Kit pentru videobloggeri

scris de 24

mikey-hash-setup

Iată o poză cu mare parte din aparatura cu care se filmează Doza de Haș: un Nikon D5100 cu obiectiv fix, un microfon unidirectional Rode, un trepied, vreo 3 lumini și alte minuni. Mikey face asta de mult, iar clipurile lui arată profesionist de tot. Pentru cei care totuși vor să filmeze și nu au bani de investiții mari la început, iată câteva scurtături:

Camera video

Teoretic, puteți filma cu orice, inclusiv cu telefonul mobil. Puteți filma cu un DSLR care știe video. Puteți filma cu o cameră video de 500 lei sau cu una de 2.400 lei. Diferența e făcută de cele mai multe ori de lumină și de sunet. Și aici telefonul mobil are probleme, pentru că sunetul este de cele mai multe ori mediocru (la smartphones de top, gen iPhone sau Galaxy S3 există două microfoane pentru a anula zgomotul de fundal).

Trepiedul

Există suporți pentru telefoane mobile și sunt destul de ieftini. Dar dacă filmați cu altceva, veți avea nevoie de un trepied dedicat, și chiar nu contează ce alegeți, atâta timp cât e ușor și ușor de transportat. Prețurile pornesc de la 120 lei.

Microfonul

Sunt trei tipuri:

  • cel care merge pe fir până la camera video sau la DSLR. evitați mizeriile de 2 sau 3€, au un zumzet fin, dar deranjant. luați un Drift, Olympus sau Audio-Tehnica (cu un cablu de 1,5 metri, ca să fiți siguri că ajunge de la om la cameră).
  • cel pe patina DSLR-ului, care costă de la 300 lei în sus.
  • lavaliera wireless, care e compusă din două părți: partea care stă mufată pe camera video sau DSLR și partea care stă la cel care vorbește.

Dacă microfonul nu ajunge la camera video sau camera nu are intrare de microfon, există soluții: Băgați microfonul în laptop, și trageți sunetul acolo, sincronizând ulterior.

Editarea

Windows Movie Maker. CyberLink PowerDirector. Sony Vegas Studio (ăla de 49$). Toate sunt bune și simple de folosit.

Scopul principal al editării este adăugarea unui fundal sonor și scoaterea timpilor morți. Am lăsat baltă PowerDirector pentru Vegas Movie Studio, că e mai rapid și are câteva opțiuni care îmi trebuiesc.

Restul: lumină să fie. Dacă nu cu lumini de studio, cu becurile din cameră sau cu lumina de afară (folosirea microfonului reduce din zgomotul de fundal).