Dozele și un electrician de toată jena

Continuare de aici.

doze-curent

După ce i-a luat electricianului vreo 4 ore să găsească dozele și să se asigure că toate firele sunt în stare de funcționare, a început să meargă din doză în doză ca să găsească problema. Care nu mai era doar variația de curent, ci pur și simplu se arsese un circuit și nu mai aveam deloc curent în casă.

După ce a descoperit între care doze nu mai făcea contact, a purces la spart peretele dintre cele doze, ca să găsească că, undeva, un electrician meseriași înădise aluminiu cu cupru. Și nu de la jumătatea traseului la doză, ci între doze, ca să fie treaba treabă.

Deci da.

Mai amuzant e că istețul a fost găsit și acum fostul proprietar al casei se întreabă dacă nu cumva i-a făcut și lui aceeași mizerie la casa lui, că a lucrat și acolo.

Fun fun fun!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

52 comentarii

 1. La fotbal politica si electricitate se pricepe toata lumea.


  Comentariu apreciat. Thumb up 78 Thumb down 0
 2. Si cand ti-am zis sa vezi sa n-ai cupru cu aluminiu ai zis ca nuuu, ca a fost schimbata instalatia.


  Comentariu apreciat. Thumb up 124 Thumb down 0
  • din doze plecau firele corecte, înădirea era la mijloc, să nu se vadă.

  • Imi explica cineva cata ecoonomie s-a facut pentru ca nu au pus cupru peste tot? Adica… puii mei, electricianul deja era acolo, nu? Cat au economisit pentru ca nu au cumparat 100 de metru de cablu de cupru? Merita mizeria asta?

   Thumb up 19 Thumb down 0
 3. Intrebare de nespecialist: de ce trebuia sa sparga, nu putea sa traga firele afara si sa le inlocuiasca?


  Comentariu apreciat. Thumb up 47 Thumb down 0
  • corect. intrebare de nespecialist.


   Comentariu apreciat. Thumb up 75 Thumb down 0
  • semeketh, raspunde omului la intrebare, daca stii. E o intrebare foarte buna: de ce nu a legat un fir nou de cel vechi si, folosindul pe cel vechi, sa-l schimbe trangandu-l pe acelasi traseu?
   De ce nu a facut asa si a trebuit sa sparga peretele?

   Thumb up 9 Thumb down 0
  • Serios acum, stiu ca este un “sarpe” cu care poti sa tragi firele. Eu am facut o extensie de instalatie dar de spart au spart doar unde au fost prize noi de montat.

   Thumb up 1 Thumb down 0
  • chiar daca este prin copex/tub tras firul, daca are mai mult de doua curbe mai stranse deja nu se mai poate trage de fir si daca mai ai ghinionul ca tubul/copexul sa fi fost strivit undeva sau inadit tub cu tub prost adios, trebuie spart.
   In teorie da, merge tras fara sa spargi, in practica, mai ales la case/blocuri vechi, e alta mancare de peste…

   Thumb up 13 Thumb down 0
  • Pentru că , acum, electricieni meseriaşi execută instalaţia electrică pe copex, este mai ieftin şi mai rapid, la tubulatură chiar trebuie să ştii şi durează. Nu contează că rezultatul permite recablarea fără mari eforturi. Nu mă crezi ? Vezi traseele fotografiate de zoso.
   Videoclipul nu are legătură decît tangenţial cu subiectul şi anume respectarea standardelor.
   https://www.youtube.com/watch?v=HRc5sH2ZU2M

   Thumb up 2 Thumb down 0
  • În mod paradoxal maxp în casele construite cam pînă prin 79-80 şi mai ales blocurile cu pereţi de BCA sau cărămidă au instalaţille electrice făcute pe tubulatură.

   Thumb up 3 Thumb down 0
  • Sansele de a trage acele fire noi prin tubul/teava/copexul deja prins in tencuiala sunt in cele mai multe cazuri, nule.De fapt, mitul asta a fost propagat exact de meseriasii astia care inadesc firele la fiecare cap si apoi iau banii pe inlocuirea totala a instalatiei, la cererea clientilor care nici nu vor sa auda de spart peretii.

   Thumb up 0 Thumb down 0
  • NOU
   #13

   Nero NU putea să tragă firele afară şi mai ales dacă tubul era îndoit pentru că exista posibilitatea ca trăgând firele afară ,FIRELE SE RUPEAU.Tu aveai probleme cu becul(becurile) ???? Siguranţele de la contoar se ardea ??? Dacă siguranţa de la contoarul electric se ardea atunci problema apărea din cauza creşterii Intensităţii pe circuitul electric (nepotrivirea de cablu) care depăşea Intensitatea de la contoar şi se producea arderea.

   Thumb up 0 Thumb down 0
 4. “inadise” cu o rigleta de trecere sau fir pe fir ?

  Thumb up 8 Thumb down 0
 5. Naspa, banul tre’ sa circule… dc a durat 4 ore sa le gaseasca? Trebuia sa iei un magnet..in cateva minute era gata.

  Thumb up 6 Thumb down 0
 6. NOU
  #30

  Mai au o “boala” electricienii lu peste de pe la noi, umbla cu fire prea subtiri, ori intentionat ori nu-i duce capul ca trebuie mai groase. Vad ca si la tine alea rosii si albastre sunt cam subtiri..

  Thumb up 7 Thumb down 0
  • subtiri in comparatie cu ce?nu de alta dar toata ziua lucrez cu conductoare si tot nu pot sa imi dau seama din poza daca sunt de 1 sau de 1,5

   Thumb up 7 Thumb down 0
  • Bingo, esti electrician se vede ! Acolo trebuie cablu de 2 cel putin.

   Thumb up 4 Thumb down 0
 7. Am instalatie pe aluminiu “batranesc” montata in 1968, toamna. Inca nu am schimbat-o. Vreau sa vad daca rezista 70 de ani cat scrie la norma.

  Thumb up 10 Thumb down 0
  • Posibil sa vezi un incendiu cât de curând :)


   Comentariu apreciat. Thumb up 22 Thumb down 1
  • Norma era acu multi ani, cand nu erau plite, cuptoare, microunde, ac si asa mai departe. Treaba ta.

   Thumb up 7 Thumb down 0
  • Daca n-ai nevoie sa alimentezi de la retea decat un radio cu lampi si-o veioza cu bec de 40W, de-ala cu cordon cauciucat, acoperit cu teaca tesuta, merge.

   Sper ca ai lasat tapetul pe pereti si mai ai inca mobila masiva de lemn.

   :D

   In alta ordine de idei, izolatia firelor alora este casanta de mult. Probabil si crapata. Numai o minune a facut ca pana acum sa nu iei inca foc.

   Thumb up 11 Thumb down 0
  • si io am tot cacatu’ ala de instalatie din aluminiu. blocul e din ’88 parca. subscriu ca e casanta ca naiba si desi am prize si intrerupatoare si tablou de calitate, de fiecare data cand bag/scot ceva din priza, face scanteie..

   peste 2 saptamani vine electricianul si schimba tot, de-abia astept.

   Thumb up 3 Thumb down 0
  • Da. Au cam sărit meseriaşii. Instalaţia aia se execută pe tubulatura metalică acoperită cu smoală pe interior. Şi are doua straturi izolante, un cauciuc extrem de elastic care îmbătrîneşte foarte greu, adică se oxidează greu şi stratul ăla textil care arată cam ca cel folosit la rezistenţele de la maşinile de călcat.

   Thumb up 4 Thumb down 0
  • Băieții care o ardeți aiurea cu “îți ia foc casa dacă ai instalație din aluminiu” poate doriți sa verificați un tabelas cu conductivitatile / rezistivitatile metalelor. Era printr-o carte de clasa a VI-a, parcă, dar găsiți pe net. Da e diferență, dar nu depășește un ordin de mărime.
   Practic, cu aluminiu de “doi-jumate” și siguranțe potrivite, te doare la bască. Că aici e cheia, exploatarea corectă.
   Problemele deranjante ale aluminiului sunt date de faptul ca nu e la fel de flexibil precum cuprul și ca nu rezistă la multe flexari. Adică, sunt șanse mari, când schimbi o priză, să te trezești ca ți se rupe conductorul și că a rămas prea scurt ca să îl mai poți prinde la priza nouă.
   Și cealaltă e legată de toleranța la exploatare proastă, cuprul topindu-se pe la 1000 de grade, în timp ce aluminiul pe la 660. Diferența însă nu e relevanta, deoarece izolatorul, ia foc, sau se topește mai devreme de 660 grade în ambele cazuri iar firele ramase în scurt pot provoca incendiu în ambele cazuri.

   Thumb up 8 Thumb down 0
 8. Sigur nu era un meseriaș de Brașov. Că doar ai spus deja că ăia-s miezu’.


  Comentariu apreciat. Thumb up 45 Thumb down 0
 9. Nu inteleg de ce nu se scot din Regulament, dozele de legătura. Nu ar trebui sa existe nicăieri nici un cablu inadit. O alta tâmpenie din ce văd din fotografie si asta lipsește in casa multor romani este împământarea. Foarte mulți electricieni(nu toți) de pe la noi considera ca pe iluminat nu ai nevoie de împământare spre tablou. Total greșit! Intr-adevăr multe corpuri de iluminat nu vin prevăzute in rigleta aia de conectare a corpului de iluminat si cu o împământare dar dacă corpul de iluminat e metalic trebuie făcută împământarea acestuia la sistem.


  Comentariu apreciat. Thumb up 22 Thumb down 0
  • ar fi destul de complicat sa montezi un intrerupator fara sa faci o inadire :)

   Thumb up 1 Thumb down 0
  • Dozele de legatura se monteaza pentru a grupa consumatori (prize, becuri, aeroterme, etc). din aceeasi zona (camere, holuri). Pe principiul: ca de la tabloul electric se merge cu conductoare de sectiune mai mare pana la doza, iar mai departe de la doza se fac ramificari cu conductoare mai subtiri spre consumatori din zona. Astfel nu se mai merge de la tablou la fiecare consumator in parte: se reduce numarul de conductoare, se reduc traseele prin pereti si implicit se reduc costurile si volum de lucru necesar. Nu ar fi pratic deloc sa se scoata dozele de legatura din Normativ. Desi, se poate si fara ele.
   La noi, nu se fac legaturile la priza de pamant ca “oricum nu trebe”, si mai ales din zgarcenie pentru un conductor in plus de cumparat si de tras.

   Thumb up 4 Thumb down 1
  • De putina vreme am executat o instalatie unde nu am pus nici o doza,diferenta de pret a fost cam de 5 ori mai mare

   Thumb up 17 Thumb down 0
 10. Frumoasă lucrare!

  Thumb up 3 Thumb down 0
 11. NOU
  #46

  Din cate am vazut in poza de pe Twiter(5 ore…),plus poza de azi,ala care a facut “instalatia electrica” a fost brutar ca sa nu zic bou de-a binelea.Nu se pun firele in pereti ca pisatul boului,se trag doar orizontal si vertical,in rare cazuri oblic.Ce ti-a facut tie(fostului proprietar) este un “bataille de jeux” in regula.Daca ai fi avut tuburile de plastic pe traseu drept,schimbai firele fara sa te doara capul,asa….Sa nu mai spui niciodata ca in Brasov sunt meseriasi seriosi.Nici macar asta nou nu e,judecand dupa “demolarea” pe care ti-a facut-o(mai avea putin si-ti darama peretele cu totul) si dupa cum a pus noile fire.Sa dea Dumnezeu sa fie bine.

  Thumb up 5 Thumb down 0
 12. Nu fac mişto, dar acum , după ce ai văzut direcţiile şi ondulările traseelor ai curaj să dai o gaură-n perete să fixezi ceva ?

  Thumb up 5 Thumb down 0
 13. un calculator util pentru cabluri
  http://iproeb.ro/resurse/fcc/dc.htm

  Thumb up 1 Thumb down 0
 14. Se poate folosi si cupru si aluminiu pentru installatie, daca folosesti aluminiu trebuie sa folosesti fire mai groase decat cele de cupru.
  Americanii au NEC( National Electrical Code) care se primeste actualizari tot la 3 ani. Au coduri pentru culorile la fire, marimea firelor in functie de amperaj, ce cum si unde se foloseste. Luminile, prizele, ciruitul pentru frigider, prizele din bucatarie, toate se leaga pe sigurante separate. Au avut si ei in anii ’20 aproape toata casa pe o singura siguranta.
  Dozele nu isi au rostul pentru ca ai putea merge pana intr-un intrerupator, lumina si sa faci conexiunile la fire acolo, instalezi o cutie mai mare.

  Thumb up 2 Thumb down 0
 15. Nu stiu daca mai este blogul activ,dar ma bag si eu un pic in seama!Instalatiile electrice de la blocurile vechi chiar aveau proiecte,problema era la executie,la imbinarile dintre pereti sau plafon nu se foloseau coturi(poate foarte rar de un maistru sau electrician cu simt de raspundere)…..ci direct ipsos peste fire,este clar de ce nu se pot trage alte conductoare noi!Aluminiul se folosea in instalatiile interioare,datorita costului mai mic…cu toate ca are o densitate de curent mai mica decat cuprul.Daca nu se vrea inlocuirea total a instalatiei pe aluminiu,se inlocuieste doza cu una noua,firele de Al raman pe fundul dozei intr o regleta,apoi alte fire la priza sau intrerupator.Referitor la combinatia Cu si Al,am intalnit o nada la o doza de legatura(instalatie din 1968) cu firele perfect lucioase,fara urma de oxid cu toate ca pe acel circuit s a folosit intensiv aparat de sudura.Aluminiul se foloseste inca cu succes in bransamente subterane sau aeriene(si datorita greutatii mai mici decat cuprul,si bineinteles costul)…sanatate si sa avem ce manca.PS .cartofii vor fi o delicatesa

  Thumb up 0 Thumb down 0

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link sau de la PCGarage prin acest link.