M-am apucat de meșterit prin casă!

Unii dintre voi au observat probabil, după întrebările pe care le mai pun pe aici, că priceperea mea în materie de meșterit prin casă e aproape zero. Și asta se datorează copilăriei petrecute în Giurgiu, unde am avut de înfruntat cei trei dușmani de moarte ai localnicilor: focul, șanțul și toporul.

De mic copil am aflat de unchiul de gradul patru sau șase Petreuș, care murise înghețat în șanț când se întorcea beat de cârciumă, deci să nu pui gura pe alcool niciodată, că uite ce poți păți, chiar dacă e vară, poți îngheța când te întorci beat de la cârciumă. Al doilea dușman, focul, era îndreptat fix către noi, copiii. Cineva cândva odată lăsase copilul să se joace la sobă și copilul se arsese și murise, deci nu te apropia de foc niciodată. Nici acum nu pot face un grătar, că mi-e frică de aprinsul focului. Nu de foc, ci de aprinsul focului. Al treilea dușman era toporul care tăia degete, nene. Periodic apăreau povești cu vecinul Gigel, care se întorsese beat de la cârciumă și se apucase de tăiat lemne și și-a tăiat degetele. Sau Ionel, care căzuse în topor și murise. Sau copilul care făcuse ceva cu toporul și se lovise și bla bla.

Toate astea se traduc prin “să nu faci nimic niciodată în casă, că mori”, slogan care e tipărit pe spatele certificatului de naștere pe care îl au giurgiuvenii. Bun așa, dar asta nu e valabil când ai chestii de făcut prin casă.

Ieri m-am enervat pe cabina de duș, că iar picura, după ce anul trecut proprietarul a refăcut-o și nu mai curgea. Am desfăcut masca, am identificat pe unde curge, am dat cu silicon alb Bison și am așteptat să se usuce. N-a fost bine, curge și prin alte părți. Așa că am zis că e momentul să fiu bărbat și să o desfac și să o spăl și să o etanșez din nou.

cabina-dus-demontat

M-am lovit de lipsa sculelor necesare, pentru că atunci când nu umbli, nu ai nevoie de scule, suni un meșter și vine el și cu tot ce trebuie. Am purces la Hornbach, am luat o trusă de înșurubat de 120 lei și m-am pus pe treabă.

trusa-insurubare

Am desfăcut totul, am frecat cu peria și cu buretele de sârmă, am pus pereții și acum aștept să se usuce pentru a da din nou cu silicon.

Dacă las siliconul ăla 12 ore să se usuce, se usucă complet, sau plâng după aia că s-a infiltrat apa prin el?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

79 comentarii

  1. dom’ injiner, din ce lucrari am executat si eu pana acum, siliconul ala transparent face treaba mult mai buna. ala alb se macina, face chestii urate, se intareste greu bla bla.

    00
  2. Vezi intai pe unde curge. Ce vreau sa spun este ca daca dai cu silicon la exterior spre exemplu si infiltratiile sunt la interior, o sa faca mucegai unde sta apa in masca. Da-i cu silicon si pe interior si pe exterior.

    10
  3. Mda, ai luat trusa gresita pentru umblat la robineti si cabine de dus. In cazul tau recomand cu incredere sa apelezi la un Dorel.
    Daca gresesc, imi cer mii de scuze, dar indica-mi ce piesa din trusa aia ai folosit? :))

    00
  4. din experienta mea eu zic ca ajung 12h.
    si ca sa fi sigur , exista tot de la bison o banda de etansare speciala pt cadite de dus : se lipeste de faianta si de cadita… pune-o si pe aia peste siliconul tau. o sa-ti trebuiasca un cutter :)

    00
    • costă 50 lei 2 metri, parcă.

    • pai si iti ajunge. ai de facut 2 laturi doar. alea care vin pe perete. eu zic ca e utila. daca o tai frumos sa se imbine bine la colt acolo in spate… plus siliconul pe care zici ca l-ai pus.. ar trebui sa scapi de probleme

      00
    • banda aia e un cacat. pana la urma se dezlipeste si lasa si niste urme pe faianta de nu el mai scoti decat cu perete cu tot.

      20
  5. E un început. Dar doar când vei meșteri la o Dacie cu vecinii, abia atunci vei primi diploma de Meșter Român Acreditat.

    00
  6. stai ca nu inteleg, ce legatura are siliconul cu cursul?

    00
    • ps, in silicon nu intra apa. nici macar cand nu-i uscat complet.

      10
    • In el nu, in schimb daca nu e uscat complet,pe sub el se infiltreaza apa.
      Cel putin asta am priceput eu.

      00
    • daca e pus ca lumea (presat sa intre bine peste tot) teoretic e ok chiar peste 1 ora (sa se intareasca la suprafata din motive de estetica).
      Da tre sa stii cum se pune siliconul (cu banda de mascare etc) ca sa iasa si bine si frumos :)

      00
    • orice cada flexibila se umple macar jumate cu apa pentru ca peretii cazii sa se desfaca un pic de faianta.
      dupa care se pune siliconul .
      asa se „aduna” mai mult silicon si cand se face baie/dus si peretii flexeaza nu se mai desprinde siliconul dintre cada si faianta.
      nus stiu cat de coerent am fost…

      20
    • foarte. am ințeles perfect ce spui.

  7. Trebuie sa umpli cadita cu apa cat timp e siliconul proaspat :)

    10
  8. Dacă în momentul aplicării siliconului suprafaţa este uscată cele 12 ore sunt suficiente.

    00
  9. Nu stiu daca se usuca in 12 ore.
    Dar stiu ca pe trusa asta de scule am dat acum cateva luni 30 sau 40 de lei, la lidl.

    00
  10. 12 ore ajunge, 24 daca vrei sa fii mai catolic decat papa.

    00
  11. Sigur esti roman ? Pentru ca romanii se pricep la orice.

    00
    • Man, nu e vorba ca esti roman si te pricepi la orice. Dar cand il vezi pe Dorel cum lucreaza, cand vezi ca face niste chestii care nu au nici o baza logica, cand vezi ca nu e in stare sa citeasca niste instructiuni de folosire, parca mai bine pui mana, te documentezi si iti faci singur. Poate prima data nu iti iese chiar bine, mai experimentezi, mai corectezi, dar dupa aia stii o treaba si nu mai platesti pe ce nu merita.

      00
  12. morala povestirii: sa nu te intorci beat de la carciuma

    00
  13. Articolul a aparut pe blog la 10.27, nu vreau sa te descurajez sau sa fiu un profet rau voitor, dar pe la orele 17-18, nu m-ar surprinde sa bagi pe blog sau facebook, ceva de genul – Stie cineva un instalator bun prin Brasov ?

    00
  14. trebuia sa iei si un fheon din ala „de mester” si uscai mai repede tot…

    00
  15. Important e sa fie foarte bine uscata suprafata inainte sa aplici siliconul (lasi 12-24 de ore).ca timp de uscare la fel. intinde siliconul si cu degetul (chiar daca te murdaresti) dar e sigur ca astupi bine rostul.
    Ca scule necesare pentru instalaii sunt bune un mox si o cheie franceza.

    00
    • am o palețică de plastic cu care întind siliconul.

    • Paletica e flexibila si s-ar putea sa nu puna bine presiune acolo unde trebuie. paletica e buna ca sa finisezi.

      10
    • Da-te cu putin sapun lichid pe deget sau freaca-te cu un sapun umezit, lasa-l sa se zvante putin pe mana si poti intinde linistit siliconul. Cateodata, in anumite pozitii, ai control mai bun lucrand direct cu mana (honi soit qui mal y pense :) ).

      00
  16. vezi ca vice.com era un articol despre „sfanta sarma”, poate te inspiri de acolo

    00
  17. Deci nu citim indicatiile de pe tub, intrebam pe net?

    00
  18. Incet, incer intri in roul de barbat.
    Mai pui mana pe una pe alta, nu le vei face perfect dar vei rezolva multe.
    Dorinta sa fie, ca se rezolva.

    Era un curent la un moment dat ca daca pui mana si iti rezolvi singur anumite probleme esti „dorel”, in sensul peiorativ :))
    Ma bucura ca lumea incepe sa aprecieze faptul ca are doua maini si ceva creier astfel incat sa poata sa se descurce si singur pe lumea asta, nu neaparat cu specialisti. Cel putin acolo unde se poate.

    00
    • de obicei aș chema pe cineva, dar acum m-am ambiționat.

    • De fiecare data cind m-am ambitionat sa repar chestii care curg/picura, am reusit sa ma enervez si sa chem pe cineva in final. Si mai Dorel decit mine sint putini.
      Dar eu sint mai special.

      00
  19. Nu știu dacă ai observat dar numitorul comun al spaimelor copilăriei este băutura; pot să pun pariu că și ăia cu copilul ars erau obosiți după o zi grea de consum.

    00
  20. Ursuleț de duș …

    00
  21. din experienta nasoala personala as zice ca siliconul care l-ai ales nu e bun. face coaja deasupra si ramane aer sub pojghita indiferent cat de bine il intinzi, in plus nu e nici elastic. chiar daca aparent arata bine, daca scapi o unghie in el se cojeste dupa ce imbatraneste putin.
    eu folosesc silicon transparent (sau negru unde e nevoie) pentru acvarii de la ceresit pentru chestiile de genul.
    cum au zis si oamenii trebuie curatata foarte bine suprafata, apoi intins cu simt si cu un deget inmuiat in apa cu sapun lichid/detergent de vase.

    00
  22. si inca ceva, cadita de dus trebuie sa stea cat mai fix. nu stiu daca ai observat, dar se pun niste caramizi sub cazi ca sa preia sarcina si sa nu o lase sa se miste.

    00
  23. Pentru chestiile din baie, silicon SANITAR – alb/transparent (functie de estetica) de la CERESIT. Dupa 1 ora se poate pune apa peste el chiar daca nu a facut reactie in toata masa ci doar la suprafata. Pentreu etansare intre cadita si perete nu se da cu silicon, se foloseste o banda autoadeziva (vreo 25-40 lei/2m la hornbach) se lipeste usor si se poate inlocui la fel de usor. Siliconul odata pus pe o suprafata acolo ramane pana la apocalipsa si chiar si dupa. Plus ca trebuie repetata operatia cam odata pe an. Exista solutii de indepartat siliconul dar functioneaza in proportie de 80%. In caz ca e nevoie de etansare la canalizare (coturi/imbinari) se foloseste o banda autoadeziva din aluminiu (20/25 lei la hornbach).

    00
    • Banda aia de care vorbesti tu e doar o mare porcarie.
      Solutii de indepartat siliconul care sa functioneze si macar 80% , din nou, doar teorii.

      Banda aia se dezlipeste daca curge pe ea apa calda.
      Siliconul se da jos prin metoda mecanica. Adica razuire.
      Experienta personala de Dorel. Nu sint mindru ca cei mai mari nervi la astea au fost.
      Pentru etansari, corect, silicon SANITAR. Care poate fi si alb sau transparent sau cine stie ce alte culori. Daca nu puneti sanitar o sa vedeti cum se dizolva atit de elegent incit o sa vreti sa aruncati totul pe geam. Din nou, experienta personala :)

      00
    • Jules stie ce vorbeste.

      – siliconul sanitar n-o sa se curete perfect de pe faianta niciodata
      – sunt solutii pe care le aplici dupa ce il razuiesti cu lama de nu se mai vededecat o pelicula pe care n-o prinde nici lama, dar nici cu alea nu se ia de tot, tot se mai cunoaste dupa
      – am incercat cateva soiuri de benzi, inclusiv aia de la Bison. De 2 ori (a doua oara am luat mai lata). Tot se dezlipeste.

      00
  24. din experienta mea, o sa plangi. lasa-l 24.

    00
  25. Eu am de facut o operatiune similara la cadă – de dat jos siliconul de pe partea cu faianta si pus altul nou (cel vechi a imbatranit, s-a detasat partial de buza cazii de baie si arata urat). Probabil o sa ma apuc de treaba dupa ce imi va da sotia un ultimatum :)
    Oricum, cateva idei de baza din experienta subsemnatului:
    Toate suprafetele pe care dai cu silicon trebuie sa fie curate, uscate si degresate (dai cu un tampon de spirt medicinal si lasi sa se usuce sau dai putin cu un uscator de par).
    – sa ai langa tine o rola de hartie igienica, pentru a sterge pe ici, pe colo, petele de silicon (inclusiv de pe maini, e o substanta pacatoasa și se întinde – eventual foloseste niste mănusi de plastic de unică folosință).
    – sa aerisesti bine camera de baie în timpul operațiunii, ca mirosul de silicon te poate ameți;
    – sa lasi sa se usuce cat mai mult, de preferinta cel putin 12 ore, altfel apa va inmuia siliconul neuscat si va afecta aderența lui la diverse suprafețe.

    Pentru interventii la instalatiile sanitare e bine sa ai in casa cateva scule de baza: un set de chei fixe de diverse marimi (astea tubulare nu sunt practice), cateva surubelnite sanatoase (cu capete drepte si in cruce) o cheie franceza, un cleste tip mops („mox” e un barbarism care zgaraie urechea absolventilor de liceu industrial, printre care ma numar), un fuior de câlți, vaselină si o lanterna puternica (pentru intervenții in zone slab luminate, gen sub chiuveta din bucatarie).

    In general, e bine sa ai in casa o serie de scule de care sunt sanse mari să ai nevoie de destul de multe ori incat sa merite investitia (nu mai spun ca, odată dotat, vei avea sansa sa ajuti si vecini/vecine, tinere studente care stau in gazda in blocul tau etc. ;-)
    Lista orientativă, pe langa sculele enumerate mai sus, la instalatii sanitare:
    – Familia „cleștilor”: un clește tip patent, unul cu bot lung (tip spitz), un clește pentru taiat (sarmă, cuie etc.), un clește de cuie (zis și de potcovar), un clește papagal (cu gură variabilă).
    – Una, doua pensete metalice,
    – Ciocan clasic si o teslă (f. bună pentru lemnărie, scos cuie etc.)
    – Un bomfaier cu panze de schimb, atât pentru lemn cât și pentru metal
    – Un fierăstrău de mână, pentru tăiat crengi, bucăți de lemn etc.
    – Un set de dălți de metal și unul de lucrat în lemn, pentru ajustat diverse
    – Unul-două dornuri (punctatoare) pentru metal
    – Foarfecă de tablă
    – Un set de chei tip inbus
    – O menghină mică, pe care să o poți monta pe un scaun de bucătărie sau pe un blat de masă (se gasesc inclusiv din aluminiu)
    – Șurubelnițe de diverse tipo-dimensiuni (niciodată suficiente)
    – Creion de tensiune electrică (tip șurubelniță), bandă izolatoare, câteva bucăți de sârmă izolată, monofilară și lițată
    – O surubelniță electrică (gen bormașină) cu un set de biți de diverse tipuri
    – O bormașină cu rotopercuție, cu burghiuri pentru beton, lemn și metal
    – Pistol (ciocan) de lipit și letcon
    – Un cutter mai sanatos, un cutit vanatoresc si o piatra de ascutit
    – Ruletă metalică de cel putin 2 – 3 metri
    – Un set de pile de metal, cu diverse profile, plus una-două pile rașpel (pentru lemn).
    – Un stoc minimal și asortat de șuruburi, holzșuruburi și cuie de diverse tipo-dimensiuni.

    Dacă ai chestiile astea in casă, poti sta linistit si vei vedea că, în timp, se dovedesc utile și te vor scuti de multe probleme. Inclusiv atunci când nu vrei sa pui tu mâna, dar chemi un vecin, vei vedea că mulți se pricep dar nu au scule, iar problema se pune în termenii „dacă aveți niște scule, vă rezolv eu…”
    Dacă vrei sa treci la nivelul următor, atunci te poți gândi la chestii gen șubler, filiere, tarozi, polizor unghiular etc.

    Un ultim sfat: nu te baga la nimic legat de gaze. E si periculos, si ilegal. Mai bine chemi specialiști (și nu mă refer la vecinu’ Gică, ci la angajați ai unor firme autorizate).

    Spor la treaba!

    00
    • N-am inteles. Mai zi o data.

      00
    • Respect. Ești, probabil, genul de vecin bine pregătit și corespunzător dotat, plin de chef de muncă sâmbătă dimineața la 7.

      00
    • @ Many
      Buna poanta. Dap, am cam exagerat cu lungimea textului, dar a fost cu buna intentie…

      @ Cristi
      De fapt, sunt un lenes si sambata nu ma dau jos din pat inainte de 10.00 a.m. Ca sa nu mai spun ca am o multime de restante, inclusiv o oglinda mobilă de baie luata de la Ikea (din cele pe brat articulat…) care stă în cutia ei de peste un an, că nici pană acum nu am montat-o.

      Dar e adevarat, am ceva scule, unele moștenite de la bunicul meu (lacatus mecanic), inclusiv bormasina manuala produsa prin 1950. Pana acum, mi-au fost de folos in a pune la punct patru apartamente de bloc si o casa de vacanta la munte. Plus ca am ajutat si destule rude și cunoscuți – în general, în sistem de împrumut. Nu prea mă (mai) trage inima să șurubăresc in casa altuia, pentru ca am observat ca oamenii nu învață să-si ia scule, ci doar sa te sune cand ti-e lumea mai draga ca li s-a stricat una sau alta…
      Dar mai sunt și situații idioate, de genul vecinei – gravidă în luna a cincea – care a ramas în decembrie fara electricitate în apartament din cauza unui scurtcircuit la întrerupatorul becului din baie. În astfel de cazuri, intervin și rezolv, că altfel se uita nevastă-mea urât la mine :-)

      00
    • vreo trei sferturi am si eu.
      Si am lucrat si la gaze. Adica mi s-a parut chiar aiurea sa chem „firma” pentru a monta racordu intre plita si tevi

      00
  26. Si eu cred ca succesul va depinde de cat de fixa sta cadita.

    00
  27. Zoso, vezi că la Ceresit au şi nişte produse specifice pentru hidroizolare care conţin şi antifungii şi antimucegai. Put rău la montare, dar după, nu se mai înegresc şi nici nu mucegăiesc.
    Sunt special destinate pentru asemenea detalii de finisare. Vezi pe site-ul lor, toată paleta.

    00
  28. Vezi pe aici ce mai meșteresc altii, uneori sunt chiar chestii misto.

    https://www.reddit.com/r/DIY/

    00
  29. Foloseste o bucata de cartof pentru nivelarea siliconului. Datorita amidonului, siliconul nu se lipeste de cartof si poti curata ulterior urmele ramase.

    00
  30. Toate astea se intâmplă de la depunerile de calciu. Dacă reușești să repari și nu vrei să mai ai probleme, folosește periodic solutii anticalcar.

    00
  31. Asta e mai bun decit cel unviersal.
    Nu cunosc foarte bine produsele bison. Aici nu le vad prea des.
    https://www.bison.net/en/product.1587

    Trusa aia e gunoi. Daca o poti returna bine…daca nu ai grija ca mai mult strici cu ea.

    00
  32. Ok,
    Am pus silicon la cada acum 7 ani si nu are nici o problema.

    1) Cind cumperi silicon trebuie sa verifici citeva lucruri: a) Sa fie pentru baie, b) sa fie silicon II si nu amestecat ori silicon I c) Sa citesti pe fundul tubului data de expirare. Siliconul e bun maxim un an nedesfacut. Apoi e gunoi.
    2) Trebuie sa cureti siliconul vechi. Mecanic (lama) sau sint ceva produse de curatat siliconul. Nu e usor insa trebuie sa indepartezi si filmul care ramine pe suport.
    3) Freci toata zona unde vei pune silicon cu spirt sanitar. Lasi sa se uste
    4) Pui banda protectoare pentru a delimita zona unde vei avea silicon.
    Umpli cada cu apa.
    5) Tai capatul tubului la un unghi
    6) Cind pui siliconul trebuie sa-l imping in crapatura si sa nu fie doar pe suprafata. Faci toata lungimea intr-un foc. Fara opriri mai mult de 10-15 s
    7) Cu degetul inmuiat in apa cu sapun dai deasupra siliconului sa-i corectezi suprafata. Nu folosi pre mare presiune. Vrei ca sectiunea stratului de silicon sa fie triunghiulara si nu concava.
    8) Ridici banda de pe margini si eventual mai corectezi marginile.
    9) Vezi la instructiuni cit timp trebuie sa stea sa se intareasca.

    00
  33. depinde de „silicon”.
    ca sa fiu mai precis, eu i-as zice „caulking” si asigura-te ca este caulking pe baza de silicon si nu pe baza de latex. latex-ul e un cacat pansat cand vb de un mediu cu expunere constanta la apa si umezeala. (in cartier la mine cele 2 tuburi aratau aproape identic, le facea aceeasi firma, diferenta de pret e de sub 1 dolar, asa ca eu am luat tzeapa asta. nu-i de bani, e de timpul pierdut aiurea.)

    dupa ce l-ai pus, eu as astepta minim 24h pana sa dau cu apa pe el.
    daca tb totusi sa folosesti dusul, ia niste folie de plastic – de-aia de se foloseste ca sa protejezi mobilele cand zugravesti – si lipeste-o cu scotch sau cu banda adeziva de hartie (masking tape) ca sa protejeze zona la expunerea cu apa. ai grija ca banda adeziva sa nu adere la noul caulking, ca sa nu-l smulgi cand scoti banda.

    in plus, daca ai bleach – inalbitor – prin casa, pune asa ca la o cana intr-un recipient, inmoiae peria in bleach si mai da-i o spalatura inainte sa aplici noul caulking, apoi lasa-l sa se usuce. bleach-ul omoara sporii de mucegai si are rolul de a face peliculele de la caulking-ul vechi sa se desprinda.

    00
  34. NOU
    #72

    In loc sa angajezi un mester… Parca vad ca te vaiti ca nu mai sunt mesteri :))

    00
  35. Incet, incet te prinde „boala” asta a persoanelor in varsta. Boala de a strange tot felul de lucruri nefolositoare si de a mesteri orice… Cea pe care tocmai tu o blamai :D

    00
  36. Vezi ca in LIDL erau mai ieftine trusele, saptamana trecuta. Nu WGB, dar tot ieftinituri si sunt cat de cat ok pentru casa. Ma rog, pana cedeaza mecanismul clichet si apoi ai doua optiuni:
    – pastrezi capetele si iti iei un clichet profesional (costa inca o data cat trusa aia dar e mai rezistent si se gasesc kit-uri de reparatie).
    – iti mai iei o trusa la fel si ai de doua ori mai multe capete.
    Eu lucrez la U..ior si am acasa un minim de scule bune pe care mai mult le sterg de praf dar in caz de nevoie, am pe ce sa pun mana, o surubelnita, un cleste bun sau un set de chei daca surubaiesc ceva la masina.

    00
  37. Scribd.com
    Cautare dupa black and decker pe documents. Spor la citit.
    Black & Decker the Complete Photo Guide to Home Repair
    Black & Decker the Complete Guide to Bathrooms
    Black & Decker the Complete Photo Guide Homeowner Basics
    Nu publica comentariul.

    00
  38. Geez, chestia aia metalică de sub recipientul de Dove e scurgerea de supra-plin? Chiar ai ușile ATÎT de etanșe?!

    00
  39. La o cabina ca in poza ta cam cate tuburi de silicon se folosesc la montaj ,
    eu mi-am comandat un model de cabina de dus si ma intreb daca doua tuburi imi vor ajunge ? modelul este acesta

    00
  40. Si eu ma mai apuc de mesterit prin casa unde lucrurile nu necesita o treaba mai complexa. Daca nu ma descurc, chem un mester si gata treaba.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube

Alte articole

Alte linkuri (mostly NSFW)