Despre vadul comercial

AM o nedumerire. Am trecut de câteva ori pe lângă un spațiu comercial liber din Sighișoara, fix, in intersecția aia dintre oraș și DN. In Brașov la fel, sunt vreo două spații în intersecții care stau neocupate de ani de zile.

Întâi, pentru că oamenii nu vor a înțelege că unele locuri nu au vad comercial. Da, sunt în intersecții, dar fără parcare nu poți face acolo nimic, nici măcar o shaormerie.

Apoi, dacă tot nu sunt clienți, poate nu e pretul ăla bun. Mi se pare stupid să ții un spatiu neinchiriat cu anii, așteptând acel client care va plăti pretul, în loc să îl dai mai ieftin la fraieri care să încerce potențialul zonei și apoi să le mărești chiria.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

26 comentarii

  1. Yep, ca „fiu al orasului” trec destul de des pe langa ele si tot timpul ma intreb cine naiba si-ar deschide ceva acolo. Daca se deschide ceva, se inchide in 6luni. Pe aceeasi parte a drumului european, dar pe partea cealalta a „strazii centrale” mai exista o pensiune. Culmea, acolo mai vin oameni. Btw, intersectiei i se zice „la semafor”. A fost primul semafor din Sighisoara, si pana acum 12 ani si singurul.

    00
  2. E pentru ca ala/aia care detine spatiul comercial il doare la basca de impozitul pe proprietate. Ori o fi chiar exceptat/a. In tari normale, cu cit un teren/cladire e mai in ‘centru’ cu-atit platesti impozit pe proprietate mai mare. Si ori faci ceva cu proprietatea, ori o vinzi altuia care vrea sa faca ceva.

    00
    • Iar in ţările și mai normale se știe că nu-i f##e grija pe alţii ce face cineva cu proprietatea lui.

      00
    • Cosminos, n-ai inteles. Mi se rupe, sincer. Poti sa faci ce vrei, doar ca e idiot sa ai o proprietate undeva in centru/vad comercial si sa nu faci nimic cu ea. Bineinteles ca poti sa o lasi ferma organica de sobolani si insecte, insa altcineva ar putea/vrea sa faca ceva mai bun cu spatiul ala. Deci statul ar trebui sa-ti puna o taxa anuala suficient de semnificativa ca sa-ti pui intrebarea ‘pt ce platesc taxa asta de proprietate? doar ca s-o tin in paragina?’

      00
  3. NOU
    #6

    la fel zic si eu legat de apartamente, case – care-s blocate in cel mai prostesc si romanesc, antieconomic mod cu putinta. o garsoniera cotata acum la 18.000 ar trebui pusa la 10.000 iar un apartament cu 2 camere de 30.000 la 18.000. cred ca s-ar dezgheta lucrurile si s-ar initia o „miscare” economica in domeniul imobiliarelor. lumea ar cumpara, ar vinde, ar schimba. eu am lasat treptat la 50 % un imobil care nu trecuse in 2 ani si jumatate si l-am dat. si inca unul e deja scazut cu 20% dupa 1 an. ma duc pana la 40%. in localitatile unde aveam imobilele de ani de zile nu se vinde mare lucru, dar preturile’s de 2007-2008. localitati postindustriale destul de obosite de 10-12.000 locuitori, anunturi de gen- apartament cu 2 camere la 34.000 euro – superlux…asta inseamna parchet laminat ieftin, faianta, gresie din anii ’80, RDS si termopane. mai rau e cu locuitorii din satele limitrofe oraselor mari. mergi sa vezi o parcela fara drum de acces si utilitati, dar cu oarece potential – apoi fara 35 euro/mp nu discuta, ca el vede zgarie nori acolo in 5 ani – si nici nu-l vinde ca doar asa l-a mostenit de la bunicu, care pastea vacile acolo si palteste impozit de 5 lei/an.

    00
    • Ai dreptate, insa daca face asa cum spui tu, samsarul pierde bani. Asa ca mai bine tine de pret, poate se gaseste un fraier.

      00
    • babe care nu au credite si nu vor sa-si renoveze aprtamente din 68 canu au bani , evident, si care la vanzare cer pe 3 camere 55000E in Dristor, iar cand ii zic ca ii dau 45000 ca e ca dupa razboi mai sa ma dea afara ca sunt nesimtit cu pretul ala……

      00
  4. Sunt de acord cu tine, dar..
    „și apoi să le mărești chiria”
    Dar daca faci contract pe 10+ ani?
    Ramai cu aceeasi chirie pe toate perioda.

    Toti cei cu spatii comerciale prefera sa astepte cateva luni in plus pentru un pret cu 20-30% mai mare. Cum nu mai este 2007… acele luni se transforma in ani.

    Un alt exemplu, pe langa Sighisoara, este Constanta. In centrul Constantei sunt zeci de spatii comerciale libere, dar preturile nu scad, toti „mosierii” vor aceeasi chirie, de nu mai mare.

    00
  5. Am lucrat acolo, prin 2008, niciun client… Spațiul a fost construit în comunism ca centru comercial, degeaba. Deși e în centru, deși în Sighișoara nu se prea umbla cu masina, clienții tot nu erau…

    00
  6. In Bucuresti pe bd Unirii intre pta Constitutiei si Unirii am vazut zeci de afaceri inchise. Acolo nu rezista nimic desi e centrul cel mai din centru. Poate doar cei care spala bani…

    00
    • E in centrul cel mai din centru, si totusi vadul comercial mai mare e pe partea cealalta de piata Unirii. De la Constitutiei pana la Unirii e cam pustiu, sincer. N-ai cladiri de birouri, n-ai baruri… oare de ce?

      00
  7. o fabrica de palnii nu face nimeni?

    00
    • Nu, ca au monopol suedejii tinichigii. :)

      00
    • Ce spirituali sunteti voi cu fabricarea palnilor in romania. Daca e afacere asa buna cum naiba de nu o faceti chiar voi. E greu sa intelegi ca e practic imposibil sa produci in romania o palnie care sa fie mai ieftina sau la acelasi pret decat/cu aia din china cu tot cu transport ?

      00
    • mase plastice se fabrica si in germania. sa inteleg ca ei fac palnii mai ieftine decat chinezii?

      00
  8. Aici, in Dublin, sunt extrem de multe spatii cu vad comercial, care sunt goale. Consiliul local a devenit asa de disperat incat voteaza asupra unei legi unde, daca nu il inchiriaza dupa o perioada de timp, proprietarul este fortat sa plateasca „commercial rates”, care este un fel de impozit pe proprietare, dar care se percepe firmei care opereaza in spatiul respectiv.

    Eu cred ca este foarte aiurea sa ai un spatiu central, si sa-l lasi sa putrezeasca ani la rand pentru ca tu esti lenes, sau ca nu vrei sa accepti un pret mai mic.

    Doar zic.

    00
    • Nu crezi ca e la fel de „foarte aiurea” sa obligi pe cineva sa nu fie lenes sau sa accepte un pret mai mic?
      Credeam ca a fi lenes si a vinde (sau sta cu marfa pe raft) la ce pret vrei, e trecut in Declaratia Universala a Drepturilor Omului. Deci faceau bine militienii, pe vremea comunistilor, cind te bagau la puscarie daca nu erai „incadrat in cimpul muncii”. Sau cind faceau razii si-i duceau pe pletosi cu forta la frizer. Era decadent sa porti barba, plete si pantaloni evazati in anii ’70.

      00
    • @Claudiu
      Ai grijă ce-ți dorești. Mâine-poimâine poate te trezești că sunt interzise concediile și weekend-urile libere, că deh, trebuie să producem pentru societate, nu să lenevim.

      00
    • Bine, poate m-am exprimat gresit. Nu cred ca este obligatie, ci mai degraba incurajare. Daca nu vrei sa-l inchiriezi, atunci poti plati tu banii pe care statul ii pierde atunci cand spatiul este inchis.
      Daca nu, atunci il inchiriezi, statul isi primeste banii, si incurajezi si economia.

      00
    • Si cit ar pierde statul pentru ca tu nu vrei sa inchiriezi la cit iti ofera un „binevoitor’?
      In naivitatea mea credeam ca proprietarul are dreptul sa-si faca singur calculele. Se pare ca m-am inselat. Chibitii de pe margine se simt liberi sa asmuta fiscul pe „lenesi”.
      Apropo, daca intimplator ai un apartament cu 3 camere si inca nu ai copii, nu crezi ca statul pierde niste bani pentru ca tu nu inchiriezi camera care iti prisoseste? Sint profund oripilat de faptul ca din cauza inconstientilor ca tine bugetul public este vaduvit de sume importante. Ar trebui sa te incurajeze trintindu-ti din oficiu un „commercial rates” de sa-ti trosneasca falcile.

      00
    • Eu cred ca ai uitat ca aici e Romania, unde statul nu da doi bani pe tine. De ce sa intre bani la buget? De ce sa ma controleze pe mine statul? Eu prefer ca statul sa isi vada de treaba lui de stat, adica doar sa priveasca, nu si de implicare, mai ales economica.

      Statul e primul si ultimul si cel mai prost si cretin administrator al banilor. Pui 600 de oameni cu interese diferite sa dirijeze o caruta cu bani. Tare!!!

      Asa ca… sa putrezeasca spatiul acolo daca omul nu vrea sa il inchirieze.

      00
  9. Romanul are o palma de teren, indiferent unde, tranteste un bloc sau un spatiu comercial si asteapta sa vina clientii. De asta sunt cartiere rezidentiale pe camp sau langa groapa de gunoi si zone comerciale unde nu sta nimeni mai mult de un an.
    In Bucuresti este asa pe Nerva Traian (unde am lucrat si eu). Aia este o zona de locuinte, in general de securisti si straini, nu exista nici un complex comercial mare, asa ca nu este trafic, nu este vad. Nu le merge decat celor cu spalatoriile, celor care si-au facut restaurante cu specific arabesc, baietilor cu materiale pentru tamplarie PVC, care au venit acolo cu tot cu clienti si mai este un atelier de tunning auto. Deci nimic care sa se bazeze pe lumea de pe strada, toate erau „pentru cunoscatori”.
    In doi ani de zile, cat am stat acolo, s-au deschis si s-au inchis buticuri, magazine de scule, magazine de vopsele, supermarketuri. Nici macar saormeria (si zona colcaia de arabi) si dupa ea, gogoseria nu au rezistat. Prima a stat deschia vre-o trei luni, a doua nici macar o luna.

    00
  10. De ce ar inchiria cineva spatiul respectiv, daca nu are vad comercial? Indiferent cat de mica e chiria, daca nu vinzi nimic la finalul lunii tot pe minus esti.

    00
  11. Poate ca proprietarul ala nu e suficient de prieten cu primarul, cat sa-i futa o bordura pe mijlocul strazii principale din oras, vezi doamne de dragul pietonilor si al biciclistilor, sa creasca astfel si valoarea spatiilor pe toata strada. Asa am auzit ca se face in orase mai mari

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.