Trebuie sa redevenim rezonabili. Toti. Acum.

Plec de la un fapt minor, dar am incredere in voi ca veti vedea „the big picture”.

Nota înainte, fara legatura: am nevoie de parerea voastra intr-o problema de viata si de moarte. Stânga sau dreapta? Atentie, are legatura cu Fluture, deci intrati pe barba voastra.

M-am trezit pe la 7 si am deschis larg fereasta. Se anunta o zi frumoasa, vad soarele printre copaci. Ma strecor inapoi in pat. La 7h24, in timp ce imi frecam degetele de la picioare intre ele scotându-le de sub plapuma, m-a pocnit un sunet asurzitor. De aia si stiu ora exacta, 7h24. Oamenii verzi de la primarie faceau zgomote cu trei scule: un tractoras de taiat iarba (am zis tractoras, da, din ala te de sui pe el, care are motor de tractoras), un trimmer si un aspirator pe invers, ala de sufla frunzele. Am inchis ferastra – triplu vitraj – si m-am intors buimac in pat. E ora 9h55 acum când scriu si sunetele sunt destul de puternice, desi s-au mai indepartat putin. Deh, oameni seriosi, nu freaca menta. Cu toata ferastra inchisa, simt si acum mirosul puternic de noxe. Care, am vazut, e facut mai ales mizeria aia de suflatoare de frunze. Noua matura din surcele high-tech.

Am cautat pe site-ul primariei si am vazut ca serviciul asta are vreo 10 angajati. Un sef, doi sub-sefi si 7 executanti. Pentru un orasel de aproximativ 20.000 locuitori. Bineinteles ca orasul arata impecabil din punctul asta de vedere. Copaci taiati la timp, poduri si podete cu flori intretinute si udate regulat. Bineinteles ca imi place sa locuiesc aici, sa fie lucrurile asa cum sunt acum.

Dar. Oare nu e „too much”? In primul rând, un anume dispret pentru odihna/somnul altuia. Sau pentru poluarea aerului lui. In fine, astea sunt amanunte, le tai aripile chiar aici. Dar. Oare nu e prea mult sa ai atâtia angajati si atâtea scule. Pentru ca, va asigur, primariile de aici au niste ateliere de iti vine apa-n gura când treci prin fata hangarului deschis. Si ei nu au probleme de genul „iar trebuie sa reparam aia si aia” sau „bai, dar avem deja 20 de ciocane, hai sa nu-l mai luam si pe asta pneumatic”. Tehnologia evolueaza atât de rapid, incât oamenii nu mai au nici un discernamânt. Daca ei isi schimba smartfonul an de an, din banii lor, de ce sa nu schimbe si masina de tuns iarba cu una, noua, bio, din banii altora?

Aici, mai mult decât in România, functionarimea – angajatii pe viata – si-au acordat privilegii in mod constant. Cum au fost in bani in tara si i-a impozitat statul, cum si-au dat si ei diverse mariri, privilegii etc. Vacante prelungite, bonusuri de vacante, locuri de vacante (hoteluri etc) construite fix pentru ei, unde se pot duce cu cecurile de vacante si le mai ramâne si de un nou telefon in fiecare an. Din banii lor, ati inteles ideea.

Da, toti vrem o lume civilizata, toti vrem servicii „ca afara”, dar oare merita pretul? Eu ma duc sa muncesc mai mult, ca statul sa ma impoziteze mai mult, ca apoi primaria sa cheltuie mai mult, pentru bunastarea mea (si a comunitatii, bineinteles)! Dar eu muncesc mai mult si nu profit de bunastarea pe care mi-o ofera primaria prin serviciile ei impecabile. La fel e cu „angajatii periscolari”. Sunt niste tineri, in general, care au liceul si un curs de formare de vreo 6 luni, care ii incadreaza pe copii in afara orelor de clasa. De exemplu, la prânz ii duc in grupuri la cantina, apoi ii supravegheaza in pauze – in curtea scolii, de unde nu au voie sa iasa! – apoi stau pâna la fix 17h45 cu cei ai caror parinti nu pot veni sa-i ia la ora 16. Pentru ca, de ce nu pot veni sa-i ia parintii la 16? Ati ghicit, pentru ca muncesc mai mult. Ca sa ce? Pai, sa platesc impozite, ca sa aiba primaria bani sa-i plateasca pe „periscolari”. Dar, cum impozitele tot nu sunt suficiente, trebuie sa mai contribuie si parintele la chestia asta. Rezumat: muncesc mai mult ca sa le ofer copiiilor un/o baby-sitter care sa stea cu ei. Desi mi-as dori sa imi petrec eu mai mult timp cu ei. Dar nu se poate, caci trebuie sa muncesc ca sa platesc baby-sitter.

Toti vrem un viitor mai bun pentru noi si pentru cei pe care ii iubim. Doar ca facem niste alegeri de cacat, spunând candid ca pentru ei am ales asa. Dar avem si argumente. O sa le vedeti imediat in comentariile de mai jos.

E timpul sa devenim rezonabili. Acum. Sa mergem mai mult pe jos sau cu bicicleta. Sa nu ne mai cumparam gadget-uri. Sau trei tipuri de spalatoare cu presiune (am intepat pe cineva?). Sau sa ne ducem cu masina la sala de fitness si apoi la Let’s do it, România! ca sa ne salvam. Sa ne salvam de ce? De imaginea proasta pe care o avem despre noi insine?

Haideti sa muncim mai putin, sa platim mai putine impozite si sa bem mai putin alcool. Si sa ne uitam mai mult de 5 secunde la un copil care deseneaza (fara sa ducem mâna spre telefon).

Asta pentru inceput.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. 1. daca ai de pus ceva clasic….mergi pe stanga (la unghi de 45) daca e ceva mai modern…mergi pe dreapta

    2. se poate ce zici tu dar apar 2 probleme:
    2.1 trebuie sa ai rabare astfel incat sa-ti faca placere sa stai cu copiii
    2.2 trebuie sa ai idee de ce sa faci cu timpul liber. noi nu prea mai stim ce sa facem cand n-avem ce face: stim unde sa mergem in concediu (ca ne recomanda altii) si stim ca dupa job se merge acasa unde te culci pana cand pleci iar la job sau iesi in oras sa bei ceva.

    00
  2. Stânga

    00
  3. dreapta. stanga e banal.

    pai, nu ziceai ma ca politica nu conteaza?

    00
    • Ai si tu fixismele tale. Pacat ca nu intelegi ce citesti.

    • Pai nu asta iti ziceam ma? Ca indiferent cat de bine si cat de mult lucrezi s-ar putea ca niste oameni sa decida lucruri pentru tine, lucruri care te vor afecta. In cazul tau (si al meu) te trezesc la 8 dimineata sa faca curat. Astea sunt probleme benigne dar la un moment iti dai seama ca „bah, ce?”
      Sau vezi ca banii aia nu se mai duc la primarie. Cat de des sa schimbi atelierul ala? Dar imediat or sa gaseasca alta intrebuintare. Un emigrant. Un asistat social. (probleme moderne, nu discut despre problema lor). Si, peste 3 ani cand se va face gaura in asfalt o sa vezi ca nu mai sunt sculele alea epice si nu se mai repara ca pe vremuri.
      Totul pentru ca niste oameni decid cum sa iti fie tie mai bine, dar uita sa se opreasca

      00
    • Iar eu iti spun inca o data: politica NU AR TREBUI sa iti influenteze tie deciziile in viata. Tu decizi daca vrezi sa lucrezi mai putin, nu impins de ceva sau de cineva de la spate. Ce spuneam eu e ca POLITICUL a devenit o alta scuza a noastra de a nu face lucruri in viata. Sau de a nu lua anumite decizii. Ar trebui sa fim stapâni pe viata noastra, indiferent daca locuim un SUA, Venezuela, Coreea de Nord, Franta sau România. Sa ne adaptam si sa ne construim viata indiferent de cine e si ce face cel care e la putere in acel moment.

    • Corect.din ce in ce mai multi oameni au ca scuza politica/psd pt orice nereusita in viata care depinde exclusiv de ei.

      00
    • „politica NU AR TREBUI sa iti influenteze tie deciziile in viata”
      Asta ar trebui sa fie un deziderat. Si, asta merge in tarile normale. Nici in Romania, cat de mult ne plangem, nu iti afecteaza atat de mult, dar, cum ziceam si la discutiile cu emigrarea, drumurile alea, care se fac strict politic, nu te afecteaza?

      Da. Poti sa faci alegeri care sa minimalizeze efectele, sa nu dai mereu vina pe politic, dar, nu poti sa fii 100% in afara politicii. Uite, ai realizat ca nu e toma bine sa ai curatenie in fata casei, ca costa mult, e degeaba, ba chiar te deranjeaza putin.

      Singurul mod in care politica nu te influenteaza e sa fii ca udmr-ul. Mereu la ciolan.

      00
    • Si, ai sa ma mai „futi” mult pentru ca am scris acel deziderat? Pentru ca eu cred, mai mult decât tine sau altii, de exemplu, ca ar trebui sa fie MAI MULT decât un deziderat? Si ca asta am exprimat prin acele mesaje?

      Nu am realizat acum nimic, stiu foarte bine cum functioneaza lucrurile in lumea asta, stiu exact cum se imbuiba statul, indiferent de ce parte a politicii este. M-am legat de un eveniment minor si am vrut sa subliniez ca SI NOI suntem exact la fel, facem acelasi lucru, ne cumparam chestii inutile, ne luam o masina mai mare „pentru ca de ce nu?”, ne cumparam dreptul la poluare prin participarea la diverse actiuni etc. Practic, politicienii sunt imaginea noastra. Daca noi asteptam ca ei sa se schimbe (prin vot sau altfel) si apoi sa facem chestii in viata, atunci am plecat pe un drum gresit.

      Toti trebuie sa (re)devenim rezonabili. Acum. Cu sau fara politica si politicieni.

    • eh, vezi. aici ai fost mai concis si sunt 100% de acord cu tine.

      si tot sunt de parere ca ala din dreapta ar trebui. Eventual daca ai si lemne diferite.

      00
    • poate ca unii nu inteleg ce citesc, dar sursa problemei este cel care nu intelege ce a scris!

      00
  4. Dreapta este mai usor de facut, fara taieturi in unghi. Structural, cea din stanga este mai rezistenta .
    Dreapta arata mai interesant.

    00
  5. / start trolling

    Pentru cei ce nu vedeți diferențe, încercați să tăiați ceva cu o foarfecă uzuală („de dreapta”) folosind mâna stângă.

    / end trolling

    00
  6. Stanga. Arata mai profi.

    00
  7. Ai putea sa lucrezi pana la 18, sa ai o vila in porumb si sa fii inconjurat de balarii aka Romania. Dar te intreb la subiect, ai lucra la 4 ore pe jumate de salar ?

    00
    • cele 4 ore defapt reprezinta o problema. efectiv nu merita pentru ca oricum mai stai 2 ore sa te pregatesti / pe drum, mai stai poate jumate de ora in plus, una alta ajungi linistit la 6-7 ore si oricum focusul tau pe ziua respectiva e pe munca. ca altfel stai 8 si lucrezi defapt 5-6 efectiv nu e mare diferenta decat la bani.

      In schimb cea ce se merita e sa lucrezi freelancer/ contractor project based si sa lucrezi 6, 9 luni / an.

      00
  8. Vorbind la subiect acum, sugerez rama din stânga.
    1) din punctul meu de vedere rama din stânga arată mai bine – mai „natural” – cea din dreapta arată de parca ar fi facută pentru plasă de țânțari
    2) daca ar fi să am de făcut o astfel de ramă, orgoliul meu de bricoleur entry-level ar urla: „ce bă, nu ești în stare sa tai la 45 de grade ?”

    00
    • exista sansa ca alea nici sa nu fie taiate la 45…ci doar vopsite :))))

      00
    • nu merge cu vopsitul asa, pentru ca vreau sa se vada venele lemnului, chiar daca pun vopsea pe el.

    • incearca sa „arzi” lemnul, nu sa-l lacuiesti sau sa-l vopsesti…vezi ce iese

      00
    • Facut si asta. Din pacate, la sectiuni mici si lemn nu suficient de uscat (nu prea exista locuri cu umiditate perfecta) se curbeaza neuniform. Iar dupa ce l-ai ars, nu prea mai poti sa-l rindeluiesti, slefuiesti, indrepti etc.

  9. Stanga imi place mai mult. Ar merge poate si varianta pe dreapta dar poate cu alte culori…

    Cat despre ce ai zis tu …indemni lumea la Anarhie…. :))

    https://external-preview.redd.it/wwEGQA5OSVenm2FYRa1OUoaeO3VmF4NqiiN-8xYma0M.png?s=0bb5923d9072503064a7e457fd580abc0e053e34

    00
    • Si Apple ii indeamna sa-si ia Mac, iPhone etc… :-)

      PS. culorile nu vor fi cele din poza. E posibil sa fie niste degradeuri ale celeiasi culori. Inca nu m-am hotarât. Dar, indiferent de culoare, trebuie sa se vada venele lemnului.

  10. ba, fluture asta a luat-o razna complet =)

    00
  11. Frunzele acum in toamna
    Parca-s fluturi care zboara:
    Dar in loc sa se inalte,
    Ele-ncet, incet coboara.

    Si lipite de pamant
    Frunzele fosnesc usor,
    Iar cand vantul le alunga
    Cata pomilor de dor.

    „Fluturi de toamna“ de Elena Aostolescu

    00
  12. Cred că nu are legătură strictă introducerea cu concluzia; îți place de fapt acolo, indirect, tocmai pentru că se cheltuie mult pentru condiții bune. Ca să fim rezonabili, ar trebui să acceptăm și că există un cost indirect al „vieții bune” pe care ni-l putem permite sau nu.
    N-am comentat la celelalte articole ale tale, o fac la ăsta pentru că are un punct de vedere bun, la care reflectez și eu în ultima vreme: dacă stai cu copilul doar câteva ore seara, ar trebui să faci tot posibilul ca ele să conteze :)

    Off topic: depinde de ce pui în ramă; aș tinde spre dreapta.

    00
  13. Pai e un pic de lantul slăbiciunilor. Daca vrei sa muncesti mai putin atunci te duci la stat, bugetar. Deci practic ii obligi pe cooperatisti sa munceaaca mai mult ca sa iti plateasca si tie salariu. Daca zici ca muncesti mai putin si vrei sa ramii in corporație atunci iti iei organe in cur de la sef pina iti vine mintea la cap. Csf ncsf.

    00
  14. Salut.
    Dreapta!

    00
  15. cum zice si tataie rammstein: es ist besser, wenn man mehr hat :D https://www.dailymotion.com/video/xaugin

    00
  16. Mie nu mi se par amanunte poluarea fonica, consumul de combustibil, praful facut de suflanta aia ( asa-i si-n Bucuresti)
    In afara de banii din impozite care sunt cheltuiti aiurea mai aduga si o nota(puternica) de disconfort.
    Coruptia nu s-a inventat in Romania dar se vede mai mult aici pentru ca inca avem ceva presa libera si ceva procurori care-si fac treaba.

    Dreapta e mai moderna, stanga clasica. Prefer dreapta

    00
  17. Daca inteleg bine vorbim in special despre organigramele umflate si bugetele risipite ( daca nu sunt investite ca sa genereze plus valoare sau sa reduca consumul inutil – parerea mea este ca sunt risipite , alti adepti al unor scoli economice nu ar fi de acord cu mine ) in special in tari cu politici de stanga ( presupun ca stai prin Franta , Belgia , etc)
    Chiar citeam acum cativa ani un articol in care un angajat al unui consiliu departamental ( consiliu judetean) din Franta si-a dat demisia pentru ca oamenii nu faceau nimic acolo.
    Povestea ca aveau sedinte despre ce cafea sa cumpere etc, timp pierdut la greu. A spus ca nu poate sa risipeasca banul public . A fost mare tam-tam in Franta la momentul respectiv.
    Gen : https://www.rci.fm/martinique/infos/Social/CTM-des-agents-payes-ne-rien-faire
    Eu rezonez cu ideile tale in general iar aceasta idee a ta cu Less comsumption is more time & hapiness incerc sa o explic tuturor si sa o aplic in viata mea.
    Daca consumam mai putin – nu trebuie sa muncim mai mult – ne bucuram de viata.
    Sotia imi zice ca sunt nebun – prietenii rad de mine cand le zic ca vreau sa ma pensionez la 40 de ani….
    Gen : https://www.nytimes.com/2018/09/01/style/fire-financial-independence-retire-early.html
    Gen retired la 33 : https://www.mrmoneymustache.com/blog/
    Momentan imi construiesc un portofoliu de imobiliare plus actiuni ( f f f putine ) plus alte active si ma calific in ceva ce pot sa aplic in orice tara.

    00
    • De acord cu tine, asta e si planul meu. Anul asta mi-am atins primul obiectiv ( Lean FIRE), dar nu sunt de acord cu expresia de retire early, care e fortata. Financial independece e suficient, oricum tot o sa faci ceva. Nu poti sa zaci de la 40 de ani pe canapea si sa zici, gata, asta a fost viata mea. Legat de actiuni, mi-am deschis un cont, am tranzactionat putin, dar sincer, astept criza ca sa cumpar ieftin – ca o sa fie 1,2 sau 3 ani, nu conteaza, banii am in ce sa-i investesc pana atunci.

      00
    • Depinde si de varsta la 20 consumi mult din orice si nu prea iti arde de niciun sfat cu consuma mai putin

      00
  18. Un articol de nota 10.

    00
  19. Sa tii cercul bine sa nu joace nici pe stanga nici pe dreapta

    00
  20. Clar dreapta.
    P.S. dragnea.ro expiră curând..

    00
  21. Dreapta, in special daca e gol si nu e singur pe perete

    00
  22. Stânga în cazul de față: stilul clasic, conservator, uzualul. Dreapta: tendința de a ieși din tipar, de a fi altfel/altceva, de a epata. Până și modul de asamblare devine transpunere ontologică (asamblare „în cruce” în stânga, „Uroborus” în dreapta). Te uiți la două rame și parcă vezi tendințele din societatea modernă. Și el cică îți dă două rame să le alegi.
    Și da, e scris de Fluture (aka simbolul transformării personale).. cum ar veni, mitul păsării Pheonix în altă perspectivă..
    Pana mea, păreai om serios dar văd că ai dat-o pe chestii d-astea ascunse.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.