Obiectiv Tamron AF SP 28-75mm f/2.8

După ce am terminat faza cu “obiectivele de kit”, am aflat de aceste obiective mai isteţe şi mai bune. Am avut un Canon 50mm, care poza mişto, dar lipsa zoom-ului mă enerva la culme. Pasul următor a fost să caut un obiectiv decent ca preţ şi ca dotări. M-am jucat cu un Tamron 17-50, care nu mi-a plăcut deloc, şi apoi am luat de la aceeaşi F64 un Tamrom 28-75. Care este fix ce trebuie să fie: rapid, util şi bun. Al naibii de bun. Singurul lucru de care mă temeam, lipsa stabilizatorului de imagine, nu s-a simţit, după cum vede şi din pozele de mai jos.

Obiectivul costă 1.800 lei la F64. De banii ăştia mi-am luat un Canon 18-200 pentru că nu ştiam pe ce lume sunt.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. Mai e si varianta Tamron AF 18-270mm f/3.5-6.3 Di II VC LD pentru un obiectiv „all-in-one”. Pentru vacanta e bun, nu cari X obiective cu tine.

    00
  2. Chiar zilele trecute vroiam sa te intreb daca ai folosit tamron 17-50 si cum ti se pare.Uite ca am aflat.Cautam un obiectiv luminos si citesem 60% de bine despre el.Pana la urma am gasit un sony 35 f 1.8 sh.Sper sa fie bun.
    Poza 7 e foarte ok.Poza 5 ..wtf..nu e an electoral la tine?nu asfalteaza?:)

    00
  3. foarte bun 28-75-ul .
    Am facut si eu tampenia la inceput sa-mi iau un 70-300 de la tamron … intr-un an s-a stricat , era incet , diafragma inchisa rau.
    Apoi am zis sa incerc 50-ul de 1.8 de la canon , bestial . Ma deranjeaza ca n-are zoom , asa ca astept sa-mi iau un 28-75 de 2.8 oomnomnom :D

    00
  4. @zoso: eh, ca e mare nu prea conteaza, tot e mai bine decat sa cari doua dupa tine. In al doilea rand e normal sa fie mare daca vrei „zum” de la 18 la 270 pe DSLR, si sunt sigur ca e mult mai mic decat 70-200 f/2.8, pe care il car eu cu mine… Despre partea mecanica vorba „cat dai atata face” se aplica si aici, si probabil tot atata tine. Sunt sigur ca la AF ai observat o diferenta clara intre obiectivele Canon si Tamron.

    Oricum, 28-75 merge mult mai bine pe un full-frame (sa vedem daca se ia Vasile iar de mine), unde ceea ce „vezi” e cam ce vedeai prin 17-50 pe small-frame. Pentru evenimente e ok :)

    00
  5. @dstefan – daca obiectivul este FIX la 50mm, de unde zoom?

    00
  6. zoso si review-urile la ap foto: LOL

    00
  7. Mă bucur să aflu că ai găsit ce căutai. Spor la joacă! Eu încă nu m-am plictisit de lentila de 50mm.

    00
  8. 17-50 VC Tamron pe care l-ai avut nu stiu cum e; dar pot sa-ti spun ca cel fara VC e si mai usor, si fara zgomote, si mai ieftin. Obiectivul mentionat de tine acum e similar din multe privinte, doar ca e pentru full frame.

    00
  9. dp meu dv, niciun obiectiv nu se compara cu unul fix – gen 50mm, mai ales daca judecam prin prisma pretului.

    tamron-ul pe care ti l-ai luat e o pocnitoare. e ceva comparabil cu cel din kit ca si calitate.

    e lent, e soft.

    00
  10. @vlad: din pacate nu avem toti bani sa cumparam doar Canon :) In plus, probabil 80% din cei care cauta sfaturi si pareri pe blog-uri sunt in aceeasi situatie, iar ceea ce cauta va fi folosit ocazional sau in vacante.

    Eu am ales Tamron pentru 17-50mm f/2.8, mai ieftin de trei ori (aproape patru…) decat Canon. Da, e lent fata de Canon, mai un front-focus/back-focus in functie de noroc, dar din punct de vedere optic sunt multumit de rezultate. Cu restul de bani pot lua si un Canon 50mm f/1.4 si inca imi raman…

    Da, obiectivele fixe sunt „altceva”, din punctul meu de vedere pentru cine vrea sa invete ce este si cum functioneaza fotografia un fix este de preferat cel putin la inceput. Pentru imaginile de vacanta/plimbare sau alte ocazii un fix poate deveni frustrant :) Daca nu te ocupi de fotografie comerciala nu stiu ce rost are sa bagi bani in obiective, un bridge BUN este mai mult decat destul pentru majoritatea…

    00
  11. Banuiesc ca niciun om cat de cat informat nu-si ia obiectiv fix atunci cand ii e lene sa faca zoom cu picioarele.
    De asemenea banuiesc ca cine face doar poze prin concedii si la floarea din curte nu da o poala de bani ca sa aiba 2.8 constant si se multumesc si cu un 3.5-5.6.

    pentru cine vrea sa invete ce este si cum functioneaza fotografia un fix este de preferat cel putin la inceput. De ce?! Cu ce-l ajuta pe un invatacel un fix fata de un „zoom”?

    00
  12. Eu am un Tamron 18-200 si e bun fix pentru momentele cand nu te intereseaza in mod special fiecare detaliu, ci versatilitatea unui zoom performant. N-are insa deschiderea foarte mare si se cunoaste asta in conditii slabe de iluminare.

    Am un Sigma 50mm si desi mi se pare groaznic de ingust si nu-mi place lipsa zoom-ului, faca portrete si macro-uri excelente.

    Mi-as lua un 18-70 doar pentru evenimente si fotografii uzuale prin oras, dar e scump momentan.

    00
  13. „un fix este de preferat cel putin la inceput”

    pardon. un fix este de preferat PUNCT. eventual mai multe fixe, dar si banu doare :)

    @zoso: aide ma ca esti amuzant cu termenul de „zoom”.

    00
  14. @zoso: stii unde dai bip daca te hotarasti sa dei 60`ul

    00
    • @Sean: zi-mi o sumă. îl am din august 2011, încă are garanţie, îl dau cu husă de cauciuc şi cu un obiectiv 18-200

  15. @jollyca: Pentru ca in primul rand trebuie sa intelegi cum e cu sensibilitatea, diafragma si viteza obturatorului si ce relatie exista intre ele, ce se intampla daca le modifici, cum le modifici sa obtii diverse rezultate. In plus un 35 / 50 mm ofera o perspectiva mai apropiata fata de ceea ce vede ochiul uman. Zoom-ul ala cu picioarele de care spuneai te poate invata multe lucruri legate de incadrare.
    In fine, poate pare mult prea „fotografie de laborator”, dar eu am trecut si prin perioada SMENA, cand nu stiam ce e aia teleobiectiv :)

    00
  16. @mike – nu prea sunt de acord. „cum e cu sensibilitatea, diafragma si viteza obturatorului si ce relatie exista intre ele, ce se intampla daca le modifici, cum le modifici sa obtii diverse rezultate” se poate invata indiferent de obiectiv. Ba mai mult, beneficiind de zoom poti sa inveti rapid despre „camp de vedere”, comprimarea perspectivei (o fi corect termenul?) etc.
    …dar fiecare cum a invatat, na.

    00
  17. Salut Vali,

    Vezi ca au apărut niste Tamroane si mai si: (cică in 1-2 săptămâni îl vom primi, conform spuselor Tamron).

    24-70mm/2.8 VC este cu siguranță cel mai mișto zoom standard produs vreodata de Tamron, stabilizarea lor e net superioara celor de la Canon, Nikon, Sony etc. Sharp e tare de tot, contrast bun, randare frumoasă a culorilor… iar pentru cei care nu au buget să-si cumpere versiunile „originale” (atentie, niciunul nu are stabilizare optica inca), va fi o opține foarte interesantă.

    Dacă vă interesează, voi publica un review pe blog ) cel mai probabil tot cam asa, in vreo 2 săptămâni, după care, dacă te tentează, cred că ți-l pot împrumuta ca să te convingi singur de ce am zis aici. :)

    Baftă la toată lumea!

    Cu prietenie,
    Kiko, F64.ro

    00
  18. @jollyca: nu am spus ca nu poti invata pe o camera cu tele, ci doar ca un obiectiv fix te va forta sa lucrezi mai mult cu ISO/shutter/aperture, respectiv din zoom cu picioarele pentru incadrare. Cred ca partea de compozitie si perspectiva se invata dupa ce stapanesti bine camera (cred … ca prin scoala foto nu am avut ocazia sa ajung :) ).

    Oricum ar fi, din punctul de vedere al incadrarii un fix este un exercitiu bun pentru oricine, nu doar pentru incepatori. Stii tu … „Wax on, wax off” :)

    00
  19. @Mike – daca vrei poze pentru concediu, iei o sapuniera sau mai nou, telefonul mobil. daca esti cat de cat pasionat, atunci incepi sa bagi ceva banuti in echipament.
    oricum, fiecare dintre noi a trecut prin aceleasi faze. cam toti am plecat de la kit, am luat un zoom, am pus mana pe fix si cam pe acolo am ramas (ma refer la cei ce nu au bani sa bage la greu in obiective). Eu cred ca un 50mm 1.4 este ideal. da, nu poti face zoom pe lumea de dincolo, dar macar ai fotografii cristal-clear si sharp si nici nu ai mari dificultati in low-light. acum depinde si cat de pasionat esti, ce stil ai, ce iti place sa fotografiezi.

    @

    00
  20. Exista un Sigma 17-50 cu 2.8 care are performante foarte bune si review-uri excelente (in general Sigma pare mai bun decat Tamron sau Tokina sau alte 3rd party). Pe factorul crop de 1.6 de la Canon, Sigma asta e practic un 24-70, obiectivul preferat de multi fotojurnalisti. Il recomand cu multa caldura.

    In privinta obiectivelor fixe, sunt incantatoare si te disciplineaza. 50mm e totusi prea strans pentru crop, se transforma in obiectiv de portret. Exista o varianta minunata tot de la Sigma :) , un 30mm care e considerat de multi chiar mai bun decat echivalentul de la Canon (daca treci peste un autofocus mai zgomotos). 30 mm pe crop devine practic un 50 mm real, adica lentila clasica, cu deschiderea fireasca.

    00
  21. Asta-i un hobby care nu se poate lasa incurcat de amanunte meschine de acest gen :)

    00
  22. @Zoso pai da bre , nu pot sa ma obisnuiesc cu distanta focala fixa de la 50mm 1.8 .. asa 28-75 e perfect

    00
  23. pfuai zoso, ai inca 3 zile de glume bune cu mine :D. iti dai seama?

    bai, si cum e cu zoomu ala? dai o gramada de bani pe obiectiv/body si n-ai 12x zoom optic si 16mpixels? oribil.

    00
  24. Kiko, salut! Si mie mi-a tras cu ochiul 24-70-ul de la Tamron. As vrea sa stiu daca focalizarea este silentioasa sau e la fel de galagioasa ca la 17-50/28-75..

    00
  25. @zoso: nu mai am creasta, plm, tu da-mi bani

    00
  26. Salut, Rady! Obiectivul nu e chiar „noiseless”, pentur cei care au auzul fin, se va simti al focalizare, dar totusi nici nu se compara cu sunetul d ela 17-5) 9prima versiune), „reparat” ulterior prin introducerea motorului piezo (sa zicem un echivalent USM de la Tamron).

    Si mai e o chestie putin ciudata pentru canonisti, inelul de zoom se invarte in sens invers. Pentru nikonisti e la fel. Parca si la unele Sigma vazusem al fel, dar nu sunt convins 100%.

    Oricum, il veti putea testa pe body-urile voastre la Showroom (Bd. Unirii 45) peste aproximativ 2 saptamani. Va astept cu drag.

    Cu prietenie,
    Kiko, F64.ro

    00
  27. Cum e montura, de plastic sau de metal?

    00
  28. Pot sa jur ca aveai un articol despre fotografie in care diferiti indivizi iti recomandau anumite site-uri cu tutoriale, inceputuri in fotografie. Diafragma, lumina etc
    Daca poti sa ma ajuti cu un link, raman recunoscator. Am incercat search-ul de la tine de pe site, dar nu prea mi-a fost de ajutor.
    Mersi!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube