Cand realitatea nu e îndeajuns

Recent Audi a anuntat ca va dezvolta impreuna cu Disney si o companie de tehnologie ceva care sa ajute pasagerii din spate sa indure mai usor calatoriile lungi. Spectaculos, un subiect bun pentru locul unde a fost lansat (CES), pozitioneaza Audi ca un vizionar care intelege trendurile noi.

Si totusi :

  • chiar atat de plictisitoare este realitatea…reala ?
  • parintii se plang ca copiii au probleme de dependenta de telefon, sa vezi dependenta de VR
  • ce se va intampla cand omul va ajunge la destinatie dupa ce a vazut doua ore dragoni si va trebui vrand ne-vrand sa intre in realitatea inconjuratoare ?

E frumoasa tehnologia, dar, uneori, in incercarea de a te conecta cu lumi inexistente, te indeparteaza de cea in care traiesti. Cu peisaje mai frumoase sau mai neplacute, cu mirosuri nasoale, cu mici, cu manele, cu cersetori sau cu oameni buni. Pe care-i poti vedea doar daca te uiti pe geam si nu in realitatea ideala construita de 3’rd parties.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

37 comentarii

  1. Daca faci acelasi drum (sa zicem Bucuresti – Constanta) pentru a 10- a oara in acelasi an devine o risipa de timp/energie sa privesti in jur, fiindca se schimba putine lucruri, nu ai ce informatii noi sa acumulezi, creierul va fi pe modul default. Daca ai invatat tabla inmultirii, te mai opresti la fiecare 5*5 sa o mai inveti din nou?

    00
    • Păi există și alte moduri de entertaining în afară de tehnologie. Nu vorbesc de citit că unora li se face rău în mașină (deși dacă de la tabletă nu ți se face rău dar de la citit da, ar trebui să dea de gândit :) ci copiii se pot juca cu niște chestii cât de poate de reale și tangibile.

      Nu mai vorbesc de faptul că se pot purta conversații cu ceilalți din mașină.

      Am făcut drumul spre Vamă și niciodată nu m-am plictisit la dus. Iar la întors oricum eram suficient de mahmur să nu mă calific pentru nici un fel de activitate cerebrală :)

      00
    • @vax: cum adică… „se pot purta conversații cu ceilalți”? Poți explica puțin conceptul ăsta? Sună… ciudat.

      00
    • pfff, se plictisesc în călătoriile lungi cu mașina?! cât poate dura o ”călătorie lungă” cu mașina?! cu excepția celor spre străinătate, destul de puține durează mai mult de 6-8 ore.
      când eram eu copil cea mai amărâtă călătorie cu trenul, aia la bunici, dura cca 12 ore (din casă în casă și vreo 11 de la gară la gară). același drum, cu mașina durează vreo 4 cu tot cu respectarea limitei de viteză prin toate satele și o pauză de dezmorțit. și n-am murit de plictiseală, și n-aveam telefoane, tablete și mai știu eu ce. câteva cărticele și jucării mici, că nici părinții nu erau hamali să care tot dulapul și doi copii mici cu trenul.

      00
  2. desigur, nu vor exista accidente cauzate de vreun pasager care vaneaza pterodactili sau urla ca ii bazaie un bondar

    00
  3. Pai cica trebuie sa inovezi. Acum ca masina condusa singura mai are de asteptat mult si bine(trebuie refacuta toata infrastructura) incepem cu alte minuni. Un blowjob automatic pt cei din spate se poate ?

    00
  4. Degeaba ne opunem si rezistam trend-urilor, asta este viitorul si ne intra prin usa din spate, ca vrem – ca nu vrem (la fel ca si AI-ul, care ne ia job-urile)

    As extrapola si patenta ideea in care anumite companii detin bucati din drumul virtual unde poate fiecare business local sa-si faca reclama sa te faca sa opresti masina :)

    Un add-on la chestia asta ar fi ca VR-ul sa fie pretty dumb si calculatorul principal sa fie incorporat in masina, tu numa te conectezi via usb-c la el :)

    Oricum, eu sunt incantat de idee.

    00
  5. Plm acelasi lucru si cu internetul, ai avea impresia ca reuseste sa conecteze oamenii in moduri pozitive si pline de sens, dar e majoritar pt a vinde, pt a arata poze cu pisici si a ne satiaface nevoile de baza scurt si la obiect. „This confession has meant nothing”

    00
  6. Orice VR iti pune un pistol in mana ca sa nu te plictisesti, iar cand revii in realitatea reala sa ai deja trainingul facut cu punctaj mare.

    00
  7. Probabil si acum 100 de ani erau unii care ziceau: probleme cu masinile astea, mai frumos e pe cal. Apuci sa vezi natura, mai mirosi o floare, o balega….ce ne trebuie noua tehnologie?

    00
  8. Se vor vinde la set cu pungi de voma si pastile de rau de miscare.

    00
  9. Pe cand tehnologii sa ii ajute pe tineri sa razbeasca in viata? Am uitat. Legalizam cannabis! Aia realitate virtuala!!

    00
  10. Eu visez de multa vreme la o masina autonoma care sa ma poarte prin localitatile vazute de mii de ori (unele urate cu spume), iar, intre timp, sa ma ocup de treburi banale, rapoarte, oferte etc. Dar, in Romania, cred ca ramane un vis inca 50 de ani. Cel putin.

    00
  11. Poate ca nu e rau ca ne dresam creierul sa ignore realitatea, cand n-o sa mai suportam manele, circ si plastic poate ajungem s-o transformam, in ceva mai bun sau mai rau, depinde de noi si ca sa trolez si mai mult generatiile anterioare nu au avut prea mare succes cu ancorarea in realitate, nu prea au fost pragmatici, cu toate tonele alea cubice de carti citite

    00
    • să ne dresăm creierul să ignore realitatea în anumite momente înseamnă imaginație, fantezie, visat cu ochii deschiși. așa s-a întâmplat cele mai multe cărți, filme, invenții. probabil așa au supraviețuit unii oameni unor torturi sau unor situații extrem de nașpa din viața lor.
      să servești creierului gata mestecat o altă realitate inventată de alții nu mi se pare echivalent cu a-l dresa să ignore realitatea.

      00
  12. va merge pana la primul care va zice ca decat sa dea cu bastonasul ala peste sombolimbozaurii aia de pe trecere e mai simplu direct cu masina… 5x combo + bonus for artistic impression…

    00
  13. cand realitatea va ajunge atat de oribila incat sa ne refugiem in VR incepe Ready Player One (cartea, ca filmul nu a fost atat de grozav).

    00
  14. Carlos Mencia, shut the fuck up

    00
  15. Adica tu cand vrei sa-ti bati nevasta te uiti doua ore la Conan Barbarul?

    00
  16. Eu ma uit la filme in timpul calatoriilor mai lungi. Mai nasol pe drumurile patriei ca mai intervine o depasire si trebuie sa pun filmul pe pauza sau pierd vreo scena si trebuie sa derulez.

    00
  17. Aiurea, depinde cum îți setezi așteptările. Dacă te dai jos din Logan 2005 fără climă și te urci in Audi A6 2017 automată, juri că ești in realitate virtuală. Bine, la fel a fost și la service când am lăsat acolo Loganu’ pentru o revizie…

    00
  18. VR in masina e ca problema identitatii (citeste despre corabia lui Tezeu).

    00
  19. „ce se va intampla cand omul va ajunge la destinatie dupa ce a vazut doua ore dragoni si va trebui vrand ne-vrand sa intre in realitatea inconjuratoare ?”
    Dar acuma ce se intampla cand se termina filmul si iesi din cinematograf?

    00
    • Diferenta este la cinema e un timp asumat, controlat. Nu te poti uita la filme timp de 10 ore pe zi. Pericolul VR-ului (daca nu este bine controlat) este ca in loc sa ai conversatii cu cei de langa tine sa te scufunzi/refugiezi intr-o lume pe care tu o controlezi.
      Pe termen lung : la ca ce sa-mi bat capul cu gasirea unei companii placute cand dragonii imi ofera o distractie nelimitata si nu ma cearta nimeni daca gresesc. Gresesc cu dragonii? Mai dam o data nivel nou. In viata reala nu poti sa dai CTRL+Z cand ranesti pe cineva.

      Observ comportamentul asta la nepotul meu de 13 ani care a dezvoltat o adictie fata de minecraft. E vina parintilor care nu au stiut sa gestioneze. Totusi problema principala este ca prefera sa stea in minecraft + un fel de counterstrike in loc sa interactioneze cu adulti sau copii de varsta lui.

    • @cd – situatia ii ca majoritatea copiilor sunt addicted de minecraft/fortnite/roblox si acolo se intampla „interactiunea”.

      Sa zicem ca-l convingi sa renunte la jocurile online.
      Uita-te in jurul blocului/casei. Vezi alti copii de varsta lui jucandu-se afara ?

      Vezi pe cineva sa joace fotbal, sotron, insert_outsite_game_here ?

      Nu, pentru ca am dat strazile masinilor, spatiile verzi parcarilor si terenurile de sport si parcurile – dezvoltatorilor imobiliari.

      Terenul de joaca este in spatiul virtual acum, ca ne place, ca nu.

      Build it and they will come.

      Azi daca vrei sa joci orice, trebuie sa platesti. 100 de lei un inchiriat de teren de fotbal, 50 lei un teren de tenis/squash, etc.

      00
  20. „sa ajute pasagerii din spate sa indure mai usor calatoriile lungi”

    S-a gatat internetul, jocurile normale si netflxul?

    00
  21. NOU
    #36

    Si pentru soferi nimic ? un NFS, GTA ceva sa fie…
    sau Carmageddon

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.