Antena3 e o biserică

scris de 80

Lansat în 2005, postul de televiziune Antena3 a devenit în ultimii ani centrul unor pasiuni negative și pozitive deopotrivă. Unii preferă emisiunile sale pentru ușurința cu care le sunt explicate evenimentele zilei, alții iau în râs lipsa de substanță jurnalistică. Postul TV depășește constant audiențele posturilor generaliste, în cursul evenimentelor înfocate postul atingând audiențe de 7-800.000 oameni.

Tot felul de oameni au încercat să explice succesul postului, de la sociologi la oameni de media la politicieni, și puțini au reușit. Teoretic, postul este în urma celorlalte televiziuni de știri la capacitate jurnalistică sau la profesionalism, și totuși a reușit să strângă un public numeros. Da, majoritatea publicului nu este comercial, având peste 50 de ani, dar totuși, fenomenul Antena3 merită tratat. Voi face abstracție de părerile mele personale vizavi de realizatorii emisiunilor de acolo, concentrându-mă pe produsul media.

 

Succesul Antena3 are două ingrediente: constanța și Mihai Gâdea.

 

Constanța e relativ simplă de explicat: oamenii s-au obișnuit cu câteva figuri și cu câteva formate, care durează de ani buni și se schimbă foarte rar, în contrast cu celelalte televiziuni, unde, pe lângă poziționarea proastă a emisiunilor, figurile de pe post și emisiunile se schimbă de 2-3 ori pe an.

Acum câțiva ani, cineva observa că trecerea OTV de la garsonieră la niște studiouri mari a inhibat un pic publicul și invitații, obișnuiți să se desfășoare într-un cadru mai restrâns. Până la trecerea în noul studio, Antena3 funcționa într-o singură cameră. Într-un colț era pupitrul știrilor, în altul măsuța lui Mircea Badea, în altul talk-show-urile. În contrast cu Realitatea TV, unde dimineața te amețeau cu transmisii din 12 locuri, ca să arate că ei au bani (am mai scris despre asta în 2008). Strategia de a-i ține foarte aproape dă publicului senzația că realizatorul emisiunii se poate afla fără probleme și în sufrageria lui.

 

Mihai Emanuel Gâdea vine la Antena3 în anul 2004 de la Realitatea TV, unde realizase doi ani mai multe emisiuni. Înainte de asta a absolvit Facultatea de Teologie Adventistă în anul 2000, devenind pastor.

Din anul 2005 începe emisiunea “Sinteza Zilei”, iar din 2010 devine director al postului TV Antena3, odată cu plecarea lui Sorin Oancea, omul care condusese până atunci operațiunile media ale omului de afaceri Dan Voiculescu. De notat și că Antena3 funcționează separat de restul trustului.

 

Ce a adus Mihai Gâdea Antenei3?

Pastor, cu vădite calități oratorice, omul a simțit că publicul nu dorește un ritm alert al știrilor, ca la Realitatea (nu știu cum mai este acum postul, dar pe vremea când îi urmăream mi se părea că sunt tot timpul grăbiți, invitau 4 oameni în studio pentru o emisiune de jumătate de oră și abia apucau să vorbească toți; plus cele 3 scroll-uri complet stupide și inutile), nici fapte, nici anchete. Publicul vrea să i se vorbească cu sentiment.

Aici greșește enorm B1TV. Oamenii de acolo sunt niște mercenari penibili, care latră dacă le dai salariu. Dacă nu, își găsesc altceva de făcut. Nu au sentiment, nu au aplecare pentru ceea ce fac, ei doar cântă cum a comandat plătitorul. Și, prinși pe picior grăbit, apelează la țățisme infecte (mi-aduc aminte de Pora intr-o dezbatere, argumentul ei când era băgată cu capul in gard a fost “haideți, domne, că vă plătește Voiculescu”). Cu asemenea oameni nu faci treabă. Nici eu nu mă pot uita la B1TV, pentru că oamenii de acolo sunt ca niște drone fără suflet.

Și apoi puneți-i unul lângă altul pe Dana Grecu și Mihai Gâdea. Doamna Grecu pare că își dă sufletul, atât de mult îi pasă de subiect. Nu ai cum să nu empatizezi cu ea și cu ce spune când o vezi cât de înfocată e.

Domnul Gâdea e mai șiret. Cum ziceam, pastor, el tratează emisiunea ca pe o predică la biserică. Aceiași invitați, parte a cercului încrederii, care vorbesc mereu pe același ton și în aceeași linie cu pastorul. Aceeași predică de început, unde se introduce subiectul serii. Aceleași schimbări de ton și mimică, aceeași furie când se vorbește de Diavol, același ton compătimitor când se vorbește de atlete merituoase sau de victime ale Diavolului. Aceleași extrem de puține fapte jurnalistice, dar exacerbate la maxim, la fel ca la biserică, unde pastorul ia un citat din Biblie și are o predică întreagă pe acea temă. În spate, enoriașii atent selectați, murmură și aprobă. Sunt prezentate pilde și îndemnați cei din cercul încrederii să povestească și ei cum lucrează Diavolul.

Luați separat, oamenii ăștia nu ies din firul lor. Nu pot fi tulburați sau prinși pe picior greșit. Ei chiar cred ce spun seară de seară la televizor.

 

Mihai Gâdea pierde constant duelurile televizate pe care le poartă. A pierdut cu M.R. Ungureanu, a pierdut cu Crin Antonescu, a pierdut cu Cristi Neagoe, pentru că, atenție, toți trei au încercat să vină cu argumente, cu logică și cu fapte. Dl. Gâdea lucrează cu credință, iar publicul/enoriașii lui cred ce spune el, nu ce spune Diavolul.

De aici și tactica de demonizare a restului presei și a dușmanilor prin eticheta “băsist”. Diavolul este peste tot, feriți-vă de el. Adevărul este doar la Antena3, și domnul Mihai știe care e adevărul, că e teolog și vorbește frumos.

 

Știu, e de râs tot ce am zis mai sus. Dar așa e. Ca să vă convingeți de asta gândiți-vă la cei pe care îi știți că se uită la Antena3 și cred ce se spune acolo. Majoritatea celor pe care îi știu eu sunt mobilați slab spre mediu, cu situație financiară medie spre precară, toți în căutare de un ghid în viață. Pastorul Gâdea e ceea ce le trebuia.

 

pastor-biserica

“pastor” via shutterstock