Prioritățile omenirii

Apropo de scăderea prețului benzinei la sub 5 lei și de întrebările unor asupra unei resurse finite, treaba e relativ simplă: rezervele de petrol ne mai ajung 3 ani. Până atunci, oamenii de știință au timp să rezolve alte priorități mai serioase. Lista arată cam așa:

  1. erecții pentru toată lumea
  2. păr bogat pentru toata lumea
  3. combustibili alternativi
  4. dinți care cresc și/sau se vindecă singuri
  5. foamea și sărăcia.

Deci timp mai e.

iohannis-cezar

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

32 comentarii

  1. Conform https://www.worldometers.info/ro/ mai avem vreo 14.224 de zile pana se termina titeiul… Adică vreo 38-39 ani…

    00
  2. Chestia cu dintii se va intampla pe parcursul vietii noastre, inainte sa devenim bunici – se lucreaza intens si cu rezultate extrem de bune in materie.

    00
  3. Rezervele de petrol raportate sunt MULT supraevaluate, dintr-o mulţime de motive, printre care valoarea acţiunilor la bursă, motivaţii geo-politice etc. Nu în ultimul rând nici dacă ar vrea cineva nu ar putea face o evaluare destul de exactă. Auzi tu, 53,3 ani. De unde au scos-o? În plus nu poţi ştii cum evoluează economia (a se citi consumul) pe un an de zile, dar mai pe 50 de ani? Mai ales în ţări în care se petrec schimbări majore pe plan energetic, cum ar fi China, India şi altele.

    Descoperirea de resurse noi demult nu mai ţine pasul cu epuizarea celor vechi. Petrolul uşor exploatabil nu se mai descoperă, decât resurse tot mai greu şi mai scump de accesat. În câmpurile descoperite dar încă neexploatate există rezerve imense scoase din pix, dar adesea când se înfige o sondă se dovedeşte a fi zăcământ neexploatabil. Evoluţiile tehnologice în domeniul extracţiei întârzie inevitabilul, dar nu la infinit.

    Din acest punct de vedere n-ar trebui nimeni să se bucure de scăderea preţului ţiţeiului, pentru că aceasta nu va face decât să împiedice dezvoltarea de tehnologii alternative economiei energetice de carbon. Iar când va sosi momentul, alternativele nu vor putea fi scoase peste noapte din joben.

    00
    • Mesajul de mai sus era răspuns unui comentariu dispărut între timp, care susţinea că rezervele de petrol ne ajung pentru exact 53,3 ani, iar sursa datelor era BP.

      Companiile petroliere pentru a-şi menţine valoarea de piaţă sunt obligate ca fiecare baril de petrol extras să-l înlocuiască în scripte cu un baril de petrol nou descoperit. Iar acest lucru nu se mai întâmplă de cel puţin 10-15 ani. Chiar dacă se merge după zăcăminte tot mai inaccesibile (geologic sau politic), în locul fiecăror 10 barili extraşi cu greu se găsesc 5, rareori până la 8 barili de rezerve noi.

      Resursele importante au fost toate descoperite şi în mare parte epuizate, mai ales dacă vorbim de ţări non-OPEC. Nici zăcămintele maritime nu se ridică la nivelul aşteptărilor. O sondă maritimă de mare adâncime costă peste 100 milioane $ şi una din trei sonde nu dau de petrol.

      În 2004 compania Shell a găsit un artificiu care a surprins analiştii şi a înfuriat acţionarii: a început să-şi sprijine estimările de rezerve avute la dispoziţie pe „rezerve încă nedescoperite”. De atunci şi alte companii au preluat geniala idee, în forme mai rafinate. Asta este ca şi când tu ca persoană îţi faci planuri de viitor care incluzi prezenţa unei sume de să zicem un milion de euro pe care încă nu i-ai câştigat. Habar nu ai dacă, de unde, cum sau când vei câştiga un milion de euro, dar acest amănunt nu te împiedică să-ţi faci planuri de viitor în care deja incluzi suma respectivă. Absurdul situaţiei este evident. Cum am zis, estimările companiilor petroliere privind cantitatea rezervelor nu este ceva de ce putem ţine cont. Dar atunci ale cui estimări sunt credibile?

      SUA are o agenţie de evaluare şi planificare energetică, a cărei principal scop este evaluarea/asigurarea securităţii energetice a ţării. Acestia urmăresc cu deosebită atenţie zăcămintele de petrol din întreaga lume şi au estimări precise, actualizate zilnic. Date credibile deci, nu? Deloc. De câteva ori de-a lungul anilor, în urma unor presiuni politice, au crescut peste noapte din pix rezervele disponibile, pentru a corespunde cu politicile elaborate de alde Bush şi alţi politruci.

      În ziua de azi a găsi pe cineva care să-ţi poată spune cât petrol mai există este mai greu decât a găsi un clarvăzător care să-ţi spună numerele la loto. Şi chiar de ai ştii cantitatea aproximativă, în nici un caz nu poţi ştii cât timp va ajunge. Pe de o parte majoritatea petrolului se găseste în zone instabile politic (ţările arabe, Rusia, America Latină) iar pe de altă parte există o foame de resurse imensă în ţări că China, India (unde majoritatea popendulaţiei încă nu are nici curent electric) ş.a.

      La ora actuală cea mai mare ameninţare la adresa unei ţări dezvoltate este perturbarea alimentării cu energie. Aproape fără excepţii ţările mari consumatoare de energie şi ţările mari producătoare de energie nu sunt unele şi aceleaşi entităţi. Cum resursele fosile sunt în curs de epuizare şi majoritatea în zone instabile politic, este vital să se investească din timp în punerea la punct a unei economii energetice care să nu mai aibă la bază carbonul (lemn, cărbune, petrol sau gaze, toate au la bază carbon). Ar mai fi şi nişte motivaţii de ordin ecologic, dar nu cred că e nevoie să insist asupra lor.

      00
  4. La momentul primei crize mondiale a petrolului (prin anii ’74-’76), cand barilul costa sub 5-8 dolari, se estima ca rezervele mondiale mai ajung pentru 30 de ani. Atunci pretul barilului a ajuns de la pretul de mai sus la 15-20 dolari. Japonezii, dependenti 100% de importul de petrol, au refacut toate calculele de eficienta luand in considerare un pret de 60 de dolari/baril !!
    Inaintea primului razboi din Golf (pe la inceputul anilor ’90, cel de dupa ocuparea Kuweitului de catre Irak) se spunea, iarasi, ca rezervele mondiale mai ajung pentru 30 de ani. Atunci barilul a depasit prima data 100 de dolari.
    Azi vad ca barilul a ajuns la cei 60 dolari visati de japonezi acum 40 de ani, iar rezervele sunt estimate la… peste 50 ani !!

    Pretul de acum cred ca este legat de lectia pe care Occidentul vrea s-o dea Rusiei. Pe mine ma ingrijoreaza altceva: daca acum, cand pretul barilului s-a injumatatit, iar la noi benzina s-a ieftinit de la 6 la 5 lei, cand barilul va ajunge iarasi la peste 100 de dolari, credeti ca pretul benzinei va fi de doar 6 lei?

    00
  5. Mie cel mai mult imi place poza cu Iohanis.
    Am citit ca deja a inceput sa-i puta poporul roman.
    Le tot da explicatii si interviuri la engleji,nemti ,franceji,numa la ai nostri nimic,o gramada de intrebari si nici un raspuns.

    00
  6. Wtf, la antene zicea doi ani,tu trei , pe cine sa mai credem?!?

    00
  7. NOU
    #14

    N-ai zis nimic de bani !!! Las-o-n gura mă-sii…

    00
  8. Eu zic sa intrebam pe Buhnici

    00
  9. asta cu dintii sper sa nu devina mainstream prea devreme ca parca vad nenorocitele cum o sa-si creasca dinti in pizda

    00
  10. hehe, daca s-ar inventa in Romania capace de canal ajustabile, sa fie la acelasi nivel cu asfaltul …

    00
  11. 2-3 ani, lol. Exista o groaza de titei. Pretul titeiului este tinut artificial SUS. Americanii au titei in prostie si nu au voie sa scoata decat o cota anuala de care tin cu dintii. OPEC este un cartel semi-declarat si care estimeaza cat este necesarul, cat e puterea de cumparare cat sa nu strice lumea si titeiul se vinde la un pret impus. Daca ar fi doar 2-3 ani, statele ar fi in alerta maxima. Nu e cazul, e destul.

    00
  12. Tocmai când am început sa adun bani pentru un Lambo’ damn….

    00
    • vezi ce pățești dacă nu citești studiile cercetătorilor britanici?
      eu acum aștept fan curierul să’mi aducă tesla! :-)

      00
  13. NOU
    #23

    Interesant articol. Că tot veni vorba de rezervele de petrol, ţin să te contrazic Vali. Nu e vorba de 2-3 ani. E vorba de MUŢI ani. Problema e că noi românii, nu ştim să avem grijă de lucruri. Vin străinii şi „ne cumpără” cu bani. Ne fură resursele pe faţă şi nimeni nu face nimic…

    În România există foarte mult petrol. Nu mulţi români ştiu despre asta. De asemenea, există AUR, URANIU, PLUTONIU, TORIUM şi multe alte resurse RARE.

    So, până nu ajung EU la putere, TOTUL E COMPROMIS în România. Cu toate că i-am trimis o grămadă de mesaje lui Klaus Iohannis, nu am primit nici un răspuns. I-am trimis mesaje cu privire la resursele naturale ale României.

    Urmează să fac „o campanie” de TIP spam până o să bage la cap dl. Klaus Iohannis că resursele sunt ale românilor şi că trebuiesc protejate cu orice preţ.

    Pentru cei care nu ştiu ce este acela THORIUM, imagine aici:

    00
    • Din pacate plutoniul e un element 99.9% produs artificial si doar o foarte mica parte aparand in mod natural. Mai bine nu ajungi presedinte…

      00
    • da, dar mica aia parte se află în mare parte la noi. d’aia suntem noi leagănul omenirii. în altă parte nu se găsea plutoniu iar leagănele omenirii merg cu plutoniu.

      00
  14. da-te-n mortii ma-ti!

    00
  15. cine ti-a spus tembelismul asta cu 3 ani?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.