Cât de complicat este să ții un Windows curat?

scris de 57

Altă zi, alt om care și-a pierdut totul de pe computer pentru că a luat nu știu ce virus și nu a știut să îl rezolve decât prin formatare. Și, de obicei, oamenii de genul ăsta sună sau cer ajutor după ce au stricat deja ce putea fi ușor reparat. Și, în timp ce mă gândeam cum îl pot ajuta, mi-a venit ideea punerii pe hârtie (sau pe blog) a unui ghid pentru prelungirea vieții windowsului. Nu e complet, dar e ce folosesc eu.

Panda Cloud Antivirus
Gratuit, ușor de folosit, funcționează în background, nici nu îl simt de câteva luni de când l-am instalat. Singura dată când a sărit la bătaie a fost când am folosit un password viewer ca să îmi aduc aminte de o parolă. În rest, tăcere completă.
De menționat că nu descarc softuri dubioase, nu stau pe siteuri de pr0n, nu nimic. N-am de unde lua tot felul de boli venerice.

CoolNovo/Chrome
Chrome e un browser foarte rapid și foarte sigur. Și, spre deosebire de Internet Explorer, e imun la mizerii gen malware. Știți că sunteți secretară sau aveți una prin preajmă, dezinstalați IE și lăsați asta, eventual și cu extensia adblock, ca să nu mai facă ochii mari de fiecare dată când vede “396 yahoo smilies! instalează acum! dă accept la acest toolbar și acest mic rahat care ne spune tot ce faci”.

Codecuri de filme
Un singur pack, instalat pe default. Știe ce face, face ce știe, are niște softuri de rahat uneori prin instalare, dar se poate instala și fără. Nu, nu are nimeni nevoie de codecurile alea dubioase pentru a vedea filme porno.

Drivere
Driver Booster caută cele mai noi drivere și le instalează automat. Mai puțină bătaie de cap pentru toată lumea.

Șters tâmpenii
Două opțiuni: Glary Utilities și CCleaner. Al doilea e mai ușor de folosit, știe ce face și șterge toate mizeriile instalate de-a lungul timpului.


Și asta e tot. Sigur, un HDD extern pentru backup sau un soft care face asta automat ajută și nici nu e greu de folosit, trebuie doar voință. SugarSync este bestial dacă vreodată îmi mor subit cele 2 hard-disk-uri pe care țin backup-uri și la 100$ pe an pentru 100 Gb e chilipir.