Ce telefoane cumpără românii în rate (2018)

Aveam eu niște bănuieli mai vechi pe tema asta, pe care mi le-am rezolvat cu ajutorul prietenilor de la eMAG, care mi-au furnizat o listă cu cele mai vândute telefoane mobile în rate în anul 2018

  1. Samsung Galaxy S8, 64GB, 2.500 lei
  2. Huawei P20 Lite, Dual SIM, 64GB, 1.350 lei
  3. Apple iPhone X, 64GB, 4.800 lei
  4. Samsung Galaxy S9, Dual SIM, 64GB, 3.000 lei
  5. Samsung Galaxy S9 Plus, Dual SIM, 64GB, 3.500 lei
  6. Apple iPhone 8 Plus, 64GB, 5.500 lei
  7. Samsung Galaxy A6+, Dual SIM, 32GB, 1.300 lei
  8. Samsung Galaxy Note 8, Dual SIM, 64GB, 2.500 lei
  9. Huawei Mate 10 lite, Dual SIM, 64GB, 1.000 lei
  10. Apple iPhone 8, 64GB, 3.200 lei

După cum se vede, sunt două categorii:

  • smartphone ieftine, pentru oameni care vor ceva bun și funcțional (Huawei P20 Lite, Samsung Galaxy A6+, Huawei Mate 10 lite), dar nu vor să se arunce la telefoane de top, și vor să termine repede ratele.
  • smartphone scumpe, cu accent pe zona de top (trei telefoane peste 3.500 lei).

Ce ar fi interesant de aflat e ce salarii au oamenii care își cumpără telefoanele scumpe. Au salarii mari, dar nu pot pune bani deoparte, dar rata e ușor de plătit, într-un an? Au salarii medii și s-au întins cu ratele pe doi ani, ca să plătească mai puțin? Câți ani țin telefonul în situația asta, dat fiind că un telefon e făcut să reziste cam doi ani, dar ei nu îl folosesc la capacitatea maximă?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

106 comentarii

  1. Mai important este cati au credit pe cartela.

    PS: Trist.

    00
    • Și cartela a ajuns semn de sărăcie sau cum? Sau nu faci parte din „elită”?

      00
    • Cand ai telefon de 5000 lei si n-ai credit pe cartela cam miroase a saracie.

      00
    • ce ai ba cu cartela? Am 50 GB pe net pe luna la Orange si platesc 5 euro/luna cartela vietii. Singura chestie nasoala e cu roamningul lui peste, dar cum din tara ies cam de 2 ori pe an, platesc in lunile alea 10 euro si pot folosi netul si telefonul in roaming like a boss.

      00
    • Cand eram la Orange, statea pe cartela pentru ca ofertele erau mai bune decat pe abonament si ti-o puteai customiza dupa bunul plac. Imi incarcam lunar de pe site-ul lor, activam optiunea si aia era.

      00
    • Pentru că dacă plătești înainte serviciul asta înseamnă că ești sărac, după logica lui.

      00
    • De ce să ai cartelă echivalează cu lipsa creditului? Nu înțeleg logica… Am cartelă de 5 ani, cred, după ce m-au enervat grav de câteva ori cu abonamentul. Am păstrat numărul,am trecut pe cartelă. Încarc cu 20-30 de euro din când în când, nu lunar. Mereu am avut oferte mai bune la internet decât dacă eram pe abonament.

      00
    • In urma cu 8 ani m-am certat cu orange sa-mi inchid abonamentul, cu scandal si sesizare la opc. De atunci cartela scrie pe mine, la 15 euro pe luna (da, varianta cu roaming) am 150 gb date la vodafone. So da, saracie mare…

      00
    • Se referă la toate avorturile eșuate care își iau telefon de 5.000 de lei în rate, dar ei locuiesc tot în vreo cameră de cămin de nefamiliști de 2 pe 2 și trăiesc de la un salarIU la altul. Trebuie să fii o specie aparte de cretin ca să faci așa ceva, când tu ți-l încarci pe la lucru că acasă ți-au tăiat curentul pentru neplată.

      00
    • @Cristi si eu m-am certat cu ei in trecut pentru ca vroiau sa imi ia numarul daca nu trec de pe carteala pe abonament. De atunci pe abonamentul meu Orange scrie fabuloasa suma de 2$ :) cu 100 min. incluse si 100 de sms-uri. Net n-am si cateodata mai fac trafic de creste suma de plata da in principiu lunar platesc cam 9 RON :).

      00
    • Masterchefule, astia-s tineri care n-au prins vremea cand era 1 dolar/ minutu si de asta s-au inflamat imediat cand au citit cartela fara sa mai proceseze si „creditul”.
      Din cate stiu, doar la tara se mai poarta cartela, ca betivanii n-au bani sa-si plateasca un amarat de abonament.

      00
    • mai trist e sa fii analfabet functional si sa intelegi ca „cati au credit pe cartela” inseamna „cati au cartela”.
      Plm

      00
    • Sunt curios cam câți din oamenii cu abonamente chiar au nevoie de abonamentele alea sau înțeleg măcar pentru ce plătesc. Pe bune, am analizat chestia asta, de multe ori la un abonament ieși cu mai puține chestii de care beneficiezi dar cu mai mulți bani dați decât la o cartelă.

      00
    • Beb, betivanii au avut abonamente la un mom dat pe care nu le-au mai platit si acum nu le mai da nici curu altu asa ca stau pe cartela.
      Sincer la 1-2E cat e un abonament la RDS de ce sa dea lumea asa mult pe o cartela…some may say.

      PS. Stransesem la un mom la o cartela prepay Orange 500GB internet. Da, jumatate de terabyte.

      00
    • @Ryan Pivovar:
      Am doi frați în străinătate care, cînd vin în Ro, își iau cîte-o cartelă dintr-asta. La genul ăsta de clienți te-ai gîndit?

      00
    • @Andrei:
      Ca să înțelegi: fiecare om, în funcție de venituri, are o limită de la care n-are cum să-și îndeplinească anume un obiectiv fără să facă un împrumut din bancă.
      Odată înțeles asta, putem împărți oamenii după ”obiectivele” lor (ca să simplificăm, nu mă voi referi la firme, ci doar la ”persoane fizice”):
      1. Ești un ”cetățean de lux”. Venit > 5k euro, gen patron cu afacere de succes sau mare mahăr în multinațională sau gen grangure numit politic într-o funcție extrem de bine plătită din buget (de ex, Grindeanu, dar situații de acest gen sun mai multe). Și, bineînțeles, toți cei cu pensii speciale. Toți aceștia, nu fac rate pt un telefon, iar dacă o fac, o fac de sanchi sau cu un interes mai ascuns (de imagine, dacă e cazul). Paradoxul e că ăștia nu prea fac rate pt o locuință.
      2. Ești un ”cetățean middle-class”. Venit > 2k euro, gen inginer IT sau altele. Faci rate pt locuință dar niciodată pt telefon.
      3. Ești ”cetățean obișnuit”. Venit < 1k euro. Faci împrumut pt telefon deși ai deja un împrumut pt locuință pe 30 de ani. Iar dacă se-mpute treaba, țipi că ai fost păcălit de politicieni și îi votezi pe ăia care îți spun 'nu-i problemă, las' că va fi bine dacă ne votezi pe noi!”.

      00
    • Vad ca s-a ajuns la abonament vs. cartela

      „Sunt curios cam câți din oamenii cu abonamente chiar au nevoie de abonamentele alea sau înțeleg măcar pentru ce plătesc.”

      Eu am abonament pentru ca:

      – vreau sa pot face plati suplimentare cand vreau eu, fara sa imi bat capul cu creditul (taxa trecere pod spre mare sau donatii sau taxe de afisare anunturi pe site-uri online)

      -vreau sa am roamingul activat si gata de utilizare, de oricate ori ies din tara. Am incercat cu un abonament tip cartela (e un hibrid de la Vodafone – „Ce vrei tu” se numeste). Mi-am blestemat zilele.

      – sunt lenes si am o mie de treburi pe cap, chiar am. Reincarcarea cartelei e inca una in plus. La abonament fac plata prin internet banking, prin direct debit, cu plafonare de suma platita (abonament+50%). Deci nu mai am si grija asta.

      00
  2. Ce logica sa ai sa iti cumperi un telefon in rate? Ce ar fi sa iti cumperi un telefon pe care ti-l permiti si sa nu faci rate.

    00
    • Ce logică ai să-ți cumperi o casă în rate? mai ales că piața imobiliară și financiară e instabilă în românia.

      00
    • Depinde de strategia financiara. Am salar bun dar folosesc cardul de credit sa iau chestii in rate fara dobanda si iau cu banii jos chestii unde nu pot face asta. Nu platesc dobanzi, nu iau chestii daca as trece de limita cardului (eg: daca am o suma blocata pentru tranzactii de rate fara dobanda, as putea pune bani pe card sa fac o cumparatura in limita creditului ramas + ce am pus eu dar as plati dobanda pe limita creditului ramas, de ex).

      Ca si obisnuita de a pune salariul intr-un depozit la termen de o luna, sa folosesc exclusiv cardul de credit si apoi sa pun banii inapoi la final dupa ce dizolv depozitul (in perioada de gratie, mai ales ca la noi e mare) si sa pastrez acel minuscul plus (wtf, bani gratis).

      00
    • @Andrei – pentru ca in casa STAI. Si pentru majoritatea oamenilor e cam cea mai scumpa chestie de o cumperi in viata asta. Casa aia costa sensibil mai mult decat un cacat de telefon cu care numa’ te dai pe FB.

      Mi se pare normal sa faci rata la casa, daca nu ai de la ai batrani sau nu doresti sa astepti pana o mostenesti, decat sa faci rata la un telefon. Daca telefonul iti aduce bani, ca prin el muncesti, inteleg. Altfel compari mere si masini.

    • @Radu ce e ala salar? intreb ca poate am si eu si nu stiu :D

      00
    • Dojo, comparatia e perfect valida pt ca se pastreaza raportul intre cost si beneficii. Ratele pt un telefon sunt mult mai mici si se intind pe o perioada mult mai mica decat ratele pt o casa/apartament. Dupa cum si beneficiile avute sunt mult mai mici comparand telefon vs casa.
      In general ratele sunt facute pt ca unii sa isi cumpere acum lucruri pe care nu si le permit. Daca nu ai bani sa cumperi ceva, inseamna ca nu iti permiti asa ceva. Simplu.

      00
    • aham, deci în casă stai? ca să vezi că nu știam! Acum aplică și aceeași logică cu telefonul.

      00
    • Scuzati-ne va rugam ca suntem saraci si nu ne permitem casa cu banii jos.

      00
    • Cum poti sa zici ca e acelasi lucru sa cumperi o casa in rate cu un telefon in rate… educatie financiara zero. Casa e o investitie, telefonul e un consumabil. Ideea initiala era sa iti cumperi telefon de cat iti permiti, pentru ca oricum nu e o investitie.

      00
    • Lasă, sunt și imbecili care se duc în vacanță sau merg la o nuntă cu rate. Așa se simt și ei bogați, iar după aia scheaună că nu se descurcă, nu le mai ajung banii. Sau își iau credite în franci elvețieni și după aia protestează să-i salveze guvernul.

      00
    • super, blochezi mulți bani într-o casă și depinzi de mai mulți factori ca să nu-i scadă prețul, plus că trebuie să mai investești în ea pe termen lung. Și ne zici de educație financiară! Jesus. Greașeala cu telefonul o poți repara în câteva luni, dacă chiar e o greșeală și l-ai luat de bou fără să te folosești de el.

      00
    • Știi care e diferența, honey bunny? Casa aia va valora ceva și peste 50 de ani. Cu excepția Apple, unde toți retardații dau bani pentru că mărul mușcat udă fata la fofo, telefonul tău de X mii de lei cât va mai valora în câteva luni? Eventual, ca piesă de muzeu peste vreo sută de ani.

      00
    • până să ajungă fata să fie udă de la casă, tre să fie udă de la măr mușcat.

    • @Andrei – la o casa ai mai multa responsabilitate dar castigi confort. La chirie da, nu ai acelasi stress, iti pui lucrurile in caruta si te muti. La o casa, o poti decora/construi cum vrei tu, faci ce vrei pe tarlaua ta, poti fi sigur ca la finalul contractului de inchiriere nu vine proprietarul sa iti zica „Gata, hai ca vina nepoata-mea la facultate si sta aici, mars!”. Si ca ramai fara job si pe drumuri e valabil si la chirie si la credit imobiliar. La ambele te muti la parinti sau undeva mai mic, doar ca la credit poti inchiria locuinta si plati rata de acolo pana iesi din impas. La fel si cu liberatea. Nu te opreste nimeni sa inchiriezi locuinta daca chiar ti s-a urat si te muti in chirie in alta parte.

      00
    • Păi și atunci nu mai bine o plătești direct să se ude în loc să te mai chinui să-i fluturi telefonul prin față și să-i explici „baby, ăsta e cât 5 salarii de-ale mele, așa-i că-s curajos”?

      Dacă sunt care acceptă bonuri de masă, poate sunt și care acceptă plata în rate.

      00
    • unii vor să spere că sunt vânători.

    • Unii sunt culegători, iar alții recuperatori.

      00
    • @Andrei:
      Deși e al doilea mesaj adresat ție, chiar n-am ceva special, personal, cu tine.
      Tema ”e mai bine să stau toată viața în chirie (plan A) versus să fiu (sau să devin la un moment dat proprietar (plan B)” e larg dezbătută pe forumuri din toată lumea. Eu, unul, admit că sunt avantaje și dezavantaje.
      Și, probabil neașteptat, înclin să cred că planul A e cel care va avea cîștig de cauză. Pt că oamenii tind să fie din ce în ce mai mobili. Deci planurile alea cum că ”hai să fac o casă mare și ‘ca lumea’ căci în ea vor sta copiii (și, eventual, și nepoții) mei” sunt, în mare parte, fantasmagorice.
      Pe de altă parte însă, oamenii trebuie să ai un proiect. Din filme, americanii vor să aibă un yaht. Din viața reală, șeful meu, american și el, visează să cumpere un avion super-sonic din soldurile armatei US. Filozofic prind lucrurile, chiar nu conteză care e visul CÎTĂ VREME AI UNUL.

      00
  3. Daca ratele sunt fara dobanda, nu e neaparat un lucru rau sa iei in rate.

    00
    • Nu cred ca-s fara dobanda!

      00
    • Este un lucru rau cand tu ai salar de 1500 de lei net si iti cumperi un telefon de 3500 de lei si il folosesti pe post de bibelou, daca produci bani cu acel telefon nu am nimic impotriva, dar sa iti cumperi un telefon scump de dragul de a avea un telefon scump sa iti fie tarana usoara…

      00
    • @Marian – de ce nu crezi?

      00
    • @verdenpom: Cum produci bani cu telefonul ?

      00
    • @Crimsonware il spargi live pe youtube. Faci aplicatii. Testezi chestii. Plm

      00
    • @vlad eu n-am auzit de credit fara dobanda pe perioada lunga de timp. trebuie sa fie ceva dobanda altfel nu se merita pentru banca sa ti-l dea. tu ai da bani imprumut fara sa primesti inapoi mai mult, sincer?

      00
    • @verdenpom: a fost intrebat si altul mai sus. Ce e ala salar?

      00
    • @Marian:
      Cred că se referă la cardul de credit (unde, de obicei, ți se oferă un credit de 3x salariul).
      Personal, consider acest tip de card drept ”mărul diavolului”, deoarece, deși condițiile lui par super-ok (yahaaa… cine nu vrea un împrumut pe o lună cu dobîndă zero? Și ce dacă violarea termenului atrage dobînzi de sclav?? Nu, eu o să achit la timp!!), schema merge (logic, doh!) fix din cauza celor care NU REUȘESC să achite la timp…
      Părerea mea: e mult mai bine să aveți prieteni care vă pot împrumuta 3x salariul (și voi, de asemenea, dacă chiar vă sunt prieteni buni, să-i împrumutați în cazuri similare).
      Eu asta le zic mereu celor de la bancă care mă sună să-mi propună card de credit: ”3x, fără dobîndă pt o lună? Nu, mulțumesc, asta pot împrumuta de la prieteni (chiar pt mai multe luni)… Iar dacă aș avea nevoie de mai mult de 3x, mai avantajos ar fi să aplic pt un împrumut de nevoi personale, nu-i așa?”

      00
    • @H.:
      Și regula de aur e:
      ”A lannister always pays his debts”!
      Altminteri, la un moment dat, un soi de bitch karma va avea grijă să te aducă într-o situație cu ADEVĂRAT disperată și nimeni n-o să te mai împrumute.

      00
    • salar=salariu popular (in functie de zona)=venit=remuneratie=ce vrei tu

      00
  4. Cand aud de telefoane in rate imi vine sa rad, dar apoi imi dau seama ca si eu fac asta de 8 ani incoace. Odata la 2 ani reinnoiesc abonamentul si primesc un tel de top. Cum am ab de 30€ cu beneficiile unuia de 5-10…

    00
    • Ai abonament de 30E cu beneficiile unei extraoptiuni de 5-10E la cartela vrei sa zici :P

      00
    • Am avut abonament o gramada de ani si o singura data am „castigat” din asta: cand m-am portat intr-o alta retea, am dus un telefon vechi la buyback si mi-au mai aplicat ei inca vreo 3 bonusuri pe langa. Astfel am ajuns sa cumpar un telefon de 4000 lei cu 1400, dar cu un abonament de 42 euro.

      Am ajuns astfel sa platesc undeva la ~6000 lei in 2 ani pentru abonament + telefon + asigurarea pentru telefon.

      Daca luam telefonul separat si incarcam cu 6 euro cartela ma costa ~5000 lei. Mai adauga:
      1) la 2-3 luni mai incarcam cu inca 10 euro pe langa aia 6 pentru ca ieseam din tara si aveam nevoie de roaming
      2) asigurarea de 8 euro lunar

      Dupa ce am trecut de perioada contractuala, am renuntat la abonament. La un an diferenta am zis sa schimb telefonul si sa vad ce oferte gasesc. M-a luat durerea de cap cand am facut calcule si mi-a reiesit un cost dublu fata de telefon luat din magazin + cartela incarcata lunar.

      00
  5. De obicei am banii cash pentru orice achiziție de electronice (telefon, GoPro, dronă, etc) dar le iau în rate egale (3-6) în ideea să am niște bani deoparte în caz de ceva.
    O fi bine, o fi rău…
    Până acum m-am înțeles ok cu sistemul de rate egale și am avut mereu o rezervă de cash în caz de ceva.

    00
    • în caz de ceva – legat de cele cumpărate.
      Exemplu: am dat drona de copac la 2 săptămâni după achiziție și m-a costat vreo 400 de lei să o repar.

      00
  6. “dar ei nu îl folosesc la capacitatea maximă?”

    Am auzit despre “Candy Crush” ca e destul de solicitant.. cel puțin de la nivelul 500+.

    00
  7. Am putea ceva similar pentru masini? Model | Nr. Rate | Situatie Locativa

    00
  8. Principiu simplu, daca ai telefon mai scump decat faci intr-o luna, esti fraier (sa zicem ca se scuza daca faci bani cu el).

    Ai masina mai scumpa sau 50% valoarea casei in care stai, iar esti fraier.

    Ai rata mai mult de 25% din venitul tau lunar, risti sa fii sarac sau la limita.

    Ratele au sens daca sunt fara dobanda, de ce sa blochez o gramada mare de bani in ceva, cand pot plati 100-200 lei/luna si sa nu-i simt?

    00
    • Rata include si dobinda (dar nu e defalcata, s-o vezi) si dreptul de smeker. Si astfel platesti aproape dublu…

      00
    • Cred ca logica asta cu 50% nu merge chiar mereu. Exemplu personal. Casa modesta in zona de case cu metrou, ar trebui sa ma inscriu la un Mercedes AMeGhe GeTeCe ?

      00
    • @Jan ma refer daca o cumperi tu, nu ca o mostenesti sau ai luat la pret mic cand piata era moarta etc. Hai ca ai inteles ideea.

      Iar la ala cu dobanda, telefoanele si elctrocasnicele rareori au dobanda. Eu am luat un TV acum vreo 4 ani de 2000 lei si am platit rata lunara timp de 1-2 ani (nu mai stiu) si era fix pretul TV-ului, fara dobanda.

      00
    • „Principiu simplu, daca ai telefon mai scump decat faci intr-o luna, esti fraier (sa zicem ca se scuza daca faci bani cu el).”
      Si cum anume faci bani cu el?
      Nu poti face aceeași bani și cu un telefon mult mai slab ca și performanțe sau chiar Nokia 1100 de exemplu? Minezi bitcoini pe el sau cum faci bani?

      00
    • @Crimsonware de exemplu poti sa ai un blog de calatorie si atunci te ajuta foarte mult sa ai un telefon care face poze performante si pe care iti este usor sa citesti informatii, postezi articole, etc.

      00
    • Da, pe unii i-a prins criza cu bani stransi in banca. #norocchior

      Sa luam alt exemplu. Apartamentul de 3 camere, decomandat, bloc solid, finisaje medii, la metrou e 110-130.000 iepuroi. Rezulta autoturism de 60.000 ? Ambele in rate, corect ? Doar o singura viata ai !

      00
    • @Jan:
      Și noi ce să zicem? Că, dacă cumpărai Casa Poporului, erai cu adevărat futut căci s-ar fi cuvenit să-ți cumperi cîte 5 Rolls-Royce-uri, 5 Jaguar-uri, 5 Maybach-uri șamd??

      00
    • „Ai masina mai scumpa sau 50% valoarea casei in care stai, iar esti fraier.”

      Mult prea mult. Nu merita masina atatia bani. In marea majoritate a cazurilor e doar o tabla in care bagi bani in continuu si care in 10 ani nu mai valoreaza aproape nimic. Masina e un consumabil, la fel ca telefoanele de mai sus. Orice casa bine facuta si plasata cat de cat corect ca pozitie are durata de viata de 80-100 de ani, se poate revinde, se poate lasa mostenire.

      00
  9. Vad ca au mai punctat si altii da iti poti spune prietenii de la emag daca e vorba de credite prin partenerii lor sau credite pe card de cumparaturi?

    Asa iti poti face o estimare simpla a veniturilor: medii/peste medie pe card de cumparaturi, sub medie – credit cu 20-30% dobanda pentru telefon (lol).

    Pentru ca atunci cand ai un venit decent te cam doare la basca de cetelem, provident si alte combinatii. In schimb optiunea de a esalona niste plati fara dobanda suna interesant.

    00
  10. telefoanele din ziua de azi tin mai mult de 2 ani… nu prea mai e inovatie , in afara de display mai mare / notch si alte nimicuri… daca nu faceam praf galaxy s7 as fi stat bine mersi cu el si acum … tot rahaturile alea le faci .. aceleasi aplicatii..doar ca de deschid cu 0.3 sec mai greu , iar cand pornesc se misca la fel

    00
  11. am 1500£ pe luna

    am tel nokia 8, 300£ luat in rate, aprox 25£/ luna pt 12 luni

    00
  12. Am cumparat foarte mult pe card de credit fara dobanda, nu pentru ca sunt necugetat, ci pentru a folosi banii bancii, in felul asta mai fentezi si inflatia.

    00
  13. Multi chiar daca au salarii decente cumpara cu credit fara dobanda. Ai o rezerva tampon mai mare la dispozitie de bani pt cazuri nasoale gen doctori, inmormantari, pierdut slujba, accident si masina praf, etc. Nu e vreo afacere sau ca nu iti permiti, iti tii acolo 3-5 salarii tampon si nu dai 3000 odata din rezerva ci dai 300/luna.

    00
    • Moama ce pesimist esti, dar sa ai bani im cont ca poate maine vrea p..a ta sa mearga in Thailnda la f…t adica vizitat, de ce nu se poate?

      00
    • Exact, e bine sa fii prevazator cand doresti sa-ti golesti coaiele. Si excursiile se pot lua in rate. :D

      00
  14. n-am luat niciodata nimic in rate. am i missing out?

    00
  15. Pentru mine calculul, când vine vorba de mofturi, este: îmi cumpăr ceva scump sau f scump doar în clipa în care îmi mai permit măcar încă unul exact la fel. That’s my pshycological and financial safe zone. Pt ca altfel, e absurd sa dau banii pe ceva ce nu îmi permit defapt și e dureros când acel ceva se strică…ăla e momentul când constați greșeala și te bântuie regretul.

    00
  16. N-am avut niciodata model de top, sunt foarte multumit de un P20 Lite 64 Gb, luat luna trecuta. Daca l-as primi de la birou, ca majoritatea, probabil l-as folosi, altfel nu am simtit niciodata nevoia. Din ce-am vazut la specificatii, P20 Lite e sensibil mai prost ca P20 la procesor si baterie si mult mai prost la camera. Nu fac poze, nu ma intereseaza pozele. Acum vad ca diferenta intre ele e de 1000 si ceva de lei. Cand l-am luat eu era de 1500 de lei.

    L-am luat cu un card de cumparaturi 3×500 lei. Cumparaturile mai mari de 1000 de lei facute in tara le cumpar cu un astfel de card si impart ratele, in functie de suma, pe 1-3 rate. Cumpar cu el si haine sau chestii mai ieftine fara sa folosesc sistemul de rate pentru ca are un sistem de bonus in care la 1-2 ani se aduna cateva sute de lei.

    Nu am alte rate, 15% din venitul lunar se duce automat intr-un cont de economii. De exemplu, in luna in care mi-am luat telefonul mi s-a stricat si ambreiajul si recuperam si o vacanta. Daca nu l-as fi luat in rate ar fi trebuit sa intru in economii. Prima oara cand am folosit sistemul asta a fost cand mi-am luat anvelope si cum zicea colegu mai sus mi se pare mai normal sa platesc cate 1000 x3 fara dobanda decat sa dau 3000 si sa sper ca luna respectiva nu mai apare nici o cheltuiala neprevazuta sau sa intru in economii.

    00
  17. Iti spun eu – mereu imi iau chestiile astea in rate fara dobanda (pe card de cumparaturi). Asa mi-am luat actualul telefon, asa mi-am luat monitor, asa cumpar orice electrocasnic peste 2-300 de lei.

    Am bani suficienti sa-mi cumpar un telefon mediu (de exemplu) „cu banii jos”; am banii suficienti sa pun deoparte in fiecare luna, dar nu si disciplina necesara pentru a o face. In plus de asta vanez reducerile – daca vad 5-10% reducere prefer sa cumpar atunci si sa platesc ratele (fara dobanda!).

    …iar ratele le platesc cu sfintenie.

    00
  18. Cumpar chestiile mai scumpe cu un card de credit ING, am un numar variabil de rate fara dobanda, dar de cele mai multe ori acopar suma cheltuita mai repede.
    Actualul telefon – Oneplus 5T – 2300 lei pret intreg, 700 lei voucher, 1600 platit cu cardul de credit si esalonat in 6 rate, am returnat banii in 3 luni.
    Alte cumparaturi recente in rate cu cardul de credit – 1100 lei masina de spalat vase, 1100 aragaz.
    Venituri lunare in familie in medie 6000-7000 lei, din care 1500-2000 se duc intr-un cont de economii.

    00
  19. Apple iPhone 8 Plus, 64GB, 5.500 lei ?
    De la Nutu Camataru poate…
    eu l-amn luat de la Altex in Martie la 4.400 RON.

    00
  20. Ca orice produs scump (un smartphone costa cat un frigider/o masina spalat/un tv sau cat toate la un loc) modul de achizitie depinde de educatia financiara a clientului. Eu cred ca poti folosi inteligent ratele astea fara dobanda (emag are pe langa cardul propriu si multe banci care ofera fara dobanda 12 rate) dar doar daca ai o rigoare financiara, sa nu te intinzi mai mult decat e cazul, sa ai rezerve, sa iti prioritizezi achizitiile (exclud masini si case, acolo sunt alte sume si durate si din pacate nu dau fara dobanda 😀).

    Eu am folosit ratele fata dobanda la renovare/mobila/electrocasnice dar aveam banii aia deja si am preferat sa ii tin de rezerva. Pt tel nici atat, in special ca tel are in mintea mea o mai mica prioritate decat restul (gen, o masina de spalat vase sau o saltea buna).
    In plus (mai zicea cineva) si un abonament vdf/orange cu telefon scump inclus tot in rate inseamna de fapt.

    Concluzia: clientii emag o duc foarte bine daca si-au rezolvat toate prioritatile si au ajuns la telefoane in rate (fie ele si fara dobanda).

    00
    • educatia financiara si cardul emag…daca nu esti un client frecvent la emag nu prea are logica cardul lor din cauza comisioanelor, plus trebuie sa cumperi si chestii scumpe

      00
  21. Eu merg pe principiul să iau ceva mai bun ca să mă țină cât mai mult.
    Nu știu restul, dar eu în august 2013 am luat un HTC One M7, pe care îl folosesc și astăzi, singura problemă fiind bateria, care ține doar 10 ore cu datele pornite.
    Caut un înlocuitor și prefer un vârf de gamă să mă țină cel puțin ca M7-le de care sunt foarte mulțumit.

    00
    • Tu esti degeaba pe lumea asta. Nu consumi, e irelevant. Cum telefon din 2013? Altii au schimbat minim 3-5 telefoane pana acum!

      00
    • „Eu merg pe principiul să iau ceva mai bun ca să mă țină cât mai mult.”

      Eu am niste dubii ca o sa mai gasesti asa ceva. Cred ca pana si gama premium crapa in 2-3 ani. Inginerii lor fac adevarate minuni in proiectare, pornind de la tema: „proiectati chestia asta sa tina 2 ani, dar sa nu tina 3”

      Si asta nu e valabila doar la telefoane.

      00
    • Am.avut HTC HD2 din 2009 pana în 2016. Acum am Sony Xperia Z5 și îl mai țin cel puțin pana în 2020

      00
  22. Serios?Cine face bani cu telefonul?Am salariu mai mic decat pretul telefonului dar l-am luat in rate fara dobanda, mai mult pentru baterie si pentru camera si astea imi fac job-ul mai usor.
    Am prieten cu venit lunar de 2000E si are telefon SH de 400lei, mananca de la reduceri si nu-si cumpara masina pt ca e scumpa, iar toate deplasarile le face cu trenul.
    Asta in conditiile in care detine de la parinti 4 case si o afacere personala.

    Maine afli ca ai cancer si s-a dus pe apa toata agoniseala.

    00
    • Cam fantasmagorice descrierea prietenului care face bani cu lopata, dar mananca din gunoaie si isi face deplasarile cu trenul.

      Una peste alta, e vorba de un echilibru. Nici asa, dar nici asa.

      Parerea mea de doi bani e ca daca faci imprumuturi pentru mancare, haine, excursii sau telefon mobil situatia e cam albastra, chiar daca nu o stii. Nu merita imprumuturi decat daca cumperi ceva ce depaseste vreo 6 venituri lunare/familie (casa, masina, alte investitii, afaceri personale), restul tine de disciplina financiara.

      00
    • Sa-ti povestesc de vecinu pensionar de armata cu apartament si vila la munte?
      Pai are un Renault si distributia a schimbat-o la termen dar de la o alta masina, adica curea SH si filtru de aer la fel.
      Prefera sa-si cumpere roti de iarna cate una cu autobuzu si stiu sigur ca daca face o afacere de cateva sute de lei, asteapta si 50bani rest.
      Asa ca Cheapskates de pe TCL nu e regizat.

      00
  23. Fmm, Galaxy S8 2500 lei, Galaxy S9 3000 lei. Acum 3 saptamani erau 350€ (1625lei), respectiv 500€ (2325 lei) la MediaMarkt in Germania…

    00
    • La MediaMarkt S9 are fix acelasi pret ca la eMag (3500 lei/750 euro pt acelasi model). Daca ai prins vreo promotie acum 3 saptamani, trebuia sa cumperi, ca nu o sa mai apara prea curand.

      00
    • i-ai stricat omului toată argumentația…

    • A stricat pe dracu. Emag sau oricare alt vanzator din Romania nu au astfel de campanii. Ever. Nici in Germania nu ai preturi mici tot timpul, dar daca urmaresti si ai rabdare chiar poti cumpara ieftin, ceea ce e exclus in Romania. Ca idee:

      S8 a fost in ultima luna 350, 369, 385, 399, 415, 419, 449, acum e 425.

      S9 a fost 499 chiar in perioada de campanie, altfel 575, 599, 649 iar acum probabil s-au terminat bucatile si au revenit la pretul standard, de 749. Va scadea inapoi.

      00
    • Am intrat acum pe Mediamarkt, pretul real e 650, scrie frumos acolo 100€ Direktabzug.

      00
  24. depinde ce fel de persoana esti, in ziua de azi un telefon nu mai e doar un telefon, inlocuieste si calculatorul/laptopul. poti sa ai telefon scump si fara cartela/ ori cartela fara credit si te folosesti de aplicatii gen whatsapp pt text ori apeluri.

    cat despre cumparatul in rate daca e cu dobanda e o prostie mai ales pt ceva ce nu e chiar scump

    00
  25. eu am câteva reguli la cumpărarea produselor scumpe (sunt ale mele, nu-s obligatioriu logice, dar derivă din experiență): prețul mașinii cumpărate să nu depășească venitul meu anual (doar al meu, nu toate veniturile din casă), cel mai scump, pe departe, după mașină(i), lucru din casă e laptopul (pentru că el îmi aduce banii în casă). restul sunt irelevante. dacă un telefon de 4000 de lei, sau 5-6000, mă ajută în a face mai mulți bani, îl iau, dacă nu, nu-l iau; unul cât un sfert de salariu lunar e suficient. dacă pot să folosesc la maximum de un sistem audio de 10000 de lei, și dacă mă pasionează cu adevărat să ascult muzică precum în filarmonica din hamburg, îl iau, dar dacă nu, unul cât jumate de salariu lunar e arhisuficient. și tot așa. mi-au luat niște ani să văd că am casa plină de lucruri pe care am dat mulți bani și pe care nu le folosesc la potențialul maxim, pentru că, realmente, n-am nevoie de tot ce-mi oferă, dar, de atunci, economii și vacanțe. viața nu stă în nu știu care prostii ale unui telefon mult prea scump

    00
  26. Daca statistica aceasta contine si ratele fara dobanda, atunci fac parte si eu din ea. Huawei P20 Lite, 6 rate fara dobanda. Imi permiteam sa cumpar cu banul jos si cel mai scump telefon din lista, dar intotdeauna sunt alte prioritati. De ce sa nu folosesc banii bancii? De ce sa imi cumpar un telefon atat de scump cand unul la 1/4 din pret face acelasi lucru, cel putin pe latura care ma intereseaza pe mine.
    Eu schimb telefonul odata la 2 ani, Ultimul flaghsip pe care l-am avut a fost Samsung Galaxy S3, care dupa 2 ani mergea mai rau decat un Allview entry level. Apoi am avut un Lenovo, fix 2 ani, un Huawei p9 Lite tot 2 ani, am mai avut un p10 lite aproape un an, dar l-am dat cadou mamei mele, iar acum acum am p20 lite pentru ca face ceea ce am nevoie si, foarte important, este Dual SIM. Forjez telefonul meu personal si in scop de servici pentru ca nu suport sa car 2 telefoane dupa mine. De la servici am iphone 7, care se apropie de 2 ani si il foloseste prietena mea. Nu m-am impacat cu Apple, se misca bine telefonul si acum, intradevar, dar nu pot face pe el, suficient de facil, lucruri esentiale pentru activitatea mea zilnica.

    00
    • de la cine ai luat cu rate fără dobândă? de la ce companie (IFN-ul de pe acte).

    • presupun ca ai cumparat p20lite cand a aparut? proasta afacere, lansat la suprapret, in 6 luni cand ti se termina rata il gasesti la jumatate de pret. daca tot cumparati in rate fara dobanda macar alegeti ceva flagship, pe urma va plangeti ca un LITE tine DOAR 2 ani. deci degeaba cumperi in rate fara dobanda daca logica tot in urma e

      00
    • Card de credit ING. Da, știu, comisioane de intretinere and stuff, dar alea le plătesc oricum, fie ca fac cumpărături, fie ca nu. De 3-4 ani îl folosesc sa achizitionez diverse și pana acum am avut extra cost vreo 12 lei, când primeam salariul pe alt card și am uitat sa fac transfer la timp. M-au încălțat cu dobânda.

      @Mahershala, de unde ai dedus ca l-am lut la lansare? L-am luat acum 3 săptămâni la cel mai bun preț văzut și pana atunci și de atunci. Cumpără-ti tu flagship dacă ai nevoie, în rate sau cu banul jos, dacă ai nevoie sa folosești toate capacitățile lui, tot respectul. Eu nu am.

      00
  27. Card de rate fără dobanda de la Raiffeisen. Cred ca mi-aș permite o data la 3 luni achiziții de 4-5 mii de lei cu banii jos fără sa dau copiilor ceai cu biscuiți dar asa sunt bani gratis. Am luat frigider și mașină de spălat cu rate pe 12 luni. Sunt constient ca poate sunt nițel mai scumpe produsele, dor oricum preferam e-mag.

    00
  28. Chiar daca am banii jos pentru un telefon scump, fara sa fac efort financiar, de ce sa-l platesc integral cand am varianta cu cardul, in rate fara dobanda? Cu ce ma ajuta ca dau 6000 de lei acum? Prefer sa dau 300 pe luna, de exemplu.

    00
  29. Depinde si despre cate rate este vorba. Daca iti cumperi un telefon in 12 sau 24 rate, nu prea cred ca ti-l permiti. O reorientare pe partea de venituri ar ajuta.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.