Ce spune românul mutat la rezidenţial

domus_stilUn nene mutat la Domus Stil de plânge de viaţa la rezidential nou in Bucureşti: mârlani, muzica, parcări, facturi încărcate. Ca la bloc.

Dragi vecini
Vad tot felul de nemultumiri legate de Domus aici si totusi nu gasesc nici una cu care sa rezonez.

Prea multi kilowati pe facturi. Ce poate fi mai simplu de verificat? Cineva se minuna de 209 kw in 35 de zile. Siti ca un LCD are o putere de 150 w? Adica la 5 ore pe zi, 35 de zile consuma 27 kw. Dar frigiderul, dar masina de spalat, calculatorul? Poate aveti si cuptor electric sau microunde …. Faceti niste socoteli simple inainte sa va certati cu oamenii degeaba. E doar un exemplu.

Nu aud nimic de faptul ca Domus ne ia bani pt administrare si totusi avem caini in complex care latra noaptea, ataca locatari, urca pe scari si isi fac nevoile acolo.

Nu aud nimic de spalatoria aia de masini pusa exact in intrarea in parcarea subterana. Sa vedeti la vara manele, masini puse in toate pozitiile, apa, baieti nervosi la bustul gol cu cizme de cauciuc care o fac "la interior". Sa va vad pe unde treceti fara sa luati bataie. Mai lipseste o vulcanizare si o sala de jocuri mecanice cu terasa in picioare unde se bea tuica de Popesti Leordeni. Dar asta nu-i problema, nu? Faci 1600 de apartamente la o val medie de, nu stiu, 60000 euro si tragi un mic ghetou de tabla, la intrare, ca sa scoti 3 lei.

Nu vad nicaieri oameni de paza care sa incerce disciplinarea locatarilor. Bubuie basii in pereti absolut tot timpul. Zi si noapte. Sa recunoastem ca procentul celor care locuiesc pentru prima oara intr-un bloc este nefiresc de mare in complex. "Fac ce vreau in casa mea" spun cel mai adesea oamenii astia. Eu sincer va recomand nici sa nu incercati sa vb cu ei. Unul care la ora 23 asculta "parazitii" suficient de tare ca sa poti tine ritmul in dormitorul tau, va iesi la usa (la poarta ar fi mai potrivit) cu toporul.

Domus ar trebui sa puna afise, asa cum sunt in toate blocurile din oras, cu reguli de convietuire.

De unde sa stie bietul om venit de undeva de langa Slobozia, ca daca nu porti papuci in bloc, vecinul de jos stie in fiecare clipa in ce camera umbli?
M-am bucurat, cand m-am mutat, ca izolatiile fonice si termice sunt moderne si bune. Te poti certa cu nevasta, poate plange copilul, te poti uita la televizor mai tare fara ca vecinii sa aiba cea mai mica idee ce faci. Dar ce izolatie se poate pune cu statiile de amplificare? Nu auzi vocea, nici celelalte instrumente si totusi basii iti dau senzatia ca vine un cutremur.

Chiar e acceptabil sa dai o petrecere la bloc? In jurul fiecarui apartament sunt inca 9 cred. Cati invitati are amaratul care nu are bani sa dea o masa in oras de ziua lui? Sunt mai multi cei care fac noaptea alba decat cei care petrec. De ce trebuie sa acceptam asta? Acum cateva luni am auzit o petrecere cu chiuituri fratilor.

N-ar trebui Domus sa se implice?? Cat costa doi baietii de la o firma de paza??

Pe nimeni nu deranjeaza pungile cu gunoi puse langa usi? Doamne fereste sa puna in functiune toboganul de gunoi. Sa vedeti atunci cum o sa numarati toti sticlele de bere pe care le bea smecherul de la 10.

Pe nimenu nu deranjeaza prostia asta cu parcarea din fata blocului? Sunt sute de locuri si au vandut 20. Nu poti sa stii care sunt. Si nu poti parca in fata pt ca te gandesti ca unul venit sa-si caute norocul in marele oras cu lumini stralucitoare iti ia nevasta la bataie ca a oprit sa duca o punga pana la scara. Chiar nu se pot marca cumva? Ca doar tot platesti daca lasi masina acolo.
Ce ziceti de doamnele care de la etaj isi educa copii din parculet cu "treci fa imediat in casa ca te ia mama dracu" (pe bune am auzit chestia asta asta-vara.)
Ce ziceti de aia care ies in balcon la cafea de trebuie eu sa aflu ce a facut soacra si cu cine se mai tine cumatrul……"al cui ie fa ala de’o tine pa Lenuta lu mutu"

Va spun eu care e drama Confort City.
LOCATARII. VIOLENTA SI NESIMTIREA AGRESIVA A UNUI PROCENT PREA MARE DE LOCATARI.

Procentul oamenilor de conditie f proasta este mult prea mare. Stiti cum e cu masa critica. Treci de un anumit procent si nu se mai poate face nimic.
La ce iti trebuie sa bei apa de la robinet daca platesti 80000 euro pe apartament si n-ai unde sa dormi?

Ce conteaza ca la nu stiu cate saptamani sau chair zile miroase urat daca atunci cand iti pleaca nevasta din casa te temi ca o vezi la ProTV omorata in bataie de un distins locatar care isi baga si scoate pe aici, pe forum, sau poate sfasiata de un caine.

Ar trebui sa va ingrijoreze ca incet dar sigur, Confort City devine Ghetou City asa cum se vede f clar deja. Ca banii pe care i-ati investit vor deveni 0 lei inainte sa terminati ratele.

Astep, va rog, reactiile voastre la ce am scris. Indiferent care e aceasta reactie. Ii incurajez pe melomani, petrecareti si alti distinsi locatari sa reactioneze.

Voi vedea cum stam cu masa critica. E important pt ca as vrea sa vand cat inca ghetoul asta in devenire mai valoreaza ceva. Atat de putin cum o fi.

Alfel, sincer….nu-mi aduc aminte cand n-am putut ultima oara sa aerisesc din cauza mirosului. Nu-mi lipseste deloc zgomotul strazii cu care eram obisnuit, cu autobuzul nu merg niciodata, apa de la robinet n-am mai baut de 10 ani (nu zic eu ca apa nu e buna). Ies imediat la autostrada si la centura, vad ca se face un pod peste Dambovita, Real aici, metrou langa, cateva stopuri pana in piata Unirii ….. ce sa zic…. as fi fericit.

MARLANIA DISTRUGE ROMANIA

De aici.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

27 comentarii

  1. Ce e în poza aia? O şosetă?

    00
  2. Confort City sau cum dracu ii zice nu e singurul caz. De fapt, cam toate sunt asa. Si cel mai bun sfat pe care il poti da unuia care vrea sa isi ia apartament intr-un „complex rezidential” este SA NU ISI IA.
    nu degeaba le zice „complexe” :
    prin vanzarea apartamentului (care, de cele mai multe ori e printr-o super-oferta, credite cu rate mici, etc) dezvoltatorul imobiliar respectiv de abia incepe sa castige de pe urma cumparatorului. de acum incolo urmeaza sa vina banii : multi, siguri si pe o perioada indelungata. pt ca respectivul „complex” este intretinut de firmele aceluiasi dezvoltator, evident. parcare, paza, curatenie, etc, etc.
    Stiu cateva cazuri in care taxele comune (intretinerea) fac mai mult decat rata la apartament (peste 300 de euro) !

    00
  3. Romanul mutat la rezidential nou spune in primul rand „sunt proprietar la mine in casa, fac ce vrea muschii mei”. Ei pana acum au stat cu parintii sau cu chirie, si brusc se cred zmei. Nu constientizeaza ca traiesc acum intr-un colectiv. De aia avem pe urma pe forumuri discutii de la oameni „civilizati” cum ca ei nu au nici o vina ca vecinii lor „s-au nascut tristi si nu suporta cand dau muzica tare seara”.

    00
  4. Romanii cand cumpara ar trebui sa verifice intai ce hram poarta complexul respectiv. Au fost probleme cu dezvoltatorul? Sunt probleme structurale? Inainte sa fie vandute toate unitatile cartierul arata ca dupa bombardament? Este asigurata paza complexului? Exista asociatie de proprietari? Vecinii isi platesc intretinerea? Etc etc etc…

    Eu unul in atatia ani de mers pe teren nu am vazut nici un complex rezidential fara probleme, si nici o constructie gandita eficient. La fel ca exemplul dat de tine sunt zeci in Bucuresti.

    00
  5. un rahatel, nu un ciorap

    00
  6. In pozele atasate la mesaj e un kkt de caine. Btw, problema calitatii materialului uman mutat in imobiliarele noi am gasit-o mentionata si tratata si pe alte platforme online cu concluzia ca, pana la urma, oamenii in discutie sunt copiii parintilor lor. O sa ajungem si noi ca in SUA cu segregare imobiliara pe baza de venituri, cu oameni din anumite clase sociale locuind in zonele lor, cu scoli si alte facilitati proprii astfel incat copilu’ de avocat viitor absolvent de Harvard sa nu se intalneasca niciodata cu copilu’ mecanicului auto emigrat din Vietnam in urma cu 15 ani. Pentru unii va fi mai bine, cu siguranta.

    00
  7. Oleaca de rahat de catel doar ….
    Degeaba sunt complexe noi, daca sunt locuite de aceeasi tarani adusi de Ceausescu la blocuri care nu s-au adaptat la convietuirea cu alti oameni nici dupa 30 de ani.

    00
  8. Man, din experienta: nu conteaza calitatea dezvoltatorului, a geamului sau a betonului atat timp cat prea multi dintre cei ce stau acolo sunt ….. romani.

    Restul e… tacere.

    00
  9. Poate sintagma „Complex rezidential” e gresit utilizata? Poate lipsesc niste standarde pt a delimita „cocina rezidentiala” de „complex rezidential”? Asa cum exista apartamente confort 1, 2, …n, hotel de 0,1,..5 stele, pensiune cu 1,2, margarete asa si „rezidentialele” astea ar trebui clasificate in functie de servicii si confort? Ca marlanii cu bani n-au cum sa dispara… dar macar sa stie omul cand cumpara ca va sta in cocina nu in zona rezidentiala….

    00
  10. @eu

    Este complex rezidual, dude. =))

    00
  11. Din cauza asta e mai bine sa stai la casa. In bloc nu stii peste cine dai. Si chiar daca te interesezi inainte sa cumperi, maine poimaine se muta altul si iti face viata praf. Sincer, nici nu stii ce sa alegi. Daca te duci intr-un bloc de batrani ca aia sunt mai civilizati, risti sa te barfeasca non stop, sau sa nu poti face nici cel mai mic zgomot. Daca te duci intr-un bloc nou risti sa dai peste cocalari. Si tot asa.

    00
  12. Lupta cu taranul de oras e ca lupta cu morile de vant. Personal prefer o casa in apropierea unui oras mare, ai spatiu, liniste si un risc mimin de a peste specimene care confunda apartamentul cu o cocina personala.

    00
  13. ca de obicei, aceste „complexe rezidentiale” sunt de fapt o struto-camila, concept la fel de original ca si „democratia originala” romaneasca.

    prin alte parti ale lumii astfel de complexe sunt in proprietatea si administrarea unui „condominium corp.” care are statut de persoana juridica si regulamente de functionare si convietuire foarte stricte.

    iar proprietarul este proprietar doar pe interiorul apartamentului, peretii exteriori, holurile, restul spatiilor comune sunt in proprietatea absoluta si indivizibila a corporatiei, pe care corporatia poate obtine ordin judecatoresc de interzicere a accesului, pentru oricine vrea muschii ei.

    bine, o sa ziceti, pai asa e si la noi. da, asa este, dar numai in acte.

    caci, daca un locatar-proprietar incalca regulile, corporatia se pune cu amenzile pe el -si alea ustura rau- iar daca ipochimenul continua, corporatia il poate da in judecata si probabil se poate ajunge pana la expulzarea respectivului, prin ordin judecatoresc. deci partea aia cu „in casa mea fac ce vreau” e doar o duda.

    am un amic ce locuia intr-un astfel de condo, si a fost avertizat in scris ca daca mai urca in lift cu bicicleta -statea la 9- il vor amenda cu 500 de dolari la prima abatere. documentul avea atasata si poza de la camera de supraveghere din lift, ca sa nu fie loc de interpretari. pare absurd, dar regula era: in lift numai oameni si carucioare de copii. (lifturile erau noi, costau peste 200K bucata)

    deci, se poate!

    00
    • @aurache: pe aia cu „ne pare rău, nu puteţi inchiria aici, pentru că aveţi un istoric dubios al inchirierii” o ştii? a păţit-o cineva in seattle.

  14. misto textul de mai sus, bine spus.

    traitul la bloc este „Solutia” in cea mai mare parte din Europa (de ex. in Paris 99% din poplatie traieste in locuinte colective). traitul la bloc implica insa reguli, respectul celor cu care imparti cladirea, bun simt, etc.. de aia in Paris „intra-muros” merge si in anumite zone ale periferiei pariziene nu prea.
    la noi in tarisoara arta de a trai in comun exceleasa prin absenta. In plus, dupa 60 de ani de trait la „cutie” majoritatea romanilor ori resping total idea, ori considera ca au dreptul sa face ce vrea muschiul lor, de aia au murit fratii in Revolutie.
    trist.

    00
  15. Cine drac’ l-o pus sa se mute intr-o zona sub ‘conditia’ lui. Când te bagi în troacă, te mănâncă porcii, asa ca………
    Piata e libera, acum sunt si preturi de criza, asa ca de ce nu profita si se muta in loc sa stea cu toti marlanii?
    Sau ar trebuii sa se mute toti ceilalti?
    Apropo, avand in vedere ca majoritatea decide, cred ca de fapt manelele, OTV-ul, telenovelele si shaorma ar trebui considerate reprezentative din pdv. cultural iar ceilalti, care un consumam, suntem niste inadaptati, prosti, care nu intelegem nimic :-)

    00
  16. @Zoso: asta cu cazierul locativ ar trebui să se aplice şi la noi. Să vezi atunci la câţi le-ar ieşi din cap aerele de proprietari, şi câţi chiriaşi s-ar disciplina. :)

    00
  17. Ah, ce bine ca am fost inspirat si in 2008 m-am sucit la mustata si mi-am construit casuta mea. Sunt stapan pe mosie, am cate 30 m pana la posibilul viitor vecin, verdeata, liniste, pasarele, padure. Nu tu vecin care sa ma deranjeze, dau muzica cat vreau de tare, ma cert cat de tare vreau cu nevasta, platesc cat consum, vara stau la o bere rece pe terasa si imi canta pasarelele,ce sa mai, boierie.

    Platesc o viata intreaga, dar macar stiu ca o fac pentru toate cele de mai sus, nu pentru un apartament.

    00
  18. Superb articol. Felizitari Zoso! Ai cristalizat perfect marlanu de Bucuresti proaspat propietar de rata la apartament de complex rezidential. Mitici imbogatiti pe 5000mp la Glina care cred ca isi pot permite orice.

    Degeaba facem blocuri frumoase daca locatarii sunt….

    Parca e mai bine cu vecini mosi comunisti in Militari decat asa.

    00
  19. se spune o zicere foarte simpla dar care totusi pare mister de nepatruns pentru bastinoshii de romanika: libertatea mea se termina acolo unde incepe libertatea ta. doar numai decat asta daca s-ar respecta scrupulos si brusc ne-am transforma in elvetieni (plictisitoare viata ar mai fi, by the way).
    … in casa mea fac ce vreau… pai stai in pla calului in casa TA, cand imi danseaza paharul pe masa de la bass-ul TAU inseamna ca tocmai mi-ai intrat MIE in casa…

    00
  20. Discutia asta cu Bucurestean versus Provincial este lunga. Din punctul tau de vedere poate doar cei din Primaverii (desi nu ca si ala e cartier ridicat de ceausescu)sau din „centrul vechi” sunt bucuresteni, in fine nu conteaza.

    A fi om nu are legatura cu a fi sau nu bucurestean.

    Eu am crescut in Bucuresti si din cei 27 am 19 traiti acolo. Acum locuiesc in provincie si imi este bine.

    00
  21. Mă amuză când văd discuţii între „bucureşteni” şi „bucureşteni”. Pentru că bucureştenii autentici, familii cu tradiţie în oraş, îi numeri pe degete, restul poplaţiei fiind venită din alte părţi după cum i-a mânat pe fiecare foamea sau partidul.

    00
  22. @soacra…inteleg ca tu nu esti din Bucuresti. Lucru foarte evident, nu din cauza alintului ”mitici”. In primul rand, cei ale caror familii sunt din Bucuresti (si asta de mai multe generatii) nu prea se muta in ”complexe” gen Domus si nu stau nici in comuna militari (fix asta era inainte de comunism). Mai bine taceai si nu ii dadeai exemplu anti ghertoi tocmai pe locuitorii unui complex rezidential comunist. Nu ca ar avea oamenii vreo vina

    00
  23. @ionut Sorry dude… Imi pare rau de offtopic. Nu e patriotism local. Si nu sunt asa de putini cei care sunt pe aici de foarte multe generatii. Incercam sa ii explic ceva omului.

    @soacra. Ai dreptate. Parerea me ca oamenii sunt la fel indiferent de unde se trag. Rahatul asta cu bucurestenii sunt ghertoi si aia sunt nuctiu cum tine doar de generalizari…iar astea sunt mereu amuzante:)) ca de aia le folosim toti.
    Dar daca iesi din generalizare si folosesti exemple…gaseste unele nimerite ca nu da bine sa incurci borcanele. Citeste lumea si chiar crede. Nici militari, nici primaverii nu sunt ce crezi tu ca sunt. Primaverii a fost construit in anii ’30.
    Asa ca mai bine, doar generalizari ca sunt mai funny si mai agita spiritele

    00
  24. ah, astia apartin de bucuresti sau de popesti? ca parca indicatorul de iesire din bucuresti e inainte de ei …
    daca apartin de popesti e clar., pauza politie … etc ;) yeeey :))
    dar e bine ma ca au spalatorie la bloc …

    si drumul tot din placi de beton ;)

    si eu intentionez sa ma mut acolo, daca oi avea si solutii de finantare :) si job …

    00
  25. @zoso: asta patesti in UK la inchiriere prin agentii; ti se face ‘credit check’ si daca ai intarziat la plata telefonului sau a oricarei facturi ever in UK, proprietarul poate sa spuna pas si sa-si caute alt chirias. :)

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube