Turismul românesc are nevoie de…

…reclamă pe CNN. Putem noi să facem 20 de autostrăzi şi 30 de hoteluri, nu ai reclamă pe CNN, nu exişti. Dacă Serbia şi Croaţia au, trebuie să avem şi noi.

…adaptare. Ce vrea clientul? Ce vrea agenţia de turism externă? Aia ne trebuie. “Nu avem” nu merge la nesfârşit. Nici “noi aşa am făcut până acum”. Nici “noi doar exploatăm plaja, să vină statul să o cureţe”. Nici “şoselele sunt ale primăriei”.

…indicatoare şi hărţi. Asta vară am fost la nişte peşteri scobite în piatră de pe lângă Ruse, Bulgaria. Pliantul l–am pescuit dintr-un restaurant, indicatoarele bilingve erau peste tot în zonă. Vechi, ruginite, dar peste tot. N-aveam gps, nici hartă, şi totuşi ne-am avântat vreo 50km pe nişte drumuri secundare. Fără probleme. Încercaţi asta la noi să vedeţi ce mişto e.

…sosele. E grele, dar trebuie făcute si ele.

…gazde. Mai multe gazde, mai puţini afacerişti români. Din ăia care fac economie la apă caldă, cearşafuri curate, linguri, mâncare…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

16 comentarii

  1. Un exemplu:
    Oradenii (concetatenii mei) traiesc la 2 pasi de Baile Felix, care pe vremuri erau cele mai renumite bai cu apa termala din zona. La o distanta mai mare (si peste o granita) se afla Aquaticum (Debretin), un parc de agrement acvatic facut la standarde europene (link: https://www.aquaticum.hu/hu
    Ghici unde se duce oradeanul (inclusiv Oradeanul) sa faca o baie? :D
    Mai mult, Aquaticum a inceput sa imparta bilete de reducere cu 50% pentru doritori (adica a doua persoana intra gratis).
    Debretin este un oras cu cca 200.000 de locuitori, asemanator cu Oradea. Dar aceasta „institutie” se bazeaza din start pe cel putin 450.000 de potentiali clienti – oradeni si localnic – care vor sa se distreze la standarde vestice.
    In acelasi timp administratorii Baile Felix se plang ca au clienti din ce in ce mai putini….

    00
  2. Am fost in America si stiti voi cum face America reclama? Prin traditie…in rest sunt varza.
    Romania nu prea are traditie si nici bune obiceiuri in a trata turistii. Pai ma si vad la receptia de hotel cu cate una de aia obosita de prin anii 80 care te ia peste picior sau vreo pitzipoanca sexy rau care habar n-are de turism si care cred ca daca zice „hau ar iu” si ” gutan tag” este mama poligloatelor…ma si vad avand de-a face cu una de astea de-ti vine sa lasi peisajele pitoresti si sa te duci la turci.
    Ar trebui elena udrea sa le spuna la astia din turism: bai cocosi, turistul va plateste, el este sefu vostru.

    00
  3. Avem o tara frumoasa cum putine sunt in lume (ma refer la relief) dar din pacate ne batem joc de ea si nu o mia vindem pe nimic ci o dam direct degeaba, in loc sa facem in asa fel incat sa atragem turistii, care au ce vedea …. dar unde nu-i cap vai de picoare…

    00
  4. Acum ceva timp am inceput o afacere online legata de turism. Si la scurt timp am scris articolul asta: Aproape nimic nu s-a schimbat de atunci.

    00
  5. Turismul romanesc duce lipsa de formatori. Nu poti sa pretinzi reclame pe CNN, atitudine proactiva si schimbare unor oameni care nu au cateva informatii de baza. Multi dintre cei care au terminat Facultatea de Geografie (sau ASE) si vin la interviuri la agentiile de turism nu stiu numele tuturor continentelor, nu stiu cate fluvii trec prin Romania sau cate razboaie mondiale au avut loc.
    In primul rand trebuie sa se schimbe generatia celor care predau Turism ca sa putem avea sansa unor oameni pregatiti care sa se implice in domeniu.
    Nu putem construi nimic pe o mlastina…

    00
  6. Zilele trecute Base a luat-o pe cai gresite fiind in fruntea coloanei oficiale. A reclamat lipsa semnalizarii corespunzatoare. Eu cred ca vom avea cel putin in perioada urmatoare un val de indicatoare noi pe soselele patriei.

    00
  7. Ce pretentii ai ca turismul romanesc sa performeze cand in fruntea ministerului e o duduca parasutata pe criterii care nu au nicio legatura cu fisa postului de ministru al turismului

    00
  8. daca noua nu ne place Romania cum se le placa altora?!

    00
  9. la intrarea in Croatia, la vama, te asteapta niste domnisoare imbracate in costume poplare, care iti ofera harti rutiere, turistice, cartzulii cu atractii din aceasta tara. asta e prima impresie care continua pe masura ce inaintezi. cum se face turism in Croatia nu vreau sa mai comentez. mergeti si vedeti! sunt muult in fata noastra. un singur exemplu: pe o strada cu sens unic am oprit un taxi care a blocat circulatia cateva minute, pana am urcat, fiind mai multi si copii, etc. Nicio masina din spate nu a claxonat, au asteptat calmi sa se deblocheze drumul. QED

    00
  10. Turismul nostru are nevoie in primul rand de drumuri. Nu poti pretinde ca faci turism in Rucar- Bran daca drumurile de acolo sunt infioratoare: nemtii vin cu masini cu suspensii, da’ le vor ramane ceva piese in gropi!
    La vulcanii noroiosi nu se duce nici naiba pentru ca drumul e de pamant batatorit (am vazut niste francezi coborati dintr-un autocar sofisticat si toti isi masau partile moi ale corpului si comentau frumusetea zonei, dar si praful sau bolovanii/ gropile din drum).
    La mare nu mai merge nici naiba, pentru ca nota de plata va fi urgent incarcata daca se prinde chelnerul ca turistii nu cunosc prea multe cuvinte neaose; in Bucuresti nu exista harti ale orasului cu cele cateva obiective turistice, nu exista transport organizat de la un obiectiv turistic la altul, insa vrem sa avem barcute pe garla, ca sa vezi ce frumos depasesti coloana de la Unirii in ritm de lopeti, ascultand „Barca pe valuri” si manelele cocalarilor cu Mertz.
    Pe urma, in afara de Predeal, Sinaia, Busteni sau Vama Veche ori Mamaia, nici o alta statiune nu are parte de atata turism infocat al pitziponcilor bucuresteni dornici sa manelizeze locul pentru 2-3 zile libere.
    Rezultatul va fi ca se vor chelui multi bani, turistii straini nu vor veni, manelistii nostri vor merge la mare si la munte doar in scurtele vacante de Paste, 1 Mai, Craciun sau Revelion, iar doamna ministresa va da vina pe criza economica mondiala si pe bulgarii/ turcii/ ungurii care fac dumping.
    Toata lumea e fericita: hotelierii vor avea buzunare pline de la tantalicii care prefera sa se cazeze de vineri pana duminica in camere comuniste la niste preturi exagerate, hotelurile isi pastreaza „stelele” obtinute anterior pe spagi (ca dotarile nu corespund unei realitati zugravite pe geam, imediat sub numele cladirii), iar pitzii vor fi fericiti ca si-au cheltuit banii de concediu incurajand turismul romanesc!
    Mai e mult de comentat, dar ma opresc aici.
    Restul iti spun la o cafenea pe Broadway (pardon, pe dorobanti)

    00
  11. @Andrei, felicitari! Ai descoperit motivul pentru care nu merge turismul in Romania! Moama, cat de elocvent esti!

    00
  12. Aduceti voi pe cine vreti in functia de ministru al turismului, ca situatia ramane tot asta de acum. Putem sa ne facem reclama pe toate posturile din strainatate si sa alegem un solgan chiar misto, fara oameni pregatiti, fara educatie nu putem face nimic. Aa, si mai trebuie sa ai si cum sa ajungi la punctele de interes turistic ale Romaniei. Cu drumurile pe care le avem, cea mai buna optiune ramane aerul.

    00
  13. Turismul romanesc si tara romaneasca au in primul rand nevoie de o schimbare generala a mentalitatii romanului. Au nevoie ca oamenii din tara asta sa gandeasca, sa fie condusi de oameni care vor sa faca ceva si pentru tara si nu doar pentru ei. cum zicea si ovidiu, in momentul actual poate sa vina oricine la conducere, atata timp cat nu stim sa ne promovam tara si turismul, nu vom face nimic, foarte trist mai ales ca avem o tara cum poate multi altii si-ar dori insa noi nu stim s-o exploatam, de fapt, nu ca nu stim, nu se vrea asta…

    00
  14. are nevoie de drumuri si indicatoare in primul rand.
    Am fost zilele astea la Lepsa, jud. Vrancea. Care de cativa ani cica este statiune turistica. Dupa Focsani iti rupi masina.. nu ai cum sa ocolesti toate gropile. Asta daca o iei pe drumul cel bun.. pentru ca nu vezi absolut nici un indicator. Prin Lepsa trece DRUMUL NATIONAL 2D, care face legatura intre Moldova si Transilvania (Tg. Secuiesc). De fapt legatura dintre cele 2 inseamna vreo 30km de drum forestier pe care il parcurgi doar cu I-a si a II-a.. peisajul este superb dar soferul nu isi poate lua ochii de la drum. Stiti ce inseamna alta legatura intre Moldova si Transilvania? Un ocol pe sute de kilometri. Iar drumul este asa inca dinainte de 89.. Din nou.. de la Lepsa s-ar fi putut ajunge la Soveja, este un drum de 15km. Dar rupt, total impracticabil, chiar si de Dacie papuc.
    Pacat, mare pacat.. de-asta merg bucurestenii pe valea prahovei sau pe valea oltului.

    00
  15. @Misu: Word!

    00
  16. Turismul romanesc o are pe Elena Udrea si nu mai are nevoie de nimic!… :)

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.