Aș vrea ca Guvernul să facă ceva pe tema termenelor de plată…

Viorel povestește azi cum un om dintr-o agenție s-a oferit să îi plătească el factura, pentru că agenția nu a primit banii de la client.

Aș vrea ca Guvernul să dea o ordonanță prin care maximul maxim al termenelor de plată să fie 45 de zile. 30 zile standard și maxim 45. Nu poți plăti în 45 de zile? Poate nu e cazul să ai o afacere. Lasă locul celor care pot.

Și, pentru că am luat destule amânări în bot, iată o listă cu motivele pentru care clientul nu plătește:

  1. clientul vrea să pedepsească agenția sau subcontractantul.
  2. clientul își arată încă o dată mușchii în raport cu agenția. poate nu i-a plăcut cafeaua, poate nu i-a plăcut lucrarea, poate nu i-a plăcut cum a fost tratat.
  3. clientul e idiot.
  4. clientul are o contabilă idioată.
  5. contabila clientului face un ciubuc din dobândă dacă lasă banii în bancă încă 2 luni. se întâmplă mai des decât credeți.
  6. clientul e la schi sau la amantă și nu se deranjează cu prostii gen plăți.
  7. contabila clientului e la schi sau la amantă și nu se deranjează cu prostii gen plăți.
  8. clientul furnizează marfă pentru afaceri începute cu zero lei. gen cafenele sau, pe vremuri, magazine IT.
  9. clientul nu vrea, pur și simplu, să plătească. nu aveți idee cât de des contabila se duce la el cu factura și clientul spune “mai dă-i pendula mea mea pe ăia, să aștepte”.
  10. clientul nu are bani să plătească.

 

 

 

 

fun-bani

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. marea majoritate rostogolesc niste bani de la luna la luna (gen PONZI dar la scara mai mica) daca si-ar plati toate datoriile o data se duce pe pendula si BMW-ul si vila si amanta si ar ramane doar o capusa cu burta si fite de patron

    00
    • daca se baga, cum ar fi normal, termen de plata maxim 45 de zile, haaai sa zicem si 60, ajung jumatate din businessmani mioritici la abonament ratb si curve pe centura. La care mai si dorm in chirie ca s-a dus pe pendula si vila din cine stie ce noroaie de pe la marginea bucurestiului.

      00
    • Bine ca le stii tu pe toate, Nostradamus, eu zic sa te propui prim-ministru.
      Asa e, toata tara e de rahat, prosti aia care au ramas in ea, toate firmele sunt de cacat, doar tu esti singurul destept. Nimeni nu le mai stie pe toate cum le stii tu. Eu ma intreb ce ne facem acum ca ne-ai dezvaluit adevarul. Oare se vor pravali toate la vale ca intr-o schema piramidala? Ah, nu stii expresia asta in limba romana, tu stii doar de ponzischim, că esti baiat destept si inveti singur pe net, tie nu-ti trebuie educatie, doar scoalavietii. Hai ca e ora de lectii de dezvoltare personala!

      00
  2. No.7 sounds like porn

    00
  3. Coae, statul este cel mai mare rau platnic. Statul are intarzieri si de 12 luni la plati, de ce ar vrea sa dea o lege care sa te oblige la 45 de zile?

    00
    • Diferenta e ca pe stat il dai in judecata pt penalitatile din contract si dupa 1000 de ani de judecata, ii recuperezi, atat suma initiala, cat si penalizari, dar si dobanda. Daca dai in judecata un srl cu CA de 50k lei/an, ai sanse reale sa ti-o iei in mana. Dupa 1000 de ani.

      00
    • @paul:

      după 1000 de ani suma.initiala+penalties+interest este facuta ferfenita de virusul INFLATIE.
      plus ca un sereleu nu e o banca astfel incat sa poata proviziona pierderea (mai ales de cashflow!) cauzata de neplata datornicului.

      00
  4. Exista. E la 90 de zile termenul maxim legal. Dar nu exista sanctiuni in cazul in care nu se respecta ;)

    00
  5. Iti dai seama ca afacerile nu sunt niste chestii unilaterale, nu?
    Cu putina atentie se pot lamuri de la inceput asptectele astea si multe probleme sunt evitate.
    Evident, sunt si situatii in care se ajunge oricum la intarziere.. dar e alegerea ta daca asta ramane o intamplare sau devine normalitate.

    00
  6. Asa cum subiectul acestui blog este bricolajul e bine sa ramai la a da sfaturi despre bricolaj.
    Ca regulă, orice ingerință a guvernului în viața cetățenilor săi se termină prost și foarte prost.

    Aici, piața ar trebui sa fie cea care reglementează aceste chestii, păi dacă clientul nu plătește de ce nu îl dai în judecată? Ok, dacă ziceți că justiția nu funcționează de ce nu te duci cu o rangă de metal să faci numai sânge la el în birou?

    Aaaa, că negociem contracte proaste, că așteptăm să vină guvernul să ne ajute să facem afaceri, e partea a doua. Și dacă stai să te gândești ce bine era în comunism: toată lumea avea de muncă, contractele se plăteau la timp etc.

    00
    • Corect.asteptam ca guvernul sa ne saveze de incompetenta cum asteata taximetristii ca primaria sa impuna tarif minim de 3 lei. Ai coaie ? pune biciu pe ei. Daca te plateste la 9 luni inseamna ca sepoate lipsi de serviciile tale pe viitor.

      Tot guvernul sa oblige femeile sa faca sex de 3 ori pe saptamana minim ,ca si betivii si aia cu pendula mica e tot oameni

      00
  7. NOU
    #13

    Asta nu e si vina partilor, ca nu incheie un contract care sa includa si penalizari ?
    Si ce impiedica partile sa incheie contracte cu termen de plata la 30 sau 45, ce treaba are guvernul in treaba asta ?

    00
  8. NOU
    #14

    La voi bloagherii nu se practica treaba cu avansul? Ca noi maimutele web nici nu ne dam jos din copac fara un semn de buna-credinta consistent.

    00
  9. Last time I checked nu era un numar maxim de firme stabilit prin lege. Deci cei care nu platesc nu „iau locul” altora.

    00
  10. Punctul tau de vedere e ok, dar nu trebuie generalizat. Eu am contracte cu plata si la 18 luni. Bineinteles ca obtin dupa 18 luni ceva peste pretul pe care il obtineam cu un termen normal. Legea permite, eu imi permit, firma care trebuie sa-mi plateasca prefera varianta asta in loc de o linie de credit. Toata lumea multumita.

    00
  11. Piata libera iti zice ceva?
    Contract negociat?

    pe princiupiu asta de ce nu si salariu fix de 2000 si gata, ce atata capitalism?!

    termenele de plata sunt ceva banal si daca tu nu esti in stare sa te protejezi de parteneri neseriosi poate TU nu ar trebuii sa faci afaceri?!

    riscurile vin odata cu antreprenoriatul.

    00
    • hai să zicem că nu e așa de simplu. și voi toți ăștia care o dați cu manele din astea nu știți cum funcționează.

    • Pai din pacate zoso lucrez intr-un domeniu in care cifra de afaceri medie a unei companii din romania este de 50 milioane euro+ si nu se fac afaceri cu statul.

      Asta ca o paranteza ca sa nu crezi ca vorbesc din povesti.

      Tu in schib te invarti intr-un domeniu dominat aparent de gainari.

      Piata libera se regleaza singura si gainarii mor in timp, iar daca lumea e destul de proasta (si este) mereu o sa fie cineva sa profite. Singura solutie e sa se curete si prostii.

      Dar tu tine-o pe socialismul tau … sa aibe statu grija de tine sa nu ai tu.

      00
    • ai dreptate, media e un domeniu de găinari. ești idiot?

    • Aducand salariul in discutie, probabil nu prea are idee ca in contractul de munca are stipendulata data platii :)

      00
    • 1. Nu media este un domeniu de gainari ci blogosfera, cred ca e o mica diferenta intre ProtTv si blogul tau cand e vorba de cifre si facturi.
      2. Nu inteleg de trebuie sa faca statul ceva, cine te opreste sa lucrezi cu banul jos, termen f scurt de plata sau avans 50%? Poate pentru ca nu esti un jucator important in piata? Exact asa era mai demult la buticari, omul care vindea biscuiti lua banii la 2-3 saptamani iar cei cu tigarile lucrau doar cu banul jos si primeau mereu banii.
      3. Stiu ca sunt idiot, nu te obosi.

      00
    • 1. știi ce e amuzant? că eu, fiind mic, pot cere termene mai strânse, că nu lucrez pe bani așa de mulți. protv nu poate comenta nici măcar la plata la 120 zile, că are sute de angajați.

      2. te oprește piața, care s-a obișnuit așa.

      3. ok :)

    • Zoso vorbeste cu Firea ca am vazut ca ea se ocupa cu propuneri stupide si ireale… ati face echipa.buna

      00
    • Media chiar e un domeniu de gainari. Toti salariatii accepta salarii de cacat pe drepturi de autor ca nu sunt in stare sa puna puciorul in prag si sa-i dea dracu. Nu vorbesc de vedete ci de cameramani, tipii de la montaj, mai exact sclavi.

      00
    • Nu, in media nu sunt gainari: Vantu, Sarbu, Patriciu, Varanu. Pot continua enumerarea pana in iulie

      00
    • NOU
      #31

      „2. te oprește piața, care s-a obișnuit așa.”
      Pai bine boss, si vrei ca statul sa suplineasca lipsa de balls si nesimtirea ?

      00
  12. nu’s daca stii:

    00
  13. Lege nr. 72 din 28/03/2013 privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contracte încheiate între profesionişti şi între aceştia şi autorităţi contractante

    ARTICOLUL 5. Termenul contractual de plată
    (1) În raporturile dintre profesionişti, termenul de plată nu poate fi mai mare de 60 de zile calendaristice. Prin excepţie, părţile pot stipendula în contract un termen de plată mai mare, sub rezerva ca această clauză să nu fie abuzivă, potrivit art. 12.
    (2) Părţile pot conveni efectuarea plăţii în mod eşalonat, în acest caz, dobânzile penalizatoare şi celelalte despăgubiri prevăzute de prezenta lege se calculează prin raportare la suma scadentă.
    (3) Părţile nu pot conveni cu privire la data emiterii/primirii facturii. Orice clauză prin care se stipulează un termen de emitere/primire a facturii este lovită de nulitate absolută.

    ARTICOLUL 12. Noţiune
    Practica sau clauza contractuală prin care se stabileşte în mod vădit inechitabil, în raport cu creditorul, termenul de plată, nivelul dobânzii pentru plata întârziată sau al daunelor-interese suplimentare este considerată abuzivă.

    ARTICOLUL 15. Sancţiuni
    (1) Clauzele abuzive sunt lovite de nulitate absolută.
    (2) Răspunderea patrimonială pentru prejudiciile cauzate de clauzele şi practicile abuzive este atrasă potrivit prevederilor Legii nr. 287/2009, republicată, cu modificările ulterioare. (Codul Civil).

    00
  14. e simplu: cine nu plateste…se afla si nu mai lucreaza nimeni cu el.

    00
    • teoretic, ai dreptate, decât că cel puțin 70% din operatori sunt de fapt rău-platnici sau mai bine-zis nu-s capabili să plătescă. Autorul are dreptate să ceară intervenția Statului, care să reglementeze aceste aspecte, din moment ce Statul este cel care practică, în ultimul timp, o ”relaxare fiscală” alarmantă. Prea mulți antreprenori care de fapt nu-s capabili să producă ”plus-valoarea”.

      00
    • Aha, sigur :).

      Pana cand Xulescu se retrage in umbra, face alta firma, isi ia un „director” si il face p-ala responsabil. Si apoi schimba firma si directorul. Si tot asa…

      00
  15. Ce vrei sa spui cu asta? Legea 72 reglementeaza platile institutiilor publice catre agenti economici. Ce are de-a face cu factura lui Vali Petcu pe care agentia nu o plateste ?

    00
    • poate ar fi bine sa citim toate cuvintele inainte sa comentam; Legea nr. 72/2013 priveste „executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contracte încheiate între profesionişti ȘI între aceştia şi autorităţi contractante”

      este vorba ATAT despre contracte intre profesionisti (adica intre Vali Petcu si agentie) CAT SI despre contractele intre profesionisti si autoritatile contractante.

      00
    • bluehunt: ai dreptate, ma gandeam aiurea. Scuze.

      00
  16. Sa dam lege sa se platesca toate facturile pe loc.
    Si sa dam lege ca fiecare sa avem penisul de 50 cm.
    Si fiecare copil sa primeasca un inorog.
    Asa de democratie.

    00
  17. Am luat-o de mai multe ori in freza, dar acum folosesc cu succes metoda cu avansul maricel.

    00
  18. Eu nici nu plătesc vreodată cu întârziere, și nici nu accept să fiu plătit cu întârziere. Ce să caute statul să legifereze treaba asta?

    00
  19. Haha, ce tampiti sunt astia cu piata libera care se regleaza singura, eventual si in interesul consumatorului. Ei cred intr-o utopie, la fel cum si comunistii credeau in utopia de sens opus. Ar trebui sa studieze cu atentie piata libera si capitalista americana, care practic a ajuns o dictatura a corporatiilor, care subordoneaza inclusiv sistemul politic, cu studiu de caz, de exemplu, plumbul in combustibili. vopsele si altele.

    00
  20. NOU
    #49

    In concluzie, legea exista din 2013 (Legea nr. 72/2013 privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contracte încheiate între profesionişti şi între aceştia şi autorităţi contractante), derivata dintr-o directiva europeana chiar: Directiva 2011/7/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 16 februarie 2011 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăţilor în tranzacţiile comerciale.
    Apelati cu curaj la avocati pentru recuperare!

    00
  21. In realitate mai bine de 80% din clienti platesc agentiile la termene de intre 30 si 60 de zile. Dar fiecare agentie are cate un financiar „destept” care stie el cum e cu banii si ce sa faca cu ei si mai da-i in pl lui de fz-ori.

    00
  22. Poti, te rog, sa-mi re-explici toata treaba asta? N-am priceput nimic: de ce agentia trebuia sa-l plateasca pe domn bucatar, din banii unui client?

    Multumesc in avans.

    00
    • care parte e neclară?

    • Chiar prima propozitie + situatia postata de bucatar. Eu n-am inteles PANA la partea cand angajatul agentiei s-a oferit sa dea din banii lui.

      Deci, domnu bucatar s-a dus la o agentie (de?) sa plateasca o factura (pentru ce?) deoarece un client inca nu a platit-o (cum? clientul sa-i plateasca factura??) conform datii de pe contract.

      00
    • erm. pentru servicii prestate. pentru două ciorbe.

    • Aa… ok.

      La un moment dat, am crezut ca e ceva legat de o agentie de publicitate sau ceva. Bine ca am intrebat.

      00
  23. alea trei din poza sunt contabilele?

    00
  24. Subscriu pentru 3 si 9. In cele mai multe cazuri clientul este dat in gat moment in care „se inteleg” si plateste. Nu ca nu ar avea bani……..pur si simplu cam asa functioneaza 99% din business-urile din Bucuresti (cel putin). Platesti la termen si mereu, dar MEREU depasesti. Ca asa scrie „la manual”.
    Pe de alta parte eu ca muritor daca am 1zi intarziere la operatorul de cablu sau telefonie mi se pune 0.5%/zi . Pentru 30 lei. Dar pentru tranzactii de zeci de mii de lei faptul ca dupa 90zile te roaga aia sa platesti nu inseamna nimic. e ceva cu multe zerouri dupa virgula..

    00
    • E o vorba recent(?) spusa dupa criza din 2008/2009. Zice cam asa: „Daca am datorie la banca $5,000 sau $50,000, EU am probleme. Daca am datorie $5,000,000 sau $50,000,000, BANCA are probleme.”

      00
  25. 11. clientul primește în schimb niște servicii atât de căcat încât tot încerci să găsești un motiv pentru a da banii,
    12. furnizorul începe să amenințe, înjure, să spună că nevasta îl bate dacă nu achiți factura,
    13. furnizorul se fofilează atât de mult sau dă marfa atât de târziu încât nu mai ai ce să faci cu ea…

    00
  26. Apropo de cafenele și de afaceri similare celor ce au dat faliment în același loc: oamenii au bani, își permit să piardă 10-20.000 euro. Au bani și nu știu ce să facă cu ei. Sau poate este distractiv, este ca la păcănele. PS: Și eu am observat fenomenul în alte locuri, este deja-vu cu business-uri care apar, se închid, se rotesc altele, după 10 luni apare același business al altcuiva. Este ca un serial în reluare.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.