Ce ar trebui prioritizat în România 2017?

Bună întrebarea de azi de la EuropaFM: guvernul a tăiat investițiile de tot pentru a mări salariile, dar politica asta e pierzătoare, ce domenii ar trebui stimulate și prioritizate în România?

Suspecții de serviciu au fost autostrăzile, sănătatea și învățământul. Eu aș gândi un pic altfel.

Da, autostrăzile trebuie construite și aici nu există discuție, trebuie doar explicat tâmpiților de ce e greșit ce spun redactorii șefi ai ZF, că ele sunt făcute pentru turism și alte prostii, și nu pentru mutat bunuri. De ce se fac pentru mutat bunuri? Ca să poată oricine transporta oriunde marfa primă și marfa finisată. Să se facă fabrici, să aibă oamenii de muncă.

Dar la sănătate aș merge în sens invers. Care sunt cele mai frecvente boli de care se plâng românii și ce le cauzează? Avem statistici pe medicamente vândute, avem statistici pe diagnostice, avem statistici pe operații și tratamente. Cum putem împiedica apariția acestor boli la cei care au acum 40 de ani? Și mers în direcția aia. Da, nevoie de colaborare și de muncă.

Monitorizat aerul din orașe, plantați de 12 ori mai mulți pomi, explicat bătrânilor beneficiile aerisirii casei și folosirii săpunului. Nu se poate ca 90% dintre pensionari să fie bolnavi de ceva.

Apoi pus întrebarea de ce există 1 milion de bugetari și cum poate fi numărul ăsta redus la jumătate prin eficientizare. Nu îi dai afară, dar îi muți în zone unde ar fi mai mare nevoie de ei. Să facă poze cu mașini parcate aiurea prin oraș. Să scaneze toată arhiva de acte strânse de stat în ultimii 30 de ani. Să facă poze cu8 fațade căzute prin oraș. Să facă alte munci necesare statului. Până ies la pensie. Așa, din ochi, estimez că scanarea tuturor actelor statului ar dura minim 5 ani. Ie toate mămăicile speriate că vor fi date afară și nu le mai angajează nimeni și le înveți să folosească un scanner și apoi le închizi la Arhivele Statului și încui repede ușa în urma lor. Îi faci inspectori ISU, că oricum au aceeași pregătire nulă.

Pe fetele care au rămas văduve le pui să recupereze datorii, că e inadmisibil să existe atâția datornici la stat. Se descurcă ele, au băgat în pământ un bărbat, o să poată face față și lui Geani din Bolintin, care a trecut activele pe altă firmă și a băgat în faliment firma veche.

Pus să identifice proprietarii caselor părăsite. Să stea să caute în acte până nu mai pot, că se pricep la asta.

Și tot așa.

Iar cu educația, și acolo trebuie mișcat din rădăcini totul. Profesori, inspectori, examene, programă, manuale, deja se discută prea mult pe tema asta. Singura fază care merge subliniată: dacă nu iei examenul obligatoriu, nu mai ai drept să profesezi până nu îl iei din nou. Stai un an acasă, pe banii tăi, și înveți. Sau poate te apuci de altceva, dacă nu știi pe dinafară materia pe care o ai de predat. Și să vezi atunci cum se modifică programa, cum apare concurența, cum se simplifică manualele și cum încep să își dea interesul.

Chiar nu pot să înțeleg de ce politicienii români se comportă ca niște paraziți care își mănâncă gazda. În loc să întrețină iluzia și să facă oamenii fericiți, ei îi sufocă și mai tare. La final o să moară, proștilor!!!

 

 

ceausescu

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

53 comentarii

  1. Iar vii cu SF-uri bo$$?Cine sa se gandeasca la un plan pe termen lung cad prioritatile sunt altele: cand termin vila, daca s-a epilat iubi, parca spaga de luna aceasta a fost mai mica, trebuie desfiintat DNA-ul si tot felul de alte chestii.

    00
    • Iti dai seama ca ei considera DNA-ul vinovat pentru ca iau asa „putina” spaga nu? Daca nu era DNA-ul, hehe.. Unu nu cred ca gandeste: bah, eu fur 1mil de Euro acu dar peste 1an ce naiba fac? De unde mai fur, ca intra institutia in faliment si Iubi are nevoie de bani si la anu.

      00
    • Cand incetam odata cu idolatrizarea DNA-ului?

      00
    • Cat de bleaga sa o ai ca sa fie nevoie de milioane ca sa stea iubi cu tine?

      00
  2. Dacă nu ar mânca-o, atunci ar fi simbioză la final. Dar ei atât pot și știu. Sau noi. Că nu sunt sigur.

    00
  3. In 2014 PSD avea 509.000 de membri, acum au mai multi. Majoritatea lucreaza la stat. Ei au legea, ei au sistemul, ei au cam tot. Ce i-ar putea motiva sa schimbe ceva ? Ei sunt un fel de casta. Ei nu vor schimbari majore, nu vor sa evolueze sau sa se agite intr-un fel. Ei vor sa lucreze putin, sa ia bani multi si sa-si angajeze copiii si rudele apropiate in sistem si sa fure din sistem. Si vor vota mereu niste hoti care le apara interesele. Ei sunt pradatorii, restul suntem oile. Cu sistemul democratic actual si situatia in care ne aflam nu ai cum sa schimbi nimic, e totul blocat. DNA s-a erodat si si-a cam tocit dintii: pedepsele pt coruptie sunt tot mai blande, prejudiciile nu se recupereaza, infractorii de rang inalt sunt tot mai atenti. Si-au castigat tara inapoi. Sa mai vb de autostrazi, spitale, scoli ?

    00
  4. 1. invatamantul, ca japonica dupa Razboi.
    2.apoi portul constanta dezvoltat si legat bine cu Ungaria prin autostrazi.
    3.sanatatea.
    4.ajutoarele sociale, pt ca sunt o gramada de munci de facut in tara asta unde nu se ingramadeste nimeni

    00
    • La nr.4, asa-i romanul…in loc sa se bucure ca exista ajutoare pt concetatenii lui, el vrea sa le moara capra, adica sa-i puna la munca. Nu mai bine aducem emigranti care sa munceasca, sa plateasca impozite si contributii, de care sa beneficiem noi, romanii mai lenesi?

      00
    • inca n-am baut cafeaua pe ziua de azi, ca am scos scandurile din cuie de la geamuri, si nu-mi dau seama daca trollezi sau esti serios :)

      00
  5. si abia daca citesti astea iti dai seama in ce hal e tara asta…

    da, poate unii traiesc mai bine si si-au luat case, dar tot in romania traiesti. metrii tai patrati poate sunt ok, dar restul din jurul tau e la pamant.

    00
    • Asa este, avem toti tendita de retragere către o bulă sigură.

      00
    • Asta e exact motivul pentru care sa pleci.
      Oricati bani ai avea, nu poti controla decat mediul imediat inconjurator: casa, masina si eventual serviciul. Orice e in afara acestei zone, e controlat de suma nesimtirii celorlalti oameni care au acces acolo.

      00
    • Teoretic ti-ai construit bula, spatiul tau si nu interactionezi cu ceilalti. Practic bula nu te protejeaza cu mare lucru si esti la mana lor. Uite, studentul de la medicina din Timisoara, care zilele trecute a murit zdrobit de poarta de intrare in oras. Provenea dintr-o familie buna, parintii cadre medicale, scolit, citit, cuminte, inteligent, cu un sistem adecvat a valorilor. O bula perfecta. Toate sansele sa treaca prin viata fara sa fie afectat de mizeriile din jur.
      Doar ca a interactionat cu cealalta lume. Aceea care a permis, pe o suma de 50 000 euro, ca poarta de intrare sa fie modernizata prin umplerea cu beton a scheletului metalic ce fusese poarta pana atunci. Nimeni dintre cei abilitati si bine platiti nu a luat in seama riscurile. Au pus semnatura si au luat banii.
      Asa ca retragerea in bula proprie nu e solutia. Trebuie zgandariti. Sa stie ca nu le permitem spaga, indiferenta si prostia.

      00
    • studentul ăla avea 0 experiență de viață și credea că nu i se poate întâmpla nimic rău. nu dăduse nas in nas cu lumea reală.

  6. Foarte buna intrebarea de la Europa FM, spre deosebire de cea de ieri, cand subiectul zilei era presa-SRI: Bagam copilul cu totul in cristelnita la botez sau nu, ca raceste?

    00
  7. La partea cu autostrazile, sunt de acord. La partea cu sanatatea, as face niste adaugiri si anume, as identifica, in ce spitale au aparut bacterii multirezistente si le-as darama, oamenii care au deja problemele as muta in alte spitale unde este respectat protocolul, si as face un parteneriat cu retelele private de sanatate. In acelasi timp as pune presiune mai multa pe medicii de familie, in sensul ca pentru orice chestie ce putea fi tratata in cabinetul sau dar ajunge cu trimitere intr-o camera de garda a oricarui spital, va pierde pacientul, cand ajungi sa ai sub un numar, e timpul sa inchizi pravalia si sa te reorientezi, e clar ca ai o problema. De asemenea, as incepe sa urmaresc foarte atent, stocurile de medicamente, pentru ca acestea mai dispar prin magie. Nu in ultimul rand, asigurarile medicale, as folosi o chestie bonus/malus, desigur cu un plafon maxim stabilit, dar care sa fie suportabil, desigur daca nu vrei asigurare medicala, nu esti obligat sa platesti.
    Legat de bugetari, in momentul de fata avem prea multi si oricum am da-o, serviciile publice nu au crescut in calitate. Orice plimbator de hartii, l-as trimite sa-si gaseasca alt job, stimulente pentru firme care angajeaza acesti oameni asta odata. Categoriile speciale de bugetari sa le spunem elita, as scadea salariile undeva la un nivel mai uman, 15k eur pentru niste baieti de sunt acolo, doar ca sunt pila cuiva, e prea mult hai sa punem un 2k si aia e. De asemenea pensionarii de lux, i-as elimina, primesti cat cotizezi si aia e.
    Partea cea mai trista, este in sistemul de invatamant, iar aici din pacate solutiile tale sunt cele mai bune.
    Din pacate, nu vom trai nici unul dintre noi sa vedem ceva in genul acestor masuri puse in aplicare.

    00
  8. ca tot zici de bugetari ca sa faca poze prin oras, civic alert mai functioneaza, stie cineva ?

    00
  9. Ca sa faci toate chestiile alea ai nevoie de o noua mentalitate iar asta se schimba numai prin educatie si in decursul unei generatii, poate chiar doua. Atat timp cat nu exista o mentalitate a lucrului bine facut nu se va misca nicaieri nimic in mod serios. In Romania munca cinstita e vazuta ca o ocupatie pentru prosti.

    00
    • Intotdeauna sintagma „munca cinstita” mi s-a parut un pleonasm; acum, citind comentariul tau, realizez ca unii totusi primesc bani pentru magariile pe care le fac. Pare astfel ciudat sa numesti furtul si mintirea tot „munca” dar, urmand firul logic, asta imi rezulta..

      00
  10. Pentru ca treaba lor nu e sa faca ceva pentru tara sa gaseasca soluti la probleme sa faca strategi. Treaba lor e cum sa faca bani pentru ei.

    Politicienii romani nu vor rezolva niciodata o problema de care ei personal nu se lovesc:

    autostrazi NU pentru ca ei zboara gratis cu Tarom
    spitale NU pentru ca ei se trateaza la Viena/Paris/Istambul
    scoli NU pentru ca ei isi dau copii la scoli private sau in strainatate ca din salar de bugetar iti permiti
    justitie DA pentru ca nu vrem sa ajungem la parnaie dupa cat am furat

    00
  11. La partea cu sanatatea nu m-as baza pe ce se raporteaza.
    Sunt multe operatiuni medicale (operatii, diagnostice, retete, etc.) care se fac doar pe hartie dar care in realitate nu au existat…
    Plus ca unii medici te fac bolnav doar ca sa-si vanda produsele…

    00
  12. Am avut emotii la un moment dat, am crezut ca iar ceri sa se angajeze mai multi oameni la stat. Si cre` ca sint mai multi de 1 mil.

    00
  13. Cred ca asta e cel mai bun articol citit pe acest blog.

    00
  14. Cata dreptate ai cu autostrazile! Toti cei care zic ca autostrazile ne vor ajuta la dezvoltarea turismului (nu ca nu ar fi adevarat) pierd din vedere „the bigger picture” cum zice americanul. Ai autostrazi inseamna ca putem sa transportam marfa. Daca putem sa transportam marfa pe la tine prin tara si ai mana de lucru ieftina comparativ cu cei din vest ia hai sa fac eu o fabricuta aici. O fabricuta aici inseamna locuri de munca si multi bani la bugetul de stat pe care fabricuta aia o sa o dea.
    You need money to make money. Nu ca banii ar fi problema in tara asta, consider ca ave, un buget destul de mare pentru a investi suficient in cele 3 domenii arzatoare: infrastructura, educatie si sanatate. Problema cea mare sunt hotii care ne conduc si toti incompetentii!
    Asa ca, in opinia mea, justitia este prioritatea numarul 1 al acestei tari: sa se mareasca pedepsele, daca din averea ta nu recuperam prejudiciul il recuperam si de la copii, nepoti, etc. suplimentat numarul procurorilor si a judecatorilor, etc. Dar stiu, vise…

    00
  15. Gresit total cap coada. Singurul, unicul, rasverificatul mod de a ramane la putere este sa tii oamenii in saracie si dobitoci iar paturica superioara care te sprijina sa stie de frica, are beneficii dar toate pot disparea puf! cand vrea partidul. Si gata. Tara este mare, oricand este ceva de vanzare si cand nu mai este nimic tot ramane de inchiriat manca sclavilor ramasi. De ce sa faci planuri democratie educatie justitie si sa vina maine USR sau alti visatori si sa-ti ia puterea si agoniseala?

    00
  16. „In loc să întrețină iluzia și să facă oamenii fericiți, ei îi sufocă și mai tare. ” – este in „Why nations fail” (interesanta carte) un capitol despre „De ce institutiile parazit nu vor un stat sanatos” – statul sanatos ar produce legi impotriva lor, deci parazitii nu ar mai prospera la fel. Tinand statul bolnav ei sug toate resursele apoi o tulesc cand se impute treaba. Raman in urma prostii care n-au reusit sa paraziteze destul (sau cu cap),

    00
  17. Stai un an acasa pe banii tai?

    Pai 80% dintre romani nu isi permit sa rateze un salariu, atat de mici sunt salariile. Un AN? E greu o luna!

    00
  18. e mult prea optimista nota in care vezi lucrurile. oamenii astia de acum nu sunt interesati sa faca lucrurile sa fie ok decat in masura in care le aduc voturi. asa ca visele umede cu infrastructura si sanatatea si educatia sunt pentru alte epoci.
    astia vor sa aiba sustinerea alora care sunt prea tampiti si saraci ca sa aiba nazuinte de civilizatie si normalitate, ale alora care sunt prea hoti ca sa fie deranjati de faptul ca nu merg lucrurile bine, ale alora care depind cu totul de banutii publici.

    00
  19. Boss, drumurile sunt făcute pentru business, pentru învârtit banii. Dacă pe Valea Prahovei învârtit banii înseamnă turism, atunci drumul X este pentru turism. După 28 de ani noi tot nu am priceput că economia de piață înseamnă produs, vândut și cumpărat, nu ținut banul la saltea. Daca trebuie să vinzi gogoși, că aia se cere, atunci vinzi gogoși, indiferent cât de strălucitoare e diploma ta de PhD.

    00
  20. „Romania ramane pe ultimul loc la unii indicatori-cheie care arata calitatea vietii popendulatiei.

    Astfel, Romania era anul trecut tara membra a UE cu cea mai mare mortalitate infantila, de 7,6 decese la 1.000 nascuti-vii, de peste doua ori mai mare fata de media UE, de 3,6 / 1.000 nascuti-vii.

    Urmatoarele tari dupa Romania in acest clasament sunt Bulgaria (6,6) si Malta (5,8).

    De asemenea, Romania este si tara cu cele mai mici cheltuieli pentru sanatate, cu 5,14% din PIB, si pentru educatie (2,99% din PIB), datele fiind valabile pentru 2014, ultimul an pentru care exista date disponibile, arata raportul mentionat.

    La cheltuielile pentru educatie, penultima pozitie – imediat peste Romania – este ocupata de Cehia, cu 3,84% din PIB, iar urmatoarea este Ungaria (3,98% din PIB), toate celelalte state membre alocand peste 4% din PIB. „(Hotnews)

    00
  21. @Zoso nu-ti faci partid?

    00
  22. primul lucru pe care l-as face ar fi sa informatizez institutiile statului (nu cu SIVECO sau desteptii aia de au implementat cardul de sanatete sau alte licitatii luate pe spaga) dupa care ,cand infrastructura merge ok, as da afara 30% din functionarii publici. Dar asta nu se va realiza niciodata sub PSD care angajeaza oameni fictiv la stat ca sa faca treaba pt partid/ si sau pe criterii strict politice sau nepotisme gen familia lui „D-aia”…

    00
  23. Hai sa vedem putin partea buna. Daca mergi in magazine prin mall-uri gasesti haine de cati bani ai, mancare la fel cumperi de cati bani ai si nu-i scumpa. Cu 300 ron iti cumperi daca vrei tot pantaloni, geaca, camasa si incaltaminte (nu-s calitate da nici second hand). Masinile sunt ieftine cu 1500, 2000 E iti cumperi masina buna care te tine. Daca doresti avioane platesti nene ca asa-i corect. Pe vremea lu ceausescu nu le gaseai si daca le gaseai plateai mult pe ele. Ca sa traiesti bine nu trebuie sa faci efort mare. Leprele trebuie inlaturate si atat.

    00
  24. Am ras la faza cu fetele vaduve, cum doar pe blog-ul lui Eftimie o fac, de obicei. E o calitate si asta, sa spui lucrurilor pe nume, cu umor.

    00
  25. La final o să moară, proștilor!!!

    Monaco, Elveția, Spania, Portugalia, Grecia, Brazilia, Chile, Australia…

    00
  26. „Să stea să caute în acte până nu mai pot” – păi o să caute degeaba, că actele de fapt NU PREA EXISTĂ, toate arhivele din România sunt pline de hârtii fără rost, care nu au valoare legală și nu dovedesc nimica.

    00
  27. guvernele nu maresc salarii pentru oricine.

    00
  28. Investitiii, trebuie atrasi investitori, fabrici, uzine, combinate!! Si platite cu salarii decente, decent inseamna peste 1500e pentru un profesionist. Cum naiba pot castiga in Europa de Vest peste 4000e in ceea ce fac, iar in Romania mi se ofera 3000-4000 lei pentru mai multa munca, cum???

    00
  29. Autotrazi si informatizare in toate domeniile incepand cu verificarea istoricului unei masini, proprietati, in doemniul medial, invatamant, politie. Legile sa fie foarte clare si cu norme de aplicare, predictabilitate, sa nu fie schimbate de pe o zi pe alta.

    00
  30. „Nu se poate ca 90% dintre pensionari să fie bolnavi de ceva.”
    Daca o viata intreaga au mincat doar E-uri si n-au facut miscare deloc se poate.

    00
  31. Acum 4 ani nu predai ce aveai de invatat pentru examen. Poate 10% pentru gimnaziu si 20% pentru liceu. Restul era probabil sa mentii creierul in miscare si sa umpli foaia la examen.
    Cei care au dat de curand examenul stiu mai bine desi nu cred sa se fi schimbat programa de examen

    00
  32. Ce spune Vali aici ar trebui aplicat. Insa cata vreme va exista P$D nu se va intampla in veci. Fiindca in partidul ala sunt numai hoti unu si unu.

    00
  33. As incerca sa fac un test de imaginatie. Dar nu prea imi iese : Cum vom fi in 10 ani? Sau mai bine zis, unde?
    Imi doresc un copil, dar mi-e groaza de cum se va chinui aici. Mi-e groaza ca mi-l indobitoceste scoala si mi-l sclaveste statul.

    00
  34. Nu mai stau prin ro de fo cativa ani buni. Dar nu se poate sa nu observi ca in invatamant se schimba tot o data la 2-3 ani. Tot: examene, programa, manuale … Deci suntem pe calea cea buna. ;-)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.