Contestatorii de licitații vor dispărea…

Ieri a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță care reglementează achiziția de servicii publice. Cea mai importantă parte e asta:

► Companiile care contestă un proces de atribuire la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor sunt obligate să depună o cauţiune de 2% din valoarea estimată a contractului, dar nu mai mult de 880.000 de lei.

Bun de tot! Ești sigur că licitația e nașpa? Vino cu 2% din contract și contestă licitația dacă ești așa de sigur!

Că până acum se contesta oral, fără nici un temei, doar pentru că se putea. 300 lei la avocat să facă o plângere, încă vreo 200 lei să se prezinte la două termene și gata, blocai minim un an lucrarea respectivă.

Iar 180.000€ e extrem de rezonabil.

semn-constructii

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

91 comentarii

  1. NOU
    #1

    Si daca contestatarii au dreptate, sa le plateasca statul banii aia :D
    Ai vreo statistica, % contestatii admise si % respinse ? tare mi-e ca iesim in pierdere

    00
  2. Pana la urma as zice ca are dreptate Dna Firea cand zice ca nu avem autobuze in Bucuresti pentru ca au contestat licitatia Mercedessi Karsan Otomotiv. (troll)
    In functie de licitatie, s-ar putea ca unicul contestatar sa fie DNA-ul…

    00
    • Nu cred ca DNA-ul va mai contesta. Probabil ne vom intoarce la vremurile PNA-ului, cand se instrumentau dosare doar pentru plevusca

      00
  3. deci o firma onesta, dar care nu sta pe salteaua cu bani, nu mai poate sa conteste o licitatie pe naspa. daca participa la 5 licitatii, ar trebui sa bage vreun meleon de coco in cautiuni. tu crezi ca toti sunt Udrea?
    problema e la instante care dau termene lungi si amana in prostie.

    00
    • dacă o firmă onestă știe ce face, fie câștigă, fie contestă.

    • esti simpatic…la cate licitatii ai participat? eu la vreo 50, unde am pierdut inclusiv in fata unor firme (fara pic de experienta in domeniu) ale unor sefi CNADNR din alte judete, iar CNSC a considerat ca nu e conflict de interese, pentru ca sefii aia sunt in alte judete. Ne-am judecat 2 ani in instanta si cand instanta ne-a dat in sfarsit dreptate, CNADNR-ul a zis ca nu mai sunt bani pentru lucrare.

      00
    • Deci o firma onestă se bagă la o licitație de contract de autostradă (să zicem absolut întâmplător B3chtel), unde sumele parcă erau ceva de genul 2 miliarde USD, și nu are 200K dolari să conteste?

      Onestă my ass!

      00
    • adyzah, tu trebuie sa intelegi ca o firma nu participa la o licitatie si gata, pe urma sta si se uita la stele pana vine rezultatul. de obicei participi cam la toate licitatiile care sunt pe domeniul tau si in arealul tau. si la toate platesti taxe, depui garantii, ai cheltuieli cu departamente intregi de oameni in proiectare, chestii tehnice, estimari de costuri etc.
      si intre timp poate mai ai inca 5-6 santiere in lucru. e putin mai complicata treaba.

      00
    • e putin mai complicata treab

      awww. e greu să faci afaceri? e greu să ai q7? so sad…

    • Cautiunea se plateste la depunerea contestatiei. Daca se dovedeste ca aceasta a avut la baza un motiv intemeiat (adica daca se accepta contestatia), banii sunt returnati. Mecanismul e singurul care poate da roade.

      00
    • Bravo Vali, m-ai contrat ca un elev de 18 ani…m-ai inchis, bravo…

      00
    • kkt, ce vrei să-ți zic? ceva ce tu nu știi? gen, că trebuie să ai capital ca să faci afaceri? că statul plătește greu? nu mai face afaceri cu statul, pisoi, dacă e greu, complicat, dificil și nasol.

    • Și dacă-s două oneste, ce faci?

      00
    • @Andrei, ce spui tu e cam așa: deci eu ca programator licitez la orice proiect găsesc (să fie) deși știu că pot munci 8 ore pe zi. Și mă trezesc că le câștig pe toate și apoi mă duc în bot.

      Eu înțeleg că te arunci la 2-3 contracte, dar nu mi se pare normal să licitezi la orice ca să maximizezi șansa de câștig. Și mai ales, atenție!, să faci contestație la toate (că despre asta e vorba aici).

      00
    • cand o sa licitez pentru toporase si furtune, o sa te sun.

      00
    • ce spun eu este ca licitez la toate lucrarile pe care am sanse reale sa le castig si daca le castig, ma extind si angajez mai multi oameni, cumpar utilaje etc….e relativ simplu ca si concept, cel putin pentru mine.

      00
    • @Andrei, sistemul ”să câștigăm noi, că dupa aia…” mi se pare falimentar. Dacă nu găsești oameni? Dacă durează 3 luni până vin noile utilaje? Și tot așa. De aia probabil se blochează proiectele, câștigă firme mici, de apartament (și cu pile, nu zic nu) care nu au resursele pregătite. Mai degrabă mergi pe principiul ”mă întind cât e plapuma” (și poate încă puțin), mi se pare mai corect.

      Oricum, dacă toți fac așa, gândește-te că oricum vor fi sute de Andrei pentru fiecare licitație, deci tot scad șansele.

      00
    • Cumperi pe dracu si angajezi pe tac-su…hai, las-o ca macane. Licitezi la tot ce misca, unde castigi, bine, unde nu, contesti sa se bata pasul pe loc, poate termini in partea cealalta pana castigi si aici, totul cu resurse minime si angajati la jumatate. Muti cateva utilaje obosite de pe un santier pe altul si vreo cativa amarati sa le pazeasca si se cheama ca faci treaba. Faza tare e ca faci treaba, dar nu si pentru noi…

      00
    • O firma onesta dar fara prea multi bani nu poate spera decat sa cistige proiecte mici, e logic nu? Garantia e 2% deci atunci si valoarea ei este mica pt ca proiectul e mic ca valoare, deci isi permite sa o plateasca, nu? Face sens la tine, sic?

      00
    • nu are rost sa mai continui discutia cu unii care clar nu au habar, dar asa ca idee de utilaje „obosite” intrate doar anul trecut in parcul auto: doua automacarale de 50, respectiv 60 tone Liebherr, patru capuri tractor Scania, cinci autobasculante Volvo si patru buldoexcavatoare Komatsu. Toate noi.
      pe langa cei pe care ii filmeaza presa cum dorm sub masini sau fug de pe santier dupa inspectie, altii chiar isi fac treaba, daca sunt lasati.

      00
    • Iti dai seama ca fiecare proiect public unde se freca pula non-stop si/sau se misca lucrarile cu viteza melcului a fost castigat de un Andrei d’asta?

    • Ia spune ba Andrei si cum firemele astea ca a ta platesc angajatii cu minimu pe economie sau part time si fac evaziune fiscala :)) hai spune cum nu ti se pare corect ca nu mai ai bani de vacanta in fiecare luna cand angajatii abia daca isi permit una pe an

      00
    • Taci, bre, n-auzi ca a cumparat 4 camioane si 5 basculante? Daca pune si buldo la treaba vine cu Pitesti-Sibiu pe 8 benzi si pista de aeroport intre ele.
      Andrei, scuze pt caterinca nesarata, dar intr-o tara in care autostrazile, pasajele, plm…parleazurile, se fac cu minim 2 rezilieri de contract si inca un 0 la suma initiala (de timp nu mai zic nimic, e cunoscut ca Universul merge mai incet in domeniul asta si anul pe Pamant are vreo 7-8 sute de zile), sa speri ca cineva cauta ”intelegere” pentru constructori e naivitate spre tupeu.
      Poate ca tu esti exceptia, rogu-te, ceva proiecte finalizate de tine la timp si in suma negociata initial?

      00
    • Problema e ca solutia perfecta nu exista… Insa, cand rata de contestatii ce sunt castigate e estimata undeva la 35%, trebuie actionat ca atare… Asta inseamna ca in Romania, pentru moment, se intampla ca o firma onesta sa poata castiga o licitate, in mod onest, si sa fie blocata de la a lucra…

      Momentan e preferabil sa ingreunezi posibilitatea de a depune o contestatie cu sanse mari de pierdere. E ok sa conduci o firma onesta, insa e si mai ok sa nu presupui (cel putin nu fara un gir) ca ceilalti sunt diferiti

      Restul problemelor si a conflictelor de interese trebuiesc rezolvate si ele, insa altfel si prin alte legi/metode..

      00
  4. Andrei, 2% din valoarea lucrarii e mai mult decat rezonabil. Daca tu ca firma nu ai 2% cash cu care sa vii, pai ce sanse sunt sa fii capabil sa duci o lucrare cap coada, mai ales cand stii ca statul oricum plateste greu.

    00
    • pai am 2% cash, dar poate mai am alte lucrari in derulare, linii de credit, leasinguri, salarii la 200 de muncitori, alte investitii…e usor cand iti dai cu parerea de pe margine.

      00
    • Atunci poate ai destule lucrari, si mai lasa si pe altii sa faca…

    • ba, cine plm ii da like lu Andrei, a venit mafia constructorilor pe site? i-a trimis gadea aici, ce plm ?

      00
    • Znuff, lucrarile alea nu dureaza o viata, intr-un an doi maximum trei sunt gata, dupa aia poate vrei tu sa-mi dai o mana de ajutor cu liniile de credit, nu e mult…vreo 50 de mii de euro pe luna, o bagatela.

      00
    • iaca eu dau like :P pentru ca nu inteleg deloc de ce solutia este sa ingreunezi contestarea. cum ar fi sa se lucreze la viteza de rezolvare a contestatiilor ? e mai greu ? asa si ? solutia cea mai simpla de obicei nu e cea mai buna
      inca o chestie – nu sunt omul sa condamne din oficiu orice face psd. analizez fiecare chestie in parte. dar voi nu va fanditi nicio clipa ca probabil daca au hotarat ei asa ceva poate le convine in vreun fel ? chiar credeti ca ii mana de la spate dorinta de a grabi lucrarile ? really ?

      00
  5. NOU
    #37

    Offtopic: Am si eu o dilema la care nu găsesc răspuns, poate imi explica si mie cineva.
    De ce programatorilor li se sufla in cur asa de tare si sunt scutiti de taxe ? De doctori avem nevoie, de pompieri avem nevoie, de profesori avem nevoie, de orice alta meseri avem nevoie. Dar când ati apelat ultima oara si de cate ori la un programator ? De ce ei sunt scutiti de taxe si toti ceilalti nu ? Oricum pot lucra de acasa oriunde in lume, nu neapărat in România, ce rost are să-i mai scutesti de taxe când ei si asa nu muncesc in firmele românești ci de la distanta oriunde in lume ? Si chiar de ar munci pentru firmele românești, nu-i normal sa plătească taxe si ei ca si noi toti ceilalti ?
    Si observ trendul asta de pupare in cur a programatorilor si in alte tari. Mă uitam acum ceva timp pe dumbocube ca si-a pus ingamfatul ala fluturasul de salariu si avea £6700 sau ~£6800 pe luna, in mâna, in UK. M-am uitat apoi pe un site sa vad cat ia in mana un doctor, pe brainconsulting are pentru toate categoriile de personal sanitar si pentru medici, in mana, in majoritatea tarilor e 3900-4100 pentru cei care sunt proaspăt specialisti. In UK, unde e cel cu dumbocube, e £3900 in mâna. Si el ~£6800 in mana, si primise o oferta pentru £10.000 in mâna. De ce ??? Care e faza de sunt asa de pupati in cur peste tot in lume programatorii ca doar sunt programatori gârlă, si nici nu am avut nevoie, majoritatea, de vreun programator ?
    P.S. Apropo, e atât de frumos si de înalt si de simpatic asa cum se lauda cel cu dumbocube ca nu ezita cu orice ocazie sa se tot laude ? Te intreb ca mi se pare ca va stiti sau l-ai cunoscut, probabil.

    00
    • De ce programatorilor li se sufla in cur asa de tare si sunt scutiti de taxe ?

      bună întrebare. habar n-am. ar trebui să fac un articol în care să întreb.

      e atât de frumos si de înalt si de simpatic asa cum se lauda cel cu dumbocube ca nu ezita cu orice ocazie sa se tot laude ?

      aș vrea să răspund la întrebarea asta, dar mi-e frică să nu îmi dea peste bot că are mantits mai mari ca ai mei. și chelie mai vârtoasă.

      Te intreb ca mi se pare ca va stiti sau l-ai cunoscut, probabil.

      nu știu dacă ne știm personal, el zice că da, eu nu mai țin minte. nu e primul sau ultimul care spune că mă știe irl și eu habar n-am de asta.
      a comentat pe aici o vreme, apoi a făcut pași, că e foarte închis la argumente.

    • O sa-ti raspund eu la o parte din intrebari: ITstii sunt scutiti de impozit pentru a creste aceasta industrie si ca sa se atraga investitii straine. In plus de asta,un ITst plateste oricum o gramada de bani taxe, proportional cu salariul sau.
      ITstii sunt platiti asa bine pentru ca ei aduc o valoare adaugata foarte mare produselor/firmelor la care lucreaza. In plus de asta,nu e garla planeta de ITsti, deficitul de forta de munca este extrem extrem de mare si va creste si mai mult in anii ce vor venii.
      Sa nu mai vorbim de faptul ca cei foarte foarte buni ajung la salarii colosale, 10k pe luna in mana sau mai stiu eu. Dar aceia sunt oameni foarte foarte buni,asa cum exista si doctori specialisti in vreun domeniu care sunt recunoscuti de colegii lor.
      Cat despre intebarea „cand ai avut nevoie de un programator?” Asta e cea mai proasta intrebare pe care cineva o pune. Dar sistemul de operare de pe pc/telefon cine l-a facut? Dar wordpressul pe care-l foloseste zoso sau toate pluginurile. Dar officeul? Casuta de mail? Softurile bancare,softurile de gestiune,etc.

      00
    • Ne place sau nu programatorii aduc progres in lume mai mult si mai repede fata de un doctor, profesor sau orice alceva.Mult lume confunda programtorii cu tipul acela care face site-uri sau chestii de genul.Domeniul este mult mai complex de la constructii pana la roboti medicali ai nevoie de programtori.

      00
    • Un motiv pentru care au o scutire (partiala, ca nu iau tot brutul in mana) de taxe este ca exista cerere foarte mare in alte tari, pe salarii putin mai mari si conditii mai bune. Ei sunt tentati sa plece si Romania incearca sa ii tina.

      00
    • 1.Programatorii sunt scutiti ca sa aduca industria la noi in tara. Industrie care nu are nevoie de autostrazi. Un programator aduce mult mai multi bani la buget decat orice alt „meserias” fie el si dr. Trbuie sa gandesti din toate cheltuielile lui , nu doar din impozit. Doar la sanatate el plateste cat un sat.
      2.Doctorii sunt pusi la cheltuieli nesesare. Cei buni tot afara s-au dus, desi au facut facultatea in Romania gratis. In SUA costa de rupe.
      3.Programatorii sunt oameni de creatie si nu iti scriu niste retete standard ca majoritatea dr. Chirurgii renumiti si buni sunt platiti mult mai bn decat programatorii.
      4.Programarea e „grele” si automatizarea va veni peste noi .Tu crezi ca un contabil nu poate fi inlocuit imediat de un program? Inclusiv dr sunt inlocuiti cu A.I.Vezi WATSON de la IBM. Tehnologia evolueaza rapid si singurii care o saboteaza suntem no caora ne e frica ca ramanem fara jobul ala plictisitor si repetitiv.

      00
    • E vorba de cerere și ofertă, cererea in IT e mare. Mai mare decat de doctori. De unde și salariile mai mari in IT. Numerele date sunt pentru un job mediu in IT, la noi in firma salariile sar de 15k.

      00
    • Raspunsul este chiar in intrebare:
      „Oricum pot lucra de acasa oriunde in lume, nu neapărat in România”.
      Avantajul nu este neaparat al programatorului, il vad mai degraba ca un avantaj al angajatorului ( ca poate da un salariu mai mare, putand concura astfel cu oferta remote din alte tari ).
      Ala nu are oferta de 10.000 de lire in mana pentru ca este programator, are oferta de 10.000 de lire in mana pentru ca este foarte bun la ceea ce face, compara cu un doctor foarte bun, cu un CEO … etc si ai sa vezi ca este putin.

      00
    • Ala nu are oferta de 10.000 de lire in mana pentru ca este programator, are oferta de 10.000 de lire in mana pentru ca este foarte bun la ceea ce face, compara cu un doctor foarte bun, cu un CEO … etc si ai sa vezi ca este putin.

      și bagă overtime 8 ore pe zi, dar asta doar când vrea el, nu în fiecare zi. ;)

    • ireal.
      lumea se plange ca se platesc prea multe taxe in ro doar ca dragnea sa-si mai faca un castel.
      si tu vii si ne zici “trebuie mai multe taxe”.
      da, pt 2 castele. ca pensie, spital, politie, curti de judecata, scoli, gradinite, adm publica oricum nu exista. si nor exista cat timp avem #psdobitoci

      00
    • Pentru ca la un salariu de 9700RON NET am brut de 15.000,deci restul sunt deja taxe si impozite care se duc in școli care produc idioti ca tine.
      Si ca sa ma întorc din UK unde aveam 4000GBP net si sa vin aici sa fac copii care o sa-i plătească pensie de 5000eur/luna lui Dragnea.
      Bine ca ai identificat dusmanul de clasă!

      00
    • NOU
      #48

      @Sorin: „Cat despre intebarea “cand ai avut nevoie de un programator?” Asta e cea mai proasta intrebare pe care cineva o pune. Dar sistemul de operare de pe pc/telefon cine l-a facut? Dar wordpressul pe care-l foloseste zoso sau toate pluginurile. Dar officeul? Casuta de mail?”
      Dintre TOATE cele enumerate de tine nici macar una singura nu e facuta de vreun roman. Situatia eu o vad cam asa: unii au facut chestii utile, dar acestia majoritatea tin de Google sau de Microsoft si si-au platit (sau nu) taxele lor. Restul sunt doar figuranti care evita sa plateasca taxe pe motiv ca ei ridica cumva nivelul de trai si ne modernizeaza dar cum anume nici ei nu ne pot zice, in schimb devin agresivi cand le spui sa plateasca si ei taxe ca toata lumea, ca ei sunt mai cu mot, nu sunt la fel ca prostii de rand. Zoso ? Da-l in plm, sa plateasca taxe ! Doctorul care ti-o salveaza pe maica-ta ? Da-l in plm sa plateasca taxe ! Profesorul care iti invata copiii ? Da-l in plm, sa plateasca taxe !
      Si va mai mirati de ce iesiti cu picioarele inainte dintr-un spital sau de ce copiii va vin de la scoala mai prosti de cum i-ati trimis.

      @Mihail: „Ne place sau nu programatorii aduc progres in lume mai mult si mai repede fata de un doctor, profesor sau orice alceva.Mult lume confunda programtorii cu tipul acela care face site-uri sau chestii de genul.Domeniul este mult mai complex de la constructii pana la roboti medicali ai nevoie de programtori.”
      Scurt si la obiect: Care este progresul in lume adus de programatorii romani ? Pentru progresul cu care pozati toti si de care tocmai a zis si Sorin mai sus, ala a fost facut de altii iar voi doar va pozati cu el ca sa fiti si voi scutiti de taxe. E ca si cum profesorii ar vrea salarii de zeci de ori mai mari ca doar sunt atatia oameni de succes care au terminat la Harvard. Asa si ? Care ar fi rolul lor ? Tot la fel si doctorii ar putea cere salarii de zeci de ori mai mari decat in strainatate pe motiv ca sunt atatea descoperiri in domeniul medical. Asa, si ? Rolul lor concret fiind care ?
      Exact asa si voi, bagati in fata ce au facut altii si meritele altora, pentru care poate respectivii au platit impozite si taxe, si cereti anumite avantaje pe munca altora.
      @florin: „1.Programatorii sunt scutiti ca sa aduca industria la noi in tara. Industrie care nu are nevoie de autostrazi.”
      Cum anume aduc ei industria la noi in tara daca ei doar locuiesc la noi in tara dar de muncit ei muncesc pentru o firma din strainatate, ONLINE, pentru care practic fac evaziune fiscala legala ?
      @Vlad: „Pentru ca la un salariu de 9700RON NET am brut de 15.000,deci restul sunt deja taxe si impozite care se duc in școli care produc idioti ca tine.
      Si ca sa ma întorc din UK unde aveam 4000GBP net si sa vin aici sa fac copii care o sa-i plătească pensie de 5000eur/luna lui Dragnea.
      Bine ca ai identificat dusmanul de clasă!”
      Ba pardon, idioti ca tine. Daca eu si noi toti ceilalti platim taxe si impozite, tu de ce nu ai face-o ? Ai c0aiele aurite sau de ce ? Nu suntem toti egali ?
      Nu e ca vei plati pensie lui Dragnea dar ii vei plati pensie ma-tii ca te-a facut ca asa noi muncim si ne opreste noua din bani pentru pensia ma-tii in loc sa i-o platesti tu din banii tai. In 2050 cica vor fi 15 pensionar pe cap de locuitor roman care munceste. Eu as da o lege: Esti pensionar si ai copiii plecati in strainatate ? Atunci pensie mult mai mica fiindca nu e normal sa o tinem noi in spate pe ma-ta si tu sa te relaxezi frumos in Bahamas si sa programezi de pe laptopul tau stand la plaja. Vino si-i plateste pensia ca nu mi-o platesti mie, i-o platesti lu’ ma-ta care te-o facut asa idiot cum esti !
      Si scolile de care zici nu produc idioti ca mine ca eu am facut scoala calumea atunci cand se facea si de realizat m-am realizat, stai tu linistit, de produs produce tot idioti precum copiii vostri ca tot voi programatorii va stabiliti in Romania si va faceti vile in Miroslava si apoi, la cat de idioti sunteti, tot voi va plangeti ca nu aveti autostrada calumea si ca nu sunt scoli de calilatate in zona. Pa nu sunt ca nu platiti taxe la stat ca daca ati plati si profesorii si-ar da silinta si nu ti-ar veni copilul acasa mai prost de cum l-ai trimis, si doctorii si-ar da silinta si nu ati mai pleca in patru scanduri din spital, si s-ar face si autostrazi calumea dar asa, doar din taxele lui Ghita care e cioban nu prea se pot face prea multe autostrazi.
      Si ca sa va spun eu cum contribuiti voi programatorii la dezvoltarea Romaniei:
      Pai dupa ce ca firmele care va angajeaza fac evaziune fiscala legala la greu cu voi, ca e ca si cum ati fi intr-un offshore pentru voi, mai fura si statul si aici ma refer la diversele firme de IT care si-au tras bani grei din afaceri cu statul. Poate de asta va pretuieste statul roman asa de mult.

      00
    • NOU
      #49

      Moama cum au sarit de cur in sus programatorii sa-mi dea dislike. Cred ca daca nu era pluginul de dislike aici pe blog li se umfla o vena pe la gat si le pocnea si mureau. :)))

      00
    • De ce sa sară, nu prea au de ce. Si-au ales o meserie bine remunerată. In anumite tari nu plătesc impozite, in altele au salarii imense. In plus mai lucrează și de acasă. Sau de unde vrea mușchiul lor. Dito, csf ncsf.

      00
    • @Crimsonware, parca il aud pe Mircea Badea cand iti citesc comentariile.

      Ati omis un aspect foarte important: daca o firma de IT dezvolta maine un produs, are deschidere, cu mici exceptii, instantanee la o piata globala. Asta inseamna impozite pe venituri incasate din toate colturile lumii. Ori, tu daca iti faci maine o covrigarie cui ii vei vinde?

      00
    • NOU
      #52

      @Raul: „Ati omis un aspect foarte important: daca o firma de IT dezvolta maine un produs, are deschidere, cu mici exceptii, instantanee la o piata globala. Asta inseamna impozite pe venituri incasate din toate colturile lumii. Ori, tu daca iti faci maine o covrigarie cui ii vei vinde?”
      Din ce spui tu practic noi ii scutim de taxe pe programator nu pentru ceea ce fac ei ACUM, in momentul prezent ci pentru ceva ce ar putea sa faca la un moment dat, candva, nu stie nimeni cand anume dar exista sansa grozava sa poata face ceva candva si noi toti sa o ducem extrem de bine pe spatele lor. Doar ca sansa aia nu prea se iveste…

      00
    • Programatorii nu sunt scutiti de taxe, asta e placa pe care o repeta a3-badea-rotv. Cine zice asta e consumator de asa ceva si deci idiot.
      Programatorii sunt scutiti de impozitul de venit, celelalte taxe le platesc. Programatorul mediu plateste la stat minim 3x fara de salariatul mediu, cu tot cu scutirea lui.
      Si in definitiv, de ce te f*te grija? Nu e treaba ta sa stabilesti politica fiscala, si chiar daca ar fi, asta ar trebui sa fie ultima ta prioritate.

      00
    • cine e dumbocube? totusi ii iau partial partea lui Crimsonware, toti ar trebui sa plateasca egal, dar pana la urma e mult mai simplu in alte domenii decat it sa faci evaziune

      00
    • >toti ar trebui sa plateasca egal

      Perfect. Programatorul mediu scutit de impozit plateste cam 1000E la stat, sa plateasca toti atat la stat, inclusiv pensionarii care scrasnesc din proteze ca au pensii mici ca nu platesc programatorii taxe.

      00
    • Dupa cum ff bine a explicat cineva el plateste taxe in fiecare luna 5300 ron. Marea majoritate a angajatilor din Ro nu platesc nici macar un sfert in conditiile in care beneficiaza de la stat de aceeasi m…, scuze servicii.
      Deci practic si in conditiile in care nu plateste procentual acelasi impozit ca tine tot te tine in spate. Pentru ca omul cu 9700 ron salariu oricum o sa se duca la privat cand o sa aiba o problema medicala sau in afara si o sa plateasca si acolo. Asa ca din banii pe care ii plateste in fiecare luna la asigurarile medicale tine in spate un sistem prost, asa cum e, dar de care beneficiaza toti ceilalti mai putin el.

      00
    • Ba sa stii ca din ce ti-am dat eu exemple acolo, multe sunt facute si in RO. Dar nu are rost sa-mi bat capu, ca oricum nu ai intelege.
      Dar sper dar intelegi urmatoarea chestie: luand exemplul baiatului de mai sus cu 15000 brut si 9700 net. El din aia 9700 pe care-i are in mana mai plateste inca 19% din ei statului sub forma de tva. Bine,hai nu 19% ca tvaul la alimente e mai mic dar you get the idea. Pensiile,asigurarea la sanatate so restu sa platesc la fel. El nu plateste 10% impozit pe venit pe care ii baga in buzunar dar din aia 10% o partr tot se intorc la stat (tva). Asta in conditiile in care tu platesti taxe de 2 ori mai mici decat noi. Si tot pe aceleasi drumuri mergem,tot acelasi conditii in spitale avem.
      Dar iti mai zic un lucru, daca scutirea nu exista nu existau nici atatea pozitii deschise si nici alte joburi conexe. Pai tu unde crezi ca ne spargem banii? In mall? Pai pt mallul ala s-au platit muncitori,s-au anagajat vanzatori. Restaurante? Joburi de bucatari, chelneri, joburi pt cei care cresc gaini, vitei, ce kkt se foloseste in bucataria unui restaurant. Tu nu-ti dai seama cate mii de joburi s-au creat din cauza scutirii impozitelor. Si asta o zice un tip care nu e scutit ca firma nu e eligibila.
      Ia reflecteaza un pic

      00
    • Am sa ma leg doar de urmatoarea replica, fiindca faci o mare greseala si nu a fost nimeni in stare sa iti explice:
      „fiindca nu e normal sa o tinem noi in spate pe ma-ta si tu sa te relaxezi frumos in Bahamas”

      Cu tot respectul, mama sau ma-ta a platit la viata ei „pensie” daca a fost angajata.
      Ca statul merge pe principiul ca activii platesc pensii pentru pensionarii actuali si nu pe principiul ca iti pui deoparte din cotizatii tale (pilonul 2), du-te la stat si intreaba-l de ce face asa. Si mai intreaba-l pe nen-tu Dragnea de ce-i curg balele la Pilonul 2 si de ce vrea sa-l desfiinteze.

      00
    • Hai ca raspund io: De ce sunt pupati in cur programatorii:

      Pentru ca e meseria cea mai noua, si intotdeauna astea noi au cea mai mare marja de profit. Bagi cel mai putin, scoti cel mai mult. Ce stie sa faca oricine e ieftin, ce nu stiu sa faca decat cativa e scump. Toata lumea se bate sa aiba pe teritoriul tarii industriile cu cea mai mare marja de profit, nu sa munceasca mult pentru foarte putin. (mai putin pesedistii, care is in afara problemei fiindca ei nu muncesc, ci se fac ca muncesc, asa ca nu stiu ei din astea)

      Secolul 18 – piperul costa greutatea in aur. Toata lumea se dadea peste cap sa faca trafic de piper. Cand s-au bagat destui, pretul a scazut, n-a mai fost interesant.

      De aia se face dezvoltare tehnologica, nu de dragul tehnologiei. Ca sa ajungi primul undeva si sa incasezi pretul premium, cand tu esti singurul care ofera masina care parcheaza singura/cu scaune calde/care da drumul la caldura cand simte ca te apropii etc.

      00
    • Si tu crezi ca de asta nu avem autostrazi si e jeg in spitale? Ca nu platesc ITstii (atentie, nu doar programatorii, toti cei din industria IT,ai invatat ceva nou) impozitul pe venit? Esti caraghios

      00
    • Bai Crimsonflaushatul! Daca ai plati taxa pe prostie n-ai mai ramane cu una de 1 leu in buzunar.

      00
    • NOU
      #62

      Sunteti amuzanti… Cum sariti toti cand e vorba sa contribuiti si voi la stat ca toti ceilalti. Voi sunteti mai cu mot, am inteles.
      Zoso totusi de ce sa nu fie si el scutit ca doar foloseste un blog, face niste chestii pe care o baba de la tara nu le stie, foloseste wordpress si creaza ceva, tot la fel cum programatorii creaza programe. Si, cum zicea cineva mai sus, nu e ca si un doctor care scrie aceeasi reteta la infinit, de fiecare data face ceva nou si trebuie sa fie creativ si nu se gasesc prea multi ca el. Nu e ca si un IT-ist ? El de ce sa nu fie scutit ?
      Dar oare taximetristii de ce sa nu fie scutiti si ei ? Nu de fiecare data trebuie sa intretina o discutie cu fiecare client, discutie care e de fiecare data alta. Trebuie si ei sa fie creativi. Si, mai mult de atat, daca nu ar fi taximetristi toti am merge km intregi pe jos de ne-ar iesi ochii. Observati ce importanta au si taximetristii ? Dar oare gunoierii nu sunt si ei importanti ? Daca nu ar strange gunoiul pun pariu ca nici un doctor si nici un programator nu s-ar baga sa stranga gunoiul. Am sta de s-ar face mai mare decat casa, am convietui impreuna cu sobolanii. Si totusi acesti oameni isi fac curaj si inghit toata rusinea si se baga sa ne faca noua curat. Si ei nu sunt scutiti de nimic. Ce chestie… Macar poate se bucura ca primesc masina de serviciu.
      Si sa va spun un lucru: tot amenintati atata ca plecati ca fara voi economia s-ar prabusi, ca tot ce va mai tine aici e scutirea de care aveti parte. Cacat cu mac ! Cine voia sa plece pleca si pana acum, tot la fel cum cine nu are de gand sa plece tot nu va pleca nici daca primeste in jumatate salariu fata de cat are acum. Asta e asa, un bluff, ca la poker. ;)

      00
    • Ce nu a spus nimeni pe acest thread e ca banii aia castigati de programatori sunt bani adusi in tara. Companiile care angajeaza oameni in IT nu fac si vanzare in Romania (decat mult prea putin). Banii de salarii vin de afara, ceea ce nu putem spune si de celelalte industrii (cu cateva exceptii). De exemplu un angajat Carrefour va fi platit tot din banii romanilor care cumpara de acolo iar Carrefour va scoate profitul din tara adica, dar cumva ala din IT e dusmanul ca nu plateste impozit. Sincer ar trebui mai multe categorii sa fie scutite de impozite tocmai pentru a stimula industrii sa vina aici. Uite de exemplu in ungaria sunt scutiri pe industria auto, care s-a dezvoltat foarte mult la ei.

      00
    • NOU
      #64

      @Sorin: „Dar iti mai zic un lucru, daca scutirea nu exista nu existau nici atatea pozitii deschise si nici alte joburi conexe. Pai tu unde crezi ca ne spargem banii? In mall? Pai pt mallul ala s-au platit muncitori,s-au anagajat vanzatori. Restaurante? Joburi de bucatari, chelneri, joburi pt cei care cresc gaini, vitei, ce kkt se foloseste in bucataria unui restaurant. Tu nu-ti dai seama cate mii de joburi s-au creat din cauza scutirii impozitelor.”
      Asa, si noi ceilalti nu ne-am putea plimba si noi prin mall-uri si prin restaurante si terase ca sa fim si noi scutiti sau noi nu ne-am pricepe cat ar trebui sa primim rest ? Acelasi lucru l-am putea face si noi ceilalti daca am fi scutiti, nu numai voi.
      @Claudiu: „Ce nu a spus nimeni pe acest thread e ca banii aia castigati de programatori sunt bani adusi in tara. ”
      Daca iti iei ultimul model de masina straina, ba chiar doua-trei, banii aia pleaca inapoi din tara asa cum au venit. Iar daca ii spargi la mall asa cum zicea Sorin, iarasi pleaca din tara fiindca acolo sunt tot firme straine. Haine iei straine, totul e strain si deci banii aia pleaca inapoi din tara. Vei spune ca de ce nu fac si romanii ceva bun ca sa cumperi ceva romanesc. Iti spun eu si raspunsul: fiindca firmele romanesti sunt sugrumate la propriu cu taxe si impozite in timp ce alea de IT nu prea sunt. :)))

      00
    • @Claudiu

      exact…

      Daca io sunt in Galati si deschid un restaurant, invart doar banii locali, atatia cati sunt. Castig eu, da faliment un restaurant mai slab.

      Daca sunt un programator la o firma in Galati, si o firma americana plateste 100.000 de dolari un proiect, o parte din banii aia incep sa ruleze in economia locala.

      00
    • Sa inteleg ca doar ITstii cumpara lucruri din import? Vezi ca ai niste probleme de logica poate de aia ti-e greu in viata, nu din cauza ca au ITstii o reducere de impozit. Apropo reducerea asta se traduce in 10% in plus la salariu si o iau cam 100.000 de oameni ca sa iti dai seama cam pe ce esti tu ofticat: ca 100.000 de oameni au 10% in plus la salariu iar chestia asta aduce 5-6% din pib-ul tarii.

      00
    • „Observati ce importanta au si taximetristii ? Dar oare gunoierii nu sunt si ei importanti ? Daca nu ar strange gunoiul pun pariu ca nici un doctor si nici un programator nu s-ar baga sa stranga gunoiul.”

      Daca pui un programator sau un doctor sa stranga gunoiul sau sa faca taximetrie o vor face cand vor fi suficient de flamanzi.
      Daca pui un gunoier sau un taximetrist sa scrie cod, nu mai zic arhitecturi, testing si alte cacaturi, pot sa o faca, considerand ca sunt suficient de flamanzi?

      Offtopic (de fapt foarte on-topic). Vorbeam cu un programator din Canada, un roman emigrat in ’96. Zicea ca a durat 3 ani pana sa scrie prima linie de cod pe pamant canadian. Intre timp a spalat vase la un restaurant vietnamez, a facut taximetrie, bodyguard la club si inca vreo cateva.

      00
    • De ce programatorilor li se sufla in cur asa de tare si sunt scutiti de taxe ?

      bună întrebare. habar n-am. ar trebui să fac un articol în care să întreb.

      Incerc sa rapsund eu: Statul ia bani de peste tot de unde poate. Si dupa aia mai ia inca o data si inca o data… Pentru ca poate! Asa e peste tot si nu doar in Romania.
      Faptul ca „programatorii aduc o gramada de bani” nu e relevant in context.
      Eu personal, care sunt programator, consider ca un doctor face in principiu o munca mult mai valoroasa si mai importanta decat in programator dar n-as sustine scutirea de impozit la medici.

      Programatorii din Romania sunt in directa competitie cu programatorii din Cehia, China sau Brazilia. Un exemplu simplist:
      Zoso ar putea angaja pe oricare din astia sa-i faca un plugin la blog. Bineintes, zoso o sa-l angajeze pe ala de incredere insa daca unul dintre ei plateste impozit mai mic isi permite sa ceara bani mai putini si in timp castiga increderea. Ba chiar programatorul din Romania se poate muta aiurea si sa lucreze mai departe pe aceiasi bani la pluginul pentru zoso platind impozitul in alta parte. Chestie care se intampla extrem de des.
      In schimb daca zoso are nevoie de frizer sau de doctor (sau de politist) se va duce la frizerul sau doctorul de la el din sat pentru ca nu poate sa-si faca frizura sau consultul online. Si astia nu mai pot oferi serviciile dupa ce s-au mutat in Spania. Jumatate din banii care-i lasa la frizer sau la cabinetul medical ii ia (fura?) statul cu numele generic de „taxe si impozite” La progratori statul poate lua (fura?) doar la paritate cu cat se ia in alte parti.
      Desi au „scutire de impozit” programatorii platesc inca la stat cam aeleasi sume pe care le platesc programatorii din alte parti. Alftel ar fi prea scumpi si ar trebui sa se mute sau sa faca altceva.

      Teoria taxarii minime o aplica cu succes mai mic sau mai mare diverse tari in diverse moduri.
      Un exemplu: In Irlanda corporation tax e mic fata de alte tari din EU (12.5%) iar asta face ca multinationale (google and co) sa-si mute sediul si sa plateasca impoziul acolo.
      Alt exemplu. Ca sa atraga firmele inovatoare (mutate in IRL), UK reduce corporation tax la jumatate (10%) pentru firmle care obtin profit prin exploatarea unor patente pe care le detin. Asta inseamna bani pe care statul national (si mai apoi Europa nu-i ia) si-i trebuie sa-i ia alftel de la mine si de la tine in alte feluri.

      00
    • Crimsonware din același motiv pentru care și femeile își primesc 80% ( nu știu cât e) din salariu 2 ani când sunt în concediu de maternitate, e nevoie de copii, e nevoie de ei. Dacă nu o face statul tău o face altul.

      00
    • Desi esti mai prost decat prevede legea, ma obosesc sa-ti mai explic cateva lucruri.
      1. Mama va avea pensie de 1500 LEI dupa ce se pensioneaza (deh, profesoara).
      2. Toti deputatii/senatorii/primarii/magistratii vor avea pensii de 10.000 LEI +.
      Fa tu un calcul simplu cam cat din impozitele mele se duc la pensia maica-mii si cat se duc la adevaratele sugative ale bugetului de pensii.
      In alta ordine de idei, daca ramaneam in UK, puteam sa-i trimit maica-mii 200 de lire pe luna sau puteam s-o iau cu mine acolo. In orice caz, in bugetul tarii, intrau cu 5000RON mai putin numai din taxe si impozite.
      Apoi, cum ti s-a mai explicat, faptul ca eu imi fac credit pentru apartament aici (nu stiu ce plm e Miroslava, probabil te referi la Cluj si eu n-am nicio legatura cu zona aia) si nu in UK mai tine in viata niste zidari, electricieni, producatori de grupuri sanitare, etc. Faptul ca din salariul cu 10% mai mare decat vrei tu sa-l am imi cumpar produse romanesti din piata mai ajuta niste agricultori. Tot asa, imi cumpar o sticla de vin romanesc, o bere romaneasca, o ceafa de porc si shaorma cu de toate, ceea ce contribuie indirect tot la economia romaneasca. Daca imi cumpar benzina de la Petrom si nu de la Shell, tot in economia tarii se vede. Lucrez la o multinationala americana care a creat 500 de locuri de munca si nu are contracte cu statul roman. Presupunand ca firma aia nu plateste niciun impozit, tot ai 500 de idioti care contribuie la bugetul si economia Romaniei si nu cea a Cehiei, Poloniei sau Indiei. Faptul ca noi suntem scutiti de impozitul ala a contribuit la decizia lor de a dezvolta sucursala de aici.
      Dar e ok, stai linistit, probabil se va duce si impozitul, ii va lua Dragnea in administrare si in sfarsit vom avea autostrazi si spitale ca-n Vest, fix din astia extra 800 de lei pe care ii avem noi, chiaburii. (plm, chiar e o problema impozitul asta, nu ca Vladescu si Valcov au lingouri de aur de 100K de euro din salariile de bugetari).

      00
    • io tot sper ca asta e troll nu dobitoc.

      00
  6. O mică observație totuși: trebuie umblat și la penalizări/despagubiri (statul să poată recupera rapid banii). Altfel, o firmă mare câștigă tot și apoi se trage pe cur ani de zile. Nu-i ca și cum nu se întâmplă deja la enșpe contracte.

    00
  7. In urma cu cativa ani a fost aceasi poveste. Nu a durat mult pentru ca firmele mici erau speriate, oricat de onest esti tot poti pierde contestatia. Nu e ca si cand toate contestatiilor vor fi rezolvate corect. Legea unica a licitatiilor e gresita, nu poti avea aceleasi conditii in toate domeniile.

    00
  8. Ar trebui să umble si la tâmpenia cu prețul minim.

    00
    • Autoritatile contractante nu mai sunt obligate sa foloseasca pretul cel mai mic ca si criteriu unic de evaluare de ceva timp (parca de la sfarsitul lui 2016). Totusi, inca o fac pentru ca nu au personal suficient de specializat sa poata evalua criterii tehnice sau le e frica sa nu para ca sunt subiectivi.

      00
  9. Reintroducerea cautiunii pentru contestatii este un pas normal. De regula, firmele care participa la o licitatie de infrastructura (la acest domeniu se adreseaza cu preponderenta cautiunea) trebuie sa respecte niste conditii de valoare minima a cifrei de afaceri pe ultimii 3-5 ani. Mie mi s-ar parea normal ca lucrurile sa fie duse si mai departe: orice firma care participa la o licitatie ar trebui sa prezinte o polita de asigurare pentru intreaga valoare a lucrarii. Cum bancile nu vor gira orice coate goale (atat dpdv financiar, cat si profesional), piata s-ar curata de la sine si beneficiarul si-ar putea recupera banii mult mai usor in cazul in care apar intarzieri sau se fac prostii.

    00
    • Ce frumos ai zis, ce compunere minunata de final de an! Problema este ca beneficiarul (Statul) are interes sa NU recupereze banii, il doare in cur de intarzieri, pentru ca coate-goale este firma reprezentantului statului ;) Deschidem si noi ochii sau vorbim din filme americhene?

      00
    • @7 Sunt de acord ca lucrurile nu se vor misca prea repede in acest sens, deoarece politicul nu este interesat de o „curatare” atat de drastica. Lucrez in domeniul infrastructurii si ma lovesc de problemele descrise aici in fiecare zi. Totusi, cred cu tarie ca la un moment dat o sa se intample ceva cu adevarat grav in domeniul asta, ceva care sa nu mai poata fi ignorat. Este cinic, dar se pare ca mortii de pe drumurile noastre proaste nu ajung. De-abia atunci, va aparea (poate) inclinatia de a schimba ceva si vom putea vorbi de solutii. Ironic, acel guvern tehnocrat foarte hulit de unii facuse o fenta in directia buna si mie imi daduse sperante. De atunci, s-au cam naruit…

      00
  10. NOU
    #79

    Vorbesc in deplina cunostinta de cauza . Lucrez in domeniu si stiu ce vorbesc. Taxa asta a mai fost (se numea taxa de buna conduita) dar a fost anulata pentru era impotriva legislatiei europene. Pe atunci erau mult mai putine contestatii , antreprenorii consultau un avocat specializat in conflicte comerciale , care le spunea daca au sau nu sanse de castig. Acum orice prost , fiindca e moca , face contestatie pentru niste motive de te apuca rasul. Pe de alta parte , proiectele sunt asa de prost facute , de te intrebi cum de au fost platite de Autoritatea contractanta. La licitaiile mici ( primarii de la sate ) primarii inca fac legea si nu se astampara. Cel mai bine e sa faci contestatie inainte de atribuire , adica sa ceri sa fie corectate neconcordantele din documentatie.

    00
  11. off-topic, mi s-ar părea de bun simț ca orice plugin de ”vote up/down” să funcționeze așa:

    – dai ”up”, ok, înseamnă că ești de acord cu ce spune omul

    – dai ”down”, ești obligat și să te explici (cu argumente), altfel primești ”ban”

    cine-l scrie pentru WP?

    00
  12. e cu doua taisuri asta, gandeste-te ca o sa contesti pe bune lucrari si iti iei teapa politic, gen pierzi contestatia banii tot desi aveai dreptate. E buna ideea, tara e gresita.

    00
  13. Ar fi foarte buna prevederea cu garantia de 2% solicitata pentru contestatie, dar numai in conditiile in care solutionarea contestatiilor s-ar face obiectiv si corect. Altfel ramane doar un instrument pentru a descuraja contestarea licitatiilor aranjate.

    00
  14. @Crimsonware
    Bag mana in foc ca pe tine te gasesc la o Administratie Fiscala sau ceva caldut si prost platit la stat.
    Se chinuie 10 oameni sa te faca sa intelegi ceea ce este matematica de clasa a V-a.
    Insa este prea cretin ca sa pricepi, de unde si deductia ca lucrezi undeva la stat, angajat de vreun cumatru-pila.

    00
  15. Doamne, ce idioti!
    Unii dintre voi sunt patetici!

    Se vede de la 1000 km cat de subiectivi sunteti fara ca macar voi insiva sa stiti asta.

    Dragilor, in orice este vorba doar despre interese. Atat, nimic mai mult.

    Si mai este o chestie: cred ca daca ne-am imparti in doua tabere, pro si contra, niciuna dintre tabere nu ar putea argumenta/contraargumenta cum e mai bine (cu IT-istii, licitatiile sau orice altceva). Iar asta se intampla pentru ca este foarte greu de calculat neavand toate cifrele.

    Asa, sa vii si sa spui ca @Andrei e prost ca a cumparat “doar” 2 macarale, 3 cap tractor si 2 buldoexcavatoare care, apropo, costa minimum 1 milion de euro, este o tampenie.

    Tu, ca cetatean roman, ar trebui sa-i sustii pe cei ca @Andrei (si sa-i verifici/controlezi), astfel incat banii cheltuiti de romani pe orice bunuri si/sau servicii – sa ramana in Romania.

    Pe de alta parte – sa spui ca IT-istii chiar si fara sa plateasca impozit pe profit, platesc de x ori mai mult decat angajatul mediu din Romania – este tot o tampenie. Pentru ca in afara de impozitul pe profit, restul taxelor pe salariu sunt cumva taxe “individuale” in sensul in care in x situatie individul care cotizeaza primeste somaj/pensie etc. % din cat a cotizat.

    Totodata, sa crezi ca faptul ca IT-istii ar trebui sa plateasca taxe ca toti ceilalti, poate fi si asta o tampenie.
    Deoarece este posibil ca din CASS-ul unui IT-ist sa beneficieze 10 tamplari.

    Este mult mai complex de atat si probabil ca niciun algoritm nu ar putea calcula asta cu o precizie demna de luat in serios.

    Poate ca ar fi mai interesant sa incercam sa fim mai buni, sa avem interese comune, sa lasam emotiile la o parte si sa incercam sa jucam jocul asta numit “economie” cu regulile lui globale, nu cu regulile noastre la nivel de individ.

    Dar nah, probabil ca pentru asta s-a inventat internet-ul, ca prostii sa-si exprime parerile.

    00
    • Gata tati, ne ai explicat- viata e complicata si are multe aspecte; sa facem bine sa nu fie rau;

      Iliescule, tu esti?

      Altfel, nu, n am cum sa plang ca ”baetii” cu contractele trebuie sa mai iasa si cu banul la inaintare cand vor sa stea tara in loc pentru ca nu le ies lor combinatiile. N au utilaje, n au angajati, iar singura explicatie e ”dati-ne contractul ca vedem noi pe urma”. Stiu, stiu, 4 basculante si 2 macarale, milionu’ de euro…

      00
    • @Vali – antonim pentru “buni” nu e “prosti”. Nu a spus nimeni sa ii oferi toata increderea si circumstantele atenuante unuia ca @Andrei, dar nici sa le gasesti nod in papura tuturor, nu cred ca este o solutie.

      Ai dreptate, 2 automacarale, 2 camioane si 2 buldoexcavatoare nu au cum sa faca 1 milion de euro.

      https://www.machineryzone.ro/second-hand/1/macara-mobila.html

      Referitor la licitatii, Germania are conditia asta in lege de foooarte multi ani, insa daca in urma contestatiei se dovedeste ca firma care a contestat licitatia a avut dreptate, statul german despagubeste firma respectiva cu varf si indesat.

      Si odata cu asta pica si toate capetele celor care au fost implicati.

      Cum ai putea avea angajati daca toate licitatiile sunt contestate?! Ce ai face cu ei in timpul in care se judeca respectivele contestatii?!

      Sau ai impresia ca firmele care pot lucra la proiecte de infrastructura medii si mari, au posibilitatea ca atunci cand nu lucreaza cu statul sa mai toarne cate 1mp de asfalt la privati in curte?!

      00
  16. Contestatorii de licitații vor dispărea… – foarte corect, firma Mercedes nu va mai contesta licitația câștigată de Otokar ot Firea, cu niște autobuze la preț dublu, dar care compensează cu o fiabilitate la jumate. De ce nu va contesta? Pentru că cei 2% sunt pierduți dacă contestația este respinsă, și în România orice acțiune, oricât ar fi ea de legitimă și logică, poate fi respinsă, pentru că na, das ist Rumaenien, und wir sind seine leute. Vezi de exemplu că CCR tocmai a dat în scris că un nene pus în funcție de mânuța lui Dragnea poate da afară șeful unui procuror care îl anchetează pe Dragnea. Ăsta e nivelul justiției românești.
    Realizezi că te bucuri pentru PSD, nu? :)

    00
  17. Asa vrea sa vad si ce patesc cei ce castiga si nu se tin de treaba? Sau au niste contracte atat de favorabile incat te intrebi daca cine la semnat din partea statului e foarte prost sau foarte hot. Orice asemanarea cu fapte sau persoane reale e pur intamplatoare. Ce am spus mai sus e pura fictiune…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.