Dan Bulucea minte: Google România are treabă cu Adwords!

Când declari că Google România nu are nici o treabă cu Google Adwords, așa cum face Dan Bulucea aici, trebuie să fii un pic aerian. Sau să îți aduci aminte de ce ai făcut și de ce faci tu, ca birou local al Google în România.

Pentru că pot apărea unii care spun că minți și că Google sifonează bani prin Irlanda pentru că acolo au scutiri de taxe și aici ține cheltuielile la minim pentru a nu plăti taxe în țara de unde suge bani și pentru a-și ascunde veniturile.

Iată și dovada, primită pe adresa unei firme a cărei adresă a fost luată de la Registrul Comerțului de Google România pentru a-i trimite scrisori nesolicitate, dar semnate cu numele unui om și al Google România. Adică spam.

Deci Google România n-are nici o legătură cu Google Adwords, dar trimite scrisori în numele acestora? Cum vine asta?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

35 comentarii

  1. Nu inteleg. Ce sifoneaza? Oamenii din Romania promoveaza serviciul. Factura se emite pe Irlanda, cu taxare inversa daca esti platitor de TVA si inregistrat in ROI. Deci 24% se duc la statul roman.

    Daca mai vrei dovezi, sa stii ca se organizeaza conferinte/seminarii/workshop-uri pentru agentii si business-uri in care se promoveaza Google AdWords.
    Se mai organizeaza si Online Marketing Academy, pentru a forma tineri in spiritul Google AdWords.

    00
    • Defineste-mi acel spirit te rog frumos, are o tenta mistica.

      00
    • „pentru a forma tineri in spiritul Google AdWords.”

      Frate, nu te supara, dar mai am putin si vars.

      00
    • daca o firma straina face profit pe teritoriul altei tari am impresia ca trebuie sa plateasca si altceva decat TVA. cum ar fi un impozit pe profit sau ceva redevente.

      00
    • @Andrei: OMA nu „formeaza tineri in spiritul Adwords”. OMA promoveaza Adwords si marketingul online iar doritorii pot mai apoi sa se pregateasca si sa sustina examenele de certificare pt a deveni specialisti Adwords.
      Ceva oarecum similar face si Bing.

      00
    • Cred ca nu stii exact cum functioneaza taxarea inversa. TVA-ul se inregistreza atat pe plus cat si pe minus, deci efectul net este 0.

      In afara de TVA mai e si problema cu impozitul pe profit. Avand in vedere ca toate acele activitati care au ca scop venituri prin Google Adwords se desfasoara in Romania, atunci si impozitul pe profit trebuie taxat tot in Romania.

      00
    • Ei fac ce ar face majoritatea oamenilor cand vine vorba de banii lor. Chiar daca fac ceva in zona sa zicem „din afara eticului” este totusi ceva legal.

      Google Romania este platit ca un agent de vanzari de catre Irlanda si ca atare este normal ca el sa nu faca mega profituri pentru ca nu detine active valoroase nu isi asuma riscuri si nu realizeaza nici functii creatoare de valoare, nu el a creat business-ul, el este asemenea unui agent de vanzari de real estate dar mult mai limitat.

      Pierderea in cazul de fata nu este la nivelul Romaniei oricum ci la nivelul tarii in care s-au creat produsele si serviciile Google pentru ca acolo ar fi trebuit sa se inregistreze veniturile nu in Irlanda sau Romania (acolo s-a creat valoarea adaugata).

      In Romania este normal sa se obtina o marja de profit MICA DAR SIGURA atata timp cat produsele si serviciile Google nu sunt create in Romania. Problema apare atunci cand se declara pierderi de catre o astfel de companie.

      00
    • Spiritul AdWords e ala in care tu dai bani pe promovare PPC atunci cand te faci mare, iar ei te invata niste marketing online intre timp.

      Profitul inregistrat de cei care se promoveaza pe Google si au afaceri in Romania se duce la statul roman. Daca eu pornesc maine de la mine de acasa o campanie in care targetez useri din china, inseamna ca ar trebui sa plateasca si statului chinez ceva?

      Regret sa va spulber visele dar majoritatea companiilor vor sa faca bani. Si sa nu arunci cu bani intr-o tara, mai ales cand ai alternative, e un pas destul de bun.

      00
    • Care tva? Sunt platitor de tva in ro, sunt inregistrat in registrul tva european. Adica, mi se elibereaza factura fara tva. Ce tva castiga statul roman?

      00
  2. Toate-s vechi și nouă-s toate! E o formă de furt organizat, așa cum erau SOVROM-urile în anii 50, firme care mutau valoarea creată de români către imperiu sovietic.
    Tuturor astora care încurajează neplata taxelor către statul român le urez să-și trateze copiii în state precum – Andorra, Insulele Virgine Britanice, Seychelles, Insulele Cayman, Luxemburg, Cipru sau Malta.

    00
    • Va deranjeaza ca platesc impozite mici in Irlanda? Pai, zic sa faceti impozitele mai mici si sa le plateasca la voi, valabil pentru orice tara nu doar Romania.

      00
    • @Radu Paradisurile fiscale nu sunt exemple de urmat și nici de încurajat. Sunt doar entități tolerate politic pentru ca cei mai lacomi bogați ai lumii să aibă și mai mulți bani.

      Dacă vrei spitale, vrei medici bine plătiți, autostrăzi, școli și altele (așa cum se strigă zilele acestea pe stradă) ar fi bine să înțelegi că acestea se fac din impozitele plătite de marile companii.

      00
    • @Radu – Am să am răbdare cu tine și îți voi explica mai bine.

      Corporațiile trebuie să respecte legea de pe teritoriul unde derulează afaceri. Nu există derogare doar pentru că e cool sau doar pentru că e putred de bogat.

      00
    • Ghici ce, Irlanda le are pe toate. Si nu e paradis fiscal, doar corporate tax e 12.5%, restul e taxat normal spre mult.
      Si ca idee, lacomii bogati ai lumii nu sunt obligati sa-ti plateasca tie medicii si autostrazile, asa ca trebuie incurajati si pastrati.

      00
    • Evident ca trebuie sa respecte legea, lasa complexele de superioritate.

      00
  3. da, n-are nici o legatura, dar in mod ciudat oamenii de la Google Romania te pot ajuta cand ai probleme cu Adwords. cum asa? au joburi la 2 firme Google sau la una lucreaza la negru?

    00
  4. Astia trimit astfel de scrisori inca din 2012, sau cel putin atunci am aflat eu de treaba asta. Si nu numai ei, cineva de la registru vinde datele de contact al firmelor noi infiintate catre tot felul de firme, inclusiv telekom, si altii.

    00
    • Deci Google, Bing si alte siteuri de acest gen se duc la Marioara de la registru comertului, arunca cateva sutici si gata are baza de date? Vorbim de Google, nu de un site aparut ieri, GOOGLE, ofera hosting business, au cel mai mare motor de cautare, voi credeti ca cineva raporteaza zinic firmele noi infiintate?

      Scuzati-ma, abia am inteles ca toate intrarile din siteurile gen vrajitorul au fost introduse manual, rand cu rand, litera cu litera, cifra cu cifra, de fiecare data cand aparea o firma un indian redacta o scrisoare.

      Prima oara cand iti faci firma, ce-i frumos sa faci? Un domeniu, domeniu il inregistrezi pe firma, siteul il inscrii in Google,posibil sa-ti hostezi emailul firmei la Google, te inscrii cu AdSense si folosesti serviciile Google mult timp, apoi te intrebi de unde au datele de contact?

      Compar 2 situatii, eu, prezent online si o alta persoana ce nu s-a conectat la internet pana acum, respectivul nu a primit nici o scrisoare deci nu cred ca e vorba de o conspiratie Google – statul roman + registru comertului ci e vorba de Google ce detine monopolul si prin intermediul prajiturilor anticipeaza comportamentul.

      00
    • @Alin nu trebuie sa fii google ca sa ai acces la baza de date a ORC.
      ORC vinde datele de multi multi ani. daca iti infiintezi o firma noua azi si nu desfasori activitate, nu iti faci publicitate, nu dai datele nicaieri, in scurt timp vei primi telefoane de pe la alde Metro, firme de sondaje, forex-uri, you name it.

      00
    • @Alin: si daca Google e mare, ce? nu trebuie sa se duca fiecare in parte la registrul comertului. probabil nici nu trebuie sa mearga nimeni pana acolo.

      am vazut cazuri cand cineva a primit plic d-asta pentru fiecare firma pe care o avea.

      Romtelecom m-a sunat la 30 de minute dupa ce a fost gata hartia de la registrul comertului. cred ca m-a sunat chiar inainte sa aflu eu ca e gata hartia, ca nu m-am ocupat personal. asa ca explica unde puteam baga datele ca sa le vada Romtelecom asa repede. merci.

      00
  5. Ok, deci nu au treaba cu Google Adwords.

    Totusi cu ce se ocupa ei in Romania? Ofera suport tehnic pentru utilizarea Android sau Chrome? Vand Chromebook-uri? Ce fac totusi in Romania? Ca altfel eu nu mai inteleg nimic.

    00
    • in romania cred ca fac laba si niste omuleti doar se dau mari ca lucreaza la google. nici in alte parti nu fac prea multe sau cu prea multi oameni de-ai lor ca au o ierarhie de kkt. deci ori esti un tip f destept si sclavu lor ori esti o laba care se bucura ca a batut alti fraieri la interviu si are un post la google.

      00
  6. la google romania am impresia ca s-au infiltrat tot felul de personaje haioase.
    omul a vrut sa sublinieze ca google bucharest srl nu are nicio atributie in procesul de facturare a clientilor din .ro, a operatiunilor de publicitate online, contractul oricarui utilizator de google adwords fiind semnat intre utilizator si google irlanda.

    00
  7. articol interesant de citit pe tema asta, cu firme care exporta profitul in tari cu taxe mici, etc

    http://www.contributors.ro/economie/da%C8%9Bi-share-la-decalogul-beps-sau-de-ce-ne-intereseaza-ce-s-a-intamplat-pe-51015/

    00
  8. @Zoso: Sunt destul de sigur ca adresa firmei nu e luata de la registrul comertului, aia e scrisoarea tipica ce iti soseste dupa ce te-ai inscris in AdWords.

    Poti sa incerci, iti faci un cont dummy de Gmail, activezi AdWords si iti completezi adresa iar apoi in maxim 3 luni iti ajunge plicul ala.

    Nu am probat dar s-ar putea ca acest plica sa-ti ajunga in posta si ca urmarea a inregistrarii in Google Places.

    In rest e cum spune Andrei in postul 1, exista o divizie AdWords pentru Romania, serviciul e fara TVA pentru persoanele fizice si cu TVA pentru persoanele juridice platitoare de TVA iar banii se duc la:

    Google Ireland Limited
    Gordon House
    Barrow Street
    Dublin 4
    Irlanda

    00
    • Corect, si tata a primit aceeasi chestie. De la Recom, asa cum face si Romtelecom si lista firme si multi altii. La listafirme costa 79RON/luna abonamentul pentru asa ceva.

      00
    • ejnebun, aia e adresa firmei lu tata, sunt convins că nu s-a inscris la nici un adwords :)

    • E tristut ca la nivelul lor recurg la asemenea metode.

      Pe de alta parte e poate printre putinele „oferte” adevarate pe care le-am primit. Pentru un PFA sau o firma mica investind 50-100 de lei poti face o lista precisa de cuvinte cheie, sa ai habar cam in ce te bagi cand vine vorba de SEO. Nu de putine ori am gasit total eronate listele facute de uneltele AdWords, atat ca volum dar si ca pret licitat per click.

      00
  9. Analfabeti. Moneda nationala este leul. Dar na, si fostul PM folosea „RON”, deci asta e tara. Daca m-as duce in State sa le zic alora ca le platesc in USD imi iau si 2 flegme-n gat.

    00
  10. De ce nu va plac scrisorile alea? Nu stiu daca ati observat, dar va dau gratis 250lei in Adwords care sunt extrem de utili daca stiti sa-i folositi. Din partea mea, sa trimita zilnic spam din asta. Mie spammerii nu mi-au dat niciodata nimic, altfel clar n-as mai filtra spam-ul si l-as face pe tot sa vina inbox si chiar sa-i dea steluta de important.

    00
    • Daca bagi 50 de lei primesti credit de 250 de lei , deci 200 de lei extra.

      00
    • Corect, uitasem de faza asta. Insa de ex. am avut un client cu un magazin de cabine de dus care a primit un voucher din asta si cu el a vandut doua cabine doar cu banii din campania respectiva. Ideea e ca spamerii nu dau vouchere. Daca ar da, toata lumea ar fi fericita si spamul nu ar mai fi hulit.

      00
  11. NOU
    #33

    Stiam ca emailul nesolicitat se incadreaza in Spam. De cand e si corespondenta postala incadrata tot aici?

    00
  12. Parca scrie ca oferta e valabila pana in 2013. Sau vorbim despre altceva?

    00
  13. In multe cazuri in IT doar se platesc salariile pe romania si atat, e drept ca produsul lor este sau nu este vandut in Romania.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.