Să fac upgrade?

Radu scrie niște tâmpenii colosale aici, dar articolul e un punct bun de pornire pentru cei care vor să facă upgrade la sculele cu care lucrează. Observați că am folosit scule, pentru că eu asta le consider, instrumente care mă ajută să fac ceva.

Primul aparat foto DSLR a fost un Canon 400D. Au urmat, la doi ani distanță, 500D și apoi 60D. Toate upgrade-urile au fost făcute din două în două modele, pentru că modelul imediat următor nu justifica investiția de bani.

Zilele trecute, au apărut primele detalii despre Sony SLT A58, modelul următor la ce am eu. Modificările, țineți-vă bine, sunt: un senzor un pic mai bun și inversarea a două butoane. Problema cea mai stringentă, ecranul rabatabil poziționat prost, nu a fost reparată. Și nici posibilitatea de a seta un EXIF din aparat nu există. Adică lucruri care m-ar fi făcut să fac upgrade.

Să fac upgrade?

La iPhone la fel. Ecranul e un pic mai mare. Camera e un pic mai bună. Procesorul e un pic mai rapid. Telefonul e un pic mai subțire. Schimbări bune, dar care, per total, nu justifică 600€.

Am dat exemplele de mai sus nu pentru a sări ca rața la muci și a le comenta punctual pe fiecare, ci pentru a ilustra starea inovației din tehnologie. Practic, nu e fezabil financiar să îți iei ultimul model mereu, pentru că schimbările față de versiunea anterioară sunt minore. Iar producătorii nu vor să aștepte doi ani să scoată ceva cu adevărat inovativ, ei au nevoie să hrănească oamenii care vor să consume, ignorând total că aceștia sunt din ce în ce mai puțini.

Alt exemplu: într-o vreme, era nebunie cu lansarea ultimelor procesoare de PC. Inclusiv eu, care nu mă pricep, știam când se lansează, cât va costa, cum va arăta cutia. Acum, nu-i mai pasă nimănui că Intel scoate unul nou, care nu merge la 2,4Ghz ca alea de până acum, ci la 2,6Ghz. Toată lumea așteaptă procesorul de 4Ghz și vrea ca acesta să se simtă. Am testat săptămâna trecută tehnologia 4G de la Vodafone. Se simte al naibii de tare diferența de viteză. Și asta vor consumatorii. SSD-uri mai mari și mai ieftine. Procesoare mai rapide. Baterii mai durabile. Nu mizerii lansate la 6 luni, cu mici modificări, pentru că așa s-au gândit niște băieți, că vom consuma în prostie. Mai țineți minte “History of Stuff”?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. Eu nu vad rostul unor upgrade-uri, indiferent despre ce este vorba, atata timp cat nu e ceva semnificativ mai bun si rentabil.

    00
  2. mane, e logic sa nu faci upgrade la modelul urmator daca diferenta nu e semnificativa. ala cu iphone 5 nu o sa isi ia 5s, o sa astepte 6 sau 6s.

    00
  3. ai bani – iti iei, nu ai bani astepti. uneori salvezi bani (de expl in situatia expusa de tine) si banii aia salvati ii dai pe temirice – adica pe prostii… ce ai rezolvat? Eu sint pe principiul vazut placut luat!!! :)

    00
  4. „Practic, nu e fezabil financiar să îți iei ultimul model mereu”… as putea sa zic „Captain Obvious!”, dar ma abtin.

    Marketingul din ziua de azi ne invata ca esti cool daca ai ultimul model din … orice: ultimul model de telefon, aparat foto, masina, cuptor incorporabil, mobila din bucatarie etc. Cine pica in plasa asta… sa fie sanatos!

    00
  5. Activez destul de mult pe un forum IT&C de la noi şi în conversaţiile relevante îmi place să repet obsesiv fraza conform căreia upgrade-urile se fac atunci când simţi nevoia, nu când apare ceva nou.

    Atunci când setup-ul actual nu te mai mulţumeşte sau a devenit ineficient, sau nu-ţi mai poţi face treaba cu el, atunci se justifică upgrade-ul. Nu la un an de la achiziţie, cu generaţia imediat următoare unde diferenţele sunt nesemnificative.

    Sau mă rog, dacă ai bani de spart, sau un pitic pe creier… :)

    00
  6. Eu nu inteleg de ce trebuie neaparat sa faci upgrade la aparatul foto. Te limiteaza cu ceva cel pe care il ai? Nu mai face poze pe Auto ?
    Pana la urma, nu conteaza atat de mult sculele, ci fotograful.

    00
  7. eu scriu că e vorba de upgrade si de alte manele, un băiet imi lasă 5 paragrafe despre IOS vs Android. plm.

  8. se poate proceda si invers: nu dai buzna la primul upgrade, ci astepti varianta imbunatatita

    00
  9. Pe nisa tehnologica despre care scriu eu (ebook readere) Sony a lansat o evolutie a precedentului model de ebook reader. Desi, tinand cont ca au eliminat destule functii, poate fi considerat si o involutie.

    Totusi, raportand la concurenta, Sony PRS T2 e mult mai slab. Insa nici concurenta nu a lansat revolutii. Adica, din punctul meu de vedere o revolutie la ebook readerele cu ecran e-ink va fi atunci cand acestea se vor misca la fel ca lcd-urile, dar cu avantajele e-ink-ului – consum redus, iluminare frontala.

    Si ca sa raspund si intrebarii tale: eu nu cred ca merita upgrade-ul de la o generatie la alta (consecutive). Cred ca se pot sari lejer 2 generatii, poate chiar 3.

    SSD-uri mai rapide si mai ieftine – da.
    Baterii cu durata mai lunga de viata – da sau ecran care sa consume mai putin (valabil pt telefoane si tablete, desi la un telefon bateria e consumata si de conexiunea de date)

    00
  10. De ce ai trecut de la Canon 60D la Sony?

    00
    • @acsel: 60d e un aparat bun de tot, dar căutam ceva mai ușor. regret acum mișcarea, SLT-urile au niște probleme nasoale.

  11. pai de ce sa iti schimbi aparatul foto cand clar IOS e mai tare decat Android?

    00
  12. Companiile s-au obisnuit cu ideea ca banii se fac din evolutii, nu din revolutii. Si au inceput sa faca evolutiile din ce in ce mai mici, in speranta de a mulge mai multi bani. Si atata vreme cat le merge (si consumatorii tot cumpara fiecare nou rahatel) vor continua.

    Intrebarea din titlu banuiesc ca e „merita sa fac upgrade?”

    00
  13. Eu probabil sunt cosmarul oricarui producator de ‘scule’. Tin orice prostie pana crapa, apoi iau ce-mi trebuie. Am luat un Nikon D5100 in 2011, inca se tine bine merci. Intentionez sa-l tin pana il ia naiba, apoi sa iau un Nikon (sfantul stie ce numar) similar sau o idee mai ‘tare’. Nu schimb firma, ca obiectivele is bune (in caz ca nu le trantesc de ceva).

    Am tinut primul laptop 5 sau 6 ani si l-am schimbat in 2010. Urmatorul mi-a crapat acum 2 saptamani, dupa 3 ani de functionare in stilul ‘dojo’, adica pus la munca serios. Sunt sensibil suparata, ma asteptam sa tina macar 4 ani.

    Tableta mi-am schimbat-o anul trecut (i-am lasat Nook-ul vechi lu’ tata-miu, sa nu spuna ca nu-i modern), pe asta de acum il tin pana crapa (sper ca nu prea repede).

    Telefonul il am din 2009, daca nu ma insel. Un rahat ‘ne-destept’ care se incapataneaza sa functioneze perfect. Probabil intra in 5-6 ani ca nimic.

    Masina a implinit 5 ani (bun, a fost aprox. nefolosita – 25.000 km), intentionez sa o tin macar 10. La cat de mult e folosita si la cat de grijulie sunt cu ea, sper sa tina deceniul planificat.

    Folosesc inca un mp3 player cumparat de barbatu’ prin 2006, cred. Face treaba OK, e minuscul, prinde radio.

    Nu-i neaparat vorba de zgarcenie, ca ma arunc uneori la cheltuieli cretine, dar nu-mi place ideea de a da bani din nou doar pentru ca, asa cum spui, s-a mai bagat un giga in plus la memorie sau a aparut un buton nou. Imi caut sculele cu grija sa stiu ca ma servesc OK, in rest nu conteaza ca-s de 2 ani sau de 7. E drept ca nimic nu mai tine o viata, dar nici nu-mi convine ideea ca anual sa cumpar chestii noi si sa stau stresata sa vand chestiile ‘vechi’ la un pret cat mai bun, sa nu ma doara ‘moda’ prea tare la buzunar.

  14. Nu pari genul care sa faca upgrade pt a fi vazut cu un produs. Dc asa e atunci no more comment! Cum spuneau toti cei atenti la tehnologie dinainte upgradeurile de la o generatie la alta nu prea merita, diferentele sunt cam mici.
    Ce probleme au SLT-urile? Ma tenta si pe mine unul.

    00
  15. din ce spui tu inseamna ca se va termina cu planned obsolescence https://www.imdb.com/title/tt1825163/reference. asta daca intr-adevar producatorii se vor alinia cerintelor consumatorilor (ceea ce se intampla de cand lumea).

    00
  16. eu nu vad de ce sa bagi banii intr-un aparat foto nou (ma refer la dslr).
    aparatul in sine evident, are rolul lui, dar mai presus de el se afla lentilele. fotograful, eu zic ca are rolul doar in partea de creatie, mai putin de a face setari. cropuiala si editarea sunt floare la ureche in ziele noastre. acum 7-8 ani te chinuiai mai mult la editare, acum… e banal. doar sa ai o minte creativa si ceva inclinatie artistica.
    se poate vedea asta si pe instagram sau orice alta platforma de photo-sharing… si poze facute cu telefonul, nu dslr-uri and shit.

    00
  17. Pai dc cel de acum nu e bun si la cel nou nu se anunta imbunatatiri la acest aspect mai e upgrade? Sau deja stii cum sa rezolvi problema, deci poti trai cu ea?

    00
  18. Problema upgrade-ului se pune in toate domeniile.
    In general marketingul e atat de specializat incat ii capteaza chiar si pe cei cat de cat specializati in domeniu, profitand la maxim de dorinta oamenilor de a avea „ultimul model”.
    Oamenii nu prea mai au timp sa isi faca prea multe calcule si comparatii intre modele, mai ales cand firmele scot atatea modele pe an incat ai impresia ca se concureaza pe ei insisi, bineinteles, diferentele dintre 2 modele consecutive fiind, cum ai zis si tu, 2 butoane inversate.
    In domeniul in care activez, lumea se mira si acum ca i7 2600 (Sandy Bridge) are scorul de benchmark si frecventa de lucru mai bune decat xeon e3-1240.
    O explicatie ar fi ca oamenii accepta ca test universal si suprem benchmark-ul (echivalentul megapixelilor la foto), avand, per ansamblu, lacune in modul de functionare si existenta unor anumiti parametri care asigura per total performanta unui procesor pe o anumita specializare.
    Concluzia pe care o trag e ca oamenii sunt, in majoritate, depasiti de nivelul tehnologic actual si de rapiditatea cu care evolueaza si cu care se niseaza tehnologia. Poate e din cauza lipsei de timp sau poate din cauza confortului financiar de care dispun unii care isi permit sa cumpere un gadget fara sa se intereseze deloc despre istoric, concurenta si date tehnice. Cad prada tehnicilor agresive de marketing si review-urilor aparute la TV si sponsorizate subtil.

    00
  19. Din ce vad in poza, cea mai importanta schimbare este patina pentru flash. Se pare ca in sfarsit au renuntat la patina mostenita de la Minolta si au adoptat standardul „hot-shoe”.

    00
  20. La aparate foto a trece de la un body la altul imi pare o idee buna doar atunci cand ai deja obiective pe masura sau cand constati ca ce ai cumparat e un mare fas (peste iso 2000??? iso meu se termina la 1600 :))).

    00
  21. Sunt perfect de acord cu upgradeul tehnologic la doua sau mai multe generatii. Personal am sarit de la D90 la D600 ignorandu-l pe D7000, cresterea de ISO si dynamic range e mare. Daca ramaneam pe DX as fi luat probabil urmasul lui D7000 care apare anul asta.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube