O statistică despre Londra și o paralelă cu Bucureștiul

Un articol din Financial Times vorbește despre un studiu făcut în Marea Britanie și care spune nu doar că Londra e foarte scumpă, ci și că oamenii de acolo o duc aproape la fel de bine ca oamenii din restul țării:

With 20 per cent of tax revenue coming from the 13 per cent of people living in the capital, the health of London’s economy is vital for NHS financing in Wales, Newcastle and everywhere else in the country. Partly as a result of these massive (and justifiable) transfers of income out of the capital, once people have paid their housing costs, living standards are lower in London than the UK average. With a dearth of social housing, relative child poverty rates are higher than in any other region.

 

statistica-londra

Situația e asemănătoare Bucureștiului: multe locuri de muncă, multe oportunități, salarii mai mari, dar și costuri cu viața mult mai mari decât în restul țării.

Un fel de “iei pe mere, dai pe pere” în care oamenii se complac, dintr-un motiv simplu: li se pare că fac mai multe cu banii ăia. Li se pare că ies mai des în oraș, că ar avea mai multe oportunități de petrecut timpul liber, mai multe mall-uri, mai multe cinematografe și tot așa. Li se pare și că duc o viață mai bună, dar asta pentru că fie nu ies prea des din orașul lor, fie ies în orașe moarte economic și uman.

Am tranzitat ieri Bucureștiul. 20 grade la Brașov, 17 la Predeal, 32 la București. Prins semafoare de 5 ori. Multe mașini pe străzi, deși n-ar trebui, multă mizerie. Frumos să faci mulți, dar parcă e mai frumos să nu ai plămânii varză la 30 de ani și să nu faci o oră până la muncă.

Da, știu că în bula noastră, dacă te muți de la Brașov la București o faci cu minim 50% salariu mărit, dar media pe orașe nu e alcătuită doar din noi.

Viața e despre alegeri. Soluții și variante există.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. NOU
    #1

    Drumul pan’ la birt/pub nu-nseamna sa petreci timp liber de calitate.
    Ce-i drept e ca englezii au posibilitatea de a calatorii oriunde in lume la preturi cu 25% mai ieftine decat la noi.
    Nu stiu daca sa-l numesc paradox, nu sunt chiar asa de multi si nu calatoresc toti la fel, sa zici ca au nush ce discount pt. volum.

    00
    • Nazistu gramaticii aici! Este corect: pret mic/scazut si produs ieftin. Nu este corect: „pret ieftin”. Mult succes!

      00
  2. E funny cum in permanenta incerci sa te convingi ca ce faci tu e cel mai bine, ca alegerile tale sunt cele mai bune. Un psiholog ar putea spune ca, de fapt, in spatele acestor repetate auto-linistiri se afla o mare neliniste si nemultumire. Un om impacat cu propria situatie nu tine ca de 10 ori pe zi sa incerce sa ii convinga pe altii ca se simte bine.

    00
    • toți facem asta, nu doar eu. ;)

    • Cand faci o alegere, iti inchipui, analizand, ca ai facut pe cea mai buna astfel iti formezi cateva argumente. Cum a zis Zoso, toti facem asta. Ne sta in fire sa ne imaginam ca nu am gresit. Si argumentele lui sunt solide. In fine, acum conteaza gusturile si preferintele fiecaruia. Stii ca exista pe lume sadomasochist ? Intreaba-i de ce fac ceea ce fac. Iti vor spune ca le plac pur si simplu si-ti vor detalia. Asta si cu noi. Eu cred ca e avantajos ca blogger, castigand o suma frumusica, sa alegi sa te muti la tara sau intr-un oras mai mic si sa scrii in fiecare zi, respirand aer curat. aia viata..

      00
    • Pe de alta parte, majoritatea oamenilor nu traiesc din blogging. Unde scrii, in general, despre viata ta, experientele tale, convingerile tale, etc…. Ar putea, la o adica, sa scrie pe blog despre makeup, sau despre cure de slabire, sau despre astrofizica, dar, ma rog, poate ii lipseste experienta in chestiile alea?

      00
    • @John
      De data asta a omis-o p-aia cu toti bucurestenii ie cretini.
      Am primit in schimb situatia meteorologica de unde iarasi Bucurestiul a iesit de cacat.

      00
    • de ce? 32 de grade e excelent

      00
    • Asta ai inteles tu mr. Basil? ca Zoso genereaza hate gratuit , tura asta pe baza de meteo?
      Omu a subliniat o chestie …diferenta de 10 grade pe baza de beton, poluare si inghesuiala…

      00
  3. E o schema cunoscuta chiar si de statul roman : cresc salariile si in acelasi timp preturile, astfel romanul nu simte diferenta la buzunar. In ceea ce priveste nivelul de trai/pret pot spune ca in Bucuresti e mai bine decat in alte orase. Ok, ai un salariu si oportunitati mai vaste in Bucuresti si preturile sunt umflate, insa asta nu schimba cu nimic faptul ca daca te vei muta intr-un oras cu preturi mai mici, nu vei mai gasi aceleasi oportunitati si perspective de viata. Aici vorbesc in general, de cei care se complac in salarii minime si ce-o pica din cer, ca sigur, ca tine, Zoso, se gasesc cativa, care sa aiba minte si sa faca bani ca freelancer si din propria creatie. Un paradox din care nu poti iesi.

    00
  4. Vali, e bine punctat, in sensul a si mie mi ar placea daca tot as alege sa stau intre sbolani si gunoaie macar sa fie la paris sau la atena sau la new york (exemple random) nu la alde mitici. La fel si cu statu la sat: sa fie un suceava, maramures nu un calarasi sau dolj…daca tot e sat, pai atunci sat sa fie!

    00
  5. Cu diferența că dacă stai în București și pui 10% din salariu deoparte este mai mult decat dacă pui 10% la Brașov.

    La fel si cu Londra.

    00
    • În Brașov pui 20%.

      00
    • @Shoric, pui pă dreaq. Când am avut tangențe cu salariile în Brașov (o persoană foarte apropiată voia să se mute acolo) mi s-a părut că sunt mici raportate la costul chiriilor și ale vieții cotidiene. Și nu, nu vorbim de poziții de necalificat sau salarii d-alea de duzină de 3000-3500 lei.

      00
  6. De asta prefer orașele de mărime medie, precum Arad sau Timișoara.
    Spre exemplu în Arad găsești locuri de muncă decente (dați o căutare), și cu 40 000€ îți iei un apartament cu două camere.

    00
    • Și îți faci concediul doar pe la țară că nu ai bani nici sa treci strada la unguri.

      Îmi plac ăștia ce mereu vor sa fie bogați la sat fără sa se gândească la faptul ca poate mai vor sa s-o iasă din țară și atunci o sa vadă că-s săraci inclusiv cu duhul.

      00
    • Maestre, Aradul e sat?

      00
    • suedejie mare in Arad…..centrul vechei deloc renovat…in degradare orasul….luat la pas si vorbesc de zona veche….

      00
    • Denis,
      Nu stiu din ce oras esti dar eu chiar daca sunt bucurestean am mers in Arad de mic ( tatal din Arad) adica de prin anii 70- 80 si crede-ma ca de cate ori treceam Carpatii cu trenul si ajungeam in vest adica in Arad simteam o alta lume.Mai multa civilizatie, curatenie, etc ei fiind mai aproape de unguri , sarbi.
      Bine, acum lucrurile sau mai degradat dar crede-ma ca inca este un oras de provincie superb !

      00
    • @Denis, iei cu 40k un apartament, dar cam pe unde sunt salariile pentru pozițiile care nu apar odată la 3 ani pe piața muncii?

      00
  7. cand te apuci sa faci media pe esantioane mari e normal ca tinzi sa ajungi la media generala. nu stiu exact cum e in anglia (desi presupun ca nu foarte diferit de romania), dar la noi media in media aia nationala bucurestiul are o pondere foarte mare si de aia se va apropia mereu de media nationala. evident ca vor exista localtitati cu medii mult mai mici sau mult mai mari dar adaugate in volumul total pur si simplu nu coteaza. iar in ce priveste comparatiile punctuale, nu isi au rostul… e ca si cum ai incerca sa faci o medie intre o vaca si o gaina.

    si oricum statistica este o stiinta care spune multe daca stii sa o interpretezi. dar nu spune niciodata absolut nimic despre individ. da, media la bucuresti e la fel ca la vascauti. doar ca oamenii sunt diferiti si unii vor fi mai bine adaptati orasului (NU inseamna ca sunt alienati) si altii satului. faptul ca aceiasi oameni sunt in acelasi timp destul de prosti si nu reusesc sau pur si simplu nu vor sa admita ca in cazul lor cealalta optiune ar putea fi mai buna nu face in final decat sa scada media aia nationala.

    00
  8. NOU
    #22

    Tu realizezi că sunt mai multi brașoveni care se muta în București decât invers, nu? O fi Bucureștiul un oraș mai aglomerat decât Brașovul, dar e mai ofertant din toate punctele de vedere.
    Uite, eu am preferat sa mă mut în Bucureștii Noi. Am aer curat, locuiesc într-o zonă de case (parcul Bazilescu), am și metroul lângă, deci ajung foarte rapid in oraș… De ce m-aș muta în Brașov?

    00
    • …ai Sos. Chitilei “peste parc”, si multe comunitati de rromi cam in orice directie ai apuca-o; cunosc foarte bine fenomenul infractional din zona si e un factor semnificativ.

      Asta nu inseamna ca nu sunt de acord cu faptul ca Bucurestiul e mai ofertant.

      00
    • NOU
      #24

      E adevarat cu comunitatile de rromi, dar nu doar ca nu am avut parte de incidente, nici colegii si prietenii care si-au luat in zona nu au avut neplaceri. Inainte sa imi cumpar am fost chirias doi ani, astfel nu as fi luat in zona

      00
  9. Brasov, aceasta Mecca a economiei românești de dimensiunea unui sector în București și contribuție la PIB cat 6 clădiri de birouri din Pipera. Preturile se formează în funcție de cerere și ofertă, cresc când oamenii consuma mult și sunt dispuși să plătească mai mult si scad când nu.

    00
  10. Da, știu că în bula noastră, dacă te muți de la Brașov la București o faci cu minim 50% salariu mărit, dar media pe orașe nu e alcătuită doar din noi.

  11. La mama la Vaslui, sau la sora mea, la Iași, prețurile la roșii sunt mai mari.
    Apoi, la Kaufland in Săcele ai aceleași prețuri ca la Kaufland din Obor.
    Emag are aceleași preturi – ba mai mari, daca vrei livrare in Zalău.
    Iar despre chirii… cât e o garsonieră la Brașov?

    00
  12. Ok dar ai același număr de locuri de muncă la Predeal și Brașov?

    00
  13. lasa ca vine tare din urma Clujul. Daca viata in Bucuresti ti se pare scumpa, viata la Cluj ti se va parea si mai scumpa. Faceam niste calcule ieri si am cam aceleasi cheltuieli ca si cum as trai in Spania in conditii similare.
    In ultimii ani m-am mutat (in cautarea unei oarecare calitati a vietii) de la Buc la Brasov, de la Brasov la Cluj si acum ma gandesc sa ma mut la Oradea. Sau poate ar fi mai bine sa ma mut direct in Portugalia sau Austria…ma rog

    00
    • Am trăit 3 ani in Torino. Care e diferența in cash, pentru același nivel de trai? 100-150 de euro.
      Cu 100 de euro in plus pe lună, mananci si locuiești în aceleași condiții ca la București, poate chiar puțin mai bune.
      Când m-am întors in țară nu-mi venea sa cumpăr din magazine, așa de scumpe mi se păreau toate.
      Distrați-va, intrați pe lidl.it sau pe carrefour.it si comparați prețurile. Săptămâna asta au brânză tip parmezan la sub 5 euro/kg.

      00
    • eu cred ca nu mutatul e problema in cazul tau, hai prima data e normal din Bucuresti, dar dupa spune ca problema e in alta parte

      00
    • Oradea e mult peste Cluj, chiar e un loc frumos in care sa traiesti in Romania… Am stat recent trei zile si am fost fermecata de centrul renovat cu cap, de curatenie, de ne-taranismul oamenilor (ca la Cluj, de exemplu)… Nu stiu cum e cu job-urile, dar toate preturile erau semnificativ mai mici decat in Bucuresti si Cluj. Si da, mult bun simt, pe cale de disparitie in aceasta tara…

      00
  14. Bucurestiul e maximul din tot ce-ti poata da tara asta: nesimtire, mizerie, aglomeratie, pe partea cealalta sistem medical (nu radeti), oportunitati de job, teatre, concerte, cursuri disponibile pentru toate hobbyurile.

    00
  15. Nu stiu cum sunteti voi, dar mie imi place agitatia orasului, si mi-am asumat tot ce tine de asta atunci cand m-am mutat in Bucuresti. Fiecare face ce ii place, unii prefera linistea de la tara, sa faca lucruri cu mana lor, sa simta iarba sub picioare. Pe de alta parte, altii prefera agitatia, nebunia dar si confortul unui oras mare.

    00
  16. Daca sunteti competenti va luati cabana in Predeal si veniti zilnic la munca in Bucuresti cu elicopterul! Uber pt elicoptere exista?

    00
  17. Salut. Mi se pare un pic biased articolul. Iti dau un exemplu. Eu locuiesc in Floresti, Cluj. Vad cum clujenii sunt foarte incantati ca se organizeaza Untold/Electric Castle si ca vin o gramada de DJ si uneori se simt superiori fata de restul tarii mergand pe ideea „uite cine vine la noi”. Asta in conditiile in care in capitala se organizeaza mult mai des concerte cu invitati de calitate. Asadar, una e sa locuiesti in Cluj si sa ai parte o data pe an de ceva special si cu totul altceva e sa locuiesti in Bucuresti unde probabil saptamanal ai sansa sa participi la ceva special. In cazul de fata compar Bucurestiul cu Londra si Clujul cu celelalte. Ups… by the way. Romania e asa de fucked up ca in Cluj chiria e mai scumpa decat in Bucuresti. Desi in mod bizar, asta nu inseamna ca si traiul e mai scump in Cluj.

    00
  18. ok, m-ai convins, când o să ating suma critică cu care mi-aș permite să mă mut la poalele pădurii fără griji, cred că o să prefer să mă mut direct în altă țară

    00
  19. în termeni de putere de cumpărare, bucureștiul e peste madrid sau berlin (bine, ca medie, nu ca mediană, deci cei mai bogați români – atât cei privați, cât și angajații statului care sunt, în urma centralizării, concentrați în bucurești -, influențează foarte mult cifrele). cu nuanțele necesare, acesta e un fapt. și, de regulă, banul rezolvă multe. pe de altă parte însă, sunt oameni care sunt mai fericiți cu bani mai puțini și cu un ritm al vieții mai lent. nimeni nu e de apreciat, nimeni nu e de criticat.

    00
    • Statisticile trebuie si interpretate, nu doar prezentate.

      Eu am inceput sa nu mai cred statisticile romanesti, din 2 motive:
      1. Copilul meu nu exista pentru autoritatile romanesti, desi are certificat de nastere si pasaport romanesc, facut la ambasada, doar ca a fost nascut in alta tara;
      2. M-am mutat din Bucuresti in Berlin, pe acelasi job, lucrez mai putine ore, castig de 3 ori mai mult si am reusit sa pun bani deoparte care in Bucuresti nici nu visam, fara sa imi scad nivelul de trai.

      00
    • absolut evident, pentru că statisticile alea mint (am spus de ce: bogații româniei sunt într-o proporție absolut disproporționată în bucurești și prezența datelor lor fiscale acolo influențează major statisticile). dar dacă tot ești la berlin, dai o bere peste două săptămâni, că ajung și eu acolo? :)

      00
    • @ berenger Am trimis un mail la centrala sa ne puna in legatura.

      00
  20. La 3500 Lei/Luna in Bistrita (80.000 locuitori) si 150€/Luna chiria la apartament cu 2 camere se merita sa ma mut in Bucuresti?

    00
  21. Stai liniștit că nici Brașov nu e nemaipomenit:

    Dupa Capitala, Iasiul si surprinzator, Brasovul – au calitatea aerului sub cea recomandata. Comisia europeana solicita Romaniei sa imbunatateasca urgent situatia altminteri, riscam un proces la curtea de justitie a Uniunii Europene si am putea plati amenzi de pana la 100.000 de euro pe zi.

    00
  22. Pentru oportunitati, evident :) vezi cate evenimente interesante sunt in Bucuresti pentru copii de exemplu sau pentru artisti sau pentru it-isti. In Londra nu mai vorbesc. Ne-am mutat de mai bine de un an in Brasov si simtim lipsa lor, aici nu se intampla nimic. Dupa aia ne dam seama ca oricum nu mergeam la nimic nici in Bucuresti :) ne placea doar ca stim ca-s acolo. Viata nu e mai ieftina aici: chiria e la fel, mancarea la fel, servicii la fel. Totusi nu ne-am mai intoarce in haosul, jegul, caldura si durerea in pula generalizata de acolo – ultima data cand am fost era sa fiu calcat de 2 ori de masini pe trecere fara ca soferii nu pareau sa aiba vreo remuscare iar in bloc porneau bormasinile chiar si in timpul programului de liniste. Urmatorul pas e sa plecam din tara cu totul.

    00
    • Și aici (la Bv) sunt călcați oamenii (uneori uciși) pe trecerea de pietoni!
      De bormașini ce sa mai zicem… Plus prostie generalizata, etc. Etc.
      Un mare nimic supraestimat egal Brașov.Bucurestiul are intr_adevar părțile rele cunoscute dar are Oamenii extraordinari, frumoși, vorbăreți și fashion pe când la Brasov… este exact contrariul:)))!

      00
  23. Muncesc in buricul Londrei. Recunosc, as pune mai multi bani la ciorap daca as munci in Bucuresti, dar oportunitatile si persoanele cu care fac networking nu se compara. Experienta din Londra pusa pe CV este priceless.

    Am locuit 6 ani in UK in 3 orase recunoscute, dar Londra tine toata tara asta in picioare.

    Recomand oricarui om serios, muncitor si cu gandul la cariera.

    00
    • ce muncesti acolo? Daca stai in Londra fara minim 3000/3500 stai complet degeaba. Niciodata nu iti vei permite sa stai singur sa sa iti iei o casa decenta. Fara minim 4000 venit total in familie, mai bine ma duc in nord. Am stat putin mai in centrul tarii (Huntingdon) si castigam 2800-3000. Mult mai bine decat in Londra. Fara sa platesc trransportul in comun pt a ajunge in „”buricul” Londrei. Prefer la sat decat sa lucrez acolo.

      00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.