ROTLD face un pas înapoi

Și publică azi o scrisoare în care recunosc că s-au grăbit și că e stupid să ceri 50€ pentru viitori cinci ani, când nicăieri în lume nu se întâmplă asta.

Repet: aici sunt două mize. Una e separarea ROTLD de ICI, prin preluarea în mod gratuit a serverelor și sediului de la ICI, și a doua e generarea de bani, pentru că ICI nu le dă câți bani vor ei. De aia au introdus domeniile cu diacritice, că sperau că vor avea niște bani în plus. Au mai încercat în 2013 să introducă plata anulă a domeniilor, dar Comisia de Tehnologie de la Senat i-a trimis la plimbare, că nu aveau temele făcute.

Conținutul scrisorii:

Introducerea tarifului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile „.ro”
Având în vedere programul legislativ al Guvernului pentru perioada 2017-2020 și lista priorităților legislative ale Guvernului României pentru prima sesiune parlamentară a anului 2017, ce prevede un proiect de lege privind administrarea Domeniului de Nivel Superior „.ro”, Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale a mandatat membrii Consiliului de Administrație ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) să anuleze hotărârea Consiliului de Administrație ICI cu privire la implementarea serviciului de înregistrare și mentenanță a domeniilor „.ro”.

În ședința Consiliului de Administrație al ICI de astăzi, 26 ianuarie a.c., Consiliul a decis anularea hotărârii anterioare cu privire la implementarea serviciului de înregistrare și mentenanță a domeniilor „.ro”.

Prin scrisoarea deschisă adresată Ministrului Comunicațiilor și Societății Informaționale, înregistrată cu nr. 505/25.01.2017 la Cabinetul Ministrului, un număr de 16 parteneri ROTLD au solicitat organizarea de consultări publice privind introducerea tarifului anual de mentenanță pentru domeniile „.ro”.

Din motive ce țin de stimularea economiei digitale precum și de buna funcționare a registrului domeniului de nivel superior, considerăm că este necesară reglementarea modului de administrare și funcționare a acestuia, în vederea asigurării unui cadru transparent, coerent și unitar care să stea la baza operării domeniului .ro în interes public.

Ținând seama de cele menționate, anunțăm următorul calendar privind consultarea publică.

Luni 30 ianuarie 2017 – publicarea pe website-ul MCSI a unui chestionar referitor la principiile ce vor sta la baza reglementării. Răspunsurile la întrebări și orice alt punct de vedere vor fi transmise prin intermediul chestionarului online până la data de 28 februarie 2017. Proiectul de lege va fi redactat de către un grup de lucru interinstituțional, pornind de la punctele de vedere primite.

În luna iulie, ministerul va publica spre consultare proiectul de lege. Proiectul va rămâne în consultare publică pentru cel puțin 30 de zile, timp în care ministerul va organiza cel puțin o dezbatere la sediul MCSI pe marginea proiectului de lege.

Urmare a procesului de consultare publică ministerul va prezenta forma finală a proiectului de lege în Guvern, în luna septembrie.

Publicat în data: 26-01-2017

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. ca de obicei: idee buna, aplicata cu succes peste tot au reusit sa-si bata joc de ea prin romanizare. (avans pe 5 ani)
    Fix ca-n bancul ala: Nu-i da romanului o bila ca o strica.

    00
  2. proiect de… lege? la Guvern?… poate proiect de hotărâre de guvern nu de lege.

    Dacă este proiect de lege o să trebuiască să treacă prin parlament iar la ritmul în care se lucrează (sau se doarme) acolo vom avea mare noroc dacă apare legea în mai puțin de 1-2 ani.

    e clar, cartoful fierbinte era prea fierbinte… l-au trimis la guvern și/sau parlament să-l facă ei piure.
    o să iasă din comisiile alea o pastă omogenă de culoare incertă aproape maro. :)

    00
  3. Daca se menține acest calendar plata anuala a domeniilor. ro nu se va introduce nici in 2017. In mod cert o parte din cei care au luat domenii la kg acum fac eforturi sa le „dea” pe câteva pungi de semințe :)) mai negre sau mai albe ;)

    00
  4. Romania face un pas inapoi. La ce sa te astepti de la putoiul de Augustin J. ??

    00
  5. Una offtopic: azi citeam pe imdb comentariile la un film vechi cu zombie si toti ziceau ca ROTLD (cu caps scris) a fost cel mai nu stiu cum si nu stiu ce. Mi-a luat cateva minute sa imi dau seama ca se refereau la Return of the living dead.

    A fost o experienta atat de neinteresanta incat m-am decis sa o impartasesc cu voi.

    00
  6. E greu tare, mai ales când cașcavalul e la fileu și băieții trag și de-o parte și de alta de el. Dar nu e de mirare. E doar o altă treabă .ro

    00
  7. Cu domeniile .ro e aceeasi mizeria ca la locurile de parcare de pe strada unde primaria vrea sa mai bage niste bani in buzunar.
    Nu am inteles de ce romanii si-au dorit ca ei sa inventeze roata in loc sa arunce privirea peste gard sa vada ce fac altii si sa o faca mai bine.
    In orice domeniu au fost doar cativa deschizatori de drumuri, dar majoritatea au copiat ce au facut altii si unii au reusit sa o faca mai bine.

    00
  8. NOU
    #9

    e fugit ghita ciobanu si nu are cine sa le faca softu…

    00
  9. Boss, pana la urma e bine sau nu sa bage taxa anuala pe domeniu?

    00
  10. Daca vor introduce plata anuala a domenilor… vor plati anual cei care isi cumpara domenii de la acea data inainte sau si cei vechi care si-au cumparat domenii acum 15 ani?

    00
  11. Intrebare:
    Atunci cand cineva, persoana fizica sau persoana juridica, a achizitionat un domeniu…sa zicem boxe-jmekere.ro nu a incheiat un contract/o tranzactie finala pentru respectivul produs?
    Mi se pare ca si cum toate firmele din Romania ar trebui acum sa plateasca o taxa de intretinere a „numelui” la onrc…
    Ma gandesc ca totusi a fost o afacere clar stabilita: ROTLD avea produsul, domeniile „.ro”, iar persoana fizica sau juridica a cumparat produsul respectiv, conform normelor in vigoare la data respectiva.
    Exista un principiu in drept: legea prevede doar pentru viitor.
    Daca tranzactia a fost finalizata cu succes conform normelor respective, nu vad de ce ar trebui cei care au respectat legea sa fie oarecum supra-taxati acum…in sensul ca ei au respectat termenii afacerii, s-a incheiat, asta e.
    Cei care vor de acum inainte, vor fi obligati de lege sa plateasca respectiva taxa, insa cei care au incheiat o afacere in termenii legali, nu ar trebui sa o plateasca.
    Nu mi se pare corect sa se schimbe regulile jocului dupa ce jocul s-a incheiat…
    Vorbesc ca un „chibitz” pentru ca nu detin un domeniu si nici nu intentionez.
    Insa mi se pare absurd ca, spre exemplu, sa cumpar o patura de la emag si dupa 15 ani sa vina emag sa-mi spuna ca trebuie sa-i platesc anual o suma pentru patura respectiva daca vreau sa o folosesc in continuare…daca nu mi-o ia si i-o da altuia care vrea sa plateasca suma respectiva.

    00
    • @kla2005
      încă odată, ca refren:

      RoTLD nu a vândut niciodată domenii cu totul ci vinde doar dreptul de folosință al acestora, iar termenul de înregistrare este „nedeterminat” nu „nelimitat” (nedeterminat În sensul că până acum nu se prevedea nici un termen în contract dar contractul prevede că poate fi modificat oricând.)

      Reguli de Înregistrare – punctul 20
      „20. Inregistrarea unui nume de domeniu nu confera decat dreptul de folosinta asupra sa […]”

      Contract pentru Înregistrare

      „5. MODIFICARI ALE INTELEGERII (CONTRACTULUI). Sunteti de acord ca in perioada acestui (Intelegere) Contract noi putem:
      (1) revizui termenii si conditiile acestui (Intelegere) Contract; si
      (2) schimba serviciile furnizate in cadrul acestui (Intelegere) Contract. […]”

      Dacă ai o factură de la un reseller pe care scrie că ai cumpărat domeniul cu totul pe veșnicie atunci problema ta este cu reseller-ul și cu țeapa dată de acesta când a vândut produsul într-un ambalaj de marketing înșelător, RoTLD este terț neimplicat în relația voastră contractuală. Aici poate să se implice doar ANPC dacă factura este pentru o persoană fizică sau instanța, dacă este pentru o persoană juridică.

      Pentru RoTLD client este este reseller-ul, nu clientul resellerului – iar RoTLD nu a vândut niciodată domenii cu totul.

      e același lucru ca și în cazul unui produs fizic, să zicem, un telefon…
      dacă tu cumperi un telefon care are pe ambalaj un autocolant pe care scrie că are 1 TB de memorie ram dar produsul are de fapt doar 512MB de ram și același lucru scrie și pe ambalajul original al produsului de sub autocolant, atunci problema ta ca și cumpărător nu este cu producătorul telefonului ci cu comerciantul care a contrafăcut descrierea tehnică a produsului.

      Idem și în cazul pieselor de schimb auto, ș.a.m.d.

      Același lucru este valabil și pentru domenii.

      00
    • in primul rand compari mere cu pere: patura de la emag vs nume de domeniu .ro. bine ca nu compari cu vreun vaccin. :)

      in al doilea rand, s-a mai scris pe aici de N ori: nu se aplica nimic retroactiv, taxa aia e pentru viitor si nu pentru trecut. nu plateste nimeni „din urma”. nu stiu de unde ai scos-o pe asta.

      in al treilea rand: numele de domeniul nu este proprietatea ta cum este patura de la emag. pentru numele de domeniu detii doar dreptul de folosinta. asta este stipendulat in contractul de inregistrare. de asemenea acolo nu este stipendulat ca domeniul este al tau „pe viata” si ca pe viitor nu vor fi taxe anuale.

      citez din regulile de inregistrare: „Inregistrarea unui nume de domeniu nu confera decat dreptul de folosinta asupra sa”

      00
  12. Eu nu inteleg.
    Inainte ii acuzati pe cei de la rotld ca vor sa introduca plata anuala pe sest, prea repede si fara o consultare adevarata.
    Acum, ca au bagat un program clar si de consultari si de aprobare, tot nu e bine ca de ce se face asa lent.
    Pai hotarati-va oameni buni, cum vreti rapid sau lent?

    00
  13. Cu domeniile deja inregistrate ce se va intampla ??? Vor ramane asa ????

    00
    • Domeniile deja inregistrate vor fi confiscate de ICI fara drept de apel. Deci eu zic sa iesim in strada.

      Off, nu mai citeste nimeni?
      https://zoso.ro/rotld-ieri/
      „cei care au domeniile înregistrate înainte de 2012 vor plăti 30€ (taxa pe cinci ani) iar cei care au domeniile înregistrare după 2012 vor plăti o taxă de mentenanța”

      00
    • nu te lua dupa Sil. cei care au nume de domenii in afara de faptul ca li se vor confisca vor fi si amendati. Eu zic sa il vinzi acum sau sa renunti la el cat mai poti. Cica e un proiect de lege sa ii bage pe toti la puscarie.

      00
  14. Atunci cand vorbesti despre domenii nu trebuie sa faci analogie cu produsele fizice (palpabile) pe care le cumperi ci cu un serviciu pe care ROTLD ti-l ofera. Odata este serviciul de inregistrare pe numele tau si apoi este serviciul de mentenanta a domeniului. Fizic si simplist, mentenanta unui domeniu este reprezentata de mentinerea bazei de date a registrului si cel mai important, sistemul de servere DNS pentru zona .ro. Pana acum nu se platea decat serviciul de inregistrare, iar acum se doreste introducerea unui tarif pentru mentenanta. Simplu si normal.

    00
  15. O veste minutata.
    Un pret corect anual ar fi ca cel de la domeniile .eu ~ 5 euro/an

    00
  16. Schimbarea unilaterala de catre ROTLD a conditiilor ar putea fi interpretata ca abuziva, iar clauzele din contract ce se refera la posibilitatea acestei schimbari ar putea fi abuzive. Cel putin in ceea ce priveste domeniile cumparate de catre persoane fizice, adica consumatori cum sunt numiti in lege.

    “5. MODIFICARI ALE INTELEGERII (CONTRACTULUI). Sunteti de acord ca in perioada acestui (Intelegere) Contract noi putem:
    (1) revizui termenii si conditiile acestui (Intelegere) Contract; si
    (2) schimba serviciile furnizate in cadrul acestui (Intelegere) Contract. […]”

    Clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori:
    Inserarea unor clauze abuzive în contractele dintre comercianţi şi consumatori este
    interzisă în mod expres de Legea nr. 193/ 2000. Este vorba inclusiv de certificatele de
    garanţie, bonurile de comandă, facturile, borderourile sau bonurile de livrare, biletele,
    tichetele care conţin stipulări sau referiri la condiţii generale prestabilite.

    Ce este o clauză abuzivă?
    O clauză contractuală care nu a fost negociată direct cu consumatorul va fi considerată
    abuzivă dacă, prin ea însăşi sau împreună cu alte prevederi din contract, creează, în
    detrimentul consumatorului şi contrar cerinţelor bunei-credinţe, un dezechilibru
    semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor.

    Se consideră că o clauză nu a fost negociată direct cu consumatorul dacă aceasta a fost
    stabilită fără a da posibilitatea consumatorului să influenţeze natura ei, cum ar fi
    contractele-standard sau conditiile generale de vînzare practicate de comercianţi pe
    piaţa produsului sau serviciului respectiv.

    00
  17. Nu mi se pare in regula! Adica te-au pus sa platesti pe domeniile .ro mai multi bani ca sa il ai pe viata si acum dupa ce le-ai luat, hopa introduc taxa anuala. La fel si cu domeniile cu diacritice, s-au inghesuit oamenii sa cumpere cu gramada, iar acum dupa ce au dat sute de lei sau mii de lei pe ele, ii pune sa plateasca lunar.

    Nu e in regula! Din puncutl meu de vedere n-ar trebui sa se aplice retroactiv, oamenii au semnat contracte, ar trebui sa se respecte. Dar daca chiar vor sa incalce aceste drepturi ale oamenilor, ar face bine sa le dea inainte banii inapoi pe domenii, si sa ii puna sa plateasca abonament anual pe ele. Sa vedem daca le convine sa dea banii inapoi, mai ales la domeniile cumparate recent. Sa vezi tu cum se razgandesc nenorocitii.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube