Cine sunt bătrânii de la mitingul Antena3

scris de 158

Am râs destul de ei, de sărăcia și de dinții lipsă, acum hai să privim un pic și partea socială a acestor bătrâni, pentru că analiștii patriei sunt ocupați.

Tolontan spune că nu ne tratăm frumos bătrânii:

Cînd îi consideri mici, ratați, meschini și vînduți pe semenii tăi, cînd nu recunoști dreptul la reprezentare pentru problemele a milioane de oameni, atunci simplifici viața și nu te poți dezvolta. Ne facem bine împreună sau regresăm separat.

Dorin și alții sunt în același ton, că mare parte dintre ei sunt puțini la minte și sunt mai degrabă demni de milă și ar avea nevoie de ajutor, nu de râsete și ironii.

batrani-antena3

Corect. E o falie între tineretul de la orașe și restul țării. Primii dintre ei au mai citit și au mai ieșit pe afară, alții erau preocupați cu lucruri mai lumești, cum ar fi să moară de foame și frig o decadă pentru că așa voia un lider sinistru.

Și totuși, cum ajung în situația să fie fani atât de înfocați ai Antenei3?

  1. Bătrânii ăștia sunt cei care s-au complăcut în comunism. Care se simțeau bine, că aveau serviciu și casă de la partid și care acum plâng după liderul luminat. Sunt cei care, deși li s-au explicat noile realități, ei refuză sau nu pot să înțeleagă ce se întâmplă și o țin langa pe a lor. Sunt cei care insistă că pe vremea Împușcatului se făcea treabă și ignoră că singurele țări care cumpărau produsele noastre erau cele care nu își permiteau produse bune. Sunt cei care furau de la fabrică, pentru că așa făcea toată lumea și nu acceptă că erau și oameni care nu făceau asta.
  2. Bătrânii ăștia sunt cei care s-au complăcut în comunism și au râs pe înfundate la orice idee de rezistență și de decență, idei întâmplate în alte țări. România a fost singura care s-a predat complet chiar înainte să se instaureze teroarea Securității. Sunt cei care nu înțeleg de ce Vișinescu e condamnat, sunt cei care spuneau că Gheorghe Ursu sau Vasile Gavrilescu ar fi trebuit să își vadă de treaba lor. Sunt cei care nu văd ironia că se vorbește despre furt la postul TV al unui infractor condamnat pentru furt. Sunt cei care nu au pus un ban deoparte, pentru că avea partidul grijă de ei, de aceea caută și votează un partid care are grijă de ei, în detrimentul logicii și restului țării.
  3. Sunt cei care nu se spală, nu pentru că nu au 70 bani pentru un săpun, vorba lui Ovidiu, ci pentru că nu au cultura bunului simț și a igienei. Știu cum funcționează lumea, justiția, economia și tabletele, dar nu se pot spăla.
  4. Sunt cei care nu vor să accepte că pot deveni niște buni sfătuitori pentru copiii lor și se agață de minima putere pe care o au, preferând să moară singuri decât să lase generațiile tinere să își facă lumea lor și să ajute cum pot. Unul dintre motivele pentru îndârjirea cu care tinerii s-au băgat la credite e că nu se poate trăi cu ei sub același acoperiș. Chipurile lor schimonosite de aici apar, din încrâncenarea asta de a dovedi că ei sunt încă în putere. De aceea sunt atât de ușor de manipulați, că pică la oricine le face un compliment sau le confirmă una din explicațiile populare pentru incapacitatea de a se adapta la noua lume (toți fură, toți sunt vânduți, toți au vândut țara).
  5. Refuzul complet al participării la viață cetății e ceva ce știu să facă, pentru că au mai făcut-o și în trecut, când partidul i-a exclus. OK, lumea s-a schimbat, închiderea în casă nu e o soluție. La fel și refuzul de a asculta orice opinie contrară propriilor crezuri. Serios, stați de vorbă cu niște bătrâni sau trageți cu urechea la ce vorbesc prin parcuri, e groaznic cât de dezinformați sunt. Sigur, generația asta manipulată e captivă televizorului, de aceea noi o înțelegem greu de tot, pentru că noi avem zeci de surse de informații. Și sunt așa pentru că au timp să se uite la televizor, tinerii nu au luxul ăsta, plus că știu că nu au nevoie să li se dea știrile la oră fixă.

Aș fi putut să mă întind pe 3 pagini cu explicații și exemple, dar cred că cititorii acestui blog sunt destul de inteligenți încât să nu fie nevoie de asta. E trist și pentru ei, și pentru noi. Cei care spun că sunt două Românii au dreptate, și una dintre ele refuză inclusiv această părere.