Profitul personal și binele comun…

S-a zvonit că pe acolo va trece centura, așa că toți țăranii din zonă își vor pământurile înapoi, pământuri de care până acum nu îi interesa. Nu ca să le muncească, ci ca să le vândă la speculă, pentru că se știe că țăranul ține la pământul lui ca la ochii din cap.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

35 comentarii

  1. NOU
    #1

    Cu banii castigati isi cumpara actiuni la fabrica de spirt Mona :)))

    00
  2. Sau nici nu știau ca se poate obține cu mâna de acte incomplete pe care le au. Până o mana de avocati dezinteresați s-a oferit că au legăturile necesare să le obțină cu condiția sa le vândă lor terenul, pe care altfel nu l-ar fi primit în veci, la un preț modic.

    00
  3. Spiritul speculativ este parte integranta a capitalismului :)

    00
  4. Pai terenurile nu sunt retrocedabile daca sunt folosite pentru „Statiunea de Cercetari Agricole” nu si pentru autostrada. Vali nu vezi diferenta?

    00
  5. pai si, care e problema? sa dea statul in judecata si statul dupa ce se judeca cu ei 2-3 ani sa mute autostrada si sa nu cumpere nimic asa aia vor fi cheltuit bani cu avocati pentru un teren care nu valoreaza nici cat ceapa degerata pe care au cultivat-o comunistii in timpul colectivizarii. ca na… e dreptul lor mostenit.

    00
  6. Preturile la specula se gandesc ei ca vor lua :) realitatea insa ii va contrazice crunt. Vor lua fix cat valoareaza pamantul in acea zona. Mai mult, constructia (daca va fi cazul) ca continua chiar daca se va ajunge in instanta. E adevarat ca si sumele oferite initial sunt derizorii, dar nu vor lua (daca o sa fie cazul) prea multi bani.

    00
  7. Dacă e dreptul lor de ce sa nu lupte pentru el?
    Eu ii admir.
    Chiar m-aș bucura sa vad cat mai multi romani care sa se lupte pentru drepturile lor.

    In București s-au retrocedat parcuri iar în Iași nu se poate retroceda terenul agricol folosit de un fost CAP?

    00
    • true story dar cand s-au luat terenurile de ce n-au luptat? imi place cand cineva e viteaz dar nu cand e viteaz dupa ce s-a terminat razboiu si el se afla prin sansa de partea castigatoare.

      00
    • Stai linistit ca au luptat, unii au crapat prin muntii nostrii altii prin taberele de concentrare din siberia.
      Altii l-au cedat de buna voie sub amenintarea fortei.

      Daca propietarii de drept nu-si recupereaza terenurile, 100% acel teren va ajunge la un politician local.

      00
  8. Sa nu fim ipocriti. Oricine ar face asa.
    Ma indoiesc ca e macar o singura persoana aici, care daca ar fi in acea situatie ar ceda drepturile la o bucata de pamant pe gratis.

    00
    • Probabil ai dreptate, deşi nu se ştie niciodată. Am un amic care, la introducerea alimentării cu apă în comună, a cedat gratuit primăriei parcela de pământ care era singura potrivită pentru construcţia staţiei de alimentare (zonă de deal, nu poţi construi mai încolo). Probabil l-ar fi putut vinde primăriei la un preţ excepţional. Primarul cu siguranţă ar fi aprobat tranzacţia. Am motive să cred asta pentru că primarul era tot el.

      00
    • Cum nu? Valică, sigur :)

      00
    • @Sakura Unde-i tipul ăsta primar ? Vreau să mă mut acolo.

      00
    • @Nimeni: Cu un ghiocel nu se face primăvară. Nu contează unde este primar, că nu-i cea mai bună zonă de locuit.

      00
  9. Ok, ramane aspectul ce tine de etica, si-anume ca nu-si muncesc pamanturile; astfel, nu-s buni cetateni. Totusi, dreptul la proprietate primeaza binelui comun, in acest caz particular. Au dreptul sa ceara cat vor pe ele; daca le cumpara vreun smecher acum 2 ani si le vindea el la specula catre statul roman, mai scria cineva ceva pe tema? Statul/noi oricum iese/iesim in pierdere. Ca banii din specula se duc la un milionar wannabe sau la un aspirant pentru ciroza anului, nu ma mai priveste. Mai bine specula decat binele comun, care, apropo, suna a extras din doctrine dubioase.

    00
    • dreptul la proprietate nu primeaza binelui comun. Tocmai deaia se pot face exproprieri sau institutii ale statului pot intervenii pe proprietatea ta pentru a inlatura un pericol fara aprobarea ta. Sunt situatii clare, stipendulate prin lege in care te caci pe el drept de proprietate.

      O lectie pentru astia ar fi sa le dea terenurile, sa mute drumul, dupa care impozite marite de 10 ori pentru terenurile nelucrate. O sa isi blesteme zilele.

      00
    • Daca recitesti cu atentie, m am referit la acest caz particular. Aici legislatia spune ca acel teren compus din parcele ce apartineau stramosilor acelor tarani nu poate fi retrocedat, intrucat este destinat cercetarii. Dar daca acest teren isi schimba destinatia, este clar ca nu mai intra sub incidenta acestei legi si, drept urmare, poate fi revendicat. As simple as that.
      Sunt uimit de numarul de oameni care nu inteleg sa respecte dreptul altora la proprietate.

      00
  10. de obicei nu e vorba despre tarani, e vorba despre angajati ai primariei care au informatia ca se construieste inaintea taranilor si care cumpara ieftin si vand scump, de obicei asta e smecheria standard

    00
  11. Doar in Romania, chestiunile de genul asta (dreptul de proprietate asupra pamantului) nu sunt o stiinta exacta. La noi mereu sunt dubii, mereu da cu virgula, intotdeauna se lasa cu aproximari etc.
    Ori ai, ori nu ai pamant acolo. Punct.

    00
    • cred si eu ca in Olanda (de exemplu) nu are astfel de probleme. Lor nu le-a furat rusia 50 ani de istorie

      00
    • Nu în toată România. Transilvania şi Banatul face excepţie, mulţumită stăpânirii austro-ungare. Aici există cărţi funciare pe sute de ani în urmă.

      00
    • Dacă ar fi să se meargă până la Cuza, aproape tot teritoriul Moldovei ar fi proprietatea bisericii ortodoxe cred :))

      00
    • Voua v-au furat austro-ungarii cateva secole si le multumesti pentru asta :D

      Cred ca Cloșca s-ar mai da o tura cu roata daca ar vedea ce a lasat in urma :)))

      00
    • Cosmine, singurii care au furat ceva au fost turcii și mai apoi rușii. Austro-Ungaria a adus numai civilizație, cultură și know-how. Desecări, canale de irigații, industrie grea și metalurgie încă de pe la 1700 și ceva, cale ferată câțiva ani mai târziu, administrație publică performantă (cărțile funciare sunt cel mai grăitor exemplu) și multe altele.

      00
  12. Economie de piata e asta.

    00
  13. Si e normal, ce orasenii nu ar face asta… asta e in natura umana, faci un ban cinstit este? Nu furi, nu dai in cap… hm…
    Se poarta la oras haterela fata de tarani… bag seama :)) …

    00
  14. Binele ce ? Asta e comunism nene. Ce-i ăla bine comun.

    00
  15. Le dadea Ceausecu o mare muie.Ce era interes national,era sfant.

    00
  16. Iar apar terenurile cu preturi astronomice pentru ca ” pe aici va trece viitoarea autostrada Iasi- pwla caprei ”

    Mai e unu’ care vinde de 1 an de zile, la miroslava ( langa Iasi ), teren langa viitorul spital regional.
    Spital care nici macar proiect nu cred ca e :)

    00
  17. Spiritul de turma, lispa unei logici de clasa primara, pregatirea egala cu zero… asta denota o astfel de situatie. Sunt exact ca cei care merg si cer adeverinte ca si vecinul a fost sa ceara… =>> Satul Romanesc chiar trebuie „sa moara”!

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.