Sorin Ioniță e idiot cu internetul din România

În dorința de a fi isteț și să dea vina pe stat că e prost, politologul ciorditor Sorin Ioniță e idiot:

Dincolo de bancurile pe seama cretinului de Sanders, e un story real in spatele acestui episod cu Internetul rapid din Romania: triumful pietei (aproape) libere, sau cel putin lipsita initial de mari jucatori care sa se cartelizeze si sa impuna bariere pentru a-si proteja serviciile proaste, acum zece ani si mai bine. A fost in vremea aia o adevarata explozie a retelelor de cartier, practic nereglementate, care a dus la rezultatul inestetic al acestor sarme intinse pe stalpi si printre blocuri dar pe de alta parte a pus o baza de servicii bune, rapide si descentralizate, pe care s-au cladit ulterior providerii de azi. Plus, printr-o sansa istorica, o autoritate de reglementare relativ competenta tehnic si cu viziune remarcabil de liberala (in sensul de free market) care nu s-a bagat agresiv peste piata ci dimpotriva, a incurajat concurenta. Te si miri ca exista asemenea oameni si istorii la noi, dar da, exista.
O poveste de succes a Romaniei, destul de implauzibila acum 20 de ani, pe care n-are cine s-o relateze dupa disparitia presei, desigur. Ramanem in zona glumitelor (de mare viteza) pe internet, ce sa facem.
Iar despre Sanders: a dat involuntar cel mai bun exemplu de succes al pietei libere, impotriva careia lupta din rasputeri cu viziunea lui dirijist-etatista. Piata libera a dus in Romania internetul ieftin si bun la sate, adica la oamenii saraci. Statul a ramas impotmolit in mega-proiectul pe bani UE din 2006, care trebuia sa asigure „acoperire universala” si nu s-a putut urni din loc, azi fiind cu totul depasit tehnic.

Bietul de el.

A uitat că România fusese împărțită între RDS și Astral și restul culegeau firmiturile. Sau că Evolva și CZone au mișcat printre ei doar pentru că ofereau prețuri de dumping și tăiau cablurile rețelelor pe care nu le cumpărau, sfârșind în faliment pentru că nu poți să dai prețuri mici la nesfârșit.

Și cum pupă în fund ANPC aiurea, care era depășită și atunci, cum e depășită și acum. Pun pariu că peste vreo doi ani ANPC o să afle asta și o să dea amenzi de câte 1.000 lei.

Plus aia cu net la sate. Bietul de el.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. asta a fost angajat sau a avut net de la zapp? l-a dat viteza peste cap? :))

    00
  2. Prea multa agitatie cu stirea asta incat oamenii uita ca ciorba trebuie mancata acasa si ca barbatii isi pot calca singuri camasile.

    00
  3. Aia cu netul ieftin si rapid de la sate e o tampenie crunta. Sunt la fel de multe sate cu internet rapid si ieftin pe cat sunt localitati rurale cu asfalt

    00
    • gresesti, comparatia e proasta.. sunt foarte multe localitati rurale cu asfalt, ba chiar multe foarte ingrijite, cu oameni muncitori si primari cat de cat destoinici..dar cu internet de 4-6 mbps de la singurul provider, telekom.. hiadeti sa nu mai luam ca reper „la tara” = sat infundat de noroi din vaslui…. nu negam ca mai sutn si sate primitive, cu ulite de pamant, dar nu (mai) sunt o majoritate

      eu unul ii am pe ai mei la 18 km de buc si am fost captiv telekom aici in ultimii 10 ani.. vreo 8 ani m-am „luptat” cu terminatii astia sa imi mareasca banda de la 2 la 6mbps, au fost necesare zeci de telefoane pe tema asta de-a lungul timpului (ideea era ca un vecin la vreo 50 m de mine avea acces la 6, mie insistau ca nu se poate decat 2 fiindca vezi-doamne „sunt mai departe de centrala”, un cacat)

      in sfarsit a aparut akta in zona, preturile sunt ceva mai mari, dar vitezele oferite sunt 40-100 mbps.. abia astept sa expire cei 2 ani de contract sa scap de telekom

      in bucuresti am 500 mbps, cand ma duc la ai mei la 6 mbps e ca un soc :))

      00
    • AKTA o mizerie, de 2 saptamani stau pe orange date mobile, reteaua lor cade constant. Reclamatii peste reclamatii si nimic.

      00
    • sunt atatea si atatea exemple de internet foarte bun la sate incat esti de-a dreptul ridicol.
      si nu vorbesc aici de marii provideri, rds, telekom(romtelecom), cred ca fiecare poate veni cu un exemplu de provider necunoscut din judetul lui. si da, am asfalt la mine in sat.

      00
    • Tartasesti, 15km de la iesire din Bucuresti? sper sa nu ma insel, nu exista cablu, internet doar prin orange…

      00
  4. Sunt curios ce parere are ambasadorul US despre faptul ca acest pacalici ciorditor il face cretin pe Sanders, un om cu sanse decente la presedentie, un om cu o cariera politica impresionanta.

    00
    • „un om cu sanse decente la presedintie”.
      now see my friend, that’s not how you spell „hanging by the skin o’ his teeth”.

      00
    • also, cum mama dracului se face ca mai toti suporterii lu’ Sanders au chestia asta cu „nu inteleg cum functioneaza libertatea de expresie”.
      Io stiu ca treaba asta o sa te surprinda, dar ambasadorul USA nu prea are loc sa cenzureze discursul public din Romania.

      00
    • @Setila
      „Sunt curios ce parere are ambasadorul US despre faptul ca acest pacalici ciorditor il face cretin pe Sanders, un om cu sanse decente la presedentie, un om cu o cariera politica impresionanta.”

      Vorbele tale.
      Eu stiu ca suporterii lui Sanders nu-s foarte destepti, si a fi suporter al lui Sanders cand traiesti intr-o tara post comunista e culmea prostului gust, dar totusi.
      Deci, pentru voi cei mai inceti- nu conteaza ce parere are ambasadorul SUA despre ce se spune in Romania despre un candidat care are foarte putine sanse sa castige un bilet la loto, dara-mi-te presedintia USA. pentru ca:
      https://www.un.org/en/universal-declaration-human-rights/

      „Article 19.

      Everyone has the right to freedom of opinion and expression; this right includes freedom to hold opinions without interference and to seek, receive and impart information and ideas through any media and regardless of frontiers.”

      In concluzie: singurii oameni mai prosti decat Bernie Sanders sunt suporterii lui Bernie Sanders, mai ales cei din afara USA, cu o mentiune speciala pentru aia din tarile post comuniste.

      00
    • Cine a spus ceva de cenzura?

      00
  5. Uitandu-ma mai atent mi-am dat seama ca cretinul plagiator de sorin ionita nu stie sa dea reply la comentarii pe facebook. Dar el il compara pe sanders cu trump.

    00
  6. Înainte de a se ridica RDS şi Astral a fost haosul de care vorbeşte tipul cred.
    Apoi da, într-adevăr s-au ridicat giganţii care au început să se bată, dar tot trebuie să recunoaştem, în acel „haos” al pieţei libere s-a dezvoltat netul românesc SF.

    În state nu ştiu dacă ipocritul de bernie socialistul, există legi care spun că delimitează zonele de influenţă ale providerului. Le dau nişte denumiri pompoase şi zic că în acea zonă doar aceşti 1 sau 2 provideri au voie să facă reţele. Restul pur şi simplu nu primesc autorizaţie, oricâtă şpagă ar da.

    Un lucru bun aveau şi americanii, piaţa liberă, şi asta şi-au distrus-o încet.

    Acuma Bernie, ca un socialist aprig, crede că statul va reglementa ca de mâine tot cetăţeanul `murican să aibă net rapid să poată vedea netflix hd, iar companiile private se vor alinia rapid noii legislaţii. Evident, pe banii lor, dacă sunt slabi, şi subvenţionaţi de stat, dacă au spate.

    Cum e cu IT-ul în România: n-ai spate, te descurci. Eşti HP sau IBM ajutoare de milioane de dolari de la stat :)

    00
    • Nu a fost nici o „bataie”. Bataie ar presupune ca erau cat de cat egali. RDS era mult in fata iar restul se chinuiau sa se tina de el. Cineva cu viziune de la RDS a hotarat sa traga in anul 2000 propria retea de fibra intre marile orase a Romaniei. Cred ca de aici a pornit tot boomul vitezei de internet in Romania. Plus Transelectrica a tras fibra optica prin conductoarele stalpilor de inalta tensiune si a inchiriat reteaua providerilor de internet.
      Prin 2005 decarcam de pe DC++ cu 5MB/s (40Mb/s) de la altii din reteaua RDS si alte orase. Pentru cineva care trecuse de la dial-up 56kb/s si retele pe BNC (maxim 200kB/s) cu doar putin timp in urma, mi se parea ceva extraordinar.

      00
  7. In 2006 aveam net in Costin Georgian de la o firma care avea 3 angajati si sediu in uscatoria unui bloc. Super net. Si asta in conditiile in care aveam cablu tv de la Astral. O fi el ciorditor, dar la faza asta are dreptate

    00
  8. Cauza majora pentru care avem internet de calitate in Romania, in marile orase, nu se datoreaza retelelor de cartier, de acu 15 ani, ci faptului ca marii jucatori (in special RDS, dar ulterior si UPC si Telekom) au construit, inca din start, infrastructura pe fibra optica. Dar nu e peste tot asa: in micile orase si la tzara… sarma de cupru e la moda (Telekom) cu viteze de maxim 6Mbs. O sa ajunga si acolo fibra optica, dar cine stie cand.

    Iar chestia cu „piata libera”, da, chiar a functionat. Sectorul de telecomunicatii din Romania este singurul sector in care economia capitalista a functionat in favoarea clientului – respectiv acesta a primit niste servicii mai de calitate, la preturi acceptabile. In rest, tzeapa pe toata linia, pentru consumatorul roman.

    00
    • Ai dreptate.
      Din același motiv, de investiții relativ recente și în tehnologie modernă, să vedeți ce zbârnâie netul în Kosovo… După 1999, au făcut rețelele de la zero, cu bani donați de World Bank, UE și alții. Pentru sărăcia lor (45% rata reală a șomajului, 30% cea oficială…) stau cât se poate de bine la acest capitol. Mă mir că nu i-a invocat Sanders (și) pe ei (probabil pentru că nu prea apar în statistici, nefiind membri ONU).

      00
    • Eu stau într-un sat foarte mic intre Medias și Sighișoara și acum câteva săptămâni Romtelecom întindea pe stâlpi fibra optica.
      Cea de cupru nu mai rentează ca o fura prea des suedejii.

      00
  9. Bre, czone nu a dat faliment, a fost cumpărat de RDS cu tot cu infrastructura aia haotică pe care o aveau. Ca și sute de alte rețele de cartier de peste tot din țară.
    Evolva, cât a existat a oferit viteză peste cam toți ceilalți. Au fost izolați și nu mai făcea mai nimeni peering cu ei.
    La fel ca astea două îmi aduc aminte că știam în perioada respectivă vreo 8-9 rețele mari de cartier care au început cătinel cu 2 sârme întinse intre blocuri, cu switch-uri în pungi de plastic să nu le ploua, cu un linux-box pe post de router și cu un uplink mai întâi de rahat apoi evoluat în vreo fibră de pe la mediasat sau alte surse.
    Are dreptate, monopolul rds/astral din perioada respectivă nu avea nici o relevanță pentru rețelele de cartier,era o simplă înțelegere între ei din care târziu s-au prins că nu prea câștigă ba chiar au creat niște „mici” monștri precum czone sau evolva care le amenință poziția. Și s-au repliat, au început să îi cumpere, să îi faulteze, etc…

    00
    • evolva și cizon nu le amenința nimic. i-au lăsat să se dezvolte cât au vrut și prin zone unde nu intraseră încă și apoi i-au cumpărat pe nimic, că erau la ultimii bani. adu-ți aminte când evolva avea 1 meg extern total și câteva mii de clienți.

    • Până să îi cumpere i-au izolat masiv. Faultau evolva cu rute prin extern de întoarcere, mai erau și veșnicele măgării cu tăieri de cabluri,etc. Și nu e vorba de lăsat, RDS nu avea fonduri nelimitate să investească în infrastructură, a mers pe vânzare la volum folosind ultimele jeguri de echipamente. Au început prin a avea o înțelegere cu Astral ca să nu se faulteze reciproc dar nu aveau cum să oprească extinderea unei mici rețele de cartier. Mai ales având în vedere faptul că multe rețele de cartier au aparut tocmai din cauza monopolului pe anumite zone.

      00
    • ok. dar dacă evolva erau pe plus, putea să își bage pendula și să cumpere net de unde voiau eu și să nu mai depindă de rds. dar putea face asta?

    • Erau ISP, depindeau de peering local. Degeaba „cumpără” ei net dacă ceilalți provideri locali îi ard cu rutele de întoarcere și anunță rută spre evolva prin Botswana.

      00
    • plangere la ancom? :D

    • Pentru ce? RDS nu făcea decât să își trimită traficul din propria rețea spre evolva pe o rută. Asta o poate face orice provider că nah, așa funcționează internetul.
      RDS și Astral aveau bube mai mari în cap din cauza împărțirii pe zone decât din cauză că refuzau să facă peering direct cu evolva sau să participe prin ix-uri.

      00
    • Pe vremea aia exista ronix sau asa ceva. Exact peeringul de care ziceti.Erai in ronix….puteai oferi 100mbs, nu erai…la revedere…tot traficul metropolitan al lui evolva era rutat prin extern. Dpmdv mediasat a jucat si el un rol f important. Astral nu prea dadea banda mare retelelor mici…in schimb mediasat dadea la jumate de pret. Iar fibra opica ajunsese sa se foloseasca la greu iN retelele mici. Tin minte ca la un mom dat era un tip cu o retea mare prin tei si avea echipamente sa o sudeze la niste preturi exorbitante apoi a fost o cadere fantastica a pretului. …

      00
    • Evolva avea net-ul din Frankfurt si transportul pana acolo, dea lungul timpului, a fost sigurat de diferiti provideri. Nu au fost izolati de nimeni. Ofereau internet la f multe alte retele de cartier, drept urmare toata lumea isi dorea peering cu ei, MAI ALES RDS. S-a plecat de la 1Gbps si s-a ajuns la un peering de 20Gbps numai cu RDS-ul. Plus alte peeringuri in Frankfurt si Amsterdam. Nu duceau lipsa de peering-uri sau extern. Nu au cumparat niciodata extern de la RDS deci nu aveau cum sa le anunte rutele aiurea.

      @Meeku ‘rute prin extern de întoarcere’ = traffic asimetric, nu iti afecteaza download-ul. Nu stau sa explic cum functioneaza rutarea si cum se anunta/accepta clasele de ip-uri pt ca nu asta e scopul articolului, vreau doar sa stii ca esti in eroare.

      00
    • @meeku: RDS inca mai face magarii dintr-astea cu trafic asimetric

      00
  10. Nu știu voi, dar eu am fost p-aci ( București) și înainte de RDS și astral și era net bun prin cartiere. Ok, mai mult metro decât world wide, ca ce vrei, infrastructura era locală, dar era interesant. Iar inelul de peering de pe vremea lui ronix a adus un mare plus.
    Și da, faptul ca statul nu reglementează sau nu sprijină în dos exclusivitate în diferite zone face sa conteze.
    În cazul în care nu știți încă mai exista mici rețele de cartier întinse pe câteva blocuri, care fac bani și produc servicii, utile pentru aia care nu vor și cablu și telefonie și ce-ti mai bagă pe gât aia doi mari.
    Pana asta toamna era una și pe bloc la mine cred. Proprietarul anterior ( <2012) chiar a avut net de la ei.

    Legat de viteză la țară, se pune ca am 30 Mbps și fibra până la poartă? As putea sa îmi iau abonament de 100 de la Akta, dar plm, nu am,nevoie. Am colegi care la țară, deși au net im satul lor, nu au infrastructura pana pe ulița undr stau ei. Aia e, se poate.
    Dar dacă plătesc bine eu pot face net mai bun ca Sanders și la țară.
    În alte sate ale altor tari nu e asa tocmai ca au legi de infrastructura care impun costuri ce nu se justifica.
    În Germania, de ex,varul meu nu are net broadband sau măcar adsl, intr-un sat care e oarecum turistic, ceva ce arata ecponential mai bine decât un sat din România.
    Fibra e la vreo 300 de metri de casa lui, dar ca sa tragă pe sub pământ, sa spargă asfalt și sa toarne la loc costa peste 10 000 de Eur. Costuri pe care nimeni nu vrea să le suporte, normal.
    Nici nu se pune problema să aibă voie cu cabluri pe stâlpi. De fapt nu prea am văzut alți stâlpi decât aia de iluminat stradal. Și asa plătește el 50 de Eur pe lună pentru internet cu model 3 G. Are 12 GB de trafic la viteza "maxima", pe care ii face praf în 5 zile, după care standard 128kbps.
    Și am mai intalnit așa. Și este Ioropa.
    Deci nenea ăla, de bine, de rău zice o bucată bună de adevăr acolo.

    00
  11. Nu comentez disputa personala.

    Insa în cazul de fata a punctat bine problema.
    Bineinteles ca fiecare a trăit diferit acea perioada.
    Insa pana boom-ul accesului la internet eu eram sclavul Romtelecom.

    00
  12. Moaaamaa ce s-a mai umflat bashica in noi de cand a spus americanul ala (care nici nu stie unde e Romania pe harta) ca avem internet de calitate in Bangladesh-ul Europei. Aproape ca nici nu mai conteaza ca avem salarii de toata jena, de 400 euro pe luna, ca nu avem sosele, drumuri… e important ca avem autostrada de net, in gospodarie.

    00
    • Să ştii că să avem acest super net nu e lucru mic.

      Personal lucrez cu firme din state, şi din italia, şi veşnic cei din italia au probleme când avem conferinţe pe Skype, calitate mică, nu putem avea şedinţele ca lumea, pe când de-aici din românia aşa vorbim de parcă avem lângă ei.

      În IT cel puţin, acest supernet a făcut mare diferenţă, pentru că puteam comunica instant şi la calitate foarte mare cu vestul, am devenit atractivi. Câteodată nu doar salariile mai mici contează, contează şi faptul că putem discuta în video hd la orice oră fără nici o problemă, investitorii se simt mai siguri.

      00
    • Americanul ăla ştie ceva. Vezi linkul ala de mai jos
      https://www.samknows.com/

      00
  13. Feel the Bern

    00
  14. Ma, ai meu au interneți la sat. Cablu, nu mobil.

    00
  15. ca maninca cacat ionita cind vorbeste de netul ieftin si bun la sate , asa e .Maninca cacat
    dar nici cu voi nu mi-e rusine cind spuneti ca telekom ofera 6Mbps maxim ,
    viteza maxima e de 20 Mbps si cu preturi mult mai mari decit ce se ofera in orase la 100Mbps ,de exemplu …
    partea nasoala e ca internetul de 20MBps de la sate, costa cit costa in oras ,la acelasi telekom,netul de 1Gbps

    00
    • Nu stii cat costa si ce primesti „la sate” in US de te plangi de 20Mbps Telekom :)

      00
    • Esti gresit informat in privinta tzeparilor de la Telekom. Ei scriu pe contracte ca ofera pana la 200Mbs, dar aceasta viteza e posibila numai in zonele in care au instalata fibra optica (scrie marunt undeva). In 90% din tara insa NU au instalata fibra optica, iar viteza pe sarma de cupru ADSL este de chiar 6Mbs. Un astfel de internet, in pachetele Telekom consta cu cel putin 40% mai mult la Telekom decat la RDS, ceea ce e mega-tzeapa.

      00
    • Nu este mega-țeapa, pur și simplu oferă la prețul infrastructurii din zona aia. Ia cere la RDS o fibră în București și apoi cere să ți-o tragă la Cuca-Măcăii să vedem dacă ți-o dau la același preț.
      Tough luck, e departe, vrei lux, plătești infrastructura.

      00
  16. NOU
    #41

    Toata aceasta discutie este irelevanta. De fapt, Bernie Sanders a vrut sa spuna „Budapest”, nu „Bucharest”.

    00
  17. În Franța e mai ok, ai wifi pe toate blocurile, bagi parola și și net gratis.

    00
  18. @Meeku, ce crezi – ar merge acum un ISP socialist ?
    total_cheltuieli / numar_abonati = valoare abonament.

    Tot mai multi cordcutters, echipamentele 10G deja nu sunt prohibitive
    si un 50mbps sunt mai mult decaut suficienti pentru orice activitate,

    :) Plus server local de DC++ / torrents asa, sa moara concurenta

    00
  19. NOU
    #44

    amice @Cris nu stiu de unde ti-ai dat tu seama ca sint gresit informat

    am impresia ca tu vorbesti de un lucru de care n-ai habar.Nu cred ca poate orice dobitoc sa intre sa-mi spuna ce viteza are netul pe care Eu I’ll folosesc si-l platesc
    sint si abonamente de 6Mbps si sint mi se pare si abonamente de 3Mbps,fiecaruia dupa posibilitati si dupa banii de care dispune
    si da ,abonamentul de 20Mbps e pe cupru

    cred ca intradevar un 50 Mbps e arhisuficient

    00
    • Hai sa-ti spun cum e treaba: Pentru ca Telekom nu este in stare sa ofere, la ora actuala 200 Mbs reali in orasele mici (nefiind instalata fibra optica) ei ofera in continuare 6Mbs pe sarma de cupru – ca asta e infrastructura in unele zone. Pana aici nimic de obiectat. Problema este ca, Telekom nu ar trebui sa ceara pe 6Mbs mai mult de 10 lei pe luna, chiar integrat in pachete de servicii, pentru ca nu face mai multi bani o asemenea viteza a luminii stinse. Dar… pentru ca traim intr-un stat in care corporatiile si escrocii politici fac legea, Telekom ascunde acest internet de joasa spetza, pentru 2016 si il vinde la pachet cu celelalte servicii la peste 100 lei pe luna, in timp ce la RDS, un pachet „budget” cu FL300 (300 Mbs, pe fibra) inclus si TV analogic si telefonie fixa si stick 3G, costa doar 67 lei… Fa si tu comparatie. Nu-ti trebuie multa scoala.

      00
  20. NOU
    #46

    Nush cine plm e Sanders da’ pot sa confirm ca netul la tara e decent – probabil la acelasi nivel ca cel din metropolele US.

    00
  21. Zoso gresesti maxim in privinta ANCOM (asa cum se chema in 2002 cand a tradus legea europeana privind comunicatiile). Daca ar fi introdus nu mai mult de o pagina atunci nu am mai fi avut piata libera pe care o avem acum.
    Iti dau un exemplu concret (pentru cei care vor sa verifice nu sa vocifereze inutil) fa o comparatie intre legea noastra si cea macedoneana. Cea macedoneana poate fi citita in original daca o pui in paralel cu cea romaneasca pentru ca ambele sunt traduceri ale legii europene de referinta. Insa in Macedonia Telekom a intrat mult mai devreme si mai puternic asa ca a fost adaugata o pagina care blocheaza orice fel de initiativa a unui mic intreprinzator.
    La noi poti fi operator de telecom cu orice sistem inventezi tu in Macedonia trebuie sa ai bani sa il cumperi pe cel din anexa legii adica o investitie de minim 500K doar intr-un switch. Asta e diferenta intre o piata libera (cum e la noi) si una „bine” (in sensul ca pare ca nu e dar de fapt are o bariera de intrare mare) reglementata.
    Rezultatul il vedem cu totii in numarul de minute, GB si viteza pe care ii avem pe mobile.

    00
  22. la 10km de pitesti am teava de la erdeesh. Practic ca la mine la bucale :)

    00
  23. Evolva și CZone nu sunt exemple tocmai bune. C-zone a fost cumparat de RDS cand avea 15k de useri, nici 10% din piata din Bucuresti a ‘retelelor de cartier. Evolva avea un business onest dar au fost cumparati de iLink, companie care folosea practici neortodoxe. Au fost si ei vanduti la rds, la 5 ani dupa C-zone. ANPC-ul este depasit total de situatie, am avut contact cu oameni de acolo care nu aveau absolut nici o treaba cu nimic…
    Preturile de dumping nu era tocmai de dumping, era destul de ieftin sa faci reteaua la suprafata sau ‘prin copaci’.

    00
  24. eu cred ca netul merge mai greu la americani deoarece inainte sa ajunga la beneficiar mai trece si prin serverele NSA-ului

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube