Victoria socialismului

Suna a bulevard. Sau a nume de film prost. Nu. E concluzia celor 20 de ani de “democratie” violata de Iliescu si Basescu.

Ia sa vedem care e situatia:

Mai mult de jumatate dintre români (51%) prefera sa lucreze la stat, fata de doar 37%, câti ar lucra, mai degraba, într-o firma particulara, se arata în studiul "Atitudini fata de munca în România", realizat de Fundatia Soros si prezentat astazi.

Pentru ca la stat ai serviciu sigur. Si daca e salariul mic, nu e problema, ai sporuri care adunate inseamna inca un salariu. Sau doua. Plus ca, fiind la stat, nu trebuie sa muncesti foarte mult. Pentru ca…asa e la stat. Plus ca poti sa furi. Pentru ca…e de la stat, adica de la nimeni, adica de la noi toti.

Totodata, doar 10 % sunt total de acord ca locul lor de munca le asigura un venit ridicat, în timp ce 68 % considera acest lucru foarte important la un loc de munca.

Ati inteles? 90% considera ca sunt platiti prost, desi cheful de munca e la genunchiul broaştei. Dar, eu cred ca merit sa fiu platit mai mult. Asta e, asa e munca la stat, e nasol, se plateste putin, dar lasa, e serviciul usor, e sigur, mai plec acasa cu niste pixuri si daca ajung la casierie primesc si bacsisuri. E misto. Dar ma platesc prost, pentru ca fura ai dracului de politicieni! Eh, eu fur doua pixuri, n-o sa se faca gaura in cer de la doua pixuri. Dar ei fura milioane. Si a zis sefu’ ala mare sa ii votam tot pe ei, daca vrem sa ne pastram serviciile. N-am ce face, ca ma da afara si trebuie sa ma duc la patron, si ala vrea sa muncesti in fiecare zi. Mi-a zis mie Maricica, una care a plecat de aici sa lucreze la o firma. Munceste cate 8 ore pe zi. Legate. Fara cafele de 2 ore, fara pauza de masa. Nu e de mine. Si nu merge nimic in tara asta. Nimic. Nu stiu de ce.

sursa sondajului: adevarul.ro, fara link, da-i in deontologia mea de ciorditori.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

33 comentarii

  1. Tu parca erai in Berlin, nu? Da vorbesti de parca ai transmite de la kilometrul 0 din Bucuresti.

    00
  2. Horea, lasal pe om in pace ca stie el ce zice, criza asta financiara si *secul* asta al politicienilor se simte oriunde daca esti roman. Si da ai dreptate -.-, salarile sunt mici, iar pt cyber wormis nu e munca de 8 ore legate, vorba ta. Dupa cum am mai zis eu, aceasta tara nu merita *r* cu majuscula.

    00
  3. ar mai fi si munca in multinationale, aia e cam tot ca munca de la stat , numai ca muncesti mai mult si nu poti lua pixurile acasa :)

    00
  4. Cand am vazut titlul credeam ca bagi o duma despre socialismul care chiar a functionat, ceva despre tarile nordice, SuediaNorvegia in special (bine, acolo e un socialism de facto, nu impus politic si manifestat prin grija fata de grupuri sociale, integrare, servicii, etc).

    Nu merge nimic pentru ca de fiecare data cand ies in strada, romanii vor mai multi bani de la stat. Nu o sa vezi vreounul iesind sa strige : Bah, eu vreau sa se schimbe in bine sistemul politic si o noua reforma medicala ca am o groaza de bani , muncesc la particular 12 ore pe zi.

    00
  5. Bravo mah deontocopitecule

    00
  6. @ Executor : ”Dupa cum am mai zis eu, aceasta tara nu merita *r* cu majuscula.”
    Păi da, ţara e vinovată, scriem cu ”r” (sau chiar dublu r ) şi toate se vor aranja de la sine. Cine face ţara?

    00
  7. bluarto, sa nu cumva sa vorbesti despre atitudine civica. Pe aici se voteaza (prost, eventual) din 4 in 4 ani si apoi se asteapta, cu mana in pantaloni in fata televizorului, schimbarea.

    00
  8. Problema este ca mentalitatea de care vorbesti se transmite si celor tineri. Asa ca nu vom scapa de comunism prea curand.

    00
  9. Bun articol. Buna perspectiva.

    Ideea este – cum schimbam perspectiva asta ?

    00
  10. Asa e. Ai facut o analiza foarte riguroasa si in domeniul social si ai observat ca intr-adevar se fura. Asa e. Nu mai putem de sporuri. Asa e. Suntem nevoiti sa mergem pe teren cu bonuri valorice, abonamente si te mai miri ce neinsotiti. Asa e. Ni se cauta nod in papura pentru orice si suntem sanctionati la cea mai mica greseala din cauza unui beneficiar beat caruia i se pare ca te-ai uitat urat la el.
    Nu se munceste. Asta e clar. Noroc ca ti-ai dat seama.
    PS: PESTE TOT ESTE EXACT CUM SPUI TU.

    00
  11. Stii cum se spune, vom scapa complet de relele comunismului in momentul in care moare ultima persoana nascuta inainte de revolutie…

    00
  12. nici n-ai zice ca s-au facut 20 de ani de la revolutie…

    00
  13. @zoso: ai muncit vreodata la stat? Sau vorbesti numai din auzite? Sunt doar curios …

    00
  14. Nici bătut nu înţeleg de ce oamenii preferă să se milogească la stat pe salarii sub orice critică. Io prefer la particular, că e de muncă, dar şi banii vin mai altfel… Iliesc, tricolorul, Băsescv şi poporul… :))

    00
  15. Trist e ca multi tineri au ajuns sa gandeasca si sa actioneze in mentalitate de dinainte de ’89. Si contextul unor „derapaje” capitaliste, la noi si „afara”, inclusvi acest crah in „finante”, banci…, in multe locuri (cu „izvor” american), sunt suport pentru asa ceva….
    Totusi, cand salariul la stat la noi…e peste, ca medie, mult peste ce e in sectorul privat, total invers cum e in vestul Europei, ce sa…?!

    Mai e mult… Cei 20 de ani ai lu’ Brucan, pare-se ca n-au fost de ajuns.
    Lumea e complicata, din ce in ce mai complicata.

    00
  16. @ bluarto : „Păi da, ţara e vinovată, scriem cu ”r” (sau chiar dublu r ) şi toate se vor aranja de la sine. Cine face ţara? ”

    Asa este, nu ea e de vina, si de oamenii fac tara, dar haide sa o luam asa, daca tara nu ar fi fost devina, de ce oricine cand aude de *romania* stramba din gura, de ce oricine cand doreste sa vina in turism exclude *romania*, ca tocmai ce am scris si eu un *post* despre consolele din romania, suntem ocoliti, iar unii dintre noi ne chinuim din rasputeri sa indreptam acest lucru, dar majoritatea decide. Politicienii au bani si li se rupe, altii muncesc de le sar capacele dorindu`si un salariu mai mare dar tot odata nepuntand sa isi dea demisia pt ca nu are ce mai face, iar altii vorba lui Robintel, la particular e altfel precum o frima care daca prins o zi de succes ti se rupe de tot anul. Multumesc si sanatate.

    00
  17. Oare de ce este situatia asta?!
    Foarte simplu de raspuns la asta.
    Mentalitatea dobandita de romani.
    Incepand din anii 106 dupa Jesus cand au venit romanii ne-au desenat un cerc sa dansam inauntrul lui,iar daca il calcai sau ieseai din el erai cotonogit bine.
    Dupa cu secolele 7-11 cand au venit slavii peste noi si nu ne-au recunoscut ca natiune chiar daca eram 70% din poplatia totala.
    Ne-au impus regulile, noi am dansat dupa ele.
    Mai recent comunismul a facut la fel.Dupa 89 cand in sfarsit romanii sau putut bucura de o libertate deplina ei ce au facut?
    Nu au stiut ce sa faca.Au furat, au omorat si iar au furat.
    Oameni ca Iliescu si altii ca el au profitat de situatie si au secat tot ce era de secat din tara asta.
    Mentalitatea e cuvantul cheie aici, pentru care romanii lucreaza la stat.
    E frica si starea de siguranta pe care cica o ofera statul.
    Bullshit!

    00
  18. O mie de vorbe nu fac un ban! In strada cand iesim ? :)

    00
  19. @ Executor
    Străinii au tot dreptul să ne trateze cu spatele, însă noi nu putem scrie ”romania”. Ce am făcut noi pentru ţară ca să o putem trata în halul ăsta? Tragem chiulul, emigrăm, bârfim, şi tot un concept trebuie pedepsit? Mai bine nu te mai numeşti ”român” şi gata. Nu am nimic personal cu tine, nu ştiu cine eşti şi îţi mulţumesc pentru răspunsul civilizat.

    00
  20. indiferent de doctrina aleasa romanii nu vor munci cu adevarat niciodata, poate doar sub ocupatie militara straina :D

    00
  21. Problema ca sunt 1.600.000 angajati la stat plus 1nca 1.000.000 la firme in care statul e actionar majoritar (in special pe zona energiei).
    Si s-au mai adunat si aproape 500.000 someri.
    Totul la o forta de munca de vreo 4.5 mil.
    Iar toti astia sug banii de la vreo 1.5 – 2 mil de oameni care aduc ceva valoare adaugata.

    00
  22. Adevarul e ca si eu as lucra la stat decat la rapanosii de patroni , majoritatea cu 4 clase si cu aere de atotstiutori. De ce ar trebui sa fiu sclav la un dobitoc de patron care sa-si bata joc de mine la orice ora ca asa vrea muschii lui??? De ce n-as avea un program stabilit si un contract ferm la stat?

    00
  23. NOU
    #23

    habar nu ai ce vb. la stat singurul avantaj e ca nu ai un patron timpit care iti da unsalariu pentru care tre sa faci pe draq in patru sa fii la munca cind vrea el,te da afara cind vrea el ,si mulkte alte cacaturi. daca ar fi un program civilizat si platit normal nu ar mai vrea nimeni la stat. dar asa sunteti voi astia destepti,credeti ca toti fura. pacat,e ultima vizita pe blogul tau.

    00
  24. cam nasol. oricum, probabil statul roman nu va mai exista mult, asa ca vom fi liberi.

    00
  25. NOU
    #25

    Sa stii ca nu e asa, mai Zoso. Eu lucrez la patron si in primele zile nu aveam prea mult de munca (ca la orice inceput). Pe urma am inceput sa am la sarcini de plec si la ora 21 de la munca cateodata. Si nu ma deranjeaza. Sunt fericit cand muncesc. Trece timpul mai repede. Stii ce ma enerva in primele zile cand stateam si nu faceam mai nimic? E crima. Salariul e bunicel, nu cat sa ma duc la Bora-Bora, ci doar in Grecia, dar merge. Nu toti vor sa frece menta, sa stii.

    00
  26. @waven: nu personal, am cunostinte care fac asta.

  27. Cati dintre voi, astia care nu doriti sa lucrati la un „borat” de patron sunteti in stare sa tineti un business? Si eu am lucrat 1 an in sistemul asta si m-am lovit de niste chestii naspa.Drept pentru care mi-am luat talpasita si is self-employed, ca inca nu am angajati sa fiu si eu ‘borata”. Munca pentru businessul tau insa nu e usoara. Acolo e sclavagismul, desi beneficiile tu le culegi integral, asta este adevarat. Eu merg pe principiul „la mai bine”. asa am facut inca de acum 10 ani, cand am terminat liceul si am vrut sa muncesc. Romanii (unii) inca doresc comoditate si lipsa de responsabilitati. Si salariu „siguri”, chiar daca e de rahat. Sunt si multi care au iesit din starea asta si unii dintre ei traiesc bine pe munca lor. Rezultatele studiilor citate sunt insa ‘dureroase’

    00
  28. cred ca in toate tarile mai la sud de belgia, de exemplu, majoritatea prefera sa lucreze la stat

    00
  29. @Zoso, ai dreptate, dar statul si incurajeaza asta.
    Lucrez la stat, am terminat facultatea in 2008 (ok, o anumita academie), iau 2100 RON + bani de chirie 650 RON (indiferent cat platesc, pun de la mine ca sa stau in Bucuresti) + decontarea a 2 drumuri pe luna spre domiciliu (adica spre adresa din buletin).

    E mult, e putin, mie nu imi ajunge si mai misc ceva pe langa (freelance in special pe PHP).

    In 2004 cand am intrat in sistem am semnat contract pe 12 ani, deci inca 8 dupa absolvire, am de dat inapoi cheltuieli de 500 de milioane daca imi dau demisia.

    Ma pacalesc singur spunand ca m-au maniplat cand facut dosarul de admitere, dar stiam ca le infloresc.

    Din 100 de oameni, 10 si-au dat deja demisia din cauza salariului (considerat de noi mic).
    Demisionarii platesc cele 500 de milioane in rate de 4-5 milioane pe luna si castiga mai mult in privat, majoritatea pe web development.

    Ceilalti (care vrem ceva peste salariu si plimbatul unei tevi prin „fabrica”) ne multumim sa fim jumi-juma, cu un picior in sistem si cu celalalt in Bahamas.

    Cea mai mare dezamagire am avut-o cand am ajuns sa lucram, in academie era o imagine idilica despre sistem, nu spunea nimeni nimic despre sefii sau subordonatii pe care urma sa ii avem. (cam ceva in genul plimbatului unei tevi prin fabrica matol, dar aplicat sistemului descris mai sus, cu pedepse pentru cei care se iau de plimbareti sau nu sunt pe aceeasi frecventa).

    Poate pare mare salariul dar asa ramane vreo 3 ani, apoi creste cu 100 RON, apoi ramane la fel inca 5 ani, pana la terminarea contractului cand dam concurs pe post pentru functia urmatoare.

    Un absolvent de facultate la privat, daca e competent si silitor castiga probabil mai putin la 23-24 de ani dar deja de la 26-27 ne intrece.

    E cu dus intors, lenesi sunt peste tot, cine vrea sa faca treaba in viata asta nu are decat sa munceasca iar daca nu ii convine unde este .. sa isi dea demisia. Nu te tine nimeni cu forta.

    00
  30. Cine contribuie cel mai mult la PIB-ul tarii asteia si cine face cele mai multe greve? Daca dezlegati „ghicitoarea” asta va lamuriti cum sta treaba cu munca la stat. La stat degeaba, zic.

    @Dojo: nu oricine e facut sa fie intreprinzator. Eu de exemplu as prefera sa lucrez o viata intreaga ca angajat, pentru ca stiu ca nu-i de mine antreprenoriatul. Ma face asta idiot?

    00
  31. Ipo, am inteles asta. Stiu ca nu toti sunt facuti sa fie intreprinzatori, dar culmea este ca multi dintre astia sunt convinsi ca toti cei care au un business sunt niste ‘borati” dupa cum se exprima un ante-comentator. Faptul ca in fiecare zi se fac greseli in business si unii platesc mult asta dovedeste ca nu e ceva usor si ca trebuie sa ai ‘ceva’ pentru a avea succes. Cei care lucreaza la patron sau la stat nu sunt idioti, dar macar sa renunte la atitudinea de „mare sunt eu” si sa inghita si rahatul ocazional ce li se ofera. Intreaba insa printre cei care au ales ca si tine solutia mai „comoda” totusi din unele puncte de vedere (de a fi angajat) ce parere au despre „patroni” si vei vedea de ce ma oftic eu :D

    00
  32. @Dojo: solutia comoda? Ma faci sa rad. Cati dintre oamenii de pe lumea asta au un business propriu si cati sunt angajati la patron? Ma faci sa rad, iti spun sincer. Normal e ca 10% din oameni sa aiba o afacere si restul sa lucreze la ei. LA ei, si pentru ei insisi. Ce mare spanac?

    Bunicul meu a fost cizmar de la 11 ani si militian de la 30. Si imi spunea: sa-i spui sarut mana patronului. De ce tataie? Ca ala iti da sa mananci. Era o alta atitudine si o alta vreme. Dar nu din comoditate aleg asta. A, si apropo de ‘borati’, multi idioti pe lumea asta.

    00
  33. Ai mare dreptate. Lipsa de incredere in sistemul privat este un fel de „faliment” al capitalismului. Banul de la stat vine sigur, programul lejer, prime, sporuri, week-end, vacante. Si noi, IMM-urile ii tinem pe toti astia!

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.