Mai puțin plastic

Interzicerea pungilor de plastic e un pas bun în direcția bună. Hârtia se produce și se reciclează mai ușor. Sigur, nu e la fel de rezistentă, dar de aceea există sacoșele de pânză. Abia aștept să se plângă vreo vedetuță din astea de buzunar că e greu cu pânza, plasticul era mai bun și mai comestibil.

Acum, așteptăm să vedem când vor face ceva cu nenorocitele alea de PET-uri de la sucuri și de la bere. În restul Europei se poate, hai și la noi. Hai Cola, fii prima, dă-le peste nas la toți cu sticlele de plastic reciclabile!!!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Ce se face cu PET-urile in restul Europei ? Eu consum zilnic un PET de cola…

    00
    • consumă doar cola din PET, nu și PET-ul!!!

    • Se adauga la pretul produsului garantie intre 7-8centi pentru o sticla si aprox 4€ pentru o naveta, cred ca la un pet e in jur de 15-20 centi. Duci pet-urile, dozele, sticlele inapoi(in fiecare magazin mai mare sunt automate de colectare) si primesti “garantia”.

      De asemeni, pot fi reciclate doar recipiente din respectiva tara. De ex. Nu poti duce in Germania pet-uri din Danemarca sau invers.

      00
    • Acum niște ani, cineva a murit de la o sticlă de Silva reciclată, care nu fusese spălată bine.

      00
    • NOU
      #5

      – in general peturile (si tot ce este din plastic) se toaca marunt marunt marunt obtinandu-se astfel un soi de „rumegus” de plastic ce se trimite catre unitatile de procesare ale plasticului …
      – problema e ca lumea e prost crescuta si arunca unde nu trebuie si astfel = poluare
      – la hartie, chiar daca esti taran, se mai integreaza cu natura

      asa ca si cu petrui si fara ideea e sa colectam cum trebuie deseurile si sa le si recilam …

      00
    • In cazul ăsta s-ar putea sa fie mai sănătos ambalajul decat continutul.

      00
    • NOU
      #7

      „Acum niște ani, cineva a murit de la o sticlă de Silva reciclată, care nu fusese spălată bine.”

      Știu și eu pe cineva care a murit electrocutat… Era un cablu izolat prost.

      10
  2. cre ca ar trebui inceput cu mașinile. au numai plastic pe ele. plasticul ăla inlocuit cu pânză. iar in caz de accident pus resturile in borcane de sticlă.

    00
  3. Folosesc pungile de plastic de la super/hiper-market pe post de saci de gunoi.
    Când fac curățenie, folosesc sacii mari de gunoi fiindcă arunc mai multe deodată.

    Renunțarea la pungile de plastic e… eh… un dezavantaj pentru mine. :?

    00
    • Deci preferi sa dai 50 de bani pe o punga de plastic si sa o arunci la gunoi invelita intr-un alt sac pe care ai dat bani, in loc sa dai 3-4 lei pe o sacosa de rafie care te tine cateva zeci de ture de cumparaturi si inca 3-4 lei pe un sul de 30 de pungi de gunoi.
      N-are sens nici macar economic, nu mai discutam dpdv ecologic.

      00
    • Deci preferi sa dai 50 de bani pe o punga de plastic si sa o arunci la gunoi invelita intr-un alt sac pe care ai dat bani

      :?:

      De unde ai scos al doilea sac? Cred că ai înțeles greșit.

      00
    • Dupa nume n-ai cum sa-l banui de prea multa inteligenta

      00
    • @mihai

      Sugi pula ‘ntelectualule.

      00
    • Ezact, sunt curios astia de s-au aprins asa cum s-ar descurca fara sacii de gunoi de plastic.

      De maine sa arunci gunoiul menajer in saci de panza sau de hartie. Pampersi fermentati, tampoane, coji de cartofi si alte chestii care curg. Te duci de fiecare data pana la ghena ca sa nu-ti curga in cos zeama de gunoi? Cate drumuri ai face? Cum ar arata astea in altceva decat intr-un sac de plastic pe care il blamati atat?

      Si da, a arunca gunoiul in pungi de plastic folosite este tot o metoda de reciclare. Nu stam toti la case pe pamant cu posibilitatea de a recicla deseurile organice in curtea din spate.

      00
    • n-am zis c-as fi intelectual, doar ca esti exagerat de prost.

      00
    • @Cosmin

      Poti sa arunci si altfel gunoiul, nu doar in saci de plastic. Cand eram copil si saci de gunoi inca nu se gaseau in toate magazinele, parintii mei „reciclau” hartia de ziar cu care tapetau cosul de gunoi si apoi mergeau cu cosul cu tot la pubela ca sa arunce gunoiul. Se mai murdarea galeata, dar se spala usor cu apa si dezinfectant. Ei o faceau din economie, nu pentru ca era ecologic, dar e o varianta buna de folosit si in prezent. Din pacate e consumatoare de timp si apoi cine mai are cand sa se planga in comentarii ca dispar pungile de plastic?

      00
    • Cand i-am spus „mars” lui alupigus m-ai certat!! Chiar nu vedeti ca niciodata nu are nimic bun de spus?

      00
    • @zaharel, ti-ai raspuns singur la intrebare. Chiar ai chef sa pierzi timp spaland galeata aia de fiecare data? Plus, ai uitat probabil ce gunoie se aruncau pe geam in jurul blocului.

      00
    • Lasă, Cosmine, lui zaharel îi e dor de cum era „pe vremuri”, când ducea găleata la gunoi „răspândind aroma dragostei”. Chestiile astea de igienă sunt mofturi.

      00
  4. Este o singura problema. Romania nu recicleaza celuloza, noi doar o depozitam si o vindem la straini… sa vezi ce frumos va fi un leu punga…

    00
  5. NOU
    #23

    Punctul 6 – skip the plastic produce bag – inca nu mi-am dat seama cum sa evit sa pun in pungi de plastic legumele si fructele la supermarket. Nu imi vine sa ii dau casierului 4 cartofi, 3 rosii si 2 ardei sa ii cantareasca fara punga, e neigenic pentru el. O idee ar fi sa vin de acasa cu 5-10 pungulite de plastic pe care sa le reutilizez de fiecare data.

    00
    • As vrea sa ne lumineze cele 2 manute rosii cum se procedeaza in Ro. In Elvetia se gasesc pungi de hartie la legume and co sa pui in ele. Dar nu pot baga mana n foc ca si aici e peste tot asa. Si ca sa evidam asta, venim cu pungile de acasa.

      00
    • daca se poate la produse de panificatie, ma gandesc ca s-o putea si la fructe si legume

      00
    • Daca in supermarket apar la legume/fructe in loc de pungile din plastic, pungi de hartie reciclata, cum e la produsele de panificatie, lumea le va folosi pe acelea. Simplu.

      N-ai cum sa cantaresti fara punga, doar daca le cantaresti pe rand si lipesti pe fiecare eticheta, pana iti iei vreo doi sfinti de la cei care stau la coada dupa tine.

      00
    • @rdb: și în spatele tău sa fie unul ce are un pumn de mazăre :)

      00
    • N-ar fi mai fain ca in spatele tau sa ii dea unul un pumn lui Mazare?

      00
  6. Vedete de plastic

    00
  7. O sa las asta aici

    21 de companii româneşti şi multinaţionale precum Coca Cola Romania, Kaufland, Heineken, Bergenbier sau Holcim (vezi mai jos lista completă) s-au înţeles cu procurorii ca să scape de răspunderea penală. Corporaţiile au achitat taxă de ambalaje de 13 milioane de euro pentru deşeuri pe care au pretins că le-au reciclat. Pet-urile, cutiile şi cartoanele există în realitate şi, spun procurorii, au fost aruncate fie la gropi de gunoi, fie aiurea. Sunt gunoaiele pe care le vedem peste tot în ţară.

    Pe larg: http://www.romaniacurata.ro/s-au-predat-21-de-companii-s-au-inteles-cu-procurorii-si-au-platit-taxe-de-13-milioane-de-euro-ca-sa-scape-de-raspundere-penala/

    00
    • Pentru ca asta e adevarul, in romania nimanui nu-i pasa de reciclare. Mai nasol este ca in multe orase oamenii se obisnuiesc cu gunoaiele, drept dovada soselele pline de pet-uri, pungi si alte mizerii pe margine.

      00
  8. Practic ating toate punctele alea da nu am participat la nici un seminar de constientizare, ma calific ca aparator al planetei?

    La punctul 1: cele de panza sunt dragute pe gagici si hipsteresti, da pentru cumparaturi tot rafia e baza am cateva de la mega/carrefour care duc greul cumparaturilor lunare.

    La punctul 6: degeaba incerci. la piata se uita ciudat daca le intinzi plasa si le spui sa bage acolo/ la market nu vrea tanti de la casa sa iti puna cod de bare pe banane daca nu sunt in plasa.

    00
    • alea de rafie is ok. ideea e sa nu ai dalea mici de plastic

      00
    • Io folosesc o plasa de-asta de panza de are fermoar si se strange si se face mica, e blana pentru cateva cumparaturi. La piata da, n-ai cu cine, insa cand cumpar putine chestii, gen cateva banane sau un avocado sau chestii similare pun totdeauna codul de bare dierct pe produs si n-a zis nimeni niciodata nimic. Si-n plus, de ce te intereseaza pe tine ce vrea sau nu tanti de la casa, daca chiar dai de o persoana tampita poti sa te certi si tot ca tine o sa fie.

      00
  9. Romanu nu e prost, isi aduna sub chiuveta pungile in alte pungi ca sa-i aiba in caz ca vine vreo calamnitate sau o lege de la brucsel, deci nu ne afecteaza bo$$.
    PET-uri avem si de alea bo$$ ca noi ne bem alcool neaccizat ca occidentalii si ne-am facut rezerve strategice.

    00
  10. Parca se vor interzice doar pungile din plastic, subtiri, cu toarta, probabil alea mici din supermaketuri.
    Ar fi fost culmea sa se interzica toate pungile de plastic. Cel putin nu in viitorul apropiat.

    00
    • Daca nu ma insel se vor interzice pungile cu o grosime de 30 microni, cele de 50 de microni vor sta bine mersi

      00
  11. “Abia aștept să se plângă vreo vedetuță “

    Pai îți dai seama ca le-a lovit direct in sursa de venit …fără plastic e grele

    00
  12. Plasticul nu va fi prea curînd eliminat(20-30 ani) din circuitul apei în natură.
    Se găsește în mult prea multe produse(din păcate) și este un material foarte adaptabil.
    Dar în ceea ce privește produsele care țin de alimentație se pot găsi soluții-sticlă, metal, celuloză.

    00
    • Şi ieftin, ai uitat să zici ieftin. Foarte foarte ieftin de produs şi procesat.
      Plus că acum s-a şi ieftinit petrolul, deci va fi şi mai ieftin.

      Iar dacă se va trece masiv pe electric în 20-30 de ani, petrolul va fi şi mai ieftin, deci tot plasticul va fi şi mai ieftin…

      00
  13. Ce e asa de complicat de scapat de PET-uri ?

    Acum vreo 12-13 ani am vazut prima data in Germania in Lidl cum se recicleaza PET-urile. Garantie de 50 centi la fiecare bautura in PET. Adica daca apa la 0.5 litri costa 0.35 centi plateai pe ea 0.85 centi (apa + garantia). In interiorul magazinului era o hardughie in care bagai PET-ul gol, ala facea ceva galagie, apoi iti dadea bonul de 0.5 centi, cu care puteai cumpara sau primi banii inapoi. Simplu.

    00
  14. 1,2,3 daca te plimbi toata ziua cu masina sau esti femeie si ai geanta.
    5 nu cred ca mananca cineva cu tacamuri de plastic fiindca isi doreste asta.
    6 si in ce pot sa ambalez legumele si fructele pe care le cantaresc? Asta e o schimbare pe care magazinele o pot face. Eu cel mult pot sa cumpar alimente gata impachetate in caserole de plastic dar asta sigur nu ajuta.
    7 la fel ca la punctul 5, de cele mai multe ori nu este o alegere.
    8 fiindca esti mai hipster daca refolosesti borcanele in loc sa folosesti vase de sticla.

    De fiecare data cand pomeneste cineva de reciclare imi aduc aminte cand au pus in bucuresti pubele de gunoi pentru hartie, sticla si aluminiu. Am stat constincios si am sortat gunoiul, am mers pana in capatul strazii (~200m in plus) sa arunc gunoiul si exact atunci era masina de gunoi acolo care golea toate recipientele in acelasi loc. Asa ca sa recicleze altii, mie nu imi mai pasa.

    00
    • Daca vezi asa ceva, ii filmezi si faci scandal, nu te lasi de reciclat. Si probabil ca nici nu s-a intamplat, e doar o scuza care-ti mascheaza lenea… sau sunt amintiri din copilarie. Lasa lenea si treci la reciclat, daca publici o filmare recenta din Bucuresti care demonstreaza ce zici tu, cauta-ma ca-ti dau bani.

      00
  15. Eu am gasit saci de gunoi biodegradabili, arata ca fiind din plasti, dar e alt material. daca tii pungile in umezeala, se degradeaza

    00
  16. de ce sa nu ne complicam daca putem ( a nu se intelege ca sunt total anti reciclare )

    – la bauturi e oarecum simplu, fortezi sticle si nu mai ai stress (dezavantaj ca 0.001% au sanse sa dea coltul detergent/agent de curatare ramas in sticla reciclata)

    – la fructe e simplu, plase din hartie si s-a rezolvat banal problema

    ce mi se pare mie tampit este ca trebuie sa ai la tine „plase” in modul „full eco”. mergi in oras si ai chef si de niste cumparaturi si esti in tricou si jeansi – mai pune langa si o borseta, plasa – pentru plase de carat – > plasele de hartie.

    pe partea de reciclare recipiente suc – plastic/sticla/doze-metal – trebuie sa mergi cu plasa la tine (sau cutia) ca sa le duci la reciclat, daca ai chef de mers in alta parte si sa treci pe la cumparaturi – mai faci un ocol prima data sa duci la reciclat, apoi la o cafenea ceva sau o plimbare prin parc apoi iar la supermarket sa iti cumperi si produsele, ca sa nu te plimbi cu plasa de produse reciclate prin oras.

    poluarea din cauza carburantului o sa bata lejer poluarea generata de plastic

    00
    • Sticlele si PET-urile reciclate sunt farmitate si topite in atmosfere controlate. Nu exista o banda pe care merg sticlele si robotii curata sticlele cu peria si cu jet de apa.

      00
  17. In Murica se poate sa aiba numai pungi de hartie de cel putin 30 de ani.
    In Europa, se implementeaza deja de zece ani sau mai mult.
    Numai la noi se cauta motive ca nu se poate, ca asa-i romanul.

    Sa dea lege si sa se aplice!
    Atunci se vor convinge toti ca se poate si copiii nostri sau copiii lor se vor convinge ca a fost bine.

    Eu, personal, am in borseta o punga de plastic „de 1 leu” pe care o refolosesc pana se rupe de tot.
    In portbagaj am 2 pungi mari reciclabile de la Cora si Carrefour in care pun cumparaturile pe care le aduc cu caruciorul din magazin.
    Cumpar legume in pungi transparente, dar acasa le refolosesc pana se rup. Si da, am sertar numai pentru pungi :)
    Acasa nu sortez gunoiul fiindca la noi se pun toate in aceeasi masina de gunoi.
    La serviciu se sorteaza tot. E pe coduri de culori, pe tipuri, etc. Si se poate.

    00
  18. Si când te gandesti ca in Bucuresti reciclarea este voluntara, multe blocuri au ghena unde gunoiul se arunca la grămadă, in capitala București exista niște cutii gigantice de plastic puse doar pe anumite străzi asa ca reciclezi doar daca vrei.
    Am văzut ca in Cluj, Iasi, Piatra Neamt exista pubele speciale pentru hârtie, plastic si metal iar amenzile sunt destul de mari.

    00
  19. sa nu ne pripim! recipiente pt mancare reutilizabile, tacamuri care sa nu fie de unica folosinta si leftovers in glass jars implica spalat mai mult, deci mai multa apa consumata! trebuie facut un studiu statistic, cum este mai bine, mai mult plastic sau mai multa apa consumata!

    00
    • Inainte de valoarea economica se pune accent pe RECICLARE, adica reducerea cantitatii de gunoaie, oricare ar fi ele.

      00
    • si apa mai putina consumata tot RECICLARE se cheama. acum eu ziceam ca trebuie vazut cum reciclezi mai efficient: consumand mai putina apa sau folosind mai putin plastic

      00
  20. Am fost student Erasmus in Germania. In primele zile am participat la niste cursuri de integrare.
    Printre informatiile primite s-au regasit niste recomandari pentru utilizarea responsabila a resurselor (ex. sa nu tin caldura in camera la 23 de grade si sa nu fac dus 30 de minute) dar si niste obligatii privind selectarea colectiva.
    Avand un spatiu limitat in chicinetă, initial, m-am gandit ca nu are rost sa selectez colectiv.
    Si mergeam sa duc gunoiul: eu duceam o punga, nemtii duceau cate 3-4 pentru fiecare pubela corespunzatoare unui anumit tip de gunoi.
    Prima data am ales sa selectionez doar plasticul de restul gunoiului, dupa care am inceput sa selectez si hartia, uleiul procesat (student -> cartofi prajiti) si gunoiul menajer.
    Dupa 2 luni, daca vedeam o hartie pe jos, o ridicam si o aruncam la cos. Ce ma bucura cel mai mult e ca am ramas cu acest obicei invatat.

    PET-urile si sticlele se returnau in fiecare supermarket: fiecare sticla are un cod pe eticheta care este scanat.
    Primesti un tichet cu care poti sa faci cumparaturi sau sa primesti contravaloarea in bani. https://www.youtube.com/watch?v=RLKmr0uVhWo
    Sticlele care nu se returnau se reciclau in 3 containere diferite: sticla tranparenta, verde si maro.

    In Iasi se poate recicla aproape orice cu ajutorul celor de la Centrul Municipal de Colectare Iasi (http://www.cmciasi.ro/). Trebuie doar sa vrem si sa nu fim comozi.

    Intr-o seara, pe la 12 noaptea, mergeam pe o straduta pustie, cand deodata vad in fata mea un catel.
    In minte mi-au venit urmatoarele: Un caine vagabond in Germania? Nu, probabil s-o fi pierdut.
    Ma aproprii de el si observ o lumina de lanterna printre niste arbusti decorativi. Era stapana animalului. Cauta rahatelul patrupedului prin iarba.

    Educatie. Spirit civic. Responsabiliate sociala.

    00
    • „Dupa 2 luni, daca vedeam o hartie pe jos, o ridicam si o aruncam la cos. Ce ma bucura cel mai mult e ca am ramas cu acest obicei invatat.”

      păi în romania te-nbolnăvești de spate de la atâta aplecat …

      00
  21. Mda…incearca sa salvezi planeta punind cumparaturile in pungi de hirtie…ajungi la masina cu ele in bratze,plus un maldar de maculatura…daca ai si norocul sa ploua,iti vei dedica juma’ de ora statului in genunchi,cautind gogoshari pe sub masinile din parcare…

    00
  22. Când vezi toate panaramele cărora le este lene să-și ia o plasă reutilizabila de acasă și DE FIECARE DATĂ când ajung la market își cumpără câte o pungă, mă apucă groaza, eu de ani de zile nu mi-am mai cumpărat pungă de la magazin, dacă chiar am avut nevoie de o pungă de cărat, luam un carton, o ladă si o aruncam, nu mai vorbesc că nu consum sucuri si ib concluzie nu am ce pet-uri să arunc !

    00
  23. Acum ceva ani in urma,era Mirinda la PET returnabil,la fel ca un ambalaj de sticla.A disparut din peisaj.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.