Planul ROTLD pentru plata anuală a domeniilor .ro

scris de 72

update: sunt 710.000 domenii înregistrate, iar taxa va fi de 10€ +TVA.

Ieri la ora 14.16 au fost publicate pe siteul Ministerului Comunicațiilor două documente. Unul se numește “proiect-HG-inregistrare-nume-domenii-.ro”, celălalt “Nota-de-fundamentare-domenii”. Ele sunt o propunere de Hotărâre de Guvern care reglementează trecerea de la înregistrarea pe viață a domeniilor .ro la plata anuală, propunere ce urmează să fie discutată public.

Pasajul care ne interesează:

Art. 3.- (1) Numele de domeniile .ro sunt  înregistrate pentru o perioadă determinată de mimin un an, care ulterior  poate fi prelungită prin reînnoire.

(2) Perioada maximă pentru care se poate face înregistrarea sau reînnoirea unui nume de domeniu .ro este de 2 (doi) ani.

Art. 7. – (1) Taxa anuală de înregistrare şi reînnoire al unui nume de domeniu .ro se stabileşte, la propunerea Registrului, prin ordin al ministrului pentru Societatea Informaţională.

(2) Taxă poate fi plătită anual sau în avans pentru maxim 2 (doi) ani.

(3) Data de la care se va percepe această taxă pentru numele de domenii nou înregistrate este data publicării în Monitorul Oficial a ordinului prevăzut la alin.(1).

(4) Pentru numele de domenii existente înregistratorii au obligaţia reînnoirii acestora în termen de maxim 3 luni de la data publicării în Monitorul Oficial a ordinului prevăzut la alin.(1).

(5) Prin excepţie de la prevederile alin.(3), pentru numele de domenii înregistrate în ultimele 24 de luni, reînnoirea se face în momentul în care dreptul de folosinţă a numelui de domeniu este egal cu 24 luni.

Motivul este că au cheltuieli mari cu menținerea registrului domeniilor:

Prin introducerea taxei pe perioada determinata (anuala) Registrul RoTLD va beneficia de informatii actualizate in ceea ce priveşte domeniile active, domeniile folosite si cele nefolosite, va putea debloca domeniile achiziţionate şi nefolosite în vederea punerii la dispoziţia utilizatorilor a dreptului de folosinţă a numelor respective.

Nici o vorbă despre unde sunt cei 18 milioane de euro obținuți din înregistrarea celor peste 500.000 domenii .ro, despre jegurile care folosesc API-ul de doi lei al ROTLD pentru a înregistra domenii imediat cum se eliberează (apropo, băiatul ăsta are de vânzare socialmedia.ro, vrea câteva mii de euro pe el) sau despre cum DNS-urile ROTLD sunt cele mai încete din lumea civilizată.

Calculul lor e simplu: din 500.000 domenii să zicem că se eliberează 100.00, deci rămân 400.000, a câte 30€ pe an rezultă 12 milioane de euro pe an. Un alt calcul, mai aproape de adevăr, zice că un domeniu ar costa 10€ pe an.

Citați sursa, da?

Tags: ,