Cele două abordări ale muncii.

Abordarea 1: muncim pe brânci tot anul pentru acele două săptămâni magice în Thailanda sau în Mexic. A fost scurt și scump, dar a meritat.

Abordarea 2: muncim mai lejer pentru două săptămâni în Grecia. Și niște weekenduri la Sinaia. Și două weekenduri la ski la Bansko sau

carti-08

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. Sau muncim si pentru altceva decat vacante scumpe si scurte

    00
  2. Corect Denisa, am fost si eu in situatia asta vreo 8 luni de zile. In tot timpul asta ne-au dat resturi. Noroc ca am gasit in alta parte!

    00
  3. Mai e şi o a treia: muncim pe brânci şi ne rugăm să primim salariul la timp. Este, din păcate, realitatea multor români. Şi nu toţi au unde să plece.

  4. … sau nu muncim si gata!

    00
  5. Cred ca ar trebui sa traim viata si fara sa „muncim”.

    Sa facem ce ne place, sa scoatem bani si sa ne simtim bine. Eu asta fac.

    00
  6. Cum altfel ai putea sa vezi lumea decat muncind pentru bani de bilete si cazare?
    Fiecare munceste pentru ce vrea, si nu cred ca e trebuie sa-i judecam noi.

    00
  7. Mai exista optiunea: munca la stat si aici ma refer la cei „exclusivisti”. Acei oameni care lucreaza un mandat de cativa ani in folosul poporului, care incaseaza banii in conturi pentru a dormi, pentru a viziona filme, pentru orice… care pleaca in excursii „de serviciu”, platite de noi.

    00
  8. Sunt invidios pe voi cum va descurcati cu timpul. As munci si eu dar nu am timp.

    00
  9. +1 pentru abordarea 3 a lui nobody.

    00
  10. Abordarea 3: muncim cu plăcere pentru cele 2 săptămâni magice, cele 2-3 city break-uri anuale și banii de bere din timpul săptămânii.

    00
  11. @Denisa se ajunge acolo pentru ca angatul se face ca munceste la fel seful se face ca plateste. Multe companii se arunca la munca fara sa stie care le sunt costurile si la sfarsit poate le iese ceva .

    00
  12. Eu mai cunosc o abordare. Tipu a muncit pe branci 3 ani. La fel si sotia lui. Au platit anticipat creditul la garsoniera. Apoi urmatorul an s-au plimbat 2 saptamani prin Romania si 2 prin Europa. Apoi inca 1 an au mai strans bani. Apoi au luat credit prima casa si si-au luat 3 camere, fara sa vanda garsoniera. Isi propun ca in urmatorii 3, maximum 5 ani, sa achite anticipat si cele 3 camere. Tipul are 31 de ani

    00
  13. Furam si avem de toate!

    00
  14. Nu stiu daca alegerea e asa de simpla atat timp cat veniturile si timpul tau liber sunt controlate de altii.

    00
  15. Sau, muncesc alti pentru noi si mergem in cate vacante vrem, oriunde ne dorim.

    00
  16. @Daniel Mihai: primesti 2 palme (glumesc) dar esti prea idealist!

    00
  17. Intrebarea mea este: muncim ca sa traim sau traim ca sa muncim?

    00
  18. remus, du-te tu in deva sau hunedoara, stai un an, dupa care da lectii despre cat de tare esti

  19. @Remus
    Ai vreo obligatie? Ai copii? Atunci sa te vad cu sfaturi d’astea.
    a) In orasele de cacat unde o munca gen vanzator la magazinul de la colt e ca si cum ai fi CEO la Apple, viata e grea. A-i spune angajatorului (un negru) ca „nu tolerezi asa ceva” este echivalentul sinuciderii. Intretinerea, energia electrica, laptele si malaiul trebuiesc platite. Intoleranta trebuie aplicata de sus, de la institutiile care controleaza respectarea legii.
    b) Daca n-ai bani de zahar si de ceai, cum sa mai poti pune deoparte si pentru miere?

    00
  20. nobody is full of shit

    00
  21. Din perspectiva celor cu bani: muncim ca să o înteţinem pe panaramă şi ca să avem siguranţa că avem ce fute pe ziua de mâine

    00
  22. De cand lumea si pamantul prostia si domnia s-au platit scump.

    00
  23. @Denisa: Pentru început, hai să stabilim un lucru: nu există „nu are unde să plece”! Avem în schimb „mi-e frică să plec” și „cine mă mai plătește să fac aproape nimic toată ziua”. Take your pick.
    Acum că am lămurit asta, trebuie menționate 2 aspecte:
    a) salariul nu îți este dat la timp doar pentru că tu tolerezi asta; angajatorul este doar nesimțit, dar tu ești prostul care permite acestui abuz să funcționeze și nu ai dreptul să te plângi când tu te complaci în situația în care te afli
    b) dacă lucrezi de ani de zile în aceeași firmă de rahat dar nu ai pus deoparte bani măcar cât să trăiești câteva luni fără salariu, ești prost și îți meriți soarta
    Mda, capitalismul e dur, bu-hu!

    00
  24. Abordarea 3. Muncim ca prostii 1 an, ne trezim la 5 AM, incheiem anul pe + (pe hartie), ne bucuram, ne planificam revelionul in Egipt, si pe 20 decembrie aflam ca cel mai important client e insolvent si ne-am luat o mare teapa.

    00
  25. Mă duc în Hunedoara. Dacă după 3 luni încă behăi de foame, de ce naiba mai stau acolo?
    Cei născuți în Deva sau cu familie au interdicție de a părăsi localitatea? Într-adevăr, dacă era ușor, toată lumea ar fi făcut-o deja, dar, repet, dacă nu faci nimic să-ți îmbunătățești situația nu ai dreptul să te plângi.
    Dacă nu știi decât să vinzi la magazinul din colț, ar trebui să vin eu să te invăț să vinzi mai bine sau să-ți sugerez să te apuci de altceva? Dacă angajatorul poate găsi în 15 minute pe stradă pe cineva care să te înlocuiască, atunci ai făcut ceva greșit. Și nu, n-o să-ți plâng de milă când ești înlocui cu cineva care se multumește cu 85% din salariu tău, pentru că și tu ai rupe ușa dacă în altă parte ți s-ar oferi 15% în plus.
    Mda, sunt viteaz, pentru că altfel aș fi un altul dintre ăia care încă își mai aștepată salariul de acum 2 luni ca să-și cumpere o pereche de papuci sau să achite datoria pe caiet de la bar, după caz.

    00
  26. @Remus – esti destept de puti. Ce spui tu nu are nici o legatura cu capitalismul, ba chiar in capitalism aia putini ii controleaza pe aia multi. Si da, ofertele de munca pentru oameni la 40-50 de ani, cu o singura calificare, si aia fara cautare, sunt extrem de reduse. Da’ nu-i nimic, continua sa-ti spui ca toti putem reusi, ca doar asta e capitalismul, reusita celor multi.

    00
  27. Ciudate abordarile tale. Tu de ce parte esti?

    00
  28. @Ovidiu Militaru Misto abordare – La 36 de ani termina de achitat casa. Intre timp fac si puradel. Apoi isi iau masina. Apoi se pregatesc sa ia casa la puradel. Si tot asa muncesc toata viata pentru cateva vacante si niscaiva pereti. O fi bine?

    00
  29. Sau muncim de unde mergi de obicei in vacanta, si plaja e la 20 minute de mers pe jos. Doar ca iarna ploua, si vara oceanul tot rece este. :)

    00
  30. Mexic? U real, bro?

    00
  31. @nobody – iar propunerea ta e? stat cu parintii? chirie?

    00
  32. @Remus: nu am zis ca sunt eu in situatia asta. Dar crede-ma cand iti spun ca sunt multi romani care tariesc de la o luna la alta. In unele orase mici si la tara, inca se mai practica vanzarea „pe caiet”. Nu cash, nu card, nu bonuri de masa – caietul datornicilor care-si platesc datoriile cand iau salariul. De unde crezi ca au ei sa-si puna deoparte 5 sau 10% din venituri, cand veniturile inseamna mai putin decat facturile + mancarea (ca de medicamente, haine si alte ‘mofturi’ nici nu poate fi vroba)?
    Si unde sa pleci cand ai o varsta, ai de incasat trei salarii restante, te rogi sa nu-ti taie curentul/gazul/apa pana cand o sa iei banii si nu exista locuri de munca? Ce le spui nevestei si copiilor care au nevoie de hrana azi, nu cand iti gasesti tu ceva mai bun?
    In rest, ti-au raspuns Arhi si badday.
    Ne nastem egali, dar pornim la drum cu avantaje diferite. Unii la coada vacii, altii in puf. Sunt prea putini cei care pleaca de la coada vacii si reusesc in viata.
    Dar asta e doar parerea mea.

  33. @Denisa
    „Si unde sa pleci cand ai o varsta, ai de incasat trei salarii restante, te rogi sa nu-ti taie curentul/gazul/apa pana cand o sa iei banii si nu exista locuri de munca?”
    Italia, Spania…
    daca nu pleci intr-o situatie de soiul asta, poate chiar o meriti.
    Nu te mai tine nimeni in tara daca chiar nu poti face nimic unde esti.

    Disclaimer: sunt din Teleorman, mosia lui Dragnea. Feuda USLului din 1990. Am plecat din Romania in 1999. La fel ca majoritatea celor din generatia mea. In foarte rarele ocazii cand merg acasa vad ca foarte putini oameni au ramas- numai mosii, babele, copii si puturosii.
    Poti sa pleci, si solutii exista daca le cauti. A sta pe loc fara sa faci nimic pentru a-ti imbunatati situatia e criminal. A sta pe loc cand mai ai si copii… e si mai rau. N-o sa ma bag la discutia cu „de ce faci copii daca nu ti-i permiti” ca e alta branza.
    @Ovidiu Militaru
    Daca fac eu bine socotelile, nenea ala e insurat de 5-6 ani la 31. Ceea ce se traduce cu divort la 40 si impartit totul in doua.

    00
  34. @Denisa „nu exista locuri de munca” – te referi la calificare pe care o are persoana (ipotetica) in cauza.
    Nevestei si copiilor care au nevoie de hrana azi le spui ca n-ai reusit sa te lasi de fumat / pacanele / alte vicii.
    Hai sa nu mai plecam capul la toti cei ce se plang. Uita-te in orasele relativ mici, cand treci pe langa baruri (eventual cu pacanele) si vezi cam ce categorie de oameni reprezinta clientela de zi cu zi: Exact aia care se plang ca n-au ce manca.

    00
  35. Mai e o variantă: Muncim cu pasiune la ceva ce chiar ne place. Și cînd ne luăm vacanță mergem în Thailanda. :D
    But not everyone is a programmer.

    00
  36. Sau uncim pe branci si nu plecam nicaieri pt ca patronul ne da concediu doar in acte, iar daca vrem sa plecam in concediu amenninta ca ne da afara

    00
  37. Astia ca Remus sunt exact ca politicienii romani care sunt rupti ttal de realitate…ceva de genul Maria Antoaneta „Daca nu au paine sa manance cozonac”. Pai daca esti vanzatr la butic sau muncitor la saiba cine te pune director daca pleci? Tot la un butic vei pleca sau la alta saiba.

    00
  38. Muncim mult, in fiecare zi, muncim cu speranta ca intr-o zi vom avea atatia bani incat sa calatorim mai mult, sa vedem lumea, sa avem parte de noi si noi experiente care sa ne dezvolte si sa ne duca la un alt nivel de gandire.

    Atunci cand sunt plecat intr-un alt colt al lumii, stiu ca trebuie sa muncesc in continuare, astfep ca dupa o zi istovitoare prin muzee, castele, temple sau alte minuni fac un dus si mai stau o ora doua sa scriu pe blog.

    Stiu foarte multi care nu doresc sa aiba contact cu internetul, cu telefonul cu nimic atunci cand sunt in vacanta. E trist, pentru ca eu vreau sa muncesc mereu si sa fiu mereu in vacanta. Nu-mi ajunge 2 saptamani, nu-mi ajunge 4 saptamani, nu-mi ajunte 10 saptamani, vreau sa calatoresc tot timpul dar sunt constient ca pentru asta trebuie sa muncesc foarte mult.

    Asa vad eu lucrurile, iar anul asta probabil ca nu am sa plec nicaieri pentru a realiza o parte din acest vis nebun al meu. Sper sa reusesc.

    00
  39. De cat mult si fără rost mai bine puțin si prost!, Cine ii harnic si munceste ori e prost ori nu gândește!,….Muncim pentru patronii noștri sa aibă si ei un ban ptr fie…vacante in Dubai etc…

    00
  40. Cred ca de as avea o pensie de 1000 de lei as fi cel mai fericit nu cred ca o sa am norocul tatălui meu si probabil intr-o zi o sa devin din nou somer . Democratica ptr uni dintre noi începe sa devină ucigatoare …sa fi stresat ca va veni o zi când patronul nu va mai avea nevoie de serviciile tale si te va pune pe liber așa cum am plătit eu anul trecut după 26 de ani in care am pus si eu umărul la supraviatuirea firmei…exista cineva sa-mi îmi scoată ideea asta din cap

    00
  41. Depinde …

    Noi am placat cate 6 luni din tara, dar asta a insemnat ca in ultimii 3 ani 80% din bani s-au consumat pe asta. si sunt sume destul de mari, daca fac adunarea. Inca suntem la stadiul in care dorim sa adunam ‘amintiri’, asa ca ne tinem departe de alte cheltuieli, tocmai pentru a ne subventiona placerea asta de a umbla. Anul asta nu sarim oceanul, dar in mai am planificat 3 saptamani in Croatia, unde am fost deja de 3 ori. Din nou, se vor ‘pierde’ destui bani, dar zicem noi ca merita.

    Sunt multi angajati care au si altceva pe cap. Noi nu avem inca niciun copil, asa ca ne bucuram de o anumita libertate. Castigam bine, nu avem nicio datorie, mai putem pune si cate un leu deoparte (nu atat de multi, pe cat ne-am dori, dar ajungem si acolo). Nu toti au salarii foarte bune (sunt multi care, asa cum spun alti comentatori, primesc salarii din care abia se tarasc de la o luna la alta), tot mai multi isi pierd locurile de munca.

    Noi, astia cativa norocosi care ne putem ‘arunca’ la niste vacante, nu trebuie sa pierdem din vedere ca NU suntem reprezentativi pentru Romania. Sunt extrem de multi oameni care traiesc la limita saraciei (sau deja au intrat ‘adanc’ in ea, pentru care 100 de euro sunt bani enormi. Pe astia nu-i mai pun pentru calatorii, eventual cumpara mancare sau rechizite pentru copil.

  42. Traim o singura data.
    Ca si dojo, eu si partenerul meu nu suntem o mostra reprezentativa pentru cei din generatia noastra… dar din alte motive. Oamenii de seama noastra au copii, si nu stiu cum se face dar de unde ma uit eu toti sunt nefericiti intr-o oarecare masura. Noi am ajuns la concluzia ca nu traim intr-o lume unde institutiile din paleolitic mai au vreo viabilitate, si ca a face alegeri majore in viata numai pentru ca „asa se face” in lumea asta… e o tampenie sinistra. Si atunci… calatorim des si mult (avantajul de a-ti putea face slujba de oriunde daca ai acces la net)…
    Calatoritul e frumos, dar nu-i pot intelege pe oamenii care merg de mai multe ori in acelasi loc. Lumea e prea mare.

    00
  43. Pai ma oameni „buni”, tara asta e formata din batrani prosti ca noaptea care nu sesizeaza ca idiotii ce ii conduc isi bat joc de ei in fata. In acest context, cum vreti sa ne mearga mai bine ? Si nu prostia e mai crunta, ci saracia. Ii poti manevra cum vrea coiu tau, cand ei sunt lesinati dupa o punga de zahar si o sticla de ulei. Nu are cum sa se schimbe situatia cat timp 99 % sunt saraci. Astya ne e tara, noi care mai avem ceva in cap e mai bine sa plecam, ma fut in el nationalism cand stiu ca aici nu am nicio sansa, nu ii pasa nimanui ce am in cap….

    00
  44. Alin
    NU prea are vreo legatura cu subiectul initial, dar te inteleg.
    Adevarul trist despre Romania este ca nimic nu se va schimba pana cand generatia care avea 40 de ani in 1989 nu moare. Sunt parintii si bunicii nostri, dar in mod sincer, la ora asta ei sunt problema.
    Nu e vina lor. Au crescut intr-un mediu unde aveau o relativa securitate si nu prea multe optiuni. Pana prin 80 si ceva, chiar traiau comfortabil. Ei asta stiu. Si in 90 s-au trezit aruncati intr-o realitate pe care nu numai ca n-o inteleg, nu au cum s-o inteleaga. Majoritatea. Cum sa-i explici unui astfel de om ce e ala un interviu si ca nu, nu e o formalitate, nu, nu primesti raspuns pe loc? El tot ce stie despre interviuri a vazut la TV.
    Cum le explici la amaratii aia de la Oltchim de ce trebuie sa mearga in somaj?
    Pe de alta parte, mai e si chestia urmatoare:
    Nimanui nu-i pasa de ce ai tu in cap. Daca ai ceva de dovedit, trebuie sa iti sufleci manecile si s-o faci pe numita chestie, pentru ca, da, toata lumea crede ca are cele mai nemaipomenite idei in cap. Magaria e ca ce ai in cap nu conteaza. Conteaza cum folosesti ce ai in cap.

    00
  45. @AMLia , hai sa nu mai mergem la serviciu ca poate ne calca masina pe drum. De unde e regula asta, insuratoare la 25, divort la 40?

    @nobody, masina are deja. In alta ordine de idei, viata este o chestiune de prioritati

    00
  46. Cum nu are legatura ?! Din ce am spus eu deriva absolut totul ! Sau tu nu intelegei care sunt cauzele pentru care avem o tara de rahat ?! AA?

    00
  47. @Ovidiu
    Fail mizerabil. In conditiile in care ceva pe langa 60% din casatorii sfarsesc in divort, trebuie sa fii fie ingrozitor de prost sau ingrozitor de optimist ca se te mai apuci de asa ceva. Iar mai ales cand te casatorest de tanar si iti petreci cei mai buni ani muncind ca un sclav… go figure.
    Casatoria este o institutie mult prea veche si intepenita ca sa mai functioneze. Cine dracu isi mai petrece viata conform unei institutii din neolitic?

    Oamenii chiar se trezesc la un moment dat, si-si dau seama ca viata e mai mult decat munca de sclav pentru obiecte si proprietati.

    00
  48. Alin,
    Nu o lua in seama pe AMLia. Ea debiteaza aiureli mari cat aroganta ei de roman stabilit in Anglia (asa cum au aroganta mai toti romanii stabiliti acolo)

    00
  49. Nu iau in seama pe nimeni, imi spun doar parerea, in cunostinta de cauza, ca sunt de la tara de origine si stiu ce vorbesc. Si daca sunt aroganti, nu cred ca au motive. Eu sunt de parere ca oricine ai fi in viata, tot nu ai de ce sa te dai mare : 1. pentru ca asta fac analfabetii doar , si 2. pentru ca oricum sunt altii pe langa care esti un vierme, asa ca..

    00
  50. @Zola Propunerea mea este sa muncim pentru noi, nu pentru altii. Nu recomand statul cu parintii, ba din contra. Insa chiria nu este atat de re a pe cat vrea romanul s-o vada.

    Propun sa muncim pentru noi, nu pentru obiectele scumpe care ne inconjoara.

    00
  51. …sau nu muncesti niciunde.Nici nu ai muncit vreodata.Ai 26 de ani si 6 copii.Care traiesc cu ce apuca.Uneori mai cauti fier sa ai bani de mancare.pentru bautura si tigari nu-ti faci griji deoarece ai alocatia copiilor.Te uiti la tv si vezi ca mai vine un val de scumpiri.Te gandesti ca ar fi bine sa mai faci un copil …sau doi.Problema e ca seara ajungi prea beat acasa sa te apuci de”treaba”.O lasi pe maine.Nu poti sa arati pe harta unde e Grecia si consideri ca Thailanda e o fata.Nu spun ca exemplul de mai sus reprezinta o majoritate dar cunosc cateva cazuri.

    00
  52. @Alin
    Citeste cu atentie, si mai mult de o fraza- iti dadeam dreptate.
    „Adevarul trist despre Romania este ca nimic nu se va schimba pana cand generatia care avea 40 de ani in 1989 nu moare. Sunt parintii si bunicii nostri, dar in mod sincer, la ora asta ei sunt problema.
    Nu e vina lor. Au crescut intr-un mediu unde aveau o relativa securitate si nu prea multe optiuni. Pana prin 80 si ceva, chiar traiau comfortabil. Ei asta stiu. Si in 90 s-au trezit aruncati intr-o realitate pe care nu numai ca n-o inteleg, nu au cum s-o inteleaga. Majoritatea. Cum sa-i explici unui astfel de om ce e ala un interviu si ca nu, nu e o formalitate, nu, nu primesti raspuns pe loc? El tot ce stie despre interviuri a vazut la TV.”
    Also, modestia este pentru cei care n-au cu ce sa se mandreasca. Nu suntem toti egali, si poate daca unii oameni ar invata chestia asta ar reusi sa faca mai mult in viata decat sa arunce cu cacat in sus in speranta ca se va lipi de cei de deasupra ta.

    00
  53. Lia, da, am observat. Si sa stii ca sunt de acord cu tine. Dar hai sa nu confundam A NE DA SEAMA CE MERITAM SAU CE PUTEM cu A FI FATARNICI ! E o mare diferenta, intelegi?

    00
  54. AMLia scrie: ”Casatoria este o institutie mult prea veche si intepenita ca sa mai functioneze. Cine dracu isi mai petrece viata conform unei institutii din neolitic?”
    Bine ca esti tu din epoca viitorului. Ia nu mai critica casatoria, cu snobismul tau de taranca din UK, ca nu totul e asa cum ti se pare tie, mai draguto.

    00
  55. unu, (perioada)001 spre 2, dar nicio data 1.

    00
  56. @Zedicus, n-ai dreptate.. AMLia nu e taranca din UK.. e doar o sarantoaca din Romania care crede ca daca are dupa ce bea apa prin strainatate s-a si desteptat.. se vede treaba ca i s-a dus intre timp si bruma de desteptaciune romaneasca..

    00
  57. Toti care ati comentat aici, fie nu aveti bani, fie munciti pe degeaba (salarii de nimic). Sunteti atat de limitati incat nu luati in considerare posibilitatea de a fi voi in varful piramidei si nici nu va intereseaza. Sange in cohones si sigur reusesti. Nu va mai ascundeti dupa fusta mamei si incercati cat mai multe tampenii!

    PS: Banul trebuie sa munceasca pentru voi, nu voi pentru bani, asta daca nu cumva sunteti prea saraci sa va cumparati lucruri ieftine…

    Succes!

    00
  58. ioi ma daniele, atotputernicule, micule demiurg. da io nu asa am spus, ca trebe sa ne luam coaiele-n mana ?! :)) Dar ia zi-ne tu, micule guru al finantelor, ce afacere asa bengoasa putem face in romanica asta, care e mai dusa pe pwla ca fetele de pe facebook ?!

    00
  59. Cu scuzele de rigoare pentru excepțiile de la regula, dar romanii nu stiu CUM sa muncească! Stiu ca asta e un alt subiect, dar vroiam sa-l ating putintel!:)
    Cat despre vacante, numai timp sa fie, ca bani io cred ca se găsesc! Am fost tot timpul nelamurita de o chestie: romanii se plang ca nu au bani, dar sunt tot timpul la gratare, cluburi, cumparaturi etc. Dilemma much? :)))
    Mexicul e cam periculos la ora asta, asa ca nu e de recomandat! :D As alege Grecia oricând! :)
    P.S. Deci nu mai e cool sa te mariti? Darn! :))))

    00
  60. Frumos la Basnko, am scris despre cat de frumos e si la bulgari, mai intai sa ne vizitam vecinii pe urma ajungem si in Seul :D

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.