Cât durează un proces la niște săraci…

Reunion e o insulă care aparține de Franța. Duminică un cetățean a fost depistat cu 0.40 alcool în sânge și cu doi copii mici în mașină. Luni, azi, a încasat 12 luni de bulău. Știrea e aici, traducerea mai jos.

OK, sunt convins că tribunalul de pe insula cu 800.000 locuitori nu e foarte aglomerat, dar e mișto când mai vezi cum se întâmplă lucrurile când ele sunt simple. Gigel a greșit. Iar. Gigel trebuie să plătească. Nu peste 6 luni, nu face contestație și i se returnează permisul, nu contestă rezultatele analizelor de sânge și scapă. Nu. Execută frumos 12 luni și după aia își revin. Sau nu, și primește pedeapsă dublă. Nu îl prinde poliția de 3 ori în aceeași lună beat la volan și îi face dosar penal, dar îl lasă liber, că nu reprezintă pericol.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

30 comentarii

  1. Si in Franta sunt aglomerate tribunalele. Insa au o procedura care se numeste „comparution immédiate”, pentru niste chestii evidente, pentru care nu mai trebuie sa produci dovezi, sa astepti analize ADN, expertize, contra-expertize etc.

    • Zău ?!
      Și acea ”evidență” nu rezultă tot din probe ?

      00
    • Posibil să fie „flagrant delict”, sau acele probe evidente să fie analizele de alcoolemie, datele de la radar sau mai știu eu ce asemănător.
      Fluture nu zice că nu există probe, ci doar că-s d-alea după care nu alergi x luni (gen expertize, informații nu stiu de unde sau mai știu eu ce).

      00
    • @A
      ”Posibil să fie “flagrant delict”, sau acele probe evidente să fie analizele de alcoolemie, datele de la radar sau mai știu eu ce asemănător.”

      Păi exact astea sunt probele suficiente unei condamnări. Asta se administrează și la noi.
      Deci acea “comparution immédiate” nu este o dispensă de probă, așa cum omul de mai sus sugerează (poate nu voit, ci din necunoaștere). Să vă mai spun că în 90% din cazuri se apelează la “comparution immédiate” în urma recunoașterii faptei de către făptuitor ?

      00
    • N-am spus ca e „dispensa de proba”, ci ca proba e evidenta, cum ai zis si tu, flagrant delict, radar, fiola etc. Ca doar nu sunt condamnati oamenii fara probe.

  2. reunion e franta boss si desi politia la ei in general e o gluma proasta rutiera e posibil sa fie mai eficienta decat cea din romania. Si nu stiu daca ti-ar place sa conduci pe la ei cum conduci in romania, posibil sa te lase fara permis

    00
  3. Poveste dintr-un manual de jurnalism:
    In Australia, mai demultisor, vine noul politai in oras, sa faca lău & ordă. Pirnaia n-avea studiu de fezabilitate asa ca era sub forma unui trunchi gros de copac, cazut in la marginea orasului, si asta ii lega pe betivani( i care se incaierau ) cu lantul de lemnu’ mare.
    Dimineata, se duce sa le frece ridichea. Aia, pauza. Lipseau cu tot cu cioata. I-au mincat crocodilii … mnu, crocobaurii haleau betivii da’ lasau lemnu’.
    I-au gasit in fata circiumii, luasera cioata pe sus.
    Politaiul, bai, duceti cioata la loc. Astia, nimic. Sefu’, daca vrei, dai un rind de beri si facem treaba. Au facut-o.
    by Lucjan Wolanowski

    Reunion … ia, nene, ce autostrazi de UE au! https://www.google.ro/maps/@-20.8970455,55.5138836,3a,55.9y,205.29h,84.24t/data=!3m6!1e1!3m4!1sa0_xVdM6KfqzKPOz8DpFTQ!2e0!7i13312!8i6656

    00
  4. Poate era deja condamnat cu suspendare, a recidivat și nu a mai fost nevoie de un proces lung.

    00
  5. Bine zis saraci. Judecatorii aia sunt sigur mult mai saraci decat ai nostrii.
    Ma intrebam de ce oamenii apropiati justitiei recomanda sa nu suflii in fiola daca esti baut si faci accident. Fiindca de la IML rezultatele vin intr-o luna sau mai mult si e loc suficient de manevre. E plina presa de medici de la IML prinsi ca falsificau alcoolemiile.

    00
  6. Da, așa este, doar că citeam în leparisien de curând că un tip a fost prins de 8 ori fără permis și nu l-au închis.

    00
    • Link?
      Faptul ca ai citit in le parisien nu inseamna ca tipul era parizian

      00
    • Nu stiu cum e in România, dar in Franta legea face o diferenta intre cei care conduc fara permis pentru ca nu l-au luat niciodata sau cei care conduc fara permis dupa ce le-a fost suspendat, anulat etc. Cei din urma sunt pasibili de inchisoare, ceilalti pot scapa cu o amenda de 800 EUR fara sa ajunga in fata unui judecator.

      Daca esti si baut, e circumstanta agravanta, nu mai ai cum sa scapi cu cei 800 EUR, obligatoriu judecator si condamnare, cazier.

      In cazul de care vorbesti tu, fiind vorba doar de amenda contraventionala, recidiva nu exista.

      PS. In Franta se estimeaza ca intre 500 si 700.000 de oameni conduc fara permis. Cam 10% sunt prinsi in fiecare an. Daca ar fi sa-i trimita pe toti la judecator, n-ar mai avea timp judecatorii de altceva.

  7. De obicei aia săraci is opriți și amendați mai des… Cu cei ce au mașini mari și negre doar se saluta 😤

    00
    • @Tractoristul

      Totusi, senatorii au fost „cinstiti”, au lucrat doar pentru ei. Au eliminat toate infractiunile ce presupun violente. In schimb, tot ce inseamna coruptie, falsuri, inselaciune, abuz in serviciu, spalare de bani, luare de mita si altele intra acolo. Stai acasa (canci, ca nu ai bratara electronica) si zici ca faci puscarie.

      Si ii ajuta si pe aia cu greutati mai mari, de genul pana in 10 ani de puscarie. De obicei cereai eliberare conditionata dupa ce faceai 30% din pedeapsa. Acum poti face asta cu 18 luni inainte de acest termen, si ultimele 18 luni faci „puscarie” acasa.

      Adica primesti 10 ani de puscarie pentru fapte grave, de genul delapidare de cateva zeci de milioane de euro, iar in final stai la puscarie un an si jumatate.

      00
  8. Dacă acesta e modelul vostru de justiție ideală (nu contestații, nu apel, nu prezumție de nevinovăție, nu nimic,), poate v-ar plăcea în Ghana, unde furi la ora 9 și până la 11 ești deja executat prin lapidare.

    00
    • nu nu, să dureze 4 ani cercetarea dosarului și încă vreo 5 procesul, să fie bine.

    • În mod sigur are posibilitatea de a contesta/depune apel, ceva. Articolul menționează că ține de Franța.
      În caz că nu știți, sistemul nostru de drept este cel francez, și mare parte a legislației este de inspirație franceză. Cel puțin baza. Principiile de drept.
      Să vă zic că vechiul cod civil, ăla care a fost în vigoare până-n 2011 este a fost aproape copy/paste după codul civil al lui Napoleon?!

      00
    • @A
      Nu cred că știa nimeni de pe aici, mai spune-ne !
      Codul lui Napoleon = jumătate de europă.

      În speță vorbim de penal. Poți să ai două țări cu un sistem similar, diferența o face modul de aplciare. De pildă, poți să ai pentru cele două țări un text legal aproape identic, singura diferență fiind termenul de exercitare a căii de atac. Dacă într-unul ai 3 zile, iar în celălalt 30, nu e o diferență de structură, ci o chestiune care ține de aplicarea aceluiași sistem de două țări diferite.

      00
    • Mă ierți, dar care e problema că diferă termenul exercitării căii de atac, de vreme ce calea de atac există în ambele/toate situațiile?!

      00
  9. In ploiesti este unu “Basarab”, 11 dosare penale pt condus fără permis, a fost alergat de poliție de nenumărate ori pt ca nu a oprit la semnalul agenților, condamnat cu suspendare, condamnat cu executare plus alte câteva mărunțișuri de genu asta. Toate astea sunt apa de ploaie. Omu se ocupa in continuare cu condusul polița îl prinde (uneori și de 2 ori in aceeași zi), procuratura lucrează. Partea amuzanta e ca omu se ocupa cu transport de persoane din ploiesti in localități învecinate.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.