Știrile zilei – 18 mai 2015

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

36 comentarii

  1. Primul oraș fără șomeri din România este Sânnicolau Mare (jud. Timiș), constant de vreo 20 de ani. Coincidență sau nu, dar este o localitate în care PSD-ul nu prea pupă voturi. Dacă se mai alătură și alte orașe, foarte bine.

    00
    • Deoarece cunosc foarte bine situația de acolo îţi pot spune că Sânnicolau Mare are zero șomeri doar pe hârtie. Nimeni nu vorbește de personalul neangajat și care nu apare în evidenţa statului, dar toţi îl prezintă ca pe un El Dorado (am văzut chiar și articole în care se vorbea de salarii de 2.000 euro pentru muncitorii de rând, ceea ce e o aberație). Ce spui tu cu primarul nu are nici o legătură, nu primarul înființează locuri de muncă.

      Principalii angajatori (peste 1.000 de locuri de muncă) sunt Delphi Packard (cablaje electrice pentru auto) și Zoppas (rezistenţe electrice), dar mai ales la Delphi e mișcare de personal, iar ei știu asta („dacă nu îţi convin condițiile de lucru pleacă, e coadă la ușă”). Nu se angajează oameni doar din oraș, ci și de pe sate, există linii de autobuz special înființate pentru transportul muncitorilor.

      Pentru că există aceste autobuze mulţi ani transportul public a fost inexistent în Sânnicolau Mare, chiar dacă de la gară până în centru faci o oră pe jos.

      00
    • Ionuț, mulțumiri pentru precizări. De șomerii neindemnizaţi nu vorbeşte nimeni, nicăieri, că ar da rău la statistici. Iar o bună parte dintre ei sunt oricum din categoria celor care nici nu vor să muncească.

      Partea cu personalul adus cu autobuzele (chiar şi de la peste 100 km) este valabil peste tot unde sunt linii de ansamblare şi salarii foarte mici. Baza acestor întreprinderi o reprezintă muncitorii de la sate. Chiar şi aşa situaţia nu este atât de roză cum vor ei să pară, lipsa personalului fiind frecventă.

      Nu ştiu unde ai citit tu că aş fi zis ceva de primar. Eu mă refeream la viziunea politică a popendulaţiei la modul general. Ai dreptate că nu primarul înfiinţează locuri de muncă. Însă crede-mă că fără un primar cooperant nu s-ar înfiinţa nici un loc de muncă în localitate. Pot dat o mulţime de exemple. Întâmplător (sau nu?) cam toate sunt localităţi în care se votează masiv stânga.

      00
    • Daca mercedesul a primit subventii pentru a deschide o fabrica intr-o zona cu somaj scazut, guvernul romaniei e de-a dreptul cretin.
      Nu doar ca nu are logica sa distrugi economia dintr-o zona cu o forta de munca saturata.
      Dar sunt zone in care somajul e 30-50% sau mai grav, sunt zone unde majoritatea lucreaza la stat, adica nu produc nimic.
      Acolo trebuie facute investitii cu subventii, nu in zonele in care deja somajul e sub 5%

      00
    • Ionut are dreptate.
      Situatia e similara si la Nadab(jud. Arad) unde firmele de cablaje auto isi aduc oameni si de la 50 km distanta insa lumea nu se inghesuie la poarta fabricii.
      imi spune si mie cineva cum se calculeaza un salariu mediu. Cum s-a ajuns la Sebes la suma de 1.700, despre care nu stim daca e brut sau net?

      00
    • @Cosmin – Mercedes deschide fabrica unde vor ei – nu unde vrea statul Roman. Si ei au in general o viziune care include cai de acces ( a se citi autostrazi), mentalitate etc.
      Nu cred ca vor deschide in urmatoarea suta de ani nici-o fabrica la Vaslui de ex….

      00
    • # Ionuţ
      „Ce spui tu cu primarul nu are nici o legătură, nu primarul înființează locuri de muncă. ”

      să vezi ce relevant devine primarul când cere 10-20% spaga că altfel nu găseşti loc viabil pentru făbricuţa ta. Vezi ce se întâmplă la Iaşi.

      00
    • Geretus, Mercedes sa deschidă fabrica unde vrea pe banii ei.
      Când vorbim de subvenții de stat sa o facă acolo unde statul trebuie sa creeze locuri de munca.
      Pe taxele mele nu-mi convine sa se creeze oaze de bunăstare iar estul sa trăiască asistați social.

      00
    • @Ionut

      Caută la România te Iubesc episodul cu fabrica Mercedes ce trebuia să se facă la Arad şi s-a făcut în Ungaria.
      Să vezi dacă au fost alte motive în afară de „autorităţi” cooperante care au cumpărat rapid terenurile, le-au fragmentat în loc să le comaseze şi au cerut triplu pe ele, fiecare câte-o ciupitură.

      Din păcate, primarul sau consiliul local sau cine-o fi, are foarte foarte mare influenţă în crearea locurilor de muncă într-un oraş, vezi Oradea şi parcul industrial care e deja la al 3-lea, din cauză că deja 2 sunt pline. Şi cea mai mare firmă (Emerson) a declarat public că a ales Oradea din cauza autorităţilor mult mai cooperante de aici decât în alte oraşe.

      Ce zici, contează sau nu contează primarul?

      00
    • Nu îi mai tot daţi atâta cu primarul. Fabricile alea sunt acolo de dinainte să fie ales Dănuț Groza. Deci el nu are nici o contribuție la asta. Meritele lui sunt altele, gen că a asfaltat abia acum, după atâția ani, niște străzi, sau că a băgat apă curentă și în altă parte decât în centru.

      00
  2. NOU
    #11

    conjudetenii mei sunt oameni buni in caz de apocalipsa. s-a miscat el cam incet cu tunelul ala, dar tot l-as pune diriginte de santier la visele umede ale lui marius stan.

    00
  3. Fabrica Mercedes de la Sebes reprezinta garantia ca in viitorul apropiat se va finaliza autostrada Sibiu-Nadlac.
    In ceea ce priveste Pitesti-Sibiu, Dumnezeu cu mila…

    00
  4. Referitor la articolul cu Iohannis – cred ca 10 ani cu Basescu isi spun inca cuvantul. Ne asteptam in continuare ca presedintele sa aiba o parere despre absolut orice, sa intervina, sa infiereze – ce mai , sa fie jucator activ :)

    Nu stiu daca Iohannis e mai bun ca Base sau mai prost, habar n-am daca stie ce face sau nu, dar cred ca si noi suntem putin defecti…

    00
    • Cu asemenea prim ministru esti obligat ca presedinte sa intervii foarte des.

      00
    • Mă întreb dacă nu cumva cei 10 ani cu iliescu își spun cuvântul. Ne așteptăm în continuare ca președintele să gireze tacit toate fărădelegile.

      Aș alege o cale de mijloc între cei doi, dar dacă asta nu se poate prefer oricând un președinte care să amintească de Băsescu, nu de iliescu. De constantinescu pot spune că a fost the man who wasn’t here, nicidecum președinte. Iohanis se aproprie rapid de același statut.

      00
    • q.e.d.

      00
    • Din moment ce preşedintele are drept de veto la legi, lumea se aşteaptă ca măcar de la el, care a fost ales în mod direct (ponta nu a fost ales direct de către cetăţeni) să mai blocheze aberaţiile legislative debitate deseori de parlament.

      Asta aşteaptă oamenii, şi nu mi se pare nimic în neregulă cu asta.

      00
  5. Majoritatea oamenilor pe care i-am vazut sa se insoare aici o fac pentru ca gagica a ramas bortoasa.

    00
    • eu am cerut-o, am stabilit data și în timpul de la stabilire la nuntă a rămas :)

    • Asa a spus ea , era deja gravida …cu altul :)

      00
    • Vali, societatea e diferita in Romania, si majoritatea oamenilor sunt prizonierii presiunii sociale.
      parerile mele despre insurat si alte alea sunt mult prea cunoscute ca sa le mai repet.
      However, chestia aia cu divortul e foarte adevarata pe aici. 60 si ceva la suta din noile mariaje sfarsesc in divort.

      Una dintre chestiile foarte tipice pe care le vad sunt amaratii care chiar au facut-o, s-au insurat, au facut copii si au facut tot ce au putut sa-si faca ce au crezut ei ca e o viata buna. Si pe urma le vezi nevestele. Care-i trateaza ca pe caini, sex zero cu lunile si cu anii, luat toti banii individului , toate pe principiul „nu-ndrazneste el sa divorteze ca avem copii si-i iau tot”.
      Si bietii amarati tot divorteaza.

      Un prieten de-al meu? De cand i s-a nascut fetita nevasta-sa nu s-a mai apropriat de el. Fetita aia are 8 ani acum. Cat crezi ca o sa mai dureze pana lui tati-i vin dracii si pleaca?

      00
    • când am locuit in berlin, vecinii noștri erau doi nemți de 50+, care stăteau impreuna de 30 de ani. copiii la casa lor, nepoței, tot tacâmul. am intrebat de ce sunt două nume pe ușă. fiecare și-l păstrase pe al lui, copiii având posibilitatea la 18 ani să aleagă numele de familie al mamei sau al tătălui.

      în românia nu e posibil asta. în românia, dacă eu și nevasta avem nume diferite și suntem amândoi în mașină, vameșul are nevoie de două procuri, una de la mine că ii dau voie ei să iasă cu copilul din țara, una de la ea cu aceeași chestie. n-ai idee câte acte a trebuit să trimitem la bucurești că nu luăm alocația copilului la bucurești, ci la brașov. (5).
      presiunea socială nu știu dacă mai există in familiile educate, ci mai degrabă e vorba de presiune birocratică. un fel de „hai in pendula mea sa ne luăm, ca să nu avem bătăi de cap cu actele”.

      și da, românia e celebră prin faptul că femeile nu se îngrijesc la nici o vârstă. să vii să vezi tipe de 25 de ani care imi spun cu toată gura, apropo de fobia mea cu dinții de la articolul cu bloggingul, că ele fac economii pentru noul iphone, dar le suflă vântul prin gură. sau care nu se duc la sală decât înainte de nuntă, ca să încapă în rochie, după care scapă iar în oala cu shaorma.
      probabil asta se va regla la generațiile următoare.

    • Vali, nu e doar in Romania… dar in Romania chestia cu mentinutul e dureroasa. Romanii chiar nu sunt un popor curat.
      Te duci intr-o zona de imigranti, sa stii ca pe romanii veniti proaspat de acasa o sa-i recunosti- dupa miros. Trece ceva pana scoti Romania din romani.
      Am adus niste fosti colegi aici. Oameni inteligenti si relativ umblati. Tot le-a luat cateva luni sa inteleaga chestia cu tricoul sosetele si chilotii care se poarta o data, cu dusul in fiecare zi si spalatul parului o data la doua zile. Si hai ca aia erau barbati.
      Femeile? Jesus fuck. Aripioare bingo la 30 de ani, parul vopsit si radacinile de doua luni vizibile, coafura de baba, colacei, sandale si pedichiura jupuita, si asta inainte sa iesi din aeroport.

      Disclaimer: nici englezoaicele nu sunt mult mai breze, dar macar se spala.
      Stii cum le recunosti? Nici una din cele de peste 30 de ani pe care le vezi la sala nu e maritata- nu se ingrijesc decat cand vor sa agate unul dupa care pa.
      Si fac niste burti dezgustatoare pe la 22de ani… geezus.

      Alea maritate? Dap. Parul nepieptanat tuns scurt sau odiosul permanent, pantaloni de trening sau blugi odiosi de la Asda.

      Pentru ca deja l-au prins pe gigel si doar n-o sa le lase cu copii, nu?

      Fobia cu dintii? 2500 GBP implantul plus munca de restaurare a osului ca sa poata sa se instaleze implantul. Chemoterapia face ravagii urate la dinti- vomitatul de 3-5 ori pe zi e cam oarecum neplacut. Fun an si ceva de munca, si juma’ din Rollsul cel nou al dentistului l-am platit eu :)

      00
    • Comentariu 5. e mai bun decât multe posturi :)

      00
    • stop being a cunt.

    • who, me?

      00
  6. ce lumbersexual e tipul cu tunelul. ar trebui pus sef la autostrazi sau ceva de genul daca a reusit singur sa faca asa ceva.

    00
    • Ți-a scăpat un detaliu: tipul este un asistat social, nu un muncitor. Mai vezi odată clipul (sau penultimul paragraf din articol), își susține cu mândrie acest statut.

      00
    • inseamna ca e si disponibil. daca in timpul lui liber a facut tunelul ala, pai ca sef la autostrada cu inca vreo 10 ca el subalterni termina Comarnic-Brasov in 2-3 luni

      00
  7. Studiul ala despre telefoane e facut de un copil de clasa a 2a cu grave probleme la compararea numerelor.

    1. Cea mai utilizata aplicatie – instant messaging: WhatsApp, cu 48%
    2. Topul aplicațiilor de instant messenging (utilizate / instalate): WhatsApp – 52% | 70% (iar pe primul loc e Facebook Messenger)

    00
  8. „Cele mai utilizate aplicatii în Romania:
    – e-mail: Yahoo!Mail, cu 35%”
    Inca suntem in urma…

    00
  9. Ce e frumos despre Cathedral Plaza este ca pana la urma o sa piarda Primaria pentru avizele date. Despagubirile vor fi platite deci tot de noi, pentru ca de demolat nici nu se pune problema. In spate sunt oameni prea influenti si bani prea multi.

    00
  10. Sunt din Craiova si am lucrat la Delphi.Va aspun sincer ca e sclavie acolo.Pleaca saptamanal din oltenia autocare pline cu noi recruti si zilnic isi dau demisia zeci de angajati.Intradevar asigura cazare la pensiuni sau hoteluri si o masa pe zi(eu personal am primit in fiecare dimineata doar salam pe paine) dar,din lipsa de personal nu se respecta contractul.In loc de 40 de ore pe saptamana se obliga la 12 cu 12 tura de zi sau de noapte.Orele suplimentare se platesc dar cati rezista sa lucreze 12 cu 12 lund in calcul ca drumul dus-intors +asteptarea specialei mai luau 3 ore.Deci se ajungea la 15 ore zilnic eu fiind cazat la 30 de km de fabrica.Alti erau cazati la Timisoara adica vreo 65-70 de km.
    In afara de asta,daca lucrezi 12 cu 12,ajungi la un 3000 ron pe luna.Ar fi bine si asa daca impozitul nu ar fi in jur de 1000 ron.Intrebarea este daca se merita sa lucrezi 360 de ore pe luna,la banda intr-un flux infernal,pentru 2000 roni.Eu tebuia sa iau 1500 ron si am luat in jur de 1100.Cu cat salariu este mai mare cu atat impozitul „creste”.
    Cine este curios de experienta asta,sa o incerce.Eu unul am renuntat la scurt timp.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.