Nikon și Canon plâng cu mirrorless

Panasonic și Sony, companii cu pierderi de miliarde de dolari la acea vreme (2009), au fost primele care au introdus sistemul mirrorless. Am fost chiar la lansarea G1 și am deținut unul dintre primele GF2 aduse în România. E evident pentru toată lumea că o parte din utilizatorii de DSLR-uri se vor reorienta către aceste aparate foto micuțe, odată ce ele vor putea să ofere o calitate comparabilă. Sony a înțeles asta și a pus un senzor mare (APS-C, cel care se găsește și pe DSLR-urile obișnuite).

Și apoi vin Nikon și Canon, acești Nokia ai pieței foto. Poziții confortabile, griji puține. Ambii au scos niște prostii. Canon EOS M e atât de prost că i-a scăzut prețul de la 4.000 lei la 2.000 lei, iar seria J de la Nikon arată ca și cum ar fi desenata de un copil de 4 ani. Și e și normal, ei vindeau bine de tot DSLR-uri și, din cauza ochelarilor de cal, nu vedeau că toată piața e în scădere.

Nikon plânge acum că treaba e nasoală și că nu a vândut atât cât trebuia. NU SERIOS?! De ce ar cumpăra cineva un mirrorless cu senzor cât unghia când la banii ăia poate cumpăra un Nex? Uitați-vă ce sexy e NEX3 pe lângă mizeria aia de 1J1.

sony-nikon-mirrorless

Olympus, Sony, Panasonic, toți trei loviți de probleme financiare, primii din cauza managementului prost, ceilalți din cauza tsunami-ului din 2011, nu se plâng și își văd de treabă. Testează. Dau chix (am mai scris de seria SLT sau de seria GH). Se ridică de pe jos și merg mai departe. Ăia care au tehnologia dorm pe cota de piață, la fel cum făcea și Nokia (nu știu cum a înghițit Petronius Secăreanu de la Canon comparația asta acum câteva luni), ba chiar deștepții de la Nikon cumpără senzori de la Sony și Toshiba pentru DSLR-uri.


Să tragem linie:

  • piața DSLR e suprasaturată de atâtea modele,
  • piața compactelor e moartă din cauza încetinirii ciclului de reînnoire a produselor (criza i-a făcut pe cumpărătorii de asemenea camere foto să nu mai facă update la 2 ani, ci la 3 sau 4) și nu din cauza asaltului smartphone-urilor (bine, știu, asta zice toată lumea, faceți un test, mergeți la un obiectiv turistic și vedeți câți oameni fac poze în continuare cu compacte și câți cu telefoane în aceeași gamă de preț)(exact).
  • piața camerelor foto bridge, a compactelor premium și DSLR-urilor ieftine e mâncată aproape complet de smartphone-uri. Faceți diferența între un DSLR sau o compactă de 2.000 lei și una de 300 sau 500 lei.

 

De aici nu au unde merge decât în jos. Toată piața foto a mers în ultimii doi ani în jos și tot în jos va merge. Iar strategiile de salvare sunt două:

  • Canon și Nikon au scos mai multe modele DSLR, pentru a acoperi mai multe necesități și pentru a păstra clienții pe DSLR-uri, nefiind în interesul lor să lanseze mirrorless-uri pentru clienții care nu mai vor DSLR-uri, dar au făcut compromisuri (6D, DSLR full frame, costă 8.000 lei, față de 5D, care era cel mai ieftin full frame al lor, 16.000 lei). Nu prea a funcționat, doar au diluat un pic clienții care oricum își luau DSLR. Cei care voiau ceva mai ușor s-au dus la Sony, Panasonic sau Olympus.
  • Olympus, Sony și alții se reorientează spre compacte de top pentru că așa e logic, oamenii de peste 40 de ani vor da 1.000 lei pe o compactă de top. Desigur. 

Cum ziceam, salvarea și inovația va veni de la Nokia sau alții care vor scoate dumbphones cu camere foto decente, nu mizerii de 2 sau 3 megapixeli, și fără sistem de operare complicat.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

17 comentarii

  1. nimic despre Samsung ?

    00
  2. NOU
    #2

    Fa-l vedeta pe fainosul asta:

    00
  3. Deștepții de la Nikon, mai fac și low cost cameras (for the lulz?), printre multe alte chestii optice. Iar luat senzori de la Sony (sau alții) o făceau de mult timp, doar că mai dădeau o pilă, două. Și ajungeai să vezi „același” senzor comportându-se mai bine într-o cameră mai ieftină.
    Și că un an, doi, trei Canon sau Nikon încearcă mare cu degetu’ cu diverse forme de ieftinături poate nu este chiar o problemă prea mare pentru ei – gherle pe segmentul ăsta au tras de când se știu și o să mai tragă (btw, lumea asta există de multă vreme, sub o formă sau alta ;) ).
    just my .02€

    00
  4. „bine, știu, asta zice toată lumea, faceți un test, mergeți la un obiectiv turistic și vedeți câți oameni fac poze în continuare cu compacte și câți cu telefoane în aceeași gamă de preț”

    Eu am copii. Maricei. Pot sa compar asta: cati veneau la serbarile de gradinita si scolare cu compacte si cati vin acum. Acum 10 ani toti veneau cu aparatele foto. Acum nu prea mai vin decat foarte, foarte putini, mai mult vin aia care filmeaza toata serbare. Restul, marea majoritate. folosesc telefoanele. Parerea mea e ca si asta spune ceva.

    00
  5. Poate face Nikon un smartphone, luna trecuta ziceau ceva de „non-camera consumer product”.
    „We want to create a product that will change the concept of cameras,” said Kimura. “It could be a non-camera consumer product.” The president declined to say if the company was developing a mobile phone.
    “Rapid expansion of mobile devices is a change in business environment given to us,” Kimura said. “Our task going forward is to find an answer to that change.”
    https://www.bloomberg.com/tosv2.html?vid=&uuid=5e6c2da0-b2b6-11e8-90b6-2fa2a6dee598&url=L25ld3MvYXJ0aWNsZXMvMjAxMy0wNy0wNy9uaWtvbi1wcmVzaWRlbnQtZXllcy1zbWFydHBob25lLXVzZXJzLWFzLWNvbXBhY3Qtc2FsZXMtZmFsbA==

    00
  6. Am un Panasonic DMC-GX1 cu lentila de 20mm f1.7. Lentila e cam dublu pret cat aparatul dar e foarte tare pentru un mirrorless :)

    00
  7. Comparatia cu Nokia e fortata. Nokia nu s-a adaptat unei piete care cere telefoane din ce in ce mai complexe. Nikon si Canon nu se adapteaza unei piete care cere (teoretic) aparate foto din ce in ce mai simple. Cand faci telefoane simple trebuie sa investesti masiv in cercetare si dezvoltare pentru a le „complica”. Atunci cand faci insa aparate foto extrem de performante trebuie doar un pic de vointa si de viziune (si aici cred ca e lipsa) pentru a turna super-tehnologia ta in forme simple si ieftine.

    In plus: lumea va supravietui fara dumbphones (asa ca Nokia, daca nu inoveaza, trebuie sa se reorienteze), insa fara DSLR-uri performante nu cred. Da, cresterea artificiala pe piata DSLR-urilor se pondereaza insa, in cel mai rau caz, vom reveni la timpurile cand doar profesionistii cautau aceste produse. Iar Nikon si Canon o duceau bine si atunci (desi nu la fel de bine ca acum).

    00
  8. Nu uita de Fujifilm care a avut vanzari bune cu seria X.

    Xpro1 x100 x100s xe1 xm1

    00
  9. Canon și Nikon se plâng degeaba. Au scos aparate minimaliste ca să nu-și erodeze piața de DSLR-uri și acum, stupoare, concluzionează că nu s-au vândut.

    Dacă ar face și ei un aparat complet cum sunt NEX-urile sau Olympus-urile, poate că le-ar merge mai bine. Dar ei au mers pe ideea „cameră secundară și simplă”, nu înlocuitor de dimensiuni mici.

    00
  10. La Nikon și Canon le trebuie un CEO care să facă ce-a făcut Jobs cu gama de produse Apple. Să reducă la strictul necesar. Sunt mult prea multe modele fără nicio vină, ca să zic așa…

    00
    • @akbar: cam așa ceva ceva. gen canon 60d și 7d. de ce ar da cineva 70 mil pe un 7d când poate da 80 pe un fullframe? e ilogic să crezi că aia 10 mil contează la gama aia de preț.

  11. In primul rand, SONY cel putin face senzorii aceia cu masini cumparate de la Nikon, practic le plateste in natura celor de la Nikon. Despre Toshiba nu stiu.

    Seria mirrorless de la Nikon nu mi-a placut, de ce as da 20 si de milioane pe un mirrorless prost cand pot sa dau aceeasi bani pe un DSLR care face poze bunicele? N-o sa fiu hipster cu mirrorless, dar lumea o sa se bucure pentru ca stiu ca fac poze misto.

    Vanzarile de compacte s-au dus naibii pentru ca nu mai sunt atatia pensionari cu telefon mobil fara camera foto. Nu stiu pe unde te duci tu, dar eu vad peste tot, in cluburi, la cafenele, la mare, la munte toti idioti facand poze cu telefonul mobil, ca sa o urce pe fb sau instagram. Gama aceasta de utilizatori nu are ce face cu un aparat foto de orice fel.

    Noi cu DSLR am ramas niste dinozauri, care vom trece la mirrorless-uri in momentul in care brandul de la care avem DSLR-ul va face acel mirrorless ca lumea si cu montura de obiectiv astfel incat sa putem folosi pe el ce avem deja. Nu ma intereseaza de nici un fel un mirrorless de 20~40 de milioane cu zoom 3x si pe care nu pot sa pun 18-105-ul meu.

    00
  12. Si mie mi-a cam trecut increderea in Nikon dupa un D3100 care facea poze mai proaste decat telefonul, un D5100 care era putin mai bun dar mult mai prost decat NEX-ul si un D600 trimis de 4 ori in garantie ( si obiectivul tot de 4 ori !). P300-le isi face treaba, dar e foarte foarte limitat. Nu recomand niciunu din astea!

    00
  13. @vali: un crop scump ar cumpăra cei care au nevoie de un fps mai mare (am nspe lentile canon sau nikon, imi trebuie o camera de backup). Evident, nu au tras 7D-ul doar pt amatorul care apreciază dslr-urile după nr de megapixeli.

    00
  14. @akbar: nope, nu le trebuie. Ei vând aceleaşi component in diverse impachetari. Cei care ştiu ce vor au de unde alege. Nevoie de tătuc binevoitor care să decidă pentru norod au doar habarnistii.

    00
  15. Dai 70 mil pe un crop cand obiectivele pentru FF-ul de 80 mil te costa dublu :) Sau cand nu ai nevoie de FF. Sau cand te ajuta mai mult rafala de la SF-ul de top decat FF-ul entry-level.

    Totul tine de ce vrei sa faci cu camera si buget disponibil :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.