cu hainele, nu mi-am mai cumparat aproape nimic in ultimii 3 ani, insa cele doua valize de haine pe care le-am pastrat „din viata anterioara” erau cu haine din materiale scumpe, care tin si astazi destul de bine. E adevarat, un pic „prespalate” unele dintre ele, dar inca solide. Tricouri am primit când am muncit pe diverse santiere, le-am pastrat pe cele care au tinut bine la spalare, am 7 la fel, gri, pe care le port iarna/vara. Spal toate hainele impreuna, la 60°C, nu am nevoie de „culori”, „sintetice”, „lâna” etc. Unele le spal de mâna (merinos).

    • daca nu esti gras :D
      daca erai gras vedeai ca e cam greu sa nu iti cumperi haine 3 ani. se mai strica o soseta, un chilot, un pantalon

      00
  46. Ceea ce nu prea spune nimeni este ca de fapt incepem sa fim ai dracului de multi pe planeta. As da bani bucuros la orice ONG sau asociatie care are in program reducerea populatiei la nivel planetar. Asta nu inseamna ca oamenii trebuiesc mitraliati ci pur si simplu sa propuna vreo doua trei generatii cu un copil maxim pe familie si mai vedem dupa ce se intampla.

    00
    • Si eu gandesc ca asta ar fi una din rezolvarile pasnice ale situatiei catastrofale in care ne aflam. Dar, simpla sugestie a limitarii nasterilor in lumea islamica asigura linsajul (cel putin verbal) al celui de la care a pornit sugestia. Si atunci trecem la rezolvarea de la sine: conflicte din ce in ce mai acute. Am citit ca revoltele din Siria au pornit dupa cativa ani deosebit de secetosi. Si nu sunt de acord cu autorul postului referitor la faptul ca putem gasi o solutie pasnica, indiferent de numarul populatiei. Simplist, e mai usor sa educi cateva sute de milioane de indivizi sa renunte la consumerism si sa se poarte responsabil, sau e mai usor sa faci acelasi lucru cu 7 miliarde+?
      In concluzie, desi incerc sa practic reciclarea si sa fiu cat mai responsabil, fiecare zi ma convinge ca viitorul va fi mai sumbru si portiunile unde se va trai democratic vor fi din ce in ce mai mici in lumea asta cacacioasa.

      00
    • N-am vrut sa-i raspund lui Connex pentru ca ideea lui e stupida, daca se gândeste 2 minute gaseste singur argumentele pentru care o astfel de masura este imposibila. Oamenii politici fac summit-uri pentru reducerea poluarii de 30 ani incoace si nu au ajuns la nici un acord. Pâna si „acordul de la Rio”, cel mai bun la un moment dat, a fost calcat in picioare de câtiva „mari” (China, SUA etc). Si era vorba „doar” de reducerea poluarii, nu de controlul nasterilor.

      Iar tu, kilroy, ai gasit si tu un loc in care sa-ti descarci ceva rasism de doi lei. Stii tu (din surse sigure, bineinteles) ca lumea islamica…

      PS. Daca nu aveti ceva si cu chinezii, poate cautati articole cât de devastator pentru generatia actuala a fost politica copilului unic. Dar poate gasiti voi un ONG unde sa puteti dona niste bani pentru ceva…

    • Fluture, politica chineza afecteaza generatia actuala. Care este problema? Nu mai are cine sa plateasca pensia? Nu mai are cine sa consume? Macar au incercat sa rupa cercul. Ascultam acum ceva saptamani un profesor universitar la radio care spunea ca ce vedem acum cu migrantii africani este doar inceputul. Africa subsahariana are o expolzie demografica pe care nici o crestere economica nu o mai poate rezolva. Indiferent ce vor face, nu pot da de lucru si hrani atatia oameni. Sunt familii care in mod constant au 6 – 7 copii. Ne xista si nu a existat un model economic pe planeta asta care sa suporte asemena crestere demografica intr-o tara.
      Raman la parerea ca ce ”propun” eu este solutia soft. Bineinteles ca este o utopie acum. Cu mentalitatea actuala sunt convins ca atunci cand resursele se vor imputina, se va termina totul intr-o baie de sange. La asta ne pricepem cel mai bine.

      00
  47. Si eu m-am intrebat des daca reciclarea unei sticle are asa un efect wow la nivel global. Am fost pana la Roma cu avionul, pot sa reciclez pana nu mai pot sticle, ca tot am poluat o gramada.

    00
  48. @Fluture, tu esti la criza de 40 ani?
    Pe Petcu il inteleg sa se chinuie cu unii de pe aici (din asta traieste), dar tu de ce vrei sa-i inveti ceva? Chiar nu vezi ca ei nu vad mai departe de propriul interes SI, ca scopul lor in viata e sa-i contrazica/jigneasca pe altii?

    Ma umfla rasul cand vad atatia „educati” care brusc devin maimute cand e vorba sa lase ceva de la ei.

    Hai, sariti cu minusurile.

    00
    • Nu vreau sa educ pe nimeni. Expun niste idei, nu caut nici sa educ, nici sa fiu validat. Când am mai mult timp raspund, câteodata sunt taios, altadata mai ingaduitor. Nu am nici un scop constient. In subconstient insa… :-)

  49. Clar este o falsa rezolvare cu pungile pe culori, apa de ploaie, dar nu inseamna ca nu este bine sa facem si asta decat deloc. In rest, ai perfecta dreptate, poluam cu pungile, cu mancarea pe care o aruncam, cu tot ce inseamna aceasta economie de consum, inclusiv hainele si intreaga industrie a modei si in special ce este mass-market: mult, cat mai ieftin (si cu exploatarea copiilor din anumite tari, care copii totusi asa au un loc de munca si noi haine dragute si ieftine etc).
    Poluam cu tot. Ma preseaza si problema elefantilor. Stiu ca nu este chiar la subiect, dar este despre falsele probleme: adica daca nu calaresti elefantii gata, este bine, cand de fapt lipsa habitatului este problema. Am vazut articole scrise de mari bloggeri internationali dspre cum sa nu calaresti elefantii (mergand la sanctuare unde de fapt elefantii sunt mai traumatizati decat in altele pentru ca oricum ei sunt dresati pentru a interactiona cu oamenii si ii mai tin si bolnavi). In timp ce promoveaza resorturi construite in rezervatii cu elefanti si aici este problema reala. Elefantii nu mai au habitat si daca tu tipi ca vai, unii sun calariti (elefanti care oricum sunt deja domesticiti si care nu mai au unde sa fie lasati in libertate) in timp ce promovezi distrugerea habitatului acela putin care a mai ramas, este o mare ipocrizie. A si in timp ce oricum calaresc cai, lucru care este mult mai barbar pentru animal, pentru ca sunt proprietari care bat caii la fel cum sunt proprietari care bat elefantii si caii trebuie mereu imbolditi, loviti, tinuti cu capastru pentru a fi calariti, dai calcaie cu sarg la cal in timp ce tipi ca nu e ok sa stea unii pe elefant, nu ca sunt de acord cu asta, dar problemele reale sunt altele. In lumea civilizata nu mai este niciun cal sau alt animal salbatic in libertate. Dar sa nu calarim elefantii si gata suntem buni orice am face in rest. Daca ei nu vor avea habitat nu vor mai fi pe nicaieri intr-o anumita perioada de timp si in rezervatii sunt vanati si se fac hoteluri. Daca continuam poluarea asa cum o facem nu vor mai fi delfini, testoase, nimic in timp. Dar suntem buni ca facem cate ceva gen praf in ochi, la fel ca si problemele semnalate de tine in articol

    00
  50. Cel mai slab articol de la Fluture pînă acum.
    (scrisesem „tîmpit”, am șters, am pus „prost”, am înlocuit cu „aiurit”, am șters și aia… am scris „habarnist”, am șters și aia…)

    Citez din articol:

    „…e foarte bine daca ai saci galbeni, verzi, albastri si 3 cosuri de gunoi diferite…”

    Bănuiesc că multiplicarea sacilor de gunoi se efectuează prin diviziune monocelulară… ca la bacterii… ori prin butășire.
    Nicidecum prin metode de fabricație industrială, este nene Fluture?

    În loc de un sac de gunoi… ai 4.
    În loc de un coș de gunoi… ai 4.

    Dar… e „foarte bine”…
    ………………………………..
    Mai departe:
    Să nu mai schimbăm telefonul, mașina, haina, chiloții (poate ăia îi schimbăm între noi) așa de des…

    Say again?
    Parcă îmi aduc aminte de epoca de haur din Romînia… unde părinții aveau un costum de haine, un taior și 2 fuste pentru 10 ani.
    Un Moskvici pentru 20 de ani.
    Un apartament la bloc… pentru toată viața!

    „Să nu mai mîncăm carne!”
    La cîte buruieni cresc la marginea șanțurilor… probabil că în timp ne-am deprinde și cu ciulinii… deși e posibil să flatulăm ca vacile…

    Declarații sforăitoare: „25% din poluare sunt deșeuri casnice… 50% alea industriale… restul sunt bășini de vaci, alea…”
    Întrebarea mea este:
    25%, 50%… DIN CE?

    Aaa… din „poluare”…
    Păii, definește „poluarea” pentru mine, că io-s mai prost, am făcut profesionala la seral…
    Chiștocuri pe jos?
    Ăla e „gunoi”.
    Peturi în rîuri?
    La fel…

    La scară planetară, n-avem o problemă cu poluarea.
    La scară locală, avem o problemă cu gunoiul.

    „Vaaaii… dar COdoi…”
    Nu producem noi suficient cît să hrănim plantele și pădurile cu CeOdoi… d-aia mai și tăiem lemne… ca să nu moară de foame! Bietele păduri…
    ………………………………..

    Sortarea și reciclarea sună bine pînă realizezi că tu faci o muncă neplătită… pentru alții. De ce ai face-o?
    Ca să aibe chetuieli mai reduse ăia care prelucrează chestiile sortate de tine?

    Reciclarea e o prostie – metalele, hîrtia ori plasticele reciclate nu se transformă prin magie în alte chestii identice. Tehnologic, e imposibil. Poți să le transformi în altceva, dar mai jos calitativ. Costul e la fel, dacă nu și mai mare – considerînd sortare, transport, depozitare…
    ………………………………..

    La final… toată treaba asta e altă „apocalipsă” care apare periodic.

    „Înghețul Global!” – urlau ziarele acum 48 de ani.
    Între timp, melodia s-a schimbat în „Încălzirea Globală!”…

    „Bomba Populației”! – prevestea nenea Paulică Ehrlich.
    „Murim de Foame!” – zicea el.
    În 1970, eram 3 miliarde jumate. Azi, suntem 7 miliarde jumate.
    Pare că suntem mai grași, nu dăm semne că flămînzim…

    „Războiu’ nuclear – cea mai mare amenințare a omenirii!”
    Ete că nu s-a realizat, deși armamentul e mult mai sofisticat decît era pe vremuri… iar bombițe sunt mult mai multe.

    Sigur… nu mai cumpărăm mașină nouă, nu mai ne luăm tricou – îl purtăm p-ăla de acum 2 ani, nu mai facem casă pe pămînt – stăm la mama la bloc. Nespus însă, este faptul că mașinile, tricourile, casele sunt făcute de alți oameni… ăia ce o să facă? Că n-o să mai aibe bani să cumpere ce faci tu…

    Precum a comentat cineva mai sus… toate astea sunt făcute să ia banii la fraieri – fie prin donații, fie prin taxe, fie prin orice mod posibil.

    Poluarea nu există, ascultați la ce vă zic io… că io știu!
    :-)

    00
  51. Da’ cu ce te-au suparat hipsterii astia asa de tare?

    00
  52. Bun, ia să facem un bilanț personal, de bucureștean trăitor în Cartierul Militari, Sector 6:

    Primo, reciclez plasticul, sticla, hartia si metalul, precum si uleiul (da, o stresez pe nevasta-mea cu ultima chestie, pentru că nu prea folosim ulei de gătit din motiv de puține prăjeli, dar la vreo patru luni tot se strâng vreo doi litri, pe care îi duc la o benzinărie).

    Secundo, am plantat niște copaci prin preajma blocului, în alveole goale din care au fost scoși, în timp, copaci bolnavi/morți. M-am cam chinuit, că n-am exercițiu și experiență în domeniu, dar trei mesteceni si doi tei s-au prins, slăvit fie Cel de Sus!
    (apropo, multă m**e țăranului din Piața Crângași care mi-a vândut anul trecut trei copaci morți, profitând de neștiința mea de orășean get-beget!)

    Tertio, voi merge cu Loganul meu de 1.6 pe benzină când vreau, unde vreau și de câte ori vreau, până crapă! Cum zice și Cheloo, în nemuritoarele sale versuri*:
    „Aș da la pedale doar dacă mi-ar mai creste pu^a,
    Și cu toate astea, crede-mă, iubesc natura!”
    ––––––––-
    Adunate: 1+1-1=1
    Deci, per total, contribuție pozitivă! Ura! Băiete, muzica!

    (Cheloo, „In corpore sano”, 2011 –

    00
  53. Intre timp in groenlanda si in general, cu tot cu CO2 crescut:

    https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/carbon-dioxide-fertilization-greening-earth/

    00
  54. Long story short, ca sa salvam planeta trebuie sa ne sinucidem, am inteles.

    00
  55. Suntem din Timișoara și selectam gunoiul pe categorii hartie pe care o ducem la clopotul de hartie,sticle și borcane “neinteresante” ajung și ele la clopot iar din restul facem pușculițe cu minions și obiecte de decor,plasticul ajunge in tomberonul galben.Din cojile de ou uscate facem o pulbere in mihaela pe care o aruncam pe iarba in fata blocului ptr fertilizarea doliului. Cojile de banane tocate ajung și ele tot pe sol sunt un deliciu ptr iarba și plante in general și cele de apartament sunt foarte fericite când primesc astfel de delicii.cojile de portocale si lămâi ajung la uscat pe calorifer după care intr un săculeț de unde aromatizarea tot apartamentul o perioada foarte lunga de timp. Zațul de cafea la flori sau pe iarba in fata blocului.Uleiul folosit la centru de colectare primim 0,5 bani/ litru 🙂, dar măcar nu mor alte animale ptr micile noastre pofte.

    PS: Eram singura din bloc care selectam,tomberonul galben era mereu gol, după un an toți 4 vecini reciclează fără sa le spun niciodată măcar un cuvânt, acum celălalt e gol saracutul 😉.

    Cu un zâmbet și o vorba buna poți face multe nu azi dar mâine sigur vei avea motive sa Zâmbești.

    Nu e greu sa mergi acum in bucatarie și sa alegi gunoiul selecteaza l și pe el și vei avea un zâmbet 🙂.

    Nu critica pe nimeni,concentrează te doar pe ce poți face tu și pe ceilalți învață i cu blândețe Așa cum ai vrea și tu sa fi învățat.

    O zi buna va doresc !🙂

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube