Secretele „chef”-ului Hadean: Ce-i trebuie ciorbei pentru a fi gustoasă?

In fiecare saptamana, MaiBun.ro va prezinta cate unul din secretele maestrului chef Adi Hadean, caruia ii puteti admira capodoperele culinare pe blogul AdiHadean.ro. Reveniti pe MaiBun.ro pentru a deveni in fiecare saptamana maibuni.ro si in bucatarie! In continuare, textul maestrului de saptamana asta:

Dacă nu ar fi fost prea lung titlul, aș fi adăugat și supa în pomelnic și consomme-urile și toate supele-cremă. Așadar, fără ce nu se poate in toate acestea?

Fără os, dragii mei. el e temelia zemurilor gustoase, fie ele ciorbe, supe clare ori borșuri. Sigur, există și supe/ciorbe  doar din legume dar acolo-i altă poveste (bunica, Dumnezeu s-o odihnească, spunea că nu-i zamă bună dacă nu are multe legume). Aș putea opri articolul aici, socotind că am spus tot ce era de spus.

Totuși, de dragul vostru, voi detalia puțin. Să spunem că vem să facem o supă clară de vită, în cazul acesta putem folosi rasolul cu os, e perfect pentru asta, are destul os și suficient de multă carne (de obicei) pentru a încropi un fel doi cu ce rămâne de la supă.

Pentru o ciorbă, de vită fie ea ori de porc, avem la dispoziție o verietate mare de oase, ciosvârte, capete de piept, coate, costițe ori bucăți de cotlet pe care le putem strecura în oală profitând de neatenția paznicului. La supele ori ciorbele de pui punem aripi, gâturi, pulpe cu os ori piept întreg, asta dacă nu avem la dispoziție tot puiul. La ciorba de burtă punem mai întâi trei oase de vită la fiert, la cea de pește fierbem mai întâi câțiva pești mici și plini de oase și abia apoi construim ciorba ori borșul.

Dacă aveți posibilitatea (ori gătiți mult și des), e bine să vă pregătiți din timp supe concentrate de vită, pui, porc ori pește. Cum faceți asta? Puneți oasele animalului (dacă-i și puțină carne pe ele nu se supără nimeni) împreună cu legumele (ceapă, morcovi, țelină) și mirodeniile care vă plac la fiert, la foc mic. Asta va face să iasă din ele tot ce-i bun, gustul adică (elementele nutritive se distrug în mare parte dar ăsta-i un lucru reparabil mai târziu).

Strecurați supa obținută, lăsați-o să se răcească apoi puteți să o păstrați în frigider chiar și cinci- șase zile, pentru a o folosi de câte ori aveți nevoie în intervalul acesta. E important să fie fiartă bine (cam două ore) și în frigider să fie rece, în jur de 4 grade Celsius, altfel se strică destul de repede. Cum folosiți supele concentrate? Simplu, de fiecare dată când faceți o ciorbă sau o supă, în loc de apă puneți supa concentrată. Succes.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

4 comentarii

  1. Foarte bun sfat; pacat ca sunt putini/e cei/cele care-l asculta/citesc si care sa-l puna si in aplicare. Dupa parea mea, cel mai important ingredient din orice mancare e „dragostea”. Daca lipseste dragostea mancarea mi se pare atat de searbada.

    00
  2. Foarte bun sfat; pacat ca sunt putini/e cei/cele care-l asculta/citesc si care sa-l puna si in aplicare. Dupa parea mea, cel mai important ingredient din orice mancare e „dragostea”. Daca lipseste dragostea mancarea mi se pare atat de searbada.

    00
  3. Sa fie acra. Mie imi plac ciorbele acrite cu bors! Nu-mi plac ciorbele dulci!

    00
  4. Sunt printre putinii clienti al macelarului local care cumpara oase pt ciobe/supe.
    Intr-o zi m-a invatat ca daca vreau sa iasa si mai gustos, sa las oasele cam 45min in cuptor pe foc mediu si porma sa le fierb. Am incercat si intradevar a iesit mai bine. La macelar se vinde acest stock si gata facut, costa vreo £3/borcan 500ml (parca).

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube