Despre hosting: când 700 like-uri greșesc…

(de Horia Vasiliu, Webfactor)

Pentru că Vali a tot explicat, cu subiect și predicat, cam ce presupune un blog și cam ce trebuie să faci și să nu faci când ai un site și vrei să exiști/trăiești eventual și din online, o să-mi permit un drept la replica unui individ care nu vrea, nu știe și nici nu-l interesează, ba mai mult iese în spațiul public, supărat și cu apelative de genul “pulete” la adresa unor tehnicieni.

Cronologic:

Primesc ieri un buzz cu un link de facebook. Mă uit scurt peste, răspund scurt acolo că revin în câteva minute și mă duc la firmă. Chestie care o fac extrem de rar, după 11 ani în branșă cred că am oameni care știu și pot să se ocupe.

Aliniez băieții de la tehnic, citesc ticketele de suport și ascult convorbirile telefonice.

Si ce vad?

Un blog, găzduit pe un server shared o luase razna rău și afecta serverul pe care nu era singur, a fost suspendat conform procedurilor.

Procedura în mediu partajat, specificată în contract, este că se suspendă și instant se notifică clientul pentru a remedia problema, eventual se face o recomandare pentru nivelul de resurse necesar, plus se cere o adresă IP de pe care clientul să-și poată remedia problema. Nu ne putem permite ca, din cauza unui singur client care e indolent, nici măcar nu-și optimizează cât de cât blogul ca să corespundă resurselor pe care le plătește, să afecteze alți clienți, nu puțini. Nu tu un caching, nimic. Asta în condițiile în care ai mai avut probleme de genul ăsta, dar …nimic. E foarte frumos să ai un blog/revistă eminamente doar pe net, să ceri cu butoane de paypal să te sprijine lumea, să ai momente când ești hazliu, dar să nu te intereseze nimic, să dai 18 lei/lună și hai pa, că eu fac umor.

În fine..

Mă uit la timpii de răspuns ai flăcăilor de la tehnic și văd timp de răspuns între 2 și 9 minute. Ascult convorbirile telefonice avute cu cei de la tehnic și mă trezesc cu un arogant, care ne povestea de servere din balcon și care una peste alta avea o atitudine de domnul Goe, tip “eu vreau”. Mă uit cine e și văd că e amic cu o grămadă de amici comuni, clienți de-ai noștri. Mai văd că e client de vreo 2 ani, timp în care zero probleme majore.

Zic să-l sun și îl sun. Inițial explic frumos și când colo ce să vezi, povesteam cu peretele. Încerc să explic prin analogii, de genul dacă închiriezi o garsoniera într-un bloc de zece etaje, chemi 50 de prieteni și dai muzica la maxim de nu mai poate trăi nimeni în blocul ăla, și mai ai și trecut în contract că, dacă faci asta, vine administratorul și-ți taie curentul, nu ai de ce să te enervezi. Dai muzica încet și totul revine la normal sau te muti repede în ceva casă izolată fonic pe care ăla de-ți închiriază apartamentul e dispus să o pună la dispoziție instant.

Nimic. Încerc alta, poate înțelege. Nimic.

Și brusc văd “pulete” ca apelativ la adresa unui băiat din cei de la suport. Și-i explic pe limba lui, că văd că se pricepe la treburi cu conotație sexuală. Mnoah, între bărbați, dacă despre aia se pricepe, explicăm. Fiecare pasăre pe limba ei moare.

Trec peste mizeria de a răspunde cuiva la telefon cu “băi nene” că doar nu m-am tras de bretele cu el, că nu puteam. Rog să dispară pulete de pe fachibook și una peste alta îl rog frumos ca în 2 ore să sune niște prieteni, poate reconsideră toată treaba. Am răbdare două ore, răspund pe facebook și rezultatul? Block, șters comentarii (chestie extrem de lașă) și continuat. Clientul nostru, stăpânul nostru, conform contract am stins lumina.

Unii clienți au bunul obicei când brusc au o treabă virală să ne sune și să ne roage să ajutăm. Și aia facem. Nu am să fiu măgar să fac o listă, dar chestia asta o știe 2/4 din blogosferă.

 

 

julius-1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

318 comentarii

  1. Asta e ca aia care se supara ca Loganul se rastoarna pe pista de curse. :-)

    00
    • – astia de la DC au generat de 10 ori mai multe conexiuni intr-o perioada de timp.
      – pentru a proteja conturile colocate pe server indivizii de la hosting pun site-ul la culcare
      – nush cati clienti au inghesuit pe server dar ma gandesc, daca se nimereste ca toata lumea sa aiba intr-o seara trafic dublu, pe cine da jos gigelul?

      00
  2. Din tot „scandalul” asta eu am inteles ca:
    – daily cotodac a avut trafic de 3 ori mai mare decat avea in mod obisnuit
    – webfactor l-a suspendat din cauza traficului
    – Iulius s-a suparat ca ei au reactionat doar prin suspendarea site-ului si ca ar fi fost mult mai frumos si profesional sa-l anunte ca e un trafic mai mare si ca poate ar fi cazul sa ia un abonament mai mare.

    Ii dau dreptate lui Iulius. In caz ca Horia Vasiliu n-a citit, pun aici ce l-a nemultumit pe Julius:

    Deci nu telefon, nu mail, nu: „Ştiţi, poate vă trebuie un pachet mai mare, haideţi sã vedem„. Nu, ei au oprit site-ul şi au cerut bani mai mulţi să-l deschidă. Au negociat ca ruşii.

    Practic, in momentul in care a ajuns sa vorbeasca cu cineva de la Webfactor sau cand a fost sunat de Horia Vasiliu, raul era deja facut.

    Sau s-o pun si mai clar: poate ar fi mai potrivita o negociere (propunerea unui abonament mai mare) cu clientul inainte de suspendarea directa a unui site doar din cauza ca are intr-o zi trafic ceva mai mare.

    00
    • avea 15.000 conexiuni simultan. deci nu de 3 ori mai mare :)

    • NOU
      #5

      Ok 15000 conexiuni, atunci limiteza-l la cat are voie 3000, 5000.. restul „too many connections” dar never ever sa-i tai situl complet !

      00
    • ala e trafic mai mare decat a avut DC in ultimii 2 ani

      00
    • „Procedura în mediu partajat, specificată în contract, este că se suspendă și instant se notifică clientul pentru a remedia problema, eventual se face o recomandare pentru nivelul de resurse necesar, plus se cere o adresă IP de pe care clientul să-și poată remedia problema.”

      „Specificata in contract” – ce nu e clar aici? A fost de acord cu procedura la semnare, a fost de acord cu 18 lei pe luna hostingul, dar doreste tratament preferential cand e cazul pentru ca dailycotcodac. „Hai, ma pulete, ma lasi cu termenii din contract, aia sunt pentru ailalti, tu nu stii cine sunt eu?”. Doar siteul lui conta pe server, faptul ca serverul putea fi in cap si alte ntz siteuri nu mai mergeau sau mergeau f prost nu era important, da-i dracu, trebuia sa fie sunat personal, invitat la o cafea, propuse variante de cont, eventual un timp de studiu si de acomodare cu ideea unei facturi lunare mai mari etc.
      Cu cat clientul e mai atehnic, cu atata are impresia ca el si produsul lui sunt incomparabil mai sus pe o scala existentiala fata de orice e tehnic. El face arta, nene, continut, muie sysadminii, netadminii etc, ce mare lucru fac aia, scrii acolo ssh si niste litere si gata, orice pulete poate sa faca asta.

      00
    • Eu am inteles ca ar fi vorba de 14000 de vizitatori in ziua aia, nu 15000 de conexiuni simultane. Care, daca e asa (ca erau posibile 15000 de conexiuni simultane), denota un config extrem de prost al serverului (OS-ului/serverului web). Daily cotcodac a fost pe shared, din cate am inteles, deci nu ei se ocupa de setarea serverului.

      00
    • @Sabotor
      Nu, dar DC nu era optimizat nici macar in limita minima acceptabila pentru 2015.

      00
    • @cheddar
      faptul ca blogul nu e optimizat ar trebui sa-l afecteze doar pe el (ca se incarca greu la x si la y). Faptul ca virtualhostul n-a fost configurat bine e treaba firmei de webhosting, ca-i shared. Puteau sa puna si ei o limita de conexiuni pe vhost, sa n-ajunga un singur domeniu sa aiba 15000 de conexiuni simultane (ceea ce, oricum, e greu de crezut – inseamna ca si ulimit era setat pana la cer si inapoi). Pana mea, sunt module pentru apache care iti permit sa configurezi atat numarul de conexiuni pe vhost cat si o limita pentru latimea de banda folosita de un vhost. Le setezi si nu mai ai probleme de gen „un singur site a folosit toata latimea de banda/toate conexiunile disponibile in detrimentul site-urilor hostate pe acelasi server”. Iar cand oferi servici shared trebuie sa-ti optimizezi serverul la sange, ca sa nu ti-l crape un singur host.

      Dar deja deviem destul de mult. Ideea e ca atata vreme cat n-a avut un virus/malware care sa faca tampenii, ci doar trafic mai mare, ar fi fost frumos sa-l anunte, sa-i propuna o solutie (cumperi abonament mai scump, care iti permite trafic mai mare), nu sa-i suspende sec site-ul.

      00
    • ar fi fost frumos sa-l anunte, sa-i propuna o solutie (cumperi abonament mai scump, care iti permite trafic mai mare), nu sa-i suspende sec site-ul.

      din experiență, nu știu daca e cazul aici, oamenii care ajung în situații din astea nu prea înțeleg ce și cum. de aia…ajung în situatii din astea. așa eram și eu in 2006 sau 2007, între timp mi-a mai venit mintea la cap, am sărit de la 5$ la 50 la 100$ pe lună.

    • @sabotor
      e un comentariu in moderare cu tichetul de suport. Asteapta sa-i dea Vali drumul. Omul ala nu avea nici un fel de caching.
      daca-i dai site-ului un scan( n-ai nevoie sa-ti spun eu cu ce), o sa vezi ca si acum site-ul ala e dezastru.

      00
    • e un comentariu in moderare cu tichetul de suport. Asteapta sa-i dea Vali drumul. Omul ala nu avea nici un fel de caching.
      daca-i dai site-ului un scan( n-ai nevoie sa-ti spun eu cu ce), o sa vezi ca si acum site-ul ala e dezastru.

      Cheddar, nu vorbesc despre site in sine si ca-i neoptimizat. Aia e treaba lui. Mie nu mi se pare normal sa lasi un vhost pe shared fara limita la conexiuni. Pui limita pe vhost.

      10
    • @sabotor.
      teoretic da, mai ales ca oamenii folosesc cpanel si nr maxim de resurse alocate se seteaza din WHM. Practic nenea zice ca a mai facut si exceptii pentru unii si altii, pentru ca Romania… si e posibil sa fi fost mai relaxati cu restrictionarile.

      00
    • cum dai like la znuff? :D

      00
    • NOU
      #16

      @Znuff Respect, jos palaria !!

      00
    • Ca sysadmin care din păcate are sub administrare și niște servere de shared hosting, nu consider că are dreptate nici unul din ei, și să zic de ce:

      Boul ăla cu DC vrea să facă bani și trafic pe 12 Lei/lună (sau 19, încă încerc să găsesc suma corectă). Mai știu eu pe unii care au magazin de mobilă de milioane…

      Iar Webfactor

      În 2016, dacă faci Shared Hosting, se presupune că faci pe cPanel/WHM, pentru că clienții atât știu, cu aia sunt familiari și aia e.

      În 2016, dacă nu vrei să stai toată ziua să bibilești serverul sub capotă, dai $12/lună și cumperi licențe de CloudLinux pentru toate WHM/cPanelurile pe care le ai.

      În 2016, pentru că ai experiență de ani de zile, știi că clienții sunt cretini și habar nu au să configureze un căcat de WordPress, cu recomandările minime.

      Așa că bagi frumos chestia asta de la CloudLinux și nu-ți mai bați capul:

    • În altă ordine de idei, mă amuză cum DC, deși s-au mutat, încă nu au un plugin de caching.

      Da, nici zoso.ro nu are plugin de caching, diferența e că zoso are un server dedicat iar DC probabil și-au luat cel mai ieftin VPS la $5/lună (e o presupunere, evident).

  3. Ma uitam pe webfactor si in oferta lor vad trafic lunar 40gb la cel mai ieftin abonament. Mi-e greu sa cred ca un blog mananca mai mult de 40gb, dar orice e posibil.

    Apoi mi se pare normal ca eu ca utilizator de telefonie mobila sa ma doara in cur de reteaua orange sau ce probleme au ei cu reteaua. Atata timp cat percep un abonament sa furnizeze serviciile pentru care sunt platiti.

    Cat despre limbajul blogarului, se vede ca e copil. Dar asta nu inseamna ca n-ar fi indreptatit sa fie suparat.

    00
    • e mai ușor să fii supărat pe alții că îți plouă în casă decât pe tine că nu ai ascultat când ți s-a spus să îți repari acoperișul.

    • DC nu era optimizat nici de frica. Cand lasi blogul asa, iti cam asumi responsabilitatea.

      00
    • Znuff
      E o decizie strict comerciala si tehnica aia cu Cloudlinux.
      Firma partenera, coleg de centru de date cu mine o foloseste doar pentru clientii cu „probleme”.
      A incercat sa o implementeze global dar a functionat…nu.
      Decat sa ai ai o gramada de clienti cu eroare generica 500(3, 8… etc) care oricum o sa planga la suport ca nu merge mai bine stai frumos pe monitorizare si tai o singura macaroana.
      Asta a fost abordarea noastra.
      Daca era cu Cloudlinux site-ul ala mergea din 2 in 4, de luni de zile.
      Dar nah, poate am avut noi o abordare gresita, stiu ca o sa dam faliment, aud asta de 10 ani.
      Plus asta, cu batista pe tambal nu e in adn nostru.

      00
    • Dar nu e generică deloc limitarea din LVE. Fară să consideri că te iau de sus, sau mai știu eu ce, roagă-ți colegii tehnici să verifice mai bine funcționalitatea funcției respective.

      Clientul primește un 508 (Resource Limit Reached) care e destul de clar – „gogule, nu mai ai resurse”. Dacă configurezi, tu primești e-mail (ba chiar și clientul poate primi):

      Ieșeați basma curată din treaba asta, nu afectai 100+ clienți, iar clientului „problema” i se explica destul de clar (poate prea tehnic) ce si cum :-)

    • @WBF
      din cate imi aduc eu aminte se pot face limitari la diferitele tipuri de cont si din whm.( se poate sa ma insel)
      Si nu cred ca ati procedat incorect, pentru ca nu poti sacrifica 200 de clienti pentru unul cu mot… dar din cate se vede si se stie, romanii ca specie sunt niste fluturasi speciali care cred ca regulile nu li se aplica tocmai lor si ca o companie nu trebuie sa faca profit.

      00
    • Cheddar, astazi cu +9000 la antihatereala :))

      00
    • @Sabotor
      over 9000 :)

      00
    • NOU
      #27

      Znuff, macar de ti-ai freca-o si tu de-un cheder dupa atata osteneala.

      00
    • Znuff, cel mai probabil serverul e virtualizat, limitarea cloudlinux nu functioneaza pe virtualizare.

      00
    • sa mori tu?

      Te asigur ca funcționează.

    • Functioneaza in sensul ca poti pune clinux pe openvz sau kvm dar limitarea nu se face corect iar in cazul openvz chiar deloc.

      00
    • Pe OpenVZ nu are cum sa mearga, datorita kernelului. Dar cine pendula mea mai foloseste OpenVZ in 2016?

      Pe KVM merge perfect.

  4. Tot ce știu despre webfactor e ca chiar și cel mai scump pachet la ei e ieftin. Și ca tine 15.000 pachetul ăla fără probleme (cel puțin săptămâna trecută tinea).

    • Eftimie, tu ai blog ok.
      Nu pui in cap un server pentru ca te doare la patina.
      Si aparent mai citesti un mail, nu faci pulete pe oricine si overall ai umor. Dat nah….

      00
    • NOU
      #34

      Eftimie tata, te-ai scos, omul te-a trecut la prieteni, doar spui „dati o geana” si nu-ti taie situl.. :)

      00
    • Dacă asta mă va scuti de căderi când e spike, da, nu-mi cad epoleții dacă-l rog să dea o geană.

  5. Credeam ca in Romania anului 2016 avem si noi firme de webhosting care la un spike de trafic ar aloca gratuit resurse mai multe pentru 12/24/48 ore, cu notificare ca daca vor continua sa aiba acel trafic pe termen mai lung vor trebui sa plateasca mai multi bani dupa expirarea celor XX ore. Dar e mai bine sa porcaim clientii in public in loc de a lua exemplu de la serviciile de hosting consacrate din afara.

    Daca prin guest postul asta se dorea o spalare a imaginii webfactor, well, mai rau s-au facut de rahat. Nu te tiganesti in public cu clientul, daca tot te bati cu pumnii in piept ca ai contracte cu el care, legal, te acopera in fata acestor neintelegeri. Ok, o faci prin intermediul facebook (nu ca ar fi vreo mare diferenta), dar sa scrii un guest post pe un blog, inseamna ca duci un razboi personal cu acel client, la un nivel de meltenism maxim.

    00
    • ai ratat faza cu „șters comentarii și dat block”, este?

    • Vali din cauza prieteniei pe care o ai cu Horia de atatia ani esti partinitor. Am zis ce aveam de zis, iar aici ma opresc.

      00
    • prietenia e una, înțelegerea hostingului shared e alta. crezi ce vrei.

    • Tocmai, pentru ca am conturi shared la firme din afara si pentru ca primesc notificare la spike-uri de trafic + alocarea gratuita a unor resurse mai mari pe termen de maxim 24 ore (atata timp cat nu se intampla asta foarte des), inteleg exact despre ce este vorba.

      In fine. Nu stiu ce s-a dorit rezolvat prin tiganeala asta. Imi iau popcornul si o sa privesc de pe margine cum se dezvolta.

      10
    • s-a rezolvat. julius s-a mutat la digitalocean. probabil o să și pună și cache după ce o să fie dat afară și de acolo.

    • DC e pe un shared hosting- adica mai sunt jdemii de site-uri pe acelasi server, si toate alea impart resursele serverului. Intre resursele alea se numara si bandwidth-ul, care nu se cumpara cu galeata de la piata.
      WEb factorul chiar nu avea alta solutie, pentru ca DC consuma resurse de alte site-uri.
      Si arata-mi tu mie in serviciu de hosting care e asa de frumos si de tolerant. Adica in realitate. Ca de obicei genul asta de chestii se opresc automat, din setarile serverului.
      Si extra bandwidth costa. Si nu vad de ce ar face web factorul acte de caritate pentru ca JC e prea comod sa-si puna uratenia aia de site pe un server dedicat.
      Si e pacat, ca DC era ceva misto. Pe vremuri

      00
    • @cheddar nu stiu cum te poti pronunta tu in privinta unui lucru frumos sau urat, cand tu te incalti cu toate ciurucurile de la solduri. Nu-mi spune ca acum ai devenit experta si in servicii de hosting, mimoza mica.

      00
    • @pono
      da, ai dreptate, ghetele mele new rock si sandalele Office sunt ciurucuri de la solduri pentru ca asa zic o mahalagioaica in tenisi din Romania si-un gigel cu 12 personalitati, toate plictisitoare.
      In ce priveste hostingul, te asigur ca stiu mai multe decat tine. Chestii gen shared resources etc.
      Si daca tu crezi ca cele doua au vreo legatura una cu alta, poate ca blogul lui Vali e putin peste nivelul tau.

      00
    • Preamarita cheddar, ma inclin in fata dvs. Nu vreti sa ne impartasiti si noua niste site-uri pe care le detineti, ca sa ramanem muti de uimire?

      00
    • nah, am eu chestia asta unde tin javrele turbate si romanii prosti la distanta. E mai sanatos.
      Dar daca nu vezi care e problema cu DC… eu am lucruri mai bune de facut decat sa-ti explic tie ce e aia usabilitate.

      00
    • Yeah, right! E usor sa te lauzi ca ai cunostinte intr-un domeniu aruncand doua-trei expresii tehnice uzuale la scara larga in mediul online, fara a prezenta o mica dovada palpabila ca ai idee despre ce vorbesti. Daca ai fi avut o experienta cat de mica in domeniul webhosting si relatii cu clientii ai fi stiut ca nici o companie care se respecta nu iti inchide site-ul la primul spike de trafic in 2 ani de colaborare si ca niciodata nu se vor suedeji cu clientii in mediul public.

      Canta la alta masa, ca aici mai sunt prezenti si oameni care castiga bani din online, site-uri, hosting s.a.m.d. de peste un deceniu. Pareriste guralive ca tine apar an de an si dispar in neant ca magarul in ceata cand se satura sa le fie dat peste nas cu fapte concrete.

      00
    • @pono
      tine-ti si tu in frau impostor syndrome-ul ala bre. Nu mai proiecta, ca iese cu stropi.
      Si daca te uiti cu atentie vezi ca toti cei care stiu despre ce e vorba sunt de acord cu web factor. Just saying.

      00
    • Ce faci mimozel? Intai il perii pe Vali, iar apoi incerci sa iti atragi o parte din comentatori de partea ta care sa suplineasca lipsa ta de cunostinte? Aici este o discutie intre noi doi, in care ti-am cerut sa dovedesti ca stii despre ce vorbesti. Inceteaza sa mai apelezi la rahatele care sa atraga doi-trei comentatori de partea ta si dovedeste ca stii cu ce se mananca serviciile de webhosting, ca prea esti priceputa si parerista tu in toate.

      00
    • @pono
      o sa te mire, dar parerile tale si cele ale majoritatii cititorilor acestui blog sunt foarte irelevante pentru mine.

      00
    • Se observa ca sunt „foarte irelevante”, de asta raspunzi la fiecare comentariu.
      Intreb serios: cand ai facut sex ultima data, madam mucegai? :)

      00
    • @pono, asta ar insemna sa lasi ceva resurse libere (ca sa ai de unde sa aloci) nu sa mergi la limita (ca sa poti sa dai pachete cat mai ieftin). Pai si profitul?!?

      Despre razboaie personale Horia vs Clienti, acum multi ani era plin forumul gazduire.info ( q=webfactor+site:gazudire.info ) de astfel de lupte, chiar si pe mine personal m-a luat la p* ca am intrebat (intr-o cerere de oferta) niste chestii care-s standard (in hostingul „industrial”), ar fi trebuit sa le stiu!

      Despre „blog neoptimizat”, „plugin de cache”, pai daca la un rahat de wordpress ai nevoie de asemenea chestii ca sa nu „omori” alti 100 de clienti (cam ingramadeala pe serverul ala), daca pun un magento (fara un varnish in fata) si-mi vin 3-400 clienti simultan, ia DC-ul foc?

      00
    • @carco
      magento pe apache? are si masochismul limitele lui :)

      00
    • @pono – exista dar nu la 20lei, cand vrei sa demonstrezi ca proverbul romanesc se adevereste, demonstrezi.

      00
    • Pono, ce-ai zis tu mai sus se practica, dar nu la mocangeala de 12 lei pe luna.
      In alta ordine de idei, cum sa-ti tii businessul pe 12 lei lunar?? Serios? 2 beri?

      00
    • julius s-a mutat la digitalocean. probabil o să și pună și cache după ce o să fie dat afară și de acolo.

      Sau poate aia-s cu o secunda mai destepti si au tot felul de limite (nr de conexiuni, latime de banda) pentru virtualhosturi.

      00
  6. NOU
    #57

    „Aliniez băieții de la tehnic”… Na, ca si el tot „puleti” îi considera. :)

    00
    • Poate ii alinia pentru o viziune comuna asupra valorilor companiei in care lucreaza :)
      Vorbim de leadership aici, omul zice ca dupa 11 ani isi permite.

      00
  7. Romania mai are de invatat la relationarea cu clientul. Stiu ca nu se pot face publice convorbirile sau mailurile asa ca toata problema se reduce la ce spusele fiecaruia. Iar din punctul asta de vedere, WebFactor a gresit in sensul ca indiferent ce epitete foloseste clientul nu raspunzi in acelasi fel. Oricat de nervos sau nepoliticos ar fi clientul, nu te apuci sa faci glume de prost gust cu clientul. Pana la urma e vorba de reputatia companiei tale.

    00
    • Clientul nostru , stapanul nostru dar pana la un punct. Discuti civilizat cand ai cu cine, cand clientul te porcaie in public mi se pare normal sa vii cu un drept la replica.

      Ca la carciuma, dupa ce s-a imbatat si face scandal, il dai afara in suturi, nu mai stai sa te intelegi cu el.

      00
  8. 15.000 de conexiuni cu 6 comentarii.

    00
  9. Nu cunosc dedesubturile problemei sau ce e mentionat in contract, dar cand ai un client de 2 ani si in toata aceasta perioada nu a avut nici o problema majora, imediat cum apare una ii dat peste bot ca asa scrie in contract. Sincer, postarea lui julius mi se pare mai umana, amandoi par oameni cu ceva materie cenusie, deci se putea ajunge la un compromis. Dar asta e problema la noi, romanii, nu stim sa comunicam, nu stim sa lucram in echipa, sa ascultam si de altii, „plm, eu mi-am facut partea mea de treaba, ca asa scrie in contract”.

    00
  10. Îmi țin blogul pe Webfactor de vreo 3 ani. Sau să fie 4? Nu mai știu. Îmi țin și site-ul de agenție tot la ei și n-a fost nici măcar o singură dată să scriu la ei și să nu mi se rezolve o problemă în câteva minute. Scris pe e-mail, pe adresa de suport tehnic.
    Ok, poate că n-or fi perfecți, niciun serviciu nu e. Dar știu că acolo-s oameni, în spatele adreselor de e-mail de la tehnic și în spatele numerelor de telefon. Și cred că de fiecare parte a unei povești stă un posibil adevăr.
    Webfactor e un hosting bun. De fapt, atât am vrut să zic. Experiențele diferă și poate tocmai de aceea ar fi bine să nu mai ieșim cu jigniri pe facebook și să încercăm să rezolvăm problemele un pic mai elegant.

    00
  11. Adica sa procedezi conform contract e de cacat?

    00
    • e Romania, toti cred ca sunt speciali si regulile nu se aplica pentru ei.

      00
    • Facea des cacaturi ala de la DC? Daca nu, fiindca iti plateste luna de luna, incearca sa fii comerciant nu „securist”.

      00
  12. NOU
    #67

    Asta e ca aia cu domnișoare cu pretenții. Îți fac capul praf pentru că ești neconform, trec la următorul care le trimite și el la plimbare. La un moment dat se potolesc sau dau peste un prost.

    00
    • @Doru Panaitescu
      Calculele erau facute de acum 11 ani.
      Si ele nu se schimba si nici nu se vor schimba.
      Simpla paradigma.
      Exista limite.
      Stiu, unii ne canta litanii cu faliment de acum 10 ani. Decat ca nu.
      Cand ne-om vedea si daca ne-om vedea o sa-ti explic de ce.
      Dar nah, ce stiu eu, eu nu tin conferinte sau traininguri.
      Nici nu povestesc despre rau platnici, altii decat MBDragan versus noi, nu povestesc public de altele, nu il rog pe Vali sa dea publish, ca nu pot sa il rog vreodata asa ceva.
      Hai un pont, da un tracerote pe zoso.ro E cumva clientul meu?
      Cam ce inters are el de la mine? Nada. Zero.
      Aveti o minte ciudata cand va ganditi ca il puteti pune pe vreunul sa-si puna pielea la bataie, doar pentru ca il „rogi”.
      Mai om bun, hai sa o lasam cum cade si vedem ce iese.

      00
    • NOU
      #69

      A?

      00
  13. AHAHAHAHA

    Adica daca ma duc intr-o parcare platita si in afara de locul meu mai ocup inca doua din varii motive, tot eu ma supar ca imi ridica aia masina? In contextul in care eu am fost de acrod sa imi ridice masina daca fac asta, semnat si stampilat.

    Imi plac standardele astea duble, pentru mine sa nu se aplice regulile, pentru altii da, da-i in plm de fraieri.

    Coaie, pai de-acum incolo cand ma duc la piata o sa am si eu pretentii sa primesc juma de kil de rosii in plus dupa ce platesc un singur kilogram.

    Doar de curiozitate, cum v-ati comporta daca din cauza unui alt site alt vostru nu poate fi accesat?

    Cand am belele de genul asta prefer sa rezolv eu repede problema, cu riscul asumat de a nu imi recupera banii, dupa care, daca nu ma inteleg cu clientul, il rog frumos sa degajeze terenul.

    Nu vreau sa lucrez cu oameni pe care nu ma pot baza cand am probleme, pentru ca probleme apar mai devreme sau mai tarziu.

    00
    • Imi place mi-ati dat minusuri.

      De partea cu standarde duble nu are rost sa mai discut, se vede ca toata lumea care a dat minus vrea reguli, dar sa nu li se aplice lor cand sunt defavorizati de ele.

      Altceva ceva mi se pare ciudat si anume: indiferent ce problema e si de partea cui e dreptea, sa inteleg ca sunteti de acord ca un client sa va jigneasca sotul/ partenerul/ ruda care intamplator intra in contact cu el ca sa rezolve problema?

      00
    • Nu vreau sa supar pe nimeni, dar cred ca asta cu hostul share e ca la sala, platesc inainte in fiecare luna, si ma duc cand am timp, rar spre deloc, iar cei care detin sala stiu ca nu prea vine lumea pe la sala si elibereaza abonamente pe banda rulanta.

      Acum daca eu vin de doua ori intr-o zi, nasol. Miine nu mai vii, sau daca vrei sa vii si miine platesti abonament mai mare.

      00
  14. Cata cotcodaceala e pe aici

    00
  15. Horia, vezi ce păţeşti dacă îi ceri bani? Eu nu i-am cerut şi a plecat singur de pe serverul de pe balcon.

    00
  16. Putin ma intereseaza dedesubturile afacerii eu nu o sa imi i-au hosting de la webfactor dupa toata tarasenia asta.

    00
  17. Hai sa va spun si eu o parere despre Webfactor, absolut sincera si fara perdea. Administrez mai multe siteuri, si am un VPS la ei. Asta dupa ce vazusem pe zoso.ro un banner si mi-am zis ca daca tine traficul lui, sigur il tine si pe al meu.

    Fata de orice firma de hosting din Romania (si am testat tot pana in pagina 20 de Google de-a lungul timpului), Webfactor e din alt film. In primul rand sunt drăguți in ciuda intrebarilor care sunt sigur ca uneori pe par necalificate. In al doilea rand, nu am downtime si mi-au configurat exact ce voiam. Nu sunt cei mai ieftini (si nici nu vreau sa fie ca apar apoi numai siteuri cu manele, warez si jocuri online la ei) – dar au un pret ok ca si competitivitate. Si nu ca ii laud sau ceva pe gratis dar nu am avut probleme cu ei pana acum. Ca se poate intampla in viitor na e normal, mi-o asum 100%. Dar nu e ceva zilnic ca la alții din top 5 unde mi-a stat siteul jos o săptămână pana au reparat.

    00
  18. Petronela Rotar-Cotoban

    haha, fix asta am pățit eu azi, doar că eu m-am enervat rău di tăt. mi-au zis că sunt atacuri. ce atacuri? e lume buluc, cică, iar ei au oprit ca să nu cauzeze altora, deși anul trecut am pățit exact așa și am mărit abonamentul, tocmai ca să nu se întîmple. și eu mă mut.
    Like · Reply · 8 · 19 hrs

    Horia George Vasiliu

    acestblogdenervi.ro va spune ceva? Ca din ce am inteles, fiind pe acelasi server cu miezul din Fanta, respectiv Julius Constantinescu, intreruperile veneau de acolo. Ample si sinceremscuze, stiu ca v-am cauzat neplaceri dar am preferat sa-i taiem macaroana la Julius Constantinescu ca sa va mearga si dumneavoastra

    Asta daca tot discutam despre atitudine fata de clienti!

    00
  19. Plus/minus un client. Mare branza… sau e?
    Am lucrat in firme care au dat faliment aplicand expresia „mare branza” cand le pleca vreun client. Cand ii intrebam de ce pleacă angajatii si clienții, radeau.
    Anul asta au tras obloanele.

    00
  20. Salut Horia, stiu de Webfactor de multi ani si sunt convins ca ai mai avut clienti dificili. Probabil Julius e unul din ei. Cred ca la orice spike de trafic, indiferent de abonament, procedura de taiat hostingul clientului este paguboasa pe termen scurt, mediu si lung.

    Este firesc sa ai clienti care nu inteleg principiile alocarii resurselor pentru shared hosting. Nu e normal sa te ratoiesti si tu la el. Nu pierzi doar un client, ci si pe cei potentiali care vor ajunge candva la acest guest post.

    Luandu-te in bete cu clienti dificili nu vei castiga niciodata. Mai grav este cand te lasa nervii si reactionezi visceral, uitand ca acei clienti iti platesc facturile cumva.

    Pune-te in situatia unui client de-al tau care se trezeste cu site-ul dat jos indiferent de motiv. Va suna nervos la tehnic, si de aici riscul sa pierzi acel client (si pe altii) creste considerabil.

    Hostingul este un business cu recurenta. Pierzi un client azi, il pierzi pentru celelalte x luni in care avea abonamentul plus urmatorii ani in care probabil ar fi prelungit (automat sau nu) abonamentul

    Poate ar trebui sa angajezi un client service director. Dai niste bani, dar macar ai pe unul mai cu vorbele pe langa el cand e nevoie sa nu-ti pierzi firea si clientii (nervosi sau imberbi, alegi tu cum sunt). Si a posibil sa ai un churn rate mai mic decat acum.

    Un mare om al acestei industrii mi-a zis odata o vorba mare: „clientul ideal este clientul mort care nu consuma trafic si plateste”. Ceilalti, cei vii, consuma resursele si suna la telefon cand nu le merge ceva. Zi buna!

    00
    • Doru, ne stim.
      Nu era vorba de trafic, sfinte rahat.
      Era vorba ca punea in cap alti 100 de clienti printr-un blog neoptimizat.
      Noi nu avem voie sa intram in contul omului pentru ca nu avem voie legal.
      Tot ce putem sa facem e sa taiem macaroana ca altii sa functioneze, sa il notificam instant si daca ne da acordul eventual il ajutam.
      Nu vrei sa stii cate pluginuri am instalat pentru oameni care erau decenti, moka.
      Si o sa repet aici o treaba pe care alt mare om al industriei o spunea :
      „If I let it slide, we will loose our core values”
      Relatia client furnizor nu e una de stapan-sclav.
      Uite, o sa fiu magar sa dau exemple:
      Vali, de black friday: bai o sa fie naspa, dati o geana.
      Cabral: bai fac o nefacuta, pun blogul la liber, hai sa nu cada.
      Cetin: dau un viral, dati o geana….
      ??????????
      As putea continua pana ne plictisim

      In plus o sa-l rog pe Vali sa puna sus ticketul de suport, ca sa vedem cum stam.
      Si dupa, abia dupa, ne dam cu parerea despre cum ma pierd eu cu firea sau alte alea alea.
      Nu o sa accept niciodata ca cineva, care accidental e si cu musca pe caciula sa-mi faca „pulete” un om cu care muncesc impreuna este politicos si care respecta contract si proceduri.
      Cam aia inseamna sa ai grija de firma ta, nu pupat grobieni.

      00
    • Daca e adevarata toata situatia asa cum e descrisa mai sus, si cum s-a comportat Julius, cu probe, atunci imi e clar ca nu il doresc de client vreodata tinand cont ca vand servicii si chestii conexe.

      Dorule, nu stiu de ce multa lume traieste in paradigma in care doar clientii selecteaza businessul. Iti selectezi oamenii si echipamentele cu care lucrezi, dar nu iti selectezi clientii? Nu toti banii castigati au aceeasi valoare.

      Eu cand am probleme de-astea urgente trag tare sa le rezolv cat mai repede, cu riscul asumat de a nu imi vedea banii bagati pt a rezolva problema. Dar in cazul in care clientul ma ia la pendula ii doresc fir intins taica, nu ai nicio scuza sa te comporti mizerabil si sa jignesti oamenii care te ajuta.

      Probleme vor aparea mereu. Modul cum reactionezi cand apar conteaza. Vreau sa stiu ca am oameni cu care ma pot baza sa rezolv o problema cand apare, nu sa se cace pe ei si sa inceapa sa urle la mine.

      Poate ar fi fost altceva daca Julius suna si intreba: ba, taica, ce plm se intampla? De ce am ala picat? Sunt in cacat, hai sa o rezolvam, ne reglam la bani pe urma. Nu bai pulete. De la bai pulete trebuia sa ii inchida telefonul si sa ii zica mars.

      00
    • @WBF Pai si cine Sfantu Rahat nu va lasa sa limitati direct clientii din core-ul apache/nginx. Nu poti sa ii opresti omului complet site-ul.

      00
    • Stii bine ca adevarul e undeva la mijloc. Doare sa vezi un comportament necivilizat, dar iti zic, pe termen lung ai de pierdut facand scandal din asta. Uite, eu am un client care nu mi-a platit de un an o factura. Nu e primul. Probabil nu o sa fie nici ultimul. Nu o sa spun niciodata in public cine este. Si este un client cu care probabil lucreaza multi care citesc pe aici (si da, stiu ca Vali ma injura pentru asta). Stiu ca o sa plateasca si apoi o sa ma preseze sa ii fac si alte servicii (acolo merge modul repede repde ca ma grabesc) si o sa imi promita ca data viitoare va plati la timp. Indiferent cat de atent esti la tepari sau rauplatnici, ti-o mai iei. Dar alegerea mea (pentru compania pe care facturez din 2004) este sa nu ii terfelsc numele inutil. Chit ca m-au facut unii mai rau decat ti-au facut tie oamenii. Mno, probabil ti-ai facut niste calcule inainte sa ii zici lui Vali sa apese publish. Tind totusi sa cred ca, precum la sah, nu ai calculat chiar toate mutarile. Sper sa ma insel.

      00
    • Doare sa vezi un comportament necivilizat, dar iti zic, pe termen lung ai de pierdut facand scandal din asta.

      nu a făcut scandal, a dat o replică unui neobrăzat care nu a vrut asta, a șters comentariile și i-a dat block.

    • Domnul Horia, ne stim de acum vreo 10 ani, din ce observ nu s-a schimbat nimic la Webfactor, practicati acelasi PR de maidan.

      00
    • Si Pareto ce zice despre asta?

      00
    • @wbf dar cu preventia cum stati?
      vad ca nu le aveti cu rezolvarea conflictelor, dar niste monitorizari din care sa deduceti ca daca la x trafic se consuma y resurse.. atunci la 3x trafic o sa pice serverul?

      00
    • @wbf: dar dacă în locul articolului ăsta scriai altul de genul
      domnule constantinescu, am plătit un articol pe zoso.ro pentru a vă spune că angajații mei nu sunt puleți. asta deoarece m’ați banat pe facebook și mi’ați șters comentariile.
      îl rugai pe vali să pună un ℗, adăugai screenshotul ăla de facebook și ticketul și cu asta basta.
      ei? oare cum ar fi fost?

      00
  21. Ca sa isi creasca traficul, a muncit pe branci la articolul „Top 5 dulcegării jenante pe facebook”
    Am citit articolul si tot ce e jenant e articolul in sine, scris in 10 minute, probabil.

    00
  22. Anul trecut prin aprilie – mai când Google a anunțat că viteza de încărcare e factor de ranking am vrut să pun tema nouă pe blog, la care lucrasem o vreme. Nu pentru că ar cădea blogul din cauza traficului (lol), ci pentru că voiam să meargă bine am început să-l optimizez așa cum am știut. Timpul de răspuns al serverului era mare și i-am rugat pe cei de la Webfactor să rezolve această problemă dacă se poate. Le-am arătat și ce am optimizat și ce pare că îngreunează încărcarea paginii. Am primit un răspuns similar cu cel primit de dojo.

    M-am mutat între timp la Simplenet, care pe WordPress se descurcă foarte bine. Se încarcă mai rapid până și interfața de admin.

    00
  23. Mutat bloaga la webfactor acum cativa ani. Cunosc patronul de pe net, il respect, mereu mi-a parut a fi un tip deschis la creier si de bun simt. Intru pe cont, totul perfect. Chiar platesc 3 luni in avans, ca doar nu ma mut cu blogul ca tampita de 3 ori pe saptamana.

    Trec 2-3 saptamani, ma trezesc cu el suspendat.

    Discut cu tehnicul, mi se spune ceva de genul, ‘ghinion, plateste mai mult sau fuck off”. Chiar m-a uimit tonalitatea, eu ii alesesem exact pentru ca sunt seriosi.

    Nu ma asteptam sa-mi faca cineva debugging, nu-s nici eu chiar tampita, dar se putea spune vezi ca x chestie consuma prea multe resurse. O faza pe care un hoster o vede in 2 secunde, daca isi da interesul.

    Vorbim de un blog cu plugin de cache, cu setarile facute, tocmai sa nu busesc serverul nimanui.

    Am decis sa plec si m-am mutat la prietenul Gupi, la care nu ma dusesem ca aveam impresia ca nu tine decat planuri mari de hosting si deja plateam un reseller pentru alte proiecte mai mici.

    S-a brodit ca tine si situri mai mici, asa ca m-am mutat.

    Adica m-a mutat, am dat doar parolele si s-a rezolvat.

    Primesc peste 2 zile mail ca undeva e o bubita, ca nus’ ce chestie consuma CPU. Si in paragraful urmator sunt anuntata ca a remediat problema in cauza si-mi recomanda inca un plugin care sa ne anunte in timp real de cata memorie consumam.

    Acum vreo 2 luni scriu un articol ce prinde cateva zeci de mii de share-uri. Am in 2 zile 50 de mii de vizitatori.

    Sunt anuntata in gluma ca i-am rupt serverul in 2, dar ca sa stau linistita, a alocat suficiente resurse si il tine in observatie.

    Am 2 situri importante pentru reteaua personala tinute acolo, sunt linistita ca, daca se intampla ceva, nu ma trezesc cu contul suspendat si invitatia de a ma duce dracului la banca sa platesc automat mai mult, pentru un spike de 2 zile.

    Recomand hangarhosting de niste ani deja, desi am recomandat si webfactor, atat timp cat nu ai probeleme tehnice cu situl. Sau cand nu-l prinzi in toane rele pe baiatu’ de la tehnic

    • adica tu, web designer de profesie… ai nevoie sa-ti spuna altcineva ca nu ai blogul optimizat?

      00
    • cheddar, te dai fata desteapta, dar nu prea intelegi cu ce se ocupa un web designer. ca la medici, ce conteaza ca e ginecolog, sa faca si operatie pe inima…

      00
    • daca folosesti chestii si nu stii ce sunt, e o chestie de oarecum bun simt sa incerci macar sa intelegi cum merg, sau sa rogi pe unul care se pricepe sa se uite. Exista scripturi de monitorizare etc. Then again HTML si CSS nu te duc foarte departe in 2016.

      00
    • M-am plictisit de aerele de atotștiutoare ale lu’ madam branza.
      Da, stiu, „e nevoie si de oameni ca mine”. :)
      Mai baga niste dume de programatori, sa-ti mentii aura.

      00
    • „bloaga”. „catraliarde” „cum sa faci bani pe net”.
      Ferentari Web Design SRL?
      Si da, ar trebui sa ma imbrac ca la Circa Financiara 9 ca sa nu supar complexatele. Ai dreptate

      00
    • The hate towards cheddar is strong, iar în cazul ăsta are dreptate.

      Să-i scot butoanele de vote, ca să fiți și voi oameni?

    • Nu!
      tu stii ca fac colectie de downvoturi.
      lasa oamenii sa se defuleze ca crapa dreaq pipota-n ei.

      00
    • Cheddar, blogul este optimizat. Stii sa citesti sau ti se trage de la platformele alea din picioare? :D

      Oricat il optimizezi, daca are un spike sau se fute ceva (mai cad in bot si pluginurile, ca nu-i nimeni perfect), exista momente cand face nasoale. Sau ramane un query in baza de date care tot zice si face.

      Am avut acum cateva saptamani distractie cu Total Cache. Am stat 2 saptamani ca tampita sa inteleg ce se strica, clienta imi spunea ca e probabil de la tema mea (doh), desi exact tema aia o avea pe o alta bloaga si mergea perfect.

      Dupa ce am inactivat absolut toate pluginurile si le-am reactiva pas cu pas, am observat cu placere ca Total Cache face bube pe serverul in cauza, un plugin folosit de catraliarde de situri si considerat de multi ca standard in domeniu.

      Am pus Super Cache si merge de bubuie.

      Deci nu-i chiar atat de simplu.

      Dar e usor sa jignesti un om care probabil are mai multi ani de munca online decat tu de viata. Dar nu toti suntem perfecti ca miss branza

    • Bai, eu inteleg ca trebuie sa spumege undeva, dar pare usor nebuna de legat pentru ca nu apar comentariile la care raspunde . Arata de parca ar sta singura pe o cutie de lemn, in mijlocul unei piete goale , si ar improsca venin catre nimeni.

    • NOU
      #112

      Mie imi placea cum povestea Dojo ca si-a luat masina in rate. Ce dracu s-a intamplat, ca nu a mai zis nimic de asta?

      00
    • @iulia
      orice om care nu e prost isi da seama ca vad comentariile din moderare.
      Si tot asa mai vedem si de ce unii oameni de pe un anumit chat au un anumit numar de participante la chatul ala blocate pentru ca „nu ma intereseaza patachinele alea”.

      00
    • Branza inca mai crede ca webdizainaru’ e acelasi lucru cu programatoru’ web :)).

      00
    • „Full Stack Developer”

      Google it.

    • Unu pe net? Nu am inteles care e problema cu masina pe rate. Am luat-o in 2008, cand inca lucram la Guerrilla Timisoara. Faceam web design doar de pamplezir, cat sa castig un ban in plus de leasing si de taxe. Am pornit in 2009 pe web design doar, cand s-a inchis shaormeria lu’ Guerrilla. Masina a fost achitata complet in 2012, dupa scadentar, este inca in functiune bine merci. SRL-ul face bine, saru’mana de intrebare, ne descurcam pe ea si ne crestem copilul. Daca mai doresti alte detalii, anunta-ma :)

    • @znuff, medic generalist

      00
    • @Costin
      nu bre, e diferenta dintre ala care are nevoie de 2 -3 saptamani sa rezolve o problema si ala care-o rezolva in 2 ore.
      https://uxmag.com/articles/why-web-design-is-dead
      in 2016, web designul e mort, ingropat si mancat de viermi, pentru ca „ma astept sa-mi spuna ala de la hosting ce nu merge si cum indrazneste sa nu mi-o si repare”? Aia chiar e o atitudine speciala.
      Dar nu sunt chestii pe care o sa le intelegi, asa ca hai s-o lasam pe madam ferentari sa continue sa ne spuna.
      @dojo:
      „nu se putea sa nu vezi”? Pai si tu atunci de ce nu l-ai vazut??

      PS: Img class=”img-responsive” e prietenul tau. Nu de alta dar responsive cu horizontal scroll? E de porc pana si in Ferentari. There- deja te-am facut un web designer mai bun decat erai azi dimineata.

      00
  24. Resurse alocate temporar ( DA ,inafara pachetului ,deci DA , gratis adica DA ) eventual optimizari minimale in limita timpului / cunostintelor urmate de informarea clientului de cele intamplate si recomandarea unui alt pachet .Pentru ca de aia suntem unde suntem ,exact.

    Acum 20 de ani aveam atitudinea ” eu sunt veveveul ,hashtetepeul si douapunctele si unicul ping e al meu” , dar pe vremea aia ma stia lumea de „ala care instaleaza internetu’ de pe dischete”.

    00
    • Aici nu era cazul de resurse alocate temporar. Ce nu înțelegi? Site-ul DC rupea în 2 toate resursele de pe acel server.

      Din spusele lui Horia, conturile de pe acel server nu erau limitate în nici un fel (sau, în cel mai fericit caz, contul DC era nelimitat la resurse).

      În acest caz, pe Shared Hosting, ai 50-100 de alți clienti pe acelasi server. Cand un site îți pune alte 100 în cur și proprietarii acelor site-uri încep să te sune, cu cine vrei tu ca firma să ai de aface? Cu un client supărat că i-ai oprit site-ul (care aparent nici nu a platit factura la hosting), sau cu 100 care poate și-au plătit factura? Eu aleg să îi opresc lu’ unu singur. Dacă tot e de pierdut clienți, prefer să pierd 1 decât 100.

      Și nu ai de unde să aloci extra resurse. Nu e ca și cum te duci, oprești serverul, bagi CPU si RAM extra, și îi dai drumul la loc.

    • Znuff ,este atat de mult fail in absolut toate randurile comentariului incat o sa zic numai de ultimul :
      „Și nu ai de unde să aloci extra resurse”.
      ….what?

      ( atitudinea asta e un pattern la IT-istii din UK , daca si tu esti acolo e clar ca incep sa sustin Brexit)

      00
    • Nu ma pricep la webhosting, dar sunt curios de un lucru, reseverele astea sunt alocate 100% (ma refer la ram si cpu), sau sunt alocate 1000%.
      Pe princiu nu tot au vizitatori in acelasi timp, si daca are unul mai mult il inchidem.

      00
  25. dupa aceeasi logica putem spune si ca hostingurile cu cpanel/apache consuma resurse si neoptimizate. comparam?

    00
  26. Mi se pare normal să te oftici când hostingul îți taie craca când ai un spike de trafic. Dacă problema era legată doar de traficul din extern, atunci clientul are cel puțin parțial dreptate. Nu tai întâi și după aia îl pui să plătească. Și mai ales NU tai atâta timp cât în contract nu e precizat un număr limită de conexiuni, o anumită încărcare, etc.
    Mi se pare normal ca firma de hosting să blocheze site-ul dacă problema conexiunilor era cauzată direct de site (configurare, site spart, etc.).

    00
    • Te pricepi.
      15k conexiuni.
      No cache, zero optimizare.
      Umor la maxim.

      „Buna ziua,

      Prin prezentul ticket va aducem la cunostinta faptul ca prin intermediul domeniului dailycotcodac.ro se realizeaza abuz de resurse la nivel de server, fiind afectati in mod direct toti clientii gazduiti pe server, motiv pentru care accesul web a fost restrictionat inital temporar. In urma apelului telefonic, vi s-a recomandat instalarea unui plugin de cache la nivel de platforma, in vederea reducerii consumului de resurse. Avand in vedere faptul ca nu s-a recurs la instalarea unui astfel de plugin si situatia de abuz s-a repetat, accesul web a fost restrictionat din nou.

      In vederea remedierii situatiei, va comunicam si in scris cele comunicate telefonic. Va recomandam instalarea unui plugin de cache-ing (wp-supercache, w3total cache) in mod re-write fara compresie. In cazul in care si dupa instalarea acestui plugin situatia se repeta, va recomandam migarea pe VPS (virtual private server), mediu in care nu sunt impactati alti clienti din cauza incarcarii provocata de catre website-ul Dvs. .

      Va recomandam VPS UM 2040 + cPanel + configurare firewall. Oferta o regasiti accesand link-ul de mai jos.
      https://webfactor.ro/vps-linux-unmanaged

      Va rugam sa reveniti pe acest ticket cu adresa IP de la care intentionati sa efectuati lucrarile de mentenanta in vederea acordarii accesului.”

      Ia uite cum stie sa scrie un”pulete”

      00
    • Ai citit articolul? Daca nu ii inchizi hostingul, risti sa cada toti ceilalti, care sunt pe acelasi hosting partajat. Julius Constantinescu, daca e mare bloger, ar trebui sa isi fi luat masuri dinainte si sa nu se limiteze la un cont de 19 lei pe luna, dar sa vrea performante maxime.

      00
    • WBF, e scris foarte OK, dar… de ce nu a continut articolul de aici si mesajul asta de mai sus? Puteam avea o vedere mai completa a situatiei.

      00
    • Mi se pare absolut firesc adevărul să fie undeva pe la mijloc.
      Ideea este că există metode mult mai elegante de a LIMITA damage-ul pe care un client îl face pe un server shared (a detaliat Znuff mai sus).
      Metoda suspendării contului este cea mai urâtă și reacția clientului este firească (chiar dacă nu este neaparat fondată).

      O altfel de abordare îi tăia lui din avântul de-a ataca atât de brutal în public. Să nu uităm că de cele mai multe ori furnizorii de servicii sunt huliți deși nu oferă neaparat servicii proaste (vezi telefonia mobilă unde avem printre cele mai mici prețuri din UE dar avem pretenția de-a avea servicii ireproșabile tot timpul).

      00
    • Sa-i recomanzi unuia atehnic (ce nu reuseste sa instaleze wp-supercache) un VPS unmanaged… asta da recomandare.

      P.S. „cache-ing” , „re-write” ?

      00
    • @carco: daca vrei sa faci bani, cheltui bani

      daca nu ai cunostintele tehnice necesare, angajezi pe cineva care le are, dar asemenea persoana nu e ieftina, nu e 2-3€/luna..

    • @Znuff, sigur ca da, eu ma „oleleam” de recomandarea *unmanaged* (unei persoane atehnice).

      00
    • Sau puteau sa puna o limitare la numarul de conexiuni, cum multa lume de aici a spus ca ar fi fost normal. Niciodata nu dai site-ul jos, decat daca esti fomist de Romania. SI dai un mail – ai 24 de ore sa alegi alt pachet, sa rezolvi problema sau iti suspendam contul.

      Chiar cautam un hosting pentru cineva care are nevoie de mai multe conturi separate.

      DIn pacate hostway, singura solutie ok din Romania nu mai este prea ok pentru clienti mici asa ca o sa-i pun un VPS de 30 euro la godaddy (Frankfurt) cu whm si cpanel.

      00
    • succes cu suportul de la godaddy :)

  27. NOU
    #135

    ce inteleg eu din povestea asta:
    – un site are un spike masiv si este taiat
    – julius face scandal cand vede faza si face putina reclama pe facebook
    – horia (WBF) scrie un guest post in care ne spune si partea lui
    – site-ul ala este complet neoptimizat. probabil de ieri? sau de acum 2 zile? ca de 2 ani pare sa fie client si daca nu il are acum ok, inseamna ca era praf de mult timp, intrebarea cheie este de ce acum a fost taiat?
    – WBF trebuie sa taie un blog prost optimizat care are un spike ca sa nu afecteze multi clienti („să afecteze alți clienți, nu puțini”)

    concluzia mea:
    – postarea asta nu e scrisa de aceeasi persoana care si comenteaza cu numele de WBF, limbajul din comentarii este de sef suparat, cel din guest post semi PR
    – wbf nu poate tine traficul la diverse bloguri in cazul in care cativa sunt naravasi si au probleme
    – cheddar e fata (eu percepeam ca baiat persoana respectiva) si a inceput sa o ia pe linia de minusuri masiv, probabil de maine o sa fie exceptata de up/down

    o chestie pe care am invatat-o din lucrul cu oamenii este ca nu te certi cu clientul niciodata in public, poate il tragi deoparte si discutati mai aprins dar nu in spatiu public. de obicei insa trebuie sa ramai calm si sa explici de (foarte foarte foarte) multe ori cum sta situatia si sa ii oferi o varianta de iesire confortabila (- daca ii oferi o solutie inchisa o sa-ti sara in cap in mod sigur) ca sa iasa dupa parerea lui in avantaj.

    in situatia de acum sunat omul explicat ce se intampla, oferita o notificare de inchidere daca situatia se mentine si o varianta de iesire in care cineva sa se uite sa vada ce se poate face acolo

    ps. experienta mea de sef de magazin pe electronice: 1-2 clienti dificili la fiecare 2 zile, 10% trimisi de mine la OPC, 0 amenzi luate in decurs de 2 ani, 50% din acei clienti ajutati sa isi rezolve problema intr-un mod acceptabil ( si benefic pentru ei )

    00
    • site-ul ala este complet neoptimizat. probabil de ieri? sau de acum 2 zile? ca de 2 ani pare sa fie client si daca nu il are acum ok, inseamna ca era praf de mult timp, intrebarea cheie este de ce acum a fost taiat?

      pentru că traficul normal nu sare de 1.000 unici pe zi. ceea ce ar fi in parametri. când însă de la 1.000 se ajunge la 15.000 online simultan, parcă e un pic de problemă.

    • Postarea e scrisa de aceeasi persoana, stai linistit.
      Pot fi ok, pot fi PR, pot fi nasol, dar mai ales nasol cand cand cineva-si bate joc de echipa mea.
      Daca gresesc, nu ei, eu ma fac pres,
      Si nu eu am starnit mizeria, am raspuns pe FB, am sunat omul, decat ca din ego cineva a gandit ca block+sters mesaje+continuat e ok.

      00
    • 1. Ma, da’ ce cacat a scris vasile ala de a sarit asa traficul? Concurs cu mici si bere, sau ce puii mei i-a inzecit traficul intr-o zi?
      2. Repet intrebarea pe care am pus-o mai sus: clientul ala era corect, platea luna de luna? Folosea 100%, luna de luna, banda achizitionata? Chiar a fost nevoie sa fie hostingul nazisti cu el? Adica, puii mei, 10 zile pe luna nu vine nici dracu’ pe blogul lui, face o zi spike si gata, i-ati taiat contul? Sunteti ca aia care dau net „neacoperit”, bazandu-se ca nu o intra toti odata, simultan, dar se intampla si intra? Ati vandut banda peste ce poate serverul, bazandu-va pe faza asta? Cum cacat nu erati pregatiti de inca 10 bloguri, cum ar veni? Lucrati „leu pe leu”, nici o rezerva? Daca maine va trimit 10 clienți, echivalentul a ce trafic a facut vasile azi, inchideti firma, ca sunteti depasiti? Nu, serios.
      3. Despre Madam cascaval… sa o citez: „e nevoie si de oameni ca ea”. ;) Sa avem termen de comparatie, la „asa nu”. Fetelor, faceti sex mai des, sa nu ajungeti asa! :)

      00
    • @zoso Nu cred ca erau 15.000 simultani. Probabil ai inteles gresit dar wordpress + apache = bad combo. La 15.000 de vizitatori simultani inseamna ca fiecare imagine, css, etc se incarca, deci daca ai 5 imagini + 2 css-uri si 3 js = 10 * 15.000 de request-uri. Probabil cei de la Webfactor au verificat doar conexiunile, nu si cati au fost unici.

      00
    • Au fost exact 16071 vizitatori marti, 24/5. Toti vizitatorii din ziua aia!
      Nu au fost mai mult de 100 de conexiuni simultan!
      Asta ca sa o lamurim si cu „traficul”.
      Datele sunt date de analytics.

      00
  28. NOU
    #141

    Va bagati in analogii destepte cu garsoniere, dar e tot o treaba romaneasca la mijloc. Ala de la webfactor a venit aici si a zis ceva de genu „ma futi, te-ai futut pe tine”. E mai important faptul ca a facut ala pe interesantu si acum trebuie sa il facem si noi de cacat, decat sa rezolvam problema si sa plecam cu totii acasa la sfarsitul zilei.
    Ca sa fac si eu o analogie, ca poate sunt si eu destept cine stie. A chemat 20 de oameni in garsoniera si au facut galagie. In loc sa ii ziceti, boss hai ca te ajutam sa iti continui petrecerea ca poate e o zi speciala. I s-a spus sa dea toti oamenii afara ca asa e contractul, desi existau posibilitati pentru continuarea petrecerii.
    Sau daca ala de la webfactor tot avea chef sa se planga putea spune „noi am vrut sa il ajutam, dar omul nu a vrut sa colaboreze cu noi asa ca am facut ce era stipendulat in contract”. Suna mai bine decat „a vrut sa ne futa in gura si ne-am bagat si noi sa il futem”.

    00
  29. Fix de-asta hosting-ul shared in forma actuala nu are niciun viitor, fiindca nu e posibil sa separi complet consumul de resurse intre site-urile gazduite de acelasi server si servite cu aceleasi programe. Viitorul inseamna servere in cloud (virtuale, separate de hypervisor) sau containerizare. Si, evident, facturi gen Amazon Web services, cu 5-6 tipuri de resurse utilizate, cantitatea si costul (gen spatiu ocupat, trafic total, resurse rezervate, etc).

    00
  30. Cand ceva continut al tau incepe sa prinda si ai o zi cu trafic mare parca nu iti pica bine sa iti taie hostingul mai ales cand ai si ceva monetizare.

    Presupunand ca aceasta crestere in trafic a fost spontana si nu anticipata cred ca o abordare business oriented ar fi fost mutarea site`ului de catre firma de hosting pe un virtual server macar si sunat clientul si spus : „Pentru astazi v-am mutat site`ul pe un server virtual dar de maine trebuie sa luati o hotarare pentru ca hostingul nostru shared nu poate duce audienta dumneavoastra. ”

    Asa castiga si clientul si firma de hosting.

    Daca tai abonamentul omului pe considerentul ca a vorbit mai mult de 24 de ore in 24 de ore da e corect , e legal dar uman si client oriented e fail total.

    00
    • Coaie, vorbești prostii.

      Work hours pentru a muta site-ul clientului pe un VPS costă bani – trebuie să-i muți conținutul, să te asiguri că stackul (LAMP/LEMP) e perfect compatibil și că nu i-ai crăpat un plugin/modul clientului, nu ai timp să te familiarizezi cu ce ruleaza clientul. Ma repet – chestia asta nu e moca, trebuie sa platesti omul care-ti face asta.

      Iar in al doilea rand, poate nici nu ai acces la zona DNS a clientului, cum il schimbi pe alt IP (pentru ca VPS-ul ala va avea alt IP)? (si nu, nu sta nimeni sa faca mod_proxy pe shared hosting).

    • Nu pot sa te contrazic din punct de vedere tehnic.

      Dar am trecut fix prin aceiasi chestie. Trafic mare oprit site si apoi anuntat telefonic la modul ( oho la cati bani o sa faci acum iti trebuie un dedicat. In doua zile e gata si te costa 90 de euro pe luna ) .

      Eram in varf de trafic si da faceam bani , eu nu imi permiteam 10 minute sa am site-ul inchis.

      Rezultatul ?

      In secunda doi am cumparat hosting de la primul provider care a fost dispus sa ma ajute si iti promit ca daca omul ala m-ar fi sunat inainte sa imi dea jos site-ul si mi-ar fii zis bai eu nu pot sa te tin pe shared dar te-am mutat sau o sa te mut in minutul doi fara downtime doar ca de acum o sa te coste 90 de euro pe luna la cat de disperat eram acceptam orice cost doar sa nu imi pice site`ul .

      A incercat sa ma mai sune sa vada daca imi convine oferta lui insa nu am mai raspuns la telefon. Nu am dat cu hate , am inteles ca poate era dificil dar ar fii avut mai mult de castigat daca suna inainte sa imi opreasca robinetul si sa imi gaseasca o solutie .

      00
  31. Vali. Ticketul unde e ticketul?

    00
  32. Dar cand a facut unul nasoale (gen spam) pe serverul shared pe care eram si nu imi mai mergea mail-ul? Pentru ce mi-ati sugerat sa imi iau eu ip dedicat sa evit astfel de neplaceri? Inteleg ca asa evitam problemele de genul, dar nu e chiar corect sa platesc eu in plus pe luna ca face alta persoana spam. Am stat aproximativ 2 zile pana s-a rezolvat… Noroc ca a fost weekend si am ramas clientul vostru.

    00
    • Greșești.

      Serviciile de shared hosting se focusează pe WEB hosting, nu pe mail hosting.

      Tot ce poți face tu ca hosting e să limitezi numărul de e-mailuri trimise de către un cont/domeniu și să scanezi outgoing e-mails cu SpamAssasin. Ca Shared hosting nu îți permiți să dai mii de euro pe lună pentru soluții anti-spam mai avansate, pentru că nu ăsta e focusul businessului tau.

      Mailurile tale nu mai ajungeau la destinatar pentru că IP-ul serverului respectiv era într-un RBL. RBL-urile astea sunt niste cacaturi oarecum necesare, dar practic sunt niste extorsiuni de bani (vezi cum majoritatea au si optiunea de a plati pentru a primi whitelist), iar unul din cele mai mari RBL-uri face si scanare la site-urile care sunt hostate pe serverul tau si se decide sa-ti puna IP-ul in blacklist chiar si fara spam.

      Din pacate providerul tau de hosting nu are o procedura simpla de dat unblock. Intri pe un site, completezi un formular, si astepti ca sa ti se aprobe de-listingul si dupa care astepti ca serverul de mail al partenerului tau sa-si faca update la lista respectiva.

      Si da, acelasi lucru ti-as fi zis si eu – iti iei IP dedicat daca vrei sa ajunga mailurile la toata lumea (si nici atunci nu poti garanta), ori iti iei un serviciu de mail dedicat (vezi ca am auzit ca Google vinde niste pachete foarte bune si ieftine, per user, per an…)

    • @Znuff pai si atunci de ce ofera si mail hosting?
      Sa se limiteze la web hosting si gata.
      Adica eu ar trebui sa consider ca daca platesc un abonament de telefonie mobila cu net inclus.. si nu merge netul.. e normal? Ca doar abonamentul e de telefonie, nu de net, nu?

      00
    • Pentru că clienții se așteaptă să-și poată ține o căsuță de mail acolo, pentru una alta, dar majoritatea nu considera critică acea căsuță de mail.

      Clienții care consideră e-mailul critic apelează la soluții dedicate.

      În plus, ție îți merge mailul, providerul și-a făcut datoria față de tine. Poți trimite și primi mailuri. Problema e că „partenerul” tău de comunicație a decis să NU accepte mailuri de la serverul tău, că e supărat pe serverul tău.

      Ca să folosesc aceași analogie ca tine – dacă ai un coleg de apartament și amândoi plătiți pentru internet (50/50), iar colegu’ face prostii și (prin absurd, de dragul analogiei) facebook vă blochează IP-ul, ce vină are providerul tău?

    • Vorbesc de Webfactor :) Am mail-urile inca salvate nu vorbesc din amintiri. Doar gestul de am sugera sa dau bani in plus pentru ca alt client face nefacute pe serverul shared pe care il impartim mi-a lasat un gust amar.

      00
    • @znuff sa spui ca hosterul si-a facut treaba cand a livrat mailul meu de la o adresa din spamlist.. mi se pare o aberatie prea mare ca sa mai pot continua discutia.

      00
    • „livrat mailul meu de la o adresa din spamlist”

      Ce?

      damage: asta-i realitatea „shared hosting”. daca vrei servicii dedicate, platesti pentru dedicate

      voi nu intelegeti faptul ca la 5 Lei / luna primesti servicii de 5 Lei pe luna

    • Total corect ce ai punctat dpdv tehnic. Cat dau atat primesc. A trecut mai bine de un an fara probleme. Eu ma refer pe partea comerciala. Abordarea situatiei fata de client, chiar daca nu e premium, a fost putin deplasata. Repet, nu eu am facut probleme, nu eu am ales cu cine impart shared hostingul. Am fost cat se poate de politicos am spus ca luni ma mut daca nu merge si mi s-a transmis ca se rezolva in cateva ore. S-a rezolvat a doua zi spre seara. Probabil de aceea am primit ip dedicat fara sa platesc in plus asa ca au si o bila alba.

      00
    • @znuff la 5 lei / luna ti se promit servicii de cel putin 10 lei si de cele mai multe ori primesti servicii de cel mult 3 lei.
      nu ii obliga nimeni sa imi promita mail hosting, insa daca il promit.. ma astept sa il primesc.

      00
  33. Nu stiu la ce se gandesc acum alti clienti, dar eu daca as avea un furnizor despre care aud ca a facut una ca asta, mi s-ar face frig, brusc.
    Vad ca nu sunt singurul care simte asa, voturile de pe pagina asta arata ca Furnizorul a gresit grav.

    00
  34. Ca cineva care lucreaza in domeniu, consider ca reputatia e foarte importanta. Find la prima abatere, puteau sa faca un efort si sa il mute pe un alt server sau sa aloce niste resurse special pentru blogul lui. Dupa ce trecea furtuna, se lua clientul deoparte, i se explica faptul ca site-ul depaseste resursele pentru care a platit, ii generau o factura pentru resursele alocate in intervalul orar cand a avut loc spike-ul si ii dadeau 2 optiuni:

    -face upgrade la un abonament care sa acopere noile nevoi ale site-ului chiar si in perioade de varf.

    ori

    -daca nu vrea sa plateasca extra, ori se muta la sfarsitul lunii, ori la urmatorul spike, site-ul va fi cazut.

    Asa, in situatia de fata, si clientul a pierdut traficul si eventual banii generati de pe el, si hostingul a avut parte de publicitate proasta. Un cloudlinux configurat corect si cu resurse finite nu va permite niciodata unui cont sa afecteze celelalte conturi.

    Ca idee, exista solutii si pentru astfel de clienti, cum ar fi cloudflare.

    00
    • Uite eu bănuiesc că nu lucrezi în domeniu. Dacă resursele FIZICE de care dispune acel server sunt epuizate, de unde mai aloci altele? Nu functioneaza pe carbuni, nu mai bagi o lopata si gata.

      Iar ca Shared Hosting nu pui TTL-ul la DNS sub 5 minute. Deci chiar de l-ar fi schimbat pe alt server (în ideea că ai altul liber disponibil, doar pentru cazuri d’astea speciale, pentru ca nu ai o afacere de condus, si ca stai cu un server pornit degeaba 24/7, cu licente lunare platite, doar pentru cazuri d’astea speciale, nu? pentru un client care nu-ti aduce nici 100€/an), tot ar fi durat ceva pana cand requesturile s-ar fi mutat pe alt server.

  35. Făcând abstracție de nume. mă bag și eu în seamă:

    – Dacă vrei să faci ceva la nivel pro, trebuie să investești timp și bani. Trebuie să iei o temă decentă, un hosting bun și rapid și să optimizezi WP-ul. Nu pui două sau trei plugin-uri care fac același lucru. Am văzut și auzit asta la multă lume. Două plugin-uri de caching, poate se încarcă mai repede.
    – Când vezi că a crescut jucăria și produce, din banii câștigați iei și tu un hosting mai bun, care să susțină creșterea.
    – Dacă vezi că a pus server-ul pe butuci, ceri ajutor la tehnic. Când aveam un site la hostat la crocodil, un plug-in de WP a pus în cur server-ul. Mi-au blocat doar acel site (pe cont mai erau câteva), mi-au spus ce are și mi-au cerut un IP să îmi dea doar de acolo acces, Pentru că RDS și pentru că IP dinamic, au cerut admin și au făcut ei modificările necesare. Apoi l-au reactivat. Fără nervi. Eram eu un pic nervos, dar ei chiar vroiau să mă ajute.

    Din ce am citit eu (pe diagonală) contul a fost doar suspendat, nu închis. Deci, nu văd care e problema. „You are not alone”, cum ar zice Michael Jackson și Modern Talking. Vrei să nu mai stai cu vecinii care dau muzică tare, îți iei teren și îți construiești casa ta. Altfel te supui la rigorile blocului: spațiu limitat, uși înguste și tavan jos.

    00
  36. Secure Connection Failed

    An error occurred during a connection to webfactor.ro. Peer using unsupported version of security protocol. Error code: SSL_ERROR_UNSUPPORTED_VERSION

    SSLv3 sucks, e 2016, poate e cazul sa-i mai „aliniezi odata pe baieti”.

    00
    • NOU
      #164

      Cred ca tu i-ai scanat pe Qualys ca imi aparuse deja cached raspunsul. Grade C, cam naspa. Pertinent mesajul tau. Ontopic, cei de la Webfactor au fost indreptatitit suspende site-ul. Daca Julius o tot da cu ‘romanisme’, el atunci de ce mergea pe principiul ‘fac din cacat bici’?!?!! A se traduce prin ‘cu 19 lei scot 1000 de euro pe luna’. Esti Jenibil Julius!

      00
  37. Hostingul ca hostingul, razboiul lor, treaba lor.
    Dar sa spui ca ai lucrat „pe branci” la o mizerie de articol ce o puteam scrie pe weceu e o insulta la adresa intelectului.

    00
  38. Znuff cu transferul nu e asa. Toti astia mari din afara fac migrare gratuita. Pana si in Serbia si Bulgaria care sunt mult sub noi exista asa ceva.

    Si daca vorbești frumos (asa cum i-am rugat eu pe cei de la Wefactor acum ceva vreme) sunt sigur ca iti vor face si migrare gratuita. Dar un „va rog” + va mulțumesc mult e greu de regulă.

    Eu sunt 100% pro pentru suspendarea (cu un notice in avans gen 5 zile) a conturilor de genul asta. In primul rand LIPSA unei actiuni de genul asta duce la necesitatea de a introduce limitari tâmpe pentru toti clientii, gen conexiuni simultane, timeout pe scripturi samd. Ori nu mi se pare normal ca Gogu care isi face server de Counter si trimite mailuri cu pornaciuni sa bage adresa de IP comuna in backlisturi astfel incat mailurile mele legitime sa nu ajungă. E ca viata la bloc. Nu pui in sufragerie tuciul de bulion la facut.

    Simplul fapt ca discutam despre motalitatea unui gest de genul asta (taie macaroana unuia pentru a salva 1000) arata ca mai avem mult de invatat. Eu unul as proceda absolut la fel, cu 2 modificari.

    1. Notice in avans
    2. Varianta iti inchid contul vs te mut pe VDS care costa atat.

    10
    • Coaie, nu confunda transferul cPanel <-> cPanel cu cPanel -> Dedicat/VPS/Alt Stack.

      Diferenta dintre cele 2 e ca cPanel <-> cPanel se face din 2 clickuri si procedura e complet automatizata, iar cPanel -> Dedicat/VPS/Alta Solutie e in cele mai multe cazuri manuala.

      Iar în cazul manual, trebuie să urmezi cel puțin următorii pași:

      1. Instalarea OS-ului (fie ea automatizata sau manuala).
      2. Instalarea si configurarea stackului web (LAMP/LEMP)
      3. Verificarea faptului că mediul/stackul pe care l-ai configurat corespunde cat mai mult cu stackul de pe serverul original. Ce inseamna asta? De preferat aceasi versiune de PHP (in cazul in care e scris in PHP), pentru ca nu stii ce pluginuri/cms/site custom foloseste clientul. Verificarea ca toate modulele (din nou, tot in cazul PHP) care existau pe serverul original exista si pe serverul/stackul nou. Inclusiv setari (memory_limit, execution_time etc.)
      4. Migrarea datelor propriu-zise – SQL, imagini etc.
      5. Verificarea ca totul functioneaza cum trebuie
      6. Migrarea DNS

      Chestii care, ma repet – durează, costa ore (un sysadmin bun ia de la 10€/ora in sus) si nu le poate face orice trained monkey.

      Tu tot vorbesti de notice in avans si chestii care dureaza, si cu riscul de a ma repeta, când arde, nu stai să-ți faci freza în oglindă. Când te sună 100 de clienți că nu le merge, nu stai sa ai grijă de unul singur. Tai problema de la rădăcină.

    • @Znuff Transferul de pe cPanel pe cloud hosting (la tsohost, mai exact) la ce categorie il incadrezi, automatizata sau manuala?

      Intreb pentru ca de curand am mutat la ei 5 siteuri, toate administrate prin cPanel, si migrarea a fost gratuita.

      00
    • Nu sunt familiar cu platforma lor de hosting, dar văd că scrie „custom control panel”. Probabil când au făcut platforma lor, au prevăzut și automatizarea restaurării backupurilor cPanel (formatul e relativ simplu).

      Sunt curios de cum îți va merge treaba când o să vrei să migrezi de la ei spre un cPanel sau ceva de genul.

    • chestia asta cu custom control panel explica pretul de vanzare…

      00
    • Deocamdata n-am motiv.
      Your website is faster than 85% of all tested websites
      Your website is faster than 82% of all tested websites
      Your website is faster than 50% of all tested websites

      Toate 3 siteurile testate cu servere din SUA, iar vizitatorii mei provin in proportie de 80% din Romania, 18-19% din Europa si doar 1% (chiar mai putin uneori) din afara UE.

      Dar, ca idee, o sa intreb cum imi pot muta siteul daca vreau sa plec de la ei.

      00
  39. vina e clar impartita, unii se fac ca platesc, altii se fac ca muncesc

    00
  40. Unul dintre motivele pentru care lucrurile merg asa cum merg la noi este legat de tentatia multora de a arata celuilalt „cine e sefu’ „.

    … What? A sunat clientul si a facut gat ca i-am taiat curentul in timpul operatiei? Lasa ca-i arat eu (furnizorul) cine e sefu’: ii tai si gazul, si apoi ma duc si pe net sa-i mai dau cateva capete un gura (clientului) ….

    Ura, am infrant!

    00
  41. Știți cât plătesc eu pe site-ul meu lunar? 110 lei! Și am 4-5 mii de unici pe zi. Dar n-am avut niciodată resursele depășite!

    00
  42. @wbf daca ai contract si ai actionat conform acestuia, ce cauti aici cu guest post? e total neprofesional ce faci!

    tipic romanesc: s-a enervat patronu’?

    btw: contractul ala nu te impiedica sa spui cat plateste clientul pe luna?

    00
  43. Am hosting la Webfactor. Platesc 114 ron/trimestru, cateva site-uri, nu genereaza trafic mai deloc ca …n-am timp de ele. Sunt clientul ideal (cum era intr-un comment mai sus). – nu consum resurse si nici trafic (exceptie mailurile) dar platesc la timp- probabil de vreo 2 ani.
    Daca insa brusc ar exista un spike de trafic numi-ar conveni sa imi taie macaroana ca asa zice procedura. Da, e important ce scrie in contract si trebuie respectat. Tot intrun contract ar trebui sa scrie ca daca apar nemultumiri se rezolva pe cale amiabila…Da, as fi un client nervos daca brusc as avea mii si mii de unici pe site si cineva mi-ar opri site-ul si probabil as vorbi nu tocmai politicos. Si as accepta sa trec pe un VPS in cel mai scurt timp…oferit la un pret bun de Webfactor pt ca sunt un client de 2 ani caruia tocmai i-a crescut biznisu online si Webfactor a contribuit la succesul de pana acum…
    ===
    Inainte am avut hosting altundeva- si am avut nevoie de un kit de instalare pe care l-am pus int-un folder pe shared hosting si am uitat sa il sterg. M-a contactat firma respectiva- ca nu e ok conform Terms&Conditions si sa il dau jos. Mi-am cerut scuze si l-am sters. Dupa vreo 2 zile pune pe FB patronul un post cu un screenshot – ca au facut ei nu stiu ce audit si ce minuni au gasit ei prin folderele oamenilor (mp3 uri, poze etc) . Era si kitul meu acolo. A doua zi m-am mutat la Webfactor
    ===
    Modul de abordare al problemei de catre Webfactor- inclusiv prin acest post e total gresit. Cu asa o abordare nu merita banii munciti de mine – nu conteaza ca sunt 18 lei pe luna sau 1000.
    Asadar Webfactor- ai mai pierdut un client. Acum downloadez ultimul backup.

    00
    • Nu eu m-am apucat sa spal rufele in public.
      Deloc.
      Rufele erau deja spalate si puse pe uscator cand au ajuns la mine.
      Eu sunt apelat rar si de obicei la treburi dezagreabile.
      Chestie care o asum ca asta e treaba mea.
      Alta chestie care intra in atributiile mele e sa ma fac eu pres daca am gresit cu ceva.
      Daca noi nu meritam banii munciti de tine oare tu meriti munca noastra?
      Zici ca esti clientul nostru, ia stai la cotitura sa vezi cum stiu sa ma fac si pres daca e cazul.

      00
    • Am citit acuma ticketul (postat mai su). A fost un raspuns ok. Bun, clientul e nesimtit … dar tot nu inteleg care e scopul spalarii rufelor in public.

      00
    • NOU
      #183

      Zici ca esti Traienel din Ciorogarla, patron la 3 crasme. Zi sincer, iei bani cash fara sa dai chitanta?

      00
  44. Horia, lasand deoparte faptul ca erati acoperiti de contract, si lasand deoparte atitudinea nu tocmai prietenoasa a clientului, chiar nu exista, tehnic vorbind, posibilitatea de a-l ajuta sa treaca peste acest spike de trafic fara a-i fi suspendat serviciul?

    Stiu ca nu este treaba voastra asta, dar na, zic si eu … Plus ca evitai elegant tot circul care a urmat si care, vrei, nu vrei, iti pateaza putin imaginea.

    00
    • Evident ca se putea.
      Si de obicei se evita. O fac flacaii de la tehnic pro bono tot timpul.
      Decat ca nu prea aveai cu cine.
      Si uite asa se ajunge la mine.
      Si cand a ajuns la mine, circul era deja pornit, nu de noi.
      Repet, asta cu patatul imaginii…. care imagine?
      Ca nu acceptam sa fim jigniti de grobieni?
      Ca nu-mi place sa-mi fie jigniti colegii…. pentru ca, clien,t care-mi da mie bani?
      Mai bine lipsa

      00
    • „Decat ca”
      Succesuri in afaceri boss!

      00
    • „Ca nu acceptam sa fim jigniti de grobieni?”

      Chestia asta nu se spune pe net despre un client, indiferent ce ar fi facut, in cel mai rau caz posibil il poti actiona in instanta, dar niciodata nu poti spune asa ceva.

      00
  45. La fel cum clientii au libertatea sa-si aleaga furnizorii poate avem si noi libertatea sa ne alegem clientii.
    Sau noi nu avem, un contract e o mizerie care noi trebuie sa o respectam si altii nu, trebuie sa fim un pres zambitor?
    Multa bafta in continuare. Ai inteles nimic, IMHO

    00
    • Ba da, ai libertatea asta cand sta lumea cu cardul intins sa cumpere ce vinzi tu – pentru ca serviciul tau e cel mai super mega extraordinar, toata lumea si-l doreste si nu il mai gaseste nicaieri decat la tine.
      Si chiar si atunci, pentru ca vrei sa vinzi mai mult, il intrebi, zambind daca „vrea si cartofi prajiti” . Cateodata cred ca ar trebui obligatoriu un internship la Mcdonald’s pt fiecare dintre noi.
      ==
      Succes si tie. Atitudinea nu e ok. Nici tu nu ai inteles nimic.
      P.S. Hangarhosting are un client nou.

      00
  46. @WBF: daca reactia pe care ai avut-o tu ar fi fost a unuia din angajatii tai ce s-ar fi intamplat?
    Oricata dreptate ai avea, privind obiectiv eu vad un patron scandalagiu, care se enerveaza cand clientul e nesimtit si nervos si se apuca nu numai sa isi spele rufele in public, dar si sa sustina ca nu a inceput el tambalaul.
    Poate ti-ar trebui un angajat dedicat care sa interactioneze cu clientul in astfel de cazuri pentru ca nu e treaba ta sa faci si partea de customer support. De ce are numarul tau? De ce raspunzi la telefon?

    Nu stiu ce reach are JC asta in online, dar avand in vedere ca e un blogger(as) ar trebui mai multa atentie in tratarea incidentelor de genul.

    00
  47. NOU
    #192

    Eu am avut intr-o zi trafic. Erau 12 simultan. Nu mi-a pasat. Platesc!

    00
  48. NOU
    #193

    By the way, WBF come from „Want to Be Fucked”.

    00
  49. @WBF”Daca noi nu meritam banii munciti de tine oare tu meriti munca noastra?”
    Cu atitudinea asta, nu. Clar nu meritati banii munciti de mine!
    Inca ceva: daca baietii aliniati de la tehnic il vad pe seful lor ca se comporta asa, ce fel de exemplu e setat pentru ei?
    ===
    Si pt ca am observat ca iti place sa vorbesti in parabole…uite iti spun si eu (poate pricepi in cele din urma ) ce mi-a zis un chelner cand cerandu-mi scuze ca l-am intrebat pana la exasperare daca e buna friptura de vita mi-a raspuns ceva ce mi-a ramas in minte: „De banii dumneavoastra meritati tot ce e mai bun!”
    ==
    Si nu glumesc:
    Acest e-mail confirma faptul ca am primit cererea Dvs. de reziliere pentru urmatoarele:

    Produs/Serviciu: S2-cPanel
    Domeniu: ****pen.ro

    Serviciul va fi dezactivat la finalul perioadei de facturare la data de 13/07/2016.

    00
    • NOU
      #195

      @Mushdog, nu-i chiar asa. Hai sa iti explic cronologic cum s-a intamplat:
      ora 12:30 am: Julitul ala publica un articol pe blog si da contuarul de la trafic peste cap.
      12:31 am ii cade blogul de la 15 mii de unici.
      12:35 conform contractului hostingul ii blocheaza blogul pentru folosirea de prea multe resurse, abonamentul ala cat o alocatie de scolar nu este deajuns de bun pentru un scriitor de asemenea anvengura. tot in acelasi timp baietii de la tehnic ii explica omului ce are de facut.
      12:40 dupa cateva discutii tehnice prin intermediul ticketelor de suport creierul subdezvoltat al lui Julius Ctnescu cedeaza, pur si simplu nu proceseaza informatia livrata de catre baietii de la tehnic. Sa bage el un plugin de cache? Sa ceara cateva resurse in plus pt 24 de ore? Sa ii roage frumos pe baietii aia aliniati de la tehnic sa ii instaleze ei vreun plugin? NU. Julius a facut ceea ce stie el mai bine, a inceput sa arunce cu cacat pe facebook (vezi statusul) sau sa insulte patronul de la hosting care s-a facut pres sunandu-l pe nebun.
      13:00 sute de share-uri si comentarii la status, viral, ce sa mai? patronul este cenzurat, prietenii si favoritii omului lasati sa improaste cu cacat in firma si patron (inclusiv niste dobitoci de Alisteri). Frumos, nu? Apoi sa nu iti bagi pla in ea afacere si tot si sa mergi la client acasa si sa-l scuipi in gura? Gandeste-te ca baiatu asta cu hostingul a citit comentariile si nu a fost lasat sa vorbeasca. Cate frustrari s-au adunat in el? Cum ar fi ca eu sa iti jignesc neamul chiar aici iar comentariile tale sa fie cenzurate si ale mele nu iar eu sa o tot tin langa cu injuriile. Cam asa si cu clientul nostru stapanul nostru.

      Asta nu inteleg idiotii care comenteaza mai sus. Ei o tin pe a lor cu clientul stapanul sulii. Du-va ma dracului!

      00
    • Multumesc pt precizari. Acum m-am luminat.
      Din cate vad eu sunt doua chestii discutate aici…din pacate amestecat. Si asta pentru ca nu s-a postat initial si ticketul.
      ==
      Problema 1 – Clientul a fost anuntat, i s-au propus variante de remediere si varianta VPS. WBF chiar a procedat ok, nimic de comentat. Clientul s-a dovedit a fi un idiot si a inceput sa injure , feisbuc etc. De apreciat ca l-a sunat patronul dar poate nu a facut cea mai fericita analogie cu „daca iti cade, iei viagra”. In fine, i-au suspendat contul, treaba lor. Murea pana azi subiectul si asta e. Sa zicem ca e ok cum s-a procedat.
      ==
      Problema 2 e cu guest postul asta si cu tot ceea ce a urmat. Asta nu e ok. Nu zice nimeni ca furnizorul trebuie sa se faca pres…dar nici sa te balacaresti in public cu ce nesimtit a fost un client si ca a zis cuiva un apelativ diminutivat. Si sa se planga ca nu e respecatat contractul si ca asta e…ti-o tai jos. Pai, pe mine ca si client ma intreaba cineva daca vreau sa schimb ceva la Termeni si Conditii? NU! Pai si atunci cine e jupanul?! Nu furnizorul? Accept si asta e, incerc sa ma incadrez in termeni.
      ===
      Am terminat cu subiectul asta …ca mi-am dat de lucru singur …acuma trebuie sa imi mut si hostingul.
      P.S. Daca as citi Terms and Conditions de la Apple nici nu as mai activa Iphoneul la urmatorul update.

      00
  50. Prospectam piaţa pentru achiziţionarea unui serviciu de felul ăsta.Sunt novice, am două bloguri modeste pe care aş vrea să le relansez.
    Citind guest-postul dar şi comentariile sunt absolut convins că nu mă interesează dacă furnizorul are sau nu dreptate. Îmi e pur şi simplu groază să am de a face cu vanitatea unui patron şi cu faze de Top Gun gen – îmi apăr personalul. Nu auzisem de firma în cauză, probabil că aş fi dat cândva de ea, dar cu acest guest – post patronul şi-a făcut doar reclamă proastă şi a fost aplaudat de insiderii care probabil îşi freacă mâiinile de bucurie pe la spate.
    Atunci când nu ai nicio şansă decât dacă eşti mai bine pus la punct tehnic decât ei, chiar că nu are rost să le fii client. Sunt prea supărăcioşi pe acolo. No offence,

    00
  51. Chiar de nu ar fi avut deloc dreptate clientul e jenant sa faci cacanariile astea in public si sa ai pretentia ca oamenii sa iti tina partea. Pana si eu, care am fost mereu o jigodie de internaut nu consider ca e normal asa ceva.

    Daca cineva s-ar apuca sa consume zilnic just 4 fun resursele a catorva clienti mici hostati la webfactor si alesi random de fiecare data, ce vor face? Or sa le inchida tuturor hostingul fara notificare? Ca nu au cum sa diferentieze nici neam un atac de userii reali daca stii cum sa faci un httpget corect, fara sa lasi fingerprints.

    Normal ca il face pe sysadminul ala pulete cand voi aveti datele de contact ale clientului dar preferati sa ii inchideti hostingul in loc sa ii dati un telefon sau un mail pe care il primeste imediat pe smartphone. De ce mai cereti toate datele respective daca nu aveti de gand sa le folositi atunci cand este nevoie?

    Ca patron nu e mai bine sa ii bagi in sedinta pe toti angajatii si le spui „Ba puletilor, in loc sa o frecati toata ziua cu ceasca de cafea la bot, mai bine puneti mana si sunati clientii cand au spikeuri de trafic. Nu raspund la telefon, dati-le mail, ca acum au toti smartfoane si le citesc instant. Spuneti-le, bai puletilor, ca trebuie sa plateasca mai multi bani pe pachetul de hosting, altfel intr-o ora le suspendam serviciile”.

    Sau nu va place sa primiti bani mai multi si preferati din comoditate sa ii scoateti pe clienti din sarite oprindu-le direct serviciile? Ce fel de afacere serioasa mai e si asta?

    Nu mai suntem in 2008 sa ne comportam ca niste ciobani cu clientii dupa care sa avem pretentia la respect si suport din partea comunitatii online. Acum exista concurenta pretutindeni in lume la preturi foarte decente.

    00
    • Prietene tu esti pe bune?
      Client notificat instanant. Presupun ca are smartphone si daca era important pentru el …..
      Ia mai citeste tu un pic.Sau ceva…

      Nemessis..ayayay.
      Am fost profud impresionat.
      Decat ca nu.

      Hai sa-ti indrept sinapsele.

      Anno domini 2016.
      „Chiar de nu ar fi avut deloc dreptate clientul e jenant sa faci cacanariile astea in public si sa ai pretentia ca oamenii sa iti tina partea. Pana si eu, care am fost mereu o jigodie de internaut nu consider ca e normal asa ceva”

      Relatia client furnizor e una fluenta.
      Nu una jupan-sclav.
      Si noi nu ne dorim jigodii(cum te autointitulai) ca si clienti, chiar si foste jigodii, de genul care nu citesc si au o parere.

      Cum orice client are libertatea sa-si verse amarul pe fachibook, chit ca are dreptate sau nu, oare noi nu putem sa ne spunem punctul de vedere?
      O fi jenant din partea noastra dar din partea ailalta nu?

      Prietene, primesti fix cat platesti, nu mai mult sau mai putin.
      Ai semnat un contract, pai il respecti, ca mai dai tu o gherla, ca mai schioapata furnizorul, e rezolvabil amiabil, sau daca nu, ai optiuni legale..

      Alegi calea de apasat social media ca sa ne faci arici,ok.
      Da nu te astepta de la noi la pupici.
      Aici si noi, cat despre comunitatea online, te las sa te uiti singur cine si ce face pentru ea.
      Me out/

      00
    • Omule,ce nu itelegi tu e ca nu seti pe aceeasi pozitie cu clientul.Clientul tine cutitul de maner,tu poti sa prinzi doar lama,te tai oricum.Ca sa intelegi mai bine vezi faptele:El si inca cativa sant deja mutati,nu au pierdut nimic,poate chiar au castgat,iar tu ai pierdut ceva bani,ceva din nume.Asta acum,pe termen scurt.Mai departe se va vedea,concurenta e mare,ei traiesc fara tine,sant destule firme pe lume,dar tu fara clienti tre sa pui mana pe sapa.

      00
  52. NOU
    #208

    dupa ce am citit toate astea, imi vine sa imi iau hosting de la WBF doar ca sa pot sa renunt la el

    00
  53. NOU
    #209

    nenea zoso, cum de ai numai prieteni din astia dubiosi? intai ala cu zeru, acuma asta cu f*tutu clientilor in public. what next?

    00
  54. Nu lucrez în domeniu de hosting, dar nu înţeleg lăbăreala asta românească cu pretenţii la hosting de 19 lei. Serios?
    Traffic management, resource management, alocare dinamică de resurse, etc? Pe shared hosting? :))

    Adică Amazon cu AWS-ul lor, Microsoft cu Azure, Google Cloud, toţi ăştia puteau folosi cPanel dacă era aşa de ieftin şi uşor să aloci resurse dinamic pe server cu 19 lei pe lună.

    Găzduire shared e shared. Nu mi s-ar părea corect să nu-mi meargă mie site-ul firmei din cauză că nu ştiu ce cotcodac umoristic are pretenţii la 19 ron/lună.

    Mi-a plăcut de black friday că unii din bloagheri au folosit Amazon AWS. Pentru că ştiu ce înseamnă hosting shared, ştiu că fizic, nu poţi avea pretenţii de alocare dinamică la preţ de shared. Şi probabil mulţi şi-au dat seama demult că nu poţi face treabă serioasă cu hosting de 19 ron/lună.

    00
    • tocmai asta e fun. inclusiv pe un shared poți pune un cdn gen aws și plăti cât consumi, ca să faci un minim de load balancing. dar oamenii nu vor să audă de costuri suplimentare. niciodată.

  55. 5000 de experți în servere aici și jumătate dintre ei confundă 15.000 de conexiuni simultane cu 15.000 de vizitatori în ziua respectivă. Maxim ce am văzut până acum, și spun asta pentru că mai scriu pe la site-uri cu trafic mare și spike-uri, este 2800 de conexiuni simultan.

    • Nu confunda nimeni. In threadul (e unul singur) in care se discuta despre 15000 de conexiuni simultane e facuta distinctia si chiar e specificat ca 15k conexiuni simultane e greu de crezut.

      00
    • Eftimie, poate ca nu ai facut tu o treaba sa ai si tu trafic… Numa zic.
      Dar nah, cum tu ai umor, cred ca nu este necesar.
      Ma uitam acum la un site, pai el a avut in zilele bune nu 15k de vizitatori ci mai mult.
      Si din ce vad nu prea a cazut sau si-a julit vreun genunchi.
      Site-ul de care vorbeam e unul cu umor englezesc, il apreciez mult, il citesc zilnic. Noroc ca da si pe twitter , ca dau click instant.

      Poate-ti spune Vali cum e cu conexiunile.
      Ca la 15k accesari/ 10 ore e jenant, poti sa-ti tii site-ul pe orice smartphfone de generatie decenta, ca duce

      00
    • @WBF
      deci pana la urma a avut 15k de conexiuni simultane? In conditiile astea nu prea stiu ce rezolva cu sfatul vostru (sa-si puna plugin de cache in wordpress) ca va crapa serverul ala shared chiar si daca servea html-uri statice.

      00
    • 15.000 de conexiuni simultane inseamna vreo 150 utilizatori simultan ( in conditiile in care fiecare ar face 100 de conexiuni, reprezentand pozele, scripturile si alte cereri catre server).

      00
    • @Gollum
      da, insa un user nu face nici pe departe 100 de connexiuni simultan cand deschide o pagina web. Depinde de browser cate conexiuni incearca sa deschida cu un server – cu setarile implicite Firefox face maxim 6, Chrome la fel, IE 2. Si oricum, numarul maxim de conexiuni simultane permis / client e (ar trebui sa fie) limitat din setarile serverului web.

      00
    • sabotor, think cdn. arunci jumătate din conexiuni pe alt server, să ia de acolo imagini, css și js. bang, done!

    • wbf, prinzi fluturi,

      a avut 15k unici in ziua aia
      in ultima luna media pe zi e sub 1000 de unici
      in ziua urmatoare a avut 6k unici
      in ziua aia cu 15k unici a avut maxim 2,4k pe ora! nu cred ca a avut mai mult de 200 simultani vreodata.

      00
  56. Si noi avem in gazduire clienti care au uneori spike-uri de trafic, dar utilizam CloudLinux si nu am avut probleme pana acum. Nu este adevarat ca siteurile clientilor nostri au erori din cauza CloudLinux. Probabil asta este o scuza ieftina sa se scape de costuri de 15-20$ pe luna per server… CloudLinux ne-a permis inclusiv sa avem burst la RAM in cazul in care sunt probleme. Toate serverele shared au peste 64 GB RAM si sunt in principal 2x Six Core si doar cu SSD. Bineinteles, acest lucru incuba costuri substantiale, dar care probabil „patronul” nu doreste sa si le asume. La o adica la cum arata siteul webfactor (adica exact la fel de cand l-a lansat), cu siguranta nu are buget pentru servere mai performante.

    Observ o lupta de guerilla a lui WBF impotriva acestui fost client. Nu vad de ce WBF insista sa isi spele imaginea in acest mod, tipic copilaresc, mai ales ca imaginea sa nu a fost imaculata pana acum. Sunt multe topicuri cu probleme de la WBF, chiar si de acum cativa ani. Acesta nu este o modalitate corecta de rezolvare a disensiunilor, asa nu se ajunge absolut niciunde. Toata lumea ramane suparata pe toata lumea.

    00
  57. Pentru ce e toata tiganeala asta? Cat ii costa pe aia cu serverul sa-i mareasca banda pentru cateva ore/zile?
    Sa-l fi sunat: Vasile, azi ai trafic de 10 ori mai mare, te costa …. cat? Cat costa doua zile de „boost” la nivelul pe care l-a facut omul?
    175 de comentarii, programatori cu NF… pentru cati euro?
    –-
    Ca de principii, e clar: mai e mult pana invata unii cum sa-si trateze clientii.
    Pentru cati euro au pierdut un client? Sunt FOARTE interesat sa aflu ce „pierdere” a avut ala cu serverul, in afara de pretul curentului electric?

    00
    • @Cristi
      nu-i chiar cum zici tu. Pentru ca, vezi tu, cand e vorba de un server shared, daca un vhost consuma toate resursele serverului, nu prea mai ramane nimic pentru celelalte vhosturi.

      00
    • N-ai înțeles nimic, nici tu nici ăia 3 care ți-au dat +1.

      Dacă a „rupt” un server în 2, înseamnă că a consumat toate resursele FIZICE disponibile. De unde altele?

    • funfact: Cristi e soferul ala de delivery care te suna de 3 ori sa te intrebe la ce numar locuiesti, desi e scris pe chitanta.

      00
  58. @WBF
    Pot sa imprumut/folosesc pe gratis asta:
    Daca ma faci arici
    Nu te astepta la pupici
    ????

    00
  59. @Znuff, iarta-ma dar nu sunt deloc de acord. Tu vezi lucrurile la nivel micro, ca un programator. Cand faci o afacere, oricare ar fi ea, iti asumi si profituri si riscuri.

    Tu spui ca e normal sa inchizi un cont fara notice in avans. Eu spun ca e o magarie tipic romaneasca si ca NU cred ca cineva din Romania (fie ca vorbim de Webfactor fie ca vorbim de altii) face asta. Nu am auzit pana acum niciodata de site inchis fara notice.

    Daca ar functiona asa orice fraier ar da 15$ pe 15.000 unici din china/india si brusc ar inchide toate siteurile concurente sau le-ar plimba din 508 in 508.

    Treburile astea se anunta. Nu ii pici unuia siteul cand vrei tu, cum vrei tu. Te da ala in judecata in 2 timpi si 3 miscari pentru beneficii nerealizate. Hai totusi sa nu fim haiduci.

    00
    • Nu chiar. Ai inteles gresit.

      Am zis ca in mod normal, trebuiau sa existe limitari la nivel de platforma, ca aceasta situatie sa nu se intample.

      Elegant ar fi fost ca dupa X vizitatori in care siteul DC consuma Z% resurse de pe server, sa i se limiteze automat accesul. Adica, daca depasea acele resurse, userul sa primeasca un mesaj automatizat cu „Site-ul X a depasit resursele alocate”. In acel timp, sa zicem ca site-ul lui mergea la 200 de insi simultan, dar al 201-lea primea eroare.

      Dar, in lipsa de o asemenea automatizare, ma repet – preferi sa opresti serviciul unui client decat sa deranjezi serviciul a 100 de clienti. Din punctul de vedere al suportului e mult mai simplu.

  60. Intrebarea care nu o pune nimeni: care plm e articolul ala care a generat 15k de conexiuni?

    (daca a mai intrebat cineva, chapeau)

    00
  61. Atitudinea patronului mi se pare nasoala. Nu vei castiga nicioda clienti printr-o asemenea atitudine. Nici macar respectul angajatilor nu il castigi.

    Sunt gazduit la rohost de vreo 7 ani si am avut tot felul de probleme, generate de catre mine evident. Niciodata nu mi-au taiat site-ul. In cel mai rau caz mi-au trimis e-mail ca am ceva probleme si sa vad daca pot rezolva.

    De mai multe ori m-au ajutat pana si cu rezolvarea problemelor de cod si a incompatibilitatilor ce au fost generate de catre cerintele extravagante ale aplicatiei ce le am. $_POST-uri de peste 80 Mb si tot felul de fantezii.

    Cand uit sa imi dau jos din fisierele uploadate de catre clienti depasesc si capacitatea de stocare si latimea de banda. http://imgur.com/0i4rzFi . In afara de un mail automat care ma anunta ca sunt cu spatiul pe duca nu m-au penalizat niciodata. La bandwidth nu m-au tras niciodata de maneca.

    Din contra, eu iau legatura cu ei din cand in cand (cand vad ca depasesc constant) si ii rog sa mai imi aloce resurse. Resurse care mi se aloca in maxim 24 ore la un cost infim.

    La randul meu am avut clienti super dificili. Intotdeauna am intors obrazul, pentru ca un review negativ pe net face cat 10 review-uri pozitive. Si le-am facut pe plac chiar daca nu aveau dreptate si am returnat sume serioase, cu pierderi sanatoase. Niciodata nu l-am facut pe client sa se simta prost chiar daca omul ma facuse cu unt si otet.

    Putin mai multa intelegere nu strica niciodata.

    00
  62. Atitudine tipic romanesc. Webfactor acelasi aluat ca si Claus Web. Indiferent ce face clientul nu il injuri in public. Punct. Trecut pe lista neagra.

    00
  63. Cat de mult pierdea WBF din cauza unei postari pe Facebook cu 700 de likuri? Era un nenea pierdut in lumea mare a facebookului si a likurilor date in graba :) Cu ajutorul postarii de aici cred ca a pierdut mai mult decat daca ignorau respectiva postare. Puteau sa dea un drept la replica pe contul lor de facebook.
    Daca sunt client nu imi place sa aud ca domnul director spune ca nu il obliga nimic sa nu spuna cat platea xulescu pe gazduirea. Ma gandesc automat ca poate si eu ajung sa fiu vestit :))) si nu vreau sa stie lumea ca sunt si zgarcit si platesc 5 lei pe gazduire. Atitudinea WBF din raspunsurile la comentariile de aici a semanat un pic cu atitudinea lui Liviu Alexa cand a fost nu stiu ce „scandal” cu o tanti si cu sala lui de fitness, Chiar daca a fost acum 10000 de ani eu tot am ramas cu imaginea ca este un badaran ( chiar daca omul poate este un exemplu de amabilitate si politete in restul timpului) si probabil am sa raman cu impresia ca domnul proprietar de la WBF este aprig la manie si spune tot din casa (chiar daca nu-l obliga contractul ma asteptam sa taca la diverse detalii) si deci am sa ma feresc de WBF, chiar daca nu am sa ajung in viata mea sa am un blog/site cu mai mult de 1000 de vizitatori. Nu ma impiedica nimic sa fiu nerealist si sa sper intr-o minune. Cu alte cuvinte, sunt roman si sunt client deci sunt cel mai important din lume :D si daca te vad ca te comporti exagerat cu un alt client (chiar daca ai 100% dreptate) tot ma uit urat la tine si evit serviciile tale. Acum nu cred ca moare WBF din cauza discutiilor de acum dar pe termen lung este posibil sa sufere putin la imagine :)

    00
  64. Deci io am inteles din toata nebunia asta ca DC e de kko pentru ca shaful firmei de Hosting poarta papuci ca a lu’ cheddar. :D
    Ce as fi vrut sa văd io, io care funcționează după regulile tării unde s-a inventat si perfecționat marketingul si PR-ul: sa fiți profesionali in BUSINESS, for God’s sake nu discutii ca la piața! Ma refer la cele 2 părți implicate, dar pentru firma de Hosting era absolut necesar sa mențină un ton profesional.
    Si apoi, ce aveți fraților cu cheddar? De ce nu atacați ideile dacă nu sunteți de acord cu ele in loc sa atacați persoana? De aia nu are dreptate cheddar pentru ca poarta papuci ce nu va plac? Incredibil de pueril!
    Maestre Vali, show-ul a fost interesant. Mi s-a confirmat încă o data ca inteligenta emoțională a romanilor Este pe la nivelul de 10 ani. :)

    00
  65. iulica a vrut probabil sa testeze investitia de 19 lei/15000 simultan, ar veni cam 0,0012 lei/conexiune/secunda. Buna rentabilitate.

    00
  66. ca sa fiu rea putin: poate nu merge cloudlinuxul in Cluj napoca. eu am avut probleme de genul asta cu siteul unui doctor. ii administrez siteul si forumul, uneori e mai activ, mai are si emisiuni la tv si atrage trafic mai mult cand si cand.
    hostingul e la megahost.ro de cativa ani. cand au fost spikeuri au marit resursele alocate, m-au anuntat ca sunt probleme. au facut si audit in wp si mi-au spus ce optimizari sa fac.
    asta cu balacareala in public e o mare prostie din partea ambelor parti.
    nu sunt programatoare, doar am grija de cateva siteuri. in orice caz nu cred ca trebuie sa fii absolvemt de informatica sa poti administra un site, poate julius nu stia ce trebue sa faca.
    si mai lasati-o pe cheddar in pace. :)

    00
  67. Patron roman „în câteva minute și mă duc la firmă. Chestie care o fac extrem de rar, după 11 ani în branșă „. Mai depare nici nu mai conteaza ce are de spus.
    Insa autosuficienta asta gretoasa functioneaza doar din cauza faptului ca si clientii sunt niste imbecili pe masura. Faci ceva bani din web si stai cu hosting de 18 lei si fara optimizari? Atunci si tu, clientule, meriti din plin serviciile oferite de astfel de cretini.
    Desi am avut chestii online prin Romania, totul acum este mutat afara. Pentru ca preturile de la noi sunt absurde si calitatea serviciilor inexistenta. Incercare de negociere cu hoster MARE roman:
    – Uite ce oferta ferma am primit, pentru aceleasi servicii, la 1/3 din pretul vostru, cu real-time support si in general in conditii chiar ceva mai bune decat la voi
    – Da, stim, dar noi oferim calitate… clienti corporate… bla-bla
    – Domnule draga, VREAU sa stau la voi, dar dati-mi un pret macar comparabil, ca nu de calitate ma plang, si contraofera e fix in aceleasi conditii de calitate
    – Pai tarifele noastre sunt clare, noi oferim calitate… clienti corporate… bla-bla
    Adio! Un tehnician german e cu siguranta mai bine platit decat la noi, si totusi aia au preturi mai bune. Doar ca (in general, ca si acolo sunt exceptii) patronul neamt nici nu viseaza ca „dupa 11 ani in bransa” sa nu mai calce prin firma si sa-si petreaca zilele plimbandu-se cu masina lui mai scumpa decat casa in care locuieste. Acolo am cunoscut om de 50+ milioane care ajunge zilnic primul la fabrica pe care chiar el a fondat-o (la ora 7 AM) si conduce un A4.
    Totul tine de gandirea pe termen lung, care la noi e absenta. Trist, dar real. Restul sunt floricele.

    00
    • La noi costurile de logistica si achizitie hardware sunt putin mai mari. De asemenea, când te costă 50€/lună să ții un server în priză, cu cât îl poți da mai departe la client? Cu 60€/lună? Cu ce plătești „internetul”, salarii, chirii pe spații, curent etc.?

      (în caz că nu te-ai prins, costul la energie electrică, în România, nu prea se poate negocia chiar dacă ești consumator mare)

    • Nu as mai cumpara hosting in Romania nici sa ma omori. Scump si prost, fara exceptie.

      00
  68. Cred ca ar trebui specificati parametrii in care se ofera serviciul de hosting:

    „Draga client

    Noi stim ca esti un bou. Nu ne obosim sa-ti spunem inainte ca sa nu te obosesti sa negi. Daca vrei sa-ti tinem site-ul pe serverele noastre (inclusiv cele din balcon), atunci va trebui sa stii din prima cerintele noastre (intai noi si dupa aia tu ca si client)
    – Daca nu ai un plugin de cache la obosenia aia de wordpress te taiem
    – Daca nu iti optimizezi kkt-ul de blog te taiem (nu conteaza ca probabil ai si cumparat vreun plugin naspa scris de un indian in timp ce statea pe wc)
    – Daca ai umor prea mult….. te taiem (ca noi suntem oameni seriosi)
    – Daca ne faci … puleti .. atunci venim la tine acasa si …. te taiem !”

    Textul de mai sus este un pamflet si trebuie tratat ca atare.

    In alta ordine de idei, si la modul serios, cand esti pe shared hosting nu te poti astepta sa ti se ofere resurse in mod automat cand ai nevoie de ele. Pentru ca de cele mai multe ori, probabil nu sunt disponibile (stii, si alti clienti poate au ceva spike-uri de trafic asa ca nu stiu cat vrei sa duca un singur server si mai ales cu ghena aia de cpanel pe el). Te crezi in cloud la amazon sa ai on-demand si AZ pe perioade scurte de timp? Daca vrei asa ceva du-te la ei.
    Daca stii ca ai trafic mult (si chiar daca nu ai tot timpul trafic mult), atunci ia-ti nene un server dedicat. Sa stii ca exista dedicate super faine la hetzner sau soyoustart (ovh) incepand de la 35 eur/luna cu cate 32 GB ram si CPUs dual quad si ssd-uri si ce vrea sufletul tau ca sa te doara-n Julius cand primesti 15000 de unici simultan. Ah, si auzi, cand ai multi melteni care cotcodacesc la tine pe site zilnic si iti umplu access.log-ul la web server descarcand resursele, poate te gandesti ca ar fi mai bine sa folosesti o panarama de certificat ssl si sa dai enable la SPDY ca sa ai o conexiune /client in loc de 20 – 30 /client. In rest sa auzim numai de bine. Cotcodac !!

    00
  69. @zoso -maine eu zic sa pui un guest post de la Electrica/Eon/RDS/UPC sa vedem ce iese :)

    00
  70. Hai ca am ras. Shared hosting e gandit sa functioneze automatizat. Premium, notice, resurse alocate temporar, sunat, masat, bibilit. Totu la 19 lei. Cu ce sa fie boss de 19 lei? Cu de toate pulete.

    Daca ai un tip la tehnic care castiga 3000 ron…asta inseamna cam 21 de lei pe ora. Deci dupa o ora si 6 minute de support tehnic incepi sa fii pe minus.

    Da’ cum sa te ia prin surprindere traficul? Asa low self esteem sa ai?

    00
  71. Oare dupa toate comentariile astea o sa inteleaga „domnu’ patron” unde a gresit?

    00
  72. De ce a avut Iphone succes ? pentru ca au inteles ca trebuie sa ofere oamenilor un telefon usor de folosit. La fel si cu hostingul, prea putini din cei care doresc un webiste ce e cu domeniu, hosting apoi detaliile legate de hosting.
    Patronul roman care nu intelege ca daca ai agatat client de 20 de lei apoi ii upsell cand vezi ca foloseste resurse, clienti nu sunt technici dar multi vor intelege daca ii iei cu vorba buna.
    In cazul de fata clientul era deja iritat si era mai mult suparat ca nu era bagat in seama, il lasi sa se calmeze si sa iti explice situatia, il pui sa o faca de mai multe si ii spui ca vrei sa il ajuti dar vrei sa intelegi exact cum stau treburile, de cele mai multe ori nici nu ii rezolvi problema dar omul e tare fericit doar ca l-ai ascultat ce problema are.

    00
    • mai omule citeste toata povestea. Omul arata clar ca s-a incercat sa se vorbeasca cu clientul. E chiar atat de greu?

      00
    • @cheddar esti masochista si probabil nu ti-a ajuns portia de minusuri de ieri.
      managementul corect al situatiei era ca patronul sa nu se implice emotional si sa refuleze pe forumuri/bloguri/facebook.

      00
    • @eddy
      numai prostilor le pasa de minusuri, pe mine ma amuza.
      Vezi tu, unii dintre noi suntem suficient de siguri pe noi ca sa n-avem nevoie de aprobarea unei gloate din lumea a doua spre a treia.
      AI dat click pe un buton? wow, nu-i asa ca te simti mai bine in prostia ta?
      Meanwhile pe mine furiile spumegande ale mediocrilor ma amuza al dracului de tare. Fiecare cu hobbiurile lui.

      00
    • bine mai lucefere ca te simti tu nemuritor si rece in lumea ta.

      „unii dintre noi suntem suficient de siguri pe noi ca sa n-avem nevoie de aprobarea unei gloate din lumea a doua spre a treia.”

      pai nu cumva asta cauta patronache cu acest guest post? adica aprobarea unei gloate de pe facebook/online ?
      despre el vorbeai?

      ca daca era foarte sigur pe el statea frumos in banca lui, aparat de contract.

      la fel si tu, ce ii tot iei apararea, daca esti sigura stai in banca ta si nu te mai cobori la nivelul lumii asteia a doua spre a treia.
      dumbo!

      00
    • pentru ca sunteti amuzanti, si gradina zoologica e departe

      00
    • da’ pantofu’? cat e pantofu’? ceva mai odios n-am vazut in viata mea..

      00
  73. Am citit cu popcorn chestiile astea și înțeleg așa:
    Nenea de la wbf i-a tăiat macaroana clientului conform prevederilor contractuale. Nimic de obiectat pe tema asta.

    Probabil cotcodacu’ s-a supărat că i s-a tăiat maioneza fix când muncise mai mult și spera să rupă lanțul. Înțeleg cum e cu frustrarea de genul ăsta. E de înțeles și că s-a mutat. Și eu aș fi facut-o pentru că, serios, mi se pare o problema să nu vrei sau să nu poți controla resursele clientului shared și sa ii propui un contract unde ii lași lui responsabilitatea traficului în termeni generici. De curiozitate, scria în contractul ăla la cate conexiuni are voie, iar dacă da, avea clientul la dispoziție unelte pentru a observa cât damage face mizeria lui sau era o chestie observabila unilateral?
    Practic accepți că clientul e muci și nu își poate optimiza singur un wordpress, dar nu îți dai seama că habar nu are ce înseamnă consumul de resurse pe site-ul lui în contextul mașinii sau blocului pe care stă.

    Asta o dată. A doua, că practica de a lăsa un utilizator sa folosească expansiv din resursele alocate din pix celorlalți în ideea că nu toți au load în același timp și în ideea că dă bine să fii intelegător e păguboasă, în opinia mea.
    Ceilalți clienți care au chestii mai mărunte și care crezi că nu îți pun probleme observă când le merge mai prost, sau prost pentru că îl lași pe unul să abuzeze, că e DC, sau știu eu cine. Dacă nu îți deschid ticket nu înseamnă că luna viitoare vor fi la tine.
    Eu am avut de probă hostat un wiki personal în mai multe locuri, unele din ro, tot așa pe host minim, nu dau nume că nu am nimic cu nimeni și nici pretenții. Aplicația ocupa circa 300 MB de spațiu și încă vreo 50 MB de mySQL. Un utilizator. Erau momente când mergea execrabil. 1/10 din timpul de răspuns/ load față de cum îmi merge pe mașina „din balcon”
    Nu am deschis niciun ticketam concluzionat că asta primesc de 5 EUR, am trimis mail că le mulțumesc pentru servicii dar că nu voi continua și am încercat la alții. Cei mai buni au fost ăia care îți spuneau clar cat îți dau, gen 20 de conexiuni de http, 5 de mySQL, 3 giga de banda de net pe luna , 1 giga de trafic de mySQL și aia e, mai departe te descurci. Dacă depășești conexiunile aia e unii rămân pe afară, data viitoare știi și nu te mai chinuie talentul să scrii atât de bine. Din bandă vezi în timp real cât mai ai și tot așa.

    Pe de altă parte reacția clientului confirmă faptul ca se cam face foamea din scris în România. Nu știu câți bani face omul din asta, nu frecventez „locația”, dar înțeleg că e cunoscut.

    Dacă ai un site care îți aduce în zilele bune 15 000 de conexiuni simultane, asta înseamnă minim 15 000 „de unici”, nu? Și nu ai mai mult de 18 lei pe lună de dat pe hosting, păi mulțumesc, chiar îl compătimesc pe om.
    Eu plătesc circa 80-90 de lei pe lună doar la curent pentru „serverul din balcon” și nu depind atât de mult de să nu îmi cadă când îmi e lumea mai dragă, nu la modul că mănânc salam cu pâine din cauza asta. Practic,mai mult mă joc.
    Dar, cheddar, asta nu e tipic doar clientului român. Am lucrat vreo 7 ani și în genul ăsta de business și vedeam asta și la alți clienți, e drept cel mai des din estul Europei Middle East, Africa și LatAm.
    În general ăia săraci și fără opțiuni.
    Vesticii civilizați se poartă altfel doar pentru că (și doar ăia care) au mai multi bani și mai multe opțiuni.
    Practic și clienții vestici vor să supra-exploateze servicii la preturi mici, doar ca nu ai să vezi vreunul să vină să te facă albie de porci.
    Dacă ceri mai multi bani și ii oferi servicii bune ii plătește că înțelege că ești oricum un deal bun. Presupunând că are de unde.
    Dacă ii tai macaroana când ii e lumea mai dragă , probabil că nu te va înjura, dar a doua zi s-a mutat și „pa-pa-pa!” nu mai auzi de el. Probabil ca are oricum un host de backup în buzunar.

    00
    • da mai omule dar tot lumea a doua spre a treia. aceeasi categorie.

      Cand faceam eu hosting, din 2003 pana prin 2008( nu in Romania, thank fuck), aveam probleme de gen- clientul cumpara cel mai ieftin pachet, uneori iesea din limitele contului- si cand treaba asta se intampla contul se suspenda automat, pe vremea aia puteai sa setezi limitele contului din whm.
      Avea omul mai mult trafic decat isi permitea, contul se suspenda automat, asta era.
      Dar diferenta, cum ai zis, era simpla: oamenii aia intelegeau ca au cumparat un pachet de X/an si au nevoie de mai mult decat X, upgradau contul si gata, simplu. Unul n-am vazut in 5 ani sa se tiganeasca.

      faza amuzanta aici e nu numai ca o gramada de oameni care habar n-au despre ce vorbesc simt nevoia sa se bage in seama- pana a urma a nu te astepta la romani sa faca asta inseamna sa fii naiv.
      Problema e cu aia care aud „ala e patron la X” si nu pot rezista impulsului comunist sa ia caramida si sa dea cu ea. in ala fir-ar el al dreaq de patron.

      N-ai cu cine.

      00
  74. Bag mana in foc ca foarte multi au citit (mai bine vazut) doar post-ul initial si nu au vazut si ticket-ul de la Suport.

    Se realizeaza un abuz de resurse la nivel de server, clientul primeste o atentionare scrisa (ticket de la suport tehnic) + verbala (telefonic) in care i se explica problema si ii fac recomandari, iar mai departe firma de hosting pentru a limita damage-ul sa nu ii afecteze in continuare si pe ceilalti clienti de pe acel shared i-au restrictionat temporar accesul in speranta ca clientul o sa faca ceva cu sugestiile primite.

    Clientul nu face nimic, cel putin nu din cele mentionate de cei de la suport tehnic, si cum situatia de abuz continuua dupa ce i se ridica restrictia initiala acestia nu au incotro decat sa il blocheze pentru o perioada mai mare de timp in care asteapta clientul sa faca ceea ce a fost rugat sa faca.

    Dar, in loc ca clientul sa se conformeze, nu sa se faca pres ci in fata celor de la suport tehnic ci doar sa urmeze niste pasi simpli sa instaleze un plugin sau ce cacat mai era problema, iar daca e atehnic (sau pur si simplu idiot, nu are chef, whatever) sa apeleze la cei de la suport tehnic (contra cost sau pro bono e treaba lor) si sa rezolve problema pentru el, clientul iese pe Feisbuc si ii face cu ou si cu otet ca i-au taiat pretiosul blog.

    Vine patronul pentru dreptul la replica (sau sa isi puna si el punctul de vedere asupra lucrurilor ca tocmai ce i-a fost denigrata imaginea firmei lui in public) si ala se poata mai departe ca un pusti rasfatat si ii sterge comentarii + block.

    Da boos, patronul e de vina pentru toate. El trebuia ca pentru cei 19 lei sau cat or fi sa faca de toate si sa suporte el din buzunar toate costurile ca na, clientul nostru stapanul nostru si ca el nu e nimeni, deci da-i in masa pe ceilalti parliti cu care domnu` in cauza impartea serverul shared.

    Daca ma pun in situatia lui Horia si sa imi vina un client la care ii vand un serviciu sau un produs, pe care il ofer si la alti 50-100 clienti si el imi blocheaza calea de access in magazin, refuza si se incapataneaza si mai mult de atat imi mai ia si angajatii la „pulete” atunci eu nu pot decat sa ma cac pe banii lui si sa il dau afara ca pe un betivan care face scandal in el mai penal birt.

    Subscriu la faptul ca ar trebui sa apara si ticket-ul la finalul articolului in cel mai rau caz.

    Ca Horia nu trebuia sa vina aici sa isi exprime dreptul la replica, ca a gresit si el cu ceva e deja problema lui si o sa suporte el singur consecintele mai departe.

    Ce am inteles eu la toata treaba? Ca daca as fi un bulangiu la care nu imi pasa ca ii pun omului afacerea (sau un server shared) pe butuci stiu clar ca nu o sa stea cu mainile in san si sa ma incurajeze sa il injur mai departe ci o sa imi bata obrazul si sa renunte colaborarea cu mine.

    00
    • O faza desteapta dar care ii depaseste era sa-i lase accesul la site doar de pe ip-ul lui. IP-ul il aveau din ticket, deci efort minim – nici nu era necesar sa-l intrebe ce ip are. Asa putea sa-si faca site-ul el, prietenul it-ist prin remote control etc.
      Ambele parti sunt varza – unul e atehnic, cealalta parte e ceva mai priceputa in domeniul it, dar prea plina de ea si asta e unul din motivele pt care are o parte din minte inchisa intr-o cutie. Ca majoritatea expertilor it care mai scriu pe aici de altfel:)

      00
    • @Hruban
      Esti o **la ca multi de pe aici care, pe langa faptul ca, comenteaza gratis si degeaba, nici nu sti sa citesti. In ticketul de suport scrie urmatorul lucru : „Va rugam sa reveniti pe acest ticket cu adresa IP de la care intentionati sa efectuati lucrarile de mentenanta in vederea acordarii accesului.”
      Asa ca poti incepe cu clasa 0 si cand te simti destul de pregatit pentru comentarii, te asteptam cu bratele deschise.

      00
    • @poocs
      n-ai cu cine. CE vedem aici e mentalitatea comunistoida mostenita „fir-ar el al dreaq de patron”. Uita-te la toti oamenii cu pretentii care n-au reusit sa gasesca tichetul de suport.

      00
    • Si nu ar fi mult mai inteligent din partea lor sa simplifice si sa zica:
      „V-am restrictionat in acest moment accesul la site doar pe ip-ul de la care ati trimis tichetul pentru a remedia situatia. Va rugam sa ne notificati daca veti dori schimbarea lui sau adaugarea unui alt ip.”
      Eu zic ca asa nu mai iesea scandalul asta? E cam greu cu tactul cand esti smart-ass.

      00
  75. Una pe alta, aroganța «patronului» e uimitoare.

    00
  76. faza cu contractele e asa:
    eu am un credit la banca. si din cand in cand intarzii cu rata. la un momentdat intarzii 3 luni. ma suna astia nervosi ca ma raporteaza la biroul de credite. le zic: „firma x are conturile la dvs? ia vedeti, cine sunt sefii acolo. si cat e rulajul? daca dvs ma raportati, eu imi mut toate conturile”
    „a! ne scuzati. haideti va rugam sa platiti rata. nu va raportam, dar va rugam platiti-o”

    ce vreau sa zic: ei erau acoperiti de ctr sa ma raporteze. dar au preferat sa nu. asa si asta de la webfactor. a aplicat ctr-ul. si-a luat ditai muea in public si a pierdut un client.

    00
  77. Hehe! Mi-au taiat si mie contul (desi cererea de suspendare e cu 13/07). Deci teoretic serviciul e inca platit.
    Nu stiu daca e legat de ce am scris pe aici..sau ceva automat. Am trimis un tichet sa vedem ce se intampla :).

    The login is invalid.

    00
  78. NOU
    #266

    off topic: cel mai comentat articol ;)

    00
  79. Regula de bază e să vorbești cu clientul. Nu ma atrage procedura respectivă, deși cam toți o practică la noi. Mai întâi îți rezolvi ție ca hosting problema prin restricționarea unui client apoi îi faci ofertă de vânzare sau mai întâi rezolvi omului problema și apoi îi ceri bani? Care variantă credeți că e mai bună?

    00
    • Il iei de urechi si ii tragi un sut in fund in timp ce-l azvarli pe geam, asta e varianta cea mai buna.

      Data viitoare sa stie el cine-i sefu’.

      00
  80. De când am dat refresh site-urilor, o parte dintre ele sunt la Webfactor, o parte la Romarg. La recomandarea ta, Vali, le-am pus… băieții au fost ok cu mine chiar și la început când eram „urs” :)) sunt de câteva luni acolo și sunt ok, înainte le aveam hostuite la un pulete și numai probleme aveam cu ei…

    00
  81. Au trecut aproape doua ore si nu am primit niciun raspuns la ticket.
    Prin urmare, o sa ma prezint la OPC cu copii dupa factura, termeni si conditii ticket etc.
    De asemenea, am un mail de firma acolo – astept o comanda de 4500 de euro, o sa il rog pe client sa o trimita si salvez mesajul de nelivrabil, dupa care merg la avocat.
    Si asta, doar pentru ca e necinstita abordarea celor de la Webfactor.
    P.S. chiar demonstreaza ca titlul articolului e gresit.
    P.P.S. Cred ca am luat si ban pe IP ca nu se mai incarca pagina de cpanel. Am SlickVPN, nu e stres pot schimba IP-ul.

    00
    • Man, tu esti clientul ala prost de care se fereste toata lumea.

      Ai zis ieri ca ai reziliat. Ce pendula mea nu mergi mai departe si ne lasi?

    • @mushdog

      Protectia consumatorului te ajuta daca esti persoana fizica.
      Presupun ca prestezi servicii avand personalitate juridica si nu faci evaziune fiscala, deci factura e emisa catre o persoana juridica, caz in care protectia consumatorului nu mai are atributii.

      cu placere

      00
    • **lica! mai intai iti muti site-ul si ulterior depui cerere de reziliere, mai ales cand comentezi de-am-**lea pe net…

      00
    • Da, am reziliat cu 13.07. Nu te-am jignit nici pe tine si nici pe altcineva. Am platite serviciile pt inca 45 de zile. Aici nu se mai aplica contractul si procedura? Numai de ciuda nu ma las, na. De ce au dat delete fara sa anunte macar ca o fac inainte de termen? Acuma unde e procedura?
      E o chestie de principiu. Ar trebui sa ma piste la pedala- am luata aseara backup-ul pt ca am intuit ca asta se va intampla si sa …move on.
      ==
      Am vrut sa vad cat de departe se poate merge :astia sunt WebFactor. Bravo!
      P.S. Intre timp au facut restore la account (nu au raspuns la ticket).

      @Znuff- numai tu ai voie sa te simti furat ca ING iti ia 3 lei la dubla conversie?

      00
    • asta e o dorinta stupida de a demonstra ceva gratuit, sau o nevoie de atentie generata de alte probleme, de data asta reale.
      Practic tu nu ai probleme cu x, dar pentru ca y este retard si a fost pus la punct conform contractului si cum banuiesti ca si tu suferi de o problema similara te duci repede la alta firma pentru ca x nu e bun….
      dupa care postezi mandru realizarile tale in domeniu: uite x ce muist este, huaa. Penibil !!!

      PS: si ca tine sunt altii care tin ocupati oamenii de la tehnic deci probabil ca timpu de reactie e mai mare, ca deh … „puletii” de acolo nu stiu ca tu esti clientul numarul 1.

      00
    • De ce postezi atunci sub numele de Mushudog cand tu defapt esti Carmen Harra?

      00
    • Si de ce postezi sub numele de Mushudog cand tu defapt esti carmen Harra?

      00
    • te-au linistit!
      ti-au pus batista pe tambal?
      muahahahah

      00
    • Au zis ca a fost un bug. Eu ii cred.
      Gata, nu mai postez pe subiect.

      00
  82. Sintetizând 254 de comentarii, pentru că mi-am pierdut vremea să le citesc pe toate – nu de alta, dar ca să înțeleg și eu despre business mai multe, trag următoarea concluzie:

    – la webfactor poți avea hosting numai dacă ai umor (cum de 2 ori i s-a spus lui Eftimie – manieră clasică de ass-kissing; am mai găsit stratagema asta într-un comentariu lăsat în 2011 pe site-ul lui Cabral) sau dacă ai trafic mare (merge și fără umor dacă e suficient de mare; traficul). Bineînțeles, toate astea se traduc prin beneficii mult mai mari decât un eventual tarif mai mare la hosting decât înțeleg că în mod rușinos plătea incriminatul acestui articol: publicitate pozitivă, expunere bla bla bla.
    – din abordarea de business a webfactor lipsesc noțiuni ca: etică și respect. Abundă însă în altele, nu neapărat pozitive.

    00
  83. unde shade acum siteul ala prost, neoptimizat, pe „cel mai mic” vps de la do, fara plugin de cache, sunt hostate siteuri cu 800+ realtime, se prezinta constant load subunitar.

    in conditii de trafic normal siteul asta prost cum e nici nu gadila un server ca lumea. a se citi: niciodata nu puneti wordpress pe apache!

    intrebare de baraj pentru hosterul cheddar: care castig e mai mare opcode cache sau wp-cache? ca znuff sigur stie.

    nu mai cumparati shared hosting copii!

    singura problema a lu’ webfactor e de pr prost. in rest, conform contract au dreptate. daca ar fi viata doar pe contracte si inteligenta emotionala n-ar fi mai importanta decat iqul…

    p.s. horia, vin la cluj maine, bem o cafea?

    00
    • „inteligenta emotionala” e termenul creat pentru a-i face pe prosti sa se simta mai bine
      https://www.entrepreneur.com/article/237459

      si faptul ca prezinta load subunitar e irelevant daca numarul de conexiuni e mult mai mic decat ala de ieri. Pune si tu niste stats sa vedem daca nu cumva compari vaca cu crocodilul.

      PS: depinde de versiunea php si de care opcode cache e folosit. Daca chiar crezi ca esti ata de bun, de ce i-ai crapat aluia serverul? ca dupa razboi multi viteji se arata.

      00
    • sau pentru oamenii prea prosti ca sa dea un click

      In other words, the more delusional, narcissistic and sociopathic you are, the easier it is for you to game the test and the more likely you are to come out sounding like you’re as self-aware and empathetic as a Zen master or a Buddhist monk.

      The truth is, EQ testing is by no means scientific. The results are essentially meaningless

      00
    • bai omule
      daca faci un site pe un shared, il optimizezi pentru shared. Tocmai asta e problema pe care n-o pricepi tu- ca Julius n-ar fi trebuit sa puna site-ul pe un shared care costa cat doua cafele si pe urma sa aiba pretentii.

      Nu l-a obligat nimeni sa-l puna acolo si a compara cum merge pe un shared cu un vps inseamna ca tu chiar esti un om atat de prost incat sa crezi in EQ.
      Si e oarecum normal sa faci oversell pe shared pentru ca altfel nu faci profit.

      Despre asta e vorba in propozitie. DE atatia bani, atata branza.
      L-a obligat cineva pe Julius sa fie zgarcit la hosting? Nu
      L-a obligat cineva sa fie marlan cand oamenii au incercat sa-l ajute? Nu.
      Indiferent cum setai wordpressul ala n-avea cum sa mearga pe shared la genul ala de load.
      Si faptul ca acum l-ai setat mai bine e irelevant. Nu conteaza. Ce conteaza e cum era cand a crapat, si deja ai recunoscut ca era facut prost. Nu conteaza care e mai bun, conteaza ca nu era acolo cand a crapat. Atat,
      „normal ca pe shared nu poti sa ai php ca lumea, cu totii stim ca scripturile sunt lowest common denominator pe shared ca sa mearga orice cacat si asta ajuta ca sharedurile sa mearga prost.”
      Deci ai recunoscut ca nu exista cand a crapat. Nu conteaza cum e acum.

      Pricepi? E irelevant cum e acum.E relevant ca omul ala e zgarcit, si ca un cineva care esti sau nu esti tu a fost atat de infiorator de bou incat sa puna wallpaper ad pe un shared.

      Asa ca scuteste-ne de isteria asta defensiva ca nu se prinde.

      00
    • nu e nici o defensiva. n-am nimic de aparat decat common sense.
      e o ofensiva la pr prost.
      e o ofensiva la solutii tehnice proaste.
      e o ofensiva la patronul roman care le stie pe toate si se uita la clienti ca la animale.

      vrei sa fie o ofensiva si la patronul roman care vrea sa dea nici un ban pe ceva super premium?
      am zis ca nu avea ce sa caute siteul ala pe shared hosting. vrei sa spun ca trebuia sa plateasca mai mult? trebuia.

      ca si la accidentul intre 2 masini: unul care avea prioritate da’ era beat e la fel de vinovat ca ala care n-a acordat prioritate. nimeni n-are dreptate aici, toti sunt de vina.

      de la clientul de shared hosting n-am nici o pretentie. dar de la patronul de „una dintre cele mai mari firme de hosting din romania”, in cuvintele lui zoso, am pretentii si de pr si de tehnologie.

      00
    • de ce a crapat ce? un shared oversold? un cpanel cu apache? de fapt litespeed, cum zice aici

      normal ca a picat la 2,4k pe ora! normal ca i-a omorat toti clientii.

      eu n-as gazdui pe shared hosting nici cel mai optimizat site cu 200 de oameni simultan.

      apropos mutarea s-a facut gratis, gazduirea e gratis.

      did anybody say stats? https://imgur.com/a/Ybj3K
      also analytics https://imgur.com/nt8mOov

      loadul e singurul lucru relevant pe nginx. ramul la un moment dat e constant cand ajunge totul in opcode si creste doar pe masura ce adaugi chestii noi.

      normal ca pe shared nu poti sa ai php ca lumea, cu totii stim ca scripturile sunt lowest common denominator pe shared ca sa mearga orice cacat si asta ajuta ca sharedurile sa mearga prost.

      cat despre opcode vs wp-cache iti mai pun o intrebare ajutatoare: incarc mai repede din ram sau de pe disk? sa nu mai punem ca DO e pe SSDuri.

      00
    • Evident că OPCode câștigă, dar…

      Apache nu e chiar atât de rău. Vezi mpm_event.

      Iar DC are totuși (acum) PHP 5.5… why the fuck? New server? Pune 7.0, vezi ca e ppa pt. ubuntu, 7.0 (sau hhvm) face pipi de la distanță pe OPCache-ul din 5.5.

      Din păcate pe shared așa e – am niște shared în ogradă și efectiv nu le pot face upgrade la PHP5.6 și Apache 2.4, măcar, pentru că sunt clienți cărora li s-ar strica site-urile, și tre’ să mă ocup dup’aia să repar cine știe ce… Sunt tot felul de decizii… nu poți face mereu ce-i mai bine.

    • da bre dar daca n-ai posibilitatea sa folosesti op code, pui un wp-cache acolo, e mai bun decat nimic.

      00
    • https://serverfault.com/questions/179081/why-does-apc-or-similar-cause-performance-problem-for-shared-hosting

      depinde de cum e serverul. la unele configuratii nu, chiar nu vrei opcode.
      de aia pui wp-cache ca sa fii sigur.

      00
    • cine a zis opcache pe shared?
      vorbeam de vps fara wp-cache.

      @znuff o sa fie 7 cand o sa am chef sa fac un vbulletin 3 sa mearga. vbseo si alte mizerii. gratis e greu ? „merge si asa”

      00
    • JESUS FUCK
      cand io a zis ca site-ul ala e aiurea, se refera la cum era la momentul cand le-a crapat alora serverul.
      pentru ca intre altele, nu avea wp-cache.
      Tu vii si intrebi daca Op code is better. Da, e mai bun, dar nu pe shared. La momentul cand avem probleme cu site-ul, DC era pe shared.
      Argumentul „op code e mai bun” nu se aplica decat daca DC avea la ora aia op code. pe care nu-l avea din motive evidente. Adica DC nu avea nici o scuza sa nu aiba wp-cache sau similar la ora aia.

      Tu ai o problema aici- se pare ca nu intelegi faptul ca nu ne intereseaza ce faci tu acum cu site-ul ala. Tu ca persoana , daca nu erai implicat cu DC cand a picat, esti irelevant. Mie nu-mi pasa pe ce server ai pus DC. Pe nimeni nu intereseaza, pentru ca nu vorbim despre cum e DC acum. Daca l-ai facut mai bun, bravo tie cinste lu’ coana ma-ta.
      Si da, poate ca Horia s-a cam aprins, dar Julius e in mod evident un client de cacat si are si omul o limita. Si asta nu are nimic de-a face cu continutul de la DC, care chiar era un site misto si inca mai are momente ( desi personalitatea lui Julius s-ar putea sa aiba ceva de-a face cu de ce nu prea mai are colaboratori inteligenti care nu sunt Sendroiu).

      00
    • nu i-am facut nimic siteului.

      00
    • Bem fara nici o problema. Ma gasesti la firma azi
      Dar doar dupa ce te lamuresti ca apache nu e litespeed, ca altceva nu folosim.
      Dupa care mergem sa-i cunosti pe puleti si sa vezi cum lucreaza, dupa care te iau frumos sa vezi fizic pe ce tigaie de server era cotcodacul, dupa care poate ne uitam la niste loguri.
      Dau eu cafeaua

      00
    • @wbf uite asta pr frumos! :)

      00
  84. Aroganta ca la acest WBF nu vezi decat la patronasii de dughene. Am aruncat o privire pe mfinante si am vazut cifra de afaceri a marelui patron care s-a dat jos din palatul lui de fildes ca sa rezolve acest cataclism mondial: 12000 euro/luna. Si un profit de sub 100 de euro pe luna.
    Ups! Asta e marele patron care si-a aliniat angajatii? Pai la cat de meltean si de arogant este ma gandeam ca invarte cel putin 1 milion de euro pe luna.

    00
  85. Experienta personala cu WebFactor: m-au ajutat oamenii ăștia cat au putut sau au avut bunăvoința. Mi-au răspuns la tichete în regim de minute. De-a lungul timpului și la peste 200 de site-uri făcute pt diverși clienți, am avut de-a face cu o grămadă de hosteri. Pt proiectele mele îi folosesc pe ei și nu am nimic de reproșat în ultimii 6 ani. Când am avut solicitari mai exotice am stat de vorba cu tehnicul de la ei și am configurat cea mai buna solutie. Sa ai pretenții la „luna de pe cer” cand tu plătești 2 cafele pe luna înseamnă să fi ipocrit. Când „clientu'” te ia la impins vagoane în public mi se pare normal sa-i răspunzi cum crezi de cuviință.
    Dacă linia de business continua la fel pe mine pot sa ma aibă de client cata vreme pot sa „mișc căruță la deal” în economia românească.

    00
  86. Foarte tare asta cu optimizatul blogului.
    Aș vrea să văd și eu un wordpress optimizat, cu cache pus… care n-are treabă cu serverul la 15.000 conexiuni simultane.
    Probabil vorbim de un plugin care afișează o pagină statică?
    Așa, da, mai înțeleg…

    00
  87. 2008 sau 2009. Eram client Webfactor de un an, poate mai mult. Mulțumit, în mare. Băieții amabili, dar mai picau serverele. Cel mai des pica MySQL, serviciile fiind distribuite pe mai multe servere. Cont de reseller de vreo 80 euro + TVA/lună, 5-6 site-uri cu trafic mic, dar pe vreo 2 domenii se utiliza mailul la greu. Într-o zi, observ că un site e picat. Mă uit prin analytics, nicio mișcare de vreo 4-5 zile. Mailul mergea, dar nema site. Trimit ticket, întreb, mi se spune că un plugin (WordPress, deh) făcea probleme și că site-ul a fost suspendat, conform contractului, până la rezolvarea problemei. Dar eu nu știam de problemă, nu primisem nicio notificare. N-am zis nimic, am pierdut o noapte ca să-mi mut site-urile și am plecat. Fără scandal din nicio parte, dar cu hotărârea (respectată până-n ziua de azi) că nu mai cumpăr niciodată nimic de la ei.

    Bref, nu e practică nouă la Webfactor, dar se poate evita scandalul. Măcar și pentru faptul că dl. WBF răspunde focului cu foc (nici asta nu e practică nouă) și iese circ degeaba. Ura și la gară.

    00
  88. Nu cred ca am avut vreodata conturi de 80eur/luna. Plus TVA.
    Pic or it never happend.
    Acum o dam noi cu review dar nici chiar asa.
    Ura si la gara :)

    00
  89. Ei, aici ai dreptate, mea culpa, am gasit ceva prin arhive cu acelasi nume dar , cu alte specificatii.
    Cati ani sunt de atunci, vreo opt, noua?
    Cred ca treaba aia nu a stat mai mult de 1-3 luni ca produs.
    Oricum ai scuzele mele ca nu mi-am adus aminte.

    00
    • Citat:
      „…Cati ani sunt de atunci, vreo opt, noua?…”
      Ce relevanță are?
      Cînd tu zici că „Nu există!”
      Spune ceva de cît de implicat e patronul în bișniț.
      Dar e scuzabil: „…mă duc la firmă. Chestie care o fac extrem de rar…”

      Omul ți-a spus în comentariu că era prin 2008 ori 2009.

      Alte specificații… a fost doar 1-3 luni… cred că…
      ……………………………..
      Rămîne cum ai spus: „Ura și la gară”
      Exemplu de PR mioritic – demn de urmat.

      00
  90. @Blegoo
    Cand o sa iesi din paradigma cu „bisnit” o sa-ti fie mai cald.
    Ia fa tu un bisnit care sa dea de mancare si la altii.

    Eu nu am zis ca nu exista, am zis ca nu cred ca, dar nah, de la „bisnit” la nuante mai e greu.
    Greu e si sa recunosti dupa 8-9 ani ca vindeai si unele tampenii impuse de piata .
    Dai o gherla, ceri scuze. Ca nu cad epoletii.

    Cand vorbesti de PR mioritic incearca sa nu te comporti mioritic.

    Si ai inteles totul gresit.
    Eu nu sunt patronul, daca nu ai inteles pot sa-ti si desenez: eu m-am retras de imediat un an, sunt alti oameni care conduc buticul de bisnit.
    Dar nah, mentalitatea cu „bisnit” …… putin ciudata.

    Maine cand te duci la munca, sa-i zici la ala de-ti plateste salariul ca toata treaba unde prestezi e un bisnit si ca nu ai nimic impotriva sa te faca cineva pulete public.

    00
  91. @WBF:

    Bănuiesc că ai folosit termenul “paradigmă” fără să cunoști definiția; dacă ieșim din “paradigmă, nu mai avem subiect de discuție.

    “…dar nah, de la “bisnit” la nuante mai e greu…”

    Nuanțele sunt în mare măsură dependente de tonul general al declarației; ori… tonul tău denotă neîncredere și dispreț apropo de afirmația cuiva.
    Am folosit termeni în comentariu (“bișniț”și “mioritic”) într-un efort de a fi în același ton cu felul în care ai comunicat mai devreme – nu cred că e nevoie să citez, nu?
    Dacă am dat o “gherlă” nu mi-au căzut “epoleții”.

    “Cand vorbesti de PR mioritic incearca sa nu te comporti mioritic.”

    Mă îndoiesc că sesizezi ironia implicită – asta în contextul comentariilor tale anterioare. Dar nah, la “nuanțe” e mai greu. Oricum, apreciez talentul tău la desen, m-a ajutat să nu înțeleg “totul” greșit.

    Nu ești patronul… te-ai retras de imediat un an… sunt alți oameni care conduc buticul.
    Am înțeles desenul – dar nu înțeleg implicarea ta. Ori rostul articolului în general.
    N-ai treabă, dai foarte rar la butic, ești retras, sunt alții la cîrmă… ce te fte grija, doamne iartă-mă?!?

    “Pulete” e un termen larg folosit în limbajul curent; denotă o vîstă fragedă, implică tinerețea adresantului. Nu îl categorisești pe Ion Iliescu drept “pulete”, ori pe Liiceanu.
    Fiindcă nu mai au vîrsta potrivită. Nu mi se pare un termen derogatoriu – tu ai interpretat diferit – dreptul tău, desigur.
    Semantic vorbind, “pulete” mi se pare mai respectuos decît “puțică” ori puleașcă” ori, de ce nu: “pulărău”.

    Atunci cînd mă duc la muncă, mă plătesc singur – cu oarecare succes, îndrăznesc să spun, considerînd ce mașină conduc, ce casă am și de ce sume de bani dispun.
    Nu fac afirmația asta ca să mă laud – doar răspund la îndemnul tău despre cum să procedez cînd mă duc (mîine) la muncă.

    O întrebare (mai multe) de bleg, la final:

    Dacă tot te-ai retras, (că așa ai desenat) nu ești patron, alți oameni conduc afacerea, etc.

    În ce calitate “aliniezi” tu “băieții” de la tehnic?
    În ce calitate “cercetezi” tu logurile?
    În ce calitate contactezi tu clienți arțăgoși/nesimțiți?

    00
  92. @Blegoo
    Cand o sa scapi cumva de termeni precum bisnit, pulete, putica, puleasca, puralau, sper ca o sa fii/ esti constient ca intre primii sapte ani de educatie ai avut o fractura logica. Poate mai tarziu dar nah, nu e treaba mea.

    Ca sa-ti raspund punctual la intrebarile tale existentiale:
    a micut.
    Cand te duci la munca prestezi un serviciu pentru care-ti este platit si te astepti de la ala care-ti plateste serviciile sa fie decent si daca cumva esti abuzat sa fie langa tine.
    Daca nu vrei sa prestezi pentru altii, o iei pe alta cale. Aia grea.
    Bun desenul?

    Sarim peste ce masina conduci si ce casa ai.
    Ca-s fumator si stiu sa sting chistoace.
    Aici ne oprim, spre binele arogantei,ok?

    b micut.
    Raspund unor grobieni care considera ca pot cataloga, in conditiile in care-s cu musca pe caciula, ca puleti, niste oameni care-si dau interesul sa rezolve treburi, fix din pozitia de actionar majoritar.
    E total irelevant ca implicarea mea zilnica e minora, cand lucrurile incep sa se incinga, mai iesi din barlog.

    Aliniera nu inseamna ceva ceva nasol, mai goofy.
    Inseamna ca exista sef de tura, tehnician on duty si mai exista inca un baiat care e support.
    Ierarhic ei se aliniaza, fiecare avand treaba lor precisa.

    Maine cand mergi la munca, sa le explici ce masina conduci, ce casa ai, cum te platesti tu singur si overall ca tu crezi ca prestezi la un bisnit, ca educational pentru tine e ok pulete, putica, puleasca, puralau..
    O sa fie impresionati, mai ales de aia cum te platesti tu singur.
    Bafta.

    00
    • Desenul e fix ca zmîngălelile pe care le produce cineva la o ședință, cînd vrea să pară implicat.
      :-)

      00
  93. @Blegoo
    Nasol cand iei o oglinda in fata, nu?
    Ma uit eu mai tarziu despre treaba aia semidocta pe care momentan nu o inteleg: „zmîngălelile”.
    In rest numai de bine :)
    M-ai umplut de respect cu masina, casa si cu faptul ca prestezi la un bisnit ca sa te platesti tu singur.
    Ah, si limbajul a fost impecabil, respectele mele inca o data.

    00
  94. @WBF:
    Destul de nasol faza cu oglinda – considerînd ce ți-au reflectat comentatorii – alții decît prietenii + Vali.
    Dar în calitate de acționar majoritar… ai acționat.
    Cît de bine… ai văzut în oglindă.

    00
    • Poate e cel mai bun sondaj sociologic, la asta te-ai gandit vreodata?
      Uneori sa vezi cum gandesc altii pare greu.Si este greu.
      Cum e aia cu esantionul de maxim 1k persoane, din mediul urban si rural, sunati la telefon?
      Reach la treaba asta? Ia sa te gandesti tu….
      Legat de oglinzi, ramane cum am stabilit.
      Sau ceva…

      00
  95. @WBF:
    Ai făcut sondaj, ai văzut rezultatele.
    Mă îndoiesc că ăsta a fost conceptul inițial – dar oricine are dreptul la o scuză oarecare, fie și implauzibilă.

    Nefiind implicat în nici un fel, dincolo de o evaluare obiectivă a poveștii, îți urez succes în viitor.

    00
  96. Obiectivi au fost cei de la ANPC. Cred eu.
    Cu toate datele in fata, ca nah, asa e frumos.
    Cu gramada de incidente de suport unde omul primea gratuit trafic la final de luna ca sa nu i se suspende automat site-ul sau il dregeau de malware, de la, cum le ziceai, puleti, puralai, putica, puleasca???
    Dupa ce dau cei de la ANPC raspunsul oficial, in scris, o sa stau sa ma gandesc, sau nu, daca merg mai departe.
    Ma intreba mai sus Doru Panaitescu daca e asumat.
    Pai normal ca e asumata toata traba, cata vreme e pe cel mai citit blog din Romania si accidental e cel mai comentat post.
    Puteam sa IRES cat vroiam, Dancu nu era in stare sa faca asa o poza misto la cum gandesc consumatorii.
    Am ramas uimit de ce am vazut dar nah… asta e poza, cu asta defilam.

    00
  97. @WBF: Dece nu este stipendulat in termeni si conditii la traficul si spatiu utilizat cantitatea de resurse maxima pe care o are la dispozitie un utilizator?

    „In cazul in care un cont utilizeaza o cantitate mult prea mare de resurse (memorie, procesor), contul poate fi suspendat sau scriptul dezactivat fara informarea prealabila a clientului pentru a mentine buna functionare a serverului. ”

    Cat inseamna prea mare? Ca nu inteleg.

    00
  98. Inseamna ca, consumi mai mult decat platesti alex. Sau ca undeva afectezi si alti clienti.
    Chestie mai nasoala decat aia cu cat platesti.
    Vorbim aici de servicii shared(partajate), nu de solutii dedicate sau izolate.
    Cantitatea de resurse, altele decat spatiul si traficul utilizat e putin mai importanta decat spatiul( mediul de stocare tinde sa fie din ce in ce mai ieftin) sau traficul( ca tara stam undeva stelar la latimea de banda raportata la pret).
    Deci nah, cand vine cineva care nu-ti taie macaroana din prima cand sari calul, ci te lasa sa-ti rezolvi problema generata de o indolenta crasa, poate asculti ce zice omul ala.
    Ca nu-ti zice doar ca sa te sicaneze sau ceva..
    Si nu il faci pulete, nici nu te duci in secunda doi intr-un spatiu public( FB e spatiu public conform unei hotarari judecatoresti definitive ), ci poate te intrebi cum sa-ti rezolvi problema, ca doar e a ta.

    00
  99. „Inseamna ca, consumi”
    Daca nu esti in stare sa formulezi o fraza fara sa pui virgule imbecile denota ca tu esti la fel de agramat dpdv lingvistic pe cat esti dpdv tehnic.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube