Nu pot să cred, gimnastele noastre făceau performanță prin bătaie?

Mi se pare amuzantă discuția despre bătăile pe care le încasau fetițe de 12 ani de la antrenorii de gimnastică.

Întâi, pentru că toate mămicile alea care se dădeau peste cap că nu trebuie bătuți copiii pentru că te poți înțelege cu ei sunt fix alea care lăudau gimnastele și care sperau ca și ai lor copii să fie atleți.

Doi, pentru că un copil de 10-14 ani în mod sigur nu vrea ca după ce termină școala să o mai ardă 4-8 ore pe zi muncind. Serios. E sclavie organizată.

Ce vrei, Maria, o înghețată și 4 ore de desene sau, după luni de muncă, o medalie olimpică și un premiu simbolic de 1.600 lei (atât era ultima oară, parcă)? Vai, cum, vrei tu, un copil de 12 ani, o medalie olimpică? Dar ce vrei să faci cu ea și de unde știi tu ce e aia?

Exact.

Trei, cam toate sporturile cu copii au parte de violența lor. Îi vedeți pe ăia mici care fac judo? Altoiți. Fotbal? Altoiți. Patinaj? Acolo cădeai singur și după aia erai altoit. Scrimă? Ne înroșeau fundurile cu săbiile. Karate? Ne futea câte una de nu mai știam de noi, că așa e la karate, tu nu te aperi?!

Și așa mai departe. Totul pentru că părintele e capsoman și nu ascultă, el vrea să se mândrească cu performanța copilului. Dar nu vă faceți griji, revoltatele de internet vor sări și acum cu gura, ca de fiecare dată, în timp ce vor ascunde gunoiul sub preș.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

76 comentarii

  1. Eu inca ma minunez cum apar geniile in afaceri. Are 20 de ani si e milionar in euro; de exemplu, cumpara Realitatea. Ala cum „facea performanta de mic”, tot cu bătaia? Cred ca da, dar nu aplicata lui, ma gandesc…

    00
  2. nu e nimic amuzant în povestea asta

    00
  3. Nu stiu cum era inainte la Karate, am auzit povesti cu flotari in pumni pe ciment, batai cu ranga si alte bazaconii, dar acum nu se mai aplica bataia – cel putin nu in salile pe care le frecventez eu. Avem alte pedepse mai umane: flotari, mersul piticului, abdomene dar date cu simt de masura nu de la 1000 in sus. Plus ca de la un nivel in sus incepe sa le placa competitia aia dintre ei si le intra in sange dorinta de a lua aurul, nu doar un loc langa podium :).
    Legat de bataie, am urat-o prin fiecare fir de par si nu am pic de respect pentru profesorii care foloseau bataia pe noi cand eram in scoala generala.

    00
    • Doi antrenori de carate la un hotel la mare aplicau o disciplină retardă. Stat cu mâinile în sus la masă pentru motive aiurea, (lipsă masă la copil de 7 ani) obligați copiii să spună in cor sărumâna pentru masă de le era rușine bucătarilor de rușinea lor și multe alte imbecilități comunistoide. Da, e mișto la carate, disciplină și alte bazaconii.

      00
    • M-am antrenat timp de 7 ani alaturi de studenti (ca mine, pe vremea aia) si copii (7-8 ani), plus adolescenti. Unii cu grade mai mari decat mine, multi acum sunt instructori la randul lor.

      NIMENI nu batea pe nimeni.

      OK, era Shotokan, nu Muay Thai, dar nici la seriile de kumite nu se lupta prosteste, nu se pedepsea, nu se agresa. Aplicam tehnici, punctam, ne respectam.

      Niciodata nu mi-am vazut instructorii sa bata pe cineva.

      Da, iti demonstra o lovitura, dar cu control, te ‘secera’, daca stateai prea cracanat in garda (dar cu atentie, sa nu cazi tare), te arunca peste sold, cand se mai faceau si chestii ‘cross-style’ gen Judo sau Aikido.

      Culmea, desi antrenorii nostri nu s-au apucat de paruit cursantii, au avut ani la rand rezultate senzationale: ‘copiii’ lor cam matura tot ce inseamna premii la orice nivel de competitie.

      Cum s-a ajuns aici?

      Prin respect si munca.

      Am muncit ca nebunii cu totii, chiar si cei care nu am facut performanta de genul asta, pentru ca ne-a placut atmosfera, am fost respectati, ne-am iubit instructorii etc.

      Am cunoscut copii care s-au antrenat cu ei de la 6-7 ani, au fost mereu tratati cu atentie si dragoste. O parte au ales doar sa se antreneze, altii au crescut in campioni europeni/mondiali si, acum, sensei.

      Antrenamentele erau foarte dure, se lucra pana picai in bot si dupa asta mai trageai o tura, dar o faceai pentru ca doreai sa fii mai bun si sa-ti meriti gradul (care se lua oricum al naibii de greu, dupa niste examene crunte).

      Am ajuns la faza la care, dupa ce s-a dus anestezia de la cezariana, sa consider ca am avut cate o febra musculara mai teapana decat durerea operatiei in cauza.

      OK, probabil exagerez, dar am indurat multe dureri si eforturi, doar pentru ca eram pasionati si motivati de niste oameni misto.

      In aceste conditii nu am nicio problema sa-mi las copilul cu unul dintre antrenorii astia, pentru ca stiu ca nu va fi abuzata fizic. Una este sa scoti untul dintr-un ‘student’, mai ales unul care face performanta, si alta este sa-l bati.

      Ani multi am stiut ca la gimnastica este un regim extrem de drastic si se munceste in draci (acum, la fel e probabil in multe alte discipline, la un asemenea nivel de performanta), motiv pentru care nu as fi dat copilul la asa ceva, in ideea ca e totusi mult prea mult chin.

      Dar sa mi-l bata careva?

      Poate sa fie sportul sportului, pe copilul meu nu-l loveste nimeni. Daca eu nu o troznesc, nu o face nimeni.

  4. Una-i una si alta-i alta. A spune ca opusul dualului bataie-performanta este strict bomboane-mediocritate e un mod prostesc de a simplifica. In al doilea rand, Olaru spune ca cel mai tare nu o atingere „ocazionala” a deranjat-o, ci agresivitatea verbala si mitocania care insoteau „tot timpul” antrenamentele. Sa nu iti dai seama cat de mult poti face unui copil spunandu-i in toate acele feluri… nu stiu, inseamna ca nu ar trebui sa fii deloc in preajma copiilor. Oricare ar fi pretul platit de noi, altii.

    Altfel, da, cred si eu ca parintii acestor copii au a discuta foarte mult cu constiinta lor.

    00
  5. Vali, ajuta-ma te rog sa inteleg. Cand ai scris „cam toate sporturile cu copii au parte de violența lor”, urmand si exemplele, te refereai la copii care fac (sau vor/sunt obligati sa faca) „performanta” intr-un club ce participa la competitii internationale, precum gimnastele batute? Sau spui ca e regula cam peste tot, indiferent daca vorbim despre un club privat de karate, la care platesti abonament lunar, sau despre copiii care se antreneaza sa participe la olimpiade, ceva echivalent cu „lotul national” la fotbal?

    Multumesc.

    00
    • din ce știu, la cluburi sunt ăia care vin să facă sport și ăia care merg să facă performanță. ăștia ultimii de obicei fac performanță ajutați.

  6. In mod normal ar trebui retrase toate medaliile obtinute de gimnastica românească.
    Este cel putin la fel de grav ca dopoajul. Acolo nu concurau sportivi talentati si bine antrenați ci niste copii abrutizati dresați prin bătaie si amenințare. Competiția a fost grav distorsionată de România prin metodele folosite. Foarte aproape sunt si fetele de la handbal care povesteau recent cum le teroriza Tadici.

    00
  7. oare o practica doar tarilor foste/actuale comuniste ?
    adica in tari cu democratie mai veche la fel o fi ?

    00
  8. Același lucru și la grădinița de la mine din cartier. Părinții le impun copiilor un program de 12 ore cu tot felul de opționale (de la teatru la Mind lab).

    00
  9. Deci articolul incepe cu ceva exemple de palme si cuvinte urate si se termina cu laude la adresa antrenorilor de ala care a scris prefata

    00
  10. 1600 lei poate pentru olimpiada la matematica.
    Pentru medaliile olimpice in sport astea au fost data trecuta premiile

    „premiul pentru medalia de aur se va ridica la 70.000 euro, cel pentru medalia de argint va fi de 56.000 euro, iar cel pentru medalia de bronz va reprezenta 42.000 euro”

    Plus bani de la club, plus sponsori, plus pe viitor o oarecare sansa de a aaprea in reclame.

    00
    • Incepand de cand ? Cat era in 1989 ? dar in 1999 ?
      Ce discutam acum ca merita sa-ti iei bataie cativa ani pentru 70.000 Eur daca ajungi sa iei aurul?

      00
  11. Exista sport fara practici de genul? Si la handbal se manca bataie pe paine. Am renuntat dupa un timp desi imi doream sa fac sport de performanta si dupa 18 ani. N-a fost sa fie, fac doar de placere acum.

    00
    • Am facut handbal 5 ani si nu am luat nici macar o palma de la antrenori. Ceva certuri cand pierdeam meciurile dar doar atat.

      Eu cred ca este vorba de antrenori si cat de idioti sunt. Ma indoiesc ca SUA scoate campioane la gimnastica cu bataia care o luau romancele.

      00
    • Si eu am renuntat la handbal de performanta din cauza bataiilor. Dupa un meci in deplasare, niste colege gresise niste pase, la una antrenorul ia tras niste palme de s-a invartit aia jumate de teren, pe alta a luat-o de par rotind-o pe loc de multe ori, alta a luat palme in cap…Toata scena a fost de o cruzime rara pt mine care nu ma batusera ai mei. Tin minte si acum grimasa antrenorului si injuraturiile. Eram terifiata ca poate vine si la mine sa ma ia la bataie. Atunci a fost ultima mea zi de handbal.

      00
  12. Nu bătaia era elementul cheie, ci disciplina. Decât că, vechii antrenori, nu-și puteau impune autoritatea și ulterior disciplina decât prin bătaie.

    S-a trecut de la bătaie la ”să-i lăsăm pe copii să facă tot ce vor”. Antrenorii ideali sunt cei care au ceva cunoștințe de psihologie și care astfel pot instrui copilul. Un copil lăsat în voia lui determină haos, pe când unul care-i responsabilizat corespunzător, excelează.

    00
  13. Pana pe la vreo 15 ani am facut fotbal, am inceput la 7 ani. Aveam la fiecare antrenament cel putin o palma de la antrenor, era un fel de a ne spune buna ziua. La vreo 12 ani se organizase un campionat de fotbal intre scoli (nu avea treaba cu clubul la care faceam fotbal, era intre scoli, cu profesorii de sport). La un meci eram condusi cu 3-0 la pauza. Nu o sa uit niciodata faza asta: au venit ambii profesori de sport, cel mai subtirel avea 110 kg si o palma de putea sa se reprofileze pe sapat gropi pentru inmormantare, cu mainile alea i-ar fi luat maxim 2 ore/groapa. Ne-au asezat cu capetele plecate pe fiecare din echipa si ne-au dat fiecare cate 5 „stimoroale”; adica palme pe ceafa, cam cat puteau ei de tare. Tin minte ca la a treia palma de la primul antrenor mi s-a intunecat privirea si nu am mai simtit nimic, vedeam doar niste flash-uri asa prin intuneric si doar am auzit celelalte sapte lovituri ca eram anesteziat deja. Au plecat baietii si s-a prelungit pauza dintre reprize, ca nu ne mai reveneam noi. Am batut, ce-i drept, cu 4-3. Iar la club, picioare in muschi si bucati la coaste erau precum sprinturile.

    00
  14. Dar fotbalistii? Tot tata Puiu era si pe vremea geberatiei de aur. Poate ca icoanele si-au pierdut din putere.

    00
  15. Oare și pe cei de la șah îi bat ?

    00
    • Flotari deasupra tablei cu piesele sub burta.
      Unele sunt ascutite: caii au urechi, regina e tuguiata, nebunii mai au cate o cruce pe cap sau un sceptru in mana…

      00
    • Da. Un elev de al meu a invins pe elevul altuia,antrenor renumit. Respectivul a venit la tabla,a racnit ceva de genul „Asa te-am invatat eu ?” dupa care au urmat o urecheala zdravana si cateva palme peste ceafa-copilul a inceput sa planga. Amandoi copiii aveau sub 12 ani.

      00
    • @cid si nu l-ai raportat pentru rele tratamente aplicate minorilor?

      00
  16. eu nu mi-am luat bataie nici la baschet nici la karate. Insa…cand greseai bagai flotari sau alte jucarii d-astea, de iti trecea.

    00
  17. Se numeste dresaj prin violenta. Si nu, nu e ok sa-l aplici nici macar la animale.

    00
  18. Parintii sunt de vina.

    Fac sport de contact de cca 15ani, unde se inscriu cam 100/an. In primele 3 luni mai raman jumatate, pana la finele anului 10-20 daca ai noroc. In toti anii acestia stiu max 30 de persoane ramase in joc. Cei de la inceput incap pe degetele de la o mana si fac performanta.

    Ei bine copii sunt adusi de mici (6-8 ani) si tinuti pana in adolescenta cand intr-un final au curajul sa spuna stop. Nu stiu ce descopera atunci ;)
    Dar sa nu credeti ca sunt mai multi ramasi cei ce au inceput de mici fata de cei ce au inceput la o varsta mai mare.
    Singura diferenta e ca primi au mai multe medalii si niste parinti mai mandri.

    00
  19. bă ce vorbiți aici? Nu le mai plângeți de milă că așa e în toată lumea în sporturile de performanță. Voi măcar gimnastică chinezească? Aveți idee cât sunt chinuiți copiii ăia? Da, nasol. Dar hei, sute de medalii de aur.

    Sunt chinuiți tocmai pentru că sunt copii. Dacă ar fi lăsați după voința lor, ar renunța toți într-o lună. Uitați-vă la cei care încep sporturi de performanță în adolescență si care ajung undeva (box, MMA etc) – fiecare poveste e din același film: pa viață socială, salut chin fizic la ordinea zilei. Dacă vrei să fii #1. Panseluțele se aleg cu bronz în cel mai fericit caz

    00
    • Si ? Merita ? Nu mai bine faci mate/info fara palme peste ceafa ca dauneaza intelectului ? Cine e cel mai bogat om din lume,cumva un sportiv ? Ultima oara cand am verificat era Bill Gates.

      00
    • Da frate, mate-fizica-info cu lucruri confiscate pentru note (mari) mai mici la olimpiada decat colegu’, cu urlete si invective, cu program din culegeri si intrebari din manualul de pe anul urmator. Ne facem ca nu intelegem unde e problema: e la ala care vrea sa-si lungeasca organu’ pe performanta copilului, fie ca e parinte sau profesor.

      00
    • @matei – asa, si? Scrie undeva ca trebuie sa avem „norma” de plozi la gimnastica? Cacat.

      00
    • Da dar mintea/intelectul nu e disponibil peste tot si la randul sau implica ceva efort si cost (carti, exercitii, etc…) care se vad peste ani.

      00
    • matei e exemplul viu al cauzei ce sta la baza acestor comportamente. animale violente, usor decerebrate, care isi satura egoul din medaliile unor copii ce isi distrug sanatatea. dar cata mandrie simte animalul cand vine medalia. e ca si cand ar fi castigat-o el, din fotoliu, cu berea in brate.

    • Du-te tu in pendula mea și fă performanță, antrenează-te tu ca să iei aurului nu chinui pe alții care nu pot să spună nu doar ca să ți se scoale ție.

      00
    • @CID ce legătură au banii cu asta? Ce sens are argumentarea ta cu Bill Gates? Vorbești pe lângă

      @Marsten ți-aș răspunde dacă aș înțelege ce-ai vrut să zici dar n-am atâția cromozomi ca tine

      Încercați să nu mâncați căcat vorbind și acuzând de X și Y total pe lângă ceea ce am zis eu, și anume că așa a fost din totdeauna în sporturile de performanță – blood sweat & tears. Nu văd pe nimeni să-i plângă pe copiii care cresc în templele Shaolin, și ăia chiar au antrenamente pentru care la noi s-ar face închisoare pentru abuz.

      00
    • @matei: or fi chinuiti copiii aia din templele Shaolin, da’ si cand cresc ei mari ajung sa zboare, asa ca-n filme

      00
  20. Premiu onorific?? ahahahahaha
    Probabil nu esti la curent cu rentele pe care le primesc fostii medaliati mondiali si olimpici romani, sume care sunt mai mari decat cele oferite de SUA, Germania, UK si alte tari mai saracute ca noi
    Iaca mai jost nivelul de premiere:
    Potrivit Legii nr. 69/2000, renta viageră se calculează astfel:
    În funcţie de nivelul performanţei sportive, din renta viageră, calculată potrivit prevederilor alin. (2), drepturile lunare se acordă din 1,5 salarii medii brute pe economie, după cum urmează:
    a) – 100% pentru prima medalie de aur obţinută la jocurile olimpice;
    a) – 80% pentru prima medalie de argint obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale;
    a) – 70% pentru prima medalie de bronz obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele europene;
    b) 50% din valoarea indemnizaţiei corespunzatoare cuvenite potrivit lit. a) pentru următoarele medalii de aur obţinute la jocurile olimpice, campionatele mondiale sau campionatele europene.
    (6) Pentru sportivii care cumulează titlul de campion olimpic şi cel de campion mondial sau european ori titlul de campion mondial cu cel european renta viageră acordată pentru cea mai bună performanţă se cumulează cu cea pentru performanţa inferioară, potrivit nivelurilor prevazute la alin. (5) lit. b).
    Astfel Nadia Comăneci şi Daniela Silivaş primesc, lunar, câte 10.207 lei, potrivit Centrului de Investigaţii Media.
    Pe locul al doilea se află Ivan Patzaichin, care primeşte lunar 9.036 de lei. Aceeaşi sumă revine şi Veronicăi Cochela.
    Sume apropiate sunt încasate şi de canotoarele Elisabeta Lipă şi Doina Ignat, care primesc câte 8.868 de lei pe lună, iar colegele lor Viorica Şuşanu şi Georgeta Andrunache primesc câte 8.701 lei pe lună.
    Printre sportivii care primesc rentă viageră se află şi Ionela Tîrlea (3.848 lei), Iolanda balaş Soter (7.362 lei) , Monica Iagăr (3.541 lei), Doina Melinte (8.534 lei), Gabriela Szabo (7.195 lei), Leonard Doroftei (3.848 lei), Dorel Simion (3.848 lei), Francisc Vaştag (6.358 lei), Marian Drăgulescu (6.358 lei), Marius Gherman (2.343 lei), Gina Gogean (7.697 lei), Maria Olaru (6.024 lei), Cătălina Ponor (8.868 lei).
    Munca, eforturi, socoteli dar parca pana la urma merita niste palme bine articulate de antrenor daca dupa 5-6 ani de munca, fie ea si intensiva, vei primi timp de 50-60 de ani o ‘pensie’ mai mare dacat „prostimea” care munceste 25 ani neintrerupt pentru o pensie de care poate se mai bucura 5-10 ani pana sa dea coltu’.

    00
    • Usor sa gandesti asa dar daca iei si numeri, pentru O Nadia Comaneci sunt mii de fete care nu au primit nici o ceapa.
      Si nu asta ar fi marea problema pentru ca la urma urmei multe alegeri pe care le facem in viata nu aduc profit. Ne alegem un job cand suntem adulti (cel putin teoretic) nu fortati sa ne pierdem copilaria muncind pentru visurile altora.

      00
    • Vezi ca dnei Soter i se face imediat parastasul de 6 luni, poti sa o scoti de pe lista.

      00
    • @D: 1. nu te forteaza antrenorul, ci parintii tai: scrie cumva in cartea aia cum era maica-sa de tampita si o trimitea de acasa? Copiii trimisi la Deva, sau unde mai sunt trimisi, trebuie sa traiasca acolo, departe de familie. CINE alege asta, antrenorul sau parintii?
      Repet intrebarea: ceva cuvinte „de dulce” despre maica-sa, in cartea aia?
      –––
      2. „sunt mii de fete care nu au primit nici o ceapa.” – daca s-ar da la orice „participant” renta viagera, majoritatea ar sta la coada acolo, pentru trei ani de „scandal”. Ar fi cozi interminabile la „pensii viagere”.

      P.S.: in State totul e privat, de exemplu. Statul iti da cucu, nimic. Am citit niste articole scrise de oamei gen Nadia: ai medalie de aur luata pentru State, foarte bine si succes. Ai iesit din competitii? LA MUNCA, nu „renta viagera”. O vezi pe Halep cu „renta viagera” in tara? :)
      Prostia asta cu salarii pe viata e o mizerie: fa reclame, tata. Fa-te antrenor, purtator de cuvant, fata asta care a scris cartea , vad ca prezinta sport la Pro.
      PUII MEI, nu „renta viagera”.

      00
  21. La judo, era tunelul mortii ( ne aliniau pe doua randuri, pedepsitul mergea taras prin tunel in timp ce era lovit cu centurile peste spatele gol), bataia normala peste corp cu centura in timpul antrenamentului, minunatul botez cu centura uda si innodata, legatul de copac si bataia cu centura, mai efectuam tot ca pedeapsa un fel de kickbox ( 2 pe 1 care era pedepsitul si nu avea voie sa loveasca) si multe altele intre colegi :)

    00
  22. Nu-i chiar asa, il duc pe fi-miu in varsta de 5 ani la karate, de cateva luni, si nimic. Nici o tragere de inima, nici urma de talent, il duc sa faca miscare si cu speranta ca poate va reusi sa iasa din zona de confort.
    Asist de la distanta la toate cursurile si uneori imi doresc sa strige antrenorul la el in momentele in care ramane pierdut cu ochii pe pereti sau se ia cu alt borac la joaca.
    Se pare ca atata timp cat merge banu’, antrenorul nu are nici un interes sa-l supere.

    00
    • ăsta e reversul medaliei.

    • Poate prefera la 5 ani sa învețe tenis sau sa mearga pe bicla sau sa învețe despre sistemul solar. Sau o vrea sa fie copil și nu sac de box disciplinat. Zic și eu… Poate disciplina se învață și altfel, nu te încăpățâna. Acum înțelegi de ce directoarea de la grădiniță cacamaca din cotroceni bătea copii mici și toți se făceau ca nu văd. Ca ei credeau ca așa sunt disciplinați boracii…

      00
    • Stii un oftalmolog bun? Sa-ti recomand unul? Se pare ca ai probleme cu ochii.
      Pur si simplu nu ii place, cauta-i sa faca altceva, si altceva si altceva pana gasesti ceva ce o sa ii placa. Nu toti sunt facuti sa bata si e tragic pentru un tata, dar poate ii place baletul.
      Unii parinti sunt batuti in cap.

      00
    • Confirmi teoria mea conform careia toti idiotii se reproduc. Preocupari ceva, ai?

      00
  23. Am facut sport de mic pana acum cativa ani cand m-am cam saturat. In special sport de contact (nu stiu cum e in alte sporturi, gen șah, gimnastica etc.).
    Insa povestea asta cu „mananci bataie ca sa te calesti” nu e decat o poveste inventata de tocilari ca sa nu fac sport. (repet, sport de contact. NU stiu cum e in gimnastica)

    Nu exclud ca intr-o sala dintr-un oras oarecare, un antrenor si-a batut elevul. Insa asta e ca si cand daca un antrenor a molestat un elev, iar acum sa spunem ca toti antrenorii sunt pedofili. O aberatie.

    Nu mai perpetuati mituri aberante si lasati-va copiii sa faca sport organizat.

    00
    • încetează să fii contra orice. mă uit la ultimele tale comentarii, dacă scriu acum că e nașpa să ai două vagine, tu o să vii să spui că tu ai 3 și nu ai nici o problemă, ba chiar primești discount la tampax. încetează.

  24. în anul 2016 trebuie să fii un părinte destul de tâmpit să îţi chinuieşti copilul pentru un sport cu rating mic cum e gimnastica, lupte greco romane, şi pentru care competiţiile importante sunt foarte rare. Dar dinozaurii bătrâni trebuie să antreneze. Doo medali sunt mai importante ca coloana unui copil, seems legit. Când se va pişa sânge la 30-40 ani, sau când la o aplecare îl va trece toate durerile ghici cui le va umple frigiderul. Nu zic să nu dai copilul la diverse feluri de gimnastică, dar aşa de plăcere, mai dansată, să se distreze nu hardcore, nu performanţă.

    00
  25. Am inteles ca acu niste ani de zile toate gimnastele din nationala Rusiei erau insarcinate. Cu sau fara voia lor, cu iubitii sau antrenorii…

    00
  26. NOU
    #57

    Am facut Judo pe vremea lui ceasca si n-am luat o palma, nici eu nici colegii mei. La indisciplina destul de rara se mai dadeau doar pedepse fizice gen genoflexiuni, flotari, ridicari de greutati. Nu stiu, poate inspiratia orientala si kimonoul ne facea mai ambitiosi si seriosi.
    In schimb la scoala eram forjati puternic, aveam adeseori obrajii rosii de la palmele dirigului, dar o ca meritam.
    Cat despre parinti, am vazut cateva cazuri, de parinti care isi bateau copiii in clasa de-i scoteau profesorii din mana lor: „Va rog bateti-l tovarasa sa invete, ca eu n-am invatat si n-am ajuns bine”.
    Eram niste copii zdraveni, nu mimozele alintate de acum!

    00
  27. La fotbal aveam un antrenor care-i bătea (pe ăia mai mari ce-i drept că acolo era miza) cu pompa de la dacia lui 1300. Cu orice parte a pompei de umflat roti nimerea. Erai norocos dacă nimerea cu furtunul. Câștiga echipa cu 12-0, tot își luau niște înjurături printre „Bine bă, Borcane”.

    00
  28. Am jucat handbal de performanta in timp ce eram in Liceul cu Program Sportiv. Am avut noroc cred sa nu trec prin ce-au trecut altii, insa ne mai altoia si pe noi antrenorul. Si nu doar pe noi, si la alte sporturi era la fel. Dar eram si rai, uneori cred ca era singura modalitate sa ne potoleasca. Aveam doua meciuri a doua zi in turneu si la 1 noaptea umblam manga pe holurile hotelului unde eram cazati. Sau ne incaieram prin vestiare inainte si dupa antrenamente. Sau stricam diverse chestii intentionat. Nu-s pro batut copii, doar ca nu-s strain de practicile astea.

    00
  29. Redau mai jos 2 scene observate în timp ce-l aşteptam pe fiu-meu la antrenamentul la fotbal.
    Protagonişti aceeaşi mamă cu al ei copil de 7 ani, la terminarea antrenamentului, în zile diferite (antrenament semi-profesionist de 1 oră jumate; e relevant):

    1.
    Mama: Nu, nu mergem la Andrei.
    Fiul (sughițând după plâns): De ce?
    Mama (cu voce aspră): Ştii bine de ce.
    ….
    Mergem când voi fi mândră de tine!

    2.
    Mama cu voce aspră (foarte aspră): „Îmi promiți că data viitoare voi fi mândră de tine?”
    Copilul (sughițând tot a plâns): Da..
    Mama: Bine, atunci îți cumpăr pleşcavița.

    00
  30. Pentru ca noi traim in singura tara din lume in care bataia e rupta din rai.

    00
  31. Pai bo$$ pentru o medalie de aur la olimpiada sa luat si 50 de mii de euro pe bucata….plus renta viagera de 1200 1500 lei…

    00
  32. Să fiu rău? Să zic și de doamnele din online care sunt activiste împotriva violenței în familie dar care fredonează și lăcrimează la melodiile lui Chilian? Omul de altfel un finuț, și-a dat iubita cu capul de caldarâm după ce în prealabil beat fiind s-a înfipt cu mașina într-o bordură. Dar ce să mai spunem de fanele celebrului uațap , alt artist care și-a atins iubita într-un mod pur românesc, cu șoarma peste machiaj. Double standards, mica mare problemă a românilor…

    00
  33. Mare parte din comentariile de aici sunt cu ” ne atingeau dar meritam si noi”.
    Nu, oamenilor, nu meritati. Erati niste copii. E responsabilitatea adultilor sa gaseasca metode de disciplinizare si de comunicare. Nu abuz. Abuzul e profund gresit.

    00
    • Ori innebunesti tu cautand metode rezonabile sa te intelegi cu el ori ii arzi o palma la cur. Nu va iesi nici traumatizat, nici tampit din asta.

      00
    • @dbc- dar cu adultii cum faci, cand nu te intelegi cu ei? tot asa, le arzi una daca nu te intelegi cu ei?

      00
  34. – Copilul meu de 5 ani vine de la gradiniță apoi face pian, karate și șah. Când va crește, dacă nu va fi deja un artist sau sportiv de renume mondial, îl dau la medicină să-l fac doctor.
    – Scuze, dvs. ce meserie aveți?
    – Ah, eu sunt contabilă la un atelier de mobilă.
    – Și soțul?
    – Soțul e șofer, mai face Germania, mai aduce un SH, din astea.

    00
  35. NOU
    #68

    Eu mi-am luat partea de bataie chiar si in liceu…
    cls 1-4 -> nuiaua la palma lunar (batut colegi, nefacut tema, etc)
    cls 5-8 -> nuiaua s-a transformat in indicator
    liceu -> chiulit, intalnit cu directoru pe strada, directoru cunoscut pe tata, directoru controlat pe mine pe la ficat
    facultate -> luat de perciuni de administratora caminului, prins pe fraierica la 8 dimineata cu berea in bot dupa ce toata noaptea a chefuit
    Prins bine nuiaua si indicatoru la palma??? DA

    p.s.: sariti cu minusu ;)

    00
  36. Poate peste vreo 10 generații sa ne iasă bătaia si abuzul verbal din sângele ăsta de români deștepti. Nu o sa pricep niciodată cum poți sa dai în copii. Am copil, am trăit lângă copii și nu as alege niciodată sa fac asta oricât de nervoasa as fi. Nu vrem sa facem greșelile parintilor, dar practic nu învățăm nimic din trecut. Suntem trași la indigo cu babacii pentru ca nu avem alte valori. Ba mai mult, vezi duzina de părinți care se împotrivesc ideii ca educația se poate face și fără bici. Copilul, acest diavol împielitat, pe care TREBUIE sa îl domesticesti. Se naște un dictator doar ca sa te oftice pe tine, noroc ca e mic de statura și fără putere fizică și poți sa îl altoiesti cât vrei. Revenind la subiect, sunt sigura ca acele campioane ale SUA nu își luau bătaie. Comunismul ne-a făcut țăndări. Ce era romanul bătut în cap, după comunism am ramas săraci cu duhul…

    00
  37. Bați copilu și ajunge mare timorat, agitat, îngrijorat, temător, o să aibă mereu atacuri de panică, și nu o să se simtă niciodată bine în colectivitate.

    00
  38. la sah iti dadea cu tabla in cap, si te punea sa stai pe piese…

    00
  39. Foame de senzational.
    Performanta nu a venit din bataie, nimeni nu face performanta cu bataie.
    Tolo are un simt aparte pentru rating si pentru $$$. A spus-o chiar el in interviurile pe care le-a mai dat din cand in cand. Nu poti sa scoti rating fara chestii care prind la public. Ce conteaza ca te caci cu stropi pe niste oameni care au rating gen: world’s most successful coach ?
    Nu sustin si nici nu accept bataia, dar sa imi spuna mie cineva cu mana pe inima ca la noi in Ro este un fapt iesit din comun bataia. Incet incet dispar si de la noi asemenea practici, dar pe vremea lui Ceasca era ceva obisnuit si nu doar la noi, peste tot in lume se practicau inca asemenea corectii fizice.
    Au fost interviuri pe la tembelizor cu fostele gimnaste, emigrate prin US and A, care au zis ca au mai luat bataie ocazional, erau si ele surprinse de interpretarea complet deplasata data in presa din Ro, nu ca bataia ar fi fost ceva normal, dar in contextul vremurilor de atunci nu era nici chiar atat de iesit din comun. Nu cred ca cineva reuseste sa isi imagineze ce inseamna pe vremuri sa fii antrenor la lotul national/olimpic. Razboi fara arme, asta insemna sportul si inca inseamna pentru unii.
    Marile linistite nu dau marinari indrazneti.
    Bataie se lua cam la orice sport, bataie se lua la scoala, bataie se lua acasa, este comod acum sa stam noi si sa judecam societatea si oamenii care, la urma urmei, am fost chiar noi, in urma cu 15-20-30 de ani. Hai sa nu mai fim chiar asa ipocriti.
    PS: in unele fabrici se ia bataie de la sefii de linie, sa nu mai zic despre violenta verbala.

    00
    • Chestia asta cu senzationalismul o susținea și Zoso când a scris despre Tolo. Eu cred ca greșiți. Faptul ca se preocupa de niște subiecte grave și insista pe ele nu înseamnă ca e un tip oportunist și fără scrupule..clickbait. Era bine dacă îl sprijineau mulți oameni din presa și săpau mai adânc alături de el. Cumva ne râcâie ideea ca ar avea ceva de câștigat din asta, niște bani, si-ar putea permite vreo viața decentă. Bai, nene, mișcă niște lucruri, face un efort, poate își pune si pielea în băț pentru niște treburi. Face mai mult decât sa se lamenteze și sa înjure pe net. Bătaia la români e parte din genă, din păcate. Suntem incurabili și jenanți.

      00
    • Abia astept sa scoata matza din sac din nou.
      Nu stiu sincer cu ce subiect… poate „la Colectiv a fost mana criminala?”
      Hai serios acum, cat de vechi sunt problemele astea?
      Cat de vechi sunt bubele sistemului medical? Scandalul cu violente la lotul de gimnastica e cunoscut de ani buni. De ce apare acum DIN NOU?
      Investigatii pe subiecte grele au mai fost, atata doar ca cine le-a facut nu a avut in spate un mamut mass-media. Doar nu credeti cumva ca Tolo tocmai descopera aceste subiecte chiar acum?

      00
  40. Părinții care își bat copii au frustrări de ordin interior. Și refulează. Că doar nu îți bați șeful, vecinul, sau soacra. Mai bine bați un copil fără apărare. Că doar na, e ruptă din Rai.

    Așa și la gimnastică. Ai salariu mic? În sală e igrasie? Nu ai apă caldă la dușuri? Bați niște copile, care eventual ajung campioane mondiale și olimpice. Și tu, ce să vezi, devii erou. Dintr-o dată, parcă nu mai e așa multă igrasie, apa e călduță și pumnul din ce în ce mai greu. La fel și portofelul.

    00
  41. https://www.youtube.com/watch?v=7ZSAJvT7R74

    Motive pentru care sa-ti bati copiii.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.