Cât de porcească a fost privatizarea ICA

Unul dintre principalele subiecte din presa anului 2002 a fost privatizarea dubioasă, au scris ziariştii, a Societăţii Naţionale „Tutunul Românesc” (SNTR). Subiectul a atins punctul de fierbere în noiembrie 2002, când SNTR acumulase datorii de 768 de miliarde de lei, care trebuiau achitate cel mai târziu până pe 20 decembrie. Astfel că, pe 16 noiembrie 2002, Guvernul Năstase a sărit în ajutorul lui Ioan Niculae, cel care controla SNTR prin intermediul InterAgro, şi a aprobat HG 1269 privind „trecerea în proprietatea publică a unor bunuri imobile din patrimoniul SNTR”, pentru stingerea datoriei SN Tutunul Românesc către bugetul de stat.

În anexa hotărârii, la poziția 7, este menționat terenul de pe strada Gârlei nr.1, cel lipit de proprietatea ICA, pe care o „ochise” Voiculescu: suprafața terenului = 7,27 hectare; valoarea declarată de SNTR (în care ADS deținea 47% din acțiuni – n.r.) = 439,7 miliarde de lei.

Cu toate acestea, beneficiind probabil și de faptul că la conducerea Agenției Domeniilor Statului se aflau doi apropiați, președintele Corneliu Popa și directorul juridic Cătălin Sandu (care era și membru al partidului lui Felix), compania controlată de Dan Voiculescu a plătit mai puțin de 4 miliarde în loc de 220 de miliarde. (sursa)

Deci în 2002 valora 220 miliarde, dar în 2003 valora doar 4 miliarde. Hai că nu e dubios, nu mai fiți răi, expertiza a fost făcută nasoală de procurorii răi.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

37 comentarii

 1. Devalorizare accelerata ! La multi ani domnule Felix !

  00
 2. Recunosc nu ma pricep la terenuri, preturi etc. Poate ma lamuriti voi. E posibil ca pretul de 220mld din 2002 sa fie supraevaluat? (in beneficiul lui Ioan Niculae) si de fapt valoarea reala a terenului la acea vreme sa fi fost mai mica?

  Cele 4 miliarde se refera la valoarea terenului (in 2003) sau inglobeaza mai multe elemente? (eventual datorii daca existau).

  Daca e asa cum spune zoso, din pacate e doar o clasica romaneasca. Statul cumpara scump si vinde ieftin.

  00
  • e o posibilitate. dar e discrepanța prea mare intre una și alta.

  • @Mihai: Nici eu nu ma pricep, dar hai sa facem un exercitiu…: 4 miliarde lei vechi (nu au cum sa fie noi) pe vreo 7 hectare de teren in apropierea Bucurestiului? Imi suna mai degraba a reteta Becali, sau altfel spus:
   Devalorizare? Mai degraba devalizare….

   Am incercat sa vizualizez pe google maps unde e str Girlei nr. 1, pare foarte aproape de aeroportul baneasa, dar nu vad unde ar putea sa se intinda cele 7 hectare. Ceva cunoscatori din zona?

   00
  • prețul e undeva pe la 100 de dolari metrul pătrat. sincer, doar un expert imobiliar cu bune cunoștințe în acea perioadă și în acea zonă poate da un răspuns corect. oricum, un avocat bun ar fi adus acel expert în instanță, sau mai mulți. dacă nu a făcut-o, înseamnă că depoziția lui nu ar fi fost în propriul avantaj. din câte am înțeles, singura apărare a lui voiculescu este propria declarație că expertiza dna este greșită. ceea ce e cert însă, și e vizibil de pe lună, e că prețul plătit de voiculescu, sub 2 dolari pe metrul pătrat, e rușinos. ca să nu mai vorbim de faptul că acum vorbim de terenul de la „tutunul românesc”, aflat în spatele celui de la ica. pentru cel de la ica, teren la strada, cu clădiri, acolo unde sunt acum clădirile intact, voiculescu a dat 3,1 dolari pe metru pătrat.

   00
  • nu e așa greu să iei ziarele vremii, două bucăți, să vezi la anunțuri cât era metrul in zonă in perioada aia.

  • asta-i treabă de om plătit pentru așa ceva, sau de ziarist/ blogger ce vrea cu adevărat să aducă un plus în cunoaștere și ceva limpezime în mocirla publică românească. eu mi-s doar în pauza de țigară pe aici…

   00
  • @Berenger: Deci comparam 100 dolari pe mp – evaluarea, cu cit a platit omul: cam 2 dolari pe mp? e nevoie de experti aici? sau aplicam tactica inclupatilor din dosar, de a cere expertize si evaluari…

   00
  • @Berenger: Dupa ce demisionase din parlament si a mutat procesul la curtea inferioara, s-a dispus expertizarea preturilor, deci au apelat la experti, doi chiar, unul platit de ei. Nu le-au placut concluziile iar acum cer refacerea doar doar mai trece ceva timp si se prescrie…

   00
 3. Când omul tine la prea nu e bine…când vinde prea ieftin iar nu e bine

  00
 4. Am citit si sursa si e intr-adevar vorba de lei vechi, deci cam 120.000 euro. Si daca ar fi fost supraevaluate la 400 milioane (ceea ce nu mai pare, sint totusi 7 hectare la maxim 500 de metri de aeroportul baneasa, pentru vreo 6 milioane de euro) tot avem o problema, pentru ca statul a platit acesti bani in 2002, apoi a primit inapoi anul urmator doar 120.000 euro. Mi se pare un tun tun, mizilic pe linga ce subiecte dezbat latrinele, gen mihaileanu sau nana…

  00
  • Nu ştiu ce calcul ai făcut tu, dar 400mld de lei vechi sunt aproape 10 milioane de euro, nu 120.000 :|

   00
  • @ Traian, am gresit suma de 400 miliarde, deci sa mergem strict pe concluzia subliniata de Vali, avem 220 miliarde lei evaluare in 2002, si 4 miliarde platite in 2003. Am cautat si cursul valutar din 2002 si rezulta 120.000 euro (cele 4 miliarde de lei vechi) si cam 6,5 milioane de euro (cele 220 de miliarde de lei vechi).

   Mea culpa, statul nu a mai ajuns sa plateasca cele 220 miliarde.

   00
  • # mircea 2 x2
   bre.. pina si ala micu, sefuletul partidul conservatorilor, acu ministru la agricultura a depus cererea ca ar vrea acoperirea gaurii facute de voiculescu.

   “un reprezentant al Ministerului Agriculturii a sosit de asemenea la Curtea de Apel, pentru a cere menținerea sentințelor pe parte civilă. Instituția a cerut despăgubiri de 60 de milioane de euro.”

   00
  • @Zippo: Vorbeam strict de terenul de 7 hectare, poate in dosar se calculeaza si alte bunuri, dobinzi etc. Si sa fim seriosi, daca ala micu nu ar cere recuperarea prejudiciului ar fi saltat de DNA a doua zi, vezi cazul Grajdan.

   00
  • #mircea 2
   cum zici matale, dar pe aceeasi logica au mers si avocatii domnului varan si acum omul, cu uimire, aude si el ceva, despre cerere/oferta si alte chestii marunte, economice.

   00
 5. maine se lasa cu cantec. pentru unii de jale, pentru altii de bucurie

  care cum, vom vedea :)

  00
 6. Dumnezeule ce va fi maine la Antene daca stapanul va intra in inchisoare.Intr-un fel e bine, incet incet se pregateste sodomizarea lui Base si cine stie poate si Ponta daca nu ajunge presedinte.Stacheta s-a ridicat foarte mult in ultimul timp.

  00
 7. 2 lucruri clare l-au ingropat pe Voiculescu, dincolo de teatrul cu demisiile succesive pentru a ajunge la prescrierea faptei.
  a- Cu terenurile si cladirile respective s-a garantat la Raiffeisen un imprumut de 47 de milioane de euro
  b- Faptul ca pupilul lui de la Min. Agriculturii a cerut recuperarea celor 60 de milioane de euro.
  Si sa nu-l uitam pe av Mateut, care si-a cladit renumele exclusiv pe cererile de neconstitutionalitate care suspendau procesele pana la judecarea lor de catre instanta superioare. Din 2010 de cand nu mai este posibil acest lucru pierde dosare pe banda rulata.

  00
  • Da, ai dreptate in ceea ce-l priveste pe Mateut ca a pierdut mai tot in ultima vreme si ca era expert in erori de procedura pe vechiul cod. Pe de alta parte, asta e ca si chirurgii aia care opereaza tumori inoperabile: cazurile care ajung la el sunt, de regula, aproape fara speranta, deci e normal sa piarda cea mai mare parte din ele.

   Ce-l diferentiaza pe maestru’ de noi restul e ca el n-are nici o jena sa ia sume uriase de bani cand stie ca n-are sanse nici 0,1% sa castige :), si isi minte clientii fara rusine in sensul asta :)

   00
 8. Nu va mai bateti capul cu calculul valorii terenurilor ICA. ”Grupul Grivco avea o linie de credit de 40 milioane euro de la Raiffeisen, din care se finanţau activităţile Grivco şi de media. Linia de credit era garantată inclusiv cu clădiri şi terenuri ale ICA”, a declarat Pantiș. Deci banca a evaluat o parte a terenurilor si cladirilor la 40 milioane euro si cred ca au avut alt evaluator decat cei de la DNA. Domn Profesor e nevinovat, a cumparat cinstit cu 104000 euro, si o parte din teren a pus gaj pentru 40 mil. euro, ce nu e clar ?

  00
  • Banca oricum acorda creditul doar in proportie de 60-80% din valoarea gajului, deci e posibil ca expertiza bancii sa fie mai aproape de cele 60 de milioane care se vehiculeaza.
   Si tot de aceea ezita banca sa detalieze subiectul, ca il ingroapa garantat pe Voiculescu.

   00
 9. Nu ma deranjeaza ca Voiculescu intra la bulau, ca merita, da-l dracu, ma deranjeaza in schimb ca-l baga tocmai unu care a facut fix ce-a facut Voiculescu doar ca la un mod mult mai mizerabil. Basescu si-a dat el singur o casa in buricul targului casa de vreo 190mp utili, la 19.000 de dolari. Iar Basescu e acum stindard ai democratiei si aparator al justitie. MI-e lehamite.

  00
  • @aceu
   in lumea ta paralela judecatorul cazului e unu Basescu?

   00
  • @aceu
   Daaaa, cumplit ce a facut Basescu asta…
   Nici nu se compara cu modestul Iliescu, care l-a rugat pe Hrebe sa-i dea casa cu curte in Primaverii, cu cinspe mii de dolari. Sarac si cinstit…
   (mai detaliat aici http://www.ziare.com/politica/stiri-politice/iliescu-si-alti-pesedisti-si-au-cumparat-casele-pe-nimic-195448 )

   00
  • @dracu – aceu nu vede nici diferentele de sex dintre basescu si judecatoare. ma intreb ce f*te acasa :D

   00
  • Cand Nastase a ajuns la bulau, victoria i-a fost incredintata lui Basescu, la fel se va intampla si-n cazul asta.

   @IvanG, sunt o sumedenie de cazuri in care statul, adica noi, a fost tepuit. Dar niciunul din aia care au dat tepe statului nu vin si pozeaza azi in politicieni de dreapta cinstiti, care apara justitia si care sunt un model de corectitudine. Pe mine ma deranjeaza in aceeasi masura ceea ce-a facut mizerabilul de Iliescu, asa cum ma deranjeaza ce-a facut mizerabilul de Voiculescu, dar si ce-a facut Basescu. Tu, in schimb, n-ai nicio treaba cu mizeria lui Basescu, pentru ca tu functionezi cu unitati de masura diferite. Dar ii fi stiind tu de ce.

   00
 10. Parnaia ca parnaia, dar banii nu se recupereaza? Eu zic sa puna sechestru pe sediul Antenelor, cred ca e facut pe acelasi teren (cladirea aia frumoasa vizibila de pe podul Baneasa care pana de curand a fost sediul RomTelecom inchiriat).

  00
 11. Prin 98, locurile de casă pe Gîrlei / Dobrogeanu Gherea (în zona Băneasa adică) se vindeau cu 65 – 80 dolari / mp.

  00
 12. hai ca m-ati convins sa prestez cursuri interactive .. Incepem cu o intrebare.. ridica mana doar cine stie ..ii cunosc pe aia care blufeaza

  So.. cine stie ce a cumparat Voiculescu la privatizare? asta ca sa limitez totusi interactiunea cu aia de le curge scuipatul din gura ..

  Cine da minus primeste un sejur di vis la mare… pentru ridicarea premiului rog transmiterea datelor personale

  00
 13. Nu e loc de dubiu, 216 miliarde lipsa.

  00
 14. Nu mi-as bate capul, chief. Omul recunoaste pe blog ca terenul valora 7 milioane deci , cu o suta de mii, nu a furat 60 ci doar 7
  Mai mult de atat… :)

  00
 15. Cu 2 dolari/mp nu iei teren nici la 30 km de Bucuresti.
  Acum, cand piata e jos.

  00
 16. 439,7 / 7.7HA = ~ 60 ron/metru ?! Si asta va pare supraevaluat – dar
  4oo.ooo ron un an mai tarziu ? La banii astia isi lua un S Classe` pe vremea aia . Ma bucur nespus ca au tratat corect situatia si ca ii vor confisca (sper cu adevarat) parte de avere !

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link sau de la PCGarage prin acest link.

Top articole

7 zile