Răspundem ascultătorilor: cât mai ţine criza?

Dincolo de ce declară politicienii, există două răspunsuri la această întrebare, unul pentru noi, altul pentru oamenii din lumea civilizată.

Pentru ţările civilizate (şi definim o astfel de ţară prin unităţi de producţie şi infrastructură), răspunsul e simplu: în toamna anului viitor lucrurile vor începe să se schimbe în bine.

Pentru noi lucrurile sunt mai complicate. Dacia a redus motoarele şi va deschide în curând uzina din Maroc. Nokia a plecat. Băsescu se ceartă cu Ponta. Nu construim şosele. Nu eliminăm corupţia. Nu producem nimic. Deci 2-5 ani.

amanet

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. 2 si 5 ani cu suspendare, nu? Ca asa e frumos

    00
  2. Pentru o ţară care exportă de 40 de miliarde de euro şi realizează un PIB de vreo 3 ori mai mare, nu e cam exagerat să spui că „nu produce nimic”?

    00
  3. @Cristi Banu: ti se pare ca suntem unde am putea fi? Potential exista pt multe ramuri ale economiei si industriei in romania dar nu se face nimic. Au deschis vreo fabrica, au facut vreo sosea, au facut ceva cu agbricultura si exemplele pot continua.
    Nu ma intelege gresit, nu e vb de policita aici, ci despre noi, Romania…

    00
  4. ai scapat o liniuta intre 2 si 5

    00
  5. Mai tine pana dupa razboi.

    00
  6. Pentru a putea schimba ceva in tara asta, trebuie eliminata putrefactia din sistem, intr-un sistem atat de corupt si plin de cancer, trebuie facuta o spalare de „sange” pentru a se putea simti ceva.

    00
  7. Lucrurile cu „trebuie facut” in fata le stim toti. Stang, dupa stang pana acum pentru noii alesi, pentru ca refuza sa renunte la vechile relatii de prietenie. Sau nu pot, tot aia e.

    Prin absurd, sa zicem ca in locul unde se iau deciziile pentru Romania (deci la putere), ajunge o echipa corecta si ambitioasa, si pusi pe treaba.

    Atunci ar fi inceputul unui deceniu cel putin, in care ar trebui demarate si finalizate atat de multe:
    – legi (+pedepsirea celor care au calcat stramb de atatea ori) – justitie, politie, sri, diicot, etc – curatate
    – infrastructura
    – invatamant
    – sanatate
    – agricultura
    – turism
    – institutiile statului curatate (+optimizate digital)
    – industrie (sa profitam de mana de lucru, daca tot e ieftina)

    Ma rog, multe, multe, multe alte lucruri. Ideea este ca ar fi atat de mult de facut, nu doar prin a urma exemple celelalte tari, ci poate chiar a gandi cu un pas sau 2 inainte, incat indiferent daca ar incepe azi schimbarea, aceasta ar dura suficient cat sa treaca o generatie (20 -> 50, 60 ani). Si asta fiind optimist.

    Pesimist, well, cat s-a schimbat in 20 de ani, tot atat se va schimba in urmatorii 20.

    Parerea mea este ca nici in cel mai bun caz, nu vom asista la o civilizare unitara a tuturor ramurilor ce constituie Romania in mai putin de zeci de ani. Si personal, nici nu am asteptat. Avem doar o viata.

    Oricare din tarile de la care am fura exemple, au ajuns unde sunt in sute de ani, chiar si Germania care a pornit de la 0 dupa razboi, a avut nevoie tot de zeci de ani, mii de miliarde si alta mentalitate decat exista la noi.

    00
  8. Acolo scrie ca au comisioane reduse pentru pensionari ?
    Astia cu amaneturile sunt din ce in ce mai inventivi.
    Faza cu amanetatul masinilor e veche, dar stiu ca acum ceva vreme la un amanet in Iasi cineva a dat un pui congelat si a luat 2-3 lei.
    Ulterior venise nevasta aluia sa ceara puiul inapoi, dar cel care lucra acolo a zis ca l-a luat pentru el si deja l-a mancat.
    Asta e…

    00
  9. haha, bună duma asta cu „în toamna anului viitor lucrurile vor începe să se schimbe în bine. „

    00
  10. @Tzintzin: Sau să moară pacientul.

    00
  11. care criza? asta e normalitate.. sa ne obisnuim cu ea. 2007-2008 era anormalitatea.. si unii inca viseaza la dezechilibrele de atunci. tara asta nu are fundamente solide care sa o faca sa creasca singura, fara cresterea tarilor din UE… producem prea putin, incurajam ne-munca, sprijinim hotia.

    00
  12. @RBoy
    In cazul de fata pacientii suntem noi.

    00
  13. Eu ma intreb de unde ai scos termenul de „toamna anului viitor”, de la mama omida?

    00
  14. criza? care criza?

    serios acum, criza vine inaintea depresiei economice. si depresia economica vine inaintea razboiului. deci sa fim fericiti: sintem cu 20 de ani in urma!

    00
  15. noi exportam grau furajer pe care-l tinem la malul marii negre apoi rezolvam cu actele.. aducem acelasi grau in tara… grau de calitate superioara si facem paine.. toata afacerea sta in hartii care toate sunt in regula.

    00
  16. criza tine cat o tinem noi :)

    00
  17. Esti optimist cu toamna anului viitor. Atata timp cat UE (si nu numai) vor face ce au facut si pana acum, adica nu-si vor schimba naravurile, nu vad de ce s-ar termina criza atunci.

    00
  18. NOU
    #18

    Producem noi cat producem, insa tot nu ne putem micsora PIB-ul…

    00
  19. Good news :)

    00
  20. eu sunt de parere ca aceasta criza tine din 48 si… cred ca o sa mai tina inca 1000 de ani. cel putin pe la noi pe aici

    00
  21. acum am auzit la radio, in urma unui studiu, cica romanii s-au obisnuit cu criza. adica, merge si asa.
    de produs, se produce. anumiti X-csi produc bine.

    00
  22. NOU
    #22

    Eu cred că s-a cam dus criza. Doar ideea de criză a mai rămas…

    00
  23. Un nene, mare businessman si milionar (in euroi) sounea ca la noi criza va mai dura cam 10-15 ani. Ma refer la criza economica. Criza noastra, ca natie, va dura mult si bine… e starea noastra naturala.

    00
  24. Ce-i acum nu e criză pretenași. Nu știu exact ce e, nu-s economist, dar chiar și eu la cei 20-și-ceva de ani ai mei pot să zic că suntem (în cel mai rău caz) în normalitate. Criză a fost când s-au permis abuzurile din 2007-2008…

    sau

    nu există nici o criză. Jidanii din FED si BIS (bank of international statements) au permis escalarea din 2007-2008 iar apoi au picat-o, planificat din timp, pentru profit maxim.

    00
  25. Faci predictii de cacat. E evident ca e o chestie pe termen lung, minim 10-15 ani. Au disparut din piata mii de miliarde de dolari, sistemul financiar global e futut, capitalul e distribuit complet aiurea, va dura minim 5-6 ani sa se trezeasca elita la realitate sa faca ceva concertat si coerent…
    Cand o sa treaca „criza” se va intra intr-o „normalitate”, care oricum nu va fi ca inainte si va fi considerata tot „criza”. Nivelul de dinainte de criza era o bula, nu va mai fi atins prea curand.

    00
  26. Un nene de la englezi care cica stie cat de cat ce zice taman ce a afirmat ca suntem cam la jumatatea crizei. Adica sunt ei. Noi nu stim prea bine.

    In 2008 am zis ca tine 15-20 de ani. Ma astept sa castig.

    00
  27. Un nene abia trezit dupa betia de-aseara, participant la sedinta generala a intreprinderii unde managerul le spunea (in 2008) ca vin vremuri grele rau de tot si ca s-ar putea sa fie si concediati cativa mai puturosi daca nu se trezesc la realitate, se trezeste vorbind si el:
    -Auzi dom director, da’ matale cred ca cam faci misto de noi cu criza asta, cred ca vrei sa nu ne mai dai prima de porc. Pe bune, ce treaba avem noi cu criza asta de la americani? ‘Aide dom’ne ca avem pielea tabacita, nu avem noi treaba cu crizele astea ale capitalistilor.

    Explica-i astuia pe intelesul lui, folosind cuvinte putine si de clasa a doua, ce inseamna economia in general si de unde si pana unde traieste el prost, cand pentru el serviciul e un loc unde se duce de nevoie ca sa aiba pensie. De tuica are bani din cele cateva patlagele pe care le vinde nevasta-sa la piata atunci cand ii trec vanataile de la ochi.
    Sa-i dea Dumnezeu sanatate aluia de-a inventat caietul…

    00
  28. dap, nu o sa se schimbe nimic.
    daca vin astia, nu mai zic care ca se subintelege, am belit maimuta. cu ambele maini, pentru ca ne vom intoarce in comunism. bine, unul un pic deformat, adaptat. va fi rau.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.