Am scroll-at prin Linkedin și m-a apucat depresia

Folosesc LI ca să țin legătura cu oameni de pe afară sau din țară, care n-au Feisbuc sau care au diverse probleme cu cenzura (cum am eu contul blocat din când în când). E bun.

După ce mi-am terminat treaba pe acolo, n-am avut ce face și am început să dau scroll pe timeline, unde am descoperit cea mai simpatică labă în cerc cu platitudini despre cum recrutarea și HR-ul e plin de platitudini. E un fel de “nu te uita la ce platitudini zic eu când vorbesc despre platitudinile din industrie”.

De asta oamenii sunt scârbiți de recrutare, HR, căutat de muncă și tot ce înseamnă procesul ăsta. Că pute a mediocritate sinistră. Și analfabetă. Mă uitam la o fază, un tip pusese un post despre nimic și avea vreo 50 de comentarii. Nimeni nu s-a obosit să îi atragă atenția că ratase un acord și niște virgule. E ca la pozele cu tipii cu neckbeard sau cu ciocuri penale, n-ai prieteni dacă ieși așa pe stradă. Așa și gigelul ăsta, nimeni nu voia să îl supere și să îi atragă atenția că e analfabet, nu se face, cine știe când ai nevoie de el.

A doua chestie șocantă e câte conferințe inutile sunt în România și cât de mulți oameni pierd timp cu asta. Dacă te duci la 2 conferințe într-un an și nu înveți și nu aplici nimic, pierzi timpul. Dacă organizezi 10 conferințe în 2 ani pe același domeniu și nici unul dintre participanți nu se ridică din mlaștina în care e, poți să renunți (bine, de ce ai face-o, dar ar fi interesant să întrebe cineva “coițe, faceți laba asta în cerc de atâția ani, aveți niște povești de succes?”).

La fel și cu ăia care fac workshopuri cu tot felul de minuni. Nici o poveste de succes. Nici măcar una. Nu știu cum e, dar pe vremea mea, când te duceai la facultate, profii îți spuneau “Gigel de la TV a terminat la noi, Marcel de la Radio a terminat la noi, Ionela e în ultimul an la noi, Maricela predă un curs opțional” și tot așa. Adică aveau ce arăta. Acum, platitudini, labă în cerc și evitatul subiectului din PR. Rezultate? Neah.

 

 

linkedin

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

45 comentarii

  1. Dacă ma uit pe LinkedIn ma apucă depresia cum toți sunt directori dar se plâng ca e nasoale in țara și nu e bani

    Îl folosesc ca e util pt CV și aplicat job-uri la nevoie,dar de interacționat pe acolo…brrr

    00
  2. Acum ai invatat de ce nu e bine sa pierzi vremea pe LinkedIn. Eu il folosesc ca loc de pus CV-ul si de a lua legatura cu recruit-eri/cauta job-uri. Atat. Restul e inutil. Un gel de Bestjobs mai interactiv.

    00
  3. eh, acum profesorii se supără pe studenți dacă își găsesc joburi din anul 2 sau 3, ce-i aia succes, ah, și notele se dau pe prezență ca și cum ar fi suficient să ai puls și să respiri pentru 5 sau 6

    00
  4. Eu nu am reușesc să îi găsesc utilitatea, dar na, poate nu sunt în target, adică sunt cam neangajabil.
    On topic – https://medium.com/@lancengym/the-endgame-for-linkedin-is-coming-31d4a8b2a76

    00
    • nu-mi dau seama ce a fost in capul microfost. in afară că nu aveau pe ce arunca banii.

    • Ceva similar s-a intamplat cu Skype. Initial a fost cumparat de un fond de pensii din Canada. Am zis ca astia sunt prosti, da’ ce stiu eu. Dupa vreme l-au vandut lui Microsoft. Am zis ca astia de la Microsoft sunt niste dobitoci, da’ din nou ce stiu eu.

      00
    • Linkedin e foarte util pt oamenii din vanzari si cei din HR/ recruiteri. Ultimele 2 joburi le-am prins prin Linkedin.
      In afara de asta e printre putinele locuri unde se da share la articole specializate doar pe anumite domenii. Din punctul asta de vedere exista nisa pt Linkedin in lumea retelelor sociale.

      00
    • @vali Pt Microsoft utilitatea Linkedin e cantitatea de informatii care alimenteaza solutiilor lor de machine learning. Orice AI care foloseste retele neuronale trebuie hranit cu continut uman. Altfel e inutil. Iar informatia aia umana e greu de obtinut avand in vedere ca Facebook si Google domina social media, clientii de mail, indexare siteuri si alte surse similare. De asta Facebook si Google sunt in fata tuturor la capitolul AI, acces la continut uman.

      00
    • @dodoi vezi nokia, aceeași poveste

      00
  5. Tocmai am incheiat cu succes un workshop in Dubai, pe care l-am condus eu, cu mana mea. Nu sunt IT-ist, nu sunt inginer – asta asa, ca sa nu va ganditi la stereotipuri. Maine ma intorc acasa la Ploiesti ca sa ma iau de mediocritatile din primarie ca nu vor sa ridice rablele, si de babalacii pesedisti care nu strang dupa caini. C’est la vie. Pana imi bag si eu lupa si ma car. Sau nu.

    Ieri, eu si colegul indian am intrat in vorba cu un arab care punea amenzi in geam intr-o parcare. Un om pe la 60 de ani. La un moment dat ma intreaba de unde sunt. Zic: Romania. La care el: a, deci o stii pe Nadia!? Zic: da. Ai vazut-o la JO, in Montreal? Zice: da. Vezi, sunt om batran. Si arata spre ridurile de la coada ochilor. M-am inmuiat cu totul. Inca mai sunt oameni prin toate colturile lumii care ne stiu pentru ceea ce eram odata.

    00
    • Asta cu „ce eram odata” pentru ca Nadia, e cum am zice ca acum suntem un mare neam pentru ca Halep.

      00
    • hehe, daca era doar un pic mai batran ne stia de pe cand cu dacii…

      00
    • Macar in cazul Nadiei, spre deosebire de Halep, statul chiar a mai contribuit cu cate ceva. Sigur ca 90% din merit e al ei, munca ei, sacrificile ei, talentul ei. Dar a mai venit si statul cu o baza materiala, cu un antrenor, probabil mancarea asigurata la Deva, macar cat sa meritam sa auzim imnul. La Halep n-a contribuit cu nimic.

      00
    • Pentru cei 12 care au dat minus, si pentru primii doi care au comentat: mai iesiti si voi din tara, ca habar nu aveti ce e pe lumea asta.

      00
    • @leo, era doar o gluma… dar e bine ca tie care iesi din tara iti dau lacrimile de emotie ca un mosneag oarecare a reusit sa ingaime „nadia”. si mie mi-ar fi dat lacrimile… dar un pic din alte motive. cum ar fi ca daca ziceai elvetia omul ar fi zis „banci, ciocolata, turism”. sau germania „industrie, masini, autostrazi”. sau franta „istorie, cultura, bucatarie”. sau anglia „castele, londra, imperiu”. sau italia „iar istorie, iar cultura, iar bucatarie”. sau sua „economie, armata, bogatie”. sau, sau , sau. romania „hmmmm. nadia”! da, si mie mi-ar fi dat lacrimile.

      00
  6. Linkedin a inceput sa se imputa de cand l-a cumparat microsoft si au inceput sa-l transforme intr-un facebook al corporatistilor.

    Astazi e doar un loc trist de facut laba in cerc, unde unii se lauda cu workshopurile si eventurile pe unde se mai duc, realizari profesionale si unde se scriu felicitarile pentru ca georgeta cu 3 MBA uri aniverseaza 15 ani la o firma de trepadusi tristi si unde lucreaza de cand avea 20 de ani.

    Apoi pe principiul „arata-mi-o pe-a ta si ti-o arat pe-a mea” e labareala ala cu endorsmentul iar aia cu recomandarile e ca mersul la nunta, „da si mie ca vreau sa-mi schimb jobul, daca imi dai iti dau si eu”, vorba cantecului….”dau fundita”.

    Pana si recruterii care folosesc linkedin ul sunt niste idioti infecti….”buna, ti-am citit profilul…imi poti trimite un cv la adresa xxx”? like….ce cacat mai crezi ca am in CV si nu am pe linkedin? sau vrei sa-l printezi traditional si sa’l rasfoiesti scuipandu-ti un deget ca sa dai foile?
    Nu de putine ori am fost „vanat” pe linkedin incat credeam intr-o vreme ca e the place to be dar aparent, cretinii de head hunteri suna, vorbim un pic si ma intreaba….”dar softul/analiza aia o cunoasteti?”…..prietene, daca vorbeam portugheza nu crezi ca o puneam acolo?

    Drept pentru care acum mi-am pus acolo la head title ca-s astronaut candidat la plecat pe Marte (aparent si asta e un job title zilele astea).

    00
    • Linkedin a fost o laba in cerc cu mult inainte sa il cumpere microsoft. Ori abia ai descoperit linkedin ori arunci cu cacat pe gratis in microsoft la faza asta.

      00
  7. Zic si eu ca aia din AA: 5 luni de cand am renuntat (si) la LinkedIN. Si ce sa vezi ? Nu-i duc lipsa deloc!

    00
  8. nu se face, cine știe când ai nevoie de el.

    Chestia asta e aproape sfântă în România. ”Nu, nu-i spune nimic, nu știi dacă o să depinzi pe viitor” și tot așa.
    În două cuvinte: frică pentru cei care se tem de ranchiuni șantajiste, sadism pentru cei care vor să le facă rău unora sau altora pe motiv că au îndrăznit să spună ceva narcisismului lor nimicnicit și deranjat, deci ”legea junglei”, ”scapă cine poate”, ”asta e”, ”ghinion” și așa mai departe.

    Ambele cazuri, români. Ambele cazuri, neschimbate.

    00
  9. Feed-ul s-a umplut de rahat de cand vezi tot ce comenteaza conexiunile tale. Era mai tragic de 1 decembrie cand se postau tot felul de chestii patriotarde, inclusiv cu dacii stramosii romanilor. Cumva doar din RO am vazut asa ceva de ziua nationala (si da, am destule nationalitati in conexiuni).

    In rest, eu nu inteleg obsesia ta si a unora pentru acorduri. Fuck it, traiesc intr-o zona unde se folosesc in mod curent 2 limbi, vorbesc 90% engleza pentru munca si romana cand mai apuc. Mai adaug o limba pe care o folosesc in vacanta si sincer nu-mi mai bat capul cu virgule cat timp mesajul este clar. Pentru mine romana este nu chiar falimentara, dar daca vreau sa fiu platit prost atunci mi-as bate capul cu ea.

    Si da, trebuie sa ai cont pe linkedin, nu toate oportunitatile de acolo sunt retardate, mai ales daca esti contractor/freelancer. Trebuie doar sa dai reject la retarzi.

    00
    • Mda, nici eu nu sunt de acord ca LinkedIn este locul unde sa fii grammar nazi.

      00
    • Bai, boss, io am impresia ca citim litere diferit. Omu’ zice de comentariile care pupa in cur, la propriu, nu de acorduri. Plm, nu mai înțelegem nici ironii, nici nuante..

      00
  10. o vorba din popor zice : poarta-te frumos cu prostii din clasa ta fiindca nu se stie care o sa-ti fie sef.

    00
  11. e misto ca unii isi trec si copiii la CV

    00
  12. LinkedIn a devenit un fel de laba in cerc intre HRisti. Peste tot vezi doar postari d’ale lor. Si m-am saturat sa ma adauge nspe HRisti pe ideea ca poate le sunt util mai tarziu, adica lucram pentru domenii diferite, dar daca schimba ei domeniul…

    00
    • Singura problema pe care o vad e ca hrizdele de pe LI sint prea imbracate.
      In rest sa astepti continut de calitate pe orice fel de retea sociala arata ca problema e la asteptarile tale.

      00
    • Gasesti si mai dezbracate. Este de ajuns sa dai peste una, c-apoi iti propune algoritmul doar d-alea.

      00
    • Baieti, va invit sa faceti urmatorul experiment, intrati pe profilul unui om cunoscut, nu stiu, gen Bill Gates, dupa care in partea stanga, dati click pe primul profil din rubrica „people also viewed”, repetati de 5-6 ori. Ce ziceti, frumos nu ?

      00
  13. Deci intrii o data pe an si astepti ce? Ca si cum ai intra pe adresa de yahoo si te plangi ca e plin de span. Daca stai putin si cureti feed-ul ai sa dai de oameni si lucruri misto. Linkedin nu moare..se transforma ;)

    00
  14. Feedurile LI si FB sunt oglinda personalitatii online. Te plangi ca nu-ti place, cureti ce urmaresti.

    00
  15. acum multa vreme mi-am facut si eu cont pe linkedin… in scurt timp a inceput o avalansa de spam si rezultate practice 0 spre nimic. am unsubscribe, delete, sters, inchis si orice altceva mi-a trecut prin cap. spam-ul a continuat… nu stiu daca acum dupa probabil mai mult de 10 ani a incetat, inca nu am curajul sa sterg filtrele din mail…

    00
  16. Io dau accept automat la toti HRistii sa vada sefu’ ca-s cautat :)
    Cam la 2-3 luni il vad ca se uita la profilul meu – cre’ ca vrea sa verifice daca n-am plecat inca…
    Acum serios vorbind, daca selectezi bine conexiunile si dai follow strict la ce te intereseaza din punctul meu de vedere e chiar util (articole bine documentate, oameni care chiar stiu despre ce vorbesc – gen CEO Daimler).
    Evident ca e si bullshit dar nu te obliga nimeni sa accesezi orice prostie…
    In schimb, daca dai accept la oricine si follow cu ochii inchisi evident ca incepi sa primesti poze cu pisici si proverbe chinezesti…

    00
  17. Nu stiu, da atatea rahaturi motivationale ca acolo n-am vazut, de aia nici nu il mai folosesc. Ma uit din cand in cand daca am vreun mesaj, nu, bine, pa! Mi se pare o porcarie si sincer, prea putine persoane stiu sa se fi angajat prin linkedin. Toti recrutorii se aplauda intre ei cu d’alde „da, e mai important un candidat care nu are experienta, dar are vointa, decat unul cu experienta, dar care nu-si da interesul”. Bullcaca, nici naiba nu te cheama la un interviu fara sa ai experienta. Iar recrutorii mai „speciali” care sa si iasa din turma retardata, sunt extrem de rari.

    00
  18. Se chinuie M$ cu el sa faca bani. Incearca sa-l faca site de cuplarai, de glume, de conexiuni de afaceri dar… nu merge. Asa cum si-a luat teapa si fb cu instagram… unele afaceri sunt limitate.. cat rahat sa platesti niste poze … sau cati cauta de lucru toata ziua ?

    00
  19. Mie mi se pare ok LinkedIn, destul de eficient. Bine, e mai ciudat ca de obicei tipele vor sa ne vedem in timpul săptămânii si pe zi, pe lângă asta sunt si mai superficiale decat pe Tinder, vor sa vin cu CV-ul la întâlnire… aia e, își face treaba aproape la fel de bine si e mai ieftin decat Tinder, cum ziceam mai sus.

    00
  20. „Înainte de a începe procesul de recrutare vă rog să îmi comunicați salariul orientativ pentru un inginer specializat în …. avand …. ani de experiență”

    Așa îi reduci la tăcere pe 99 la sută din recruiteri.

    00
  21. Am intrat si eu acum pe LI, dupa ce am citit aici.
    2 oferte de job, una in Germania si una in Suedia. Cam la 2 luni primesc cate o oferta, deci da, merita sa-l tin. Poate intr-o zi nu-i mai refuz.

    Si mai vad si ce colege imi viziteaza profilul de LI. :):):)

    00
  22. Eu am facut recent upgrade la contul premium pentru LinkedIn. Îl folosesc in principal pentru a găsi decision makers la companiile partenere (gen director of partnerships, sau corporate development, etc).

    Nu știu de ce ar folosi cineva LinkedIn sa își caute job. E mai mult util pe post de resume, și cam atât.

    Lucru ciudat, acum fix 2 zile un partener din NY, cu vreo 125 angajați – ne-a scris: dar văd ca pe LinkedIn sunteți doar 3, și nu aveți informațiile complete. Lucru ce ma face sa înțeleg ca altfel se folosește inafara decât la noi. :)

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube