Cum să fierbi un ou

Unii (unele) dintre voi vor spune că nu trebuie să fii o mare amazoană pentru a fierbe nişte ouă în mod corespunzător. Alţii (se ştiu ei) vor spune că-i destul să o aduci în bucătărie pe Daniela Crudu şi ouăle vor fierbe singure. Discutabil. După cum se ştie, “viaţa e complexă şi are multe aspecte”. Fiertul ouălor, la fel (să nu vă aud spunând “ouălelor”, nu-i normal să articulezi un cuvânt articulat deja). E important să ştim două lucruri:

1) Ce înseamnă “corespunzător”? Până moare Salmonella? Până se întăreşte gălbenuşul destul încât să sară înapoi din perete (în cazul în care ai plăceri de felul ăsta)? Până se întăreşte albuşul dar gălbenuşul rămâne moale şi curge ca lava din Vezuviu?

2) Nici ouăle nu mai sunt ce-au fost. Coaja ouălor de la magazin e ceva mai subţire decât coaja ouălor pe care le furam din cuibar în copilărie şi mult mai subţire decât coaja ouălor pe care le mâncau la micul dejun lorzii englezi care au decretat că trei minute sunt fix cât trebuie pentru ca un ou să fie fiert decent, nici prea moale, nici prea tare.

Buun. Acum, că am depistat problemele, să le luăm pe rând:

Până la 60 de grade Celsius, Salmonella se simte excelent, trăieşte şi se înmulţeşte, se divide ca şi cum mâine ar fi ultima zi. La 60 de grade Celsius începe coagularea albuşului şi a gălbenuşului. Avem o problemă? Da, dacă ne place gălbenuşul moale. Pentru că 65 de grade Celsius (nu în apă ci în mijlocul oului) nu ne garantează distrugerea vrăjmaşului, în schimb ne garantează că gălbenuşul se va întări. Ce facem? În primul rând, nu mâncăm ouă de raţă decât dacă-s foarte bine fierte (cel puţin cinci minute, maxim şasă), astea au cu toatele Salmonella. Nişte stricate. În al doilea rând, spălăm bine ouăle de găină înainte de a le folosi (ştim cu toţii că ele nu ies dintre petalele unui crin), le lăsăm să stea în soluţie de cloramină (găsim cloramină la farmacie ori la supermarket) o jumătate de ceas apoi le clătim bine.  Abia apoi le fierbem, două minute din momentul în care începe să clocotească apa dacă vrem gălbenuş moale, patru minute dacă vrem gălbenuş tare, şapte minute dacă vrem ouă răscoapte. Vă sugerez să puneţi ouăle în apa rece, în felul ăsta nu vor crăpa la fierbere. Şi ar mai fi ceva: dacă vreţi să curăţaţi ouăle uşor, puneţi o linguriţă de sare în apa în care le fierbeţi, mai ales dacă-s ouă proaspete (de o zi).

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

13 comentarii

 1. E o problema de resurse, daca ai avea cloramina in casa, cum are noul nostru colaborator Adi Hadean, probabil ti-ar fi la indemana. Insa comentariile v-au fost ascultate, am sa il rog sa ne dea o “solutie” alternativa si pentru cei care nu avem farmacie in bucatarie.

  00
 2. Trebuie sa tinem cont de faptul ca Adrian Hadean este bucatar profesionist si nu se poate juca cu sanatatea miilor de oameni care mananca ce gateste el.

  00
 3. In cloramina?
  Dar ceafa de porc, in ce-o bag? In azot lichid?
  Dar cu merele? Cu merele, cum procedez? Le tin 2 zile in var?
  Dar daca vreau sa-mi fac o ciorba de burta, ce fac? Tin burta intr-o solutie de acid clorhidric, apoi o spal cu alcool medicinal?

  20
 4. Arata-mi-l mie pe ala de tine oul jumatate de ora in cloramina inainte sa-l fiarba…

  00
 5. cum o fi cum n’o fi, ideea e ca trebuie spălate; totuși suntem civilizați sau vrem sa fim.

  00
 6. Dragii mei, nu am enunțat niște legi, sunt doar recomandări pe care trebuie să le tratați ca atare:-). La restaurant e obligaqtoriu să țin ouăle în cloramină, acasă nu, fac ce vreau cu propria sănătate (japonezii consumă fugu, un pește care dacă nu-i preparat ok te poate ucide, eu de ce n-aș risca o contaminare cu Salmonella, așa, for the thrill of it?). Dar, cum spuneam, cloramina se găsește la supermarket, o poți lua când cumperi detartrant pentru baie iar efortul diyolvării ei e minim, apa face toată treaba:-)

  00
 7. Mie oricum mi-ai trezit interesul. Aşteptăm şi alte sfaturi culinare, mai ales din cele pentru papilele gurmanzilor.

  00
 8. Maddame, vine încă unul în curând:-)

  00
 9. Am cumparat cloramina.
  Deci, cum fac? Bag porcul in cloramina inainte sa-l tai? Sau il tai si pe urma tin eu mainile in cloramina vreun sfert de ora, asa?

  00
 10. @canalia: =)) I think you got an obsession,dude :))Uite cum zic, ca sa fii sigur, sa faci – umpli cada cu cloramina dizolvata in apa si… il tai sub apa, sa fiti amandoi in siguranta =))
  Esti foarte tare, in insistenta ta, ce mai..

  btw: poti sa faci rost si de HCl (dupa cum stii, din stomac) – vizioneaza un film scarbos, sau uita-te la stiri la ora 17:00 …

  @AdiHadean: Pe bune, acuma… sa nu exageram, Chef… nu cred ca cineva va urma acel paragraf cu… juma de ceas in cloramina inainte de a-l fierbe shasã minute… tind sa cred ca nici chiar tu

  UITE, pentru a evita carcotelile unora ca noi… pe viitor, daca vine vorba, specifica asa “PENTRU CEI CARE VOR SA FIE MAI CATOLICI DECAT PAPA…” sau altfel, intelegi tu ideea… ouale trebuie tinute …etc.

  Altfel, toate bune tuturor! Multumim pentru eforturile voastre.

  00
 11. sal stie cineva va rog frumos cum sa fierb un ou ca sai interasti coja

  00
 12. Supe tare “canalia”
  mor de ras!

  00
 13. Am fiert. 2 min. Excelente ouale! Si coaja se desprindea intr-adevar singura! multumim pt postare!

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link sau de la PCGarage prin acest link.