De ce nu citesc românii (cărți)

Suma tuturor motivelor pentru care românii nu vor sa pună mâna pe carte.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

34 comentarii

  1. Dar romanul le stie pe toate, de ce sa citeasca?

    00
  2. bwahahaha. Trist dar foarte adevarat :))

    00
  3. -Ce dracu faci cu atatea carti in casa?
    -Le citesc.
    -Le-ai citit pe toate?
    -Nu, dar as zice ca-s pe la jumate.
    -Si pe alea citite de ce le mai pastrezi?
    (n-am stiut ce sa mai raspund, aparent cititul nu te face mai destept)

    00
  4. … fiindca au vederea slaba (ii dor ochisorii) :)))

    00
  5. minim 55 oameni de pe yu-tub n-au citit o carte in viata lor..

    00
  6. Este regizat, dar în font asta este şi mentalitatea generală. Expusă aici în mod teatral.
    Unde-i Perkele să mă facă analfabeţel?
    Nici mie nu-mi place să citesc o carte, mai bine pe net.

    00
  7. Slabe glumele

    00
  8. NOU
    #14

    Epic

    00
  9. Nu pot sa ma abțin sa nu pun statistica mea pe anul în curs (sunt conștient ca o sa curgă cu minus-uri).

    https://imgur.com/sivJIyA

    00
  10. pana la aia cu dansul pe manele mai ca ii credeam :))

    00
  11. ba, ej nebun? si-a cumparat becali cartea de atatea ori incat va fi best seller :))

    00
  12. Și uite așa se promovează prostia și unii inculți consideră că așa-i normalul!

    00
  13. Unde-s aia cu „Ardealul e cel mai naspa”, sa ne spuna ca numai la Cluj nu se citeste?

    00
  14. Generalizarea este apanjul celor care nu citesc carti…sa fiu finut.

    00
  15. Majoritatea cartilor de pe piata sunt oricum niste rebuturi, niste dejectii cu veleitati de „literatura contemporana”, Cum bine preconiza Cioran la vremea lui ca stitul va fi un anti-stil si majoritatea creatiilor literare vor fi niste incercari esuate de a contracara clasicismul si romantismul. Nu mai exista originalitate pentru ca asta e era in care traim, aparent, originalitatea consta intr-o hegemonie antropica scremuta, neverosimila si foarte prost stilizata.
    Asa ca nu-i invinuiesc pe oameni ca nu citesc, ei nu stiu ca mai exista si altceva decat stephen king, vampiri si new-age rasuflat. Cat timp nu va exista un nou renascentism, cultura va decadea exponential.

    00
    • te-ai simtit bine cand ti-ai vazut comentariul aprobat, nu ? e misto sa vorbim despre originalitate in timp ce ii citam pe altii si plangem dupa trecut si subiecte fumate si digerate de zeci de ori, nu?

      00
    • M-am simtit bine ca am aruncat cu c cat in stephen king, vampiri si new-age. Trebuie sa recunosc. :D

      00
    • Bun, de vampiri si new-age inteleg, si mie mi se par prostioare pentru adolescenti imberbi si gospodine cu pretentii, dar nu inteleg ce ai cu Stephen King. Nu ma intelege gresit, nu sunt un fan obsedat al lui SK, dar chiar si in chestiile scrise la presiunea editorilor (ca publishing-ul e un business, ce naiba) se vede ca SK stie sa scrie. Bine.
      Ca sa nu mai spun ca fantasticul si horror-ul sunt filoane culturale solide. Sau poate crezi ca dupa Lovecraft si Poe, nu se mai poate spune nimic in domeniu? Te provoc sa citesti (daca n-ai facut-o deja) Prabusirea Casei Usher de Poe si, apoi, Usher II, de Ray Bradbury…

      Apropo, King a avut destul de mult ghinion cu traducerile in romana, unele romane au fost masacrate pur si simplu de traducatori slabi, e.g. cele din seria semnata cu pseudonimul Richard Bachman.

      For the record, ceasca mea de ceai e SF-ul, insa destul de selectiv: P.K. Dick, Roger Zelazny, U.K. LeGuin, Gordon R. Dickson, F. Pohl, Fratii Strugațki, W. Gibson, Richard Morgan, John Varley, Iain M. Banks. Motiv pentru care de cativa ani nu ma mai bazez pe editurile romanesti si comand direct de pe internet diverse delicatese in limba engleza.

      00
  16. Foarte buna ideea, chiar am ras. :) Uite asta e genul de sarcasm ce il vezi rar.

    00
  17. Eu sunt un cititor inrait, din nefericire cititul a devenit un „moft”, inclusiv pentru generatia mea. Cum spuneau Paraziti : „Citeste o carte” : http://totuldespre2014.blogspot.com/2017/04/citeste-o-carte-cei-trei-muschetari.html

    00
  18. Exista un sambure de adevar aici, nu mai este timp sa citesti un roman in cateva saptamani, este mai rapid sa vizionezi ecranizarea sa in doua ore, desigur daca este de calitate.

    00
  19. Stii, sa te dai destept ca nu citesti e aproape la fel de rau ca atunci cand te dai destept pentru ca citesti. In plus nici cu cititul asta lucrurile nu sunt asa de simple, nu poti sa judeci un om ca fiind prost doar pentru ca nu citeste. In experienta mea cei care citesc sunt in 99% din cazuri oamenii clasificati de psihologia clasica drept „vizuali”. Pana la urma si cititul e doar un hobby, un mod de a-ti petrece timpul liber, faptul ca mie imi place sa fac asta iar altuia ii place sa faca altceva, de exemplu elefanti din sapun, nu ma face pe mine mai desteapta.

    In plus exista si o parte mai amuzanta a cititului – atunci cand ti se explica in mod savant ca daca citesti mai mult de x carti pe an inseamna ca nu intelegi nimic din ele – cum explica un comentator de mai sus :D

    00
  20. In general, cred eu ca exact din motivele enumerate in filmulet. Si din acelasi motiv pentru care nici nu se uita la un film cu adevarat bun, ci la cine stie ce tampenie plina de efecte speciale. Nu ca efectele speciale n-ar fi bune, dar cred ca trebuie sa stii sa triezi, adica
    sa iti dai seama ce inseamna un film bun, si unul facut pentru bani (care se si vinde pentru ca exista public pentru asa ceva, ca altfel nu le-ar mai face nici ei). Dar sa nu divaghez. Nu citesc si datorita
    lipsei unei anumite educatii si a faptului ca nimeni nu le-a spus de mici sa citeasca, si asta cred ca se datoreaza si mediului in care o persoana a trait. De aici ignoranta si lipsa de interes, pentru ca iti vine greu sa citesti o carte atunci cand toata cultura ta e formata
    din reclame, meciuri de fotbal si toate prostiile cu care manipuleaza astia ca sa mai vanda o melodie sau un film „beton”.

    Dar sa nu fiu ipocrit, ca nici eu ce-i drept nu *mai* citesc decat rar, si asta datorita faptului ca imi vine intr-adevar mai usor sa ma uit la un film sau sa ma joc ceva pe calculator. Nici cititul asta nu-i asa usor la inceput, trebuie sa inveti sa-ti placa, si sa alegi pana la urma carti care iti vor spune ceva si care te vor captiva. Dar cand nu stii nimic, ce dreq sa te mai captiveze intr-o carte cu idei ale unor oameni care mai stiu cate ceva, situatii finute si eventual glume subtile.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.