ANAF iese la vânătoare…

La fel cum, atunci când erau inundații, se făceau controale și se confiscau mărfuri pentru a fi donate către sinistrați, la fel și acum, există o gaură în buget, trebuie acoperită de undeva, trimitem copoii ANAF să sancționeze tot ce prind. Și poliția să dea amenzi. Și poliția rutieră să stea cu radarul la ieșirea din localitate și să te taxeze că accelerezi și tot așa.

 

restaurant

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

29 comentarii

  1. Şi pe postaci să scrie despre Udrea. Şi lista ar putea continua… :)

    00
  2. ANAF-ul mi-a respins o declaratie estimativa (220) pentru ca o depusesem pe 0 impreuna cu o declaratie prin care ma angajam sa suspend activitatea si mi-au luat in considerare „din oficiu” declaratia de anul trecut. Cu vreo cateva sute de milioane declarati. Fara nicio atentionare in prealabil, fara niciun telefon dat si fara nicio scrisoare venita acasa.

    M-am trezit cu decizia de impunere pe care scria ca se poate contesta in termen de 30 zile. La intrebarea „cum contest decizia de impunere” raspunsul a fost foarte clar: „nu se poate”. La intrebarea „ce pot face in cazul asta?” raspunsul a fost iarasi foarte clar: „platiti sumele respective de bani si la anul in iulie cand se face recalculare va veti primi banii inapoi”. La intrebarea „imi puteti specifica unde anume este precizat faptul ca nu pot estima un venit 0” nu a avut nimeni niciun raspuns. Nu va obositi sa discutati cu ei via email. Nu raspund.

    Solutionarea a fost simpla: suspendarea activitatii dpdv legal (adica la onrc) si apoi mers si depus declaratie rectificativa inainte de primul termen de plata astfel incat sa nu trebuiasca sa platesc prima transa. Solutia nu a venit de la anaf care sustinea sus si tare ca asa ceva nu se poate. Pentru asta a trebuit sa golesc un rezervor de benzina pe drumuri, explicatii la servici de ce nu pot ajunge in ziua respectiva la munca, nervi cu incompetentii etc.

    Amuzant e ca au incercat sa ma foota pe mine, gigelu’ care anu’ trecut statea la coada la casieria anaf cu 5000lei cash sa-mi platesc impozitu’ (nu, nu au pos) iar in fata mea era o duduie care avea de platit 180 lei dar, citez, „nu am decat 90 lei sa le dau acum”.

    Note:
    1. Declaratia fusese depusa via posta cu confirmare de primire pentru ca nu eram in localitate.
    2. Declaratia fusese primita de catre inspectorul anaf (confirmarea de primire si declaratia duduii cu care am vorbit de acolo „da da, chiar o pusesem de o parte ca mi s-a parut suspecta”)
    3. Nu aveam posibilitatea sa ajung la onrc sa suspend activitatea inainte de termenul de depunere a declaratiei 220.

    00
    • Ce imi plac mie oamenii care intreaba la ANAF cum se poate contesta si ii mai si cred pe gigeii de acolo cand le raspund ca nu se poate. Fix pe decizia de impunere scrie cum se poate contesta, dar asta e pentru cei care stiu sa citeasca, sau ii duce capul sa intrebe un avocat, nu pe ala care e interesat ca tu sa nu contesti nimic.

      00
    • Dragos, pe decizia mea scrie ca se poate si sa ma adresez administrației financiare.

      De ce sa trebuiasca sa rezolv cu avocati problemele cu o institutie a statului?

      Daca stiai sa citesti vedeai ca m-am interesat din alte surse si mi-am rezolvat problema.

      Dar daca nu semnalizezi, degeaba esti prost.

      00
    • @m0fo, suspenda activitatea si atunci poti depune alta 220, ai o bifa acolo „rectificativa” (asa am facut eu, aveam decizia la fel, pe suma mare, nu mai aveam activitate si cum alta solutie nu a fost, suspendat, depus 220).

      00
    • ce-mi plac mie oamenii care se caca pe ei si explica cum un avocat rezolva totul… nu conteaza ca te costa mai mult avocatul decat „paguba” produsa de stat, pentru ca avocatul te rezolva.

      00
    • @carco: merci frumos, asa am si facut.

      00
    • @m0fo

      > Dragos, pe decizia mea scrie ca se poate si sa ma adresez administrației financiare.

      De fapt, scrie ca poti formula contestatie in 30 de zile la organul fiscal. Daca nu iti convine raspunsul, poti merge apoi in instanta.

      > De ce sa trebuiasca sa rezolv cu avocati problemele cu o institutie a statului?

      1. Pentru ca institutia aia nu e acolo sa te ajute pe tine, ci sa procure bani pentru stat, deci te va fute atunci cand nu-ti cunosti drepturile sau nu intelegi ca ei fac un abuz.

      2. Pentru ca ”Pentru asta a trebuit sa golesc un rezervor de benzina pe drumuri, explicatii la servici de ce nu pot ajunge in ziua respectiva la munca, nervi cu incompetentii etc.”

      > Daca stiai sa citesti vedeai ca m-am interesat din alte surse si mi-am rezolvat problema.

      Am citit. Nu ai rezolvat problema (o decizie prost emisa) ci ai gasit un workaround.

      > Dar daca nu semnalizezi, degeaba esti prost.

      Tu sa fii sanatos.

      00
    • Tu tii sa dai si flash-uri si claxoane, serios.

      00
    • (2) Functionarilor publici le este interzis:
      e) sa acorde asistenta si consultanta persoanelor fizice sau juridice in vederea promovarii de actiuni juridice sau de alta natura impotriva statului ori autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea.

      Pam-pam, sa te ajute, de ce?

      00
    • tu de fapt ce vrei sa zici acolo?

      00
  3. O spui de parca ar fi un lucru rau.

    Singurul lucru care ma deranjeaza la anaf e ca se axeaza pe amendarea aiurea in loc sa combata evaziunea.
    Au acces la toate facturile din tara, tranzactiile bancare, etc.
    Era suficient sa mestece bine datele cu un soft si aflau pe loc cine si cu cat eludeaza statul in plata taxelor
    Insa ei prefera sa dea amenzi minore ca iti lipseste nu stiu ce hartie neimportanta din nu stiu ce raport inutil.

    00
    • Un client de-al meu a luat amenda pentru că pe meniu (pe meniu, da?) nu scria „Vă rugăm solicitați și păstrați bonul fiscal până la ieșirea din unitate”.

      Repet: PE MENIU. Restul semnelor le avea peste tot, dar nici nu eram la curent cu faptul că trebuie să pui pe meniu așa ceva…

    • Daca ai un soft super performant care iti spune cine si cum eludeaza taxele. cata lume „buna” ar pica? Pe inspector il poti trimite unde ai nevoie, pe soft nu prea..

      00
    • Tu stii cat ii ia Teamnet-ului sa faca un soft destept care sa mestece toate datele alea? Vreo 2-3 ani, dupa care se constata ca de fapt soft-ul nu face ce trebuie :)

      00
    • Costin, ti-as mai dea 10like-uri.

      00
  4. Problema e ca disperarea dupa bani a guvernului Ponta e mare si controalele se fac numai la micii intreprinzatori. Sunt sanctionate abateri minore cu amenzi maxime. Pentru o diferenta de cativa lei in casierie, o placintarie a fost amendata cu 8000 lei. In tot acest timp marii evazionisti sunt lasati in pace. La fel e si cu recuperarea prejudiciilor din dosarele coruptilor prinsi de DNA.

    00
    • Până la urmă, asta cu amenda nu e mare lucru. De când lucrez eu în domeniu amenzile se contestă în instanță și de cele mai multe ori se și câștigă.

      Orice comerciant știe că „garda” nu pleacă cu mâna goală.

      Problema e că pentru diferențe jenante – 10-50-100 de lei față de sumele marcate – ți se închide societatea. Pentru că eu, comerciant micuț, am marcat pe casa fiscală 5000 Lei, dar am vrut să „fur” statul cu 50 de Lei nemarcați, da?

    • „Magazinul de prezentare al unei firme de prelucrare a cărnii din zona Rădăuţi, firmă plătitoare de milioane de euro la bugetul de stat, a fost închis joi de ANAF, după ce o echipă de control a descoperit un minus de 50 de lei în urma verificărilor pe care le-au făcut. Mai exact, după ce controlorii au verificat casa de marcat şi bonurile emise de magazin, au descoperit o diferenţă de 50 de lei în minus, condiţii în care au aplicat o amendă de 5.000 de lei şi au închis magazinul pentru o lună.”

      Sursa: https://www.monitorulsv.ro/Local/2015-03-21/Amenda-de-5000-de-lei-si-activitatea-suspendata-pentru-o-luna-pentru-un-minus-de-50-de-lei-in-gestiune#killer

      Din acelasi articol: „Omul de afaceri Alexandru Scheul, care are 200 de angajaţi, este decis să nu achite amenda şi să ajungă în instanţă cu problema sa: „Nu am semnat procesul verbal şi nici nu am de gând să plătesc amenda chiar dacă ar fi să ajung până la Tribunalul de la Haga… Mi-am contactat avocaţii şi voi ajunge în instanţă. Nu mi se pare normal ceea ce se întâmplă, pentru că numai anul trecut am plătit la bugetul de stat 2,25 de milioane de euro”.

      00
    • @Eugen: Mi-ai stricat seara cu articolul asta. Bag pwla in legea lor!

      00
  5. Da, asa e! Marii evazionisti inca sunt in libertate. Aici ar trebui luate masuri. Am inteles ca prejudiciile nu mai pot fi recuperate, ca au fost destul de inteligenti baietii, dar macar sa primeasca ceea ce merita.

    00
  6. Incep cu astia mici, sau doar pe astia mici ii persecuta?

    00
  7. mama lor de nemernici, inchid firma si moare business-ul. Pai asa incurajam economia, le dam in cap alora care produc.

    00
  8. saptamina trecuta, in cluj, au dat amenzi pe ceasul de marcat ramas in urma cu 20 de minute, pe 7 lei in plus, desi magazinul respectiv nu vinde produse atit de ieftine (fise vechi ramase in casa, un mic rest neluat de client), consumatie cu bacsis si control dupa 5 minute, s.a. au venit cam o suta de inspectori din alte judete si au intrat la rupere, au dat la gioale cu toata forta. in unele cazuri au inceput pe la prinz si au tinut oamenii blocati pina la 10 seara. citeva magazine au fost inchise si sigilate.

    00
    • a, sint de acord ca multi nu taie bonuri, mai ales in circiumi si restaurante, dar aici a fost vorba de un pretext cu afisul ala cu barbutul – daca nu il ai afisat color, ai belit-o. cred ca incearca sa acopere o gaura imensa si, nefiind an electoral, i-au lasat sa isi faca de cap.

      00
  9. E penibil ce se intampla, pentru diferente de 50-100 de lei in casa de marcat sa suspenzi activitatea unei societati. Toti facem greseli dar acesti comerciati trebuie educati cum trebuie sa procedezi cu casa de marcat ce bani pot avea avea , nu cu ordonante de urgente de pe o zi pe alta.
    In cazul de mai sus cu 5.000 de lei in casa de marcat si lipsa 50 de lei , timp de o luna de zile statul pierde tva de pe 20 zile x 5.000 zi, vreo 24.000 de lei , plus salariile si alte cheltuieli .
    Dar se va bate in piept ca a dat o amenda de 5.000 de lei .

    00
  10. si uite d-aia e bine sa pleci din tara , sa ii lasi sa fure de la pensionari . E crud, stiu, dar toate au o limita. As prefera sa dau bani la un stat care face ceva pentru mine, nu sa platesc 3 asigurari medicale la bugetul de stat si sa ma tratez tot la privat pentru ca nu am 100 zile libere pe an sa mor pe holurile spitalelor romanesti .
    Sa va mai spun de noile „ramasite” introduse de anaf luna aceasta? Au inceput sa apara ramasite pe deciziile de impunere, la unii de anul trecut , altora ( mie ) la o curte a unei case din 1996 , cand intrebi de unde : „nu stiu sa va spun, asa a venit” . Nu stie nimeni nimic, te trezesti doar ca esti dator si statul iti blocheaza cardurile. Haiducie .

    00
  11. Lupta impotriva evaziunii e un slogan pentru putorile proaste care nu-si ridica posteriorul din fata televizorului dar au pretentii sa traiasca boiereste din ajutoare sociale.
    Explicatia e mult mai simpla: Ponta se razbuna impotriva tuturor romanilor care muncesc, a celor care nu l-au votat la alegeri. De aia nu o sa vedeti prea curand ca ANAF-ul face vizite pe la multinationale.

    00
  12. Buna, ma poate ajuta si pe mine va rog cineva..
    Pe 26.05.2015 mi-am inchis pfa-ul si am complectat declaratia 220 gresit si cei de la Anaf mi-au spus ca nu se mai poate face nimic.. decat in martie imi pot lua o parte din bani inapoi .. oare e adevarat??? Sau se mai poate face ceva??

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.