Redu consumul în casa – Utilităţile

Probabil că ai auzit această placă precum un leit-motiv, spusă pe la toate televiziunile, radiourile şi ziarele. Copiii din Somalia mor de sete iar tu laşi apa la duş să curgă în neştire. Închide robinetul 5 minute şi 3 somalezi vor mai trăi o lună în plus.

Mesajul meu e altul.
Este criză. Trebuie să ne reducem cheltuielile la maximum, pentru a putea supravieţui. Indiferent de clasa socială din care faci parte, toţi suntem în aceeaşi barcă. Aşa că:

1. Nu lăsa apa să curgă în neştire, la duş, la bucătărie sau prin furtunul cu care îţi uzi gazonul. Un robinet lăsat deschis o oră consumă o tonă de apă menajeră, al cărei cost este de 4 lei pe tonă. Dacă în fiecare zi, laşi robinetul deschis uitat de dumnezeu, când te speli pe dinţi, când faci duş, când speli vasele, când tragi apa în neştire la toaletă şi consumi o tonă zilnic, înmulţeşte 4 lei cu 30 de zile şi vei vedea câţi bani cheltui ÎN PLUS faţă de ceea ce ai cheltui în mod normal.

Cumpără-ţi robinete ecologice. Adică robinete care se închid singure după o anumită perioadă sau, şi mai simplu, robinete care se deschid in the old fashion way, prin rotire. Pentru că atunci poţi obţine o reglare mai fină a jetului de apă, nu cum e acum la toate robinetele de pe piaţă, 2 poziţii, închis sau deschis la maximum.

2. Nu lăsa aprinse luminile din tot apartamentul, chiar dacă ţi-e frică de întuneric. Închide luminile prin camerele de unde ai plecat, în mod sigur nu folosesc nimănui. Dacă îţi place să dormi cu lumina aprinsă, caută o veioză cu bec halogen, care consumă câţiva volţi, nu sta cu becuri de 100 Watt, pentru că 1 KW costă 5000 lei vechi, adică nu chiar foarte puţin.

Nu folosi cuptorul cu microunde pentru a găti mâncăruri combinate. Un cuptor cu microunde consumă ~2KWh, iar rezultatul nu se compară în nici un caz cu o mncare făcută la un cuptor cu gaz. Da, foloseşte-l la încălzit o supă, timp de 2 minute sau o friptură rece. Practic, acolo îşi găseşte el utilitatea.

Nu sta în faţa frigiderului deschis
, gândindu-te „ăăăă….oare ce să mănânc azi…ăăăă….oare să beau o bere…sau 2”. Poate nu consumă extrem de mult un frigider deschis, dar combinate, toate aceste consumuri dau o sumă considerabilă la factură.

Foloseşte becuri economice. Da, lumina lor este destul de chioară, dar dacă foloseşti 2 becuri de 15W economice, e ca şi cum ai folosi 1 de 100 W normal, care practic dă lumină doar 90%, iar restul este căldură risipită în atmosferă. Foloseşte mai multe surse de lumină în aceeaşi cameră, care pot fi folosite separat. E mult mai util şi mai economic. Eventual, dacă locuieşti la curte sau într-un apartament mare, foloseşte lămpi cu senzori de mişcare, care vor aprinde şi stinge luminile pentru tine.


3. Pe timpul iernii, închide caloriferele
în camerele unde nu stai. Desigur, asta e valabil dacă ai şi repartitoare de căldură. Închide caloriferele când pleci de acasă. Nu ai nici un motiv să laşi o casă goală, bine încălzită, când o poţi încălzi bine mersi seara, când ajungi acasă. Diferenţa? Eu, la 2 camere, am plătit 60 de lei luna trecută. Mama, tot la 2 camere, dar cu căldura mergând non stop, a plătit 270 de lei. Diferenţa este semnificativă, nu?

Nu folosi calorifere electrice în cameră
. Sunt cele mai mari consumatoare de energie şi, pe lângă asta, sunt total nerentabile, ele dând căldură doar cât sunt pornite. Iar factura de sfârşit de lună este dureroasă.

4. Aparatele de aer condiţionat. Aici, discuţia este deja mai complexă. Pentru că, în primul rând, ele dăunează sănătăţii. Câţi dintre voi nu au răcit la birou, pentru că au stat în vecinătatea curentului de aer rece de la un aer condiţonat? Iar răcelile de acest gen sunt destul de puternice şi chltuielile ocazionate cu medicaţia necesară sunt foarte mari.

Pe lângă asta, un aparat de aer condiţionat consumă foarte mult curent electric. Nu îl lăsa deschis. Stează-l să funcţioneze doar cât temperatura din cameră ajunge la 24-25 grade C, adică maxim 5-6 minute, după care închideţi-l şi închideţi geamurile şi uşile din casă. Va dura cel puţin 1 oră până va fi nevoie să îl redeschideţi.

Mai sunt şi alte soluţii de economisire inteligentă? Nu te economisi doar pentru tine, spune-ne şi nouă cum să facem.

foto: climatechange

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

8 comentarii

  1. Corectura mica: laitmotiv se scrie exact cum se citeste.

    00
  2. LEITMOTÍV s.n. v. laitmotiv.
    Sursa: DN | Trimisă de LauraGellner, 16 May 2005

  3. :% pai la partea cu caloriferul iarna depinde si in ce zona stai, ca de ti le prinde un frig tare si iti crapa s-a cam dus economia

    00
  4. Aş mai adăuga şi „Spală rufe inteligent!”

    Majoritatea maşinilor au program scurt de spălare, de 30min. Foloseşte-l cu încredere, dacă nu eşti muncitor pe şantier cu siguranţă nu vei avea haine atât de murdare încât să necesite 2 ore de spălare. Foloseşte detergent lichit în loc de praf (e mai eficient şi parfumează lucrurile discret, plus că nu lasă urme pe hainele negre) şi spală la 30 sau 40 de grade. Aşa economiseşti şi apă, şi curent, în plus îţi prejungeşti durata de viaţă a hainelor, pentru că spălatul la temperaturi mici protejează ţesăturile şi culorile. Deci ai numai de câştigat.

    Bonus: eşti eco.

    Testat 100% Maddame.

    00
  5. Maddame, ti-am dat un mail. Poate ne raspunzi si noua :!!

  6. Arhi v-am raspuns de ieri. Nu l-ai primit?

    00
  7. Nu toate becurile economice au lumina chioară. Eu am becuri cu lumina calda, asemanatoare cu cea facuta de becurile clasice, iar in loc de 2 becuri de 15W, am incercat unul de 23W, adica 125W „clasici”, lumineaza mai mult decat suficient (si nici nu atrag gazele in timpul verii).

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube